Plútó a 12. házban

A 12-es házban álló bolygók meglehetősen nehezen értelmezhetők; még inkább így van, ha a Plútó található ezen az életterületen. Mint mindig, ezúttal is sokféle megközelítésmód létezik, és ezek – még a legtalálóbb leírások sem – függetleníthetők az egyéni horoszkóp sajátosságaitól. Azért vannak általános fogódzók is; én most Haydn Paul, Howard Sasportas és Donna Cunningham munkáiból válogattam egy csokorra valót, a teljesség igénye nélkül.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

„A 12-es ház nem a legkönnyebb életterület: „arról a helyzetről ad felvilágosítást, amely alól a szülött élete során nem vonhatja ki magát, tehát amely lefogja, gátolja, nehézségeket gördít útjába, megpróbáltatásokat, fájdalmakat, betegségeket hoz az életébe. Innen indulnak a rejtett ellenségeskedések, az óra üt, az anyag nehéz börtönkapuit bezárja amögött, aki az élet nehézségeit csak a saját önzésének erejével gondolja legyőzni” -írja Friedrich Schikwert Asztrológiai szintézis című könyvében. (A blogon három bejegyzés foglalkozik  részletesen a témával: A 12-es ház-hasznos idézetek; A 12-es ház és az elmebetegségek, A 12-es ház és a kreativitás vizei ). A Plútó jelentéstartalma igen összetett; többek között a személyiségünk legősibb rétegeiben működő erőket jelképezi, a nagy válságokon és lezárásokon keresztül vezető újjászületéseket, a legkritikusabb helyzeteken csiszolódott túlélési készletet, a különféle átalakulási folyamatokat jelképezi. A kettő együtt nehezen értelmezhető és még nehezebben kezelhető kombó. Mint mindig, ezúttal is sokféle megközelítésmód létezik, és ezek – még a legtalálóbb leírások sem függetleníthetők az egyén horoszkópjának sajátosságaitól. Azért vannak általános fogódzók is; én most Haydn Paul, Howard Sasportas és Donna Cunningham munkáiból válogattam egy csokorra valót, a teljesség igénye nélkül.




Haydn Paul

Egy tizenkettes házas Plútót talán nehéz helyesen kezelni. Ez annak tudható be, hogy a személyiség tudattalanhoz tartozó területekről van szó, amelyek azonban erőteljes hatást gyakorolnak, ugyanis életedet és döntéseidet kondícionáló motivációk és döntések forrásai. Ez bizonyos mértékben nyilván valamennyi Plútó– helyzetre érvényes, ilyenkor ugyanis a tudattalan, felszín alatti impulzusok rögeszmés és imsétlődő cselekedeteket eredményeznek. Ennél a 12 házas pozíciónál azonban fokozottan érvényesülnek ezek a hatások, akár oly mértékig is, hogy szinte teljesen eláraszthatják a tudatos személyiséget. Ennek veszélye azáltal kerülhető el, hogy igyekszünk felszínre hozni és a tudatba, illetve a személyiségbe integrálni ezeket az impulzusokat. Intenzíven foglalkoztat tudatod működése és a benned kavargó érzelmek. Állandó változásban levő belső világod teljesen lenyűgöz, ami kedvezőtlen esetben odáig fajulhat, hogy betegesen sokat foglalkozol problémáiddal, folyamatosan körülöttük tekeregsz. Ennek ellenére azonban ritkán nézel velük szembe azzal a céllal, hogy megkíséreld feloldani ezeket az ismétlődő blokkokat és megszabadulni tőlük. (…) Valószínűleg bűntudattól szenvedsz, hajlamos lehetsz az önmarcangolásra. Bizonyos szempontból, mintegy vezeklésként azokért az ismeretlen bűnökért, amelyeket – érzéseid szerint -elkövettél, hajlamos lehetsz beleragadni gyötrelmes szituációkba.

Valószínű, hogy nehezedre esik teljesen megbékélned magaddal és belső harmóniát teremtened. Ezt megnehezíti, hogy szinte médiumi érzékenységgel rendelkezel mások rejtett élete irányában; a tudattalan folyamatokra való fogékonyságod miatt érzékeled gondolataikat és érzelmeiket. Ezeket zavarba ejtő és ellentmondásos gondolatok, érzelmek és impulzusok formájában érzékeled, amelyek benned keletkeznek ugyan, de nem feltétlenül a sajátjaid. Valaki másé is lehetnek, csak te, érzékenységedből kifolyólag „befogtad” őket. Mások belső gyötrelmeire való érzékenységed egy fajta személyes bizonytalanságérzettel kombinálódhat, ami miatt nagyobb szükséged van a magánszférára és a visszavonultságra, mint másoknak. Ily módon vonhatod ki magad ugyanis társadalmi légkör hatása alól. Ha tisztában vagy ezzel a folyamattal, a lelki önvédelem bizonyos technikáit alkalmazva védheted ki ezeket a behatolásokat, és ez az intuitív, belső iránytű egyre hatékonyabb segítséget nyújt életed és cselekedeteid irányításához.

Talán valami olyan szellemi útra kellene lépned vagy önismereti/spirituális rendszerrel kellene megismerkedned, amelynek révén tisztább rálátást nyerhetsz érzelmi konfliktusaid mintáira. Ahhoz, hogy megszabadulj ezektől a neurotikus, romboló mintázatoktól – melyek többek között megmagyarázhatatlan bűntudatodat is táplálják – nagy szükséged van érzelmi megélési módjaid átalakítására. Ha ezt sikerül elérned, sokkal kiegyensúlyozottabbá válsz. Mindaddig azonban távolságot fogsz tartani másoktól és nehezedre esik a kommunikáció azzal a sokféle emberrel, akivel pl munkahelyeden találkozol. Közeli, személyes kapcsolataiddal próbálj meg annyira őszinte lenni, amennyire csak képes vagy. Egy ilyen, potenciálisan támogató légkör ugyanis talán lehetővé teszi számodra, hogy más személyiségrészeidet is engedd felszínre bukkanni a tudattalanból, és a kapcsolat átalakító szűrőjén keresztül foglalkozhass velük.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





Howard Sasportas

Ford megj: Howard Sasportas meglátásai hasznosak, de fenntartásokkal kell őket olvasni. Két szempontot különösen fontos szem előtt tartani: 1. nem minden tudattalan tartalom hozható felszínre és integrálható a tudatos személyiségbe, legalábbis átlagemberek esetén nem. Megvilágosodottak esetében beszélhetünk ilyesmiről, ők azonban aránytalanul kevesebben vannak, a magukat annak tartó, valójában a tudattalan tartalmaktól éppenséggel elárasztott őrülteknél 🙂 2. Vannak olyan „plútói” tudattalan tartalmak és impulzusok, amelyek nem véletlenük vannak féken tartva és elzárva. A szeressük egymást gyerekek „ezoterikus pszichológia” new ages narratíváival ellentétben nem minden problémás plútói karakter meg nem értett kiválóság, akivel csupáncsak annyi a gond, hogy nem tudta jobban kiaknázni ún magasabb potenciáljait. Ez persze nem csak 12-es házas Plútó-állásra vonatkozik. A „halálosztónak” becézett, sorozatgyilkos Magda Marinkot  (1963 november 30) például egyetlen épelméjű bírónak sem jutna eszébe szabadlábra helyezni  . Számára a börtön a legalkalmasabb hely, ott viszont, ha olyanja van, kreativitását is kiélheti: rajzolni, verseket írni pl nagyon szeret; alkotásai egy részét könyv formájában is kiadták (Borzák Tibor: Kettéhasítva, 1995 )

Egy 12 házas Plútó esetén kulcsfontosságú a psziché gyenge, rejtett vagy alul fejlett elemeinek fókuszba állítása. A 8 házas Plútóhoz hasonlóan egyesek annyira rettegnek, hogy legyűri őket mélyebb késztetéseik és komplexusaik természete és intenzitása, hogy vaskézzel igyekeznek ezeket kontrollálni. Ily módon azonban nagyon gyakran nem csak a neurotikus késztetések, hanem az egészséges, pozitív impulzusok is elfojtódnak.

Abraham Maslow pszichológus rámutatott, hogy sokan nem csupán az elől igyekszenek megszökni, amit negatívnak tartanak magukban, hanem azt is elfojtják, ami „istenszerű” és dícséretes bennük. A tulajdon nagyságunktól való félelmet „Jónás – komplexusnak” nevezte el. Tapasztalataim szerint néhány 12-es házas Plútóval rendelkező egyén nem csupán úgynevezett alacsonyabb rendű, érzéki vágyai ellen védekezik, hanem az olyan pozitív impulzusok ellen is, amelyek pl arra irányulnak, hogy sokkal jobban kiaknázzák a magasabb szintre jutásra való lehetőségeiket, vagy többet valósítsanak meg a velük született potenciálokból. Maslowot parafrazálva, félnek azzá az emberré válni, aki a legjobb pillanataikban felsejlik szemeik előtt. Hogy miért ? A válasz dióhéjban: halálfélelemből. Mindenfajta változás nagyfokú szorongással tölti el őket, ugyanis annak a személynek a feloldását jelenti, akinek ismerték magukat. A növekedés óhatatlanul szükségessé teszi a meglévő minták lerombolását, vagy az ismerős dolgok elengedését, és néhányan, egy mélyebb szinten sokak számára mindeme változások magával a halállal egyenlők. Egyik részünk kétségbeesetten növekedni és fejlődni vágyik, a másik azonban minden lehetséges eszközt bedob, hogy kivédje azt, amit tudattalanul életveszélyes fenyegetésként érzékel. Mindaddig, amíg nem ismerik fel, és nem kötnek békét nemléttől való, mély egzisztenciális félelmükkel, állandóan kivetítik majd félelmüket minden olyasmire, ami azzal a céllal közeledik, hogy megváltoztassa őket. Amíg nem néznek szembe azzal, hogy félnek meghalni, élni sem tudnak teljesen.




A pszichoszintézis egyik alaptanítása pontosan kifejezi a 12 házas Plútó jelentését: éspedig, hogy a psziché valamennyi eleme, sötéteket és világosakat is beleértve – tudatosan felismerhető, megtapasztalható, elfogadható és a tudatba integrálható. Az álomelemzés, introspekció, terápia és különféle gyakorlatok és technikák eszköztára segítségével a 12 házas Plútóval rendelkező szülöttek felszabadíthatják a tudattalan komplexusok fogságában levő energiát – beleértve „magasabb szintű” – intuitív és érzelmi képességeiket is – és a személyiség egészének megerősítésére és felépítésére irányíthatják át. Amennyiben képesek leásni halálfélelmük gyökeréig és érdemben foglalkozni vele, a 12 házas Plútóval rendelkező szülöttek minden eszközzel fel vannak szerelve ahhoz, hogy felkutassák a psziché gyenge, blokkolt, rejtett vagy hiányzó elemeit. És valóban, van-e számukra alkalmasabb terület, ahol kamatoztathatnák a Plútó veleszületett nyomozó hajlamát, mint a „titkos ellenségek”, a „kulisszák mögötti tevékenységek” háza? És ahelyett hogy megvárnák, amíg dühös és elhanyagolt lélekrészeik üldözőbe veszik őket, jobban tennék, ha ők indulnának előbb keresésükre. A 12 házban a Plútóhoz társítható romboló energia az idejétmúlt és az új fejlődési folyamatok szempontjából végzetes dolgok eltávolítására is felhasználható. Máskülönben ugyanis ez a destruktív energia egészségtelen módon fejeződik majd ki, alattomos formában törve a felszínre, vagy veszélyes módon a személyiség ellen fordul. Egy 12-es hátzas Plútó azonban azért kezelhető nehezen, mert a szülöttnek nem csak a személyes tudattalannal kell foglalkoznia, hanem a kollektívvel is.

Egy kortárs orvosi modell szerint a kártékony baktériumok és vírusok mindig jelen vannak a szervezetben, de egy egészséges és erős ember képes védekezni ellenük, így nem fogják átvenni a terepet. Hasonlóképpen, a stressz mindig jelen van a társadalomban, de egyesek alkalmasabbak rá másoknál, hogy megakadályozzák, hogy beférközzön rendszerükbe. A 12 -es házas Plútóval rendelkezők érzékenyebbek a légkör sötét, destruktív vagy elárasztó elemeire, mint akinek mondjuk egy jól aspektált Vénusza van a 12 házban. Míg egy ilyen Vénusz ráérezhet arra, hogy „szerelem van a levegőben”, vajon mit fog kiszimatolni a Plútó? Némelyeket tudattalanul a mások által elnyomott tartalmak – szexuális késztetések, düh, ellenségeskedés – fognak elragadni. Nem ritkaság például, hogy egy ilyen pozícióval rendelkező gyerek a bűnbak vagy a betegségtüneteket produkáló fél szerepét ölti fel. Ha otthon elviselhetetlen a feszültség, ő lesz az, aki megbetegszik vagy felgyújtja az iskolát. Az előidézett tűzvész két célt szolgál: egyfelől konkrét kifejeződési formát ad a szülöttet körülvevő érzelmi légkörnek, másrészt leválasztja a szülői egységet a saját intepreszonális problémájától. A 12 házas Plútóval rendelkezők jobban tudják értelmezni cselekedeteiket és viselkedésüket, ha tetteiket és érzelmeiket a dolgok tágabb összefüggéseiben szemlélik.




A 12-es ház azt a nagyobb egészet jelképezi, ahonnan jöttünk és ahova visszatérünk. Ebben a pozícióban a Plútónak ennek az örökségnek a kevésbé kellemes elemeivel kell megbirkóznia: a kollektív árnyékkal, amelyet a teljes társadalom csúnyának vagy elfogadhatatlannak tart. Ezek az emberek az évszázadok során felgyülemlett düh, gyűlölet, destruktivitás és harag elfogadására, integrálására és ha lehetséges, átalakítására kaphatnak felszólítást. Ebben az értelemben ők felelnek a társadalom szeméttárolóiért. Meg is jeleníthetik ezt a kollektív árnyékot, ily módon szabadjára engedve ezt a visszafojtott, felgyülemlett energiát, de magukba is gyűjthetik, és valami módot találhatnak kreatív átalakítására és átirányítására. Egyes 12 házas Plútóval rendelkező személyek például az elavult intézmények átalakításán dolgozhatnak, vagy az olyan törvények megváltoztatásáért kampányolhatnak, amelyek már nem úgy működnek, ahogy kellene. Gyakran -és időnként rejtélyes és homályos módon – kollektív szinten is előmozdítják a változásokat. Ahhoz, hogy megbirkózzanak társas interakcióik által életre keltett komplexusaikkal, időről -időre szükségük lehet arra, hogy visszavonuljanak az élettől. Ezekre a szülöttek életére nagy hatással lehetnek az olyan zárt intézmények, mint a kórházak és a börtönök, és ezekben súlyos szenvedéseket is átélhetnek.

A Plútó felruház azzal a képességgel, hogy valami produktív és hasznos dologgá alakítsunk át egy válságot és hogy legjobbat hozzuk ki akár a leginkább korlátozó és a legmostohább körülményekből is. Még ha a 12 -es házas Plútóval rendelkezők nem is tudnak megváltozatni egy helyzetet, meg tudják választani vele szemben tanúsított magatartásukat. Rendelkeznek azzal a képességgel, hogy tanuljanak kudarcaikból és vereségeikből és megértsék: a létezés egyik ciklusának vagy szakaszának véget kell érnie ahhoz, hogy egy másik elkezdődhessen. Ebből a szempontból a 12 házas Plútó az alábbi, Nietzschétől származó idézetre rímel: „Ami nem öl meg, az megerősít.” Még a szenvedésnek és fájdalomnak is van értelme, ha az egyén teljesebbé válik.




Donna Cunningham : Healing Pluto Problems

Mivel az egyik, egészséggel kapcsolatos házról van szó, az érzelmek elnyomása önromboló magatartásformákat vagy testi betegségeket eredményezhet. A betegség itt azt a célt szolgálhatja, hogy ezek az emberek távol tarthassák magukat az oly erősnek, veszélyesnek és megbízhatatlannak tartott külvilágtól. A betegség a mások fölötti ellenőrzés gyakorlásának is egyik módja lehet, és így érvényes a 12 házas lelki betegségekre is. Járkáltál -e már lábujjhegyen egy súlyosan depressziós személy környezetében ? És közben úgy érezted, hogy kontroll alatt tart látszólagos sebezhetőségével ? A függőség, tizenkettes házas téma, az érzelmek kontrollálására és mások sakkban tartására is használható.

Ezek az emberek talán elfojtják hatalmi késztetéseiket, de mégis, kerülő úton kontrollt gyakorolnak, bár maguk sem nagyon értik, miként. A látszólag tehetetlen áldozat pozíciója egyszersmind a hatalmi késztetések leplezését is szolgálhatja: „mentettél” -e már meg látszólag szerencsétlen alakokat, akik aztán teljesen rátelepedtek életedre és az összes energiádat elszívták ? Ha igen, kétségtelenül leckét kaptál abból, mekkora hatalma van az áldozatszerepnek ! (Nyomatékosan felhívom a figyelmet, hogy vannak legitim álgozatok is, de itt az illegitimekről beszélünk, azokról, akik örökké az ilyen helyzetekhez vonzódnak abban a hiszemben, hogy szenvedésük valamilyen értelemben véve morális győzelem)




A hatalom tudattalan bűvölete alvilági alakokkal való kapcsolathoz, negatív pszichizmushoz és különféle rossz történetekhez vezethet, ahol is a hatalmat sötét célokra használják. A tudattalan mélyére süllyedt harag begyógyítása sokáig tarthat, ahogy e pozíció negatív megnyilvánulásaink a konstruktívekké alakítása is időigényes folyamat. A rejtélyek házában mindig adott a mély, sötét titkok lehetősége; ezeknek – a megfelelő terapeutikus környezetben – való feltárása felszabadíthat hatalmuk alól. (Ford megj: Mint a blogon többször felhívtam rá a figyelmet, az asztrológia NEM pszichológia, egy asztrológiai konzultáció semmiképp sem helyettesíthet egy pszichoterápiát és nem is az a célja. A súlyos plútói tartalmakkal való foglalkozás hosszabb távú folyamat, így túlmutat egy horoszkópelemzés lehetőségein és semmiképp sem asztrológus hatásköre. )

E pozíció konstruktív felhasználási módját a tudattalannal való munkába és a mélyen gyökeredző érzelmi problémák meggyógyítása képezi. Ezért gyakran találkozhatunk vele mentálhigiénés területen dolgozók képleteiben. Hasonlóképpen azok, akik egykor valamilyen függőségi betegségben szenvedtek, de képesek voltak megszabadulni tőle, tudják a leghatékonyabb segítséget nyújtani a többi szenvedélybetegnek. Ez a pozíció mediális vagy okkult képességeket is jelezhet; a szülött számára az álmokkal való munka is hasznos lehet. A spirituális gyógyítás képessége szintén igen valószínű.

 

A bejegyzés illusztrációja: részlet a Bárányok hallgatnak (1991) című filmből,  Hannibal Lectert, a cuki pszichopata dokit , aki mellesleg sorozatgyilkos is, Anthony Hopkins alakítja





Kapcsolódó

A Plútó archetípusa

A 12-es ház-hasznos idézetek;

A 12-es ház és az elmebetegségek,

A 12-es ház és a kreativitás vizei

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!