mundánasztrológia

Tavaszi napéjegyenlőség – 2024

Március 20-án, helyi idő (Bp) szerint 04:07-kor a Nap a Kosba lép, és ezzel csillagászati értelemben is elkezdődik a tavasz. Mivel a napéjegyenlőség-képlet aszcendense a fix Vízöntőbe esik, az általa jelzett tendenciák jövő márciusig érvényesülnek. Az éves trendekről talán fogok még írni a havi előrejelzéseken kívül is, ha időm engedi. Most csak pár szempont, csapongósan, rábökésszerűen.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon.

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 

Nem túl kedvező, hogy az aszcendens régi ura, a Szaturnusz, a Vénusszal, a 8-as ház urával képez együttállást. A közhangulat minimum borongós; a szintén Vénusz uralma alatt levő Jupiter szextilje talán valamennyire, valameddig a felszínen tart. (További plusz, hogy a kis-és nagy jótevő recepciós helyzetben vannak, ugyanis a Jupiter a Halak tradicionális uralkodója, a Vénusz meg erőben van ebben a jegyben. Személyes szinten, mert iMagyarországon élőkre is befolyással van a napéjegyenlőségképlet, a Valóban szereted magad?,  Vénusz-Szaturnusz aspektusok, Érzelmi szakítópróbák-életmentő műtétek című bejegyzésekben említett módokon lehet konstruktív mederbe terelni ezt az energiát. )

Az I-es házas, fényszög nélküli Vízöntő Mars ingerültséget hoz a levegőbe. Ez már máskor is volt; a Brüsszel elleni harc mondhatni állampolgári kötelességünk, az pedig, hogy közben egymást is megfojtanánk egy kanál vízben, szintén nem újdonság. Lehet persze ennél is többről szó: háborús készültségről, remélhetőleg egyelőre csak olyan értelemben, hogy számolunk ezzel a lehetőséggel.

Van azonban egyfajta kiszámíthatatlanság is, erőszakos cselekedetek formájában kifejeződő frusztráció (ami azonban, ld Vénusz-Szaturnusz) depresszióba és önpusztításba is átcsaphat. A Szaturnusz egyszersmind a 12-es ház ura is, én háttérhatalmi összeesküvés helyett a szokásos önsorsrontásra tippelnék. A régi időkben a túlzott alkoholfogyasztást a Vénusz számlájára írták, a Halak szintén kapcsolatban áll vele, így a magukat halálra ivók száma is megugorhat. A Déli Holdcsomópont a 8-as házban szintén nem túl biztató ebben a kontextusban. A Mars uralma alá tartozó, I házas Nap, még mindig a Neptun-találkozó hatása alatt állva fokozhatja az össznépi dühödt kótyagosságot.



Ennek ellenére, ahogy a Vénusz/Szaturnusz -Jupiter szextil és a ház végén levő Kos Nap-Oroszlán Hold trigonja mutatja, legalábbis eleinte még fenntartható a nem olyan rossz, mint lehetne fíling. A Nap Plútóval képezett szextilje, Holddal való trigonja arra is utalhat, hogy a közhangulat még mindig jól becsatornázható, ezúttal sem feltétlenül a nép javára. Pl: a régi és új konteók segítenek “beazonosítani” az ügyeletes bűnbakokat, akikre mutogatni lehet az áldatlan állapotokért. Eközben, a háttérben épül a minden rezdülésedet nyilván tartó rendőrállam infrastruktúrája. Egy lehetséges pozitív olvasat, hogy a fennen hangoztatott szuverenitás ellenére van némi hajlam nem szembeúszni az árral. Ez, és a háttérben zajló egyezkedések talán adnak valamiféle stabilitást .

Tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20 Budapest 04h07

A gazdasági helyzet első rábökésre elfogadható; a képet azonban érdemes árnyalni. A 2 ház ura, a fényszög nélküli Mars befolyása az aktuális hatásoktól függően változhat; új urával, az Uránusszal tág kvadrátot képez. Legszorosabb júliustól október végéig lesz a  fényszög, amikor a  tranzit Uránusz eléri a jegy 26- 27°-át, és így kvadrátba kerül a napéjegyenlőségképlet Marsával. (Érdekes lesz a június 10-július 20 közötti hat hét is, amikor a Mars már száműzetése jelében, a Bikában halad, és július 14-17 között eléri az Uránuszt). Az időszak más szempontokból is húzós, az Algol konjunkció külön bónusz, ami valószínűleg nem az alanyi jogon járó lottó 5-öst jelöli. A Mars-tranzit Jupiter kvadrát április végétől május folyamán, a jegyváltásig érezteti hatását, az erőpróbáló Mars-Jupiter fényszögek híresek a lehetőségeket felnagyító, kockázatokat elbagatellizáló hozzáállásért. Az Algol itt is tesz még pár lapáttal az amúgy sem rózsás szitura.

Az április 8-i teljes napfogyatkozás a napéjegyenlőségképlet 2-es házában zajlik, önmagában sem a prosperitás jelölője. Akkor sem, ha Magyarországról nem látható. A Vénusz akkorra már a Kosba kerül, ahol száműzetésben van. Az április 10-én bepontosuló Halak Mars-Szaturnusz együttállás szintén az eklipszképlet része, nagyon közel a mostani Vénusz-Szaturnusz konjunkcióhoz. Az október 2-i Mérleg napfogyatkozás 8-as ház, a 17-i Kos holdfogyatkozás 2-es 8-as , a hozzájuk tartozó asztrológiai környezettel. A Merkúr az északi holdcsomóponton akár növelhetné is a bevételeket, de április 1-én majd retrográdba vált: történhetnek olyasmik, amik alaposan felülírják az aránylag kedvező kilátásokat. (Azok kedvéért, akik a Chiront is figyelembe veszik, rábökök a 2-es házas Merkúr-Chiron együttállásra, mindkét bolygó a Mars uralma alatt; csúnya és nem biztos hogy gyógyuló sebet jelez az össznépi pénztárcán. Persze, közben lehet bölcselkedni, addig is telik az idő…)




A 3-as házba eső Jupiter-Uránusz együttállás szomszédos országokkal való viszony, szerződések, sajtó, oktatás frontján hozhat fordulatokat. Hogy mennyire kedvezők, nem tudom. A konjunkciót, mint említettem, egy eklipsz és egy Mars-Szaturnusz találkozó előzi meg, ami már önmagában sem lehet jó. Az Uránusz a Mars modern ura. Mint fentebb szó volt róla, a Jupiter május elejére, mielőtt az Ikrekbe lépne, eléri az Algolt, az egyik legrosszabb állócsillagot, az Uránusz a nyári napforduló idejére kerül oda. (Csak az érdekesség kedvéért, közben a Neptun a Scheat-en lesz). A Vénusz, a Bika Jupiter és Uránusz ura az együttállás bepontosulásakor már a Kosban, száműzetése jegyében van: finoman szólva, nem jó. Ráadásul magára a Jupiter-Uránusz együttállás bepontosulására kiszámított képletben a két bolygó a 2. házba kerül, még ha szextilben is vannak a Halak Marssal…

Nagyjából a konjunkció környékén, illetve április második felétől válik szabad szemmel is láthatóvá egy jókora üstökös, amely “szarvacskái” miatt az Ördög üstököse becenevet kapta. Mint a témával foglalkozó fordításban részletesen szó van róla, ezeknek az egyébként gyönyörűséges égi vándoroknak a felbukkanását járványokkal, háborúkkal, természeti katasztrófákkal társították.

Ezért sokkal valószínűbbnek találom a váratlan, destruktív eseményeket, nagyobb formátumú baleseteket, szomszédos országokban problémákat, amelyek bennünket is érinthetnek, egyezményekkel, szerződésekkel kapcsolatos váratlan fordulatokat. (Ha a Szaturnusz mellett a Vízöntő modern urát az Uránuszt is figyelembe veszem a Mars uraként, azt mondanám, hogy a kiszámíthatatlan reakció még biztosabb; amikor a környezetből kedvezőtlen hatások érkeznek, pl amikor a fentebb említett módon a tranzit- Jupiter/Uránusz kvadrátba kerül a Marssal, ő is igen viharosan fog reagálni. )

Mint lentebb még írni fogok róla, a nyári napforduló, őszi napéjegyenlőség, és a téli napforduló képletei által jelzett kilátások még ennyire sem rózsásak. Azokban az országokban, ahol kardinális jegyekbe, így a Bakba kerül a tavaszi napéjegyenlőségképlet aszcendense (pl. Anglia, Franciaország, Belgium) , a másik három kvartálnak döntő szerep jut. Ezért ők jobban megsínylik, bár persze nálunk sokkal jobb gazdasági helyzetben levő államokról lévén szó, lehet, hogy egy nagyobb horderejű válságot is jobban kezelnek majd, mint mi egy kisebbet. Persze, cseppet sem megnyugtató, hogy esetükben az Uránusz a napéjegyenlőségképlet IC-jére kerül (ahogy majd az áprilisi Jupiter-Uránusz konjunkció is), ami nagyfokú belpolitikai instabilitástól természeti katasztrófákig sokmindent jelenthet. A  2. házba eső Szaturnusz gazdasági problémákra utal, bár, mint fentebb szó volt róla, ezek a még valamennyire mindig érvényesülő Jupiter-Vénusz/Szaturnusz szextilnek, Vénusz-Jupiter recepciónak köszönhetően valamennyire kézben tarthatók. Legalábbis ebben a negyedévben; a többi kvartált egyelőre még csak Budapestre számoltam.

Jupiter- Uránusz együttállás 2024 április 20 Bp 04h27 . A Jupiter-Uránusz együttállás pontos (?!?) képlete. Azért a kérdőjel, mert két nagyon lassú bolygóról van szó, ezért a világ legpontosabb asztro-szoftverei is eltérő időpontokat fognak mutatni. Ezért a régiek inkább azokat a napéjegyenlőség-és napforduló-képleteket vették figyelembe amelyekbe a konjunkciók beleestek. Igaz, akkor még csak hét bolygóval dolgoztak, és számítógép sem volt, de ettől még nem kell kukázni a gyakorlatot.

A Merkúr a IV-es és a 5 nek ura, a VII-ben pedig a közrezárt Szűznek. Ez majd az év második felétől lesz igazán érdekes. Először, augusztus 14-én az Ikrek Jupiter találkozik a Marssal: régebben már írtam róla, hogy viszályokat, vagy akár háborúkat is jelző konjunkció, aztán 19-én, épp a nemzeti ünnep előtt bepontosul a Jupiter– Halak Szaturnusz közötti kvadrát, a jegyek 17°-án. (Ez elég közel van a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző Halak újhold fokához; még érdekesebb, hogy Vízöntő telihold lesz, a jegy 27°-án, majdnem ott, ahol most a napéjegyenlőségképletben a Mars van.)

A Jupiter, akkorra már száműzetésben, az állam vezetést jelző X-ház ura. Nem gondolok polgárháborúra, „csak” botrányokra, hitelvesztésre, törvénytelenségre, eddig business as usual. Emellett pedig nagyon komoly, az egész térséget érintő gazdasági megrekedésre , a Jupiter-Szaturnusz kvadrátok egyik „természetes” hozadékára. Ami belső elégedetlenségeket, válságokat is hozhat. Ezek a zsákutcák aztán végig is fogják kísérni az év második felét; a helyzet november-december folyamán fog igazán nehezen kezelhetővé válni; asztrológiában járatosak nézzenek rá a téli napforduló képletére.

Merkúr mint 5-ös ház, gyerekek, oktatás, vállalkozások, tömegszórakoztatás- cirkusz ezekkel eddig is volt, a trend folytatódni fog a jövőben is.




A 6-os ház is érdekes, a Hold ott eleve nincs túl előnyös hatással se a közegészségre se a munkaerőpiacra.  A Nappal való trigonja (amely a Hold ura is) ezen elvileg javít, az igazi gond azonban a Hold 12-es házas Plútóval való szembenállása. Akkor is, ha a másnap bepontosuló Nap-Plútó szextil talán segít fogást találni rajta. Ez az oppozíció majd november -decembertől lesz igazán kellemetlen, amikor az Oroszlánban tolató Mars miatt. (A Mars november 5-én lép az Oroszlánba, a Plútó 19-én kerül vissza a Vízöntőbe, de gyakorlatilag már a Rák-Bak végén is szembenállást képeztek. December 6-án a Mars Oroszlán 6°-on elkezdi tolatását, Plútóval való szembenállása január 2-án lesz egzakt, 7-én visszatér a Rákba, de a hónap közepéig hatókörön belül marad. A retrográd Mars sajátosságairól már sokat volt szó a blogon, A Kos tüzes jegyében, erőpróbáló kapcsolatban a Plútóval 2020 második felében tolatott. Aki még emlékszik a Covid miatti lezárásokra, és ennek gazdasági folyományaira, bizonygatás nélkül is elhiszi, hogy nem volt jó.

Hogy idén miért nem lesz az, nem tudom: az analógialáncba járvány/más betegségek, a gazdasági lelassulás miatti munkaerő-piaci problémák egyaránt beleférnek. Egy háború, még ha közvetlenül első körben nem is keveredünk bele, rátehet egy lapáttal; nukleáris fegyverek bevetése esetén a rádioaktív szennyeződést elég messze tudja vinni a szél és az eső akkor is, ha nem mi vagyunk a közvetlen célpontok. Opció lehet valamilyen vegyi, biológiai fegyver is. De, ha valamilyen csoda folytán, a „problémamentes”, csupa móka és kacagás tavaszi napéjegyenlőség-képlet jóvoltából ki is maradunk az események sűrűjéből, következményeik annál inkább érintenek majd.




Ironikus módon például a más súlyos gondok mellett kimondottan háborúra is utalható 2025 december 21 Bp 16:03:02-i téli napfordulóképlethez viszonyítva tényleg problémamentes. Jövőre kardinális jegybe, a Rákba esik a tavaszi napéjegyenlőségképlet aszcendense, így minden negyedévre új kvartálképlet lesz érvényes. (Kár, mert az első évnegyed horoszkópja kimondottan biztató.)

Téli napforduló 2025 dec 21 Bp 16h03m 02 s

Az idén december 21-re kiszámolt (Bp 10:20:32) „csak” húzós: ezer szerencse, hogy magára az évre a tavaszi napéjegyenlőségképlet érvényes; a többi kvartál csak kiegészítő információt ad. Mint fentebb már szó volt róla, azok az országok, amelyeknél a kardinális Bakba esik, nehezebb helyzetbe kerülnek. Nálunk így elvileg az ingatag helyzet ellenére is elkerülhetők a komolyabb borulások; hogy a gyakorlatban is, majd kiderül.

A tavaszi napéjegyenlőségképlet MC-jére eső Nyilas Merkúr (amely 15-én, a jegy 6°-án váltott direktbe) változó nagy keresztet képez a Szűz Holddal, Halak Szaturnusszal, Ikrek Jupiterrel, folytatva a Vénusz – október vége, és a saját (nov 10-21) és a Nap (december 1-12) témáit. Mindez nagyon-nagyon konfliktusossá és instabillá teheti az év végét, igazságtalan törvényekkel, túlkapásokkal, kormány és ellenzék részéről is alkalmatlan vezetőkkel (Jupiter és Merkúr is exilből gyepálják egymást), de vélhetően egyben maradnak az alapstruktúrák. Csak remélni tudom, hogy Huxit-döntés, vagy más módon kiválás EU-ból, NATO-ból nem lesz része az analógiáknak, bár maga az áprilisi Bika Jupiter-Uránusz együttállás nem lesz túl jó hatással az EU-ra. És akkor nagyon enyhén fogalmaztam.

Téli napforduló 2024 december 21 Bp 10h 20m 32s



Visszafelé utazva az időben, az őszi napéjegyenlőség és a nyári napforduló képlete kiegészító információkat nyújthat azzal kapcsolatban, hogy a tavaszi képlékeny helyzetektől hogyan juthattunk el a decemberi kutyaszorító állapotába. Persze, a téli napforduló Szűz Hold, Nyilas Merkúr, Halak Szaturnusz, Ikrek Jupiter közötti változó nagy keresztje világszerte érvényesülni fog, ezért rózsás helyzetekről sehol sem beszélhetünk.

Őszi napéjegyenlőség 2024 szeptember 22 Budapest 14h43m37s

Az őszi napéjegyenlőség idején már keményen befigyelnek a gazdasági problémák. A folyamatos billegést megszorító intézkedésekkel, és más erőfeszítésekkel talán kordában lehet tartani valamelyest; a Jupiter-Szaturnusz kvadrát befolyása azonban akkor már erőteljesen érvényesül. Szerencsés helyzetben “csak” munkaerőpiaci gondok vannak, de a képlet komoly közegézségügyi problémákra is utalhat. Persze, maga az egészségügyi ellátás jelen  helyzetben is sok kívánnivalót hagy maga után, de ha mázlink van nem fogja  járvány vagy sugárfertőzés -okozta tömeges megbetegedések súlyosbítani a szitut.

Nyári napforduló 2024 június 20 Budapest 22h 50m 58 s

A nyári napforduló kimondottan rossz közérzetet jelez, botrányokkal, nyársat nyelt hangulattal, a kormány megingott tekintélyével. Hogy az 5-ös ház köré csoportosuló problémáknak mennyi köze lesz azokhoz a pedofil – botrányokhoz amelyek februárban kaptak nagyobb figyelmet, mennyi más típusú szerelmi ügyekhez és mennyi a nagykövetségekhez, jó kérdés. A vállalkozásoknak biztos nem kedvez majd ez az időszak, az ingyencirkusznak pedig valójában borsós ára van.




Bár a Jupiter- Plútó trigon jóvoltából valamennyire még kezelhető a helyzet, a májusi, látszólagos vagy tényleges felívelést már egyre nehezebben leplezhető bukdácsolás követi. (A Mars a Kosban április 30-tól június 9-ig, a Vénusz a Bikában április 29-től május 23-ig – mindketten otthonukban, a Jupiter pedig május 25-ig még a Bikában. Ezért akár úgy is tűnhet, hogy az április 22-i Jupiter-Uránusz együttállás jó dolgokat is hozott, vagy lehetnek, legalábbis egyéni szinten kézzel fogható pozitívumai.

A nyári napforduló idejére azonban a Mars már a Bikában, száműzetése jegyében van, az Uránusz pedig az Algolon hancúrozik. Amikor július 14- 17 között a Mars is eléri, csúnya robbanások lehetnek, konkrét és átvitt értelemben is. Ikrekbe lépése, főleg hogy egy Plútó trigon is fűti július 21-22 között, jó adag eufóriát hozhat, amelyet még a Nap Oroszlánba lépése (július 22) is fűt. Ez megint csak rímel a tavaszi napéjegyenlőségképlet Oroszlán Hold-Vízöntő Plútó szembenállására, és még inkább fog majd a téli Oroszlán Mars- Vízöntő Plútó oppozícióra. Szintén, nemcsak lokálisan, hanem világviszonylatban. Az augusztus közepi Mars-Jupiter találkozó jóvoltából aztán, óriási svunggal lehet majd belehajtani a Szaturnusz falába. A következmények az augusztus 19-i telihold fényénél, a Jupiter-Szaturnusz kvadrát bepontosulásakor már megmutatkoznak, és jó darabig velünk is maradnak. Hogy pontosan milyen formában, majd kiderül….



Az érdekesség kedvéért feltöltöm néhány másik ország fővárosaira kiszámított tavaszi napéjegyenlőség-képletét. Egyelőre nincs időm bővebben írni róluk; késöbb talán vagy beszúrok pár észrevételt, vagy külön posztokban térek ki rájuk:

Berlin

Tav napéjegy 2024 márc 20 Berlin 04h07

Belgium

Párizs

Tav napéjegy 2024 márc 20 Párizs 04h07

London:

Tav napéjegy 2024 márc 20 London 03h07

Tel-Aviv

Tav napéjegy 2024 márc 20 Tel Aviv 05h07

Teherán

Tav napéjegy 2024 márc 20 Teherán 06h37

Moszkva:

Tav napéjegy 2024 márc 20 Moszkva 06h07

Kijev

Tav napéjegy 2024 márc 20 Kijev 05h07

Peking:

Tav napéjegy 2024 márc 20 Peking 11h07

Washington:

Tav napéjegy 2024 márc 19 Washington 23h07




Kapcsolódó

Március – 2024

Újhold a Halakban – 2024

Jupiter-Uránusz együttállás, 2024 április | Jessica Davidson

Jupiter-Uránusz konjunkciók és történelmi vetületeik | Jessica Davidson

Darklady

Recent Posts

Május – 2024

Májusban jó lehetőségek adódhatnak tető alá hozni dolgokat, végre észbe kapni és egészségesebb irányokba váltani,…

6 nappal ago

Jupiter – Uránusz együttállás | Robert Hand

A személyi horoszkópok Uránuszát érintő Jupiter együttállás, valamint a Jupitert érintő Uránusz együttállás értelmezése tranzithatásként Robert…

3 hét ago

Váratlan látogatók | Jonathan Flanery

Fontos cikk az üstökösök, nóvák és meteorrajok asztrológiai jelentőségéről és értelmezéséről Deborah Houlding oktatóplaformjáról, a…

3 hét ago

Teljes napfogyatkozás a Kosban 2024 : Amerikai Egyesült Államok

Az előző bejegyzés a 2024 április 8-i Kos újhold és teljes napfogyatkozás néhány általános sajátosságára…

1 hónappal ago

Teljes napfogyatkozás a Kosban és az Ördög Üstököse

Néhány általános szempont Az április 8-i Kos újhold egyszersmind teljes napfogyatkozás is, amely a Csendes-óceán…

1 hónappal ago

Április – 2024

A Kos időszakok általában a téli álom végét jelzik. Tele tervekkel, nagy lendülettel, a kanyarokat…

1 hónappal ago

This website uses cookies.