Jupiter-Uránusz együttállás, 2024 április | Jessica Davidson

A blogomon sokszor idézett Jessica Davidson jelen cikkében az új ciklust nyitó 2024 április 21-i Jupiter-Uránusz együttállás lehetséges hozadékairól ír. Van amivel nagyon egyetértek, van amivel kevésbé és van amivel nagyon nem, de így kerek a világ 😊 Van pár hiányosság, pl nem tárgyalja az Algol-hatást, mert nem foglalkozik állócsillagokkal, nem vizsgálja a tavaszi napéjegyenlőségképlet, az április 8-i Kos napfogyatkozás és az április 10-i Mars-Szaturnusz együttállás összefüggésében a konjunkciót, pedig utóbbi egy Jupiter által uralt jegyben jön létre; ettől függetlenül hasznos összefoglaló.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Legutóbb a Jupiter-Uránusz együttállás történelmi vonatkozásait és a két bolygó előző ciklusa során bekövetkezett eseményeket tekintettük át. Most egy új ciklus kezdetén vagyunk, amely hivatalosan 2024. április 21-én, a Bika 21°49′-en bekövetkező konjunkcióval kezdődik, 10 fokos hatókörrel számolva pedig február 17-től június 16-ig tart. Ebben a bejegyzésben azt járjuk körül, mi történhet a továbbiakban…

Mint az előző bejegyzésben láttuk, a Jupiter-Uránusz együttállás optimizmussal, terjeszkedéssel és növekedéssel ötvözi az idealizmust, innovációt és a forradalmat. Több területen is egybeesik a gyors változások időszakával, amelyet a tudomány és a technológia területén elért áttörések, politikai forradalmak és társadalmi megmozdulások, filozófiai és kreatív innováció és új ötletek, valamint a társadalomban a nagyobb szabadság iránti általános vágy jellemez.

A Bika jegyében bekövetkező konjunkcióval változásra számíthatunk a pénzügyek, a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés, az értékek és a természethez való viszonyunk területén is.
E tranzit idején a Plútó a Vízöntőben tartózkodik, ami felerősíti a radikális társadalmi és technológiai változások iránti vágyat, és a végletekig feszítheti a húrt. Bár a Plútó csak később, májusban kerül közvetlenül aspektusba a konjunkcióval, amikor a három külső bolygó közötti mini háromszög hatókörbe kerül: a Neptunusz szextilben áll az Uránusszal és a Plútóval, amelyek trigont képeznek egymással ( bővebben itt  ).

A Neptunusz szextilje fantáziadús és nagy horderejű látomásos áttöréseket inspirálhat, de a téveszméket és az önbecsapást is táplálhatja. Azt hihetjük, hogy az ideológiáink igazak és jók, és hogy javítunk a dolgokon, de valójában olyan gödröt áshatunk magunknak, amely később hatalmas csalódásokat eredményez.
A 2023. július 22. és október 17. közötti időszakot (Ford. megj: ld 2023 július, augusztus, szeptember, októberi előrejelzések, 2023 október 14-i Mérleg napfogyatkozás, október 28-i Bika holdfogyatkozás) vizsgálva, amikor a Jupiter és az Uránusz bolygók néhány hónapra tág orbiszba kerültek egymással, ízelítőt kaphatunk abból, mire számíthatunk az esedékes konjunkció során. Ebben az időszakban a “mini háromszög” is hatókörön belül volt: az Uránusz szextilt képezett a Neptunusszal, és trigont a Plútóval, bár a Jupiter maga nem aspektált egyetlen külső bolygót sem.
Ezekben a hónapokban világszerte rengeteg változás zajlott, többek között számos áttörés a tudomány, a genetika és a mesterséges intelligencia területén – túl sok ahhoz, hogy mindet felsoroljuk -, de íme néhány kiemelkedő esemény, kezdve a politikával és a gazdasággal:

 • A nyugat- és közép-afrikai országok felkelései a nigeri és gaboni puccsal folytatódtak, ahol a népnek elege lett a kolonializmusból, és elhatározta, hogy visszaszerzi a hatalmat a Nyugattól.
 • Franciaország bejelentette, hogy megszünteti katonai jelenlétét Nigerben, és visszahívta nagykövetét.
 • Az Afrikai Unió először lett a G20 tagja
 • Az Egyesült Királyságban, az EU-ban és az USA-ban tovább emelkedtek a kamatlábak és az árak.
 • Számos sztrájk a jobb bérezésért és munkakörülményekért küzdő munkavállalók részéről.
 • Az izraeli-palesztin konfliktus ismét kirobbant a Hamász meglepetésszerű támadásával, és a háborús propagandaképek készítéséhez az AI-t is bevetették – valószínűleg nem először és nem is utoljára. A közösségi médiát egyszerre használták fel kamuképek terjesztésére és a hazugságok leleplezésére:
Ne feledjük: a “kínai ügynököket” a nyugati hírszerzés is finanszírozhatja (a teljes méret megtekintéséhez kattints a képre) Ford megj: sokatmondó, hogy a nem éppen Izrael-barát szerző is egy, a Pallywood propagandaapparátus által terjesztett fotót közöl elrettentő példaként. Úgy látszik van az a hírhamisítás, ami az épelméjűbb palesztinsimogatóknak is sok. Mint ismeretes, a Hamász és szimpatizánsaik évtizedek óta minden lehetséges eszközt bevetnek, amellyel lejárathatják Izraelt, és még több támogatót szerezhetnek „ügyüknek”. Sajnos elsöprő sikerrel.
A tudomány és a technológia területén:

 • A kutatók először adtak közre képet a kvantum összefonódásról egy új kvantuminformáció-feldolgozási technikában, és a kvantumkoherencia új rekordjáról is beszámoltak.
 • Végre befejeződött az emberi Y-kromoszóma szekventálása
 • Új módszert fejlesztettek ki a kevlárnál erősebb génszerkesztett pókselyem előállítására
 • Az mRNS-vakcinák fejlesztői Nobel-díjat kaptak munkájukért (lehet, hogy később vissza akarják adni)
 • A Project Gutenberg  több ezer hangoskönyvet tett elérhetővé, amelyeket generatív mesterséges intelligencia segítségével, közel természetes hanggal hoztak létre. Kipróbáltam az Üvöltő szeleket , de nem jutottam messzire, mert Heathcliffet “Hethcliff”-nek ejtette! A majdnem természetes még csak megközelítőleg sem elég jó.

A környezettudományban:

 • Egy tanulmány arra figyelmeztetett, hogy az AMOC   (az északi féltekét melegen tartó óceáni áramlatok).gyengül, és ebben az évszázadban összeomolhat.
 • Egy másik tanulmány káros ” örökös vegyi anyagokat” talált az élelmiszerekben és a vízben
 • Egy géntechnológiával módosított mikroorganizmusról kimutatták, hogy lebont bizonyos mikroműanyagokat a vízben (nagyszerű hír!)
 • A sótalanítás terén áttörést értek el egy napenergiával működő készülékkel, amely a csapvíznél olcsóbb édesvizet állít elő (a jövőben jól jöhet).

Az űrben:

 • India Chandrayaan-3 űrszondája lett az első űreszköz, amely a Hold déli pólusa közelében landolt, és elindították első napfigyelő küldetésüket, az Aditya-L1-et is.
 • A James Webb űrteleszkóp  továbbra is hihetetlen képeket sugároz a világűr mélyéről, amelyek megkérdőjelezik az eddigi  kozmológiai elképzeléseket.
 • Az Orion-köd körül hatalmas, csillagokhoz nem kapcsolódó, JuMBO-nak nevezett bolygópárokat észleltek.
 • A Bennu aszteroidáról származó minták érkeztek vissza a Földre az OSIRIS-REx küldetésből.
 • A tudósok aggódni kezdtek nagy számú, Föld körüli pályán keringő műhold miatt, amelyek problémákat okozhatnak.
 • A NASA közzétette első az UAP-okkal (hivatalos nevén UFO-kkal) kapcsolatos nyilvános tanulmányát. Biztos igazat mondanak !
A James Webb új jellegzetességeket fedezett fel a Jupiter légkörében (részletek)

 

Új felvétel az Uránuszról 2023 áprilisából (részletek)
Újra elmondom, mert nem lehet elégszer ismételni: ezek a bolygókapcsolatok nem okozzák az eseményeket. Ilyen áttöréseket és innovációkat mindig is láthattunk, de a legjelentősebbek talán gyakoribbak egy Jupiter-Uránusz állás időszakában. Bármikor bekövetkezhetnek, de akkor valószínűbbek, amikor a Jupiter szövetkezik az Uránusszal.

Azért is nehéz megmondani, hogy mennyire jelentősek ezek a változások, mert hosszú időbe telik, amíg bekerülnek a köztudatba. Különösen a tudományos áttöréseknek telhet évtizedekbe mire mindannyiunkhoz eljutnak. A többség például valószínűleg soha nem fog 3D nyomtatással készült ételt enni, vagy három ember DNS-éből készült gyermeket szülni – ezek az előző ciklus fejleményei.

Kétségtelen, hogy a változások üteme felgyorsul az következő években, amint az Uránusz az Ikrekbe lép és trigonba kerül a Vízöntő Plútóval. Valószínűleg sok olyan dolog, amit jelenleg magától értetődőnek tekintünk, teljesen átalakul és forradalmasul, és nehéz lesz lépést tartani az áttörések és új lehetőségek mennyiségével. De hogy ezek közül mennyi terjed el és válik a mindennapi élet részévé, lehetetlen megmondani.
Azt se felejtsük el, hogy sok, az új technológiákkal és főleg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos állítás csak hangzatos duma. A technológia ritkán működik úgy, ahogyan azt a médiában bemutatják, és az automatizálás nagy része egyáltalán nem automatizált, hanem emberek “szellemmunkájára”   támaszkodik, akiknek köszönhetően az internet okosnak tűnik.

Nyilvánvaló, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, és további áttörések lesznek, nem csak a Jupiter-Uránusz együttállás alatt, hanem a következő néhány évben is. Számos pozitív és felszabadító változásra számíthatunk, ugyanakkor bonyolultabb és kiszámíthatatlanabb eseményekre és sokkoló fordulatra is, amelyeknek világszerte rendkívül jelentős következményei lesznek.

Az elmúlt években már megtapasztaltak alapján íme, néhány lehetőség – kommentben saját ötletekkel bővítheted a listát (Ford megj : Mármint a Jessica oldalán  , az enyémen nincs és nem is lesz kommentelési lehetőség.)
A mesterséges intelligencia tovább fog fejlődni és javulni, a digitális asszisztensek és chatbotok használata pedig ugrásszerűen növekedni fog. Hogy ez jó ötlet-e vagy sem, azon múlik, hogyan használják őket. Az “intelligenciájuk” a programozásuktól függ, ami pedig a programozók intelligenciájától. A ChatGPT például nem gondolkodik, nem tud gondolkodni, és soha nem is fog, bár azt akarják, hogy azt higgyük, gondolkodni fog (vagy hogy máris gondolkodik). Ez csak utánzás – ahogy Sumo  is elmagyarázza ebben a nagyszerű cikkben.

Lehet, hogy cuki, de az összes adatodat naplózza és elküldi a központba!

A digitális személyazonosító rendszereket már sok helyen bevezették, és ez folytatódni is fog, különösen akkor, amikor az Uránusz belép az Ikrekbe. Mivel az Uránusz nem nézi jó szemmel a szabadság korlátozását, nehéz elképzelni, hogy úgy működnek majd, mint amitől az emberek tartanak, legalábbis nem sokáig – még akkor sem, ha az energiahálózat továbbra is üzemben marad.

A feltételezés szerint egy kínai típusú társadalmi kreditrendszernél fogunk kikötni, amely minden tevékenységünket ellenőrzi. De nem biztos, hogy e rendszerrel kapcsolatos információink megbízhatóak, és az is lehet, hogy többnyire propaganda. Nehéz megmondani, de ez inkább úgy hangzik, mintha a hatalmon lévők fantáziálnának arról, mit szeretnének tenni, semmint arról, hogy technikailag mi lehetséges.
Ez nyilvánvalóan változhat, és a Jupiter-Uránusz együttállás olyan új ötleteket és áttöréseket hozhat, amelyek felforgatják az egész területről alkotott képünket. Ez a digitális valuták, a kripto és a bitcoin, valamint a központi banki digitális valuták (CBDC-k) terén bekövetkező fejleményeket is magában foglalja.

Az Egyesült Királyság és az EU is  bejelentette, hogy tervezi a font és az euró digitális változatának bevezetését, de mindkettő még csak tervezési szakaszban tart. (Állítólag) nem szándékoznak megszabadulni a készpénztől, és talán 2025 végére születik döntés (a Szaturnusz-Neptunusz-konjunkcióra / időzítve). Mindez nagyon bizonytalannak tűnik, talán azért, mert tisztában vannak vele, hogy nem fog úgy működni, ahogyan reklámozták, és úgy tűnik, nem tervezik oly módon ráerőltetni az emberekre, ahogyan Nigériában tették  , katasztrofális eredménnyel.

Figyeljük az áprilisi fejleményeket, és majd meglátjuk, mi történik. Addig is lehetnek Nyugaton kívülről, a világ többi részén egyre erősödő új többpólusú szövetségektől származó zavarok és reformok a bankrendszerben. Saját valutákat és kereskedelmi hálózatokat hoznak létre, amelyek a következő években átrajzolják a világ hatalmi térképét.Az adósságteher alatt roskadozó nyugati pénzügyi rendszer szélsőséges volatilitást és kiszámíthatatlan eseményeket idézhet elő a piacokon és az infláció kapcsán. Lehetnek sokkhatások és kiszámíthatatlan áremelkedések, potenciális nyereségekkel és veszteségekkel, és talán a kamatlábak végre elkezdenek csökkenni. De a háztartásokra nehezedő nyomás megmarad, és vele egyidejűleg az a felszólítás is, hogy tegyünk valamit a társadalomban növekvő egyenlőtlenségek kezelése érdekében.

A Jupiter-Uránusz együttállás új és innovatív gazdasági ötleteket inspirálhat, bár valószínűleg beletelik némi időbe, hogy láthassuk az eredményeket. Az adósságok elengedése nagyszerű lenne, de valószínűleg nem kerül rá sor. Valamiféle egyetemes alapjövedelemről lehet szó, de az csak később, talán a Szaturnusz-Neptunusz együttállás   idejére érkezik meg. A béreket és a munkavállalói jogokat érintő változások vagy adócsökkentések is bekövetkezhetnek.

A napelemek szorgalmasan pusztítják a környezetet, és nem képesek elegendő áramot termelni – Éljen a zöld energia!

A csődbe ment rendszer fenntartásához szükséges pénzszerzés egyik módja a szén-dioxid-adók és a természet financializálása lenne, a “Zöld Új Megállapodás” részeként. Ez azt jelentené, hogy az erdőket, folyókat stb. biztosítékként használnák fel, hogy még több pénzt nyomtassanak – lényegében jelzáloggal terhelnék meg a nemzeti parkokat és a természetet, hogy újra felfújják az adósságbuborékot (és közben kitömjék a zsebüket). Ezt megtehetnék az aszteroidákkal vagy akár a Holddal is, hogy aztán kifosszák őket a nyersanyagokért.
Lehetnek áttörések és innovációk a mezőgazdaság, a földművelés és az éghajlattudomány területén, a környezet megtisztítását vagy a jelenlegi technológia természetbarátabbá tételét szolgáló új technológiák révén. A túlbuzgó mezőgazdasági reformok azonban élelmiszerhiányhoz és társadalmi zavargásokhoz vezethetnek. A most keresztülvert változásoknak komoly következményei lehetnek a jövőben, különösen akkor, amikor a Szaturnusz 2028-ban belép a Bikába, ahol a Chironba ütközik és kvadrátba kerül a Plútóval.

Vannak jó módszerek a mezőgazdaság reformjára és fejlesztésére, de ezt óvatosan, reálisan és fokozatosan kell végrehajtani. Az ideológiák által vezérelt reformok visszaütnek, amikor összeütköznek a való élettel, és talán már most is ez történik. Az arra irányuló kísérlet, hogy az embereket nettó nullás célok elérésére kényszerítsük, továbbra is politikai zűrzavart fog okozni, és a kis forgalmú városrészek, az elektromos járművek, a gáztűzhelyek betiltása és a tehenek selejtezése ellen irányuló ellenállással fog járni, hogy csak néhányat soroljak fel.

További meglepetések is érhetnek bennünket, ahogy a valódi környezetvédelem és a nettó zéró zöldre mosás (greenwahing) https://www.demedia.hu/en/megminden/2023/03/21/zold-mosas közötti különbség is egyre nyilvánvalóbbá válik. Egyre kevesebben akarnak műhúst enni  , és a növényi alapú élelmiszeripari cégek folyamatosan dőlnek majd be. Némi szerencsével a Jupiter és az Uránusz folytatja ezt a trendet. A háztáji gazdálkodás és a saját élelmiszer termesztése iránti érdeklődés tovább fog nőni, mivel az emberek arra vágynak, hogy visszatérjenek egy egyszerűbb, erős helyi közösségek kiépítésén alapuló élethez.
Végezetül, minden bizonnyal több újítást láthatunk majd a fizikában és a tudományban, valamint a valóság és a kozmosz megértésében. Szinte minden területen lehetnek áttörések, beleértve a plazmafizikát, az elektromágnesességet és a kozmológiát, és talán ez a materialista tudomány végének kezdete. Ez akár az asztrológiára is hatással lehet, és lehetővé teheti, hogy a tudományág hozzájáruljon a kozmológia új elképzeléseinek kidolgozásához.

Ne számítsunk arra, hogy mindez egyik napról a másikra következik be. Ez a konjunkció olyan fordulópontot vagy a magvak elvetésének pillanatát jelenti, amely mozgásba hozza a változásokat. Az eredmények kibontakozásának a következő évek folyamán leszünk tanúi.

Az eredeti cikk: The Jupiter Uranus Conjunction April 2024

A szerzőről

Jessica Davidson az Egyesült Királyságban élő író, zenész, misztikus
Blogja: Jessica Davidson (Writer – Storyteller – Mystic)
Változatos témákban publikál: önismeret, közélet, kultúra, zen buddhizmus, asztrológia.
Látásmódjával sok szempontból egyetértek, de vannak kérdések, amelyeket teljesen másképp látunk. Lefordításra azokból a munkáiból válogattam, ahol nagyjából közös a hullámhossz. Angolul értők sok érdekes cikket találhatnak oldalán, amelyek kisebb -nagyobb szemléletbeli különbségek esetén is gondolkodóba ejtenek.

 

Kapcsolódó

Külső bolygók történelemformáló ciklusai 1 rész,  2 rész

A Jupiter és Mr Hyde (Dawn Bodrogi)

Az Uránusz (Liz Greene)

Uránusz-Jupiter tranzitok (Howard Sasportas)

Jupiter-Uránusz szextil (Robert Hand)

Jupiter – Uránusz trigon

Jupiter-Uránusz kvadrát (Robert Hand)

Erőpróbáló Jupiter-Uránusz aspektusok

Bika Uránusz – tranzitok a történelem tükrében – David Coleman

Uránusz a Bikában – beharangozó (2018)

Uránusz a Bikában: vulkánkitörések, földrengések, árvizek (2018)

 

Jessica Davidson blogomon elérhető írásai

Közelgő asztrológiai ciklusok és tranzitok 2022 – 2032

Szaturnusz a Vízöntőben : társadalmi reform és identitáspolitika

Szaturnusz – Uránusz ciklusok : archetípusok és történelem

A Jupiter- Szaturnusz ciklus és a levegős jegyekbe való átmenet

Jupiter – Szaturnusz együttállás: a New Age kezdete?

Mars-Uránusz együttállás az Északi holdcsomóponttal 2022

Szaturnusz a Halakban: kiábrándulás és spirituális fegyelem

Vénusz az Oroszlánban 2023

Bolygómítoszok: a Plútó háttértörténete

Plútó a Vízöntőben: történelmi visszatekintés

Plútó a Vízöntőben – az egyének és a közösség átalakulása

Jupiter-Uránusz konjunkciók és történelmi vetületeik

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!