Újhold a Skorpióban – 2023

A november 13-i újhold 10h27’-kor (Budapest) született meg a Skorpió 20°43’-en. A novemberi előrejelzésben már vázolt okokból igen kellemetlen módon ötvözi a jegy témáit: válság, intenzitás, átalakulások, élethalálhrc, halál, újjászületés, stb.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Mint már szó volt róla, a Skorpióban haladó bolygók, először, október végén/november elején a Merkúr és a Mars, aztán a Nap oppozícióba kerültek a Jupiterrel, aztán az Uránusszal. A sorozatot az újholdkor bepontosuló Nap-Uránusz szembenállás zárja, feltéve az i-re a pontot. Ez önmagában is drasztikus fordulópontokat, irányváltásokat, váratlan akciókat – és ezek kiszámíthatatlan kimenetelét jelzi. Nagy részük már régebb, akár évtizedek óta is benne volt a levegőben, most azonban új struktúrákba rendeződve, félreismerhetetlen módokon mutatják meg magukat a helyzetek. Akár azonnal kell kezdeni velük valamit, akár elhamarkodott, impulzív megnyilvánulásokról van szó, a cselekvés komoly áldozatokkal jár. Hogy hosszú távon ki nyer és ki veszít, jó kérdés, bár valószínű, hogy se egyéni se kollektív szinten nem lehet egyértelmű nyertesekről és vesztesekről beszélni.

A X-es házban levő fővilágítók vezetésben/ vezetési koncepciókban való irány/koncepció-váltást is jelezhetnek, amely, mint az Uránusszal való szembenállás mutatja, nagyfokú belső instabilitás közepette zajlik. Az elégetett Mars és az esésben levő Hold tovább súlyosbítja a helyzetet.

A Nap és a Hold a jóindulatú Északi Serpenyő állócsillaggal képez konjunkciót, amely az átmeneti nehézségek ellenére is sikert ígér. Ambíció, jótékonyság, megbecsülés és jómód is társul hozzá. A Mars azonban, amely a fővilágítók régi ura, és együtt is áll velük, a kártékony Unukalhai állócsillaggal van konjunkcióban, veszekedéseket és fizikai erőszakot, becstelenséget, bűncselekményeket, gyilkosságokat, mérgezéseket valószínűsítve.
Az elmúlt időszak – ld októberi, novemberi előrejelzés, október 14-i gyűrűs napfogyatkozás, október 28-i részleges holdfogyatkozás – történései ismeretében azt hiszem, nem kell ragozni azokat a világnézeti, vallásos és kulturális ellentéteket, amelyek megosztják a közvéleményt és egyértelmű állásfoglalásra késztetnek. Kit ezen, kit azon az oldalon. Célszerű lenne a visszafogottság, de van amikor nem lehet kicsit ütni; gennyes vakbélgyulladás esetén pedig a műtét az egyetlen megoldás. Ahogy egy üszkösödő végtag amputációja se latolgatás tárgya. Minden finomkodás, halogatás, szőnyeg alá söprés, ferdítés a túlélést teszi kétségessé. Van amikor már csupán az a kérdés, hogy időben érkezik a segítség, vagy már túl késő.
A nyugati világ és az iszlám harca igen aktuális analógia, bár, Oriana Fallaci 2001-2006 között írt könyveit (A harag és a büszkeség  , Az értelem ereje  , Az utolsó interjú- Apokalipszis ) olvasva, korántsem újkeletű probléma. Ezt illetően az izraeli események, mint már annyiszor csupán előrevetítik Nyugatra váró kihívásokat. A szó régi értelmében vett konzervatív liberális publicista – horoszkópja itt – ma már nem túl divatos, vagy olyan populista körök dobálóznak a nevével, akiket a tőle szokásos hévvel rázna ki a bőrükből. Ahogy tette anno Silvio Berlusconival. Mondanivalója azonban időszerűbb mint valaha, és ezt a szókimondó trilógia idézésére már azért is jó apropó ez a Skorpió újhold, mert azt utolsó figyelmeztetést már súlyos betegen, néhány hónappal halála előtt fogalmazta meg. Lehet, hogy pusztába kiáltott szóként.
Az újhold előtti több százezres palesztin-párti tüntetések nem biztatnak semmi jóval, ahogy előzményeik sem. A terroristákat Londonban 300.000-en támogatták, Michael Gove lakásügyi minisztert majdnem meglincselte a csürhe a Victoria pályaudvaron, és az is sokatmondó, hogy a történtek ellenére a hatóságok inkább a szélsójobboldalinak kikiáltott ellentüntetőket vegzálták. Fej is hullott, igaz, egyelőre csak átvitt értelemben, de ha a dolgok ebben a mederben folytatódnak, nemsokára konkrétan is, mégpedig Suella Braverman brit belügyminiszteré, aki a The Times-nak írt véleménycikkében szót mert emelni az iszlamisták javára részrehajló hatóságok ellen, a tüntetésen résztvevőket pedig nevükön nevezte. Mobnak, azaz csőcseléknek. (Persze, aki ismeri Melanie Phillips brit publicista 2006-ban megjelent , Londonistan: How Britain Is Creating a Terror State Within/Londonisztán: Miként hoz létre egy belső terrorállamot Nagy-Britannia –című könyvét, nem talál benne semmi meglepőt.) Némi vigasz, hogy Franciaországban az antiszemitizmus ellen, és a nyugati civilizáció értékei mellett is demonstráltak kb  200.000-en. Magyarországon továbbra sem engedélyeztek  dzsihádisták melletti tüntetést. (A gesztust persze némiképp beárnyékolja az október 12-ig Európára   engedett 1634-embercsempész, a Hamászt és Iránt nem csak szavakkal támogató Putyinnal és Erdogannal való bratyizás, ne nézzük egymást hülyének.)
Vagy-vagy helyzetekből, azonnali megoldást, a régi irányokkal, környezettel, klánnal, státussal való szakítást követelő szitukból persze „civil” környezetben sincs hiány. Az ilyen váltások komoly anyagi áldozatokat követelhetnek, vagy szűkös eszköztárral kell rájuk sort keríteni. Megtérülés csak hosszú távon várható. (Ld. az újholdképletben még érvényesülő, november 10-én bepontosult Merkúr- Szaturnusz kvadrát.)

Mint a novemberi előrejelzésben is írtam, legjobb lenne elkerülni az új projektek indítását ennél az újholdnál. De azt is hozzátettem, hogy ez nem mindig lehetséges, mert a külvilágból is érkezhetnek olyan helyzetek, amelyek kész tények elé állítanak, akár akarod, akár nem. Egy természeti katasztrófa, baleset, betegség is lehet ilyen. A november 10-i, Nemzeti Színházban, a Rómeó és Júlia előadásán történt súlyos baleset szomorú, hazai példa. A történteket övező titkolózás, sumákolás úgyszintén, de ez a fajta hozzáállás hogy úgy mondjam, hungarikum.
A következő napok talán valamelyest kedvezőbbek a projektek indítására: 15-én bepontosul a párbeszédet, egyezségeket támogató Merkúr-Vénusz szextil. A 18-án egzakt Nap-Mars együttállás ugyan nem visszafogottságáról híres, de a két bolygó Neptunnal képezett trigonja, Plútóval való szextilje talán segíthet ráérezni milyen csatákba érdemes belemenni és melyekből kimaradni, és hogyan lehet a károk minimalizálása, értékek megkímélése mellett növelni a hatásfokot.

A talán azonban fontos szócska, ahogy feltételes módban fogalmazni sem árt, hiszen az erőszak is elszabadulhat. A győztes részéről is sok áldozatot követelő háborúk indítása, a meglévő konfliktusok eszkalálódása ugyanis szintén benne lehet  a pakliban. A szó szoros értelmében vagy szimbolikusan, szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt.

Kapcsolódó

Novemberi előrejelzés 2023

A Skorpió (Liz Greene)

A nem is olyan ördögi Skorpió

Szinkronicitások:


A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!