A félkvadrát

Hajszálrepedések, törésvonalak

A félkvadrát egymástól 45° távolságra levő bolygókat köt össze. A 90°-os kvadrát fél fényszöge, s mint ilyen, valóban gyengébb hatású. Azonban még így is épp elég erős ahhoz, hogy észrevétesse magát. Minél inkább igyekeznek elbagatellizálni, annál kellemetlenebb módon.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Mint más bejegyzésekben is szó volt róla, a kvadrátok blokkolt energiára utalnak, így vagy teljesen lebénítanak vagy a cél csak fokozott erőfeszítések révén érhető el. (Az „erőfeszítés” nem azt jelenti, hogy még elszántabban próbálkozunk azokkal az irányokkal és módszerekkel, amelyek terméketlen mivoltáról már többször is meggyőződhettünk. Ennek a magatartásnak ugyanis semmi köze az állhatatossághoz, hanem valami olyasmire utal, amit Einstein így fogalmazott meg a maga keresetlen stílusában: „Az elmebaj legbiztosabb jele, ha valaki újra meg újra megpróbálkozik ugyanazzal, hátha ezúttal más lesz a végeredménye.” A világhírű fizikus egyébként maga is érdeklődött az asztrológia iránt, de ez egy másik bejegyzés témája).

A félkvadrát szintén azt jelzi, hogy utunk során olyan akadályokba ütközünk, amelyek arra tanítanak, hogy ahhoz, hogy sikeresen kezeljük a kihívásokat, változtatnunk kell hozzáállásunkon vagy alkalmazkodnunk kell. Az erőfeszítés tehát a magatartás/ stratégia megváltoztatására tett módszerek kidolgozásában és következetes alkalmazásukban áll. (No meg annak eldöntésében, hogy egyáltalán reális-e a kitűzött cél. Amennyiben nem, komoly erőfeszítést jelent lekattanni róla és produktívabbakat választani.) Nem könnyű feladat, hiszen mi éppenséggel egy bizonyos módon akarjuk tenni a dolgokat – miközben az eredeti koncepciók nem állják ki a gyakorlat próbáját. (A kvadrátok egyszersmind merevségre, rugalmatlanságra is utalnak). Ez kiapadhatatlan irritációk forrásává válhat. Természetesen mindez nem mindig jelenti, hogy fel kell adni, de a cél megvalósításához más módszerekre, több türelemre, alaposságra lesz szükség.

Hogy milyen módon és milyen területeken nyilvánul meg a gyakorlatban a félkvadrát, függ az általa összekötött bolygók természetétől és horoszkópházbeli helyzetüktől.




Azonban, míg akvadrát esetén nyilvánvaló, milyen belső feltételek – és az általuk bevonzott külső körülmények, kapcsolatok, élethelyzetek – jelentenek elakadást, a félkvadrátnál ezek nem ennyire szembetűnők. Míg az előbbi markáns törésvonal, a másik csupán hajszálrepedés, amelyet hajlamosak lehetünk figyelmen kívül hagyni. Akárcsak azt a szemet, amely éppen csak futni kezd a harisnyán, de még úgy gondoljuk, el lehet vele indulni. Aztán, látszólag egyik pillanatról a másikra, épp amikor a legkellemetlenebb, már ott is húzódik a látványos csík a lábszárunkon.

A félkvadrát olyan, mint egy figyelmeztető tábla„Lassíts! Állj meg ! Hallgass és figyelj!” Egyelőre még csak a felgyülemlő feszültségre utal, mint ahogy az égbolton megjelenő, parányi szürke felhőről sem a néhány kitörő vihar jut eszünkbe özönvízszerű esőjével, fákat kicsavaró széllökéseivel. Nem hangzik túl ésszerűen lemondani az aznapra tervezett kirándulásról, táborozásról, szabadtéri buliról egy ilyen felhőcske láttán. Azonban még mindig bölcsebb dolog kedvezőbb időpontokra halasztani/ valami más elfoglaltságot keresni/ ha pedig ez semmiképp sem kivitelezhető, csak a szükséges óvintézkedések után belevágni.

Félkvadrát esetén is hasonlóról van szó: a kezdetben elbagatellizált problémák a későbbiekben  vétetik észre alaposabban magukat. Például az egyre intenzívebbé váló emóciók (felgyülemlő harag, félelem, frusztráció) még mindig könnyebben kezelhetők, alakíthatók át, zabolázhatók meg, de egy bizonyos szinten túl ez már nem lehetséges. Kiszaladnak a tudatos kontroll alól, és fájdalmat, szenvedést vonzanak be a külvilágból. (Személyi horoszkópban a félkvadrátok jelenléte arra utal, hogy bizonyos, látszólag jelentéktelennek tűnő tendenciákra, viselkedési sajátosságokra fokozottan oda kell figyelni, nem megfelelő mederbe terelve, nem elég tudatosan kezelve ugyanis sok probléma forrásává válhatnak).

Értelemszerű, hogy ilyenkor a megelőzés a legjobb módszer. Ennek előfeltétele pedig a tudatosság, az eszköztár pedig azonos a kvadrátoknál és általában a Szaturnusz – témáknál (a kvadrát és a félkvadrát is Szaturnusz jellegű fényszögek) beváltakkal : szorgalom, kitartás, türelem, valóságérzék, kézzelfogható teljesítmény, produktivitás, minőségre való törekvés, szívósság, éberség, alaposság, stb.)



Kapcsolódó

A T- kvadrát a horoszkópban (Bil Tierney)

Erőpróbáló fényszögek: a kvadrát és az oppozíció

Tanulj asztrológiát (majdnem) ingyen !

Könyvajánló:

Magyarul

Baktay Ervin A csillagfejtés könyve

Dubravszky László A tradicionális asztrológia tankönyve

dr Balogh Endre: Az ég nyílt titkai

Friedrich Schwikert: Asztrológiai szintézis

Takács Tibor: A fejlődés iskolája

Kordován Vid (Horváth László) : Önismeret és párkapcsolat a horoszkópban (Nagyon-nagyon jó leírások vannak benne a fényszögekről)

Angolul:

Bil Tierney: A fényszögelemzés dinamikája (The Dynamics of Aspect Analysis)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!