November – 2021

November robbanékony hónapnak ígérkezik. Az ellentétek még jobban kiéleződhetnek,végletekbe esni sokkal könnyebb, mint arany középúton maradni. A hónap első 20-22 napja eszelős libikóka jelleget ölthet, amikor is, mint már annyiszor az elmúlt évek folyamán, csak a bizonytalanság a biztos. Hogy az utolsó, csendesebbnek mondható hét romeltakarítással, a károk felbecsülésével telik-e, vagy óvatos továbblépegetéssel, talán az egyéni hozzáállástól is függ. Sokminden azonban sorsszerűen esik meg.

z ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Merkúr-Jupiter trigon, Merkúr -Plútó kvadrát: az elmúlt hetek tanulságai

A hónap mérlegkészítésssel kezdődik, újra bepontosulnak ugyanis a Merkúr idei, hosszas Mérleg-tranzitjának emblematikus fényszögei . 1-én a Jupiterrel képezett trigon, 2-án a Plútó-kvadrát válik utoljára, harmadszorra is egzakttá. Először, mint már többször is szó volt róla a bejegyzésekben, szeptember 22-én, aztán október 1-/2-án jöttek létre ezek az aspektusok. Mivel jelen voltak az őszi napéjegyenlőség- képletében is, a téli napfordulóig tartó időszakra is befolyást gyakorolnak.

Mint az elmúlt hetekben láthattuk, a cukor-ostor effektus maximálisan érvényesült. A Plútó befolyás felkorbácsolta a kedélyeket, kiélezte a vitákat, hatalmi harcokat. A Jupiter jelenléte konstruktív irányokat is nyithatott, kreatív megoldásokra, optimizmusra is inspirált, talán inkább egyéni szinten. Kollektíve inkább a fedezet nélküli ígérgetést, indokolatlan derűlátást, szájtépést, demagógiát, manipulációt fokozta.




Ennek ellenére szeptember és október viszonylag nyugisnak mondható hónapok voltak. A 2021- 22 struktúráit szétrobbantó Szaturnusz – Uránusz kvadrát tagjai ugyanis egymástól tisztes távolságban tolattak, ráadásul külön-külön harmonikus kapcsolatba kerültek a gyors mozgású bolygókkal. Augusztus végén-szeptember folyamán a Szűzben haladó Nap, Vénusz, Merkúr, Mars csillapította az uránuszi szélsőségeket, szeptember végétől és október folyamán pedig a Mérleg-tranzitok- Vízöntő Szaturnusz kombó mérsékelte a kilengések amplitudóját.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Újabb fix T-kvadrátok: repeta a pokoli libikókából

November folyamán újra összeáll egy, a nyárról már ismerős (l. Pokoli libikókaA pokoli libikóka folytatódik) fix T kvadrát, de ezúttal a Skorpió bolygók részvételével Ez a folyamat tulajdonképpen már október végén elkezdődött, a Nap-Szatrunusz kvadráttal. A Nap hatóköre meglehetősen tág, így a 30-án bepontosult fényszög már az október 25-ével kezdődő hét elejét is meghatározta. Az Uránusszal képezett szembenállás november 4-én, éppen újholdkor lesz egzakt, de itt is nagyobb időintervallummal kell számolni.

A Nap után az 5-étől a Skorpióban haladó Merkúr és a már ott lévő Mars veszi át a stafétabotot, Szaturnusszal képezett kvadrátjuk 10-én pontosul be, de már az újholdképletben is erőteljes a hatás. A Merkúr-Uránusz szembenállás 13-án, a Mars-Uránusz szembenállás 17-én egzakt, így része a 19-i Bika teliholdképletnek is, ami holdfogyatkozás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyjában a Nap Nyilasba lépéséig egy rendkívül borulékony, indulatoktól fűtött időszakban vagyunk.




Jelenleg, akárcsak júliusban és augusztus elején, az Oroszlán kombós fix T-kvadrátoknál, vagy a februári Vízöntő bolygók Uránusszal képezett kvadrátja idején, visszafogó, mérséklő erőből sokkal kevesebb van, mint a szélsőségeket táplálókból.

Az intenzitást fokozza, hogy a Mars is, a Szaturnusz is a saját otthonában van, ahol erőteljesen és karakterüknek megfelelően fejtik ki a hatásukat. A Vízöntő Szaturnusz (ittittitt) és a Skorpió Mars (ittitt) sajátosságait részletes bejegyzések taglalják, a Szaturnusz- Uránusz dinamikákkal, ezen belül pedig kvadrátjukkal egy teljes tematikus oldal foglalkozik.

A terítéken levő témák sem egyéni, sem kollektív szinten nem újak. Ha nem előbb. a Skorpió Vénusz koraőszi, még enyhe Szaturnusz – Uránusz T-kvadrátja idején felsejlett a konfliktus, október végére, amikor a Nap lépett be a borulékony formációba, már jórészt tudatosult, a Mars aktivátor. Mozgásba hoz, történtet. A történések szintén részei az analógialáncnak.

Az indulatok egyéni és kollektív szinten is elszabadulhatnak, akár teljesen váratlanul is, hihetetlen pusztítást okozva. Egy folyamat kiszámíthatatlan következményekkel járhat, kifuthat a kontroll alól. Ez kedvezhet a spontán, kreatív megnyilvánulásoknak is, de kár tagadni, hogy a destruktivitás jelen állásoknál valószínűbb. Az agresszív demonstrációk, terrorakciók, fegyveres összecsapások-esetleg kimondott háborús konfliktusok, brutális bűncselekmények, súlyos balesetek éppen úgy lehetséges hozadékok, mint az időjárás szélsőségei, természeti katasztrófák. Mindennek jelentős pénzügyi vonzata is van. A földrengések, vulkánkitörések egyébként is jellemzők a Szaturnusz- Uránusz kvadrátra; a vizes Skorpió Marssal a viharok, áradások valószínűségét is növeli.

Az online felületekkel kapcsolatos problémák, hackeléses bűncselekmények, kémkedés, megfigyelési botrányok a teljes Szaturnusz- Uránusz kvadrát időszakra jellemzők, eddig is bőven volt részünk belőlük. A jelenlegi, Skorpió bolygós T-kvadrátok újabb hullámukat indíthatják el, tetemes anyagi károkkal.

A járványhullám, ahogy már az őszi napéjegyenlőség-képletnél is szó volt róla erősödik, ennek az összes eddigi következményével egyetemben.  Tovább a részletes bejegyzéshez




November 4 – újhold a Skorpióban

Daria Hlazatova festménye

Az újhold november 4-én születik meg, a jegy 12°40′-en, helyi idő szerint 22h14′-kor. Mint már többször szó volt róla, a halállal, újjászületéssel, a lélek mélységeivel, a nagy üzletekkel és adósságokkal kapcsolatba hozható nyolcadik jegy a legintenzívebb a tizenkettő közül. Az intenzitás jelenleg vad szélsőségekkel kombinálódik.

A Nap épp aznap kerül egzakt szembenállásba az Uránusszal ( 12°47 Skorpió – Bika) A két fővilágító és az Uránusz feszült fényszöge azt jelzi, hogy kicsúszhat az ellenőrzés a kezünkből, a hangulati hullámzás, szélsőséges és váratlan érzelmi reakciók éppen annyira lehetségesek, mint a külvilágból érkező, kiszámíthatatlan hatások. Eddigi koncepcióinkat így a legmeglepőbb fordulatok írhatják felül.

Miközben az Uránusz robbant, az erős Marsot blokkolja a szintén uralomban levő Szaturnusz.  (Vízöntő-Skorpió dinamikákat tárgyaló begjegyzés itt)Az alacsony  energiaállapot, depresszió, korlátozottság romboló és önromboló reakciókat válthat ki. A mostanában induló katonai akcióknak nem lesz igazi nyertese, áldozata annál több. Arról nem is beszélve, hogy még a látszólag jelentéktelennek induló csetepatéknak is lehetnek beláthatatlan következményei. (Ez egyéni szintre, a magánéletre lebontva is érvényes).

Újhold a Skorpióban, 2021 november 4 Bp, 22:14

Tehát, ha csak a körülmények rá nem kényszerítenek, ez végképp nem az az időszak, amikor új dolgokba kellene kezdeni, dinamikus, külső lépéseket tenni vagy komoly, hosszú távú döntéseket hozni.

Mivel a jelenlegi asztrológiai éghajlat nem túl kedvező, valószínűbb, hogy a szembenállás a szélsőségeket, a sokkoló meglepetéseket fogja fokozni. A pénzpiacok hullámvasutazása valószínűleg folytatódik, de a gazdaságban meg az egyéni pénzügyi helyzetben is adódhatnak meglepő, és nem feltétlenül kellemes fordulatok.




Csak az érdekesség kedvéért, asztrológiában jártasabbaknak. Mark Zuckerbergnek, a Fosbúk fura urának a Skorpióban és Bikában álló bolygóit mostanában torpedózzák ezek a tranzitok, így valószínű, hogy november-december folyamán még lesznek komolyabb zűrzavarok a cége körül. Ahogy persze 2022 folyamán is. (Egy 2018-as, a Bika Uránusz tranzitot beharangozó bejegyzésben már volt arról szó, hogy ezek az évek  problémásak lehet a számára.) A november 4-i újhold a Szaturnuszára esik, a 19-i holdfogyatkozás a Bika Napja tőszomszédságába. Képlete itt. 

Joe Biden amerikai elnökre, képlete itt ,szintén sűrű időszak vár, az újhold a Skorpió Marsán, a telihod a 6 házába, szemben a Skorpió Merkúr, Nap, Vénusz stelliummal. A Skorpió Marsával és Bika Holdjával T-kvadrátot képező Oroszlán Plútójával épp mostanában áll újra szemben a Szaturnusz , az Uránusz a Marsát torpedózza.

Egyiküknek sem ez a legjobb időszaka, hogy mit hoznak ki belőle, és ez milyen hatással lesz azoknak a tömegeknek az életére, akikre meg ők vannak nagy hatással, jó kérdés.




November 5 – 2022 március 5 : Vénusz a Bakban

Forr: FanPop

November 5-én a Vénusz belép a Bakba. Idén, december 19-től 2022 január 28-ig tartó tolatása miatt a szokásosnál sokkal tovább, március 5-ig időzik itt. A könnyed, világias bolygó nem érzi magát túl jól a struktúrák, szabályok, felelősségvállalás, önkorlátozás jegyében.
Azonban e tranzitnak megvannak a pozitívumai is. Közelmúltbeli, társulásainkkal – (főleg szerelmi, szakmai, üzleti jellegűek), hivatásbeli és pénzügyeinkkel kapcsolatos felismeréseinket valószínűleg nem túl kellemes élmények táplálták, de e tranzit idején remélhetőleg világosabb fejjel, derűsebben is képesek lehetünk végig vesézni őket. Ez önmagában is megnövelhetii a kreatív megoldások valószínűségét.

Jelen esetben persze nem árt szem előtt tartani, hogy a Vénusz hátráló mozgása nem hat kedvezően a bolygó analógialáncába tartozó dolgokra. Az ebben az időszakban szövődő szerelmek, megkötött kapcsolatok problémásak lesznek, meglévő viszonyainkban korábban is fejfájást okozó helyzetekkel szembesülhetünk. Az expartnerek, régi barátok, ismerősök, társulások viszontlátása sem jelent mindig felhőtlen örömet, hiszen ezek a találkozások valamilyen ledolgoznivaló közös témára, egy korábbi hozzáállás korrigálására szólíthatnak fel. (Bővebben: Aprhodité a tükörbe néz,)

Üzleti ügyeink a legjobb esetben is lelassulnak, máskor kimondott veszteségekre számíthatunk. A befektetések, értékcikkek vásárlása szintén nem javallott. A pénzügyek, gazdaság kollektív szinten, világviszonylatban is visszaesést mutathat – a Bak Vénusz pedig jelen esetben arra figyelmeztet, hogy a már így is szerény tartalékok még tovább apadnak.

Legutóbb 2013 november 5- 2014 március 5 között vendégeskedett a Bakban ilyen hosszan a Vénusz; 2013 december 21- 2014 január 31 között tolatott. Felidézve az akkori hónapok történéseit  a jelenlegi feladataira és kihívásaira is ráhangolódhatunk. (Az sem volt egy éppenséggel könnyű időszak; javában robbantgatott a 2010 – 2017 között hatalmas gazdasági, társadalmi, politikai változásokat katalizáló Uránusz – Plútó kvadrát, amiről nagyon sokat írtam akkoriban, és a későbbi években is. Akkoriban a helyzetet egy hosszas Mérleg Mars tranzit is súlyosbította, ennek a közreműködésével jött létre az elementáris hatású Mérleg Mars, Rák Jupiter, Kos Uránusz, Bak Plútó közötti kardinális nagy kereszt 2014 áprilisában. Erről a formációról és a hozzá kapcsolódó vérholdról is sokat írtam anno.)



November 5 – november 24 : Merkúr a Skorpióban
Egy másik váltás is végbemegy aznap: a Merkúr elhagyja a levegős Mérleg jegyét. A Jó esetben Skorpió-beli tranzitja elmélyíti gondolatainkat és a kommunikációt. Immár biztosabbakká válhatunk abban is, mit szeretnénk és hogyan akarjuk elérni. Csalhatatlanul ráérzünk a lényegre, szavaink célba találnak, bár hajlamosak lehetünk kissé csípősen fogalmazni, nem kímélve mások Achilles -pontját sem. A jelenlegi hatások inkább az okkal vagy ok nélküli vagdalkozás tendenciáit erősítik. Bővebben: Merkúr a Skorpióban

November 6 : Merkúr – Vénusz szextil
A Merkúr-Vénusz szextilje, tudatos hozzájárásunkkal enyhíthet valamelyest szélsőségeken. A Merkúr és a Vénusz kedvező kapcsolatai rendszerint oldják a kommunikációs helyzeteket, békülékeny hangulatot teremtenek. Legjobb most górcső alá venni kommunikációs mintáinkat, társulásainkat (nem csupán a párkapcsolatokat, hanem más jellegűeket is), érzelmi sztereotípiáinkat, anyagiakhoz, biztonsághoz való viszonyulásainka



November 10: Merkúr-Mars együttállás, Merkúr- Szaturnusz kvadrát, Mars-Szaturnusz kvadrát

November 10 talán a hónap egyik legzűrösebb napja: a Merkúr egyszerre találkozik a Marssal és kerülnek mindketten kvadrátba a Szaturnusszal. Ráadásul első holdnegyed van, a Hold a Vízöntőben, a Szaturnusszal való együttállástól az Uránusz -kvadráthoz, majd a Vízöntő Jupiterrel való találkozóhoz közeledve jelzi az érzelmi mélypontokat követő kitöréseket. Ha valamikor érvényes a ne szólj szám, nem fáj fejem bölcsessége, erre és a következő napra feltétlenül.

Hogy képesek is leszünk tartani magunkat hozzá, más kérdés. A Merkúr-Mars kombók ugyanis, amellett a pozitívumuk mellett, hogy felgyorsítják a gondolkodási folyamatokat, ingerlékennyé, türelmetlenné is tesznek. Az elhamarkodott kijelentések pillanatok alatt fajulhatnak olyan szócsatákká, amelyeknek nincs igazi nyertese. A balesetek, sérülések veszélye is fennáll. Bővebben: Merkúr-Mars együttállás tranzitként

Miközben a Merkúr és a Mars maximális sebességre kapcsolna, a Szaturnusz teljes erőből fékez. Az Uránusz szembenállás közelsége a maradék ítélőképességet is elhomályosíthtatja, így nehéz különbséget tenni a valóban sürgős és halaszthatatlan, vagy csak annak tűnő teendők között.




A Mars- Szaturnusz kvadrát az újholdképletben is jelen volt, így a következő újholdig terjedő időszakra is hatást gyakorol. A Mars- Szaturnusz fényszögekkel több bejegyzés is foglalkozik a blogon: Mars- Szaturnusz kvadrát, Mars- Szaturnusz erőpróbáló fényszögek a horoszkópbanMars- Szaturnusz kapcsolatok, A rossztevők kezelése. Ahelyett hogy új projektekbe kezdenénk, vagy követnénk pillanatnyi impulzusainkat, jobban tesszük, ha a már meglévő eredményeink tartósítására összpontosítunk. A türelmetlenség, impulzivitás most csak súlyosbítja a helyzetet. Az indulatos megnyilvánulásokra még indulatosabb válaszok érkezhetnek, így a kivárás, a csendes erőgyűjtés, határaink megvonása most sokkal jobb taktika, mint a nyílt konfrontáció. A külvilágból érkező elutasítások, tiltások és gátlások befelé fordíthatják az impulzív marsi energiát. Ennek éppen úgy lehet önromboló, autoagresszív viselkedés a következménye, mint depresszió, különböző gyulladásos betegségek, csonttörések, balesetek is. Az erőszakos bűncselekmények szűkebb s tágabb környezetünkben is gyakoribbá válhatnak. Mivel a diszharmonikus Mars- Szaturnusz kapcsolat a hatalommal való összecsapásokra utaló formációk egyike, a nagyvilágban fegyveres erőszak tanúi is lehetünk.

A Merkúr-Szaturnusz kvadrátja szintén lelassulást, akadályoztatást jelez. A merev álláspontok összecsapása, hangulati mélypontok szintén jellemzők lehetnek. Enyhülést ebben az esetben is az hozhat, ha felismerjük, nem most kell a dolgokat erőltetni. Aludjunk rá egyet, dolgozzuk ki a részleteket.

A következő, nagyjából egyidejűleg érvényesülő többi hatás egyfelől a szélsőségeket fokozza ( a Merkúr, majd a Mars szembenállása az Uránusszal, a Nap- Jupiter kvadrát), másfelől viszont enyhítheti is azokat (Nap- Neptun trigon, Nap- Plútó szextil). De még ez a két, harmónikusnak nevezhető fényszög is ronthat a helyzeten, ha árnyoldalaik-ld lentebb- kerekednek felül.

November 12 : Nap-Neptun trigon
A november 12-én bepontosuló Nap – Neptun trigon talán valamelyest oldja a feszültséget. Ezekben a napokban jérdemes odafigyelni álmainkra – hiszen nem csupán a gubancos helyzetekre figyelmeztethetnek, hanem a megoldás útját is megmutathatják. A kreatív tevékeységek is nagyszerű feszültséglevezetők. Eközben azonban egy percre sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ha a Neptunusz túlságosan összemossa az álmok és a valóság közötti határokat, keserves lehet az ébredés. Az is nagyon rossz ötlet, ha a Mars/Merkúr – Szaturnusz/Uránusz fényszögek által gerjesztett stresszt alkohol és más tudatmódosító szerek segítségével próbáljuk oldani. Ezek ugyanis, az átmeneti megkönnyebbüléseket leszámítva a problémák eszkalálódásához vezethetnek ( pl. fokozzák a balesetek veszélyét, az így is nehezen féken tartható indulatok elszabadulhatnak az ellenőrzés alól)

A 13-i Merkúr- Uránusz szembenállás
A Merkúr – Uránusz szembenállás- inspirálta váratlan ötleteink egyaránt lehetnek zseniális felismerések és szeszélyes, őrült vagy éppenséggel veszélyes elmeszülemények. Környezetünkből szintén érkezhetnek ilyen impulzusok. A meghibásodó vagy elveszett műszaki eszközök, a váratlanul kitörő, majd nyomtalanul elmúló vagy éppenséggel tovább mérgesedő perpatvarok további bosszúságokat okozhatnak. A két bolygó diszharmonikus kapcsolata kapkodásra, balesetekre is hajlamosíthat. Bővebben: Merkúr – Uránusz erőpróbáló fényszögek




November 15 : Nap-Jupiter kvadrát
A Nap és a Jupiter közötti erőpróbáló fényszög arra késztethet, hogy túllépjük határainkat; a terjeszkedés azonban nem egészen úgy valósul meg, ahogy képzeltük. A túlzások, mértéktelenség, a lehetőségek és a kockázatok reális megítélésének a hiánya egyaránt károkat okozhat az üzleti életben és társas viszonyainkban. Hajlamosak lehetünk többet ígérni, mint amennyit be tudunk tartani, túllépni anyagi kereteinket, mértéktelenül kirúgni a hámból. A hatalom képviselői is túlléphetik hatáskörüket, a hordószónokok, szájkaratésok, hittérítők elemükben vannak.

November 16 : Nap – Plútó szextil
Amennyiben nem a manipulatív, hatalmi játszmákra hajlamosító oldala kerül előtérbe, lehetővé teszi, hogy a dolgok mélyére hatoljunk, kritikus helyzetekben önfegyelmet gyakoroljunk, kedvezőbb időszakokra tartalékoljuk energiáinkat. Így vagy úgy, javunkra fordítsuk válsághelyzeteinket, rajtuk keresztül jussunk el belső erőforrásainkhoz.

November 17 : Mars- Uránusz szembenállás
Mint az előző bejegyzésekben szó volt róla fokozza a meggondolatlan döntések kockázatát, a kalandvágy és vállalkozószellem a sors kísértésébe csaphat át. Ingerlékennyé tesz, kiszámíthatatlan hangulatingadozásra és dühkitörésekre is hajlamosíthat. Az erőnlét és az energiaállapot is ingadozik. Egyik percben harciasan nekirontunk vélt vagy valós ellenfelünknek, a másik percben takarodót fújunk és még a legindokoltabb esetekben sem vagyunk képesek a sarkunkra állni. Ajózan ész és a gyakorlati szempontok helyett a zabolátlanul áradó érzelmek, indulatok vehetik át a terepet. Ilyen jellegű interakciók esetén mindkét fél túlzásokba esik, az egyik szélsőséges reakciói pedig a másik viselkedési szélsőségeit táplálják. Bővebben : Uránusz – Mars tranzitok. Ebben az esetben is a felsoroltakkal kombinálódik hatása, ráadásul a november 19-i holdfogyatkozás-képletben is jelen van.

A következő két nap tranzitjai elvileg kedvezők; hogy egy holdfogyatkozással ötvöződve mennyire azok, majd kiderül.

November 18 : Merkúr – Neptun trigon
Valamelyest enyhítheti a nyomást, finomíthat megérzéseinken, együttérzőbbé tesz, könnyebben hangolódhatunk környezetünkre és sorsunkra, terelhetjük kreatív, produktív irányba energiáinkat.

November 19 : Vénusz – Uránusz trigon
Bár a Vénusz nem kedveli különösebben az Uránuszt, a jelenlegi, harmonikus kölcsönhatás a szó szoros értelmében felvillanyozhat. Arra ösztökélhet, hogy bővítsük kapcsolatainkat, egyszersmind nagyfokú szabadságvágyat, extravaganciát is kölcsönöz. Külső megjelenésünkön merész átalakításokat eszközölhetünk; a kellemes meglepetések váratlan bevételek, ajándékok formájában is érkezhetnek.Ez a formáció kedvez a flörtöknek, a vidám társasági összejöveteleknek, partiknak, rendezvényeknek is. Kreatív tevékenységgel is jó ötlet levezetni a felgyülemlett feszültséget. Bár föld elemben óvatosabban és praktikusabban nyilvánul meg, önfegyelemre és tudatosságra még mindig szükség van az értelmetlen kockázatokat elkerülendő.




November 19 : Telihold és holdfogyatkozás a Bikában

A telihold november 19-én, a Bika 27°14-on teljesedik ki, helyi idő szerint 09:58′ -kor. A Bika az anyagiakkal, a tulajdonnal, a biztonságérzettel kapcsolatos témákat uralja, jelen helyzetben azonban több szempontból is inkább fogyatkozásról, megingásról van szó, semmint stabilizálódásról. Most csak néhány szempontot sorolok fel, később remélem lesz részletesebb összefoglaló is.

A holdfogyatkozás, mint az eklipszekkel foglalkozó tematikus oldalon rengetegszer szó volt róla, átértékeléssel, lezárásokkal van kapcsolatban. A Hold ráadásul a Bika 26°10-on levő Algollal, az egyik legkártékonyabb állócsillaggal képez együttállást. (Az Algolnak viszonylag tág, 2°hatóköre van).

A teliholdképletben két fix T-kvadrát is van, borulékonyságból tehát duplán jut. Az egyik, a fővilágítók és a tengelybolygót képező Jupiter közötti túlzásokra, pazarlásra, lehetőségek túlbecsülésére, a kockázatok elbagatellizálásra, mértéktelenségre vall. De még mindig kevésbé súlyos, mint a Mars, Szaturnusz és Uránusz közötti T, fókuszbolygóként a Szaturnusszal. Ebben sokkal komolyabb destruktív potenciál rejlik, hétköznapi nyelvre lefordítva zavargások, háborúk, rongálások során keletkezett károk. Valami nagyobb szabású gazdasági mélyrepülés. Egyéni szinten egyfelől a türelmetlenség, rossz időzítés, felelőtlenség, impulzivitás okozhat súlyos gondokat. Emellett jöhetnek önhibáján kívüli, külső tényezők is: természeti katasztrófa, zavargások, bűncselekmény okozta károk.)

A Vénusz- Uránusz trigon , Hold -Plútó trigon utalhatnak váratlan lehetőségekre, menthető értékekre. Hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni a károkat, mennyire tudja kivonni magát az egyén a közösségi trendek alól, jó kérdés. (Persze, mint mindig, most is azon múlik, kinek hogyan kapcsolódik a képlete ezekhez a bolygóállásokhoz, de ez csak általánosítás. Esemény -szinten fogalmam sincs, és nem vállalkozom előrejelzésekre!)

November 20-21: Merkúr-Jupiter kvadrát, Merkúr -Plútó szextil

A teliholdat követően bepontosuló Merkúr-Plútó, Merkúr -Jupiter fényszögek az eklipszképletben is jelen voltak. A Merkúr és a Jupiter 20-án bepontosuló kvadrátja a szájkarate, hazudozás,  blöff, demagógia,propaganda lehetőségét jelzi. A 21-i Merkúr – Plútó szextil segítségével jó esetben
közvetlenebbül férünk hozzá ösztönös túlélőkészleteinkhez, zsigerből érezzük, a fejlődésünket szolgáló irányok és a zsákutcák közötti különbséget, hosszabb távon is életképes válságkezelési stratégiákat dolgozhatunk ki.. Kevésbé jó, ha a Merkúr-Jupiter kvadráttal karöltve a csúsztatások, manipuláció,  megfélemlítés, eldurvuló viták tendenciáit erősíti.




November 22 – december 21 : Nap a Nyilasban
November 22-től, amikor a Nap belép a Nyilas jegyébe, érzékelhető megkünnyebbülés kezdődik. Ezt az időszakot általában az ünnepekre való készülődés, az ajándékvásárlás légköre hatja át, amikor kiértékeljük az elmúlt év eredményeit és tapasztalatait is. Hogy a járványvédelmi intézkedések, és az új fix T-kvadrátsorozat szinkronicitásait követően mennyire lesz kedv, források, lehetőségek társasági életre, nem tudom.Az elmúlt időszak feszültségei után elkell némi lazítás, de a nagy túlzásoktól ajánlott óvakodni.

A vesszőfutásnak korántsincs vége: a december 4-i Nyilas újhold egyszersmind napfogyatkozás; a Bak Vénusz majdnem egzakt együttállást képezve a Plútóval  kezdi el december 19 tolatását: önmagában is szűkös gazdasági viszonyokra utaló jelzés. Így azonban konjunkciójuk a téli napforduló önmagéban sem problémamentes képletében is markánsan jelen van; kellemetlen ismerősünk, a Szaturnusz- Uránusz kvadrát pedig december 25-én pontosul be harmadszorra. November 29-től pedig már újra hatókörön belül lesznek egymással. Így inkább erőgyűjtésről, feltöltődésről van szó, a Nagy Megkönnyebbülés még várat magára. 2022 -32 trendjeinek ismeretében az a gyanúm, még jó néhány évig.

November 24 – december 13 : Merkúr a Nyilasban
Merkúr jegyváltása ideig- óráig szintén eltereli a komor tényekről a figyelmet. Jóllehet a Merkúr száműzetésben van ebben a jegyben, a Nyilas expanzív természete serkentően hat rá, így különösen szellemesen, inspirálóan fejtheti ki hatását ebben a jegyben. Egyszersmind azonban felületessé is válhat, örökösen hadilábon állva a részletekkel. Nyitott, őszinte, vidám, egyszersmind azonban kissé naiv is, lehetőségeit pedig hajlamos túlbecsülni. Bővebben: Nyilas Merkúr a horoszkópban



A hónap utolsó napjai kimondottan kellemesen alakulnak. Ismét egymással kombinálódó hatásokról van szó. A hónap elei tervek most könnyebben ültethetők át a gyakorlatba. Az előző hetekben zátonyra futott intéznivalókkal most érdemes újra próbálkozni. Akinek lehetősége van, az sem baj, ha mostanáig várt, hogy egyáltalán nekik fogjon 🙂 Persze tudom, ez nem mindig kivitelezhető.

 

November 29 : Nap-Merkúr együttállás
A kommunikáció, gondolkodási folyamatok, utazások, okmányok, kereskedelem és a tudatosság, éntudat, autoritás, kreativitás jelölőjének találkozása értelemszerűen ezekre a témákra irányítja a figyelmet. Problémák abból fakadhatnak, hogy a Nap – Merkúr együttállás hatására hajlamosak lehetünk túlságosan szubjektíven, rögeszméinkhez ragaszkodva tálalni mondanivalónkat. Ez a tranzit meglehetősen szókimondóvá is tehet, az elhamarkodott kijelentések sok kárt okozhatnak.

Az összképen sokat enyhíthet, hogy a két bolygó egyszersmind a Szaturnusszal is szextilt képez ( november 30-án pontosul be), így az eszmecserékben remélhetőleg a józan ész, visszafogottság, objektivitás is szerepet kap. Természetesen, szextilről lévén szó, e pozitív megélési formákhoz tudatos erőfeszítések is kellenek 🙂 Bővebben: Nap -Szaturnusz szextil tranzitként

Az ugyanaznap bepontosuló Mars-Neptun trigon, a 30-i Mars -Vénusz szextillel és Vénusz- Neptun szextillel ötvöződve kreativitásra, szívügyekre és általában véve a társas érintkezésre is kedvezően hat.

A Mars – Neptun trigon lehetőséget ad, hogy megérzéseinkre hagyatkozva biztonságosabb vizekre hajózzunk. Otthonában, a Skorpióban a Mars nagyon- nagyon hatékony: válságok idején kitűnően helyt áll, intuíciója, gyakorlati érzéke, cselekvőkészsége egyaránt jól működik. Bár Plútóval képezett szextilje csak december elején pontosul be, a hatás már érződik. Így megvalósítóereje, az erőviszonyok felmérésére való képessége, hatásfoka nagyságrendekkel jobb, mint a Szaturnusszal és Uránusszal képezett T-kvadrátja idején. Szintén december elei feszült kapcsolata a Jupiterrel továbbra is túlzásokra sarkallhatja, de ezek talán már nem olyan destruktívak, mint a hónap első három hetében.

November 30: Mars – Vénusz szextil, Vénusz – Neptun szextil
A Vénusz -Marssal és Neptunnal képezett szextiljének köszönhetően a szokásosnál könnyebben valósíthatjuk meg vágyainkat, preferenciáinkkal összhangban cselekszünk. Így, főleg a kedvező Neptun hatásokat figyelembe véve, kapcsolatteremtő-, érdekérvényesítő képességünk is finomodott, ami nehezebb tárgyalópartnerekkel is segíthet boldogulni. Ismerkedéshez, randevúkhoz meglehetősen jó tranzit, amely természetesen egy meglévő kapcsolatot is felpezsdíthet. Ez a kombináció a kreativitásra, művészi önkifejezésre is jó hatással van.




Fontosabb bolygóállások

November 1 : Merkúr- Jupiter trigon
November 2 : Merkúr-Plútó kvadrát
November 4 : Nap – Uránusz szembenállás
November 4 : Újhold a Skorpióban – 22h14′
November 5 – 2022 március5 : Vénusz a Bakban
November 5 – november 24 : Merkőr a Skorpióban
November 6 : Merkúr – Vénusz szextil
November 10: Merkúr-Mars együttállás
November 10 : Merkúr – Szaturnusz kvadrát
November 10: Mars- Szaturnusz kvadrát
November 12 : Nap-Neptun trigon
November 13 : Merkúr – Uránusz szembenállás
November 15 : Nap-Jupiter kvadrát
November 16 : Nap – Plútó szextil
November 17 : Mars- Uránusz szembenállás
November 18 : Merkúr – Neptun trigon
November 19 : Vénusz – Uránusz trigon
November 19 : Telihold és holdfogyatkozás a Bikában
November 20 : Merkúr – Jupiter kvadrát
November 21 : Merkúr – Plútó szextil
November 22 – december 21 : Nap a Nyilasban
November 24 – december 13 : Merkúr a Nyilasban
November 29 : Nap-Merkúr együttállás
November 29 : Mars – Neptun trigon
November 30: Mars – Vénusz szextil
November 30 : Vénusz – Neptun szextil
November 30 : Nap- Szaturnusz szextil





Kapcsolódó

Újhold a Skorpióban – 2021

Újabb fix T-kvadrátok: repeta a pokoli libikókából

Eklipszek tematikus oldala

Sorsfordulók hírnökei: nap-és holdfogyatkozások

Szaturnusz – Uránusz ciklusok tematikus oldala

Szaturnusz – Uránusz kvadrát – néhány fontos tudnivaló

Szaturnusz – Uránusz ciklus: archetípusok és történelem (Jessica Davidson)

Szaturnusz és Uránusz: összeütközés a valósággal (Charlie Obert)

Őszi napéjegyenlőség 2021

A rossztevők kezelése (Robert Hand)

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2021A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!