Október – 2021

Csigalassú tempóban kezdődik október, hiszen a bolygók több mint a fele, beleértve a számunkra érzékelhetőbb lelassulásokat jelző Merkúrt is – tolat. A hónap közepétől azonban jelentősen felgyorsulnak az események. A Mérleg jegy hatása szinte végig erőteljesen érvényesül: a szakácskönyvek kliséi szerint így a szerelem, romantika, béke és harmónia időszakának kellene következnie. Az együttesen érvényesülő hatások miatt azonban inkább intrikáktól, hatalmi harcoktól terhes hetek várnak ránk. A passzív agresszív- vagy nem is annyira passzív- kicsinálósdi, csicsás díszletek mögül elősejlő kevésbé csicsás valóság, se veled se nélküled társulások, instabilitás, bizonytalanság szintén része lehet az októberi élménysorozatnak, kollektív és személyes szinten egyaránt.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A hónap sajátos kombóval kezdődött: újra, másodszorra is összeállt a Merkúr – Jupiter trigon, Merkúr -Plútó kvadrát. Ezek a formációk az őszi napéjegyenlőség-képletnek is részei voltak, a Merkúr lelassulása, majd retrográdba váltása miatt pedig gyakorlatilag szeptember utolsó hetére, és október elejére is hatással volt ez a fényszög.

Bepontosulások:

  • szeptember 20 Merkúr – Jupiter trigon, Mérleg – Vízöntő 23°32
  • szeptember 22 Merkúr – Plútó R kvadrát, Mérleg – Bak 24°21
  • október 2 Merkúr R – Plútó R kvadrát, Mérleg – Bak 24°24°18
  • október 4 Merkúr R- Jupiter R trigon, Mérleg – Vízöntő 22°40
  • november 1 Merkúr D – Jupiter D trigon, Mérleg – Vízöntő 22°38
  • november 2 Merkúr D – Plútó D kvadrát, Mérleg – Bak 24°29

Az őszi napéjegyenlőségképletről írt bejegyzésben részletesebben is szó volt az analógialáncba tartozó eseményekről, életérzésekről, helyzetekről. Az október elei bepontosulás egyik leglátványosabb szinkronicitása a Facebook október 4-i, majdnem hat órán keresztül tartó leállása volt. Mint tudjuk, az üzemzavarok, lelassulások , kommunikációs eszközökkel és csatornákkal tapasztalható problémák tipikus hozadékai a retrográd Merkúr időszakoknak. (Persze, jelen helyzetben más befolyások is érvényesültek; alaptónusként pl a korábbi, nagyobb szabású internetes felületeken tapasztalható zavarokkal is kapcsolatba hozható Szaturnusz- Uránusz kvadrát)




Október 1 Merkúr – Plútó kvadrát
Az 1-jén újra egzakttá vált Merkúr- Plútó kvadrát mint már többször szó volt róla, a rögeszmésséget és vitakedvet fokozta. Ennél a tranzitnál az emberek megszállottan hajlamosak lehetnek ragaszkodni igazukhoz és a legcsekélyebb kompromisszumra se hajlandók. Ezek a napok nem túl alkalmasak kényes kérdések tisztázására. A környezetünkben élők hajlamosak lehetnek ránk kényszeríteni elképzeléseiket, akárcsak mi másokra. Ez a bolygóformáció balesetekre is hajlamosíthat: közlekedés, utazások közben akkor is legyünk fokozottan elővigyázatosak, ha nem mi ülünk a volánnál.

Október 4 Merkúr-Jupiter trigon
A gyakorlatilag egyidejűleg érvényesülő Merkúr- Jupiter trigon elvileg harmonikus fényszög. A jótékony hatásokat a Spica szomszédsága is fokozza, akárcsak szeptember elején, a Mérleg Vénusz, ill ebben a hónapban a Nap és a Mars esetén. Kedvez a tanulási folyamatoknak, és más mentális, szellemi erőfeszítéseknek, növeli a tanulási kedvet, nagy terveket, kreatív ötleteket inspirál. Azonban, más Merkúr-Jupiter kombinációkhoz hasonlóan, itt is fennáll az a tendencia, hogy az igazán nehéz mentális vagy intellektuális problémákat elkerüljük, és inkább a könnyebb utat választjuk. Mérleg Merkúrnál a szőnyeg alá söprés kockázata fokozódik. A Plútó hatásával kombinálódva nagyobb lendületet adott a már eddig is nehezen elviselhető szájkaraténak, a stílus lehengerlőbbé, a blöffök és a handabandák nagyobb szabásúakká váltak.

Október 2 Vénusz – Plútó szextil
Megfelelően kihasználva, az október 2-én bepontosult Vénusz – Plútó szextil némi stabilizálóerőt jelenthetett. A jótékony hatásnak köszönhetően könnyebben hozzáférhetünk belső erőforrásainkhoz, emberismeretünk jobban működik és akkor is képesek lehetünk új ösvényekre lépni, ha nemrég azt hittük, elfogyott az út a lábunk alól.




Október 5 Merkúr – Neptun kvinkunx

Az ítélőképességet és a tisztánlátást az 5-én újra bepontosult, a gyakorlatban azonban az elmúlt napokban is érvényesülő Merkúr – Neptun kvinkunx is gyengíti. Ez a tranzit a mentális zavarodottság, megtévesztés és zűrzavar időszakát jelzi, amely hatással van az üzletre, a munkára, az egészségre, a közlekedésre és a testvérekkel, szomszédokkal, barátokkal, munkahelyi, csoport- és üzleti partnerekkel való kommunikációra. Rossz időszak a szerződések aláírására, megállapodások megfogalmazására vagy döntések meghozatalára, mivel rejtett tényezők miatt a tervek balul sülhetnek el. Önmagában enyhe hatás lenne, de jelen helyzetben a többivel összeadódva a szokásosnál több ködöt gerjesztett.

Bepontosulásai az idei Mérleg- Merkúr tranzitnál:

  • szeptember 18 : Merkúr-Neptun R kvinkunx, Mérleg – Halak 21°41
  • október 5 : Merkúr R-Neptun R kvinkunx, Mérleg – Halak 21°14
  • október 30: Merkúr D– Neptun R kvinkunx, Mérleg – Halak 21°41

Október 6: Nap – Uránusz kvinkunx, Bika – Mérleg
„Váratlan nehézségek időszakát jelzi szakmai, társadalmi tevékenységek területén, a szerelmi életben, valamint a gyermekekkel való kapcsolatban. Az elektronikával és a mechanikus rendszerekkel és eszközökkel összefüggő nehézségek is felmerülhetnek, főleg, ha ezek valamilyen módon az egyén munkájához kapcsolódnak.
Az egyén barátságait és csoportos társulásait , valamint e tevékenységekhez kapcsolódó kreatív önkifejezését is érinthetik váratlan problémák.
Távolodó , Szűz-hatos ház típusú kvinkunxnál idegrendszeri zavarok, váratlan problémák és zavarok merülhetnek fel a munkával, a szülött vagy a gyermekek egészségével kapcsolatban. Ez szerelmi kapcsolatokra, barátságokra és csoportos társulásokra is érvényes.
Közeledő, Skorpió-nyolcas ház típusú kvinkunxnál az egyénnek esetleg barátok és üzlettársak váratlan halálával kell szembesülnie. Váratlan, biztosítással, adókkal, barátokkal, csoportokkal és szervezetekkel kapcsolatos pénzügyi vagy vállalati gondok is felmerülhetnek”. The Inconjunct: Natal and Transiting Aspects; Frances Sakoian and Louis Acker

Október 6: Mars – Uránusz kvinkunx
„Hirtelen, váratlan nehézségek időszakát jelzi munkával, egészséggel, üzletekkel, közös pénzzel, vállalati ügyekkel, mechanikus és elektronikus rendszerekkel kapcsolatban. Váratlan, barátokkal, csoportokkal és szervezetekkel kapcsolatos problémák merülhetnek fel. A váratlan nehézségek ingerlékennyé tehetnek, és hirtelen dühkitörésekre hajlamosíthatnak.
A hirtelen baleseteket elkerülendő, körültekintően kell bánni a gépekkel, az elektromossággal, a robbanóanyagokkal, a veszélyes vegyi anyagokkal és a tűzzel.
Ebben az időszakban az érintett személy hirtelen szexuális vágyakat tapasztalhat, amelyek váratlan problémák és irritációk forrásává is válhatnak. Hirtelen, váratlan egészségügyi és munkahelyi nehézségek merülhetnek fel ebben az időszakban”. The Inconjunct: Natal and Transiting Aspects; Frances Sakoian and Louis Acker




Október 6 : Újhold a Mérlegben

Az újhold október 6-án született meg a Mérleg 13°24′-en, helyi idő (Budapest) szerint 13 : 05′ – kor. Mérleg újholdaknál általánosságban véve a társulások, partnerségek, a külvilággal való kapcsolat témáiban számíthatunk új fejleményekre (és persze azokon a területeken, amelyekkel a horoszkópban kapcsolatba kerül. Az őszi napéjegyenlőséget követő újholdként kiemelt jelentősége van.

Újhold a Mérlegben – 2021 október 6, Bp 13h05

Az őszi napéjegyenlőségnek szentelt terjedelmes bejegyzésben rámutattam, hogy a téli napfordulóig hátralevő hónapok se Magyarországon, sem a nagyvilágban nem lesznek zökkenőmentesek.
Az újholdképlet a fentebb felsorolt hatásokat ötvözi. A vele kapcsolatba hozható fejlemények már csak azért sem különösebben biztatók, mert a fővilágítók együtt állnak az Algorabbal, egy igen rosszindulatú állócsillaggal. Bővebben




Október 6: Plútó direkt : Bak 24°18
Különös nyomatékot ad az idei Mérleg újholdnak, hogy ugyanezen a napon vált direktbe a Plútó is. Innentől, először alig érzékelhetően, majd egyre látványosabban megmozdulnak a dolgok. A Plútó április 27 -én kezdte meg október 6-ig tartó hátráló mozgását. A retrográd szakasszal kapcsolatos tudnivalókat röviden a Retrográd Plútóról írt bejegyzés foglalja össze. Most csak a legfontosabbak:
Amennyiben magunkba építettük az általuk jelképezett tartalmakat, azaz alávetettük magunkat gyökeres változásnak, a mindenkori értékekre épülő új, teherbíró struktúrákat hoztunk létre, átalakítottuk a már nem működő, javunkat nem szolgáló mintákat, jó esélyünk van arra, hogy integritásunkat, tájékozódási pontjainkat a közelgő felbomlás pillanataiban is megőrizzük. Ha azonban különféle bűvészmutatványokkal, toldozással – foldozással tartottunk össze már isten tudja mióta nem működő, romboló, életszerűtlen helyzeteket, értékrendeket, az összeomlás borítékolható. Sajnos ebben az esetben arra is komoly esély van, hogy a romok a meglévő értékeket is maguk alá temetik.
További jellemző, hogy néhány, a Plútó tolatása alatt a tudattalanban lappangó téma ebben az időszakban utat törhet magának a tudatosságba. Az eddig rejtett dolgok, mind egyéni, mind kollektív szinten elkezdik megmutatni magukat annak, amik valójában. Ezekben a napokban tehát váratlanul titkok vagy korábban ismeretlen információk is nyilvánosságra kerülhetnek, vagy felszínre bukkanhatnak az árnyékból.

Október 7 – november 5 : Vénusz a Nyilasban
Némiképpen javít a hangulaton, hogy másnap a Vénusz elhagyja a Skorpió alvilági tartományait és belép a kalandvágyó, társaságkedvelő Nyilas jegyébe. A szerelem, szórakozás, anyagiak jelölője jobban érzi magát ebben a nagyvilági jegyben, mint a Skorpióban. Humorérzéke, könnyedsége, optimizmusa révén jobban kezelhetők az időszak kihívásai de felületessége, hajlama arra, hogy kibújjon a felelősség alól, elbagatellizáljon, ideológiáival és vágyfantáziáival átszínezze a valóságot komoly problémák forrásává is válhat. Bővebben : Nyilas Vénusz a horoszkópban




Robbanékony hétvége: Nap-Merkúr-Mars együttállás

via GIPHY

A hónap második hétvégéje meglehetősen eseménydúsan alakulhat, ugyanis 9-én egy hármas együttállás jön létre a Nap, a Mars és a Merkúr között. A hatás kb október 8 – 12 között érvényesül a legerősebben, aztán a tolató Merkúr lemarad, a Nap és a Mars azonban még egy jó darabig, a Nap jegyváltásáig együtt halad, sőt még a Skorpió elején is elég közel lesznek egymáshoz.

E trió egyfelől nagy lendületet ad, célirányossá, hatékonnyá teszi a kommunikációt. Egyaránt segíthet azonosítani a problémákat és javításokat eszközölni, megnöveli a munkabírást és a motivációt. Egyszersmind azonban elhamarkodottá, meggondolatlanná is tehet. A túl nagy hajtás kimerüléshez vezethet és fennáll a sérülések, balesetek veszélye is. (Ne feledjük: a Merkúr tolat; még mindig egy rendkívül lelassult időszakban vagyunk. A Mars azonban annál jobban sietne, és a Napot is erőteljesen noszogatja).
Ismét előáll az a paradoxon, hogy a Mérleg elvileg békés, sőt kimondottan konfliktuskerülő jegy; a Nap- Mars- Merkúr kombó azonban kifejezett vitatkozóhajlamot, sőt, akár tettlegességig is fajuló összetűzéseket jelezhet. Persze, ajegy karakterével teljes összhangban, a béketeremtés kedvéért is remekül egymás torkának lehet esni, az olyan helyzetekről már nem is beszélve, amikor mindenki a maga módján akar igazságot tenni.

A felgyülemlett energiát célszerű valami intenzív fizikai tevékenységgel- sportolással, tánccal, nagyobb sétákkal, ház körüli munkákkal mederbe terelni. A túlzások persze ezekben az esetekben is kerülendők, hiszen a Nap fallban, a Mars száműzetésben van a Mérlegben, a Merkúr pedig retrográd – ami a teherbíróképességet is csökkenti.

A Nap- Merkúr együttállás egyszersmind azt is jelzi, hogy a Merkúr tolatásának felénél tartunk. A kommunikáció, gondolkodási folyamatok, utazások, okmányok, kereskedelem és a tudatosság, éntudat, autoritás, kreativitás jelölőjének találkozása értelemszerűen ezekre a témákra irányítja a figyelmet. A jelenlegi együttállás abból a szempontból is jelentős mérföldkő, hogy segíthet levonni az elmúlt, nyugalmasnak semmiképp nem nevezhető hetek tanulságait.




Október 11: Szaturnusz direktben – Vízöntő 6°

Október 11-én, hétfőn a Szaturnusz abbahagyja május 23 óta tartó tolatását, és a Vízöntő 6°-án direkt stacionáriusba vált. A Szaturnusz retrográd időszakaival több cikk is foglalkozik: A mester visszatekint és értékelRetrográd Szaturnusz a horoszkópban és tranzitként. Jóllehet ezek a folyamatok is részei a bolygó természetes ciklusainak, a princípium által jelzett terheket és próbatételeket súlyosabbaknak, az idő múlását lassúbbnak érezhetjük. A direktbe váltás valamilyen fajta kimozdulást jelezhet a megrekedt helyzetekből. Ennek jellege személyenként változik, a kimenetel nem is mindig az ego kívánságainak megfelelően zajlik, de ilyenkor is pozitívum, hogy világosabban átlátható, mivel kell számolni a későbbiekben.) Jelen helyzetben a talaj ingatagabbá válik, ugyanis az előre induló Szaturnusz apránként beéri a jövő év elejéig még tolató Uránuszt, így december 25-én újra összeáll a Szaturnusz- Uránusz kvadrát. Emiatt már a november is meglehetősen borulékonynak igérkezik.




Egyelőre a destabilizáló-és a kiegyensúlyozó erők együttesen jelentkeznek.

Október 12 Merkúr – Uránusz kvinkunx
A másnap bepontosuló Merkúr- Uránusz kvinkunx a billegés tendenciáit erősíti. A bolygókapcsolat először szeptember 10-én jött létre az akkor még direkt Merkúr részvételével, harmadszorra, utoljára pedig 24-én áll össze, amikor a Merkúr már újra direktben halad. „Hirtelen, váratlan zavarok időszakát jelzi a rutinmunkában, az üzleti kommunikációban és a szokásos napi teendőkben. Az egyén, vagy akivel dolga akad, szeszélyes és kiszámíthatatlan viselkedést tanúsíthat, amely zavarja a munka és a kommunikáció normális menetét. Nem kedvező ez az időszak a szerződéskötésekre, illetve megállapodások megfogalmazására vagy tervek készítésére, mivel valószínűleg váratlan tényezők írják majd felül az eredeti tervezeket és elképzeléseket.A szokásos üzlet-és munkamenetet műszaki nehézségek, különösen elektronikával, a mobil eszközökkel és a számítógépekkel kapcsolatosak, zavarhatják meg”. (Sakoian, Acker : The Inconjunct)

Bepontosulások:

  • szeptember 10 Merkúr-Uránusz R kvinkunx, Mérleg – Bika 14°36
  • október 12 Merkúr R-Uránusz R kvinkunx, Mérleg – Bika 13°43
  • október 24 Merkúr -Uránusz R kvinkunx, Mérleg – Bika 13°13

Október 13 Vénusz – Szaturnusz szextil
A másnap bepontosuló Vénusz – Szaturnusz szextil jótékony hatását tudatos erőfeszítéseket téve használhatjuk ki. Ez a 60°-os fényszög arra is esélyt ad, hogy a hullámvasutazás közepette megtartsuk az egyensúlyt, drámamentesen, az elviselhetőség határán belül, a hasznos, tápláló elemeket megtartva eszközöljünk változásokat. Lehetőséget teremt arra is, hogy őszintén szembenézzünk érzelmi igényeinkkel, az adás és a kapás egyensúlyával társulásainkban, és ha szükséges, dolgozzunk kapcsolatmintánkon. Rá lehet érezni azokra a stratégiákra és megoldásokra is, amelyek révén a jelenlegi és a közeljövőbeli szűkösebb időszak átvészelhető.

Innentől, nagyjából a Nap jegyváltásáig, 23-ig megint csak a cukor -ostor effektus érvényesül. A Nap és a Mars kvadrátot képeznek a Plútóval, és trigont a Jupiterrel. Egyfelől tehát felerősödik a nyomás, a feszültség, a nagyvilágban és közvetlen környezetünkben, akiknél pedig a személyi horoszkóp is rezonál ezekre a hatásokra, válságok, patthelyzetek, hatalmi harcok alakulhatnak ki. Másfelől azonban ott a segítség is: a legrosszabb forgatókönyvek szerencséveel és/vagy tudatos erőfeszítésekkel megelőzhetők, a nyomás arra sarkall, hogy képességeink legjavát nyújtsuk, a legtöbbet hozzuk ki egy helyzetből. A legszerencsésebbek „csupán” túlterheltnek fogják érezni magukat, de nem kell tartaniuk a szó szoros értelmében vett válsághelyzetektől. A nagyvilágban persze el is durvulhatnak folyamatok: a Jupiter ugyan „Nagy Jótevőként” ismeretes, de a túlzásokat is fokozhatja.

A következőkben felsorolt hatások most is összeadódva érvényesülnek; október haremadik hétvégéje sem igérkezik unalmasnak.

Október 14 Nap – Neptun kvinkunx
Akárcsak a többi Nap – Neptunusz erőpróbáló fényszögnél itt is az okoz problémát, hogy energiáinkat hajlamosak lehetünk irreális célokra fecsérelni.

Október 15 Nap – Jupiter trigon
Hatása bepontosulás előtt és után kb 5-6 napig érvényesül, így 20-i telihold-képletben is jelen van- hatalmas injekciót ad önbecsülésünknek. A kedvező alkalmakat és lehetőségeket világosabban látjuk, mint általában és könnyebben is ragadjuk meg őket. A kreativitás, vállalkozószellem, hosszú távban gondolkodás, optimizmus, inspiráció, szabadságvágy további növelik a siker esélyét. Mivel a Jupiter tolat, inkább a korábbi erőfeszítések gyümölcsei érnek be, a meglévő eredményeket és értékeket kamatoztathatjuk. Gond csak akkor lehet, ha túlzásokba esünk (a Jupiter köztudottan mindent felnagyít), annyira beleéljük magunkat vízióinkba, hogy megvalósításukról már meg is feledkezünk, ill. sokkal szívesebben beszélünk róluk semmint érdemi erőfeszítéseket tennénk gyakorlatba ültetésükért.

A vasárnap „kitesz magáért”: egyszerre pontosul be a Mars – Neptun kvinkunx, Nap- Plútó kvadrát és a Merkúr – Vénusz szextil. Eközben természetesen az előző napok állásai is érvényesülnek. Hogy mennyire jótékony ilyen esetben a jupiteri hatás, igencsak kétesélyes. A túlzásokat, szélsőségeket ugyanúgy fokozhatja, mint ahogy vészkijáratot is kínálhat a kutyaszorítóból. Az is jó kérdés, hogy azoknak-e, akik valóban megérdemlik, vagy megint csak azoknak a széltolóknak kedvez a szerencse, akik eddig is büntetlenül úsztak meg mindent.

Október 17:  Mars- Neptun kvinkunx
A diszharmonikus Mars – Neptun – befolyás inkább a káoszt fokozza: a labilis érzelmi állapotok a külvilágból is zavaros helyzeteket vonzhatnak be. A változékony energiaállapot, a fókusz elvesztése megnehezíti a célirányos cselekvést. A stresszoldásra használt tudatmódosítók és pótcselekvések csak átmeneti megkönnyebbülést hozhatnak.

Október 17:  Merkúr – Vénusz szextil
Az ugyanaznap bepontosuló Merkúr -Vénusz fényszög által képviselt diplomáciai érzék, tapintat, jóakarat, a közös pontok keresése még az elmérgesedett – vagy elmérgesedéssel fenyegető viszonyokon is javíthat

Október 17:  Nap – Plútó kvadrát
E fényszög hatása az előző és a következő 5 -6 nap folyamán is érvényesül. Erőpróbáló Nap – Plútó tranzitoknál úgy érezhetjük, hogy identitásunkat, haladási irányunkat olyan, elemi erejű hatások kérdőjelezik meg, melyekre vajmi kevés befolyást gyakorolhatunk. Hatalmi harcok, övön aluli támadások, nehéz emberek, olyan kötélhúzások, melyeknek nincs igazi győztese – keresztezhetik utunkat. A kezelésükhöz szükséges eszközök hiánya persze elemi túlélőkészleteinket is aktiválhatja, úgyhogy a végén kellemes meglepetéssel tapasztaljuk: erősebbek vagyunk, mint hittük. Mielőtt élethalálharccá fajuló vitába bocsátkoznánk, azon is érdemes eltöprengeni: mindenáron azt akarjuk-e hogy nekünk legyen igazunk, vagy egy olyan egyezségnek örülnénk jobban, aminek köszönhetően a legjobban jövünk ki a helyzetből. Ez az erőpróbáló fényszög rögeszmésségre hajlamosíthat, kisebb- nagyobb bosszúságokat, konfliktusokat hozhat. Az általa jelzett változások gyakran tartósak és valaminek az elmúlásához, valakinek a halálához, valamilyen dráma csúcspontjához kötődnek. Ez az aspektus a nagyvilágban is komoly feszültségeket, erőszakos eseményeket jelezhet. Bővebben: NapPlútó fényszögek: a természet elemi erejeNap – Plútó: a traumaNap – Plútó: az apa halála




A Csipkerózsika-álom vége : október 18, Merkúr- Jupiter direktben

A hét végi feszültséget követően dinamikusabban indul a hét: a Merkúr és a Jupiter egyszerre hagyja abba tolatását. Bár nem indulnak el azonnal előre, valamilyen fajta „történések” várhatók a következő napokban. A függőben levő ügyekkel kapcsolatban hírteket kaphatunk, valamilyen információ birtokába jutunk, nagyobb rálátást nyerünk egy témára, kikristályosodik egy irány, stb. Érdemes figyelni a nagyvilág híreit is. Bár a Jupiter hagyományosan jótevő bolygó, ezúttal sem szerencsés mechanikusan értelmezni a szakácskönyvek leírásait. A folyamatok felgyorsulása nem jelent automatikusan javulást is; a Nap /Mars Jupiterrel és Plútóval képezett fényszögeinél még a jó dolgok is árukapcsolással érkezhetnek, illetve ami az egyik félnek szerencse, tragédia lehet a másik számára. A kétféle hatás egy egyén életében is érvényesülhet hasonló módon.

Október 18 Merkúr direkt – Mérleg 10°
A Merkúr a Mérleg 10°-án vált direkt stacionáriusba. Ezt követően ügyeink fokozatosan visszazökkennek a normális kerékvágásba, de addig, amíg ki nem lép a retrográd árnyékból, még bőven várható zűrzavar.

Október 18 Jupiter direkt – Vízöntő 22°
A feszültségek ellenére a Jupiter irányváltása persze hozzájárul ahhoz, hogy a depressziót, alacsony energiaállapotokat több idealizmus, inspiráció és önbizalom váltsa fel. A Nagy Jótevő június 20-tól október-ig tartó tolatásának időszaka alatt külső terjeszkedés helyett a belső értékek gyarapításán volt a hangsúly (némelyeket a szerencse látszólagos elpártolása ébreszt rá ezek fontosságára). Az ilyenkor aktuális feladatok (hiedelmek, eszmék felülvizsgálata, a meglévő ismeretek frissítése, bővítése, stb) teljesítése messzebbre vezetett, mint vadonatúj területekre merészkedés. Az újfajta megközelítésmódokból, a régi hiedelmek, eszmék, ideológiák megkérdőjelezéséből új világkép, új lehetőségek bontakozhatnak ki, mire a Jupiter direktbe fordul.

Október 19: Mars- Jupiter trigon
A Mars- Jupiter trigon pozitívumai és negatívumai együttesen érvényesülnek ebben az időszakban. Jó esetben a vállalkozó szellem szerencsével párosul, jó időben vagyunk jó helyen, hogy éppen a megfelelő dolgot cselekedjük – különösen, ha utazással, ügyintézéssel, publikálással, pályázatok írásával, tanulmányokkal kapcsolatos tevékenységekről van szó. Az ártalmatlan ügyeskedés, néhány apró trükk, elmés megoldás felgyorsíthatja az ügymenetet, kihúzhat rázós helyzetekből. Kevésbé szerencsés, ha a szintén erőteljesen ható Mars – Plútó kvadrát szélsőségekre sarkall. A sors kísértésének balesetek, elfecsérelt tartalékok, veszteséges vállalkozások lehetnek a következményei. A vallási, ideológiai szélsőségek is felerősödhetnek egészen a terrorakciókig. A szemben álló politikai csooportok összecsapásai, erőszakossá fajuló demonstrációk szintén benne lehetnek a pakliban.

Október 19: Vénusz – Uránusz kvinkunx
Az egyidejűleg bepontosuló Vénusz- Uránusz kvinkunx hatására nem árt vigyázni, nehogy a jóból is megártson a sok. Az impulzív költekezés, túlevés, túl sok ivás, meggondolatlan szerelmi kalandok lehetősége itt is adott, esetleg azért, hogy elterelje a figyelmet azokról a problémákról, amelyekkel ténylegesen foglalkozni kellene.




Október 20 : Telihold a Kosban, Kos 27°

Fotó: Vulkán és telihold, Sergio Tapiro, Colima tűzhányó, 2015

Az október 20-i telihold a Kos 27°26′-en teljesedik ki, helyi idő szerint 16:57-kor. A teliholdaknál- különösen ha ezek a Kosban jönnek létre – szokásos túlfűtött legkört most egy T- kvadrát is tetézi. Ez abból a szempontból hasonlít az őszi napéjegyenlőség-képletbelire, hogy ott is jelen volt egy T-kvadrát a Kos Hold, Mérleg Merkúr, Bak Plútó között. A Plútó jelenleg is tengelybolygó, a Merkúr helyén a Mars áll, a Nap tőle kicsivel távolabb, de még mindig hatókörön belül. Így az őszi napéjegyenlőségképletnél említett borulékonyság, kollektív téboly jelenleg is adott azzal a különbséggel, hogy több kiegyensúlyozó-erő is érvényesül.

Telihold a Kosban, 2021 október 20, Bp 16h57

Olyan patthelyzetek kialakulhatnak tehát, amelyek kezeléséhez ki kell mozdulni a komfortzónából, kockázatokat kell vállalni, de adottak a konstruktív megoldás feltételei is (Nap és Jupiter trigonban, Kos Hold szextilben a Jupiterrel, mindkettő harmonikus fényszög, remélhetőleg oldják a feszültségeket). A Merkúr és a Szaturnusz újabb, igaz, nem egzakt trigonja pedig talán még így is ad annyi józanságot, ami megóv a szélsőséges végkifejletektől.
A teliholdképlet a fentebb felsorolt hatásokat ötvözi, és persze a Mars-Plútó kvadrát is lényeges komponense.




Október 22: Mars – Plútó kvadrát
Ez a destabilizáló energiakombináció óriási stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generál, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöz. A Mars – Plútó nehéz aspektusaival szintén több bejegyzés foglalkozik a blogon : Mars – Plútó: az átalakító tűzMars – Plútó kvadrát- válogasd meg a csatateret ! , Mars – Plútó kvadrát tranzitként – Robert Hand, A rossztevők kezelése – Robert Hand ,  ),  A tranzit legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolunk, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja.  Tavaly, amikor a Mars saját jegyében, a Kosban tolatott, késő ősszel bőven kijutott ebből a formációból, a jelenlegi szerencsére sokkal rövidebb ideig, „mindössze” kb tíz-tizenkét napig tart; 5-6 nap bepontosulás előtt és után. Remélhetőleg a Mars együttállása a jótékony Spica állócsillaggal, és a Jupiterrel képezett harmonikus fényszöge szelidíteni fog a kvadrát hatásán.



Október 23- november 22: Nap a Skorpióban
Október 23-án jelentős energiaváltásra kerül sor: a Nap a Skorpióba lép. Míg a Mérleg a társulásokkal és a kapcsolatteremtés formáival hozható összefüggésbe, a Skorpió ezek mélyebb dimenzióit jelképezi. Az intenzív, mély kötelékeket, a szexualitást, a megosztott értékeket és tartalékokat, a felszín alatt munkáló, erős vágyakat, félelmeket, az intenzitást, a befektetéseket, adósságokat, adót, titkokat, a nyilvánosság szeme elől rejtett dolgokat, gyanúkat, rejtélyeket, a kontrollhoz, a manipulációhoz kapcsolódó, érzékeny témákat. Bővebben: A Skorpió (Liz Greene), A nem is olyan ördögi Skorpió
Általában véve azok az időszakok, amikor a Skorpió/ Plútó- energiák hangsúlyozottan érvényesülnek, a problémás helyzetek érdemi kezelésének a lehetőségét is magukban hordozzák, hiszen ez a jegy sokkal inkább hajlamos szembenézni a tényekkel és az előrelépés érdekében vállalni a konfliktust, mint a Mérleg. Jelenleg azonban a jegy két ura, a Mars és a Plútó kvadrátban van egymással, a nemsokára saját jegyébe lépő Mars pedig, akárcsak a Nap, november folyamán borulékony T-kvadrátot képez a Szaturnusszal és az Uránusszal így a válságok csak a közeljövőben fognak igazán elmélyülni.




Október 27 Vénusz – Neptun kvadrát
A 27-én bepontosuló Vénusz – Neptun kvadrát, hogy finoman fogalmazzak, nem a tisztánlátást erősíti. Mint már szó volt róla, a nehéz Vénusz – Neptun fényszögek irreális elvárásokra, légvárépítésre hajlamosítanak. A csalás, megcsalatás, csalódás, önbecsapás is sok esetben velejárójuk. A túlságosan rózsaszín szemüveg, a naivitás, a valósággal köszönő viszonyban sem levő elvárások, a rossz helyre befektetett energia üzleti- és szívügyekben szinte törvényszerűen vezetnek csalódáshoz. Anyagi vonzatai is lehetnek. Bővebben : Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van, Vénusz – Neptun aspektusok (Liz Greene),  Vénusz – Neptun kvadrát tranzitként (Robert Hand), Elérhetetlen uraság, A lovagi szerelem problémás örökségeA Neptunusz szövevényes ösvényein tematikus oldal további cikkei.

Október 28 Vénusz – Jupiter szextil
Szerencsére ezzel nagyjából egy időben egy Vénusz – Jupiter szextil (Nyilas – Vízöntő 22°29′) is összeáll, ami valamelyest javíthat a helyzeten. Különösen, ha szem előtt tartjuk, hogy a 60°-os fényszög segítő energiái nem automatikusan, maguktól értetődő módon állnak rendelkezésünkre, hanem bizonyos erőfeszítéseket is tennünk kell ahhoz, hogy kihasználjuk őket.Társulásainkban, üzleti területeken egyaránt profitálhatunk belőle, ha az idealizmus mellett valóságérzékünket is használjuk.




Október 30 Nap- Szaturnusz kvadrát
Ezt elmúlasztva ugyanis a szintén nagyjából egy időben ható Nap – Szaturnusz kvadrát gondoskodik a keserves koppanásról. Ebben az esetben is olyan hatásról van szó, amely az előző és a következő 5 – 6 napban is érvényesül, így a Vénusz – Neptun kvadrát hatásával összeadódva növelheti a csalódások, frusztrációk, veszteségek valószínűségét.
A Nap- Szaturnusz erőpróbáló aspektusai személyes életünkben és a nagyvilágban is a személyes szabadság, önmegvalósítás és a társadalom, a család, a hagyományok vagy a saját személyiségünk – szabta korlátok kérdéseit feszegeti. Az erőpróbáló fényszög hatásait a Felelősség súlya, Erőpróbáló Nap – Szaturnusz fényszögek a horoszkópban Erőpróbáló Nap – Szaturnusz tranzitok című bejegyzések tárgyalják részletesen. A nehéz Nap – Szaturnusz kapcsolatok világviszonyban feszültséget jelezhetnek a hatalom képviselői, autoritásszemélyek és az ellenük lázadó csoportok között. Ezek helyektől függően sokféleképpen nyilvánulhatnak meg: a tüntetésektől kezdve a fegyveres konfliktusokig, háborúk kitörésééig széles a skála.
Jelen helyzetben a Nap-Szaturnusz fényszöggel össze is áll az újabb fix T-kvadrát – sorozat első darabja. Még viszonylag lazának tekinthető, ugyanis a Nap- Uránusz szembenállás csak november 5-én pontosul be, de azért így is elég ahhoz, hogy alaposan megborítsa a már eddig is elég ingatag egyensúlyt.




Október 30 – december 13: Mars a Skorpióban
Ugyanezen a napon a Mars is jegyet vált és december közepéig otthonában, a Skorpióban halad. Ez a tranzit sajátos színezetet ad az előttünk álló másfél hónapnak. Bár a pozíció cseppet sem problémamentes, még mindig jobb, mint amikor a hagyomány által „infortuna minorként”,  számon tartott Mars a Mérlegben, száműzetése jegyében haladt, miközben urával, a Plútóval is erőpróbáló fényszöget képezett. Annyira azonban mégsem jó, mint általában, hiszen az igazán ütős novemberi fix T-kvadrátok éppenséggel az ő részvételével alakulnak ki. Szaturnusszal képezett kvadrátja november 11-én, Uránusszal való szembenállása november 17-én pontosul be, de gyakorlatilag a hónap nagy része túlélőpróbává válik. December 7-i, Plútóval képezett szextilje ugyan lehetőséget ad, hogy újra leteszteljük a gyakrolatban az ami nem öl meg, megerősít igazságát, de odáig el kell jutni.

  • Az időszak e viszonylag egészséges megéléséhez jó, ha tisztában vagyunk a jegy és a bolygó tulajdonságaival, a harmonikus és a kevésbé szerencsés megélési lehetőségekkel. (Ld. Mélységeink ösvényein: Skorpió Mars a horoszkópban; Skorpió Mars a radixban és tranzitként)
    Ez a pozíció legmélyebb vágyaink, motivációink vizsgálatára szólít fel. Górcső alá kell vennünk, hogyan éltünk vagy éltünk vissza erőnkkel és nagyfokú őszinteséget követel úgy magunkkal, mint másokkal szemben.
    Ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki a tranzitból, válaszolj őszintén az alábbi kérdésekre. Ezt követően pedig tedd meg mielőbb a szükséges lépéseket.
  • Mit akarsz valójában?
  • És mire vagy kész (vagy nem vagy kész) azért, hogy elérd ?
  • Mitől kell megszabadulnod vagy mit kell átalakítanod annak érdekében, hogy olyan életet élhess, amelyben szenvedélyesen kifejezheted önmagad és sokkal mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki másokkal?
  • Milyen területeken kell visszaszerezned erődet ahhoz, hogy olyan életet élhess, amilyet szeretnél és megtehesd, amire vágysz?

 





Fontosabb bolygóhatások

Október 1 Merkúr – Plútó kvadrát
Október 2 Vénusz – Plútó szextil
Október 4 Merkúr – Jupiter trigon
Október 5 Merkúr – Neptun kvinkunx
Október 6 Nap – Uránusz kvinkunx
Október 6 Mars-Uránusz kvinkunx
Október 6 Plútó direkt : Bak 24
Október 6 Újhold a Mérlegben 13°24
Október 7 Vénusz a Nyilasban
Október 8 Nap – Mars együttállás
Október 9 Nap- Mars együttállás
Október 9 Merkúr – Mars együttállás
Október 11 Szaturnusz direktben – Vízöntő 6°
Október 12 Merkúr – Uránusz kvinkunx
Október 13 Vénusz – Szaturnusz szextil
Október 14 Nap – Neptun kvinkunx
Október 15 Nap – Jupiter trigon
Október 17 Mars- Neptun kvinkunx
Október 17 Merkúr – Vénusz szextil
Október 17 Nap – Plútó kvadrát
Október 18 Merkúr direkt – Mérleg 10°
Október 18 Jupiter direkt – Vízöntő 22
Október°19 Mars- Jupiter trigon
Október 19 Vénusz – Uránusz kvinkunx
Október 20 Telihold a Kosban, Kos 27°
Október 22 Mars – Plútó kvadrát
Október 23 Nap a Skorpióban
Október 24 Merkúr – Uránusz kvinkunx
Október 27 Vénusz – Neptun kvadrát
Október 28 Vénusz – Jupiter szextil
Október 30 Nap- Szaturnusz kvadrát
Október 30 Mars a Skorpióban
Október 30 Merkúr – Neptunkvinkunx

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!