Hold – Plútó fényszögek : a családok sötét oldala

Egy újabb, meglehetősen durva poszt – de akik egy ideje követik oldalamat, megszokhatták, hogy nem finomkodom. És igérem, ez a jövőben sem lesz másképp 🙂  Akik azonban szeretik az Asztropresszt, és legnagyobb örömömre úgy tűnik, vannak néhányan, épp emiatt szeretik 🙂 A The Astrology Place Membership erőpróbáló Hold – Plútó fényszögekről írt sorozatának harmadik része eme aspektusok legszélsőségesebb megélési módjait tárgyalja. Természetesen, mint azt a szerző is hangsúlyozza, egyáltalán nem szükségszerű, hogy a Hold – Plútó együttállások, kvadrátok, szembenállások és kvinkunxok így nyilvánuljanak meg. Viszont azt is nagyfokú valóságelhárítás lenne tagadni, hogy ne lennének ilyen vetületeik – különösen családi minták, gyerekkor, anya – gyerek kapcsolatok vonatkozásában. A cikkben írtak erőpróbáló IV. házas Plútó fényszögek esetén is érvényesek lehetnek (bár egy Hold – Plútó aspektus és a Plútó a IV házban természetesen nem ugyanaz.)

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem  :-) Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…





A pszichológiai asztrológia képviselői olvasatában a Hold – Plútó fényszögekkel rendelkezők gyerekkora a Grimm testvérek bántalmazásról szóló, elcseszett meséire emlékeztet. Az erőpróbáló fényszögek (bizonyos típusú együttállások, félkvadrát, kvadrát, szembenállás, kvinkunx – ford megj) valóban elég gyakran utalnak családi tabukra és a szekrényekben rejtőző csontvázakra : trauma vagy nemi erőszak, más fajta szexuális bántalmazás, rokkantság, halál, elmebetegség, eltitkolt testvérek, testi-lelki bántalmazás, erőszak, gyilkosság, incesztus vagy mérgező múlt. A Plútó a sötétséggel és az alvilági tartományokkal, valamint a női minőséggel áll kapcsolatban. ( Azt illetően, hogy férfi vagy női bolygó-e a Plútó, megoszlanak a vélemények, bővebben Liz Greene : The Astrology of Fate, Rüdiger Dahlke : Az agresszió, mint esély, Bil Tierney : Békességben a Plútóval. Meggyőződésem szerint az őselvnek van egy maszkulin – a római/görög mitológiában Hádész – Plútó és egy feminin – pl Hekaté által képviselt oldala is. Kultúrától és egyéni diszpozíciótól függ, kinél milyen módon jelenik meg. – ford megj) A Hold – Plútó fényszögekkel rendelkezők hiperérzékenyek minden, az árnyékkal, veszéllyel, fenyegetővel kapcsolatos témára. A hazugságokat akkor is halálpontosan érzékelik, ha nem tudják megfogalmazni, mi a probléma. De amikor találkoznak vele, belső hazugságdetektoraik tévedhetetlenül jeleznek.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Erőteljes Plútó fényszögeknél gyakoriak a bűnbak – típusú interakciók (bővebben Liz Greene : The Dark of the Soul című, a pszichés zavarokat az asztropszichológia szempontjából tárgyaló tanulmányában – ford megj). Ezek mindig a stresszes családi kapcsolatok, szerencsétlenségek vagy tragikus körülmények hozadékai. A Hold – Plútó fényszögekkel rendelkező gyerekek időnként olyan érzelmi, lelki vagy testi problémákkal küzdenek, amely rájuk irányítja a figyelmet. A család ezek megléte nélkül is rájuk zúdíthatja haragját valahányszor valami rossz történik, ily módon elérve, hogy a [gyerekek] romlottnak, megrágalmazottnak, kiközösítettnek érezzék magukat. A bántalmazás egyik leggonoszabb mintája, amikor a gyereket menthetetlenül rosszként kezelik és így őt hibáztatják valamennyi családi probléma miatt.

Mi több, a Hold – Plútó fényszögekkel rendelkezőknek is lehetnek viselkedészavaraik, szélsőséges esetben pedig hajlamosak lehetnek arra, hogy eltöltse őket a harag és a gyűlölet. Másfelől azonban maga a szülő az, aki viselkedésével eléri, hogy a Hold- Plútó fényszög tulajdonosa úgy érezze: valami gond, baj van vele, nem normális. Ilyenkor úgy tűnik, mintha [a családban] szükség lenne valakire, aki spongyaként magába szív minden negativitást és gonosztettet, de tüzetesebben megvizsgálva kiderül: számos dolog van, amit napvilágra kellene hozni az adott családban. A fentebb írtak természetesen csak a legcsúnyább, legszélsőségesebb megnyilvánulási formái e fényszögeknek . Mint az előző részekben szó volt róla ( Erőpróbáló Hold – Plútó fényszögek, Hold – Plútó: a dráma varázsa), nagyon sok más, enyhébb megélési mód is lehetséges.



A három Moira. John Melhuish Strudwick (1849–1937), Aranyfonal (1885)

A rendkívül erős érzelmek mellett e fényszög jelezhet függőségekre való hajlamot is, amikor is a szülött különböző addikciók segítségével próbál megszabadulni a fájdalomtól.

Richard Idemon ezt írja:

A Hold – Plútó fényszögek csillapíthatatlan éhséget jelezhetnek, amely függő magatartásformákhoz vezethet. A Hold – Plútó fényszögekkel születetteknek elemi igényük van a mély, erotikus életre, és mivel többségünket nem így programozták, más módszereket keresnek éhségük vagy fájdalmuk tompítására. (A Hold – Plútó fényszögek által jelzett kényszeres evés- ivás – dohányzás, stb mögött természetesen nem csupán kielégítetlen szexuális igények állhatnak, hanem nagyon sok egyéb is- ford. megj ) Erre valók a függőségek : igyekeznek tompítani a fájdalmat”

Liz Greene szerint:

Úgy tűnik, hogy a Plútó Nappal, Holddal, aszcendenssel képezett fényszögei, főleg az együttállások, kvadrátok, szembenállások meglehetősen gyakoriak olyanok képletében, akiknek életébe látványosan beavatkozott a sors. Azonban, akár külső sorsról van szó – pl. betegség, születési rendellenesség, halál, hadsereggel vagy idegen kormányokkal való találkozás – akár belsőről – pl elmebetegség (a szülötté vagy egy közeli hozzátartozójáé), rémálmok, rögeszmék, kényszerek, megszállottságok – nem tartoznak azok közé az emberek közé, akikkel hosszan lehetne mintákról és beidegződésekről csevegni. Jóllehet a körülmények változók, általában valami visszavonhatatlan dologgal való találkozásról van szó, amellyel szembe kell nézni és tudomásul kell venni… A Nap – Plútó és a Hold – Plútó aspektusok esetenként egy erőszakos vagy zavart férj vagy feleség, egy beteg anya, egy problémás gyerek, egy terméketlen méh, egy örökletes betegség révén élődhetnek meg. De hiszek abban, hogy a kötelékek e különböző formái valamilyen célt szolgálnak, hiszen a Moirák [ a végzet irányítói, az emberi élet fonalát szövő, gombolyító illetve elvágó három istennő a görög mitológiában. Liz Greene A Sors asztrológiája című könyvében részben a Plútó princípiumához rendeli őket – ford megj] is céltudatosak. Valamit elvesznek, hogy valami más nőhessen a helyébe…” Liz Greene : The Astrology of Fate

Anya kicsi kincse…. 🙂 (-:

Erőpróbáló Hold – Plútó kapcsolatok esetén az anyakép gyakran emlékeztet Óz a nagy varázsló gonosz, Margaret Hamilton által alakított nyugati boszorkányára (l. a bejegyzés kiemelt illusztrációja – ford megj) Szegény gyerek ilyenkor bármire hajlandó lenne, hogy megszabaduljon ettől az ijesztő ábrázattól. [Itt a belső anyaképről van szó, amely nem azonos a külső anyával, de kialakulásában természetesen a hús – vér anya is szerepet játszik. Mint az előző részben már szó volt róla, a fizikai anya lehet akár nagyon szép, szeretetteljes is, tudattalan viszonyulásában azonban így is lehet valami mélységesen destruktív, ami miatt elnyelő anyaként, boszorkányként tükröződik gyermeke pszichéjében, pl annak álmaiban, fantáziáiban – ford megj] Néhány Hold – Plútó fényszöggel rendelkezőnek azonban valóban pokoli anyja van, akit „bestiaként” emlegetnek, felróva neki, hogy folyamatosan megpróbálja kiszívni belőlük az életet. Az is előfordulhat, hogy gyűlölik egymást. Az asztrológusok azt tartják ezekről a feszült fényszögekről, hogy az anyával folytatott lélekemésztő küzdelmekre utalnak, és a szülöttek úgy érezhetik, hogy egy darabjukat lehasították, tönkretették és soha nem kapták vissza.

Anya és fia: a Psycho című klasszikus thriller egy velejéig destruktív Hold – Plútó kapcsolat ábrázolása is lehetne

Ez a „túl védelmező anya” klasszikus fényszöge is; és ezt a fajta anyai túlvédelmezést mélységes rettegés hatja át, így azt az üzenetet közvetíti a gyereknek, hogy a világ veszélyes hely. Egyes Hold – Plútó anyák még nagyobb korában – vagy akár felnőttént is kisbabaként kezelhetik gyereküket, megakadályozzák önállósodásukat és nem engedik őket felnőni. Emiatt a Hold – Plútó típusnál gyakran okoz problémát pszichéje fojtogató inváziója, a manipuláció és a hatalmi játszmák. Az anya ilyenkor egyik kezével magához szorítja a gyereket a másikkal pedig távol tartja maguktól a világot. Az anya dominanciája és/vagy agyonkényeztető magatartása nagyfokú szorongást válthat ki a gyerekből, akiből aztán halálosan rettegő felnőtt válik. (Más problémák is felmerülhetnek: az örökifjúnak gyakran van túlszerető, túlvédelmező anyja és Norman Bates, a Psycho  tudathasadásos sorozatgyilkos „főhősének” anyukája, aki még halála után is hatással van fiára sem kimondottan a képzelet szüleménye. A linkre kattintva a teljes film megtekinthető – ford megj.)

Egy Hold – Plútó szülő drámai és robbanékony lehet, aki intenzív érzelmi állapotokat él át: kétségbeesést, féltékenységet, bosszút, gyűlöletet, félelmet, bizalmatlanságot. Ahogy a főnix feléled megsemmisülésének hamvaiból, úgy újulnak meg a Hold – Plútó típus érzelmei is az ilyen intenzív, katartikus energia-kisüléseket követően. Ha egy érzelmet negatívnak bélyegzünk, hajlamosak lehetünk nem tudomást venni róla, elnyomni vagy elfojtani. Ezért a legtöbb ember fejlődésének elkerülhetetlen szakasza, hogy mások révén tapasztalja meg a számára nehezen kifejezhető érzelmeket. Úgy tűnik, mintha az ilyen emberek úgy vonzódnának azokhoz, akik hozzá hasonló, felkavaró érzelmekkel küzdenek, mint az éjjeli lepkék a lámpa fényéhez. Ahelyett, hogy azt mondanák, „hahó, árnyékom”, ők hajlamosabbak például szerelmüket kritizálni amiatt, hogy nincs önuralma, féltékeny vagy bosszúálló.

 

 ( Forrás : The Astrology Place Membership)





A sorozat további részei:

Erőpróbáló Hold – Plútó fényszögek

Hold – Plútó fényszögek: a dráma varázsa

 

További cikkek: 

Hold – Plútó szembenállás . legmélyebb titkaink

A Plútó archetípusa

Az ember árnyéka: a Szaturnusz és a Plútó

 

Könyvajánló

Liz Greene : The Astrology of Fate

Liz Greene : The Dark of the Soul

Erich Neumann : A Nagy Anya

Marie – Louise von Franz : Női mesealakok

Marie – Louise von Franz : Archetípusos minták a mesékben

Marie – Louise von Franz : Az árnyék és a gonosz a mesékben

Marie – Louise von Franz : The Problem of the Puer Aeternus

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!