Mars a 12 házban: a passzív agresszió problematikája

Az Astrology Place Membership oktató- oldal összefoglalója a 12 házas Marsról, saját észrevételeimmel kiegészítve. Természetesen, mint valamennyi „asztrológiai recept” esetén, az itt írtak sem alkalmazhatók automatikusan, mindenki esetében, hanem a horoszkóp egyéni sajátosságaitól függően színeződnek át. Fontos tudnivaló: mivel a 12-es mundánház a Halak jegyéhez tartozik, egy 12 házas és egy Halak Mars között vannak analógiák. De a kettő semmiképp sem ugyanaz !!! A 12 házas Mars jegyhelyzete  pl döntő módon befolyásolja, milyen formában fejeződnek ki majd ezek a tartalmak.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kiveséznikomment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A 12 házas Marssal rendelkező szülötteknek igen nehezükre eshet az önérvényesítés; akaratuk közvetlen és erőteljes módon való kinyilvánítása. Gyakran teljes mértékben hiányozhat belőlük az a képesség, hogy előtérbe helyezzék magukat és érdekeiket.

Általában már gyerekkorukban sem bátorították őket arra, hogy közvetlen módon érvényesítsék akaratukat, nyíltan törekedjenek arra, amit el szeretnének érni. Valamilyen módon beléjük sulykolták, hogy az önzés, az önérvényesítés és a düh kimutatása nem túl rokonszenves tulajdonságuk – mostanra pedig nehezükre esik kinyújtani kezüket mindazért, amit szeretnének.

Egy 12 házas Mars elbújik a konfrontáció elől és gyakran nem is reagál egy konfliktusra. Máskor, éppen ellenkezőleg, túlreagálhat, illetve a szülött más jellegű, apró incidensek miatt robban, így az agresszió gyakran nem a megfelelő célokra irányul, mellékvágányra terelődik. A düh nonverbális kifejeződési módjai: ajtócsapkodás, „beszédes” csend, szurkálódó megjegyzések. Az is előfordulhat, hogy a szülött nem az incidens időpontjában érez dühöt, hanem néhány nappal később ébred tudatára és engedi ki a gőzt.

Egy ilyen pozícióval rendelkező szülött a feloldatlan dühvel kapcsolatos problémák nehéz poggyászát cipelheti, és gyakran kell foglalkoznia a családi komplexusok témájával is. (Ezek, mint Liz Greene The Astrology of Fate című könyvében részletesen leírja, és számos példa- horoszkóppal is szemlélteti, akár nemzedékeken keresztül is átöröklődhetnek. A minta „átokszerűen” ismétlődik mindaddig, amíg a család egyik, megfelelő tudatossági szinten álló tagja tudatosan hozott döntések és hiteles önismereti utak kombinációja révén más kifejeződési módot nem talál neki. Asztrológiai szempontból nézve a minta generációkon keresztül ismétlődő bolygóállások, fényszögek formájában jelenik meg. E tekintetben nagyon érdekes, hogy egy örökbe fogadott gyerek születési képlete is rezonál valamilyen értelemben azzal a családdal, ahol felnevelkedik. Természetesen nem csak egy 12 házas Mars utalhat passzív agresszióval kapcsolatos problémára, ill. egy ilyen pozíció önmagában még nem jelent ilyen típusú problémát. Következtetést ezúttal sem sablonszerűen alkalmazott “receptekből”, hanem kizárólag komplex horoszkópelemzés révén lehet levonni – ford megj)

A düh esetenként furcsa félelmek, és elnyomott érzelmek formájában fejeződhet ki. (A különös, pszichoszomatikus tünetek, a titkos ellenségek, intrikák szintén igen szokványos megnyilvánulási formák – ford megj.) Ezek, befelé irányulva erőszakos fantáziaképeket és rémálmokat generálhatnak.

A düh energiája az elnyomottak, az áldozati szerepben levők, kitaszítottak, hátrányos helyzetűek támogatását, ügyeik képviseletét is szolgálhatja. ( Ez időnként nagyon hasznos lehet, máskor azonban „Megmentő” játszmákat eredményezhet, ugyanis nem azokat támogatja, akiknek valóban szükségük van rá, ill. oly módon „támogat”, hogy ezzel tudattalanul inkább ahhoz járul hozzá, hogy az áldozat megmaradjon a kilátástalan helyzetben, nem pedig kijöjjön belőle. Gyakori probléma lehet az is, hogy az „önzetlen jó szándékkal” nyújtott segítség olyan, amivel a segítségre szoruló valójában semmit nem tud a gyakorlatban kezdeni – és igazából a passzív- agresszív taktikákat alkalmazó fél érdekeit szolgálja, aki most büntethet, erkölcsi fölényt gyakorolhat azért, hogy a másik nem képes értékelni az általa nyújtott “jót”. Az is előfordul, hogy egy ilyen „segítőkész” személy valójában az energiavámpírok legrosszabb fajtájába tartozik, aki azért ad első körben, hogy utána még többet vehessen el. – ford.megj)

Jó esetben az ilyen házhelyzettel rendelkezők segítőkész, önzetlen emberek, akik sokkal hatékonyabban képesek tenni másokért, mint saját magukért.



12 tipp, hogy kezelheted egészséges módon elnyomott dühödet:

  1. Ismerd be, hogy dühös vagy !
  2.  Azonosítsd be azokat a „lényegtelen” és elfojtott témákat, amelyek kihoztak sodrodból !
  3. Tanuld meg, hogyan fejezd ki hatékonyan és megfelelő módon igényeidet !
  4.  Használd az aktív imagináció (pl rajzolás, festés) eszközeit, hogy problémáid feltárására és megoldására !
  5. Sportolj !
  6. Táncolj !
  7. Dolgozz aktívan tudattalan tartalmaiddal (pl álmok, fantázik, más típusú belső képek) !
  8. Tekints dühödre megtisztító érzelemként !
  9. Tanuld meg, hogy az önérvényesítés egészséges késztetés !
  10. Sajátítsd el mielőbb ennek egészséges és célravezető módszereit
  11. Semmiképp se tekints negatív dologként dühödre !
  12. Szedd össze bátorságod !




Kapcsolódó:

Így kezeld a dühödet !

Mars a Halakban

A tüzes jegyek és az agresszió

A levegős jegyek és az agresszió

A vizes jegyek és az agresszió

A föld jegyek és az agresszió




Könyvajánló

 

Liz Greene: The Astrology of Fate

Rüdiger Dahlke: Az agresszió, mint esély

Scott Wetzler: Élet a passzív- agresszív férfival [Mielőtt még férfi-olvasóim megsértődnének: a passzív-agresszió nem csak őket érinti, hanem a ugyanúgy része a problémás női magatartásformáknak is. Sőt, tovább megyek: amikor egy nő „véletlenül” passzív- agresszív partner(ek)et vonz, az ő születési képletében is kell lennie egy erre utaló mintának. (Erre horoszkópelemzés deríthet fényt). Tehát egy ilyen kapcsolat egyszersmind arra utaló jelzés az érintett nőnek, hogy a saját animuszával ( női psziché tudattalan, férfi része) is akad munka bőven. Így elsősorban azzal van feladata, és csak másodlagosan/sokadlagosan a számára problémákat okozó partnerrel.E meglátásnak még nagyobb a jogosultsága abban az esetben, ha a korábban – pl. az ismeretség kezdetén – ilyen tulajdonságokat egyáltalán nem mutató férfi a párkapcsolat későbbi szakaszában kezd el passzív- agresszívan viselkedni.]

Más blogokról

A passzív- agresszív személyiség (Mindennapi pszichológia)

Duzzogva büntet – Így kommunikálj a passzív-agresszív emberekkel ! (Pszicho for you)

Érzelmi zsarolás, bűntudatkeltés, mártírkodás. Mit kezdj a passzív-agresszív emberekkel? (Dívány)

Hatlépéses útmutató a passzív-agresszív emberek kezeléséhez (Nők Lapja)

Öt tipp a passzív agresszió ellen (Mindset- Pszichológia)

Látszatharmónia. Ebben nőttél fel” – Élet egy passzív-agresszív társ mellett (Vous)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!