Tanulj asztrológiát (majdnem) ingyen !

Mennyi időbe telik az asztrológiai ismeretek elsajátítása ? Vajon csakis tanfolyamok/magánórák keretén belül lehetséges ? Vagy akár autodidakta módon is ? Meddig juthatsz el, ha egyedül tanulsz? Milyen könyveket olvass, hol juthatsz hozzájuk a legolcsóbban ?

 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

Egyik olvasóm sokatokat érintő kérdést tett fel. Mivel rendszeresen megkerestek ilyen jellegű problémával, úgy gondoltam, megér egy részletesebb posztot.

A hölgy azt írta, érdekli az asztrológia, sok cikket olvas a témában, az is komolyan felmerült benne, hogy tanulni fogja. De ahol lakik, nincsenek ilyen jellegű foglalkozások és nem tud munka mellett ezért Budapestre utazni. Többen kérdeztétek azt is, hogyan lehetne kideríteni, hogy a rengeteg szóba jöhető tanfolyam közül melyik ad tényleges tudást. (Sokan közületek ezt sajnos az után tettétek, hogy akár több százezres tételeket is kifizettetek remekül marketingezett gyorstalpalókért, ezeket elvégezve pedig kiderült: még egyes alapvető ismereteket sem tanítottak meg nektek). Ismét mások, szintén nem kevesen, elmondtátok: nagyon szívesen tanulnátok asztrológiát, de egyelőre nincs meg rá az anyagi keret. A mai világban ez is egyre nagyobb probléma…

De mindnyájatok számára van egy jó hírem: ahhoz, hogy megtegyétek az első lépéseket ( sőt, ha ügyesek vagytok, akár több lépést is), nem kell nagy beruházás. Kezdetben akár havi 2500 Ft ráfordítás is elég lehet. Ideális esetben persze többet is szánhattok rá. De mi van, ha egyelőre tényleg nem engedhettek meg magatoknak nagyobb összeget és/vagy még nem vagytok biztosak benne, vajon érdekel annyira, hogy hosszabb távon is áldozzatok rá ?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, járjuk körül, mennyi időbe telik az ismeretek elsajátítása, és vajon csakis tanfolyamok/magánórák keretén belül lehetséges, vagy akár autodidakta módon is ?



Hogyan ?

Tapasztalataim szerint az asztrológia tanulása elég hosszadalmas (életre szóló) folyamat – akkor is, ha a gyorstalpalók igyekeznek az ellenkező benyomást kelteni. Az elméleti alapismeretek elsajátítása kb 4 év, ha nagyon szorgalmas vagy, 3 (én nagyon nem voltam az 🙂 ) Mire alkalmazni is tudod őket , további 3 – 4 év, hogy magabiztosan alkalmazd, kb 10 év. Ennek ellenére, önismeret szempontjából nagyon jó befektetés a tanulása. Ez már rövidebb időn belül megtérül – én pl. anno már 2- 3 hónap tanulást követően is hasznosnak éreztem.

Hogy tanfolyamra menj vagy autodidakta módon tanulj, alkatodtól függ. A tanfolyamok mellett szól, hogy az autodidakta módon szerzett tudás gyakran rendszerezetlen, hézagos, bizonytalan. De ez sincs törvényszerűen mindig így. Ha introvertált alkat vagy, aki önállóan is tud építkezni, talán jobban fogsz haladni egyedül, mint csoportban. (Ilyenkor magánórákon kaphatsz irányítást, de a legelején, látni fogod, ez nem létkérdés). És még valami: a jól marketingezett, hangzatos nevű, csillagászati összegért semmit nem adó köd -etetésnél nagyságrendekkel több értelme van egyedül belevágnod. Ilyenkor két legyet ütsz egy csapásra: érdemi tudást szerzel és rengeteget spórolsz 🙂

Amikor én kezdtem asztrológiát tanulni, a kilencvenes évek elején, még sokkal nehezebb volt a magyar nyelvű önképzés, hiszen alig pár könyv állt rendelkezésre. Az angol nyelvű könyvek megfizethetetlenek voltak, de alapismeretek híján nem is tudtam volna milyen irányban keressek. Ezért Baktay Ervin A csillagfejtés könyve és Dubravszky László A tradicionális asztrológia tankönyve című művei elolvasását követően beiratkoztam a Baktay Ervin Asztrológiai Intézetbe. Ezt mai napig jó döntésnek találom, de nem ez az egyetlen út.

Azóta eltelt jó néhány év, jelentősen megnőtt a magyar nyelven is elérhető kiadványok mennyisége. Az internet jóvoltából pedig még több információ áll rendelkezésre. Ennek számos előnye mellett megvan az a hátránya is, hogy ha valaki előzetes ismeretek nélkül kezd böngészni, nem mindig tudja megkülönböztetni az értékes tudásanyagokat a kizárólag önhülyítésre alkalmas new -ages szeméttől. (Ez a probléma persze tanfolyamok esetén is felmerül).

Tapasztalataim szerint az alapokkal egymagad is megismerkedhetsz. Ilyenkor azonban nagyon fontos, hogy ne csapongj ide- oda azok között a témák között, amelyek éppen megtetszenek, hanem vigyél rendszert tanulmányaidba. Enélkül ugyanis az életben nem fog összeállni a kép. Ehhez a könyvek alkalmasabbak, mint a cikkek. Persze, közben olvashatsz, sőt olvass is cikkeket , az Asztropresszen is sok a kimondottan tanulás céljára alkalmas anyag, de így is kell egy gerinc. Amennyiben nem tanfolyamra jársz, ezt az itt ajánlott könyvekből rakhatod össze, csigolyáról – csigolyára. Ha átrágod magad rajtuk és aztán szeretnél majd szervezettebb keretek között, csoportos tanfolyamon vagy magánórákon tanulni, könnyebb lesz megkülönböztetned a hiteles oktatókat a szélhámosoktól.



Honnan ?

A lentebb ajánlott, magyar nyelvű kiadványokkal van némi gond: legtöbbjük 2008 előtti, így már leginkább csak online antikváriumokból szerezhetők be. (2005 óta egy kezemen meg tudom számolni hány valóban jó asztrológia könyv jelent meg Magyarországon. Sajnos, a minőségi ezotéria idehaza még annyira sem piacképes, mint külföldön.) A régebb megjelent könyvek beszerzése hosszabb – rövidebb ideig tartó „vadászatot” igényel, de a Librinek, Bookline -nak, Vaterának (azon belül pedig a www.teszvesz.hu-nak) kitűnő a választéka. Az árak azonban nagyon változók és erre oda kell figyelni. A reális árak 2500 -3500 – 4000 között mozognak könyvenként. Ezt csak azért írom, mert láttam pl. Arroyotól az Asztrológia, pszichológia és a négy elemet 7000- 9000 ft-ért, talán a Vaterán vagy a Librin, ami teljesen irreális. De szerencsére nem az ilyen lehúzások a jellemzők. Én nagyon sok könyvet szereztem be korrekt áron ezekről a felületekről.

Van megoldás akkor is, ha pillanatnyilag nem találsz meg valamit a javasolt könyvekből, vagy egyelőre nem vagy abban a helyzetben, hogy megvedd őket. A www.scribd.com nevű elektronikus könyvtárba feltétlenül érdemes feliratkoznod, hiszen ott kb. havi 9 dollár ellenében nagyon sokféle könyvhöz jutsz hozzá legálisan. Köztük igazi ritkaságokhoz is -és nem csak magyarul. Ennek előnyét akkor fogod látni igazán, ha azt az angol nyelvű szakirodalmat akarod beszerezni, amiért egyébként, ha nem a megfelelő helyekről rendeled, vagyonokat kéne fizetned. (Persze, be is szerezhetsz majd idővel saját példányokat, de a Scribd addig is alkalmas, hogy eldöntsd: melyikükbe éri meg beruháznod. Erről egy másik posztban.)

Legjobb lenne, ha folyamatos lenne a feliratkozásod, hiszen így rendszeresen böngészgethetsz. Azonban, ha ez nem fér bele most költségvetésedbe, legalább egy hónapra iratkozz fel, hogy letölthesd pdf formátumban az alapozáshoz nélkülözhetetlen olvasmányokat. (A Scribden meglévőket belinkeltem)



Mit ?

(Könyvek magyarul)

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Hogy rálátásod legyen az alapokra az alábbi könyvekkel érdemes elkezdened. (Arról, hogy miért tradicionális asztrológiát tanulj először és miért ne pszichológiai asztrológiával kezdd, illetve hogyan NE tanulj asztrológiát, két korábbi bejegyzésben volt szó: Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás? , Mire jók, jók-e egyáltalán valamire az asztrológiai receptek? Ezeket szintén olvasd el, vagy olvasd el újra, hogy teljesebb képet kapj).

„Első nekifutásra” talán Stephen Arroyo magyarul is elérhető könyveivel kezdd. Ezekből átfogó képet kaphatsz az asztrológia alapjairól és működési módjáról. Arroyo munkáiban a tradicionális és a pszichológiai asztrológiát ötvözi.

Stephen Arroyo: Asztrológia, pszichológia és a négy elem

Stephen Arroyo: A horoszkóp értelmezése

Stephen Arroyo: Asztrológia, karma és átalakulás

Az általános benyomásszerzés után azonban mindenképp kell egy klasszikus asztrológiai alapozó. Ezen az alapfokú csillagászati ismereteket, képlet „kézzel” 🙂 való kiszámítását (később, középhaladó szinten a prognózis-számításokat, direkciók , korrekció, stb – ez egy másik poszt) no és a horoszkópelemzés klasszikus asztrológia szempontjai szerinti vezérfonalait is meg kell tanulni. Bővebben: Mire jók a receptek ? (A különböző prognózismódszerek elsajátítása már középhaladó szint, nem mindenki számára működik autodidakta módon, bár nem is lehetetlen így elsajátítani.)

Ez az asztrológia tanulásának a legfárasztóbb része – de ha hiányzik, a kép nem fog összeállni. Sajnos a gyorstalpalók épp ezt ugorják át, nyomják helyette a pszichológiai asztrológiát, amelynek van jogosultsága, de csak akkor, ha az illető már ezekkel az alapokkal tisztában van. (Ezzel ellentétben, “karmikus asztrológia” tanfolyamokra csak akkor ruházz be, ha tényleg felesleges dologra akarod kidobni a pénzed. Ha ilyen sok van belőle, utald inkább állatmentőknek. Ez sokkal jobb karma, mint nyilvánvaló szélhámosságot támogatni 🙂 ) Teljes döbbenet, de számos olyan „tanfolyam” anyagát láttam, amelyből totálisan hiányoznak az elemzés alapvető szempontjai. (Mondjuk nem véletlenül, mert ezeknél a részeknél a legnagyobb a lemorzsolódás. Meggyőződésem azonban -és nem csak az enyém, hogy aki nem képes átküzdeni magát ezen a szakaszon, inkább ne legyen asztrológus.)

Baktay Ervin: A csillagfejtés könyve 

Dubravszky László – Eörssy János : A tradicionális asztrológia tankönyve 

Takács Tibor: A fejlődés iskolája. Kezdő- középhaladó alapozó ( a Scribden tudtommal nincs meg, de online antikváriumokból beszerezhető)

dr Balogh Endre: Az ég nyílt titkai ( szintén nincs meg a Scribd-en, antikváriumokban lehet időnként hozzájutni )

Nem mondom, hogy első körben mind a négy könyvet olvasd el, de legalább egyet -kettőt illene 🙂 Lehetőleg többször is, nagyon alaposan átrágva.

Előbb-utóbb, ha nem is most azonnal, de mindenképp el kéne olvasnod néhányszor Friedrich Schwikert: Asztrológiai szintézis című könyvét is. Ebben nagyon részletesen ismerteti a bolygók kozmikus helyzetére vonatkozó szabályokat illetve a lokális determináció tanát. Mindkettő nélkülözhetetlen a horoszkópelemzéshez. Száraz, de annál hasznosabb könyv, rengeteg példahoroszkóppal. A Scribden nincs meg, antikváriumokban megtalálod

Ha ezzel már nagyjából megvagy, itt van még néhány hasznos olvasmány:

Elemek

Hajo Banzhaf: A négy elem

(Banzhaf és Arroyo különböző módon ír az elemekről. Nagyon – nagyon tanulságos mindkettőjük témában írt könyvét elolvasni, mert nagyszerűen kiegészítik egymást)

Fritz Riemann: A szorongás alapformái  (Fritz Riemann C. G. Jung kortársa volt, egyike azoknak az első pszichológusoknak, akik komolyan vették az asztrológiát. E könyvecske szintén az elemekről szól, de Riemann pszichológiai típusokként csoportosította őket, hogy szalonképes legyen pszichológusok számára is. Olvasatában: skizoid – levegős, kényszeres – földies, depressziós – víz, hisztérikus – tűz. Ezek az elnevezések NEM kórképekre utalnak, hanem a sajátos, riemanni tipológia alapfogalmai)

Jegyek és bolygók

Fritz Riemann: Útmutató asztrológia (Egy pszichoanalitikus tapasztalatai és gondolatai) Jegyek és bolygók.)

Klaus Riemann: Mély forrás (asztrológiai jegyek leírása mítoszelemzések alapján. Fritz Riemann fia)

Rudiger Dahlke: A függőleges világkép (egy fajta bevezető az analógiás, asztrológiai gondolkozásba. Szórakoztató, de nem felületes)

Brigitte Hamann: A tizenkét archetípus

Házak

Dane Rudhyar : Az asztrológiai házak

Brigitte Haman: Az élet célja (MC – IC tengely) Ez már kicsit elszállt, de még mindig tűréshatáron belül a későbbi new-age irodalomhoz képest 🙂

Karen Hamaker Zondag : Házkapcsolatok

Fényszögek

Kordován Vid (Horváth László) : Önismeret és párkapcsolat a horoszkópban (Nagyon-nagyon jó leírások vannak benne a fényszögekről)

Bolygók, állócsillagok:

Erin Sullivan: A Szaturnusz tanításai

(A Scriben angolul érhető el nem letölthető e- könyv formájában : Saturn in Transit 

Liz Greene: Szaturnusz – egy régi démon új köntösben (A Scribden angolul: Saturn – a New Look at an Old Devil 

Liz Greene: Az Uránusz a horoszkópban (A Scribdre feltöltött könyv hiányos; inkább a Bioenergetic kiadótól rendeld meg)

Dr. Pressing Lajos: A Szaturnusz archetípusa (a Hova tűntek a csodák c. esszékötetben)

Bil Tierney: Békességben az Uránusszal

Bil Tierney: Békességben a Plútóval

Rüdiger Dahlke: Az agresszió, mint esély (a Mars és a Plútó princípiuma)

Rüdiger Dahlke: Depresszió – a lehetőségek tárháza (Szaturnusz)

Vivian Robson – Állócsillagok



 

Ha csak a Scribdről belinkelt könyveket töltöd le és olvasod el, máris van jó egy- két évig elfoglaltságod. Azért ilyen hosszú időre, mert mindegyiken, még a könnyedebb stílusban írtakon is érdemes többször végigmenned. Ennyi idő alatt pedig azt is el tudod dönteni, mennyire akarsz belemélyedni- bele akarsz-e mélyedni az asztrológiába. És ha úgy döntesz, igen, valószínűleg eredményesebben választasz magadnak tanfolyamot, oktatókat is.

 

Kapcsolódó:

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás?

Mire jók, jók-e egyáltalán valamire az asztrológiai receptek?

Glenn Perry: A reinkarnációs  asztrológia kritikus felülvizsgálata

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!