Novemberi előrejelzés – 2018

Trükkös hónapnak ígérkezik november. Egyfelől, sokunk legnagyobb megkönnyebbülésére néhány dolog kimozdul a holtpontról. De -valóságérzék nélkül – ez nem csupán a már oly régóta sóvárgott megoldásokat, áttöréseket jelentheti, hanem azt is, hogy a szálak még jobban összekuszálódnak. A Jupiter ajándékokkal megrakodva érkezik otthonába, a Nyilasba. A csodálatosnál- csodálatosabb holmik között azonban idén sokkal több a bóvli, mint a valódi érték. A mondás, miszerint ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem igaz – nemcsak november folyamán, hanem a következő 12 hónap alatt is fokozottan érvényes.


 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Köszönöm.

November 6-án sokféle hatás érvényesül

A holdcsomópontok jegyet váltanak: az Északi a Rákba, a vele szemben álló Déli pedig a Bakba lép

Ugyanezen a napon pontosul be a Nap – Neptun trigon. A következő napokban jó ötlet odafigyelni álmainkra (tulajdonképpen egész életünkben jó ötlet, de bizonyos időszakokban –és a jelenlegi is ilyen – még inkább) – hiszen nem csupán a gubancos helyzetekre figyelmeztethetnek, hanem a megoldás útját is megmutathatják.

Ez a bolygókapcsolat egyszersmind problémás is lehet, hiszen amellett hogy kellemesen oldja a feszültséget, arra is hajlamossá tesz, hogy a későbbi következményekkel nem törődve bújjunk ki a felelősség alól, a dolgok könnyebbik végét fogjuk meg, destruktív hatású kapcsolattal, alkohol, drogok segítségével, túlköltekezéssel meneküljünk a valóság elől. (Bővebben: Nap – Neptun fényszögek: a kaméleon)

Az Uránusz jegyet vált, visszatolat a Kosba, ahol 2019 március 6-ig tartózkodik. Mint e blogon sokszor volt már szó róla, 2011 – 2018 közötti, e tüzes, kardinális jegyben való vendégeskedése, számos drámai változással hozható összefüggésbe – nem utolsó sorban Plútóval képezett kvadrátja miatt. A jelenlegi visszakukkantás viszont üdítően nyugalmas időszaknak tekinthető ahhoz a földinduláshoz képest, amire azt követően számíthatunk, hogy újra bedübörög a Bikába. ( Idén május 16 – november 6 között kaphattunk belőle egy kis kóstolót. Ez azonban csak a demo-verzió volt…)

Újhold a Skorpióban

újhold a Skorpióban, 2018 november 7, Budapest 17h01′

A november 7-i újhold a Skorpió 15°11′-en születik meg, helyi idő szerint 17:01-kor. Neptunnal képezett trigonja élesebbé teszi megérzéseinket, lendületet ad fantáziánknak. Plútóval képezett szextilje abban segíthet, hogy álmaink, belső képeink üzenetét alkalmazni tudjuk a konszenzuális valóság világában is. Ez nagy segítséget nyújthat regenerációs-és újjászületési folyamatainkban, belső forrásaink hozzáférhetőbbekké válnak és felkészülhetünk a válságosabb időszakokra is.

A november 9-én bepontosuló Mars- Vénusz trigon hatása már most is érződik és sokat javít a légkörön. A Nyilas Merkúr és a Halak Neptun hamarosan bepontosuló kvadrátja, a Jupiter és a Mars november 20-án egzakttá váló, de már az újholdképletben is tényezőnek számító 90°-os fényszöge azonban arra figyelmeztet: vágyfantáziáink ezúttal is felülírhatják a valóságot. Így aztán még egy orrunk előtt tornyosuló megállítótáblát is invitációnak érezhetünk arra, hogy még nagyobb sebességre kapcsoljunk, még jobban várjuk a csodát, még több trükköt bevetve próbáljuk minden élethelyzetre alkalmazni a 0 erőfeszítés = maximális haszon varázsformulát. Az újholdképletben már majdnem egzakt, november 8-án bepontosuló Jupiter – Uránusz kvinunx szintén „rímel” erre a helyzetre.



Jupiter a Nyilasban

November 8-án a Jupiter belép otthonába, a Nyilasba, ahol 2019 december 2-ig tartózkodik. A Nyilas tüzes jegy és a 9 mundánház (világnézet, hit, magasabb szintű tanulmányok, nagyobb utazások, külkapcsolatok, külkereskedelem, álmok, nagyobb lélegzetű tervek, stb) fölött uralkodik. E jegyben való vendégeskedése során jó esetben késztetést érezhetünk arra, hogy tágítsuk látókörünket, bővítsük ismereteinket, megértsük a magasabb összefüggéseket, önismereti tanulmányokba kezdjünk, a szó konkrét és átvitt értelemben is utazzunk.

A Nagy Szerencse (Fortuna Maior) princípiuma saját otthonában hozhat ugyan a szó konkrét értelemben vett szerencsét, anyagi-és más jellegű sikereket, de ha azt várjuk, hogy a sült galamb majd magától a szánkba röpül, alaposan melléfoghatunk. (Ez egyébként minden Jupiter – tranzitra igaz). A Jupiter 2018 november 8 – 2019 december 2 közötti Nyilas tranzitjáról még sokszor lesz szó. Amit most feltétlenül tudni kell róla: bár ajándékokkal megrakodva érkezik, a csodálatosnál- csodálatosabb holmik között most sokkal több a bóvli, mint a valódi érték. A mondás, miszerint ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem igaz – nemcsak november folyamán, hanem a következő 12 hónap alatt is fokozottan érvényes.

Ez azért van, mert Nyilason való áthaladása során egy szinte a teljes időszakban ható kvadrátot képez a Neptunnal. (E trükkös fényszöggel kapcsolatos tudnivalókat a Jupiter – Neptun kvadrát I. rész, II. rész című bejegyzések tárgyalják, de még lesz róla szó.)

Az idei Nyilas- Jupiter -tranzit különlegessége, hogy eközben három lassú mozgású bolygó is saját otthonában tartózkodik: a Szaturnusz a Bakban, a Jupiter a Nyilasban, a Neptun a Halakban. A saját jegyükben, domicíliumukban tartózkodó bolygók hatása igen erőteljesen és a karakterüknek megfelelően érvényesül. A jelen helyzetre ez úgy fordítható le, hogy jó esetben a Bak Szaturnusz elegendő realitásérzéket adhat, hogy a Jupiter – Neptun kvadrát időszakában se veszítsük el fejünket, megkülönböztessük a látszatot a valóságtól, a sokféle álom, fantázia, lehetőség közül kiragadjuk a legéletképesebbeket és átültessük őket a valóság talajára. Kevésbé szerencsés esetben a Szaturnusz lesz az a stoptábla, amelyet a Jupiter – Neptun fényszög által gerjesztett euforikus ámokfutás közben felhívásként értelmeztünk, hogy még nagyobb sebességre kapcsoljunk. Mivel 2019 második felében a Szaturnusz már elég közel van a Plútóhoz, ez nem csak egy szimpla kis megállítótábla, hanem olyan, amelyet egy gigantikus sziklafalra festettek. Így aztán a „koccanás” kifejezés is csupán eufemizmus a súlyos következményekkel járó összeütközésre.

Ezek a hatások kollektív és személyes szinten egyaránt érvényesülni fognak. Személyes szinten megnyilvánulási módjuk a horoszkóp egyéni adottságaitól, tudatossági szinttől, szabad akarattal hozott döntésektől függ. Ezzel kapcsolatos kommentekre nem áll módomban reagálni. Mielőtt hozzászólást írnál, légy szíves, olvasd el az Asztropressz Hírek kommentelési etikettjét

A Vénusz és a Mars következő trigonja november 9-én, a Mérleg – Vízöntő 26°-on pontosul be (első bepontosulás: augusztus 8 ) ez a harmonikus fényszög a kapcsolatdinamikák jelentős javulását jelzi. Talán mostanra sikerült egészséges egyensúlyt kialakítani az adás és kapás, a saját igények és mások szükségleteinek kielégítése, az elköteleződés és a függetlenség között. Tudunk úgy szabadságot adni partnerünknek, hogy egyszersmind biztonságban is érezzük magunkat, egyszersmind el tudjuk fogadtatni személyes térre való igényünket társunkkal anélkül, hogy azt érezné: az ő életéből is ki akarunk szállni. Társulásaink (nem csupán a romantikus jellegűeké) minősége is javul, hiszen képesek vagyunk határainkat megvonni és igényeinket kommunikálni mielőtt még drámai fordulatokra lenne szükség ehhez. Ha a Vénusz retrográd időszaka elválásokat hozott, mostanra valószínűleg levontunk a tanulságokat, megbékéltünk a helyzettel, és „egyedül” is elég kitűnő társaság vagyunk a magunk számára ahhoz, hogy a jövőben kizárólag olyanokkal társuljunk, akik kellőképpen értékelik a tőlünk kapott lehetőséget.

A november 11-én én bepontosul egy Nap – Plútó szextil.  Ez a fényszög kedvezően hat üzleti ügyeinkre, lehetővé teszi, hogy a dolgok mélyére hatoljunk , javunkra fordítsuk válsághelyzeteinket, rajtuk keresztül jussunk el belső erőforrásainkhoz. . A párhuzamosan érvényesülő – és november közepétől felerősödő hatások azonban sok irritációt, zűrzavart is tartogathatnak. A Merkúr küszöbön álló tolatása ugyanis lelassítja a hozzá társítható folyamatokat, míg a Jupiter és erőpróbáló fényszögei nagy lendületet adnak, hajlamossá tehetnek arra, hogy a látszatot összetévesszük a valósággal, le akarjuk vágni a kanyarokat. Erre már most tanácsos felkészülni, időt szánni, aprólékos munkával, minden lehetséges forgatókönyvre felkészülve kidolgozni a részleteket. Eközben a kellemetlen felismeréseket sem tanácsos elhessegetni magunktól.

Különösen, hogy ugyanaznap érkezik meg a Mars a február 15-i részleges napfogyatkozás fokára ( Vízöntő 27°07′) Mint tudjuk, a Marsnak aktiváló hatása van, így bizonyos, ezzel az eklipsszel kapcsolatos eseményeket, helyzeteket jelezhet.(Eklipszek utóhatásáról ld: Az asztrológus pontosan tudja, mit hoz a múlt ? 🙂 ) A nyári, Mars Vízöntőben való tolatása miatt a végkifejlet függőben maradt; nem volt világos, hova vezetnek az akkoriban elkezdődött folyamatok. Most valamivel egyértelműbb jelzések érkezhetnek – bár, eklipszről lévén szó, nem biztos, hogy mindig a szánk íze szerint valók. 



A hónap közepétől igen nehéz lesz megőrizni tisztánlátásunkat, valóságérzékünket.

November 15-én. Uránusszal képezett szextilje bepontosulását követően a Mars a Halakba lép.

Dióhéjban, egy Mars- Uránusz szextil a kockázatosabb megoldásoknak, váratlan ötleteknek, a látszólag semmiből felbukkanó lehetőségeknek kedvez.

A Mars 2018 november 15 – 2019 január 1 között tartózkodik a Halakban. Az asszertivitás és agresszió princípiuma nem érzi magát túl jól ebben az empatikus és engedékeny, áldozathozatalra fogékony jegyben. Persze, az érzelmi motivációk, az altruizmus, az elesettek, szükséget szenvedők megsegítésére fordított erőfeszítések továbbra is tettekre sarkallhatnak – de a realitásérzék sok kívánnivalót hagy maga után. Így aztán a nemes gesztusok méltatlan alanyokra és ügyekre is elpazarlódhatnak, elzárva a tényleges fejlődés útjait is. Mivel e tranzit során a Mars meglehetősen problémás fényszögeket képez (kvadrátot a Jupiterrel, a jegy hagyományos urával és együttállást a Neptunnal, a Halak modern kori uralkodójával), félő, hogy inkább a kártékony hatások érvényesülnek. Persze ez nem szükségszerűen igaz. Figyelemmel, tudatossággal olyan jó forgatókönyvek is lehetségesek, amikor a megérzések, a tudattalan üzeneteire való fogékonyság (pl. álommunka révén), valamilyen kreatív tevékenység távol tarthat a tévutaktól.

A Vénusz november 16-án, a Mérleg 25°14′-en vált direkt stacionáriusba, a Via Combusta két legjobb indulatú állócsillaga, a Spica és az Arcturus szomszédságában. Mostantól apránként elkezdhetjük gyakorlatba ültetni a tolatás időszakának tanulságait. Ez azonban idén még távolról sem jelenti, hogy már semmi átismételnivaló, kijavítanivaló nem maradt.

Másnap ugyanis, a Nyilas 13°29′-án a Merkúr is elkezdi december 6-ig tartó tolatását. (Október 31-én lépett retrográd árnyékba és csak december 24-én lép ki onnan). Mint a retrográd Merkúr időszakainak általános sajátosságait taglaló bejegyzésben már volt szó róla, e heteket késések, utazások, ügyintézés közötti bonyodalmak jellemzik. Nem alkalmasak szerződések megkötésére, új projektek (főleg írással, tanulással, publikálással kapcsolatosakra ), vállalkozások elindítására, házasságkötésre, nagyobb értékek vásárlására.

November 15-19 között a tolató Merkúr ráadásul a retrográd Neptunnal is kvadrátot képez.Az erőpróbáló Neptun fényszögek (különösen ha a merkúri hatásokkal kombinálódnak) gyakran jeleznek lopásokat, megtévesztést, csalást. Ennek most különösen fontos tudatában lenni, hiszen közeledik az ünnepi szezon, most kezd majd tombolni a bevásárlási láz. Az ünnepi vásárok kedvenc vadászterületei a zsebtolvajoknak, tehát a minimum ami elmondható, hogy vigyázzunk az értékeinkre. A megvásárolni kívánt árú minőségével is lehetnek problémák, többet fizethetünk érte, mint amennyit ér valójában és/vagy alaposan túlköltekezhetünk. Tanácsos odafigyelni fizetéskor is, gondosan ellenőrizni a visszajárót és azt, nehogy hamis bankjegyet kapjunk. Az internetes tranzakcióknál szintén fokozott óvatosság ajánlott. ( Talán érdemes is kerülni az online vásárlást a következő 3 -4 nap folyamán)

A zűrzavar esélyét a november 19-én bepontosuló Mars – Jupiter kvadrát is növeli. Ennek az erőpróbáló fényszögnek befolyására alaposan túllőhetünk a célon. Túlreagálunk, túlbecsüljük lehetőségeinket és elbagatellizáljuk a kockázatokat, túl nagy ígéreteket teszünk, előre iszunk a medve bőrére, ahelyett hogy tetteink beszélnének, nagy hangon bizonygatjuk igazunkat. Mivel mindkét bolygó és mindkét jegy hajlamos a túlzásokra, mértéktelenségre, a neptuni hatások pedig arra sarkallhatnak, hogy a valóságot kémiai tudatmódosítók segítségével írjuk felül, az alkohol-és drogfogyasztásból fakadó problémák is fokozódhatnak. (Persze, a vásárlási rohamok, szerencsejáték, túlzott kockázatvállalásra való hajlam szintén jelezhet függőséget. A jelenlegi, és a 2019-ben folyamatosan meglévő hatások mellett ez annyira kiszaladhat az ellenőrzés alól, hogy kóros mértéket ölthet.)

November 22-én a Nap is belép a Nyilas jegyébe. Ezt az időszakot az ünnepekre való készülődés, az ajándékvásárlás légköre hatja át, amikor kiértékeljük az elmúlt év eredményeit és tapasztalatait is. Bár még messze van a Szilveszter, a társasági összejövetelek egyre jobban emlékeztetnek az óévbúcsúztatókra. Most, hogy a Jupiter is saját jegyében tartózkodik, még nagyobb a jókedv, felhajtás, élj a mának – hangulat. Akik azonban nem áldoznak a Szaturnusz -princípiumnak is, az úri muri végén csillagászati számlát kaphatnak.

Telihold az Ikrekben

telihold az Ikrekben, 2018 november 23 Budapest, 06: 39′

A november 23-i telihold az Ikrek 0°51′-en teljesedik ki, helyi idő szerint 06: 39′- kor. A teliholdképlet a fentebb bemutatott és a következő napokban bepontosuló fényszögek hatásait összegzi. (Ezek, mint már oly sok bejegyzésben szó volt róla, minden esetben összeadódnak, személyes szinten pedig a horoszkóp egyéni sajátosságaival kombinálódva érvényesülnek. Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert kommentedre nem áll módomban válaszolni.)

A teliholdképlet domináns eleme egy változó T kvadrát, gyújtópontjában a Neptun együttállás felé közeledő Marssal. A Nap Jupiterrel való találkozója felé közeledik, az együttállás még nem egzakt, de a két bolygó már elég közel van ahhoz, hogy a Nap „elégesse” a Nagy Jótevőt. Így a Nyilas és a jupiteri hatások nem a legjobb módon fognak megnyilvánulni: a dogmatizmus, inkvizítori szellem, a tolerancia önmagában véve igen nemes eszméje nevében gyakorolt intolerancia, a politikai, ideológiai viták beárnyékolják a következő napok hangulatát.

A Nyilasban a Merkúr ennek a jelenleg elégetett Jupiternek az uralma alatt áll. Neptunnal képezett erőpróbáló fényszöge már feloldódott, a Marssal való kvadrát azonban hamarosan bepontosul. Ez, nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a tényeknél sokkal fontosabb, hogy higgyünk küldetésünkben, meggyőződésünket pedig tűzzel- vassal hajlamosak lehetünk érvényesíteni. Az Ikrek Hold a jelenlegi formációban felületességre, szócséplésre, pletykálkodásra hajlamosíthat. Emiatt még nagyobb esély van arra, hogy féligazságok, manipulációk, félreértések (vagy szándékosan érteni – nem – akart dolgok) erőszakos viselkedésre hajlamosíthatnak. A nagyvilágban újabb, vallási, ideológiai indíttatású terrorakcióknak lehetünk tanúi. Mérgezések, vegyi támadások is lehetségesek. Persze az is elég kártékony, ha ezekben a napokban saját magunk mérgezzük tudatunkat, pazaroljuk időnket oly módon, hogy kritikátlanul faljuk a híreket, terméketlen vallási, politikai vitákba bonyolódunk, társasági élet ürügyén pedig azzal töltjük az időt, hogy világmegváltó igazságoknak álcázott blődségekről fecsegünk üres emberekkel.

November 25-én a Neptun abbahagyja június közepe óta tartó tolatását és direkt-stacionáriusba vált. A bolygó energiái ilyenkor nagyon erőteljesen hatnak: a bolygó tulajdonságai fokozottan érvényesülnek. Álmaink élénkebbé, intenzívebbekké válhatnak, megérzéseink élesednek, a külső és a belső világ közötti határok elmosódnak. Ezek az élmények kedveznek a művészi tevékenységeknek, egyszersmind azonban a Neptun árnyoldalai is szerepet kaphatnak. Ily formán a zavaros lelki állapotok- illetve az ezeket elősegítő tudatmódosító szerek rengeteg kárt okozhatnak. Nehezen hozunk döntéseket, álmodozunk, koncentrálási nehézségeink támadhatnak.

November 26-án szintén több egyidejű bolygóhatás érvényesül

Nyilas 6°33′-en, helyi idő szerint 07:33′-kor bepontosul a Nap – Jupiter együttállás.  A pontos Nap – Jupiter együttállásokat (kazimi) általában igen jótékonynak tartják. Hagyományosan ezt a bolygókapcsolatot ideálisnak tekintik ahhoz, hogy önbizalmat, bátorságot, kezdeményezőkészséget, energiát és kockázatvállalási kedvet igényló projektekbe kezdjünk. A nagy nyári leállás, frusztrációdömping után nincs is semmi rossz abban, ha végre visszanyerhetjük lendületünket. A jelenlegi bolygóhatások azonban arra utalnak, hogy ez a lendület ritkán párosul ítélőképességgel, nem biztos, hogy reálisan mérlegeljük lehetőségeinket és korlátainkat. Az időzítéssel és a részletek kidolgozásával is komoly gondok lehetnek, így a szerencsés hatás maximum oly módon nyilvánul majd meg, hogy a legrosszabb forgatókönyveket elkerülhetjük.

Nap – Jupiter együtt- állás 2018 november 26, Budapest, 07:33

Ugyanebbe az irányba mutat a Mars és a tolató Merkúr ugyanaznap, a Nyilas 6°-án bepontosuló kvadrátja, a Nap pedig másnap, 27-én képez együttállást a Merkúrral. (A Nyilasban száműzetésben levő Merkúrt tehát a kazimi rövid szakaszát leszámítva a Nap sugarai elégetik. Ez a hatás, finoman szólva, szintén nem támogatja a tárgyilagos ítélőképességet). Ugyanezen a napon a Jupiter és a Merkúr közötti együttállás is bepontosul. E bolygókapcsolatok tehát lényegében egyszerre, egy időben hatnak, és együttesen hozhatják a fentebb röviden bemutatott végeredményt.  Azt se hagyjuk ki a képből, hogy a Nap, a Jupiter, a Merkúr félkvadrátot képez a Plútóval, akárcsak a Halak Mars. A Plútó tehát a Nap, Jupiter, Merkúr – Mars kvadrát felezőpontjában van. A minimum, ami elmondható: az egészséges kockázatvállalási kedv a sors kísértésévé fajulhat. A realitásérzék elhomályosulása és a nagyobb sebességre kapcsolás vágya a konkrét balesetek veszélyét is megnöveli. Ezekben a napokban szó szerint és szimbolikusan is választanod kell aközött, hogy iszol -e vagy vezetsz.

Szerencsére ugyanebben az időszakban egy Mars – Szaturnusz szextil is hat (november 27-én válik egzakttá, de lényegében november 20- december 5 között folyamatosan érvényesül befolyása.) Ennek köszönhetően jó esély van arra, hogy száguldozás közben bekapcsoljuk a biztonsági övet, sőt, még a sebességkorlátozásra való előírásokat is hajlandók lehetünk betartani.

November 29-én egy Jupiter – Plútó félkvadrát is egzakttá válik. Erre az erős „gyenge” fényszögre nagyon-nagyon érdemes odafigyelni, 2019 folyamán többször is be fog még pontosulni. Míg a két bolygó tavalyi szextiljéből sokat profitálhatott az, aki kész volt erőfeszítéseket tenni, fénylények vizualizálása helyett saját árnyékával dolgozni, tőkét kovácsolni a felmerülő akadályokból és válságokból, a jelenlegi hatás arra figyelmeztet: a könnyű megoldások hosszú távon igen sokba kerülnek.

Jóllehet csak december 2-án pontosul be újra, már most említést kell tenni a harmadik, a Vénusz jelenlegi retrográd ciklusában utolsó, Uránusszal képezett szembenállásáról. A szív-és pénzügyi instabilitással, váratlan változásokkal összefüggésbe hozható fényszög (radixban itt, tranzitként pedig itt olvashatsz róla) ugyanis már e hónap végén is hat – sőt lényegében szeptembert és októbert is átszínezte befolyása. (Először szeptember 12-én pontosult be, amikor a Vénusz még direktben, de már retrográd árnyékban haladt, aztán október 31-én, a retrográd Vénusz és Uránusz között).

Hogy a kockázatos érzelmi-és pénzügyi manőverekre, akaratunkon kívüli leválásokra figyelmeztető formáció hogyan fog megnyilvánulni életünkben, saját hozzáállásunktól is függ. Mivel a november végi bolygóhatások impulzív költekezésre, meggondolatlan befektetésekre is hajlamosíthatnak, fokozottan fennáll az anyagi veszteség veszélye. A könnyednek induló szerelmi kalandok is okozhatnak problémákat. Jó esetben azonban csak a már régóta időszerű elengedésekre kerül sor. Ezeket követően pedig könnyű szívvel, jupiteri lendülettel és optimizmussal indulunk új utakra.



 

Kapcsolódó

Általános tudnivalók a Merkúr retrográd időszakáról

A Vénusz tolatása a Skorpióban és a Mérlegben – 2018

A Jupiter általános jelentéstartalma

Jupiter – Neptun kvadrát I.

Jupiter – Neptun kvadrát II

A Neptunusz szövevényes ösvényein

Vigyázat, balesetveszély !

Nap – Jupiter együttállás a Nyilasban

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!