A Tarot a Mérleg újholdról – 2018

Újhold a Mérlegben: a következő lépés a Tarot tükrében

A Tarot útmutatásai az október 9-i Mérleg újhold által jelzett „következő lépésekről”. Erre a négylapos vetésre újholdkor szoktam sort keríteni, hogy képet kapjak az előttem álló 28 nap prioritásairól. A kártyavetés a következő újholdig, november 8-ig terjedő időszakkal kapcsolatos útmutatásokat tartalmaz. Az újholdnál elkezdődött folyamatok teliholdkor, október 24-én tetőznek. Új kezdetekre a teliholdig terjedő időszak alkalmas, főleg az első holdnegyedig (október 16) hátralevő napok.

Mindenki nyugodjon le a ...... :-)

Kiindulópont: Kelyhek 4

A lap valamilyen fajta érzelmi megrekedésre, frusztrációra, apátiára, ürességre, érdektelenségre utal. Túlzások esetében megcsömörlést, túltelítettséget jelezhet. Akár testi értelemben is: pl. ha elrontottuk gyomrunkat, másnaposak vagyunk, szervezetünk hajlamos a folyadék, a méreg anyagok visszatartására.

Átvitt értelemben is túl ingerelhettük magunkat: ilyenkor már nem tudjuk befogadni az új impulzusokat. Elégedetlenül, sértődötten meredünk magunk elé, elszalasztva jó lehetőségeinket is. Meglehet, nem a jóból ártott meg a sok, hanem túlságosan monoton, frusztráló környezet vesz körül, akár magánéletünkben akár munkahelyünkön. Ilyenkor megint csak annyira fásulttá válhatunk, hogy már csak emiatt sem vagyunk képesek kitörni a mókuskerékből. Nem vesszük észre (a nemegyszer közvetlen közelünkben levő) jó lehetőségeinket, mások segítő vagy baráti gesztusait.

A bolygók retrográd időszakai hajlamosíthatnak ilyen élményekre. Idén a szokásosnál több volt belőlük: a nyarat a Mars tolatása, az őszt a Vénuszé határozza meg. Így különösen fontos, hogy odafigyeljünk energiaállapotunkra. A blogon több bejegyzés is olvasható arról, hogyan szabadíthatjuk fel ilyen időszakokban elnyelt vitalitásunkat, mit tehetünk testi- lelki állóképességünk növelése érdekében: Az elnyelt életerő visszaszerzése, Hogy bírod a gyűrődést ?, Növeljük állóképességünket ! , Így kezeld hullámvasutazásaidat !

Ha az előző időszakban túlzásba vittük a külső ingerek hajszolását, a kártya arra figyelmeztet, tartsunk egy kis szünetet. Fizikai gyomorrontásunkat kúráljuk böjttel, diétával, egyszersmind mélyedjünk magunkba, külső keresés helyett derítsük fel mélyebb igényeinket, szükségleteinket. Vegyük komolyan testünk jelzéseit – a zsigeri impulzusokat is beleértve.

Ha azonban éppenséggel az ingerszegénység, monotonitás miatt vagyunk levertek, növeljük energiaszintünket mozgással. Bármennyire nehezen szánjuk is rá magunkat az első lépésekre, új utakra kell indulnunk. A retrográd időszakok nem alkalmasak irányváltásokra, de ezek előkészítéséére annál inkább. Hosszabb távon meglehet, munkahelyet kell váltanunk,ki kell jönnünk egy mérgező kapcsolatból, új társaságot kell keresnünk, vagy hobbikat vagy bármi egyebet, ami valóban érdekel. Teremtsünk rendet magunkban, fedezzük fel és használjuk ki lehetőségeinket. Ennek mikéntjéről az Uralkodó lapja – ld lentebb – ad felvilágosítást.



Mi nem javallott most : Az Erő

Míg a szeptember 9-i újholdhoz tartozó kártyavetés következő lépése az Erő volt, most éppenséggel nem javallott lapként szerepel. Abban az értelemben mindenképp így van, hogy ez nem az az időszak, amikor tanácsos szabadjára engedni az ösztönöket, szerelmi kalandokba bocsátkozni. ( A Vénusz retrográd időszakaiban bevonzható kapcsolatokról l. bővebben az Aphrodité a tükörbe néz című bejegyzést.). Új projektek elkezdésére sem ez a legalkalmasabb holdhónap.

Ehelyett ez a fontos : Az Uralkodó

Míg az Uralkodónő az anya, az Uralkodó az apa alakját személyesíti meg: az autoritást, hatalmat, férfi teremtőerőt, anyagi jólétet. Asztrológiai analógiáit illetően egyes iskolák a Kos, mások a Bakhoz rendelik. Hozzám az utóbbi megközelítésmód áll közelebb, és kártyavetéskor is így értelmezem. Ebben a kontextusban a Bak Szaturnuszhoz társítható feladatokkal is kapcsolatban van. A Szaturnusz szeptember 6-án hagyta abba tolatását, és 2019 április 29-ig direktben halad. A jegy 20°-ig jut el, így ezekben a hónapokban előrevetülnek a 2020-as nagy együttállás témái is. Ez a találkozó egyéni szinten és a nagyvilág számára is fontos mérföldkő lesz, így nem árt már mostantól kezdve ekként kezelni.

Az Uralkodó feladata megmutatni, hogyan kezeljük az élet anyagi oldalát, mi módon valósíthatjuk meg céljainkat, egyszersmind az anyagi világ struktúráit, szabályait is jelképezi – kezdve a fizikai törvényektől a társadalmi előírásokig. Dinamikus lap, a tervek, szándékok konkrét formába öntéséhez szükséges energia szimbóluma. Világi ambícióinkkal, hatalom, hírnév,vagyon, státusz utáni aspirációkkal áll kapcsolatban. A befogadó, tápláló Uralkodónővel ellentétben közvetlenül, extrovertáltan, energikusan, aktívan lép fel: ha az Uralkodónő a termőföld, az Uralkodó az ekevas, ami megműveli.

Az Uralkodó a hozzá társítható sikerek ellenére sem túl szívesen látott lap, hiszen felelősségeinkre, kötelezettségeinkre is figyelmeztet. A saját érdekünkben folyton szembesít hibáinkkal. Másokra mutogatás helyett most jobb elfogadni személyes felelősségünket. Az eredmények nem maguktól hullanak ölünkbe, hanem nagyon keményen kell megdolgozni értük. Gyakori, hogy az erőfeszítések csak hosszú távon térülnek meg, ezt megelőzően pedig sok frusztrációt kell elviselnünk.

E pozícióban arra szólít fel a lap, hogy állítsunk fel fontossági sorrendet, találjuk meg a vezérfonalat. Ahhoz, hogy formába öntsük terveinket, világosan körvonalazott kereteket kell teremtenünk, és precíz munkát kell végeznünk. Meg kell vonnunk határainkat és akaratunkat is érvényesítenünk kell. Miközben betartjuk a társadalmi játékszabályokat, saját életünk legmérvadóbb autoritásfiguráivá kell válnunk.



Ide vezet : Botok 4

Fentebbiek természetesen nem azt jelentik, hogy be kell savanyodnunk és meg kell fosztanunk magunkat az életörömtől. Éppen ellenkezőleg: eleget téve ezeknek a feladatoknak biztos, stabil hátteret hozhatunk létre. Innen nyugodtan felfedezőutakra indulhatunk, jut idő, energia az élet kellemes dolgaira is. Kimozdulhatunk kilátástalan, korlátozó helyzetből, jobb rálátásra tehetünk szert.

A lap utalhat izgalmas, érdekes, egyszersmind biztonságos eseményekre, élményekre, pl. családi ünnepségekre, évfordulókra, szűkebb körű, vidám rendezvényekre, a társasági élet örömeire, a felnőtt korunkban is bennünk élő gyermek nyitottságára, életigenlésére. Az általa jelölt események meglepetés szerűen is bekövetkezhetnek, az ünneplés, ujjongás azonban többnyire visszafogott.

Egy-egy nagyobb feladat elvégzése után is felbukkanhat, ilyenkor átadhatjuk magunkat a jól megérdemelt pihenésnek, családias légkörben élvezve erőfeszítéseink gyümölcsét, vagy el is utazhatunk néhány napra.

Személyes szabadságunkkal, erre való igényünkkel is kapcsolatban állhat. Részben arra utal, hogy magunk mögött hagytuk lelki, érzelmi, fizikai korlátainkat, felül emelkedtünk valamilyen akadályon, boldogabb életszakaszba léptünk, új növekedési szakasz kezdődött életünkben, ahol a játéknak, szórakozásnak is több szerep jut, mint korábban.



 

Kapcsolódó

Október – 2018

Újhold a Mérlegben

A Vénusz tolatása a Skorpióban és a Mérlegben – 2018

Aphrodité a tükörbe néz: általános tudnivalók a Vénmusz retrográd időszakairól

Túlélési útmutató a Vénusz retrográd időszakaihoz

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!