Újhold a Szűzben – 2018

A szeptember 9-i újhold helyi idő szerint 20h 01′ – kor születik meg a Szűz 17°-án. Általánosságban véve a Szűz princípiuma az egészség, a betegség, a munka, a szolgálat, a napi szokások témáival áll összefüggésben. Egy Szűz újhold e témákkal kapcsolatos új fejezetek kezdésére, időszerű változtatások eszközlésére utalhat.

Az esedékes átalakítások természetesen a horoszkóp adottságaitól függően egyénenként változnak. A feladatokat azokon az életterületeken kell keresgélni, amelyek a Szűz hatása alatt állnak képletünkben. Ezeken lehet és kell új folyamatokat is beindítani, illetve megtalálni a módját, hogyan használhatnánk fel a leghatékonyabban a Szűz újhold energiáit.

A régi kalendáriumokban az állatöv hatodik jegyét Arató Szűznek is nevezik. A mindannyiunk előtt ismerős szólás, miszerint ki mint vet, úgy arat, mélyebb értelmet nyer, ha figyelembe vesszük, hogy az asztrológiában a 6. ház az ebben az életben csinált karmáról is értékes felvilágosításokat adhat. Ily módon tehát, miközben új fejezetet kezdünk, akár akarjuk, akár nem, szemrevételeznünk kell az eddigi termést. Eredményeinket és mulasztásainkat egyaránt.

újholdképlet 2018
Újhold a Szűzben, 2018 szept 9, Bp. 20:01

A tényszerű helyzetértékelést azonban megnehezíti a Neptun szembenállása a két fővilágítóval. A személyi horoszkópban levő Nap – Neptun oppozíciókról itt és itt olvasható részletes összefoglaló. Tranzithatásként, más, aktuális befolyásokkal kombinálódva az Ingatag talajon című bejegyzés mutatta be részletesebben. A Hold – Neptun szembenállás szintén zavaros tudatállapotokat jelez, amelyek értelemszerűen zavaros helyzeteket vonzhatnak be a külvilágból. Ezúttal se könnyű megkülönböztetni a vágyfantáziákat, éber álmodozást a reális megérzésektől. A túlzott aggályok, szorongás és a jogos fenntartások, megalapozott balsejtelmek között is nehéz különbséget tenni. Ez a bolygóállás az önbecsapás különböző formáinak is teret engedhet, így pedig könnyebben válhatunk csalók, szélhámosok áldozatává. Pszichoszomatikus zavarok is jelentkezhetnek; a szervezet érzékenyebben reagál alkoholra és más tudatmódosító szerekre, gyógyszerekre is. Az erőpróbáló Neptun – fényszögek pletykákkal, botrányokkal, titkokkal, hazugságokkal is kapcsolatban állhatnak.

A Neptun által jelzett borulékonyságot szerencsére ellensúlyozza a Nap és a Hold Plútóval képezett trigonja és Jupiterrel való szextilje. A plútói befolyás segíthet megkülönböztetni egymástól a tényleges helyzetekkel kapcsolatos megérzéseket a vágyálmoktól vagy szorongásoktól. Összeszedettséget, kitartást, realitásérzéket, megvalósítóerőt is kölcsönöz, így életképes látomásainkat valóra válthatjuk. A megfelelő mederbe terelt fantáziák, egészséges kifejeződési formát kapott belső képek gyógyító, regenerációs folyamatokat is elindíthatnak. A Jupiter és a Plútó egymással is szextilt képez. Ez a jótékony fényszög egész 2018 folyamán kapaszkodókat nyújtott (bővebben A saját szerencséd kovácsa) amennyiben képesek voltunk megragadni és/vagy kimunkálni a karakteréből adódó lehetőségeket. Szeptember 12-én pontosul be utoljára, ugyanaznap, amikor a Nap – Plútó trigon, Nap – Jupiter szextil is egzakttá válik. Hat még a Jupiter – Neptun trigon is (bővebben: Mélységeink kincsei)

A Szűz Merkúr, Bak Szaturnusz, Bika Uránusz közötti nagy földtrigon már felbomlóban van, de azért még része az újholdképletnek. Az Uránusz – Szaturnusz trigon hatása egész hónap folyamán érvényesül. A Szaturnusz – Uránusz trigonnal külön bejegyzés foglalkozik a blogon, ugyanis ez a fényszög hosszabb távon, 2016 végétől 2018 őszéig érezteti hatását. Emlékeztetőül:

„Míg a Szaturnusz a régit, a hagyományosat uralja, az Uránusz az új, a forradalmi dolgokat. Kettőjük harmonikus kapcsolata, trigonja tehát állandóságot teremthet a változásban és anélkül is hozhat megújulást, az elavult elemek korszerűbbre cserélését, hogy ezt az ilyenkor szokásos traumák és felfordulás kísérné. Ez remélhetőleg személyes és kollektív szinten is igaz lesz.”

Ugyanez a bejegyzés a tüzes jegyek (Kos Uránusz – Nyilas Szaturnusz) és a föld jegyek (Bak Szaturnusz – Bika Uránusz) közötti trigon által jelképezett különbségeket, lehetőségeket és megoldandó feladatokat is taglalja. A föld elem és a szellemi utak című bejegyzés a föld elem által képviselt fejlődési lehetőségekkel foglalkozik részletesen.Lehetőségek és feladatok

E hatások együttesen lehetővé teszik, hogy konkrét formát adjunk látomásainknak (kreatív tevékenységek, projektek valóra váltása formájában), a gyakorlatban is profitálhassunk megérzéseinkből. A lelki képekkel, fantáziákkal való munka, hobbik, természetjárás beiktatásával élettelivé tesszük hétköznapjainkat, így jó ütemben haladhatunk anélkül is, hogy elnyelne a hétköznapok taposómalma. Jelen időszak fontos feladata a nyár folyamán keletkezett károk felmérése is. Ezt olyan stratégiák kidolgozása követi, amelyek révén véget vethetünk a zűrös helyzeteknek.

Problémaforrások

A Neptunnak a Nappal és Holddal képezett erőpróbáló fényszögei, a Vénusz – Mars – Uránusz T- kvadrát azonban könnyen elterelheti a figyelmet a lényeges teendőktől. A Mars – Vénusz – Uránusz fényszög az érzelmi egyensúlyt borogatja, így megtörténhet, hogy a most életbevágóan fontos teendők helyett szerelmi drámákra forgácsolódik az idő.

De „véletlenszerűen”, tevékeny hozzájárulásunktól független események is fejük tetejére állíthatják elgondolásainkat. Az előre tervezést, a föld elemre jellemző, kiszámítható tempóban, konkrét eredményekkel járó haladást váratlan fejlemények, pénzügyi változások (anyagi kár, váratlan költségek, bevételforrás elvesztése, időszakos és kiszámíthatatlanul ingadozó bevételek) bonyolíthatják. Ez a teljes holdciklus idejére igaz, tehát oly módon kell következetesen végezni a valóban fontos feladatokat, hogy közben mindig készek vagyunk rugalmasan alkalmazkodni a váratlan fordulatokhoz. Ez nem mindig kellemes és nem is mindig egyszerű.

A Vénusz ugyanezen a napon lép be a Skorpióba. A hagyományok szerint e jegyben száműzetésben van. Hogy ez mit is jelent pontosan, a pozíció előnyeit (mély érzések, ösztönösség, jó intuíció, magnetikus vonzerő, intenzív erotikus kisugárzás) és hátrányait (túlzott kötődés akár egy nem megfelelő partnerhez, érzelmi frusztráció hatására rögeszmés, önsorsrontó magatartás, elengedni nem tudás) A boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető című bejegyzés tárgyalta. Idén, mivel a retrográd mozgás miatt a Vénusz a szokásosnál hosszabb időt tölt a Plútó uralma alatt álló jegyben (először szeptember 9 – október 31, aztán december 2 – 2019 január 7 ) bőséges idő áll rendelkezésre a pozitívumok és negatívumok megtapasztalására.Kapcsolódó:

Augusztusi előrejelzés

Ingatag talajon

A Szaturnusz direktbe váltott – 2018

Direktben a Mars 2018

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!