Asztro – diéta : Bak

Bár a Bak  jegyet uraló Szaturnusz inkább csontos semmint párnás alkatot kölcsönöz szülöttének, depressziós hangulatban pedig nassolás helyett inkább arra hajlamosítja, hogy még az éhhalál küszöbén is elfeledkezzen az evésről, lelassíthatja az anyagcserét. Ez, bizonyos egészségtelen szokásokkal párosulva túlsúlyt is eredményezhet.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Bak princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológia a Bak princípiumához és a jegyben uralkodó Szaturnuszhoz rendeli szervezet egészének szilárd vázat, tartást adó csontrendszert, ezen belül a térdkalácsot és a térdízület csontjait, a szintén támasztó szerepet betöltő szalagokat, a fogakat (a fogzománc az emberi test legkeményebb anyaga) és a fogínyt, szaruképződményként a hajat, elhatároló szerepét tartva szem előtt a bőrt (a vénuszi Mérleggel esztétikai szempontok miatt szintén kapcsolatba hozzák), valamint a Szűznél is említett lépet, ill a Mars, Skorpió elvektől szintén befolyásolt epét. Hozzá tartoznak a támasztással, tárolással, raktározással valamint elhalással kapcsolatos élettani folyamatok is. Ásványi sója a csontozat, fogak felépítéséhez, véredények, emésztőnedvek képződéséhez nélkülözhetetlen kalcium foszfát. Hiánya a fogak romlását, bőrirritációkat, emésztési zavarokat eredményezheti.

A Bak betegséghajlamai

A sovány, inas Bak sokkal szívósabb, mint megjelenése mutatja. Hosszú életű, nagy teherbírású, de megszokásainak oly mértékben rabjává válhat, hogy az évek múltával minden rugalmasságát elveszíti. Tudatállapota csontjai, ízületei merevségén is tükröződhet. Hajlamos lehet az ízületi gyulladások mindkét fajtájára, a csont-ízületi gyulladásra ill.a reumás ízületi gyulladásra is. Ezek kialakulásához az is hozzájárulhat, hogy elégtelen emésztése miatt sav képződik ízületeiben. E tekintetben térde a legérzékenyebb testrésze, idős korában pedig csontritkulásra is hajlamosabb az átlagnál. A különböző fog és ínybetegségek, a bőr megbetegedései –pl. pikkelysömör, a kedélybetegségek – pl. depresszió, szorongás szintén problémákat okozhat számára.

A jegyben uralkodó Szaturnusz más, a többi jegy és bolygó által is befolyásolt betegségprincípiumokkal is kapcsolatba hozható. Hatása tettenérhető a kőképződés (vese, húgy-, epekő), szklerózis, zsugorodás, az öregedési folyamatok, elzáródások (gyomor és bélelzáródás, trombózis), hiánybetegségek (vitamin- , ásvány-, fehérjehiány, hajhullás) esetén is, valamint általában a krónikus betegségeknél.





Főleg a gyomrán spórol

Az egyszerű, könnyen elkészíthető, hagyományos fogásokat kedveli- pl. marhahús levest, leveshúst, hüvelyeseket –  babot, lencseféléket. Ízlése puritánnak mondható. a kesernyés, savanykás, sós, enyhén füstölt, markáns ízeket részesíti előnyben, pl. a papírvékonyra vágott füstölt húsokat, szalonnát, kolbászt. Ha megszeretett valamit, akár éveken keresztül is képes minden nap ugyanazt enni, akár javára válik, akár nem. Már csak takarékossági okokból is kedveli a tartósított ételeket, konzerveket, amivel persze hosszú távon rengeteget árt magának, hiszen a köszvény, reuma és sok más betegség kialakulásában ezek is nagy szerepeket játszanak. Szélsőséges esetben az alapvető, az egészséges táplálkozás kritériumainak megfelelő minőségű fehérje, zsír, szénhidrát, vitamin-és ásványi anyag forrásokra is sajnál áldozni.

Javasolt étrend

Mivel testi-lelki erőnléte fontos számára, ha rájön, hogy az egészséges falatoknak nem kell szükségszerűen méregdrágának is lenniük, képes módosítani táplálkozási szokásain.

Kalcium háztartását már fiatalon, tisztes távolban az öregkori csontritkulástól se árt egyensúlyba hoznia. Koleszterin mentes kalcium források az alacsony zsírtartalmú sajtok, joghurtok, tej, köles, lazac, szardínia, tofu, diófélék, narancs, brokkoli, kelkáposzta, spenót és paradicsom. Mivel foszfor háztartása is könnyen felborulhat – ami káros hatással van a kalcium felszívódására, tojást, halat és más húsféléket, diót, magvakat csak mértékkel fogyasszon

Természetes kalcium – foszfát források az uborka, spenót, saláta, füge, szilva, eper, mandula, lencse, teljes kiőrlésű búza, árpa, rozs.

Ízületi gyulladásra való hajlamán az alkatához illő böjt-és más tisztító kúrák révén enyhíthet, és ekkor a más szempontból meg kimondottan ajánlott brokkolit, cukkinit, paradicsomot sem kell étrendjéből kiiktatnia. A szalicilátokban gazdag fűzfa kérge, bakszakáll levele, szárcsagyökér tea szintén eredményesen csillapítja ezeket a tüneteket, utóbbi a pikkelysömör kezelésében is hatékony segítséget nyújt.

Az egyébként alkatához illő magvakról, pl. mogyoró, dió, kesu- dió, földimogyoró, pisztáciáról már csak azért sem kell lemondania, mert idegrendszere egészséges működéséhez nagyobb szüksége van rájuk, mint más jegyeknek. Pörkölt, sós változatuk helyett azonban inkább natúr állapotban szerezze be őket a bioboltokból. A szintén uralkodó bolygójához, a Szaturnuszhoz tartozó sót a Vízöntőnél ismertetett természetes nátrium-klorid forrásokból pótolhatja.

A Bak és a felesleges kilók

Bár a jegyet uraló Szaturnusz inkább csontos semmint párnás alkatot kölcsönöz szülöttének, depressziós hangulatban pedig nassolás helyett inkább arra hajlamosítja, hogy még az éhhalál küszöbén is elfeledkezzen az evésről, lelassíthatja az anyagcserét. Ez, bizonyos egészségtelen szokásokkal párosulva túlsúlyt is eredményezhet.

Karrierje építése pl. annyira lefoglalhatja, hogy napközben még enni sincs ideje. A hűtőszekrényt vagy csak este fosztja ki, vagy munka közben, a számítógép előtt ülve fal valamit. Ha ráadásul eközben még dühös is, sós mogyoró és pisztácia hegyeken rágja át magát miközben talán nem is tudatosul benne: valójában belülről őrlődik. Lenyelt haragja aztán depresszióba csaphat át, amire egyébként is hajlamos. De hullámvölgyeit csak ideig-óráig kerülheti el kedvenc fogásaival, hosszabb távon azonban csak eggyel több oka lesz arra, hogy elsírja magát ha rááll a mérlegre.

Újra fitten

Erősségek

Mivel maga is úgy érzi, nincs nagyobb képtelenség egy elhízott Baknál, ha egyszer rászánja magad a fogyókúrára, és az ehhez szükséges életmód váltásra, kitartása, önfegyelme garantálja a sikert.

Bukatók

Kialakult szokásait csak nagy nehezen képes megváltoztatni. Ragaszkodása a nagyi csodálatos ízű, de nehéz fogásaihoz, önmagában is magyarázatot szolgáltathat súlyfölöslegére.

Javasolt mozgásformák

A fitt, teherbíró Bak első sorban azokat a mozgásformákat szereti, amelyek próbára teszik vagy növelik állóképességét: pl. maratoni futás, hosszútávfutás, akadályfutás, hegymászás. Bár az olyan kontaktsportokat is kedveli, mint a labdarúgás,jobban vonzódik a magányosan is űzhető változatokhoz. A kerékpározás, úszás, kiadós séta erősíti a csontozatot, sűrűségüket pedig súlyemelés vagy jóga gyakorlatok révén növelheti. Utóbbiak teste lazaságának, rugalmasságának növeléséhez is nélkülözhetetlenek. A táncok közül a hagyományos – pl. klasszikus balett, jégtánc ill. a meghatározott koreográfián alapuló változatok ajánlhatók számára. Ha azonban ilyen szempontok alapján kell választania, hasznosabbnak találja a harcművészetek formagyakorlatainak elsajátítását.




Kapcsolódó

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro diéta : föld elem, Bika, Szűz

A föld elem és a földes típus

A föld elem és a szellemi utak

A föld jegyek és az agresszió

A négy elem – tematikus oldal

Csak tudnám, miért nem tudom abbahagyni az evést

Így kezeld a dühödet !

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió




Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem a Bakban áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!