Asztro – diéta : Skorpió

Mondani sem kell, hogy a Skorpió étkezési stílusát is a szélsőségek jellemzik. A skála még egy és ugyanazon személy esetén is meglehetősen széles. Életszakasztól és vezérlő eszméitől függően hol egy gyorsétteremben vagy az utcán tol magába mindegy – hogy- mit, csak túl legyen rajta, hol hátborzongató ínyencségekben tobzódik, olyasmiket is kipróbálva, mint pl. a nyers majom agyvelő, rovarkoszt, hol pedig a makrobiotikus konyha bűvöletébe esik.

A Skorpió princípiuma a szervezetben

Az orvosi asztrológia a Skorpióhoz rendeli az orrot, a vastagbelet, végbelet, prosztatát, húgyhólyagot, húgycsövet, a nemi szerveket. Uralkodó bolygója, a Plútó az endokrin mirigyek rendszerét befolyásolja. A csontrendszerből a jegy uralma alatt áll a medencecsont, szeméremcsont, ülőcsont, farokcsont, az izmok közül a hólyag- és végbélzáróizmok, a nemi szervek izomzata, hüvelyizomzat, mint életműködés a szaglás, a kiválasztás és a nemi funkciók Ásványi sója a bőrben, nyálkahártyákban, szövetekben található kalcium szulfát, ami a kiválasztási folyamat elősegítésében játszik szerepet. Hiánya székrekedést idéz elő, valamint az akné, horzsolások, vágások, sérülések gyógyulását is késlelteti.

A Skorpió betegséghajlamai

A jegyben uralkodó Plútó szinte elnyűhetetlen regenerálódó készséget ad szülöttjeinek egyszersmind, még a történelem előtti időkből fennmaradt ösztönkészlettel is megajándékozza őket. Ennek köszönhetően olyan helyzeteket is képesek túl élni melyekben másoknak semmi esélyük. Rá is vannak szorulva, hiszen ahhoz hogy érezzék, élnek, szemlátomást olyan kockázatokra van szükségük, ahol elmehetnek lehetőségeik határáig Ők azok, aki a szó szoros értelmében belebetegedhetnek ha nincsenek eléggé lekötve energiáik.

Kiválasztó szerveik érzékenyek lehetnek. Nőknél gyakoriak a petefészek megbetegedései vagy legalábbis gyengesége, a menstruációs problémák, férfiaknál prosztata bántalmak, mindkét nemnél gombásodás, hólyaghurut, húgycsőgyulladás és a húgyvezeték más fertőződései, nemi betegségek, bélproblémák, az epe betegségei, sérv, székrekedés, aranyér, orrmelléküreg gyulladás, autoagresszív folyamatok, allergiák.

A majom agyvelőtől a makrobiotikáig

Mondani sem kell, hogy a Skorpió étkezési stílusát is a szélsőségek jellemzik. A skála még egy és ugyanazon személy esetén is meglehetősen széles. Életszakasztól és vezérlő eszméitől függően hol egy gyorsétteremben vagy az utcán tol magába mindegy – hogy – mit, csak túl legyen rajta, hol hátborzongató ínyencségekben tobzódik, olyasmiket is kipróbálva, mint pl. a nyers majom agyvelő, rovarkoszt, hol pedig a makrobiotikus konyha bűvöletébe esik. Egyébként általában a csípős, maró, fűszeres, erjedt ízekhez vonzódik, szereti pl. a csevapcsicsot, fűszeres sült kolbászt, meleg májpástétomot, penészes sajtokat, és szerencsére az egészségesebb zöldség-és gyümölcsféléket is.

Javasolt élelmiszerek

A jegyre jellemző néhány kellemetlen probléma, pl. székrekedés, aranyér, hólyaghurut már a táplálkozás átalakításával is kezelhető. Az elengedni nem tudás, érzelmi állapotok nehézkes kifejezése fizikai szinten okozhat székrekedést. Ennek azonban „hétköznapi” okai, pl. a túl sok az állati zsiradék: hús, tejtermék, tojás- pl., és finomított cukor: süti, édesség – szintén megfontolandók. Napi két három kiskanál ételbe kevert búzakorpa, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, spenót, cukkini, fekete bab, spanyolbab, limabab, gyümölcsök közül az alma, őszibarack, málna, mandarin, aszalt szilva segítik az emésztést. A tea vagy kapszula formájában fogyasztott ginseng amellett, hogy javítja az emésztést, segít stabilizálni az érzelmeket is. Serkentő, vértisztító hatású, a köztudatba ajzószerként vonult be

A többi vízjegyhez hasonlóan ő is hajlamos lehet a víz visszatartására, ami súlyproblémáktól kezdve depressziós állapotokig különféle gondokat okozhat. Ezért kerülnie kell a só fogyasztást (akár pácok, fűszeres szószok) formájában is és a folyadék kiválasztást serkentő fűszereket és tápanyagokat kell előnyben részesítenie. Ilyenek: fokhagyma, vöröshagyma, vízitorma, karfiol, póréhagyma, fehérrépa, retek, kamilla, ánizs, köménymag, koriander, kapor, gyömbér, aranypecsét, majoranna, mustár, szerecsendió, petrezselyem, rozmaring, zsálya

A szakszerűen végzett böjtkúrákat mintha egyenesen neki találták volna ki. (Mielőtt belevágna, tájékozódjon a szakirodalomból ill. kérje ki a témában jártas orvos véleményét. Rüdiger Dahlke művei pl. magyarul is hozzáférhetők). Ez nem csupán táplálkozás mintája áthangolásában segít, hanem kedélyállapotára is stabilizálóan hat.



A Skorpió és a felesleges kilók

A Bikához, Oroszlánhoz, Vízöntőhöz hasonlóan a Skorpió is fix jegy, ami már alapvetően zömökebbé teszi testalkatát. A folyadékháztartás zavarai szintén okozhatnak súlyproblémákat. Ezek azonban alapvetően lelki okokra vezethetők vissza:

Önbüntetés. Amennyiben úgy találja, hogy nem tud eleget tenni a magával szemben támasztott valószerűtlenül magas elvárás rendszernek, esetleg csakugyan kibújt feladata alól, megtorlásként elefánt méretűre zabálhatja magát, esetleg alkoholba, különböző narkotikumokba, szerencsejátékba, rossz kapcsolatokba, stb. menekül.

Természetes jelzőrendszer eltompítása. Radarjai minden más jegynél pontosabban és gyorsabban jelzik, hányadán is áll valamilyen helyzettel, emberrel. Ha valamilyen okból más személyiségrészei tiltakoznak ezek ellen a felismerések ellen, az „adást” a fentebbi módszerekkel árnyékolja. Azonban ilyenkor, a felszedett kilók mellett még depresszióval, paranoid tünetekkel, szélsőséges hangulatingadozással is lakolnia kell.



Újra fitten

Erősségek

Ha egyszer elkötelezte magát egy cél mellett, nem ismer lehetetlent. Nem kérdés, hogy mágikus akaratereje, kitartása ebben az esetben sem fogja cserben hagyni.

Lehetséges buktatók

Sokkal nagyobb problémát jelent, amikor ezek az erények ellentétükbe csapnak át. Mivel nem mindig ismeri fel, mikor kell valamit abbahagyni, akár az anorexiás soványságig „csinosíthatja” magát, vagy a szó szoros értelmében ina szakadtáig edz. Esetében ráadásul még fokozottabban érvényes az az ősi igazság, miszerint minden véglet előbb- utóbb átlendül az ellenkezőjébe. Minél életszerűtlenebb aszkézissel érte hát el álomalakját, annál valószínűbb, hogy nemsokára nem csak az életet fogja mértéktelenül habzsolni.

Javasolt mozgásformák

A depresszióra hajlamos Skorpió legegyszerűbben valamilyen intenzív mozgás révén tornázhatja fel endorfin szintjét. Esetében a testgyakorlatoknak élete részéve kell válniuk. Sokuk talán ösztönösen ezért választ erős fizikai igénybevétellel járó foglalkozást: pl. kommandós, barlangász, harcművészeti edző, stb.

Megfelelő testgyakorlatokkal ugyanis még mielőtt destruktívvá válnának feloldhatók és felszabadíthatók a személyiségében munkáló hatalmas feszültségek. Mivel előszeretettel hajtja magát saját korlátai fölé, a veszélyes, kimerítő sportágakat kedveli. pl. vadvízi- és túlélő túrák, búvárkodás, síelés. Természetesen a különböző harcművészeti irányzatok is vonzzák. Saját határai feszegetése közepette azonban szüksége van a lazításra is, hogy a felszabadított agresszív energiák, feszültségek egészséges módon távozzanak. Ettől azonban meglehetősen idegenkedik, hiszen a lazítás egyenértékű a kontroll feladásával. A hatha jógát és a különféle relaxációs technikákat tehát egy fajta házi feladatnak kell tekintenie. Szexuális energiáit a flamenco, afrotáncok, egyiptomi hastánc, capoeria révén terelheti egészséges mederbe.

Díványban : A Skorpió



Kapcsolódó

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro – diéta : víz elem, Rák, Skorpió, Halak

A víz elem és a vizes típus

A vizes jegyek és az agresszió

A négy elem – tematikus oldal

Csak tudnám, miért nem tudom abbahagyni az evést

A Plútó archetípusa



Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

 Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem a Skorpióban áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!