Asztro – diéta : Vízöntő

Az Ikrekhez hasonlóan ő sem bíbelődik túl sokat az étkezéssel. Mint a többi életterületen, itt is szívesebben követi spontán impulzusait semmint valamiféle rendszert.

A Vízöntő princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológiában a Vízöntő princípium hatása alatt áll a központi idegrendszer, a keringési rendszer ( a kardiovaszkuláris , együtt a Halak által is befolyásolt nyirokrendszerrel), a vénák, a vádli , a boka, a lábszárcsont és a bokaízület, élettani folyamatként a szénsav eltávolítása a vérből. A jegy uralkodó bolygója, az Uránusz az idegrendszerre és a belső elválasztásra van hatással. Ásványi sója a nátrium klorid, azaz a konyhasó a vízháztartásban játszik szerepet, hiánya orrfolyást, könnyezést, a bőr és nyálkahártya kiszáradását idézi elő.

A Vízöntő betegséghajlamai

A hangsúlyos Vízöntő többnyire egészséges, szívós, de szabálytalan élettempójával túlterhelheti idegrendszerét. Egyébként is izgága, ingerlékeny, türelmét könnyen elveszíti, nehezen koncentrál huzamosabb ideig egyetlen dologra. Folyamatosan új ingerekre, izgalmakra vágyik, de szellemileg sokkal aktívabb, mint fizikailag. Ha szabadságvágyát, élményéhségét nem elégítheti ki megfelelő módon és agresszivitása sem kap megfelelő szelepet, könnyen láncdohányossá válhat. A nikotinfüggőség egyébként a másik két levegős jegynek, az Ikreknek és a Mérlegnek is problémákat okozhat.

Sajnos, ezáltal még érzéketlenebbé válik fizikai szükségleteire. Teste finom jelzéseire egyébként sem túl fogékony, fizikai rugalmasságát elveszítve pedig más energia szinteken is bemerevedik. Talán ezért is hajlamosabb más jegyeknél a törésekre, ficamokra, szakadásokra – legveszélyeztetettebb testrészei a lábszár, sípcsont és boka, bokaszalagok.

A túlpörgetett idegrendszerrel párosuló mozgásszegény életmód más bántalmakat is okozhat, pl. különböző keringési rendellenességeket, magas vérnyomást. Az izom görcsök ( különösen a vádli tájékán), idegrendszeri működési zavarai (az alig észrevehető tikkektől az epilepsziáig és más görcsös, rohamszerű tünetekig) szintén gondot jelenthetnek számára, akárcsak a boka dagadása, a visszértágulat, visszérgyulladás, a vér besűrűsödése vagy akár az embólia is.

Javíthatatlan nassoló

Az Ikrekhez hasonlóan ő sem bíbelődik túl sokat az étkezéssel. Mint a többi életterületen, itt is szívesebben követi spontán impulzusait semmint valamiféle rendszert. Váratlan döntéseivel sokszor saját magát is meglepi: leszalad a közértbe tejért és zsömléért, hogy kisebb hadseregnek elég sós mogyoróval és keksszel térjen vissza. Javíthatatlan nassoló, aki rendszerint száguldás közben kap be valamit, a főétkezésekről pedig gyakran el is feledkezik. A szintetikus ízeket sokkal jobban kedveli a természeteseknél: a vattacukrot már a színe miatt is megveszi. A hagyományos fogásokból is inkább a különlegességeket részesíti előnyben, pl. a francia palacsintát – feltéve ha nem neki kell elkészíteni. Szerencsére inkább a könnyű, nedvdús étrendet kedveli mint a nehéz fogásokat, ezért ha épp olyan hangulatban van, az egészséges táplálkozásra is képes átváltani.



Javasolt élelmiszerek

Mivel még a saját maga által kialakított struktúrákat is előbb –utóbb fojtogatónak érzi, jó kérdés mennyire képes hosszú távon is tartani magát új szokásaihoz. Egészsége érdekében mindenek előtt étkezésébe kéne rendszert vinnie: a napi három étkezés számára is ideális lenne, miközben csak ennek szenteli figyelmét.

Mivel vérkeringése nem a legjobb és szervezete egyébként is hajlamos megkötni a vizet, az egészségéhez nélkülözhetetlen nátrium kloridot inkább annak természetes forrásaiból- pl. spenót, uborka, lencse, füge, eper, alma, saláta, répa, retek, gesztenye, tengeri halak, pl. tonhal, kagylók, lazac – pótolja semmint konyhasóból.

Ételeit tanácsosabb melegen fogyasztania (levesek, reggeliként langyos búza- vagy rizskása, tejjel). Zsírszegény étrendje összetevői: friss gyümölcsök (narancs, citrom, gránátalma, körte, barack, datolya) zöldségek (pl. répa paradicsom, saláta),teljes kiőrlésű gabonakészítmények, barnarizs, fehér húsok. A roston sült csirkemell földimogyorós brokkolimártásban pl. könnyű, ízletes fogás és elkészítése sem túl nehéz.

Páfrányfenyő (ginko, kereskedelemben Ginko Bilboa), csalán és bodza teák fogyasztásával karban tarthatja érrendszerét, keringését, a bergamott pedig gyakori álmatlanságára jelenthet megoldást.

A Vízöntő és a felesleges kilók

A jegy modern kori uralkodója, az Uránusz hatása miatt folyamatosan vibráló, izgága Vízöntőnek inkább a soványság semmint a túlsúly okozhat problémákat. A Bikához, Oroszlánhoz, Skorpióhoz hasonlóan azonban ő is a szilárd (fix) minőség képviselője. Ez és, a jegy hagyományos ura, az élettani folyamatokat lassító Szaturnusz befolyása eredményezhet azonban súlyproblémákat. A mozgásszegény életmód, sós, tartósító szerekkel dúsított nassolnivalók ropogtatása szintén gyarapíthatja kilóit.



Újra fitten

Erősségek

Mivel az étkezés egyáltalán nem foglal el központi szerepet életében, és a többi levegős jegyhez hasonlóan úgy érzi: a felesleges kilók is a föld felé húzzák, könnyen eltereli gondolatait a nassolásról.

Lehetséges buktatók

Mint már szó esett róla, az étkezés területén sem szívesen fogadja el a szabályokat. Mivel a tehertételek alól is legszívesebben kibújik, szívesebben habzsolja az étvágy csökkentőket, szintetikus fogyiturmixokat, anyagcsere-gyorsítókat és még ki tudja milyen űrkotyvalékot semhogy végigcsinálna egy rendszeres testedzésen és az alkatához illó diétán alapuló, hosszú távú programot. Ezeknek a pofonegyszerűnek tűnő „megoldásoknak” azonban tragikus következményei lehetnek.

Javasolt mozgásformák

Ha azt szeretné, hogy szervezete egésze összhangba kerüljön túlpörgetett idegrendszere tempójával, minimum napi 45 percet, de inkább másfél órát kéne intenzíven mozognia. A futás, torna, kocogás, túrázás, úszás, kerékpározás, aerobic erősítik szívét, keringési rendszerét, tüdejét. A különböző labdajátékok, pl. kosárlabda, tollaslabda is jót tesznek neki, bár inkább az egyéni sportokhoz vonzódik. Bármit választ is, a kötött edzésprogramok hamar kedvét szegik, akárcsak az, ha kreativitásának nem jut elég szerep.

A sárkányrepülés, sportrepülés, toronyugrás, rúdugrás kellőképpen izgalmasak ahhoz, hogy lázba hozzák, akárcsak a többi excentrikus sportág. Mivel született tréfamester, a bohóckodást is szívesen kipróbálja. (Ennek klasszikus változata csak látszólag könnyed mulatság, valójában olyan komoly felkészültséget követelő készségeket is el kell sajátítani hozzá, mint a zsonglőrözés, könnyebb vagy nehezebb akrobatikus mutatványok, egyensúlyozás, showtánc, stb). Karakterére szabott a balett, a step, quick step, egyes modern tánctípusok, pl. a break, hip-hop is.

Díványban : A Vízöntő – 2010 augusztus

Megjegyzés:

A sorozat 2010 – ben, a Díványban jelent meg Asztrodiéta címmel. Az online magazinon kívül éveken keresztül az egyik régebbi, ingyenes blogfelületemen volt, amelyet a szolgáltató anélkül, hogy előtte egyeztetett volna velem vagy legalább értesített volna, 2018 áprilisban törölt ). A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a hízás – fogyás, anyagcsere típusa, ajánlott étrend, mozgásformák témáit járják körül, olyan esetekre lebontva, amikor valamelyik elem és az ahhoz tartozó jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni.

 Annak ellenére, hogy hasznos kiindulópontokat adnak  nem térnek ki pl. olyan nagyon lényeges részekre, mint az aszcendens, I. ház , 6. ház -és a benne álló bolygók szerepe, bizonyos, az anyagcserére és így a testsúlyra is ható bolygóállások, fényszögek taglalása (pl. retrográd Vénusz tranzitként vagy a radixban lassíthatja az anyagcserét, különösen, ha fix jegyben áll és erőpróbáló kapcsolatot képez pl. Szaturnusszal. Ha az is tolat, ráadásul fix jelben, a hatás még fontosabb. A szembenállások bizonyos típusai jojó – effektusra utalhatnak, és még a végtelenségig lehetne sorolni a példákat.)

A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok. Következésképpen a „kit hogyan érint”/ „rám hogyan hat?” „Nekem a Vízöntőben áll ez és ez, és akkor hogy érint ?” típusú hozzászólásokra nem áll módomban reagálni.

A hízásra/ fogyásra való hajlam sem írható le egyetlen asztrológiai sémával, inkább sok különböző kombinációról van szó. Ezek jelezhetnek súlyproblémákat (ill. ilyenekhez vezető, étkezési rendellenességet), de lehet, hogy más szinten fognak megnyilvánulni (pl. párkapcsolat és más érzelmi kötelékek). Bizonyos tudatossági szint fölött nem is problémaként jelentkeznek, az egyén ugyanis ösztönösen érzi, mi módon terelhetné egészséges mederbe az adott hatásokat, így eleve más megélési szinten tapasztalja őket, mint akik a vakvégzetet hibáztatva, ölbe tett kézzel kívülről várják a megoldást. Ez egyébként a képlet más adottságaival is így van.

További fontos tudnivaló, hogy egy horoszkópelemzés adhat hasznos kiegészítő információkat valakinek az erőnlétéről, testi- lelki állapotáról, betegséghajlamairól de semmiképp nem helyettesíthet egy szakszerű orvosi vizsgálatot. Bár az ókori és a középkori orvoslás rendszeresen alkalmazta megfigyeléseit, az egészségi problémák diagnosztizálása, kezelése nem tartozik a modern kori asztrológia – sem a neki szentelt weboldalak hatáskörébe. Jelen cikksorozatnak sem ez a feladata. Akinek egészségi problémája van, feltétlenül forduljon az illetékes szakemberekhez.




Kapcsolódó

A négy elem – tematikus oldal

Asztro – diéta tematikus oldala

Asztro – diéta : a levegő elem, Ikrek, Mérleg

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!