A föld jegyek és az agresszió

Sokat megbír a hátán a föld – tartja a mondás, és a föld jegyeket ( Bika, Szűz, Bak) valóban nehéz kihozni a sodrukból. Haragjuk kimutatása már – már fizikai kellemetlenséget okoz számukra, ezért leggyakrabban evéssel, túlzásba vitt munkával igyekeznek szőnyeg alá söpörni. Időnként olyan eredményesen, hogy saját maguk is csak akkor döbbennek indulataik intenzitására, amikor egyszer csak kitörnek.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A nagy földindulás

A kép a 2016 április 16-i minamiasoi (Japán) földrengés idején készült.

Ilyenkor ők is elemi erővel pusztítanak, akár a földrengés és csak nagyon-nagyon lassan, talán hónapok, súlyos esetben évek múlva nyugszanak meg. A pusztítás nyomait csak hosszú, fáradságos munka révén sikerül eltüntetni.

Mivel egy- egy dühkitöréssel saját vagy mások több éves eredményeit is tönkretehetik, nekik is, környezetüknek is sokat segít, ha felismerik a földindulás előtti füstjeleket. Dohányzó föld típusúak esetén ezek annyira látványosak lehetnek, mint a rajzfilmeken. A másik, klasszikusnak mondható föld taktika a megvonás, kiszárítás, amellyel már Démétér görög földistennő is célt ért. Ha lányát, Perszephonét már nem is tudta visszaszerezni szalonképtelennek talált vejétől, Hádésztől, tekintélyes láthatási időt csikart ki úgy, hogy aszállyal sújtotta a Földet.

A passzív ellenállás más formáit is sikeresen alkalmazhatják. Talán nincsenek is tudatában, miért is kergetik őrületbe pl. szöszmötölésükkel, halogatásukkal a másikat. Különösen akkor érdemes eltöprengeniük, ha lustaságuk már saját maguk számára is zavaró, mindenünnen elkésnek, nem képesek felvenni a csapat többi tagjának a tempóját. De betarthatnak mindennek az ellenkezőjével is: előírások, rendelkezések betű szerinti betartásával, kínos pontossággal, esetleg úgy, hogy levegőnek nézik a másikat.

Ezt olyan mesterfokon űzik, hogy még a levegős jegyeket is képesek frusztrálni vele. A hallgatás falával veszik körül magukat, látványosan nem vesznek tudomást arról, aki fájdalmat okozott nekik: pl. visszaélt bizalmukkal, valamilyen módon aláásta biztonságérzetüket, kárt tett tulajdonukban. A mosolyszünetet olyan komolyan veszik, hogy akár évekig sem szólnak a másikhoz, akkor sem, ha közeli rokonok, netán közös fedél alatt élnek.

Ugyanakkor, a jegyek közül talán ők képesek a legkonstruktívabban kezelni indulataikat. . Legjobb teljesítményeiket akkor produkálják, amikor valamilyen nyomás nehezedik rájuk. Ily „Üzemanyagként” használva negatív érzelmeik erejét, olyan eredményeket érnek el, amelyek révén kiszabadulhatnak frusztráló helyzetükről. Erre még akkor is képesek, ha hírből sem ismerik a tudatállapotok átalakításával foglalkozó mentális technikákat.

Dívány: A nagy földindulás , 2009 október



 

Bika: az anti-kooperáció művésze

 

A legbékésebb földjegyként utál begurulni. Ha provokálják úgy viselkedik, mint a torreádorok áldozata az arénában: fújtat, fel – alá járkál, hátha végre békén hagyják. Aztán elveszti fejét és öklel, nem nézi mekkorát üt és hova, ha pedig a nézőtérre szabadul, biztosak lehetünk benne: kő kövön nem marad. Az emberi hasonmás vörös posztói: valamilyen szexuális vagy párkapcsolati frusztráció, a tulajdonát ért vélt vagy valós fenyegetés, illetve mindama hatások, amelyek megpróbálják kizökkenteni komfortzónájából.

Ha féltékeny, valóságos időzített bomba. Mérge lassan gyűlik, majd hevesen, indulatosan robban, akár fizikai erőszak formájában is. Ha igazán begurul, tör – zúz, testi szinten leginkább a lefogást, fojtást, birkózás különböző formáit használja, harcmodora merev, defenzív. Ha eljutott erre a pontra, nem tudja szabályozni a kiáradó energiát: a nála sokkal gyengébb és sokkal erősebb ellenfélre is a tőle telhető legnagyobb erőbedobással reagál, mindaddig, amíg el nem fogy a fűtőanyag. Akárcsak a Skorpió, ő se tudja „elengedni” indulatai tárgyát: a ringben pl. a Bika típusú boxolót a legnehezebb lerázni, de ez a magánéletben is igaz.

Kevésbé szélsőséges esetben a passzív ellenállás mestere. Ezt olyan magas szinten űzi, hogy akár az anti-kooperáció művészetének is nevezhetnénk. Esze ágában sincs nyíltan nemet mondani, csak húzza- húzza az időt, várakoztat, farfekvéses pozícióba helyezkedik, esetleg pazarlással, mértéktelen költekezéssel tiltakozik. Bár nála, mint a föld jegyek legkényelmesebbikénél a lustaság bocsánatos bűn, túlzott formája egy fajta autoagresszív magatartás jele is lehet. Ilyenkor életigenlése megkeseredettségbe, öngyűlöletbe fordulhat, letargiája pedig arra figyelmeztet: nem tartja elég értékesnek vagy produktívnak magát.

Feszültségét leginkább olyan sporttevékenységekkel terelheti egészséges mederbe, ahol nagyot üthet: pl. a boksz, squash, tenisz, művészi beállítottságúak dobolással, afro táncok tanulásával tombolhatják ki magukat.

Dívány: Bika: az anti-kooperáció művésze  2009 október



Szűz: a részletek megszállottja

 

A harag kimutatása számára a szó fizikai értelmében is kínos lehet: nemcsak emésztőrendszerét támadja meg, de egész fizikai valóját felzaklatja. Ezért, ameddig csak teheti, inkább közvetett formában juttatja kifejezésre nemtetszését.Túlzott pedantériájával pl. nem csak sugallja, hogy valójában egész más problémáktól szabadulna, hanem el is éri, hogy aki csak él és mozog fejvesztetten meneküljön az újabb nagytakarítási roham elől. Ha ez nem volna elég, a folyamatos zsörtölődés vagy a kritika holtbiztos fegyver.

Különösen utóbbiban verhetetlen, bár ő, az intuitív Skorpióval szemben inkább logikájára támaszkodva veszi célba a másik gyenge pontjait. Cinizmusa vérig sért, a finom részletek tökéletesítése, túlzott precizitása, munkamániája, szőrszálhasogatása idegölő, amint az a szokása is, hogy folyamatosan keresi és meg is találja a hibákat. Az Oroszlánnal, Nyilassal vagy Halakkal szemben, akik ilyenkor túlzott nagyvonalúságukkal keltenek bűntudatot, ő bezzeg folyamatosan felemlegeti őket. Hajlamos bolhából elefántot csinálni, kiragad egy jelentéktelen részletet a nagy egészből, aztán akár éveken át azon lovagol.

Ennél már csak az a rosszabb amikor egyik legszebb erénye, a segítőkészség válik az agresszió eszközévé. Ilyenkor nélkülözhetetlenné teszi magát, azt kommunikálja, hogy csupa élhetetlen alakkal van körülvéve, és ha nem végezne el helyettük minden munkát, bizony- bizony káoszba süllyedne a világ. Ha igazán profi szinten űzi ezt a játszmát, nem csak családtagjainak és munkatársainak nincs esélye mellette saját teljesítménnyel bizonyítani, hanem magát is idegösszeomlásba kergeti.

Mielőtt ez bekövetkezne, jobban teszi ha kocogással, barkácsolással, valamilyen kézműves mesterség elsajátításával, sakkozással, rejtvényfejtéssel engedi ki a gőzt.

Dívány: Szűz – a részletek megszállottja, 2009 október




Bak: a gazdaságos agresszió

 

Az egyik legfegyelmezettebb típusként nála nem okoz problémát, hogy jegelje indulatait. Persze, esze ágában sincs megfeledkezni sérelmeiről, ő aztán soha semmit nem felejt el – de a gazdaságosság jegyében előbb meg kell vizsgálnia, hogyan is élhetné ki őket a legproduktívabban. Ideje bőven van, hiszen született hosszú távfutó. És egyébként is zsigerből érzi, hogy úgyis ő fogja tovább bírni.

Ahogy telik az idő, úgy válik egyre távolságtartóbbá, hajthatatlanabbá, személytelenebbé. Végül teljesen megkeményedik, ilyenkor dühe is jéggé fagyaszt. Mozdulatlanul figyel, összegyűjti a teljes kontroll megszerzéséhez szükséges részleteket, akár éveken át. Magánéletében és munkájában egyaránt tekintélyével, a megállapodások betű szerinti betartásával büntet, tilalomfákat állít, lelassít, lefojt, vagy remek időzítéssel, pont a megfelelő pillanatban ökleli a mélybe azokat, akik méltóságában megalázták, bizonytalanságban tartották vagy pozíciójára törtek. Ilyenkor könyörtelen, megállíthatatlan, s bár agressziója elsősorban lelki – szellemi, esetenként fizikailag is kényszerhelyzetbe hoz.

Ugyanezekkel a módszereket saját maga ellen is fordíthatja. Nem csupán mások egyéniségét „szüntetheti meg” pl. azzal, hogy valamilyen célnak rendeli alá, kategóriákba kényszeríti őket, hanem a sajátját is hajlamos lehet figyelmen kívül hagyni. Puritanizmusa, kötelességek iránti megszállottsága oda vezethet, hogy szabad lábon is úgy viselkedik, mint ha életfogytiglani börtönbüntetését töltené, teljesítmény centrikus szemlélete pedig testi – lelki tartalékai kisajtolásához. Esetleges kudarcait, vélt vagy valós improduktivitását ugyanolyan könyörtelenül kéri számon magán, mint másokon.  Depressziója, életútján való elakadása, bizonyos autoimmun betegségei mögott sok esetben állhatnak ilyen túl fegyelmezett indulatok

A hegymászás, gyalogtúrák, maratoni futás, síelés egészséges mederben tarthatják energiáit, a vállalkozóbb szellemű Bakok túlélő túrákon vagy veszélyes szakmákban (pl. rendőr) tesztelhetik állóképességüket, a hatha jóga gyakorlatok fizikai szinten is rugalmasabbá teszik őket, a rendszeres böjtkúrák pedig fegyelem, aszkézis, tisztulás iránti igényeiket elégíthetik ki.

Dívány : Bak – a gazdaságos agresszió, 2009 ősz

 

Megjegyzés:

A sorozat 2009 őszén, a Díványban jelent meg az Állatövi jegyek és az agresszió címmel. A könnyed, bulváros stílusban megírt cikkek a Mars (önérvényesítés, életerő,agresszió) pozícióját veszik alapul tüzes,levegős, vizes, földes jegyekben, ill. olyan esetekre érvényesek, amikor valamelyik jegy hangsúlyos szerepet játszik a horoszkópban. Értelemszerűen nagyon-nagyon általánosítanak, hiszen valós következtetéseket kizárólag egy részletes horoszkópelemzés révén lehetséges levonni. A radix ugyanúgy jellemző egy egyénre, mint az ujjlenyomat, így aztán személyenként változó, milyen kombinációkban, módokon, életterületeken nyilvánulnak meg az adott tulajdonságok.




Kapcsolódó

A Mars princípiuma az asztrológiában

Az archetipális Mars (Linda Reid)

A Plútó archetípusa

A Szűz (Liz Greene)

A Bak (Liz Greene)

Így kezeld a dühödet !

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!