A megvalósítás és érés ciklusai

Általános tudnivalók az erőpróbáló Szaturnusz – tranzitokról

A Szaturnusz kb 28 -29 év alatt járja körül az Állatövet, így átlagosan nagyjából két és fél éven át tartózkodik egy jegyben.

A Szaturnusz tranzitjai és ciklusai a megvalósítás és az érés ciklusainak tekinthetők. Amikor a Szaturnusz erőpróbáló fényszögeket képez (együttállás, kvadrát, szembenállás, félkvadrát, kvinkunx) képletünk valamely jelentős pontjával, úgy érezhetjük, mintha minden lelassult volna: késéseket, frusztrációt, nyomást tapasztalunk. De ezek az időszakok egyszersmind a valósággal való szembesülésre is felszólítanak, összhangban élve igazságainkkal pedig nagyobb bölcsességre és szabadságra teszünk fel.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Szaturnusz személyi bolygókkal (Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars) képezett nehéz fényszögei gyakran járnak együtt jelentős döntésekkel. E tranzitok hatására az élet lelassul (vagy mi legalábbis így tapasztaljuk) s ezáltal arra kényszerülünk, hogy a jelenben éljünk. Jóllehet e tranzitok hatására életünk robotolásnak tűnhet (az ilyen időszakokban gyakran érezhetjük úgy, hogy az idő csigalassúsággal vánszorog és alig- alig haladtunk valamit), egyszersmind arra is lehetőségeket adnak, hogy belső erőre tegyünk szert, több felelősséget vállaljunk szavainkért és tetteinkért, kevésbé pazarlóan éljünk, hagyjunk fel a túlzásokkal. A Szaturnusz voltaképpen kicsit megnyesegeti, összehúzza azokat az életterületeket, amelyeken áthalad. Megszabadulunk azoktól a dolgoktól, amelyek valójában nem szolgálják javunkat, és arra kényszerülünk, hogy olyasmik (tendenciák, készségek, kapcsolatok, foglalatosságok, stb.) javítására és megerősítésére összpontosítsunk, amelyek ténylegesen hasznosak a számunkra.

A Szaturnusz – tranzitok a konzerválás időszakainak is tekinthetők, életünk bármelyik területeit érintsék is. Általában véve ilyenkor halmozzuk fel tartalékainkat, visszatartjuk, konzerváljuk energiáinkat. Késlekedésekre és kisebb – nagyobb irritáló problémákra is számíthatunk. A dolgok lerobbannak, a külvilág általában nem töri magát azért, hogy kielégítse szükségleteinket, gyakran úgy érezzük, félreértettek bennünket vagy kihagytak valamiből, sokszor durvának vagy ellenszenvesnek érzékelünk embereket (ez azonban gyakran szubjektív érzékelés, hiszen valószínűleg nem vagyunk humorunknál), és gyakran agyonterheltnek vagy kizsákmányoltnak érezhetjük magunkat.

A Szaturnusz tranzitok megtanítanak felelősséget vállalni magunkért. Egy Szaturnusz – tranzit elején a világ gyakran meglehetősen rideg helynek tűnik. Ha elég érettek vagyunk, egy bizonyos ponton túl rájövünk: nem hibáztathatunk folyton másokat az életünkben felmerülő problémákért. Befelé kell fordulnunk, belső erőforrásainkból kell merítenünk – hogy magunkra hagyatkozhassunk.

A depresszió gyakori hozadéka a nehéz Szaturnusz – tranzitoknak. (Bővebben: A Szaturnusz princípiuma és a depresszió) Azonban ha értelmes célokra összpontosítjuk energiáinkat, eközben pedig nem harcolunk túl elszántan a külvilág elismeréséért vagy támogatásáért, felülkerekedhetünk a búskomorságon.

A Szaturnusz a realitásokra és a nagyobb önfegyelem szükségességére emlékeztet bennünket. A Szaturnusz által érintett életterület (ház), bolygó vagy horoszkóptengely által jelképezett témák átszervezése a későbbiekben busásan megtérül. Ne feledjük: a Szaturnusz tranzitok nem küldenek teljesen a padlóra bennünket (ez a Plútó, Uránusz fényszögek – specialitása). Ehelyett lelassítanak, arra kényszerítenek, hogy az itt és mostban éljünk, távol tartanak a felesleges kockázatoktól és hozzásegítenek, hogy oly módon építsük fel és strukturáljuk át életünket, hogy az később a javunkra váljék.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Érdemes végiggondolni azokat a tranzitokat és az általuk jelképezett témákat is, amelyek a Szaturnusz -áthaladás előtt érintették képletünket. Ha mielőtt összeütköztünk volna a Szaturnusszal épp egy izgalmas Uránusz tranzit járatott csúcsra bennünket, ez olyan jelentős időszak lehet, amikor meg kell fizetnünk az Uránusz – szakaszban vállalt kockázatokért. Ha egyszersmind nehéz Neptunusz-tranzitok is érnek bennünket, ez a nagyon fájdalmas kijózanodások időszaka lehet. Ha a Szaturnusz -tranzit nem sokkal egy Jupiter – témájú időszakot követően köszönt ránk, a pofon szintén nagyon fájdalmas lehet. Meglehet ugyanis, hogy a Jupiter időszakban túlköltekeztünk, eltávolodtunk alapvető értékeinktől, aztán egyszer csak megérkezik a Szaturnusz, hogy sort kerítsen az esedékes javításokra, egyszersmind arra kényszerítve bennünket, hogy szembesüljünk személyes igazságainkkal. Az élet végső soron nem csupa játék és móka. Dolgoznunk és tartalékolnunk kell – ez az, amit a Szaturnusz megtanít nekünk. Így annak megítéléséhez, hogyan fog érinteni bennünket a Szaturnusz aktuális tranzitja, mindenképpen figyelembe kell vennünk a közelmúltbeli, más bolygóáthaladásokat és a régebbi Szaturnusz-tranzitokhoz kapcsolódó élményeket. (Természetesen, ha éretten, felelősségteljesen kezeltük az Uránusz – adta szabadságot, igyekeztünk magunk és mások számára értékes, hasznos formát adni a neptuni látomásoknak, jól gazdálkodtunk a Jupiter ajándékaival, a Szaturnusz-tranzit idején ezek az eredmények megszilárdíthatók, és /vagy az ínséges időkben is táplálnak majd.)




A Szaturnusz -tranzitok értelmezésekor az alábbi tényezőket kell figyelembe kell venni:

  • maga a radix – Szaturnusz milyen jegyben, házban áll a születési képletben, milyen kapcsolatot képez a többi horoszkópelemmel
  • milyen jegyen és a születési képlet melyik házán halad át
  • milyen bolygókkal képez milyen fényszöget ? Azok hogy állnak a radixban ? ( A születési uralkodón – az Aszcendens urán áthaladó Szaturnusz pl. fontos történéseket jeleznek. Ha képletedben a Nap és a Hold erőpróbáló kapcsolatban, pl. kvadrátban állnak egymással – a Szaturnusz tranzit mindkét bolygó által jelzett témákat illetően próbatételeket jelez. Ha a Szaturnusz egy egész bolygócsoportosulással – stelliummal kerül diszharmonikus kapcsolatba, események és élethelyzetek olyan komplex sorozatát jelezheti, amelyek sokkal nagyobb hatással lesznek egy egyénre, mintha csak egy bolygón haladt volna át. Ilyenkor értelemszerűen bevonódnak a stelliumban részt vevő bolygók által uralt életterületek is.)

Helyes hozzáállás a Szaturnusz -tranzitokhoz

A Szaturnusz a mértékletesség és az óvatosság értékeire tanít meg. A Szaturnusznak a személyi horoszkóp bolygóival és tengelyeivel képezett, erőpróbáló fényszögei talán oly módon kezelhetők a leghelyesebben, ha megpróbálsz nem harcolni e tapasztalatok ellen. Fogadd el, hogy életednek ebben az időszakában ügyeid lassan (talán csigalassúsággal) haladnak. A Szaturnusz azt akarja, hogy keményen dolgozzunk, praktikus, hasznos, értelmes projektekbe fektessük energiáinkat és az itt és mostban éljünk. Életednek ez az időszaka arra szolgál, hogy teherbíró, szilárd alapokat hozz létre. Értsd meg, hogy életednek ebben a szakaszában lelki fejlődésed és testi egészséged érdekében egyaránt fontos a mértékletesség. Óvakodj attól, hogy másokat hibáztass jelenlegi helyzetedért: ez csak melankóliát és dühöt eredményez. Tudd, hogy ez az életszakasz nem tart örökké, és arra szolgál, hogy tanulj valamit korlátaidról és belső erődről. Emlékezz jól ezekre a leckékre azt követően is, hogy túl leszel rajtuk, hiszen jelenlegi hozzáállásod kihatással lesz majd arra a 7 évvel későbbi időszakra is, amikor a Szaturnusz újra erőpróbáló kapcsolatot képez képletednek ugyanezzel a bolygójával vagy pontjával.

 

forr: CaféAstrology




Kapcsolódó

A Szaturnusz princípiuma és a depresszió

Szaturnusz a Bakban

Szaturnusz a Nyilasban

Szaturnusz – tranzitok tematikus oldala

Szaturnusz – visszatérések tematikus oldala

Életünk állomásai tematikus oldala

 

Ajánlott irodalom magyarul:

Erin Sullivan : A Szaturnusz tanításai

Liz Green: Szaturnusz – egy régi démon – új köntösben

Stephen Arroyo: Asztrológia, karma és átalakulás

Dr. Pressing Lajos : A Szaturnusz archetípusa

Bil Tierney : The Twelve Faces of Saturn

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!