Menu
 
2012: a világvége elmarad
 A vélemény fontos. A Tiéd is az. Mielőtt azonban hozzászólnál a Facebook-oldalon közzétett posztokhoz, kérlek tanulmányozd át gondosan a kommentelési etikettről szóló bejegyzést. Ezzel megelőzheted azt a mindkettőnk számára igen kellemetlen helyzetet, hogy hozzászólásod töröljem, vagy le kelljen tiltsalak az oldalról. Köszönöm.

 Cikksorozatom a Diványban jelent meg 2009 decemberében

 

Roland Emmerich ezúttal is biztosra ment. A Függetlenség napja és a Holnapután című katasztrófa filmeket követően kézenfekvő volt 2012 közelgő rémségeivel sokkolni a világot. A 2 és fél órás, 260 millió dolláros költségvetésű mozi a legmesszebbmenőkig kielégíti az apokaliptikus élmények után sóvárgók igényeit (Szellemi táplálékra áhítozók inkább válasszanak más filmet).

Akiknek még az utóbbi évek világvége jóslataitól (maya kalendárium, Nostradamus, NASA-prognzis, mágneses pólusok cseréje, fekete lyuk, csillagkapu,stb) sem lódult meg a  fantáziája, most ugyanolyan élethű szimulációs programban tanulmányozhatja, milyen is lenne, ha egy hatalmas földrengés elsüllyesztené Californiát, egy szökőár elmosná a Fehér házat, sőt maga a Mount Everest is áldozatul esne az elemek tombolásának – mint a Jurassic Park filmekben az őshüllők viselt dolgait.

 

A maja prófécia

A film természetesen ki nem hagyná a mára már tömeghisztériává fajuló világvége-frász egyik alap hivatkozási pontját, nevezetesen hogy a még napjainkban is lenyűgöző csillagászati, asztrológiai ismereteket tükröző maja kalendárium 2012-ben véget ér. Az i.e. 2000 – i.sz 900 között élt civilizáció, a többi ókori kultúrnéphez hasonlóan egymást  váltogató világkorszakokban mérte az időt Hitük szerint mi épp a negyedik eont morzsolgatjuk, ami i.e. 5012-ben kezdődött és 2012 –ben ér véget, hogy átadja helyét az ötödiknek

Hogy pillanatnyilag a vég kezdetét, vagy az új korszak hajnalát éljük-e, megoszlanak a vélemények. Hiszen a IV. maja világkorszak egész pontosan 1987-ben , egy másik, a nyugati asztrológia szerint is fontosnak talált időpontban zárult le, 2012-en csupán csak időszámításuk fejeződik be, egyes jóslatok szerint azonban ez a dátum az V. eon hajnalát is jelenti Ez lesz az az időszak, amikor a maják bölcsességét újra felfedezik, az emberiség pedig egy magasabb fejlődési szintre lép. A fentebbiek önmagukban inkább örvendetes semmint aggasztó fejlemények kellene legyenek, csakhogy  az egyik kozmikus ciklusból a másikba való átmenet  sem a maja, sem más mitológiák szerint nem  zajlik zökkenőmentesen: különféle természeti és természet feletti katasztrófák kísérik.

 

A legsötétebb korszak

A legújabb Apokalipszisről  a maják mellett említést tesz  egy hopi prófécia, a zsidó kalendárium, olyan látnokok, mint Nostradamus és Edgar Cayce, a sci – fi rajongók csillagkapukat,  mások harmadik világháborút emlegetnek, a tudományos vagy féltudományos hipotéziseknek se szeri se száma, a hinduizmus pedig nemes egyszerűséggel Kali – yugaként, a legsötétebb világkorszaként tarja számon jelenünket

2012 december 21 konstellációi valóban figyelemre méltók, mint ahogy azt azt megelőző időszaké – a közelmúlt belieket és jelenlegieket is beleértve. Az is elgondolkoztató, hogy a dátumra nem csak a maják, hanem más kultúrák, sőt tudományos körökben is felfigyeltek. Mégis, mielőtt belelovallnánk magunkat a legújabb világvége hisztériába, nem árt tudatosítani néhány szempontot:

 

A világvégét már többször is megjövendölték a történelem folyamán.

Egy i.e. 2800 körüli asszír agyagtábla szerint pl. a világ vége már csak igen rövid idő kérdése. A Pointiers-i Szent Hilarius püspök i.sz. 350- re, harmadik  Ince pápa pedig 1284- re helyezte kilátásba a baljós dátumot.

A középkor folyamán  kétszer is elmaradt az Apokalipszis: egyszer 1367-ben, amikor az  Antkrisztusnak el kellett volna pusztítani a világot, majd 1524-ben, amikor egyes asztrológusok szerint hatalmas vízözön árasztotta volna el a Földet.

Emmanuel Swedenborg, az egyik leghiresebb újkori világvége próféta, misztikus 1757-et látta az Apokalipszis évének, az újkeresztény szekták pedig még napjainkban is időről időre előráncigálják a témát. Herbert W. Armstrong atya, Isten Nemzetközi egyházának alapítója pl. 1936- ra, Michael Travesser pedig 1997 október 31-re tűzte ki  a Nagy Összeomlás időpontját.

 

Fontos konstellációk külső események nélkül

Ha mindez kissé távolinak tűnik, valamennyien emlékszünk még  az 1999 augusztusi napfogyatkozásra. Az asztrológiailag nagy jelentőségű konstellációt nem kísérték olyan drámai külső események, melyekről az azt megelőző években könyvtárnyi publikáció jelent meg. Az Apokalipszis ennél finomabb szinteken, az emberi tudatokban ment végbe, hiszen, mint utólag kiderült, valóban lezárult egy korszak, a kulturális értékek szinte egyik napról a másikra felhígultak, a gagyi pedig, a szó szoros értelmében vett szeméttől az egyre bugyutább TV műsorokig rohamos gyorsasággal árasztotta el a világot, a környezetszennyezés látszólag egyik napról a másikra bolygónk létét fenyegető méreteket öltött..

1987 bizonyos értelemben megint csak egy korszak végét jelentette nem csak a maják, hanem Közép – Kelet Európa számára is – bár a peresztrojka által katalizált változások csak 1989-re hoztak forradalmi átalakulásokat.

 

Haláli párhuzamok

A natális, tehát személyi horoszkópokkal foglalkozó asztrológiában is vannak egyébként olyan, nagy jelentőségűnek tűnő dátumok, melyek nem – vagy nem azonnal hoznak kézzelfogható, jelentős külső változásokat, máskor viszont a látszólag aprók is elegendők egy-egy nagyobb horderejű sorsfordulat kirobbantásához.

 

Többek között ezért felelőtlenség pl. a halál időpontjával kapcsolatos fejtegetésekbe bocsátkozni. Minden emberi életben van ugyanis néhány olyan, kritikus fordulópont, amikor ha a személyiség nem képes alkalmazkodni az újfajta fejlődési irányokhoz, akár a szó fizikai értelmében vett halál is bekövetkezhet, ahhoz pedig, hogy fizikai értelemben tovább éljen, szimbolikusan meg kell halnia. De szinte lehetetlen eldönteni, milyen szintű elmúlásról van szó tulajdonképpen.

Mark Twain pl., akiről kevesen tudják, hogy komolyan foglalkozott asztrológiával, napra pontosan kiszámolta tulajdon halála időpontját, és az a megjelölt dátumon be is következett. Egy hivatásos asztrológus e tekintetben sokkal szerényebb eredményeket produkált. A végzetes napon mindössze egy kerékpár balesetet szenvedett és csak sok évvel később, az említett eseménnyel semmilyen kapcsolatban nem álló körülmények között hunyt el.

 

Apokaliptikus hétköznapok

 

Bár a maya kalendárium, Nostradamus és társaik jövendölései sokkal izgalmasabbak, az olyan hétköznapi fenyegetések, mint a globális  felmelegedés, a kőolaj és más üzemanyag- készletek kimerülése, túlnépesedés, globális felmelegedés lassúbb, kevésbé látványos, de annál biztosabb módon pusztíthatják el bolygónkat. Még kevesebben aggódnak a közvetlen közelben leselkedő veszélyek miatt – pedig gyakorlatilag azzal is nap mint nap kockára tesszük életünket, amikor átszaladunk a piroson, akár odahaza, mondjuk zuhanyozás közben is eshetünk el szerencsétlenül, autó baleset érhet, a repülő, amin utazunk lezuhanhat vagy eltéríthetik a terroristák, életmódunkkal  pedig a szívinfarktus, rák és hasonló betegségek útját egyengetjük .

 

2012 ÉS NOSTRADAMUS PRÓFÉCIÁI

 

Amit Nostradamus híres, négy soros versikéi nem jövendöltek meg, állítólag nincs is, hiszen  már annyi azóta bekövetkezett világtörténelmi eseményt jelzett előre. De csakugyan így volt-e?- kérdezgetik a szkeptikusok.A híres asztrológus – látnok előrejelzésein ugyanis nem könnyű eligazodni, hiszen, a látomások természetéből adódóan nyelvezetük homályos, kétertelmű. Nostradamus ténykedését emellett az 1500-as évek derekának keresztény egyháza sem nézte jó szemmel, ezért, cenzúrájukat és az eretnekség vádját elkerülendő, szándékosan is virág nyelven fogalmazott.

Íme egy csokorra való közelmúltunk – közeljövőnk, 2012 mindama rémségeiből, melyeket állítólag az agg mester is megjövendölt.

A Nagy Éhínség:

Nostradamus versei sokszor jeleztek aszályt és éhínséget. A közeljövő- beli állítólag a 48 szélességi kör országait  fogja a leginkább sújtani. Tény, hogy ebben a zónában találhatók a világ legnagyobb gabonatermelő vidékei. Ha pl. az Egyesült Államok szenvedne el ilyen csapást, önmagában is tömeges éhínséget eredményezne, hiszen ha Sam bácsi becsukná éléskamráit, csak Afrikában 400 ezren halnának éhen egyetlen év alatt, de további 100 ezer állam is megszenvedné.

Hatalmas vulkán kitörések

A világ legnagyobb vulkánjainak egyike, a  Yellowstone parkban már fortyogni is kezdett, a geológusok veszélyesnek nyilvánították. Nostradamus apokaliptikus vízióiban is szerepelnek a vulkán kitörések.

Újabb szökőár – hullám?

Egyesek szerint Nostradamus egyik, a szárazföldet elárasztó víztömegről és döglött halakról szóló négysorosa a 2004-es szökőárt jövendölte meg. A csendes óceáni földrengést követő tsunami 150 ezer ember életet követelt Indonéziában, Karácsony táján.

A tudósok egy része viszont amiatt aggódik, hogy egy másik, csak ez után várható tsunamiről van szó, hiszen a Föld mágneses pólusainak szintén 2012re jelzett cseréje sok hasonló természeti katasztrófát vonhat maga után

A globális felmelegedés és a Nostradamus jövendölte szélsőséges időjárás

A négysorosok állítólag a globális felmelegedést is előre jelzik, Nostardamus  látomásaiban ugyanis felmelegedő tengerek, hatalmas árhullámok, viharok szerepelnek. Egyesek szerint kimondottan a Katrina hurrikánról írt, de ha nem is köthető egyetlen természeti jelenséghez, figyelemre méltó párhuzam, hogy az utóbbi tíz évben egyre több és pusztítóbb erejű tornádó söpör végig Amerika  középnyugati részén, és olyan területeket is árvizek vagy aszályok sújtanak, melyeket korábban nem jellemeztek effajta szélsőségek.

A mágneses pólusok cseréje

A vájtabb fülűek szerint  Nostradamus még 2012 egyik legrémségesebb csodájára is figyelmeztetett. Ami nem is olyan hihetetlen, állítólag volt már rá precedens és akár újra megtörténhet. A tudósok szerint ugyanis földünk mágneses mezejének vékonyodása ennek a jele is lehet, ha pedig sor kerülne rá, odalenne valamennyi elektromágneses mező és velük együtt mobiltelefonjaink, számítógépeink és meg az összes többi, nélkülözhetetlen kütyünk.

 

HOGYAN „ÚSSZUK MEG” A VILÁGVÉGÉT?

Köztudott, hogy a Nap tevékenysége 11 évenként felerősödik, ilyenkor fokozott napfolt- tevékenység, napviharok várhatók, melyek hatást gyakorolnak a földi életre, a föld elektro-mágneses mezejére is. Daniel Baker, a coloradoi egyetem egyik űrkutatója szerint a jelenlegi  Nap ciklus 2012-ben éri el tetőfokát: a 2008 óta egyre intenzívebb napfolt tevékenység elemi erejű napviharok közeledtét jelzi.

A sci-fibe illő fényjátékkal kísért természeti jelenség hatása felér egy nukleáris katasztrófával. Ha az életet nem is pusztítja el  bolygónkon, a napfolt tevékenység során világűrbe kerülő anyag komoly zavarokat idézhet elő a Föld elektromágneses mezejében. Működésképtelenné válhatnak mindennapjaink részét képező elektronikus berendezéseink, a műholdas rendszerek, a számítógépekre alapuló kommunikációs rendszerek, ennek nyomán pedig a közlekedés, élelmiszer- és vízellátás egyik napról a másikra káoszba fullasztva tömegfogyasztói hétköznapjainkat. További komplikációkat okoz, hogy a napviharok nem jelezhetők előre olyan pontosan, mint a földiek, ha pedig már megtörtént a baj, alig 24 óra áll majd rendelkezésünkre ahhoz, hogy felkészülhessünk a védekezésre. Ennyi idő alatt ér ide ugyanis az a proton–dömping, ami feje tetejére állíthatja életünket.

Csillagkapu?

2012. december 21-én, közép európai idő szerint 12:12-kor, a téli napforduló idején lép a Nap a Bak jegyébe. Ez még önmagában egy egészen hétköznapi csillagászati jelenség volna, csakhogy most az ekliptika téli napfordulópontja együtt áll a Tejútrendszer középpontjában tátongó hatalmas fekete lyukkal.
A maják a Xiblabába vezető ösvénynek nevezték a bolygónkról nézve leginkább egy hatalmas szakadékra emlékeztető objektumot. Hiedelemviláguk szerint a Sötét Hasadék egyfajta kozmikus méh, a halál, átalakulás, újjászületés színhelye volt, ami sok párhuzamot mutat a Plútó jelentéstartalmával a nyugati asztrológiában. A maja naptár által nyilván tartott utolsó dátumra felállított képletben, mint látni fogjuk, fontos szerepet játszik a Bak jegyében álló Plútó is.

Remények és félelmek

A jelenség kapcsán sokan dimenzióváltást, egy újabb Aranykor eljövetelét emlegetik. Természetesen, ahogy a new age mozgalmaktól megszokhattuk: mindenfajta problémától és konfliktustól mentesen a földi paradicsom modern változatában találjuk magunkat, a földön kívüli fénytestvéreinkkel való találkozás immár nem csupán a kevesek kiváltsága lesz.

A komorabbak olyan katasztrófákat jósoltak, amelyek szinte egyik napról a másikra lakhatatlanná teszik a bolygót, egy tizedére csökkentve az eredeti népességet, ismét mások szerint pedig mindkét lehetőség egyszerre, egyidőben is bekövetkezhet.

Bár külső eseményeket kényszeríteni az időszak konstellációinak Prokusztész ágyába ugyanakkora tévedés lenne, mint az 1999 –es napfogyatkozás idején, feladatokra és tendenciákra jó eséllyel következtethetünk.

Szaturnusz – Plútó szextil: szabadság feltételes módon

A korábban részletesen tárgyalt Szaturnusz–Plútó kvadrát immár szextillé, azaz olyan bolygóformációvá szelídült, melynek energiái odafigyeléssel, tudatossággal, némi erőfeszítéssel akár javunkra is fordíthatók. Mindemellett egy pillanatra sem szabad elfelejtenünk, hogy a Plútó nem csupán az újjászületésnek, hanem a halálnak is a princípiuma, a Szaturnusz, a földi tartományok tanítójának leckéi pedig bármennyire hasznosak, fájdalmasak is. Valószínű tehát, hogy saját, egyéni vagy kollektív szinten elkövetett hibáinkból okulunk, a korrigálás pedig lassú, időigényes, frusztráló, a szabadulás pedig csak feltételes módban lehetséges.

Ha ez a két planéta alakítja át világképünket, hiedelemrendszerünket, abban is biztosak lehetünk, hogy meglévő lehetőségeink mellett élénken emlékszünk majd mulasztásainkra is.

 

Plútó – Uránusz kvadrát: hosszas felfordulás

 

A kozmosz két fenegyereke közötti feszült – tehát együttállás, kvadrát, szembenállás a külvilágban is felfordulást okoznak: nem csak a haladó nézetek, újítások találmányok terjedhetnek futótűzként, de forradalmak, lázadások, engedetlenségi mozgalmak is kirobbanhatnak.

Unatkozni biztos jó darabig nem fogunk. A külső bolygók közötti kapcsolatok általában 9 hónapon – egy éven belül felbomlanak, ez a formáció azonban, több – kevesebb megszakítással három éven keresztül, 2015-ig érezteti majd hatását. Mivel az emberiség történetében még sosem huzakodtak ilyen sokáig, a múltban sem kutathatunk párhuzamok után.

A fentebbi két konstelláció környezetei katasztrófákat is maga után vonhat, hirtelenebbet, például földrengéseket, vulkánkitöréseket az Uránusz – Plútó, lassabban, de annál mélyebb szinteken hatókat a Plútó – Szaturnusz kapcsolat, pl. olajtartalékok kimerülése, ennek nyomán globális energiaválság, akár már 2012-ben.

Amennyiben a 13000 évvel ezelőtti özönvíz nem csak szimbolikusan, hanem konkrét elemi csapásként is értelmezhető, a Sötét Hasadék és a Nyári Napfordulópont együtt állásához köthető.

 

2010: a változások előhírnöke

 

A 2009 őszén létrejött Szaturnusz – Plútó kvadrát radikálisan átalakíthatja személyes kapcsolatainkat, a megszokott struktúrákat apró, hétköznapi rutinjainktól a legmagasabb társadalmi rétegekig, rávezethet a személyes kapcsolataink és a társadalmi viszonyok dinamikája közötti párhuzamokra.

Az Uránusz belépése 2010 nyarán a nyughatatlan Kos jegyébe tovább korbácsolja az amúgy is zaklatott kedélyeket. A bolygó és a neki otthont adó jegy egyaránt újító szellemű, lobbanékony, nagy szabadság igényű, lázadó, nonkomformista – eme tulajdonságok pedig a Szaturnusz – Plútó kettőssel kombinálódva robbanás veszélyes elegyet alkothatnak.

Nincs menekvés

Bármennyire nyugtalanítók lehetnek is, könnyen belátható, hogy a küszöbön álló változásokkal szemben nem biztosíthatjuk be magunkat. Ha valóban bekövetkeznek az előre jelzett természeti katasztrófák, az elemek tombolása ellen nem védenek meg a különböző biztonsági zónák, bunkerek, óvóhelyek.

Érdemesebb tehát szellemi fejlődésünkre összpontosítani, semmint vagyonokat költeni az ideális fedezék felkutatására. Ha valamilyen kataklizma miatt sok ezer társunkkal elpusztulunk, akkor azért, mert nem mindegy, milyen tudatállapotban ér minket a nagy dimenzióváltás. Ha pedig ezúttal is elmarad a világvége, hát azért, hogy a még mindig kétségtelenül súlyos helyzet veszélyei mellett az esélyeket is felismerjük.

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

* *