Mars – Uránusz -Algol együttállás, 2024 július

A legelborultabb new-ages platformokat leszámítva az asztrológusok világszerte, világnézeti, ideológiai beágyazottságtól függetlenül nagyon veszélyes időszaknak tartják 2024 július közepét. 15-én kerül sor ugyanis a Mars- Uránusz- Algol találkozóra a Bika 26°19’-en.

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 

Mint a havi előrejelzésben szó volt róla, július, beleértve a 6-i Rák újholdat is, szinte kedélyesen indult. Teljes nyugalomról persze az ott vázolt okokból nem volt szó; kb 10-12-tól azonban, a július 15-i Mars-Uránusz-Algol találkozó “jóvoltából” még ingatagabbá válik a talaj. Sok javulás ez után sem várható, igaz, később már más tényezők állnak majd a felfordulás hátterében.

A Bikában a Mars nincs csúcsformában, sokkal lassúbb, de kiszámíthatóbb, megfontoltabb mint a Kosban. Célja: a már eddig elért eredmények, megszerzett értékek tartósítása. Nem akar újabb területeket meghódítani, hanem a meglévőket szeretné felvirágoztatni vagy éppenséggel élvezni erőfeszítései gyümölcsét. A szakácskönyvek szerint a Bika Mars- tranzitok általában ilyen erőfeszítésekkel függnek össze.

Most azonban ezek a sztereotípiák több okból sem alkalmazhatók. Mint már sokszor volt szó róla, a 2019 – 2026 között a Bikában vendégeskedő Uránusz valamennyi, ebben a jegyben tranzitáló bolygó működését átszínezi. A Marsét is. Az Uránusz éppen ellentétesen működik a Bika karakterével: kiszámíthatatlan, instabil, újító, mindenáron igyekszik kitörni a szokásos kerékvágásból.

A Mars-Uránusz együttállások önmagukban sem valami békések, hiszen egy rendkívül agresszív, lázadó, robbanékony, kiszámíthatatlan kombóról van szó. Ld. radix, tranzit –itt és itt. Az idei kombinációban felerősödik a Bika Mars működésének ama sajátossága, hogy nem azonnal adja ki magából az energiát (ez lehet feszültség, düh, valamilyen produktív tevékenység, kezdeményezés), hanem az felgyülemlik benne és aztán robban. Az Uránusz még nagyobb erejűvé és még kiszámíthatatlanabbá teszi a detonációt. A helyzetet jelenleg tovább súlyosbítja, hogy a találkozó az Algolon, az egyik legrosszabb indulatú állócsillagon jön létre.


Mint a fentebbiekből és a belinkelt bejegyzésekből kitűnik,  a Mars és az Uránusz találkozóit szinte mindig megrázkódtatások és zavarok kísérik. Bár nem túl kellemesek, viszonylag gyakoriak; kétévente kerül rájuk sor. Ugyanilyen időközönként vonul át a Mars az Algolon; 2019-2026 között, amíg az Uránusz a Bikában vendégeskedik, mindkét konjunkció ugyanabban a jegyben zajlik, még ha 2018-ban és 2022-ben nem is egyidejűleg kerül rájuk sor. Ezek az önmagukban is rázós együttlétek akkor szoktak még húzósabbak lenni, ha más nehéz hatásokkal is egybeesnek.

2022 júliusában pl az Algol csak később került képbe, de a Mars-Uránusz együttállás a felnagyító Északi holdcsomóponton jött létre és a Szaturnusz –Uránusz kvadrátot, 2021-22 emblematikus formációját is aktiválta. Nem volt kellemes. Az akkoriban lefordított Jessica Davidson poszt néhány meglátásai most is helytállók: „Az Uránusz kiszámíthatatlan és elektromossággal telített, míg a Mars forróságot és haragot hoz. nehéz lesz biztonságra szert tenni. Az amúgy is ingatag pénzügyi helyzet súlyosbodására számíthatunk, sokkok és kiszámíthatatlanság várható a bankszektor, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, az ingatlanok, az ellátási láncok és az energiaelosztás területén Az események hihetetlenül felgyorsulhatnak, minden oldalról sokkoló hírek érkezhetnek, amelyek folyamatosan kibillentenek egyensúlyodból. Ha azt hiszed, hogy már most is ez a helyzet, a tempó hamarosan még jobban felpörög. Lesznek ellátási láncok összeomlása, élelmiszerhiány és áremelkedés, rossz időjárás miatti terméskiesések, áramszünetek és üzemanyaghiány, ami az összeköttetés megszakadásához vezet, csődök és korrupcióról és pénzmosásról szóló leleplezések, valamint rekordokat döntögető infláció.Kiszámíthatatlanok lesznek az ezekre az eseményekre adott reakciók is, és az erőszak, a lázadások és a polgári zavargások – vasvillák és fáklyák – kirobbanásának lehetősége is fennáll.”

Mars – Uránusz együttállás, 2024 július 15 Bp 16h04


Az Algolnak „köszönhetően” idén, más külső-belső körülmények hatására tovább durvul a helyzet. Ezt az állócsillagot, mint a vele foglalkozó bejegyzésben szó van róla, már az ókorban-középkorban is igen veszélyesnek tartották, amely, súlyos, válságos hatásokat vált ki, vad indulatokat gerjeszt, végzetes lépésekre ösztönöz vagy végzetes események felé hajt. Ptolemaiosz erőszakos halállal, lefejezéssel hozta kapcsolatba (analógiában Perseusnak a kígyó-hajkoronájú Medusa fölött aratott győzelmével).

Egyesek Szaturnusz – Jupiter természetűnek tekintik, és szerencsétlenséget, erőszakot jelez. A hozzá társított leggyakoribb halálnemek: lefejezés, akasztás, tömeges lincselés, áramütés. Az alacsony fejlettségi szinten levőket brutalitásra, erőszakra hajlamosítja, különösen, ha a Marssal vagy a Szaturnusszal áll együtt.

Diana Rosenberg, a 2013-ben elhunyt mundánasztrológus  kulcsszavai:  „Tömegtragédiák: háború, tömeggyilkosság, fanatizmus, kegyetlenség, bigottéria, propaganda, rettenet, erőszak, tömeges vandalizmus, csőcselék, darabokra szaggatás, szélsőséges brutalitás. Akasztás általi halál, fojtogatás, áramütés, torok- és nyaki sérülések.”

A jelenlegi hármas találkozót az teszi igazán problémássá, hogy az Uránusz hosszasan időzik ezen a kártékony állócsillagon. (A Mars pedig, aktivátorként, a július 15-i új Mars-Uránusz ciklust köszöntő tűzijátékot rendez a lőporos hordó tetején. Száműzetésben – rossz kozmikus helyzetben levő rossztevőként a szintén kártékony Uránusszal és a hirhedt Algollal ez kimondottan ütősre sikerülhet. A Vénusz, a három bolygó ura, közvetlenül Oroszlánba lépését követően július 11-én szembenállásba kerül a Plútóval, még robbanékonnyá téve a helyzetet.)

Az Uránusz-Algol konjunkció kb július eleje – augusztus első hete között pontos, aztán szeptember 26-tól november elejéig lesz egzakt az együttállás, harmadszorra pedig 2025 április közepétől május közepéig lesz nagyjából pontos az aspektus. De igen jelentős állócsillagról van szó, így a szokásosnál tágabb, 2 -5° közötti hatókörrel dolgozunk, és így már 2024 május végétől nagyjából 2025 júniusáig folyamatosan érdemes figyelembe venni. Az Uránusz átmeneti jegyváltása kis megkönnyebbülés (már amennyire a szintén rosszindulatú Alcyone-n az…), de 2025 december végétől 2026 március elejéig ismét az Algol tőszomszédságában találjuk.


Az Uránusz legutóbb 1940 – ’41 nyara között, aztán ’41 novemberétől ’42 április közepéig (ha a Lilly által ajánlott tág orbiszt használjuk, végéig ) képezett együttállást az Algollal. Ez idő alatt javában tombolt a II. világháború. Az Algol horror-szkópja című cikkében (SkyskriptNick Kollerstrom így foglalja össze a konjunkcióval összefüggésbe hozható legemlékezetesebb eseményeket. (Diana Rosenberg Medusa’s Head című írása, amely Kollerstrom posztját is inspirálta, még részletesebben foglalkozik a témával. Ezért inkább majd azt tervezem lefordítani, de terjedelme miatt időigényesebb projekt, nem tudom mikor keríthetek rá sort.)

Kép: A londoni Szent Pál-székesegyház 1940. december 29-én, a villámháború (Blitz ) közepette

„A második világháború idején Uránusz ide-oda cirkált az Algol fölött. Ott váltott retrográdba 1940. szeptember 1-jén, amikor Londont légitámadások sújtották. Abban a hónapban a Luftwaffe minden éjjel bombázta Londont. A támadások a december 29-i éjszakai gyújtóbombázással érték el szörnyű csúcspontjukat:
‘Ezekben az órákban mintha a város egyik végétől a másikig zúgtak és tomboltak volna a lángok; a vakító fény olyan volt, mint napvilágnál, és az utcák tele voltak hömpölygő szikracsóvákkal.’.
‘Azon a szörnyű éjszakán a Mars szembenállást képezett a Medúza fején állomásozó Uránusszal [ két héttel azelőtt pontosult be].’ (Diana Rosenberg).
Csodával határos módon az égő város kellős közepén levő Szent Pál székesegyház épségben maradt. A Jupiter és a Szaturnusz 1940/41 folyamán háromszor találkozott, majd néhány hónappal később átvonultak az Algolon. 1941. május 6-án a Jupiter pontosan az Algolon került együttállásba az Uránusszal, amikor Sztálin (akinek radixában az Algol konjunkciót képez a Plútóval) a Szovjetunió miniszterelnöke lett. Néhány nappal később, május 10-én a Merkúr, a Vénusz, a Jupiter és az Uránusz is együttállást képezett fölötte. Ezen az éjszakán tetőztek a légitámadások: a Luftwaffe több mint háromszáz bombázója gyújtó- és nehéz robbanóanyagot dobott Londonra, templomokat és középületeket gyújtva fel. A Berlin elleni RAF (Brit Királyi Légierő ) -támadást megtorolandó, feldúlták az alsóházat és a Westminster Hallt.
A holokauszthoz kapcsolódó dátumok után kutatva Diana Rosenberg rátalált 1942. január 20-ra, a berlini Wannsee-konferencia időpontjára, amikor is döntés született a “végleges megoldás” végrehajtásáról: haláltáborok építéséről és a meglévő rabszolgamunkatáborok átalakításáról. Az Uránusz ekkor újra együtt állt az Algollal, és direkt stacionárius helyzetben volt. A RAF 1942. március 28-án (Algol -Szaturnusz együttállás) kezdte meg a városok szándékos felégetésének (“stratégiai bombázás”) politikáját a Luebeck elleni éjszakai támadással, amely lerombolta a történelmi várost.
Az első atombomba felrobbantásakor a Mars együtt állt az Algollal. Új-Mexikó homokja felett gombafelhő emelkedett a magasba, amelyet egy grapefruit méretű plutóniumdarab hozott létre. 1945. július 16-án, (eseményhoroszkóp  itt) amikor a Mars 20 ívpercnyire volt az Algoltól, Alamogordo sivatagi homokja üveggé változott. A “Plútó elem” kritikussá vált. Ebben az eseményben, amelynek Robert Oppenheimer a “Trinity” kódnevet adta, elszabadult az atom ereje. A Plútó 1930-as megjelenéséig Albert Einstein (radix Algol -Plútó együttállás) nem is sejtette, milyen szörnyű következményeket rejtenek egyenletei. Ekkor írt Rooseveldtnek, és azt tanácsolta, hogy építsék meg a bombát. Tanácsát megfogadták – bár ezt később nagyon megbánta. (Az első ellenőrzött maghasadási láncreakcióra három évvel korábban, 1942. december 2-án került sor, amikor Enrico Fermi chicagói csapata bekapcsolt egy urániumkupacot, amikor a Nap az Antaresszel, a “Skorpió szívével” képezett együttállást).”


Persze, az effajta, legrosszabb forgatókönyvek bekapcsolásához más nagyobb formátumú hatásoknak is érvényesülniük kell.

1940-41-ben a baljós konjunkciót egy korszaknyitó Jupiter-Szaturnusz találkozó előzte meg a Bika második/ első dekádjában. (Bepontosulások: 1940 augusztus 7, Bika 14°25, október 19, Bika 12°38 – közben az Uránusz folyamatosan az Algolon tartózkodott, és 1941 február 15, Bika 9°6’). Ezt egy Jupiter-Uránusz együttállás követte, 1941 május 8-án, a Bika 25°38, gyakorlatilag az Algolon, 1942 február végétől március elejéig az akkoriban Bikában tartózkodó Mars közvetített a Szaturnusz- Algol, majd az Uránusz között, az 1942 május 3-4-én jegy 28°-án bepontosult Szaturnusz-Uránusz találkozó pedig a szintén a hírhedt állócsillag tőszomszédságában jött létre; március végétől áprilisig pedig a Szaturnusz egzakt konjunkciót képezett az Algollal.


A helyzet most sem a legrózsásabb, vannak elgondolkodtató párhuzamok, de azt illetően, hogy egy világégés előestéjén/ éppen a kezdetén vagyunk-e, vagy valamilyen csoda folytán, legalább egy-egy régió megússza, megoszlanak a vélemények. Az én álláspontom is változik: bár a következő évek hatásai nem sok jóval biztatnak, szeretném remélni, hogy van még haladék.

A jelenlegi kozmikus környezet, előzményekkel és a közeljövő fejleményeivel, dióhéjban. Mint a havi előrejelzésekben szó volt róla, az áprilisi Jupiter-Uránusz találkozó szintén a Bikában jött létre, aztán májusban a Jupiter elérte az Algolt, az Uránusz pedig június óta ott tartózkodik. A 2020 decemberében kezdődött Jupiter-Szaturnusz ciklusnak kritikus pontjára, a kvadráthoz értünk, bár a fényszög csak augusztusban fog bepontosulni, de a befolyás már e hónap második felétől érződik. A két kronokrátor 90°-os aspektusai gazdasági válságokkal, háborúkkal is kapcsolatban vannak, a Jupiter-Szaturnusz ciklusok pedig, mint André Barbault felhívta rá a figyelmet Planetary Cycles-Mundane Astrology című könyvében, kiemelt szerepet töltenek be Európa életében. (Persze, világviszonylatban is; ha lesz időm, lefordítom a fejezetet.) A 2024 – 2025-ös Jupiter-Szaturnusz kvadrátok tehát újabb kritikus szakaszt fémjelezhetnek öreg kontinensünkön; a potenciális törésvonalakkal régóta képben vagyunk. Ezek a közelmúltban újabbakkal gazdagodtak, a folyamat pedig nem ért véget.


A Jupiter július folyamán az Ikrek 8 – 14° között halad, 1-től kb 20-ig együttállásban a jegy 9°47’-en levő Aldebaran állócsillaggal. (Hatókör 2°40, egzakt együttállás július 8-án, de a Mars-Uránusz találkozó, és egyáltalán, a legkritikusabb július 10 – 20 közötti időszakban még bőven orbiszon belül). Mint az alábbi bejegyzésekben már szó volt róla, az Aldebarant általában pozitív kontextusban szokás emlegetni, de háborúkban is jelentős szerepet játszik. (Már csak azért is, mert éppen szemben áll „sötét” testvérével, az Antaresszel). Többek között alkalmas lehet az augusztusban először bepontosuló Jupiter-Szaturnusz kvadrát témáinak beizzítására is.

Túlságosan robbanékony ez az elegy ahhoz, semhogy békés napokra lehessen számítani. Ha a világháborús horderejű események el is maradnak, beleértve a nukleáris fegyverek bevetését is, a kisebb detonációk sorozata is súlyos károkat okozhat. Nem én vagyok az első, és nem is az utolsó, aki váratlan, erőszakos és igen destruktív folyamatokat társít ezekhez az állásokhoz.


Egyéni és kollektív szinten is sokféle nehéz forgatókönyv lehetséges

(Nem, nem tudom megmondani, hogy a te életedben hogyan fog megnyilvánulni, és valljuk be, nem is érdekel különösebben. Úgyhogy lécci-lécci ne fárassz!!!)

A természeti katasztrófák, leginkább tűzesetek, földrengések, vulkánkitörések, hatalmas viharkárok, éppúgy benne lehetnek a pakliban, mint az ember-okozta kalamitások: pl szándékos vagy véletlen gyújtogatás, balesetek, elszabaduló erőszak (családi verekedésektől bandaháborúkig vagy eldurvuló demonstrációkig), “forradalmak”, merényletek, terrorakciók, pogromok.

A jegy és a bolygók természetéből adódóan kétféle politikai/ideológiai szélsőséggel találkozhatunk:

  1.  a Bika konzervatív oldala szélsőséges, önmagából kifordult formában jelenik meg, amelynek semmi köze nincs a jó értelemben vett hagyományőrzéshez.
  2.  az ún. “progresszív” oldal pusztító dühe a status quo, a hagyományos értékek ellen irányul. (Ezek a trendek egyébként nem újkeletűek, több, komplex kollektív hatás eredményei, csak a jelenlegi asztrológiai időjárás hatására hangsúlyozottabbá válnak. )

A tárgyilagos vizsgálódás, amely eldönthetné, hogy hasznos vagy haszontalan-e az újdonság, amely a régi, jól beváltat helyettesíthetné, illetve, hogy a régi valóban akadályozza-e a fejlődést, és ezért mielőbb le kell cserélni, vagy éppen a létünk alapkereteitől igyekszünk megszabadulni, fel sem merül. A mielőbbi változtatás vágya vak rombolásba torkoll mindkét félnél. Az ilyen atrocitásokat gyakran kísérő pszichotikus állapotokat alkohol és durvább tudatmódosító szerek katalizálhatják, átvitt értelemben valósítva meg az Algol és a fejvesztés analógiáját. Persze, konkrét lefejezésekről szóló tudósításokkal is találkozhatunk (ahogy a múltban is, ld a guillotine, a Nagy Francia Forradalom “vívmánya” és az Algol kapcsolatát) – nem csak most, hanem a teljes Uránusz-Algol tranzit folyamán.


Egyik lehetséges hozadékként a meglévő tűzfészkek felforrósodnaka már zajló konfliktusok eszkalálódhatnak vagy újak törhetnek ki (Nem először idén és nem is utoljára).

Az Európában zajló folyamatok a megoldhatatlan patthelyzetek – robbanások forgatókönyveit készítik elő. Angliában a konzervatívok történelmi vereséget szevedtek a július 4-i választásokon. Franciaországban sajátos szélsőségeket hozott a választások mindkét fordulója: míg a június 30-án tartott elsőben a (szélső) jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetett, a július 7-i másodikban a szélsőbal javára billent a mérleg nyelve. A végeredmény, teljes összhangban a hamarosan bepontosuló Jupiter-Szaturnusz kvadráttal, három, nagyjából hasonló méretű, de egymással inkompatibilis hatalmi blokk, ami könnyen kormányzásképtelenné teheti az országot.” Akárhogy is alakul: a töredezett Nemzetgyűlés azt vetíti előre, hogy Franciaországban a bizonytalanság az új politikai bizonyosság”. (Válasz Online). Mint az oldalamon szerepló egyik, a 2020-as Nagy Konjunkcióról szóló cikk is hangsúlyozta (meg előtte én is, sok-sok posztban): a következő éveknek a bizonytalanság az egyetlen bizonyossága. Már amennyiben fel nem számolja magát menet közben az emberiség…

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a Mars-Algol-Uránusz együttállás Franciaország jelenleg érvényes horoszkópjának (az Ötödik Francia Köztársaság) I. házában jön létre. És, micsoda szinkronicitás, éppen az egyik legnagyobb francia nemzeti ünnepet, az 1789-es forradalom hivatalos kezdetét jelentő Bastille – napot követően! Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a megemlékezés akár vérgőzösre is sikeredhet, bár természetesen benne van a pakliban. (Mint a 2016 július 14-i nizzai terrortámadás esetén is láthattuk, a példamutatóan integrálódott, hmmm, hogy is mondják ezt polkorrektül….na, megvan,  újfranciák a maguk sajátos módján igyekeznek feledhetetlenné tenni az ilyen bulikat. Bár azóta valamelyest javultak a biztonsági intézkedések, az ilyen forgatókönyvek, vagy a kisebb léptékű zavargások lehetősége továbbra is fennáll.) A hosszabb távú trendek pedig, mint az egyik, Vízöntő Plútó tranzitot beharangozó cikkben szó volt róla, pedig eleve kísérteties ismétlődéseket hordoznak magukban. Amelyeknek a jelenlegi együttállás akkor is fontos mérföldköve lehet, ha valamilyen csoda folytán semmi látványos nem történik…

De benyomásaim szerint fog, még ha nem is 15-e körül, ugyanis Franciaországban (ahogy pl Angliában és Németországban is) a tavaszi napéjegyenlőségképlet a kardinális Bakba esett, így június 20-át követően a nyári napfordulóé érvényes. Ott szintén Bak az aszcendens és folytatódik a tavaszi napéjegyenlőség témája: az akkor még 3-as házas  Mars pedig a IV-es házas Uránusz felé tart. Asztrológiában jártasak egyéb “szépségeket “is felfedezhetnek a kvartálképletben, ahogy más országok fővárosaira felállítottakban is…

Nyári napforduló, 2024 június 20, Párizs, 22h51Az orosz-ukrán háborúban sajnálatos módon egyre inkább Putyinék javára billen a mérleg. Doktor Miniszterelnök Úr kijevi látogatása, majd oroszországi turnéja  csupán a szokásos, gusztustalan pávatáncok egyike lehetne (Jóóó, békemisszió). Üzenete azonban ezen túl is aggasztó -és tökéletesen egybevág a nyári napforduló apropóján említett trendekkel. A woke-iszlamizálódó Nyugat már csak nyomokban emlékeztet a hajdani szabad világra, de orosz-kínai-iráni érdekszférába tartozni még rosszabb kilátás. A Budapestre kiszámított Mars-Uránusz (Algol) konjunkciós képlet e tekintetben nem sok jóval bíztat, bár a részletes kifejtéstől inkább eltekintenék. (A vizsgálódást a tavaszi napéjegyenlőségképlet/ nyári napforduló/, Magyar Köztársaság horoszkópja, stb. kontextusában érdemes folytatni asztrológiában jártasoknak).

Az egyre forrósodó nemzetközi helyzetben atomfegyvereket is bevethetnek, vagy latorállamok léphetnek színre nukleáris hatalomként. Iránt már jó ideje potenciális veszélyforrásként azonosítják, nem csak az asztrológusok, hanem evilágibb platformok is. ( New York Times: Irán hamarosan megkezdheti az atomfegyverek gyártását  ) Az időminőségbe pedig, mint a 2023 október végi Bika holdfogyatkozás, és az idén április 8-i eklipsz – ld itt és itt – alkalmából is felhívtam a figyelmet, belefér egy ilyen forgatókönyv. Hogy eddig nem realizálódott, kész csoda, viszont a trendek ebbe az irányba mutatnak. A választások második, július 5-i fordulóját megnyerő hűűűűdemérsékelt Maszúd Peszeszskján többé-kevésbé ugyanazt az utat folytatná, mint elődje. Ha nagyon kilógott volna a sorból, eleve nem kerülhetett volna ilyen pozícióba, de ő mindigis jó káder volt. 2004-ben például, még egészségügyi minisztersége idején eltussolta Zahra Kazemi újságírónő megerőszakolását és meggyilkolását a teheráni Evin börtönben. (A halál okaként agyvérzést állapítottak meg, noha a boncolási jegyzőkönyv súlyos koponya- és altesti sérüléseket mutatott ki.) Egy ilyen alak az ország első (kirakat)-embere pozíciójában szinte tankönyvi Algol analógia. (Idézzük csak fel az egykor szépséges Medusa sorsát…)


Aggasztó, hogy a hármas konjunkció épp Izrael nyolcas házas Napján következik be, így nem kizárt, hogy a zsidó állam újabb súlyos megpróbáltatásokkal kell szembenézzen, illetve védekező stratégiái rá magára is veszélyt jelentenek. Ez a sorozat se most kezdődött el persze, nem is valószínű, hogy egyhamar leszárul, és mint a 2023 október 14-i eklipsznek szentelt posztban felhívtam a figyelmet, a közelmúltban/ közeljövőben elszabadult vagy felerősödött folyamatok a puszta létét fenyegetik. A Közel-Kelet egyetlen működő demokráciájának pusztulása persze régivágású és újsütetű antiszemiták (ja nem, anticionisták) számára örömhír. Hogy milyen  harmonikusan lehet majd alternatívaként a Hamász, Hezbollah, újragondolt Iszlám Állam terrorfészkeivel együtt élni, milyen tudományos-kulturális hozzáadott értékek jönnek majd tőlük, kiderül.


Érdekes „véletlen”, hogy július 15-én, pont a Mars-Uránusz együttállás bepontosulásának napján tartják az amerikai republikánus nemzeti kongresszust. Ez valószínűleg nem zajlik majd zökkenőmentesen, vagy legalábbis váratlan fordulatokra számíthatunk. Donald Trumpnak az MC-je fölött (képlete itt ), Joe Bidennek a 6-os házában zajlik a tranzit (Képlete itt ). Vlagyimir Putyinnak a VII-házát érinti, nem messze a Jupiterétől, kvadrátban a X-es házas Plútójával. – ld képlete  ), Volodimir Zelenszkijnek pedig a 12-es házába esik, ahonnan kvadráttal támadja IV-es házas Oroszlán Szaturnuszát, a 8-as háza urát. (ld. képlete  )
Nagyarányú anyagi károk szintén lehetnek a július közepi tranzitok hozadékai. Azon kívül, hogy a fentebb vázolt lehetőségeknek komoly pénzügyi következményei vannak, a kiberbűnözés, vagy az online rendszerek zavarai is jelentős veszteségeket okozhatnak. Spontánul, vagy némi alvilági segítséggel például az automatizált rendszerek minden eddiginél jobban megbolondulhatnak, “önálló életre kelhetnek” a következő hónapokban, még nagyobb veszteségeket okozva. Arról a gazdasági katasztrófáról, amelyet az informatikai infrastruktúrák elleni nagyobb támadássorozat idézne elő, már nem is beszélve. Atomfegyver bevetése sem kell hozzá, vagy elég lenne, ha „csak” az űrben robbanna  , hogy kereskedelem, távközlés hazavágódjon.


Ez a trend persze az egész Bika Uránusz tranzitra jellemző, különös tekintettel a húzós időszakokra. A jelenlegi épp ilyen, így az Algol szomszédságával, és egy közeledő Jupiter-Szaturnusz kvadráttal még több, a júliusi előrejelzésben bemutatott problémára számíthatunk.   Augusztus folyamán, a Jupiter-Szaturnusz fényszög első bepontosulásakor az elakadt, egyszersmind robbanékony helyzetek még veszélyesebb kombót alkotnak. A Mars 2024 végi – 2025 elei tolatása, és a karácsonyi, második Jupiter-Szaturnusz kvadrát bepontosulás idején tovább fokozódik a nyomás. A jelenlegi Mars-Uránusz ciklus nyitókvadrátja 2025 június 14-én, a Bika-Oroszlán 28°-on esedékes. Itt már az Algolnak kevesebb szerep jut, viszont a Mars tolatása miatt a szokásosnál hosszabb ideig vendégeskedik ebben a jegyben. Retrográd időszaka húzósnak igérkezik, a durva csattanók pedig általában direktbe váltás- retrográd árnyékból való kikerülés után szoktak következni.

Bár már július folyamán is túlságosan „zajos” konfigurációk jönnek létre ahhoz, hogy ne kapcsolódjanak hozzájuk ikonikus események, elképzelhetők – vagy ezekkel párhuzamosan is elindulhatnak hosszabb távú, a távolabbi jövőre kiható, de kevésbé látványos destruktív folyamatok is. Egyéni szinten a 18-21 közötti Nap-Uránusz szextil, – Neptun trigon, Mars- Neptun szextil, Vénusz -Jupiter szextil talán ad lehetőséget, hogy konstruktív mederbe tereljük ezeket a nehezen kezelhető energiákat. Kollektív szinten is lehetségesek ilyen forgatókönyvek, de a játéktér és a megvalósítási szintek korlátozottabbak. Legjobb esetben a kár mérsékléséről lehet beszélni. Fennáll persze az a lehetőség is, hogy még az ún. harmonikus aspektusok is a probléma forrásává válnak, hatékonyabbá teszik pl a csalást, manipulációt, kifizetődőbbé a trükkös megoldásokat.

Kép: Midjourney, Steven Lidster promptja alapjánKapcsolódó

Júliusi előrejelzés

Algol, a démoncsillag

Diana Rosenberg Medusa’s Head

The Horror-Scope of Algol (Skyeskript)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!