Innentől a bizonytalanba – íme a Jupiter-Szaturnusz konjunkciós ciklus !

A Jupiter-Szaturnusz konjunkciók legtöbbször a gazdasági valóság új szakaszának kibontakozásával esnek egybe. Emlékeztek még 2000-re, 1980-ra 1961-re, 1940-re, 1920-ra? Mindkét bolygó szervesen kapcsolódik a társadalmi normákhoz és funkciókhoz, munkáról és pénzkeresésről szerzett tapasztalatainkat formálva ebben az ellentmondásokból és korlátokból álló fizikai világban. (Time Nomad)

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Ford meg : A Time Nomad 2020 végi blogbejegyzése a Nagy Konjunkcióval kezdődő Jupiter – Szaturnusz ciklusok sajátosságairól. A könnyed hangvétel ellenére is hasznos tudnivalókat tartalmaz, ezért láttam értelmét annak ellenére lefordítani, hogy a tematikus oldalon mélyebben szántó bejegyzések is elérhetők. Az apropót az adja, hogy a 2024 – 2025 Jupiter-Szaturnusz kvadrát formájában a 2020 december 21-én kezdődött új ciklus egy húzósabb állomása következik. Mivel a teljes ciklus húsz éves, még megközelítőleg sem láttunk mindent belőle. Annak megállapításához azonban eleget, hogy a belőtt trendek egy része helytállónak bizonyul. Azt illetően, hogy épp felfele tartunk egy fejlődési spirálon, vagy pedig egy civilizációs katasztrófa örvényében vergődünk, nem bocsátkoznék fejtegetésekbe.


Ha a Jupiter és a Szaturnusz egy párt alkotna, az a két ellentétes elv rendkívül nagy kihívást jelentő szövetsége lenne, hiszen természetüknél fogva egyszerűen nem képesek megérteni egymás cselekedeteinek indítékait. Kissé emlékeztetne egy kockázati tőkebefektető és egy kormányzati könyvelő házasságára. A disszonancia erősen érzékelhető.

Mégis ez a két bolygóenergia az a hajtóerő, amelynek révén a gazdaságok növekednek, virágoznak és végül szükségszerűen nehézségekkel szembesülnek – mindezt a megfelelő időben, a tágulás és a zsugorodás dinamikája szerint.

Nagyjából minden Jupiter-Szaturnusz együttállás egy új fejlődési ciklus kezdetét jelzi, amely az elképzeléseink és szándékaink anyagi világban való megnyilvánulásának módjait érinti. Arról szól , hogyan teremtjük meg a jólétet, illetve hogyan osztjuk el a javakat. A “mi” szót egyaránt értelmezhetjük személyes, országos szinten vagy világviszonylatban.

E bolygópár hátterében álló ellentétes energiákról a 2020-as év során bekövetkezett három nagy konjunkcióSzaturnusz és Plútó  (saját tematikus oldalam itt), Jupiter és Plútó, -nálam ld itt –  valamint Jupiter és Szaturnusz – összefüggésében fogunk beszélni, és arról, is szó lesz, hogy ez az eseménydús év az “új világ felfedezése ” időszakának kezdetét jelzi – egy ellentmondásokkal és fájdalmas korrekciókkal teli időszakét. Szóval öveket becsatolni!A két legnagyobb égitest

A Jupiter és a Szaturnusz a Naprendszer két legnagyobb, szabad szemmel is jól látható bolygója. Mindkét planéta a görög panteon két “alfa” istenségének felel meg:

Szaturnusz vagy Kronosz az öreg király a titánok ősi idejéből – Jupiter vagy Zeusz a titánokat felváltó új istengeneráció jelenlegi királya.

A mítosz szerint Zeusz hatalmas kozmikus csaták sorozatában aratott győzelmet Kronosz felett, és ezzel az istenek új, fiatal nemzedéke megalapozta égi uralmát. A klasszikus asztrológia horoszkópjának bolygói valamennyien az új győztes istenekről kapták nevüket, egyetlen kivétellel – a Szaturnusz még mindig itt van!

Zárójelben jegyezzük meg, hogy klasszikus horoszkópokról beszélünk, amelyek csak a szabad szemmel látható bolygókat tartalmazzák. A modern horoszkópokban már ott az Uránusz (csak 1782-ben fedezték fel) is, az égbolt másik “alfa” istensége, aki addig regnált, amíg a Szaturnusz rajtaütött, és átvette az uralmat.

A Szaturnusz a látható naprendszer szélén helyezkedik el, és a határok szimbolikáját hordozza. Ez a bőr, amely csak egy bizonyos határig nyújtható anélkül, hogy szétszakadna.

Az “alfa” Jupiter semmiféle határról nem kíván tudomást venni. A Jupiter az égbolt királya, és a terjeszkedés, az optimizmus és a villámok erejével fejezi ki magát.


A Jupiter és a Szaturnusz közötti alapkonfliktus

Ahogyan a régi és bevált természetszerűleg hajlamos ellenállni az újnak, úgy a Szaturnusz energiája is igyekszik korlátozni a jupiteri expanziót. Ez két olyan bolygó ugyanis, amely a legtöbbször nem tud szót érteni egymással.

Pozitívum, hogy a Szaturnusz leföldel és konkretizál, ami gyakran sajnálatosan hiányzik a Jupiterből. A Jupiter a terjeszkedés és a potenciális felfuvalkodottság királya, erős benne a levegő elem. [ sic! a tradíció szerint a Jupiter tüzes bolygó. Ezzel nyilván a szerző is tisztában van – ford megj]. A Szaturnusz a pontosság és a logika által támogatott struktúrák uralmában leli örömét.

Könnyen belátható, miért nélkülözhetetlen mindkét bolygó energiája az élethez, amely a fájdalmas, de formáló leckék tapasztalatain keresztül növekszik és fejlődik. Személyes fejlődésünkről beszélve ezt a folyamatot általában “érésnek ” nevezzük.


Hogyan érheted tetten magadban a Jupitert és a Szaturnuszt?

A Jupiter és a Szaturnusz dialektikus polaritása mindenki életében nagyon világosan érvényesül. Az eseménydús időszakok mozgással, növekedéssel és új lehetőségekkel járnak. Az adósságokkal terhelt életszakaszok miatt elakadunk a lejárt számlák visszafizetésében, és talán kissé demotiváltnak és félelemmel telinek érezzük magunkat.

A Jupiter kizárólag akkor tud hasznosan működni, ha jól ismerjük a Szaturnuszt, hacsak nem választunk extravagáns életvitelt, és nem készülünk fel arra, hogy korán meghalunk, vagy csődbe jutunk, amint a jupiteri gőz elfogy. A Szaturnusz következetes és rendszerető természete nélkül a Jupiter önmagában nem jut túl messzire.

Charles Courtney Curran:  A déli szél. A szellősség és a szilárd alapok közötti egyensúly fenntartása, a józan ész talaján maradva – ezt jelenti a Jupiter-Szaturnusz dialektika a gyakorlatban.

A személyes Szaturnuszt azzal lehet boldoggá “tenni”, hogy egészséges mértékű józan ésszel és elszámoltathatósággal rendelkezünk, ami a Jupiterre is kedvezően hat. Ha a Szaturnusz nincs nyomás alatt, a Jupiter rengeteg inspiráló ötlettel és lehetőséggel szolgálhat. Az embernek folyamatosan tisztában kell lennie Szaturnusza egészségi állapotával, és meg kell kímélnie attól a túlzott sokkterápiától, amelyet a Jupiter előszeretettel alkalmazhat.

Nagyjából ugyanez vonatkozik egy ország és a világ gazdaságára is.


Hogyan ismerheted fel a Jupitert és a Szaturnuszt a saját országodban?

A világ legtöbb sikeres gazdasága két nagy csoportba sorolható domináns értékei alapján:

  •  Terjeszkedés a struktúra rovására (Jupiter a Szaturnusz ellenében).
  • Terjeszkedés a struktúra megerősítése révén (Szaturnusz a Jupiter ellenében).

A féktelen növekedés paradigmáját  élvező USA a Jupiter uralmának nagyszerű példája, miközben erősen hisz abban, hogy a jövőbeli jutalmak majd ellensúlyozzák a tegnapi adósságokat. Az isten neve : “növekedés”.

Kína sokkal nagyobb tisztelettel viseltetik a Szaturnusz iránt, mivel a társadalmi normák és hagyományok megőrzésére helyezi a hangsúlyt, miközben továbbra is töretlenül növekszik és terjeszkedik.

Más gazdasági szempontból erős országok, mint Németország, az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália, szorosan kötődnek a Szaturnuszhoz, és nem a legnagyobb kockázatvállalók. Ösztönösen visszariadnak a Jupiter-féle terjeszkedés ismeretlenségeitől, ezért igyekeznek biztonságosabb és kiszámíthatóbb keretek között tartani a növekedést.

És végül itt van egy rossz, kodependens házasság módjára viselkedő, vegyes elvek mentén működő, úgynevezett “világgazdaság” vagy “globális gazdaság” entitás. Mindenki rácuppan pénzadományaira és a jólét ígéretére, miközben valamelyest tudatában van, hogy ez kicsit olyan, mintha Las Vegasban pókereznénk.


Visszatekintés a korábbi Jupiter-Szaturnusz konjunkciókra

Karl Wiener önarckép Jupiterrel és Szaturnusszal, 1940

Visszapillantás 1940-re. Karl Wiener osztrák művész “Önarckép a Jupiterrel és a Szaturnusszal” című, 1940-es Jupiter-Szaturnusz-konjunkciót ábrázoló (természetesen a feje fölött) hatásos festménye a II. világháború nehéz éveinek előérzetét tükrözi.

Minden egyes Jupiter-Szaturnusz-konjunkció a modern történelem egy-egy új fejezetét nyitotta meg:

1921A ” dübörgő húszas évek” kezdete, a gazdasági fellendülés és jólét évtizede, amelyet az “őrült évek” néven is emlegetnek Európában.

1940-1941 – Egybeesik a második világháborúval és azt követően a világ gazdagságának tortájának felszeletelésével. A legnagyobb nyertes az USA, gazdasága példátlan méretű vagyonhoz jut.

1961 – A vietnami háború, a hidegháború és a szexuális forradalom évtizede.

1980-1981 – Az USA gazdasága mély recesszióba süllyed, új, “laza” monetáris politika megjelenése, amely adócsökkentésekkel és védelmi kiadásokkal segíti elő a növekedést.

2000 – A dot.com buborék kipukkanása, amely még spekulatívabb monetáris tendenciák előtt nyitja meg az utat, amelyek a 2007-2008-as globális pénzügyi válságban tetőznek.

2020 – Az új koronavírus (COVID-19) megjelenése olyan pusztítást visz véghez az amúgy is túlterhelt globális pénzügyi rendszerekben, amelynek megértése és a károk helyreállítása évekbe telik. [Ford megj:  a 2020 január 1- december 31 között konkretizálódott Brexitet is az ikonikus események közé sorolnám. A népszavazást a 2000-es Jupiter-Szaturnusz – ciklus zárókvadrátja idején, 2016 június 23-án tartották. A zűrös amerikai elnökválasztást és a woke előretörését úgyszintén.]


Mi tette a 2020-as évet ennyire meghatározóvá?

Három olyan nagy bolygóciklus van, amely befolyást gyakorol a világ minden jelentősebb országának és magának a világnak a gazdasági és politikai helyzetére. A ciklusok egy konjunkcióval kezdődnek, és a következő konjunkcióig tartanak. (Blogomon: Külső bolygók történelemformáló ciklusai I. rész, II rész)

Általában ezek a konjunkciók nem egyszerre jönnek létre… kivéve, ha a 2020-as évről van szó. A világ mindhármat egyetlen éven belül tapasztalta meg.

Az alábbi idővonal a modern történelem elmúlt 120 évét mutatja be asztrológiai szempontból. Figyeljük meg, hogy a 2020-as az egyetlen év, amikor mindhárom együttállásra sor kerül.

A * (x3) itt azt jelenti, hogy az adott év(ek)ben háromszor jött létre pontos konjunkció, mivel az érintett bolygók hol direkt, hol retrográd fázisban mozogtak.

A kép világos: 2020 az a sorsfordító év, amely az egész világot a gazdasági növekedés, a konfliktusok és a lehetőségek új időszakába vezette. A régi utak egy része nem marad fenn, új valóságok születnek majd, és mindannyiunknak készen kell lennünk dinamikusan alkalmazkodni a lábunk alatt folyamatosan változó terephez.


Milyen globális jövőbeli trendekhez kell alkalmazkodnunk?

A jelenlegi gazdasági modell, hazai és globális szinten egyaránt, többnyire a ” terjeszkedjünk és tegyünk úgy, mintha” receptet követi. Ez a régi iskola uralkodó osztályának működési modellje (extra erős Szaturnusz), mivel egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy bármilyen jelentős változtatást hajtsanak végre, elkerülendő a mindenáron történő érdemi vagyon-újraelosztást, “nem az én időmben ” típusú gondolkodásmódot.

Előttünk az eszelős tudomány! Az őrült tudósok, őrült befektetők és techno guruk általában a Jupiter és az Uránusz kombinációiból állnak. A határok hiányából álló csodálatos drog, amely vad fantáziával keveredik.

A Jupiter terjeszkedése és a Szaturnusz irányítása közötti feszültség eredményeként a következő 5-10 évben néhány kellemetlen változásnak lehetünk tanúi:

  • A COVID-19 problémájának kezelése kibillenti a gazdaságokat az egyensúlyukból, az ezt követő munkahelyteremtési és termelési fellendülés elkerülhetetlenül túlhajtja a pénzügyi rendszereket, ami paradox “fellendülés + infláció” forgatókönyvhöz vezet.
  • A kormányok elveszítik a hatékony kormányzás képességét, mivel a globális vállalatok és a katonai komplexum érdekei miatt halálos spirálba kerülnek.
  • Beindul a munkahelyek közép és alsó vezetői szinten történő automatizálása (nem a kékgalléros állások), ami komoly munkahelyvesztéshez vezet az eladósodott, egyetemi végzettségű szakemberek körében.
  • Az automatizált drónos kézbesítés, a gépi tanulás, a műholdas internet és a fizikai valuták felszámolása eltörli a kereskedelemben a legutóbbi hatékonysági hiányosságokat, és minden eddiginél könnyebbé teszi az üzletet… de azon az áron, hogy sok embert “optimalizálnak”, és ezzel elveszítik a munkájukat.
  • Elkerülhetetlenné válik az egyetemes alapjövedelem bevezetése, de ennek az az ára, hogy az emberek elhagyják a nagyvárosokat, és a bérlakás-gazdaság egyensúlya felborul.
  • Vad, “jojó stílusú” kilengések a bal- és jobboldali politikusok között, akiket váltakozó sorrendben választanak meg, mivel mindegyiküknek sikerül a maga egyéni módján frusztrálnia a választókat, miközben végső soron semmit sem tudnak megoldani.
  • Az USA/EU piacainak folyamatos részvénybizonytalanságát követően Kína új digitális valuta kezdeményezése kellőképpen csábítóvá válik azok számára, akik új gazdasági lehetőségeket keresnek távol a túlzottan tőkeáttételes nyugati piacok inherens instabilitásától.

A Jupiter és a Szaturnusz ellentétes erői ismét kihívás elé állítják a jelenlegi gazdasági és társadalmi rendszereket, miközben az emberi történelmet a fejlődési spirál következő szakasza felé igyekeznek terelni.

Remek időszak ez a bizonytalanság elfogadására.


Az új általában újból születik

A 2020-at követő első két évtized kihívást jelent majd, de ösztönözni fogja kreatív potenciálunkat és találékonyságunkat. Kevés esély van rá, hogy bármi is visszatérjen a régi kerékvágásba. Az 1950-es és 60-as évek korszakára sokáig a “jólét aranykoraként ” fognak emlékezni, amely annyi szerencsét és gazdasági lehetőséget hozott a baby boomerek generációjának (a 2. világháború viszontagságainak jutalmaként).

A jövő minden bizonnyal új paradigmákat és technológiai fejlesztéseket hoz, amelyek előnyhöz juttatják azokat, akik készen állnak az alkalmazkodásra. A folyamat nem lesz zökkenőmentes, de hosszú távon megéri. A jelenlegi világrend “kifogyóban van az üzemanyagból “, és elkerülhetetlen átalakulás felé tart.

A Szaturnusz egyik nagy leckéje a hosszú távú projektek melletti kitartás képessége. A Jupiter nagy tanítása a kreatív lelkesedés szelleme. Ha mindkettő egyesül, valóban új világ jöhet létre.

 

Az eredeti cikk: From here to uncertainty — meet the Jupiter–Saturn conjunction cycleKapcsolódó

Nagy Konjunkció a Vízöntőben (tematikus oldal)

Külső bolygók történelemformáló ciklusai I. rész, II rész

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!