Jupiter-Uránusz konjunkciók és történelmi vetületeik | Jessica Davidson

Idén új Jupiter- Uránusz-ciklus kezdődik, amikor a két égitest végre találkozik a Bikában, miután tavaly nyáron tág orbiszba kerültek, amely október végéig megmaradt. 2024. február közepén ismét 10 fokos orbiszba kerülnek és június közepéig közel maradnak egymáshoz. Maga a konjunkció 2024. április 21-én, a Bika 21°49′ fokán jön létre, és a két bolygó március 2-től június 5-ig 8 fokos hatókörön belül lesz. (Jessica Davidson)

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Jupiter-Uránusz együttállások többféle területen is a növekedés és a felfordulás időszakát jelzik, ideértve a tudományos és technológiai áttöréseket és újításokat, az új kreatív ötleteket és filozófiai ébredéseket, és a reformok, a nagyobb szabadság és egyenlőség iránti vágytól áthatott politikai forradalmakat, társadalmi forrongásokat és tiltakozásokat. Mivel ez a konjunkció a Bikában jön létre, a pénzügyek, mezőgazdaság, élelmiszertermelés, az értékek és a természethez való viszonyunk területén is új kezdeteknek és gyors változásoknak lehetünk tanúi.

A Jupiter a terjeszkedés és a növekedés elvét képviseli, valamint a fejlődés és a jövőbeli gyarapodás iránti vágyat. Összefüggésben áll az a dolgok értelmének és filozófiai igazság keresésével, valamint a vallásos hittel, az optimizmussal és a reménnyel. De túl is lépheti kereteit, ami a túlzások, pazarlás, büszkeség és arrogancia különböző fajtáihoz vezethet. A Jupiter archetípusról bővebben itt olvashatsz: Jupiter-mítoszok (ang)

Az Uránusz a változás és a forradalom elvét képviseli, valamint a szabadság, az izgalom és a régi struktúrák megdöntése iránti vágyat. Váratlan fordulatokkal, reformokkal és újításokkal, valamint ébredésekkel és radikális felismerésekkel, a zsenialitás és az eredetiség felvillanásaival hozható kapcsolatba. De öncélú lázongásokra és izgágaságra is hajlamos lehet, káoszt, bomlasztást és zsarnokságot hozva. Az Uránusz archetípusról bővebben olvashatsz: Uránusz mítoszok (ang)
A Jupiter és az Uránusz találkozásának eredményei kiszámíthatatlanok lehetnek, mivel mindkét bolygó ösztönzőleg hat a másikra. Mindkettő férfias planéta, amelyek tűz és levegő jegyeket uralnak, így energiájuk izgalmas és lendületes, és igénylik a mozgást, a kockázatvállalást, a küldetéseket és az eredményességet.

A Jupiter mindent hajlamos felerősíteni és felnagyítani, amivel kapcsolatba kerül, és rendszerint a legjobb tulajdonságokat hozza ki a másik archetípusból. De túlzott terjeszkedésre is ösztönözhet, ami az Uránusszal kombinálódva rendkívül szélsőséges eredményeket hozhat.

A Jupiter fokozza az Uránusz látnoki képességét, hogy a távolba tekintsen, újítson, megoldásokat és új ötleteket találjon. De felerősítheti szélsőségességét, forradalmi lelkesedését és a változás iránti vágyát is, függetlenül annak árától vagy következményeitől. Ez öncélú, irány nélküli változásokhoz vezethet, amelyek felfordulásba és káoszba torkollnak, valamint haladó ideológiák által vezérelt, minden gyakorlati realitást nélkülöző változásokat is eredményezhet, hasonló következményekkel.

Közben az Uránusz a Jupiter hitét és az értelem iránti vágyát táplálja, és egy reményekkel és kreativitással teli, pozitív jövőképet inspirál, valamit, amiben hihetünk, és aminek irányába fejlődhetünk. De a dogmatikus meggyőződésekre való hajlamot is felerősítheti, főleg, ha ezek a meggyőződések igazodnak az Uránusz kedvenc aktuális ideológiájához.

A Jupiter-Uránusz-ciklus időtartama körülbelül 14 év, a legszembetűnőbb események és szinkronicitások az elején, a konjunkció idején történnek, ezt követi a csúcspont a szembenálláskor, bár a kvadrátok is erőteljesek. Érdekes módon a konjunkciók ugyanabba a jegybe térnek vissza egy körülbelül 84 éven-, vagyis egy Uránusz-cikluson át tartó mintázatban, ahogy itt látható:

Jupiter – Uránusz konjunkciók 1941–2024, forr: Astro-Seek

Ahogy az Uránusz az állatövben halad, a Jupiter körülbelül minden második jegyben utoléri őt, szextilbe kerülve az előző együttállással. Így idén a Bikában jön létre a konjunkció, míg legutóbb a Kosban/Halakban találkoztak, előtte pedig a Vízöntőben, azelőtt pedig a Nyilasban, és így tovább. Egy Uránusz-ciklus során ily módon egy nagy szextil- mintázat jön létre, vagy egy hatágú csillagot formázó két nagy trigon.

A minta lassan hátrafelé tolódik az állatövben, mert az ugyanabba a jegybe való visszatéréskor a konjunkciók néhány fokkal az előző előtt jönnek létre. Ezt a fenti képen is megfigyelhetjük, ahol a 2024-es konjunkció a Bika 21°49′ fokán található, míg az előző konjunkció 1941-ben a Bika 25°38′ fokán következett be.

Anne Whitaker Jupiter Meets Uranus (A Jupiter találkozik az Uránusszal) című könyvében azt tárgyalja, hogyan fejlődött ez a minta az évszázadok során. Egymást váltogatják az olyan időszakok, amikor a  konjunkciók vagy kizárólag férfias (tűz és levegő), vagy nőies (föld és víz) jegyekben jönnek létre, vagy pedig a kettő kombinálódik. 1500 óta a Jupiter-Uránusz-együttállások többnyire férfias jegyekben alakulnak ki, és csak az utóbbi időben kezdtek átkerülni a női jegyekbe.

A tűz és levegő konjunkciók időszaka a modern kori tudományos és filozófiai fejlődéssel és az európai gyarmatosítók világméretű terjeszkedésével esett egybe. Ezek a konjunkciók táplálták a Nyugat felemelkedését, majd dominanciáját és a “természet elleni háborúnkat”, annak minden következményével egyetemben.

Jelenleg egy olyan hosszú időszakot élünk, amelyet a férfi- és női jegyekben létrejött konjunkciók keveredése jellemez, és amely a 19. században, az ipari forradalom idején kezdődött. Ezt láthatjuk az alábbi képen, amely azt szemlélteti, hogy az Oroszlán konjunkciók 1872-ben a Rákba, az Ikrek pedig 1858-ban a Bika jegyébe kerültek. A legutóbbi váltás 2010-ben zajlott, amikor a Kosból a Halakba költözött, míg a Mérleg-konjunkciók 2051-re a Szűzbe kerülnek.

A férfias és női konjunkciók keveredése a 23. században is folytatódik, mivel a Vízöntőből csak 2163-ban kerülnek a Bakba, a Nyilasból pedig csak 2231-ben lépnek a Skorpióba! A század közepére azonban a legtöbb konjunkció a föld- és vízjegyekben következik be. Ez talán majd lehetőséget ad a Földhöz való viszonyunk megváltoztatására, és arra, hogy ne a természet ellen dolgozzunk, hanem együttműködjünk vele.

Jupiter Uránusz konjunkciók 1500-tól, forr: Astro-Seek
Hogy ráérezzünk e konjunkciók működésére, vizsgáljuk meg, mi történt a legutóbbi Bika Jupiter-Uránusz együttállás idején. A konjunkció 1941. május 8-án következett be március és június közötti hatókörrel, és egybeesett a szintén a Bikában létrejött Jupiter-Szaturnusz konjunkcióval. Ez a második világháború kellős közepén történt, és a Plútó szintén együtt állt a Chironnal, így a dolgok elég rondán alakultak.

Íme néhány jellegzetes csúcspont:

 • Roosevelt aláírta a kölcsönbérlet  (Lend-Lease Act ) törvényt, egy a második világháborús szövetségeseket segítő hatalmas segélycsomagot.
 • Megkezdődött az első védelmi kötvények értékesítése, amelyekkel a az amerikai haditechnikai eszközök gyártását kívánták finanszírozni.
 • Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban nőket is behívtak dolgozni a felszereléseket készítő gyárakba, és más, rendszerint férfiak által végzett munkákat is el kellett látniuk, amíg a férfiak a háborúban voltak.
 • A Barbarossa hadművelet részeként Németország kiadta az Oroszországban állomásozó csapatok magatartására vonatkozó irányelveit, amelyben elrendelte, hogy öljenek meg mindenkit, akik szembefordulnak a náci ideológiával, a zsidókat pedig kifejezetten “kiirtandó ellenséges fajként” határozta meg.
 • Görögországban az ellenállók leszakították a náci horogkeresztet az athéni Akropoliszról, és a görög zászlóval helyettesítették.
 • Egy német Lorenz-féle rejtjelező kétszer küldött el egy üzenetet, amelyet így Bill Tutte  matematikus meg tudott fejteni.
 • A brit királyi haditengerészet elfoglalt egy német tengeralattjárót, és megszerezte a kódolt üzenetek küldésére használt Enigma-gépet, amelyet később sikerült dekódolnia.
 • Németországban bemutatták a Z3-at, az első programozható, teljesen automatikus számítógépet.
 • Nagy-Britanniában felszállt az első brit sugárhajtású repülőgép, a Gloster E28/39.
 • Németországban először mutatták be  Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című háborúellenes színdarabját.
 • New Yorkban bemutatták Orson Welles Aranypolgár   (Citizen Kane) című filmjét, amely minden idők egyik legnagyobb hatású filmje lett.
 • A Disney-animátorok sztrájkba léptek, hogy jobb fizetést és kiváltságokat szerezzenek az öreg Waltnak.
 • Az Indokínai Kommunista Párt megalakította a  Viet Minht Vietnamban, hogy kivívja a francia uralomtól való függetlenséget, ebből lett később a Vietkong  az USA-val vívott vietnami háború idején.
Kane polgártárs
Azáltal is megérthetjük ezen együttállások működését, ha megvizsgáljuk, hogyan bontakoznak ki az egyes ciklusok az egyik konjunkciótól a másikig. Minden ciklus az előző ciklusok eseményeire épül, mivel egyik innováció a másikhoz vezet, az ötletek pedig idővel kölcsönösen megtermékenyítik és inspirálják egymást a nagyvilágban.

Az előző Jupiter-Uránusz-ciklus a Kosban és a Halakban 2010-11-ben bekövetkezett konjunkcióval kezdődött, és egybeesett a 2012-től 2015-ig tartó Uránusz-Plútó-kvadráttal, amely a Jupiter-Uránusz-konjunkció idején már hatókörön belül volt. Ebben a ciklusban annyi tudományos és technológiai változás zajlott, hogy lehetetlen mindet felsorolni. Azt is nehéz megmondani, melyek lesznek hosszú távon jelentősek, de íme néhány kiemelkedő esemény:
A 2010. június-2011. január közötti konjunkció:

 • Rengeteg felkelés, köztük az arab tavasz  és a megszorítások elleni tüntetések Európában.
 • A Wikileaks  dokumentumokat hozott nyilvánosságra az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborús bűneiről, Chelsea Manninget  letartóztatták és 35 év börtönbüntetésre ítélték.
 • A tudósok megalkották az első mesterséges életformát, és három ember DNS-ének felhasználásával létrehozták az első emberi embriót.
 • Először ettek klónozott húst, és készítettek egy 3D élelmiszer-nyomtatót is (Nyami!).
 • A CERN nagy hadronütköztetőjében elkezdődött a részecskék összeütközése.
 • A SpaceX elindította az első kereskedelmi céllal épített és üzemeltetett űrhajót.
 • Először váltak tömegesen elérhetővé az elektromos autók.
 • Megjelent az iPad, és ugrásszerűen megnőtt az okostelefonok és a közösségi média használata.
 • Számos áttörés történt a robotika és a mesterséges intelligencia területén, amelyek a ciklus során folytatódtak.

Szextil 2012 júliusától 2013 márciusáig:

 • Edward Snowden  nyilvánosságra hozta az NSA tömeges megfigyelésének részleteit, és Oroszországba kellett menekülnie.
 • A tudósok létrehozták az első klónozott emberi őssejteket.
 • A CERN-ben felfedezték a Higgs-bozont.

Kvadrát 2013 augusztusa és 2014 áprilisa között: (Egybeesett az Uránusz-Plútó kvadráttal, ford.megj)

 • Az űrverseny globális méreteket öltött, amikor India elindította első marsjáróját, és a kínai Csang’e3 űrszonda leszállt a Holdon.
 • Az ipari robotok alkalmazásának gyors növekedése Kínában
 • A Rosetta űrszonda sikeresen leszállt egy üstökösre ( később, 2014-es trigon időszakában)

Oppozíció 2016 decembere és 2017 októbere között:

 • Obama enyhítette Chelsea Manning büntetését és szabadlábra helyezték.
 • Trumpot az Egyesült Államok elnökévé választották
 • Rengeteg tudományos áttörés, többek között génmódosítás és génterápia, az első félszintetikus organizmus létrehozása, valamint egy 3D-s bio-nyomtató emberi bőr előállítására.
 • Számos helyen robotok kezdték felváltani az emberi munkaerőt.
 • Áttörés a mesterséges intelligencia területén a mélytanulás és Go-t játszó robotok fejlesztése révén.
 • Észlelték a Naprendszeren keresztülszáguldó Oumuamua  csillagközi objektumot, amely sok találgatást váltott ki a földönkívüliekkel kapcsolatban.

Trigon december 2019:

 • US Space Force megalapítása
 • Börtönbüntetésre ítélték He Jiankui  kínai tudóst, aki állítólag megalkotta az első, szerkesztett genomú csecsemőket, világszerte felháborodást keltve
 • Kínai tudós majom DNS-ével rendelkező sertéseket hozott létre, ezzel megalkotva az első állat-hibridet
 • Áttörések a kvantumszámítástechnikában és az elektronikában használt különböző anyagok kvantumállapotainak kialakításában

Kvadrát 2021. január :

 • Trump támogatói megrohamozták az amerikai fővárost és felfordulást okoztak
 • Kamala Harris lett az USA első fekete bőrű női alelnöke Biden elnök mellett
 • 2020 decemberében jóváhagyták a COVID mRNS vakcinákat, és elkezdődött forgalmazásuk.
 • Áttörések a CRISPR segítségével történő genomszerkesztés és a kvantumkommunikációs hálózatok terén
 • A LauncherOne első sikeres repülése, az első légi úton indított rakéta, amely pályára állt.
 • – A Perseverance marsjáró leszállt a Marson.

Szextil 2022. február:

 • További áttörések a génterápia területén
 • Az első műtét, amelyet emberi segítség nélkül végzett el egy robot (bár vélhetően valaki bedugta a konnektorba és bekapcsolta)
 • 1997 óta a legnagyobb áttörés a fúziós energia területén: 59 megajoule-t termeltek 5 teljes másodperc alatt (!), ami több mint kétszerese a korábbi rekordnak.

Még sok mindennel bővíthetnénk e listákat, és van pár régi bejegyzés, amely részletesebben is kitér ezekre az időszakokra. Ha többet szeretnél megtudni arról, mi történt az oppozíció idején, olvasd el:  Jupiter Uranus Opposition: Political Revolution and a Robot Uprising, vagy tanulmányozd részletesen az előző két ciklust a  Jupiter Uranus Cycle: Recent History Syncs..

E ciklusok történetének egészen a 18. századig visszanyúló felfedezéséhez olvasd el: A Jupiter-Uránusz-ciklus: Archetípusok és történelem https://jessicadavidson.co.uk/2017/02/06/the-jupiter-uranus-cycle-archetypes-and-history/ . Vagy hallgasd meg ezt a nagyszerű Anne Whitakerrel készült interjút  a régebbiek történelemi vonatkozásairól és a közelgő eseményekről.

Az eredeti cikk:  Exploring the Jupiter Uranus Conjunction and its History

 
A szerzőről

Jessica Davidson az Egyesült Királyságban élő író, zenész, misztikus
Blogja: Jessica Davidson (Writer – Storyteller – Mystic)
Változatos témákban publikál: önismeret, közélet, kultúra, zen buddhizmus, asztrológia.
Látásmódjával sok szempontból egyetértek, de vannak kérdések, amelyeket teljesen másképp látunk. Lefordításra azokból a munkáiból válogattam, ahol nagyjából közös a hullámhossz. Angolul értők sok érdekes cikket találhatnak oldalán, amelyek kisebb -nagyobb szemléletbeli különbségek esetén is gondolkodóba ejtenek.

Kapcsolódó

Külső bolygók történelemformáló ciklusai 1 rész,  2 rész

A Jupiter és Mr Hyde (Dawn Bodrogi)

Az Uránusz (Liz Greene)

Uránusz-Jupiter tranzitok (Howard Sasportas)

Jupiter-Uránusz szextil (Robert Hand)

Jupiter – Uránusz trigon

Jupiter-Uránusz kvadrát (Robert Hand)

Erőpróbáló Jupiter-Uránusz aspektusok

Bika Uránusz – tranzitok a történelem tükrében – David Coleman

Uránusz a Bikában – beharangozó (2018)

Uránusz a Bikában: vulkánkitörések, földrengések, árvizek (2018)

Jessica Davidson blogomon elérhető írásai

Közelgő asztrológiai ciklusok és tranzitok 2022 – 2032

Szaturnusz a Vízöntőben : társadalmi reform és identitáspolitika

Szaturnusz – Uránusz ciklusok : archetípusok és történelem

A Jupiter- Szaturnusz ciklus és a levegős jegyekbe való átmenet

Jupiter – Szaturnusz együttállás: a New Age kezdete?

Mars-Uránusz együttállás az Északi holdcsomóponttal 2022

Szaturnusz a Halakban: kiábrándulás és spirituális fegyelem

Vénusz az Oroszlánban 2023

Bolygómítoszok: a Plútó háttértörténete

Plútó a Vízöntőben: történelmi visszatekintés

Plútó a Vízöntőben – az egyének és a közösség átalakulása

Jupiter-Uránusz együttállás, 2024 április

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!