Újhold a Rákban – 2023

A július 17-i újhold helyi idő (Bp) szerint 20h32’-kor születik meg, a Rák 24°50’-en. A deszcendensre eső fővilágosítók a társulások területén jelezhetnek új kezdeteket  és /vagy megújulásokat. Nagy előrelépések helyett azonban inkább bemerevedett álláspontok és patthelyzetek várhatók. Pár rábökés:

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A balhés, sőt kimondottan kegyetlen természetű Pollux, és a szintén konfliktuskereső Procyon állócsillag között levő Rák újhold sok mindennek nevezhető, csak idillinek, romantikusnak és családiasnak nem. A fővővilágosítók szembenállása a Plútóval ( különös tekintettel a 22-én bepontosuló Nap-Plútó oppozícióra) nagyszabású átalakulásokat jelez, amelyeknek a húzd meg-ereszd megek és a keserves elválások/ leválások is részei. A nem sokkal előtte, 20-án egzakttá váló Mars-Szaturnusz szembenállás szintén ádáz konfrontációkra, patthelyzetekre utal; olyan kihívásokra, amelyekre nincs instant megoldás.Újhold a Rákban, 2023 júl 17 Bp 20:32

23-án a Vénusz ebben a légkörben kezdi majd meg tolatását az Oroszlán 28°-án, az Uránusz kvadrát szomszédságában. Eddigi tapasztalataim szerint az ilyen kényszerparkolások időszakaiban fokozódik a cselekvési kényszer; a bizonytalanságot új, minden eddiginél jövedelmezőbb ötletek kipróbálásával, a tuti anyagi/érzelmi befektetések /garanciák megetermtésével, társulások elhamarkodott kialakításával/ felbintásával próbálkozva akarják ellensúlyozni. Mondani sem kell, hogy az ilyen törekvések az egyébként is ingatag alapok összeomlásával, a muníció elpufogtatásával járnak. Utóbbi kockázatát a szintén újholdkor egzakttá váló Merkúr-Jupiter kvadrát is növeli.
Most próbálni rendet rakni mások háza táján, megütni vagy visszaütni a pingpong-labdákat, az utolsó szó jogáért harcolni olyan helyzeteket eredményezhet, amelyekben senki nem jár jól. Ekkora nyomás alatt nehéz elképzelni, hogy a dolgok némi türelemmel, a görcsös erőlködés beszüntetésével , az aprómunka és a nemszeretem feladatok elvégzésével később akár pozitív fordulatot is vehetnek. Ilyesmik nagyjából akkortól lehetségesek, amikor a Mars kilép majd a Szaturnusz szembenállás hatóköréből, és eléri a Jupiter, majd az Uránusz trigont, vagyis augusztus elején. Látványos áttörések továbbra sem valószínűek, hiszen akkor már a Szűzben haladó Merkúr kerül szembenállásba a Szaturnusszal (és aztán augusztus 23-án hátraarcot is vág a jegyben), hanem inkább lassú araszolgatás, a meglévő tartalékokból gazdálkodva. De jól csoportosítva ezeket, tudatosan arra törekedve, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki a már rendelkezésre álló eszközökkel, meglepően jó eredmények érhetők majd el. A szeptember 15-i Szűz újhold, amikor a Merkúr direktbe vált, már egy ilyen állapotot is tükrözhet.
E meglátásoknak látszólag semmi közük nincs a jelenlegi újholdképlethez; egy szakszerű elemzéssel pedig köszönőviszonyban sincsenek. Mégis hasznosabbnak tartom az időszaknak eme sajátosságaira felhívni a figyelmet, ugyanis egyéni szinten nem mindegy mivel, hogyan töltjük e kényszerpihenő meglehetősen frusztráló időszakát. A továbbhaladást most erőltetni, igazunkról meggyőzni a világot, látványos áttörésekre, mindent elsöprő győzelemre törekedni a kudarc szinte biztos receptje.

Megérzéseinkre hallgatva, türelmet, visszafogottságot gyakorolva, a kényszerszünet idején kreatív mederbe terelve az energiákat azonban a megoldások is körvonalazódhatnak. (Fővilágosítók szextilben az Uránusszal, trigonban a Neptunnal). Egy álomnapló; az álomképekkel való munka valamilyen kreatív, művészi tevékenység formájában nem csupán az intuíciót erősíti fel, hanem a látszólagos kényszerparkolás időszaka is hasznosabban telik.
Mindez persze egyéni szinten megvalósíthatóbb, mint kollektíve. A kegyetlenkedés, gátlástalan hatalmi harcok, pszichoterror különféle megnyilvánulásai, tettlegességbe torkolló szájkarate tágabb környezetünkben sokkal valószínűbb forgatókönyvek. Ha egy mód van rá, okosabb belőlük kimaradni – persze az analógialánc olyan tragikus elemei mellett, mint a családi erőszak,  a gyengébbeket és kiszolgáltatottakat érő más fajta atrocitások – nem szabad szó nélkül elmenni. A beavatkozás azonban jobb, ha nem hirtelen impulzusból, hanem valamilyen stratégiát kidolgozva, az erőviszonyokat gondosan felmérve, lehetőleg másokat is belevonva történjen. Persze, ha azonnal kell reagálni, erre nincs idő. Az időszak balesetveszélyes is – az ilyen forgatókönyvek hátterében álló belső tényezőket tudatosítva a baj gyakran megelőzhető.

Kapcsolódó

Pollux, a halhatatlan iker

Július – 2023

A Rák (Liz Greene)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!