Újhold az Ikrekben – 2023

A júniusi újhold 18án reggel (Bp 6h37) született meg az Ikrek 26°43’-en. Több okból is csalókának ígérkezik, bár jó adag összeszedettséggel és valóságérzékkel fogódzókat is lehet találni.Kreatív ötletekből, kalandvágyból nincs hiány, a fantázia is szárnyal, de könnyű benézni a dolgokat, saját önbecsapásunk és/vagy mások fondorlatossága áldozatává válni. Az ítélőképesség enyhén szólva sok kívánnivalót hagy maga után, így a prioritások megállapítása is. A pletykák, intrikák, az akár nem is feltétlenül ártó szándékkal elkövetett indiszkréció rengeteg kárt okozhat.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Ismét csak rábökésszerűen néhány szempont.

A semmi jót nem ígérő nyári napforduló előtti újholdként viszonylag jelentős asztrológiai eseményről van szó, bár sok újdonságot az éves előrejelzéshez képest nem tudok mondani.

Az újholdképletben két markáns trend érvényesül; a kedvezőtlenebbet a fővilágítók kvadrátja jelzi a Neptunnal. Mivel a Nap és a Neptun 90°-os fényszöge másnap pontosul be, igen erős hatás; mondhatni, a problémás neptuni témák csúcsra lesznek járatva a következő hetekben. A Nap és a Hold Neptunnal képezett erőpróbáló fényszögeiről már sokszor volt szó a blogon.Rendkívül megnehezítik, ha nem egyenesen lehetetlenné teszik a megválást a rózsaszín szemüvegtől, fokozzák a csalódás, megcsalatás veszélyét. Ezekben a saját valóságelhárításunk kulcsszerepet játszik. A hangulat borongós, csapong, tetterő a mélyponton, a szervezet érzékenyebben reagál a gyógyszerekre, tudatmódosító szerekre, miközben a használatukra való késztetés is fokozódik.Újhold az Ikrekben – 2023 június 18 Bp 06h37

A fővilágítók egyébként is a lelki zavarokkal, önpusztítással kapcsolatos 12 házban vannak. A titkos ellenségek, intrikák- kollektív szinten a titkosszolgálati műveletek, kulisszák mögötti üzelmek szintén ehhez az életterülethez tartoznak; az, hogy éppen az uralomban levő X-es házas Neptun képez velük kvadrátot erős jelzés arra, mennyire hülyének néznek bennünket, és hogy milyen veszélyesek, mennyire önsorsrontók az általuk mutatott tévutak. (Laposföldhívőkéink olvasatában a gyíkemberek országrontó összeesküvése a tényleges kockázat, lapozzunk.)
A Nap és a Hold az Ikrek 25°06-en levő , rosszindulatú Al Hecka állócsillag szomszédságában található. Ez a Ptolemaiosz szerint marsi, Alvidas szerint Mars-Szaturnusz együttállás jellegű égitest erőszakot, rosszindulatot, balesetveszélyt jelez. Kedvezőtlen hatást gyakorol az egészségre is, különösen a tüdőre.Egyaránt adott a verbális és fizikai agresszió lehetősége. Támogatja a katonai vállalkozásokat, de a csalás és lesből támadás szintén részét képezik a stratégiának. Romlottságot, veszekedést és rossz társaságot is jelez; mindez a 12-es ház jelentéstartalmával kombinálódva önmagában sem túl kedvező.
A 2. házban levő, támadott (Jupiter kvadráttól a Szaturnusz kvinkunxon át az Uránusz kvadrát felé tartó) Oroszlán Vénusz, Mars arra utal, hogy az előttünk álló négy hét nem a gyors meggazdagodás, hanem a nagy pénzeltapsolás vagy más okból bekövetkezett jelentős anyagi veszteségek időszaka lesz. Az előző bejegyzésekben, pl az éves előrejelzésben, a júniusi összefoglalóban és az Oroszlán Vénuszról szólóban már volt szó az okokról. Ezek, a teljesség igénye nélkül: a  lehetőségek eltúlzása és a kockázatok alábecsülése, a jelenlegi és a jövőbeli lehetőségeket meghaladó luxusigények, infláció, gazdasági problémák. A trükkös lopások – pl kiberbűncselekmények, plágium és az átverések hagyományosabb fajtái, a részegen/betépve elszenvedett – vagy másoknak okozott anyagi károk, a természeti katasztrófák, háború, balesetek során keletkezett veszteségek csak néhány példa a sok közül.
Vénusz a 4 ház társuraként,  a Mars pedig az 5 ház régi uraként jelezheti pl a kapcsolati viták nyomán keletkezett anyagi károkat is. Egészen életszerű például, hogy a felszarvazott fél nemcsak a félrelépőt és/vagy a konkurenciát, hanem a lakberendezési tárgyakat is összetöri; a váratlanul kiderülő hűtlenség nagyot szól és  nagy anyagi veszteségeket jelentő válás a következmény, esetleg a félrelépés eltussolása kerül sokba– a lehetőségeket még hosszan lehetne sorolni. És nem mindegyik szappanoperába illő, gyors megoldás pedig a Vénusz küszöbön álló tolatása miatt még annyira sincs, mint máskor. Vannak ugyanis helyzetek, amikor a puskaporos otthoni légkörből nem azért nem lép ki valaki, mert a toxikus kapcsolatok megszállottja, hanem mert erre nincsenek meg az anyagi lehetőségei. A fizikai bántalmazásig viharos „szerelmek” szintén nem tartoznak a legvidámabb forgatókönyvekhez.
A X. ház társuraként az Uránusz kvadrát felé tartó Mars időzített bomba – bár ez a fényszög majd a napfordulóképletnek lesz súlyos témája, más pozícióból. Hogy konkrét, vagy átvitt értelemben, hamarosan kiderül, hiszen a robbanékony fényszög június 26-án pontosul be, de a hónap utolsó tíz napjára is döntő hatást gyakorol. Markánsan jelen lesz  a nyári napforduló képletében is; a gyógyszer az azt követő két nap folyamán, június 22 és 23-án, amikor a Hold is az Oroszlánban tartózkodik gurulhat el igazán.  A Mars akkor ráadásul kvinkunxot képez a Neptunnal, a Merkúr pedig kvadrátot, úgyhogy az összes összetevő adott a téboly csúcsra járatásához, és az ennek megfelelő masszív destrukcióhoz. Érzéseim szerint személyes és kollektív szinten is dúskálni fogunk az analógiákban.

A Vénusszal, majd a Marssal is szextilt, a Szaturnusszal azonban kvadrátot képező Ikrek Merkúr jó esetben a józan ész szempontjaival fékezheti a hőzöngést. Kreatív megoldásokat keres, diplomatikus köntösbe csomagol, előbb gondolkodik, aztán beszél.  Hogy ez mennyire működik a gyakorlatban, esete válogatja. Kevésbé jó, ha racionális érveket ad a hetedhét országra szóló hülyeségek megvalósításához, vagy abban kreatív, hogy körömszakadtáig ragaszkodjon a tarthatatlan álláspontokhoz.

Utóbbiakat illetően azért, valljuk be, a 9-es házas Halak Szaturnusszal képezett kvadrátja nem ad okot nagy optimizmusra- különös tekintettel a hazai oktatás, helyzetére. Az  Ikrek jegy önmagában is kapcsolatban áll a tanítással;  ennek elemi-középiskolai formáját többek között a 3-as ház képviseli. Melynek ura, a 12-es házas, csapnivalóan pozícionált Nap, amelynek a Merkúr a diszpozitora. A Merkúr a  saját jegyében van ugyan, és társura a 3-as háznak, viszont még együttállásban a kétes hírű Aldebarannal és a Szaturnusz támadja a 9-es házból. Többek között e területhez tartozik a felsőoktatás. Mindez elég sokat elmond a hazai oktatás minden szinten  elb@szott helyzetéről ( középiskolai oktatás az 5-ös ház analógialáncában is fellelhető; elég ránézni urára, a Marsra), a Merkúr -Szaturnusz kvadrát  bepontosulása napján elfogadott státustörvényről, és ennek hosszú távú következményeiről. De ilyen megállapításokhoz semmi szükség asztrológiára, elég Magyarországon élni. És nem is a tegnap kezdődött  problémákról van szó, hanem sok éves , nem csak az én véleményem szerinti szándékos elbutítási politika gyümölcseiről. Úgyhogy  most felesleges is tovább rugódzni a témán
Az újholdképletben meglévő másik, pozitívabb tendenciát a szintén 19-én bepontosuló Jupiter-Szaturnusz szextil képviiseli. Ez önmagában is jelentős kozmikus esemény: az Uránusz kvadráttal súlyosbított 2020-as Nagy Konjunkciót követően a két kronokrátor most kerül először egymással olyan kapcsolatba, amikor talán valamennyire fogást lehet találni a 2020 decembere óta kialakult zűrös helyzeteken. Persze nem automatikusan, hanem sok-sok erőfeszítéssel, és nem is biztos, hogy kollektíve. Robert Hand többek között így ír erről a fényszögről- a személyi horoszkópokra érvényes megállapítások általánosabban is érvényesek.

„Ez idő alatt nagyon keményen meg kell dolgoznod azért, hogy valamennyi kínálkozó lehetőséget kihasználj a növekedésre és terjeszkedésre. E tranzit megajándékoz azzal a képességgel, hogy nagyon keményen és türelmesen építsd fel életed. Nem a hivalkodó terjeszkedés időszaka. de amit felépítesz, olyan maradandó lesz, hogy segítségével átvészelheted az esetleges jövőbeli  súlyos kríziseket. E tranzit megköveteli, hogy megdolgozz ezekért az eredményekért, de nem ad lendületet a munkához. Csupán lehetőséget teremt a hatékony munkához. Hatásai annyira finomak, hogy a tranzit anélkül is elmúlhat, hogy különösebb befolyást gyakorolna. De ha ezt hagyod megtörténni, nehéz időszak köszönthet rád, amikor a Szaturnusz együttállást vagy kvadrátot képez majd radix Jupitereddel.”
A hatás jelen helyzetben sem valami látványos: a szemfényvesztő Neptun fényszögek és az Oroszlán bolygók tűzijátéka jóvoltából hajlamosak vagyunk életünk még meglévő, viszonylag stabilnak mondott kereteit maguktól értetődőkként kezelni. De a délibábokra, műdrámákra és csinnadrattára vesztegetve forrásainkat és időnket, ezek jövő nyárra, a Jupiter-Szaturnusz kvadrát bepontosulására köddé válhatnak.

A Szaturnusz a 9-es házban önmagában véve nem túl szívderítő: a hit és a remény elvesztésével, jövőbeli kilátások romlásával, akadályozott nagyobb utakkal  társítják. (Mundánasztrológiai vonatkozásban  fagypontra jutott nemzetközi kapcsolatok, oktatás  mélyrepülése-ld fennebb,  állami szinten promovált vallásos bigottizmus is a problémák közé sorolható.).

Ennek ellenére létezhetnek konstrukítvabb megélési módok is, amelyek ellensúlyozhatják a diszharmonikus hatásokból fakadó problémákat. Hogy csak egyet említsek:az olyan 12-es házas és neptuni önpusztítás formákra, mint az alkohol és kábítószerek túlzott fogyasztása a Halak Szaturnusz analógialáncába tartozó, spirituális fegyelmet követelő utak folytatása vagy a rajtuk való elindulás lehet az alternatíva. Ilyen jellegű tanulmányok segíthetnek átvészelni a kényszerszünetek, bizonytalanság impulzív cselekvésre hajlamosító időszakait is.
Kapcsolódó

Júniusi előrejelzés

Jupiter-Szaturnusz szextil (Robert Hand)

Az Ikrek (Liz Greene)

A 12-es ház

A 12-es ház és az elmebetegségek

12-es ház: a kreativitás vizei

A Neptunusz : menekülés a valóság elől

 A Neptun : veszélyes passzivitás

Nap – Neptun fényszögek: a kaméleon

Erőpróbáló Nap – Neptun kapcsolatok

Erőpróbáló Hold – Neptun fényszögek: csalóka érzelmek

, A lovagi szerelem problémás öröksége (részletek Liz Greene A Neptunusz az asztrológiában és a megváltás keresése című, magyarul nem elérhető, világhírű tanulmányából)

A neptuni problémák kezelése, 

Neptuni játszmák

A társfüggőség, a Neptunusz és az emberi kapcsolatok szövevénye,

 Neptunusz a szinasztriában: csalódás vagy a kapcsolatok magasabb szintje ?

A drogok C.G.Jung nézőpontjából (Marie-Louise von Franz)

Vénusz az Oroszlánban : 2023 június-október

Az Oroszlán Vénusz

Oroszlán Mars tranzitként

A rossztevők kezelése (Robert Hand)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!