Újhold a Nyilasban – 2022 november 23

A november 23-i Nyilas újhold (helyi idő 23h57’), megfelelő hozzáállással kezelve, valóságos felüdülés lehet az előző hetek hullámvasutazásához képest. Persze, a könnyebbségek feltételes módban értendők. Tanulságos, hogy az első pillantásra ígéretesnek, vagy a közelmúltbeliekhez képest legalábbis problémamentesebbnek tűnő újholdképlet, tüzetesebben megvizsgálva bőven tartalmaz árukapcsolásokat.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Sokunk még mindig a november 13-20 között bepontosult Skorpió Merkúr/Vénusz/Nap-Jupiter trigonok,  Plútó szextilek jótéteményeinek hatása alatt áll. Egetrengetően nagy csodák látszólag nem történtek, de a november 8-i holdfogyatkozáshoz kapcsolódó Facebook -posztokban bemutattam néhány olyan helyzetet, amikor az élet és halál közötti különbség néhány milliméteren múlt. Ami egy kívülállónak fel sem tűnik, az érintetteknek  nagy szó.  Van tehát miért hálát adni a sorsnak; sajátos szinkronicitás, hogy az újhold éppen az idén 24-én ünnepelt amerikai Hálaadás-nap előestéjére esett.

Bár a személyi bolygók, amelyek a Skorpióból trigonokat képeztek a Jupiterrel, azóta átmentek a Nyilasba, a november 20-án bepontosult Nap-Jupiter fényszög befolyása érvényesül még. A  légkört tovább javítja a Nyilasban levő bolygók ura, a Jupiter aznapi direktbe fordulása is. A Nagy Jótevő ráadásul a saját jegyében áll, de még trigonban a fővilágítókkal, így, az előző hetek viszontagságait követően a sorstól is leeshet pár jutalomfalat. Csak úgy.




Problémásabbá teszi a helyzetet, hogy eközben tág konjunkcióban van a Neptunnal, a Marssal laza kvadrátot képez, miközben amaz a Neptunnal is hadakozik. A túlzott kockázatvállalás, a sors kísértése így szinte magától értetődő, több okból is.

A Vénusz és a Merkúr nagyjából kikerült az elégetettség állapotából, de még mindig a Nap sugarai alatt vannak, ami nem tesz jót nekik. A Merkúr száműzetésben van a Nyilasban – további gyengítő tényező. Ráadásul együttállást képeznek a rombolókedvet, sorcsapások veszélyét, önpusztító hajlamot hordozó Antares állócsillaggal. (Ld Antares: általános tudnivalók, Az Antares mitológiája és pszichológiája. ) A csillaghoz társítható gyarapodás így tisztességtelen úton történik, fennáll a megszerzettek elvesztésének a kockázata is, más árukapcsolásokról nem is beszélve.




A Jupiter ugyan a saját jegyében áll, de épp újholdkor hagyta abba tolatását. Akkor sem a legjobb helyzet, ha a direkt stacionárius állapot előnyösebb a retrográd fázisnál. Viszont a jegy utolsó, ún anaretikus fokán áll, ráadásul a rosszindulatú Scheat allócsillaggal együtt. Ez a Mars-Merkúr, mások szerint Szaturnusz – Merkúr természetű égitest extrém balszerencsét, gyilkosságot, öngyilkosságot jelezhet. A Szaturnikus jelleg gátlásokra, akadályokra, késleltetésre utal. Robson szerint a Jupiter-Scheat konjunkciók törvény-vagy rokonok, barátok által okozott veszteségeket jeleznek. (Állócsillagok,  140-141 old). Mindezek tükrében elmondható, hogy a Nagy Jótevő Mr Hyde-oldala jelenleg erőteljesebben érvényesül, minr a Dr Jekyll-aspektus.

A fővilágítók a Nyilas 02 °18′-en álló Yed Prior állócsillag hatókörén belül tartózkodnak, amely szintén rosszindulatú égitest; erkölcstelenséget, gátlástalanságot, forradalmat társítanak hozzá.

Az Ikrekben tolató Mars Bellatrix-el képezett konjunkciója november 22-én pontosult be másodszor; ez a hatás is erőteljesen érvényesül még az újholdképletben. Ez az Orion jobb vállán levő, Mars-Merkúr természetű állócsillag nagy lendületet, háborús sikereket is ad, de a balesetek, sérülések veszélyét is magában hordozza. A retrográd állapot pedig, mint már többször szó volt róla, nem valami előnyös; a Mars ráadásul a Neptunnal kvadrátot képez.




Ezek az állások önmagukban is a sors kísértésére, tisztességtelen megoldásokra hajlamosítanak. Az akadályozott haladás, zűrzavar frusztrációval tölt el, és a folyamatok erőltetésére sarkall.  Saját tapasztalataim és a környezetemben látottak  alapján is elmondhatom, hogy a viccesek mellett nagyon dühítő csúszásokról és malőrökről is szó lehet. A károk megelőzése nagyfokú éberséget, gyors -de kapkodásmentes reakciókat, a részletekre való odafigyelést igényel. Nem könnyű, hiszen folyamatosan záporoznak a koncentrációt megzavaró impulzusok, nehéz különbséget tenni a fontos és csak annak tűnő dolgok között, az időzítés nem csupán rajtunk múlik, az alacsony energiaállapot pedig a megvalósítókészséget akadályozza. Fentebbiek tükrében cseppet sem meglepő, ha az újhold környékén érkező híreket figyelve sokkal több a veszteségekről, brutalitásról, aljasságról, hazudozásról, csalásokról, intrikákról, fokozódó inflációról érkező tudósítás, mint a sikertörténet.

Bár az elbizakodottság és tisztességtelenség már középtávon sem fizetődik ki, az elszenvedett frusztrációk még elvetemültebb magatartásra hajlamosíthatnak. Kül-és belpolitikából is lehetne sorolni a példákat, de hagyjuk 🙂 Hétköznapibb esetekben a csodával határos módon megúszott legrosszabb forgatókönyvek, és a látszólag karnyújtásnyira levő legjobbak még őrültebb kockázatvállalásra ösztönözhetnek.




Pedig jelen helyzetben nem emelni kellene a tétet, hanem örülve az eddigi nyereségnek, be kéne söpörni a zsetonokat, majd szépen ki kéne szállni a szerencsejátékból. Ha történetesen 0 a haszon, még mindig jobb, mint a hazardírozás folytatásából fakadó borítékolható veszteségek. Jobb ötlet ezt elfogadni, mint tovább kísérteni a sorsot, újabb meg újabb projektekbe fogni.  A tolató Mars ugyanis akkor sem kedvez az új kezdeményezéseknek, ha rajta kívül már csak a Neptun és az Uránusz retrográd. A 28-án újra bepontosuló, de már most is érvényesülő Mars-Szaturnusz trigon ugyanis alkalmasabb az eddig elértek megtartására, illetve ezek lassú, megbízható kamatoztatására, mint a lendületes terjeszkedésre.  A közeljövőben esedékes Nyilas Merkúr, Vénusz, Nap-Szaturnusz szextilek remélhetőleg visszafogják a sors felelőtlen kísértésére való hajlandóságot. Hiszen a jelenlegi-és a jövőbeli viszonyok között már a meglévő értékek megtartása is éppen elég kalandvágyat, bátorságot és vállalkozó szellemet igényel, a szerencsefaktorról már nem is beszélve. Ezt szem előtt tartva még a téli napforduló, december 23-i Bak újhold jelezte viszonyok között is boldogulni lehet, hiszen lesz mihez nyúlni, szerencsésebb esetben miből építkezni.

A novemberi előrejelzésben azonban már szó volt róla, hogy nem biztos, hogy a gyakorlatban is sikerül megszívlelni a fentebbieket. A Nyilasban levő bolygók ugyanis sorra szembe kerülnek a Marssal: a Merkúr 29-én, a Vénusz december 1-én, a Nap pedig december 8-án, éppenséggel teliholdkor (miközben a Hold belefut a Mars tüskéjébe.). Most még korai volna decemberre vonatkozó előrejelzéseket írni, de az mindenképp elmondható, hogy a szélsőségek akkorra kibillenthetnek az arany középútról, és ez az újhold által felcsillantott lehetőségek elfecsérlését eredményezheti. Kollektív színten a túlzások még pusztítóbb következményekkel járhatnak.





Kapcsolódó

Novemberi előrejelzés – 2022

Antares: általános tudnivalók

Az Antares mitológiája és pszichológiája

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!