Újhold az Ikrekben – 2022

A hónap végi újhold május 30-án, az Ikrek 9°03-án született meg, helyi idő szerint 13h30′-kor. A jegy karakteréből adódóan utazásokkal, tanulmányokkal, tárgyalásokkal kapcsolatos új kezdeteket jelezhet, a terep pedig ,aránylag kedvező is hozzájuk. Árukapcsolások, ambivalenciák azonban több okból is lehetségesek így még mindig jó adag óvatosságra van szükség. A teljesség igénye nélkül íme egy pár szempont.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad

A fővilágítók a jegy 9°47′-én levő Aldebarannal, egy jótékonynak tekintett állócsillaggal képeznek együttállást, a velük szextilben levő Kos Mars-Jupiter pedig nagy lendületet, lelkesedést, inspiráló látomásokat ad hozzájuk. Az Aldebaran azonban, mint a vele foglalkozó bejegyzésben részletesen szó van róla, csak feltételes módon jótékony. Valóban adhat gazdagságot és megbecsülést, (főleg hadiszerencsének köszönhetően), árukapcsolásként azonban kegyetlenkedésekre, lázadásokra is hajlamosíthat, a neki tulajdonítható sikerszéria pedig bukással is végződhet.

A régi idők asztrológusai hadászati szempontból is jelentősnek tartották – és ez a szempont az idei újholdnál nem csupán a VII házas Kos Mars-Jupiter együttállással képezett szextilje, hanem a közvetett módon az egész térséget érintő orosz-ukrán háború miatt is szem előtt tartandó. Akik azonban hadiszerencsével kapcsolatban építenek rá, és mondjuk úgy indítanak támadást, hogy az esemény aszcendensével együttállást képezzen, a vele szemben, a Nyilas 9°47 álló „sötét testvért”, az Antarest is be kell kalkulálniuk, az ellenfelet képviselő deszcendensen. Ez az analógia azonban egy elkeciós képletnél tágabb összefüggésben is érvényes.



Újhold az Ikrekben – 2022 május 30 Bp, 13:30

Az újholdképlet, egyszersmind a Nap és a Hold ura a Merkúr, akárcsak a május 16-i Skorpió holdfogyatkozásé. Az eklipsz idején a Merkúr még a saját jegyében, az Ikrekben volt, azóta visszatért a Bikába, és jelenleg éppen a holdfogyatkozásképlet Napjának tőszomszédságában van. A holdfogyatkozással kapcsolatos bejegyzésben ezt írtam:

„Az aszcendens ura, a Merkúr tolat, így az eklipszhez köthető események egy részét némi késéssel fogjuk megtapasztalni. Június 3-án, a Bika 26°05′-en vált direktbe, tehát az eklipsz Nap-pozíciójának tőszomszédságában, a rosszindulatú Algol állócsillagon, így május legvégén-június elején számíthatunk újabb jelentős történésekre. (Tulajdonképpen május 30-június 7 között folyamatosan az Algolon időzik). Június 13-án lép vissza az Ikrekbe, az holdfogyatkozásképletben elfoglalt pozícióját pedig június 17-én éri el. Ezt a dátumot is érdemes észben tartani”.

A nagyvilágban zajló események persze hozták és fogják is hozni is a fogyatkozással kapcsolatos analógiákat, elég figyelni a híreket.




Az újhold ura, a Merkúr ráadásul a tolat is, miközben a Szaturnusszal kvadrátot képez. (Külön érdekesség, hogy a Szaturnusz egy nappal a Merkúr direktbe váltását követően, június 4-én kezdi el tolatását). Ez önmagában is arra figyelmeztet, hogy pusztán a lendület nem fog előre vinni. A hátráltató hatás a kommunikációs -és más mentális jellegű folyamatokat, az információ áramlását, utazást, kereskedelmet érintheti. A késleltetés az érés, fejlődés folyamatát szolgálja, de komoly tehertételt is jelenthet.

Jelentős gazdasági, pénzügyi gondokat sejtet a Merkúr urának, a Vénusznak a helyzete is. Jóllehet a Bikában uralomban van, a krízisekkel, halállal, adósságokkal kapcsolatba hozahtó 8 házban található, és a Plútóval kvadrátot képez. Mellesleg ők a pénzügyekkel kapcsolatban álló 2 háznak is az urai az újholdképletben; az pedig, hogy a Vénusz a 9 háznak is ura, a Plútó pedig a 3-as házé szintén nem a gördülékeny és problémamentes áramlás (tárgyalások, kereskedelem, utazások) garanciája.




Mindez meglehetősen nagy feszültségben van az Ikrek gyors és erőfeszítésmentes eredményekre törekvő természetével, de a Kos jöttem, láttam, győztem mentalitásával is. Egyénis -és kollektív szinten is elementáris lehet a cselekvésre, előrehaladásra való késztetés – az elmúlt időszak és a közelebbi-távolabbi jövő korlátai mellett ez érthető is.

Az előző nap bepontosult, tehát igen erőteljesen ható Mars-Jupiter együttállás megnöveli a kockázatvállalási kedvet, lendületet is. A Kos erőssége azonban a huszárvágásokban, gyors, erőteljes lerohanásokban rejlik, a hosszú távú, mostoha terepen való küzdelemben kevésbé jeleskedik. A mundánasztrológia minimum kockázatosnak tartja a Mars- Jupiter konjunkciókat. Az alábbi idézetek H.S. Green még az első világháború előtt írt Mundane or National Astrology című könyvéből származnak.

„A Mars- Jupiter együttállásai izgalomba hozzák a tömegeket, zavarokat jelezhetnek a vallási életben és hitvitákat; de ezek gyakran valamilyen fajta újjászületésről tanúskodó tömegrendezvények, a vallásos izgalom és a kiegyensúlyozatlan lelkesedés hullámaiként jelentkeznek. A törvényszékek tele vannak. A légkör viharos, sokat villámlik, a hőség is jellemző lehet, hacsak ezt nem akadályozzák meg és nem hűtik le a viharok.” Itt még hozzáteszem, hogy az aspektus katonai akciókat is jelezhet; ezek kimenetele függ persze az egyidejűleg érvényesülö más hatásoktól is.




A látszatra jelentéktelen szépséghibának tűnő, vagy fel se tűnő problémák tehát menet közben egyre inkább észrevétetik magukat. A terep göröngyösebbé válik. A Mars-Jupiter kombó azonban minden fajta türelemre intést provokációnak érez; az akadályokkal szembesülve még dühödtebben próbálkozik, megrögzött szerencsejátékosként folyamatosan emeli a tétet. (Uránusszal képezett félkvadrátjuk váratlan malőröket, elhamarkodott cselekvést, rosszul felmért erőviszonyokat is jelezhet).

Az eredmény legjobb esetben is olyan kétes győzelem, aminél talán a vereség is jobb lenne. Az elhamarkodottság, meggondolatlanság súlyos baleseteket is eredményezhet, a hirtelen felindulásből és/vagy begőzölt tudatállapotban elkövetett tettek tragédiákba torkollhatnak. (Ld a tizenkilenc gyerek-és két felnőtt-áldozatot követelő texasi lövöldözés május 25-én, a Mars Kosba lépésekor.)  A gátlástalanság, kegyetlenség, empátia hiánya, a későbbi következmények teljes figyelmen kívül hatása, önzés, felületesség szintén jellemző lehet. Megtörténhet, hogy a befektetett energia, a meghozott áldozatok (beleértve mondjuk a háború okozta pusztítást is), nincsenek arányban az elért eredményekkel. És akár már a június 14-i telihold Nap-Hold-Neptun változó T-kvadrátja idejére is ki lehet kötni egy teljesen más irányban, muníciót elpufogtatva, tartalékokat elfecsérelve – mint azt eredetileg terveztük.




Ennek ellenére, egyéni szinten a jelenlegi újhold még mindig alkalmasabb kezdeményezésekre a későbbi hónapokénál. (ELŐREJELZÉSEKET NEM VÁLLALOK!) Persze csak a fentebbi szempontok megfontolásával. A retrográd Merkúr (és Plútóval képezett trigonja) inkább a régebbi projektek folytatásának; a fonál újrafelvételének kedvez. Ezeket lehet teljesen vagy félig-meddig új formában, nagyobb lendülettel tovább vinni. Persze közben bekalkulálva az akadályokat, késleltető tényezőket, illetve önkéntes szüneteket beiktatva a részletek kidolgozására, alaposan megrostálva mondanivalónkat. Adott esetben sorok között olvasni, vagy sorok között olvasóknak írni 🙂 A Plútóval kvadrátot képező Vénusz bár a saját jegyében áll, még ebben az esetben is potenciális veszteségeket, vagy a siker érdekében hozott áldozatokat jelezhet. Sőt, arra is utalhat, hogy a kezdeményezésből sokkal kevesebb hozható ki a vártnál. A félresiklások, váratlan fordulatok, ambivalenciák, nem kívánt „árukapcsolások” pedig a leges-legkedvezőbb forgatókönyveknél is benne vannak a pakliban.

Kollektív szinten a felsoroltak töményebben, és nem is kimondottan a legjobb forgatókönyvek szerint érvényesülhetnek – mint a május 16-i holdfogyatkozás, és a tavaszi napéjegyenlőségképletnél részletesen szó volt róla.





Kapcsolódó

Tavaszi napéjegyenlőség 2022

Holdfogyatkozás a Skorpióban – 2022

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!