Újhold a Kosban – 2022

A csillagászati újév első újholdja április 1-jén, helyi idő (Budapest) szerint reggel 8:24′-kor született meg, a Kos 11°30′-en. A jegy analógialáncába tartoznak a lendületes kezdetek, önérvényesítés, kezdeményezőkészség, spontaneitás, pionírszellem, no és persze az impulzivitás, harciasság is. A testileg -lelkileg kimerítő tél, sok kényszerpihenő után természetes az új, élettelibb utakon való elindulás vágya. A jelenlegi újholdnál azonban számos akadály teszteli a törekvések mögötti eltökéltséget. A célba éréshez nagy türelemre lesz szükség, ami persze az impulzív Kosnak nem erőssége. Sok szempontból kiváráson és időzítőképességen múlik, hogy végül sikeresek lesznek a jelenlegi kezdeményezések, vagy kudarc és frusztráció a végeredmény.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A teljesség igénye nélkül pár szempont, rábökésszerűen.

Lendületben és kezdeményezőkészségben nincs hiány, a fővilágítók szomszédságában levő Merkúr csak úgy ontja az inspiráció sziporkáit. Sajnos, mivel elégetett, túlságosan közel van a Naphoz, az ítélőképesség nem kimondottan erőssége, szubjektív szempontjait azonban annál vehemensebben védelmezi. Az érzelmi szempontok szintén hátrányosan befolyásolják az ítéletalkotást.
A modern asztrológiai álláspontok képviselői azt is hangsúlyozzák, hogy az újhold a jelenleg a Kos 12°18′-án tartózkodó kisbolygóval, a sebzett gyógyítóról elnevezett Chironnal is együttállást képez. Így a fájdalom, a sérülések szintén részei ennek az időszaknak. (Jó esetben a sérelmek kibeszélése enyhülést hoz, kevésbé jó, ha a bántó, indulatos szavak, elhamarkodott kijelentések további sebeket ütnek). Jómagam a klasszikus irányzatok művelői közé tartozom, így nem dolgozom kisbolygókkal és aszteroidákkal, de az analógiák a régebbi iskolák eszköztárával is beazonosíthatók.

Újhold a Kosban, 2022 április 1, Bp 08h24
Két állócsillagának közelsége (Erakis, Kos 9°42, Alderamin, Kos 12°47) miatt a Cepheus etiópiai királyról elnevezett csillagkép is hatással van az újholdra. Ptolemaeus szerint a Cepheus Jupiter- Szaturnusz jellegű, tekintélyt és józan értelemt ad, de embertelen és kemény próbáknak is alávethet.

A Kos, és így az újhold és a Merkúr ura, a Mars együtt áll a Szaturnusszal; konjunkciójuk április 5-én pontosul be. A blogon többször írtam arról, hogy igen problémás kombóról van szó: leállások, blokkolt energia, erőszak, kegyetlenkedés, összeomlások, balesetek társíthatók hozzájuk. Áttörések is lehetségesek időnként, de ezek rendszerint a sokadik nekifutásra következnek be, illetve nagy áldozatokat követelnek.

A Vízöntőben a Mars idegen terepen mozog, míg a Szaturnusz a saját otthonában van. Az együttállást megelőzően, tavaszi napéjegyenlőségkor a harcias bolygó még az Uránusszal, a jegy új urával vitatkozott; a pörgés következő állomása a Szaturnusz – jelképezte fal. Szabad akarattal maximum annyit lehet eldönteni, hogy önként lefékez-e a nála keményebb matériából készült akadály előtt, és akkor ütközés helyett lassabban, némi késéssel, a vártnál rosszabb hatásfokkal folytatja útját. De a Kos bolygók impulzusaitól sarkallva neki is lehet menni, súlyos sérüléseket, vagy még rosszabbat kozkáztatva . A Mars csak araszolgatva távolodik a Szaturnusztól, az együttállás hatása április 10-ig erőteljesen érvényesül; a Mars 15-i Halakba lépéséig gyengébb, de még érzehető. Így a behúzott kézifékkel száguldozás időszaka gyakorlatilag a robbanékony április 16-i teliholdig tart.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az ezúttal cseppet sem kedélyes Vízöntő csapatban játszik a Vénusz is, Szaturnusszal való március 28-i találkozójától távolodva, de még nem megnyugtató messzeségben. Folyományai: restrikciók, érzelmi nyomás, depresszív hangulatok, korlátozott öröm, gyász, veszteségek így az újholdképletben is adottak.

A Kos és a Vízöntő bolygók közötti félkvadrát olyan hajszálrepedésekre figyelmeztet, amelyekből, mint a tavaszi napéjegyenlőség apropójából írt fél éves előrejelzésben volt szó róla, hogy csúnya törésvonalak lehetnek. Rengeteg indulat, sérelem, veszteség, frusztráció kavarog szűkebb és tágabb környezetünkben is. Az irritációk és akadályoztatás forrásaival nem mindig lehet mit kezdeni, vagy legalábbis nem azonnal és nem erőből. A haladás mindenáron való továbberőltetése, revansok, egymásra licitálás még több destrukciót szülhet, a lefojtott indulatok váratlanul, és nem is feltétlenül célirányosan robbanhatnak, a robbanásokat pedig újabb elfojtás követi. Az impulzusok fenntartások nélküli követése most nem biztos, hogy jó ötlet, az indulatok szabadjára engedése még úgysem.
A saját jegyükben álló Jupiter és Neptun kettőse külön kis világot alkot; jó esetben szeretettel, együttérzéssel, hittel, autentikus spirituális élményekkel enyhítve a nyomást. A blogon többször volt szó arról is, hogy az álmok és más jellegű belső képekkel, fantáziákkal dolgozva könnyebben kezelhetők ezek a megrekesztő időszakok. A meditációs gyakorlatok, jóga, kiadós séták, az energiaállapot tudatos befolyásolása szintén segíthet. Jómagam hosszú évek óta élek ezekkel a módszerekkel, de nem mindenkire és minden helyzetre alkalmazható csodareceptek. Tapasztalataim szerint általában működnek, kivéve amikor nem 🙂

Kevésbé szerencsés, ha a két bolygó a káoszt és a szélsőségeket nagyítja fel, illetve arra sarkall, hogy túlevéssel, túlivással, drogokkal és a Halak/Jupiter/Neptun-eszköztár más, problémásabb elemeivel keressük a könnyebbséget. Az ilyen „megoldások” a jelenlegi hatásoknál tovább ronthatják az egyébként sem rózsás helyzetet.
Kapcsolódó

Tavaszi napéjegyenlőség – 2022

A rossztevők kezelése | Robert Hand

Mars-Szaturnusz kapcsolatok

A félkvadrát

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!