Telihold a Vízöntőben – 2021 augusztus 22

Az e havi telihold a Vízöntő 29. fokán teljesedett ki augusztus 22-én (helyi idő 14:01). Négy heten  belül ez a második Vízöntő telihold, az angolszász kultúrkörből kölcsönzött kifejezéssel  “kék hold”. Az első július 24-én , a jegy 1°- ra esett,  a jelenlegi pedig a 29°-re, a Vízöntő legvégére.  Ezt követően, késő este a Nap a Szűzbe lép. Leslie Hale és  Nadia Gilchrist összefoglalói néhány saját megjegyzéssel, mundánasztrológiai, közéleti analógiával.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…
Telihold a Vízöntőben -másodszor, 2021 augusztus 22 Bp, 14:01

Telihold a Vízöntő kritikus fokán – Leslie Hale 

Szokatlan, hogy egy hónapon belül két telihold is van, különösen ugyanabban a jegyben. Ezt a jelenséget a népnyelv “kék holdként” emlegeti. A közelgő augusztusi telihold ugyanabban a jegyben teljesedik ki, mint júliusban. A legutóbbi telihold a Vízöntő 1°-ra esett, az augusztusi pedig a Vízöntő 29°, azaz a Vízöntő végére . (Ford megj: a szerző  augusztus 17-én  tette közzé bejegyzését)

A Vízöntő a kollektívumot uralja, vagyis mindannyiunkat . Az augusztus 9-i Oroszlán újhold (Mo-n augusztus 8)  kvadrátban állt az Uránusszal. Így két teliholdat élhetünk át, egyet a Vízöntő jegy elején, egyet pedig ugyanennek a jegynek a végén, valamint egy, az Uránusszal kvadrátban álló újholdat, ami háromszoros adag uránikus energiát, más szóval: kiszámíthatatlanságot hoz  számunkra. Az előző júliusi teliholddal vagy az újholddal kezdődött dolgok a jelenlegi teliholddal lezárulhatnak.
A júliusi telihold a Vízöntő 1. fokán valamilyen új kezdetet jelentett, annak ellenére, hogy a teliholdakat általában a befejezésekkel hozzák összefüggésbe. Egyes asztrológusok úgy vélik, hogy bármely jegy első foka a Kos jegyhez hasonló energiát hordoz. A Kos az énnel, az úttörő témákkal vagy valaminek az elindításával, a türelmetlenséggel, az aktivitással, a sporttal vagy akár a haraggal és a harcokkal is kapcsolatba hozható.

A nagyvilág színpadán ez a telihold kétségtelenül az afganisztáni amerikai katonai jelenlét megszűnéséhez kapcsolódik, és e teliholdra a tálibok teljesen átveszik az ország irányítását. Az Uránusz uralja a földrengéseket is, és az időjárási szélsőségekkel is összefüggésbe hozható, és e bejegyzés írásakor több mint 1400 ember halt meg a Haiti-i 7,0-es erősségű földrengés következtében, és ennél sokkal többen tűntek el. Augusztus 22-hez közeledve más események is eszkalálódni fognak és történnek a világban.Ford megj:
Ebből a szempontból nem csak a július 24-i első Vízöntő teliholdat, hanem más dátumokat is érdemes figyelembe venni. Ezek többségéről van bejegyzés a blogon. A július 10-i Rák újhold mellett az Oroszlán Mars (Pokoli libikóka) és Vénusz ( A pokoli libikóka folytatódik) Szaturnusszal és Uránusszal képezett fix T kvadrátjai kulcsszerepet játszottak az események alakulásában; az augusztus 22-i telihold csak a végeredmény. Figyeljünk a dátumokra !Joe Biden hivatalosan július 6-án jelentette be, hogy augusztus 20-án befejeződik az Egyesült Államok afganisztáni missziója, szeptember 11-re pedig teljesen kivonulnak az országból. (Suttyomban távoztak az utolsó amerikai katonák Afganisztánból – 24.hu,)
Az ezt követően elszabadult káosz és humanitárius katasztrófa már az egészen közeli múlt hozadéka. Augusztus 17-én és azazt követő napokban pillanatok alatt szabadult el a pokol.
Azonban, ha egészen pontosak akarunk lenni, nem árt visszalapozni idén januárig, amikor, a Bika Mars, szoros együttműködésben az Uránusszal beizzította a Nagy Konjunkciót. Az Egyesült Államokban éppen január 20-án, déli 12 óra előtt pár perccel került sor kerül sor az új elnök beiktatására. Ezen a napon pontosult be a Mars- Uránusz együttállás, a Jupiter – Uránusz kvadrát röviddel előtte, január 17-én, a Mars – Jupiter kvadrát pedig január 23-án, másnap pedig a Nap elérte a Szaturnuszt. Ld akkori bejegyzés: Jupiter – Uránusz kvadrát – 2021: társadalom, közélet, Joe Biden beiktatása

Haitin július elején más jellegű földindulás volt : 7-én, három nappal a 10-i újhold előtt zsoldosok megölték az ország 2017-ben megválasztott elnökét, Moise Jovenelt  1968 június 26, Trou-du-Nord – Pétion-Ville, 2021. július 7 ; képlete itt  ; Haiti horoszkópja itt ) . Jovenel mandátuma egyébként idén februárban járt le, ennek ellenére nem volt hajlandó távozni az állam éléről. Az ötven kolumbiai zsoldos egy haiti származású, Floridában élő orvos megbízásából követte el a gyilkosságot, aki maga kívánkozott az elnöki pozícióba. Röviddel a merényletet követően a hatalomért versengő csoporttok teljes káoszba döntötték az országot. Az elnök július 23-i temetésén, amely egybeesett az első Vízöntő teliholddal, lövöldözés tört ki
Augusztus 14-én 7,2 -es erősségű földrengés pusztított Haitin , amelyet 17-re virradóan egy Grace nevű trópusi vihar , 18-án egy újabb, 4,9-es erősségű követett )

Mivel ezen a héten a Merkúr a telihold – jelképezte csúcspontja előtt együttállásba került a Marssal, zűrzavarra, izgatottságra, dühre és esetleges balesetekre számíthatunk, ezért fontos, hogy legyünk tudatosak és óvatosak, és  körültekintőek. Ennek  az aspektusnak a hatása augusztus 17-18-án éri el csúcspontját, de az energia a hét hátralévő részében is megmarad. A Merkúr-Mars a kritikus gondolkodással, vitákkal és vitákkal, valamint nagy mennyiségű mentális energiával is összefüggésbe hozható. A legközelebbi rokonokkal, a fiatalokkal, a munkatársakkal, a háziállatokkal és a kommunikációval kapcsolatos kérdésekkel is kapcsolatos lehet.

Az asztrológiában bármely bolygó 29. fokát kritikus foknak vagy anaretikus foknak tekintik, amely válságokkal járhat együtt, vagy problémássá válhatnak a döntések, jellemző lehet az elhamarkodottság is. Általában véve ez a fok nagyobb hatalommal bír a többinél, ahogyan azt az Afganisztánban és Haitin kibontakozó humanitárius válság is mutatja. A 29. fok (a jelenlegi telihold foka) gyakran egy ciklus végét vagy valaminek a befejezését jelképezi. Még nem zártuk le teljesen a régit, de már terveket készítünk, hogy valami újba lépjünk, ami akár egy merőben más irányba is mutathat. Ez a fok egyfajta tesztnek is tekinthető, amelyből kiderül, mennyire sikerült teljesítenünk házi feladatainkat.

Mivel a telihold mindannyiunkat érint, ezekkel a kérdésekkel kollektív és egyéni szinten is foglalkozni fogunk. Egyes asztrológusok a 29. fokot sorsszerűnek tartják, így a jegyhez kapcsolódó legnehezebb kérdésekkel összefüggő problémákkal szembesülhetünk. A 29. fokon álló bolygók időnként irányíthatatlannak tekinthetők, a Vízöntő pedig a zavarokkal és bizonyos esetekben az ingatagsággal, a szabadságharccal, a robbanásveszélyes helyzetekkel, sőt, akár a puccsokkal is kapcsolatba  hozható. De nemcsak a Hold áll a 29. fokon, hanem az Oroszlán Nap is, így ez is anaretikus foknak tekinthető, ezért duplán jut váratlan eseményekből, végkifejletekből és krízishelyzeteketekből. A Jupiterrel szemben álló Nap pozitív lehet, de a dolgok túlzásba vitelével, vagy bizonyos esetekben a nagyképűséggel, gaslightinggel is összefüggésbe hozható.Ford. megj:

A gaslighting típusú interakciók természetesen nem csak a magánéletben szembetűnők ennél a teliholdnál, hanem a közéletben is. Az egymással szemben álló politikai táborok előszeretettel használják, ezért hasznos lehet utánaolvasni

( Wikipedia  : A gaslighting a pszichológiai manipuláció egy formája, amelyben valaki kétségeket próbál elültetni egy megcélzott egyénben vagy egy célzott csoport tagjaiban, hogy megkérdőjelezze saját emlékezetét, észlelését és józanságát. A folyamatos tagadás, félrevezetés, ellentmondás és hazugság használatával a gaslighting destabilizálja az áldozatot és hitelteleníti a világképét. Kapcsolódó: Egyszerű hazugság vagy érzelmi manipuláció ? – Dívány , Ghosting után gaslighting: Az új párkapcsolati jelenség – Funzine ; A kapcsolati manipulációnak neve is van, ráadásul egy filmből ered -Hamu és gyémánt blog , Gaslighting – Tükröm )

A Vízöntőt az egyetemes testvériség jegyének tartják. Humanitárius jegy, progresszív hajlamokkal. Most van itt az ideje a hálózatépítésnek, az eszmecserének és a befogadó alapon zajló társas összejöveteleknek.

A Vízöntő uralkodó bolygói a struktúrákat képviselő Szaturnusz és az Uránusz, a váratlan eseményekkel kapcsolatos bolygó. Egy Vízöntő Holddal sosem tudhatjuk, mi történhet, különösen a 29. fokon. A szabadság témái nemcsak a kollektív, hanem a személyes életünkben is megjelenhetnek.

Ez a telihold együttállást képez a Jupiterrel, a terjeszkedés, a szerencse és a nyereség bolygójával, így pozitív és reményteljes energiát ad, bár a Jupiter retrográd mozgása miatt néhány dolgot túlzásba vihet, vagy arroganciaként nyilvánulhat meg, az egyéntől függően, vagy a dolgok talán nem úgy mennek, ahogyan elvárnánk. A Jupiter az igazságosságról, a tisztességről és a növekedésről szól, és az optimizmushoz, a szerencséhez, a boldogsághoz, a sikerhez, valamint a személyes és spirituális fejlődéshez kapcsolódik. Még a Jupiter retrográd mozgása mellett is kell, hogy legyen némi segítség a bolygó részéről, de felfedezhetjük, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyeken javítanunk, változtatnunk kell vagy meg kell oldanunk.

Az érzelmes Oroszlánnal szembenállást képező Vízöntő racionális jegy, így képesek vagyunk anélkül szemlélni a dolgokat, hogy érzelmileg teljesen belebonyolódnánk. Kreatív és eredeti koncepciók vagy ötletek merülhetnek fel bennünk vagy érkezhetnek a külvilágból, a Vízöntő pedig őszinteségre, hűségre, barátságra, szabadságra törekszik, és arra hogyan lehet a leghitelesebb önmaga, és hogyan teheti maga és mindenki más számára is jobb hellyé a világot. Ez az energia az “én és a mi” ellentétéről szól, és arról, hogy meg kell tanulnunk mindenkit befogadni, ahelyett, hogy kirekesztőek lennénk, és kizárnánk azokat, akik nem osztják a nézeteinket. Ennek a teliholdnak az igazi energiája és célja a másokkal való együttélés és a tolerancia megtanulása, miközben hűek maradunk önmagunkhoz, mégis értékeljük a különbségeket.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.
Ford megj:

A tolerancia, másság elfogadása, világjobbítás, közösségi érzék tényleg fontos témái a jelenlegi teliholdnak, csak a valóság kissé árnyaltabb. Hale  a jelenleg divatos,  “progresszív” szellemben ír, hogy vajon csakugyan így gondolkozik-e, vagy csak azért alkalmazkodik a kollektív trendekhez, mert meg is szeretne élni a szolgáltatásából, más kérdés. Az eddigi történéseket megfigyelve a Nagy Konjunkció és a vele kvadrátot képező Uránusz, illetve maga a Szaturnusz- Uránusz kvadrát nem csupán a hagyományőrző és a megújulást képviselő táborok összecsapását képviseli.

Van egy olyan jellegzetesség is, hogy mindkét pólus szélsőséges álláspontot képvisel, és annyira túlzó, torzult, életidegen értékrendet, ami köszönőviszonyban sincs a szó jó értelmében vett konzervatív és liberális értékekkel. A másik értékrendjével szembeni intolerancia is jellemző mindkét oldalra. Én a Bikában egyebek mellett értékrombolást, értéktorzulást hozó Uránuszra vezetem vissza ezt a hatást. Persze a vele összefüggésbe hozható asztrológiai befolyások sokkal összetettebbek, erről már sok szó volt a blogon és még lesz is.

Néhány cikket ajánlanék a témában, külünböző politikai táborbokba tartozó szerzőtkől. Farkas Attila Márton (FAM) inkább jobboldali rugalmas konzervatív  (“szélsőközépen” áll) , Seres László a szó régi, pozitív értelmében vett liberális, a jelenlegi besorolásban neokonzervatív, de ezek elég merev fogalmak. A cikkek a valódi-és áltolerancia, a szabadság és a racionalitás alapjait kikezdő woke progresszió és a tényleges demokráciát szintén alapjaiban fenyegető félautokrata, félfeudális, klerikális trendek témáit boncolgatják.

Farkas Attila Márton : Aki politizál, látszatvilágba veti bele magát, és maga is látszattá válik

Seres László: Transz őrületexpressz

„Attól még, hogy Magyarországon jelenleg nem éppen az eltúlzott politikai korrektség a probléma (emlékezzünk, ha nincs a covid, tavaly cigányügyi nemzeti konzultációt tartott volna a kormány), és pont a központilag megtámogatott homofóbia a divat, Amerikában és Európa nagy részében egy jelentős kultúrharcnak lehetünk szemtanúi.

Ezt a kultúrharcot nem az alt-right, hanem a „woke” progresszió kezdte, holott éppen a szabadság, a felvilágosodás és a racionalitás alapjait kezdi ki, úgyhogy gyökeresen fogja megváltoztatni a nyugati liberális demokráciát, ahogy eddig ismertük”.

Öt ok, amiért a nyugati konzervatívok nem értik, mi történik Magyarországon (Tóth Szilárd János; Válasz Online)

Ruby Slipper : Telihold a Vízöntőben

A pávák (1896) -William Degouve de Nuncques, Wikimedia Commons

Az augusztus 22-i telihold (Vízöntő 29. fok) 8:01-kor jön létre (Bp 14:01). Együttállást képez a retrográd Jupiterrel  (26. fok), ami egy nagy csúcspontot képvisel, magában foglalva a korábbi lehetőségekhez való visszatérést. Ez lehet egy szerencsés második dobás, amely végül beváltja a hozzá fűzött reményeket, vagy egy növekedési terület felülvizsgálata, amely rávilágít valami pozitív dologra.

Az Uránusz (e Hold uralkodója) szintén a Bika jegyében áll, így valóban van egyfajta visszalépés, a változás megkérdőjelezése vagy fokozása. Egy Jupiterrel fűszerezett telihold általában gyors mozgású lenne, de a retrográd energia miatt ez csúcspontként és szünetként jelentkezhet – a robbanás jellegű felszabadulás akkor következik be, amikor (átmenetileg) lassítani kényszerülsz.

Vegyük figyelembe, hogy jelenlegi telihold a Vízöntő utolsó fokán áll és később, a nap folyamán a Nap az Oroszlánból a Szűzbe lép. Ez fokozza a szünet érzését, közvetlenül azelőtt, hogy új területre lépnél. Fokozódhat a sürgetés – az igény, hogy valamit befejezz, mert ez tényleg az utolsó esélyed.

A Vízöntő Jupiter egyebek mellett a nagy távlatokba, a társadalmi fejlődésbe vetett hitet és a koncepciókat/vízióinkat jelenti. Levegős és elméleti. Az Uránusz azonban a földhözragadt Bikában áll, így ez az eredmény valami konkrét dolog – anyagi erőforrások, fizikai jellegű témák, szokások – felborulását vonja magával. Ha olyan kérdésről van szó, amelytől korábban elhatárolódtál, akkor lehet, úgy találod, hogy visszatérítenek, hogy az eredményeket fizikai módon tapasztald meg. Ezzel a teliholddal kapcsolatban semmi sem lesz újdonság, de a lehetőség, amit hoz, előkészítheti jövőbeli fejlődésedet.

És persze meg kell említenem, hogy a Jupiter nem mindig pozitív. Mindent kitágít, így mindig van rá esély, hogy ez a második visszautazás valami kellemetlen dolgot indít be. Ha visszagondolsz az idei év áprilismájusára, akkor már sejted, hogy mi lehet ez (pozitív vagy negatív).

Akárhogy is, a Hold általános témája a “szabadság”. Az Uránusz és a Jupiter egyaránt előrevisz azáltal, hogy megbolygatja (Uránusz) a múltat, és kitágítja (Jupiter) a jövőről alkotott elképzeléseidet. Még egy negatív kimenetel is képes erre – a por leülepedése után látni fogod, hogy ami előtted áll, az sokkal, de sokkal jobb.

Hogyan bízhatsz abban, hogy az előtted álló dolgok jobbak lesznek? A Vénusz a Mérlegben az Ikrek Északi csomóponttal (7 fok) és a Mars a Szűzben a retrográd Uránusszal (14 fok) áll trigonban. Tehát a levegő és a föld frontján pozitív energiák érnek téged. A Vénusz/Északi Csomópont trigonjával a személyes kapcsolat (vagy általában a kapcsolatokhoz való hozzáállásod) zökkenőmentesen halad előre. Van jövője párkapcsolatodnak vagy a társas kapcsolataidnak, ha úgy döntesz (Ikrek), hogy megosztod értékeidet és kommunikálsz. Fizikai szinten a Mars/Uránusz arra ösztönöz, hogy tegyél lépéseket a változásokért – ez kiszámított, konkrét erőfeszítéseket jelent, amelyek célja valaminek a feljavítása.

Nem kell nagy dolgokat tenned, de arra ösztönöz, hogy másképp csináld, még akkor is, ha csupán apróságokról van szó. Szánj rá időt és légy pontos – a változásnak könnyen kell jönnie. Ha ez egy második próbálkozás, eljött a pillanat, hogy végre cselekedj.
A Nap a Szűzbe lép : készülődés a hideg időkre

Volodymyr Orlovsky : Betakarítás, Wikimedia Commons

A Nap augusztus 22-én, helyi idő szerint 17:34′-kor (Mo: 23:34) belép a Szűzbe. Újra belépünk hát a munka, a szolgálat, a korszerűsítés és a tisztaság időszakába.

Ezzel a váltással bizonyos fajta csendes sóvárgás is együtt jár – arra emlékeztet bennünket, hogy az Oroszlán aranyló, napfényes ragyogása nem tarthat örökké. Végül a nagy bemutatókat vagy ünnepléseket szakadatlan gürcölés követi. Különösen szembetűnő ez az eltolódás a mai Vízöntő teliholdnál, amelyet a Nap Szűzbe lépése követ – figyeljünk a nagyon markás energetikai változásra. Itt az ideje, hogy komolyan vegyük a dolgokat. Minél nagyobb figyelmet és erőfeszítést fordítasz most ügyeidre, annál jobban felkészülsz mindarra, ami rád vár.

A Szűz a hasznosságról szól – gondoskodjunk arról, hogy dolgok a lehető leghatékonyabban működjenek, és tegyük őket még jobbá mások számára. A Szűz megérti, hogy szinte mindig van lehetőség a javításra, és ez gyakran nagyon kis léptékekben történik. A részletek jegyeként ez az évszak apró, de rendkívül hatékony fejlesztések végrehajtására ösztönzöz. Nem kell mindent egyszerre kezelned – egyszerre csak egy dolgot célozz meg, és azt csináld jól.

Egy, a Merkúr uralma alatt álló földjegyről van szó, így az információk a valós világban gyökereznek. Itt az igazságra, a bizonyításra kerül a hangsúly, valamint annak konkrét igazolására, mi a helyes és tiszta, így ez nagyon jó alkalom lehet minden pazarló/egészségtelen dolog kiiktatására. Egyszersmind kiváló alkalom arra is, hogy szembenézzünk a rideg tényekkel mindazzal kapcsolatban, amit eddig tagadtunk.

A torzultan működő Szűz a szolgálatot rabszolgasággá, a fejlesztéseket militáns perfekcionizmussá, az igazságot keserű bírálattá változtatja. Segíteni másokon nagyszerű, de nem a saját jóléted rovására. A végtelen fejlesztések úgy elvékonyodnak, mint egy papírlap s túl sok radírozás. És a kritikák? Olyan éles szerszámok, amelyeket csak nagy körültekintéssel lehet használni.
Kapcsolódó

A Vízöntő (Liz Greene)

Az Oroszlán (Liz Greene)

A   Szűz    (Liz Greene)

Újhold az Oroszlánban

Augusztusi előrejelzés

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!