Február – 2021

Januárhoz hasonlóan február is sok próbatételt tartogat. Elakadások és robbanások egyidejűleg lehetségesek, a légkört ingerlékenység, lázadó szellem hatja át. Miközben azok a területek, amelyeket mozgásban szeretnénk látni, stagnálnak, azokon a pontokon, amelyeken stabilitásra, kiszámíthatóságra vágynánk, folyamatosan borul az egyensúly. Némi megkönnyebbülésben talán a hónap végén lehet részünk, de ez is átmeneti jellegű.

z ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…




Szaturnusz – Uránusz kvadrát

Február, egyszersmind 2021 egyik legfontosabb asztrológiai eseménye a Szaturnusz – Uránusz kvadrát első bepontosulása. Ez a nagyfokú gazdasági-társadalmi instabilitást jelző fényszög először február 17-én áll össze a Vízöntő és a Bika 7°14′-án, helyi idő (Bp ) szerint 19h07′-kor.

A jelenlegi Szaturnusz – Uránusz aspektus az 1988-ban kezdődött Szaturnusz – Uránusz ciklus zárókvadrátja. Hatása a 2020 – 2023-ig terjedő éveket öleli fel ; Vízöntő Szaturnusz és a Bika Uránusz közötti a fényszög háromszor pontosul be, 2021 februárjában, júniusában és decemberében. 2022 októberében is közel kerülnek egymáshoz, de akkor már nem lesz egzakt a fényszög. Ettől függetlenül 2023-ig számolnunk kell a jelenlétével.

Bepontosulási dátumok:

  • 2021 február 17 : Vízöntő – Bika 7°14′ , helyi idő (Bp) 19h 07, mindkét bolygó direkt
  • 2021 június 15 : Vízöntő – Bika 13°07,  a Szaturnusz retrográd, helyi idő (Bp) 23h01
  • 2021 december 24 :  Vízöntő – Bika 11°05, a Szaturnusz direkt, az Uránusz retrográd, helyi idő 7:16
  • 2022 október 1-12 : Szaturnusz R Vízöntő 18°59 – 18°41, Uránusz R Bika 18°21 – 18°0

Mint a Szaturnusz – Uránusz ciklusok tematikus oldalán sokszor szó volt róla, a két bolygó erőpróbáló aspektusai zűrzavaros időszakokat fémjeleznek, amikor is radikális változások mehetnek végbe a régi struktúrákban, rendszerekben.

Ezen az oldalon érhető el a Szaturnusz – Uránusz kvadrát : néhány fontos tudnivaló című írás is, amely azt taglalja, hogyan kezelhető személyes szinten ez a zabolátlan energia (Már persze amennyire egy ilyen erőteljes és diszharmonikus kollektív hatás egyáltalán, emberi lények által kezelhető tudatosan….) Eredetileg a februári előrejelzés részének szántam, aztán terjedelmi okoból szerencsésebbnek láttam önálló poszt formájában közzé tenni.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtakaki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





Itt most dióhéjban csak pár alapvető sajátosságra hívnám fel a figyelmet.

Jelen helyzetben két makacs fix jegy közötti kvadrátról van szó: a Szaturnusz otthonában van a Vízöntőben; az Uránusz pedig, mint már többször volt szó róla, nem érzi jól magát a Bikában, a feszültségek pedig nagy robbanások formájában sülnek ki. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy jelenleg történetesen a normális élet, a normális keretek, a normális rutinok és a normális elvárások röpülnek a levegőbe. A nehéz Szaturnusz – Uránusz aspektusokra jellemző módon harc dúl a régi és az új világképek között, emellett azonban még új paradigmák is versengenek a dominanciáért. A 2008-2010-es Szaturnusz – Uránusz szembenállás időszakában elmélyült világnézeti ellentétek továbbra is megvannak, de még szélsőségesebb formát öltenek. Az eddig szokásos sztereotíp csoportosítások sem biztos, hogy megállják a helyüket.

A bejegyzésekben pl többször volt szó arról, hogy az Uránuszt általában baloldali, anarchista, szocialista jellegű mozgalmakkal szokás kapcsolatba hozni, a baloldali radikalizálódás valóban lényeges sajátossága ennek az időszaknak, viszont jobboldali szélsőségek is ölthetnek erőteljesen uránikus jelleget. Helyesebb tehát különböző típusú, erőteljes radikalizálódásról beszélni; a harcban álló felek között a szokásosnál is kisebb eséllyel a konszenzusra.

A fényszög igen jelentős gazdasági problémákat is jelezhet. Például, sajnálatos módon, mint Dave Coleman blogomon magyarul is elérhető cikkében szó volt róla, a Bika Uránusz-tranzitok egyik ismétlődő témája az éhínség vagy az élelmiszerhiány. A szerző 2018 tavaszán, jóval a koronavírus-járvány előtt írt az elmúlt évszázadok Bika Uránusz -tranzitjairól, megpróbálva következtetni a 2018-2026 közötti időszakra. Akkoriban még nehéz volt elképzelni, hogyan jelenthetne problémát jóléti társadalmakban az élelem elosztása. Akik azonban látták a koratavasszal, az első járványhullám idején készült képeket az Egyesült Államokban ingyen  élelemért kígyózó sorokról (akkoriban nemcsak a Bak Szaturnusz- Plútó- Jupiter – Mars kombóból kaptunk ízelítőt, hanem a Szaturnusz és az Uránusz is vésztjóslóan közel került egymáshoz), már kezdhette sejteni, hogy a szerző nem a levegőbe beszélt. A helyzet 2021 – 2022 folyamán még instabilabbá válhat. Jóllehet idén nincs annyi fényszög a lassú mozgású, történelemformáló bolygók között, mint 2019 -ben és 2020-ban, így a kollektívumra gyakorolt befolyások sem olyan elemi erejűek,  az akkori hatások következményeivel továbbra is együtt kell élnünk. A kátrbecslés folyamata még jóformán el sem kezdődött, a talaj pedig közben szinte folyamatosan inog.

A kereskedelmi egyezmények témája szintén fókuszba kerülhet 2021-22 folyamán, de az Szaturnusz – Uránusz kvadrát destabilizáló hatása miatt tartós megállapodások nem valószínűek. Ez a 2021- 2022/23 között létrejött más egyezményekre, szerződésekre is érvényes. A kvadrát további hozadékai: kvóták, tarifák, kifizetések, területi igények miatti huzakodások, a fennálló rend elleni lázadások, forradalmak, gazdasági nehézségek, összeomlások, új törvények és szabályok, szabadságharcok.




Tőszomszédságban a vulkánnal

Tűz és jég. Az Etna kitörése 2020 december 22-én, egy nappal a Jupiter – Szaturnusz Nagy Konjunkció bepontosulását követően. Alessandro Lo Piccolo felvétele

Február nagy részében, 1- 18 között a Nap, a Merkúr, a Vénusz, a Jupiter és a Szaturnusz is a Vízöntőben tartózkodik, és e stellium a csodaváró széplelkek tudatában a mesebeli Vízöntő – kor nyitányányaként jelenik meg. Tény, hogy a Szaturnusz – Uránusz kvadrát, sőt, maga Vízöntő Jupiter /Szaturnusz tranzit fő témáiből is ízelítőt kaphatunk. De ez nem cukiságok sorozata, hanem inkább a kollektívum -és benne az egyének – életét megváltoztató törések és összeomlások időszaka lesz . A startpisztoly a 2020-as Szaturnusz – Plútó együttállásnál már eldördült, aztán a kardinális jegyeken végigmasírozó bolygók (Plútó, Szaturnusz, Jupiter, Mars a Bakban  2020 tavasszán, Mars a Kosban ősszel és télen) hatására dominóként kezdtek összedőlni a naiv lelkek által stabilnak vélt világunk építőelemei.

Most, a fix jegyekbe érve ez a folyamat állandósul. Fölöttébb valószínűtlen, hogy a dolgok visszazökkennek a korábban megszokott kerékvágásba. A következő, minimum két év folyamán csupán egyvalamiben lehetünk biztosak. A bizonytalanságban. A zűrzavarban. Abban, hogy minden a feje tetejére áll. Egyéni szinten biztos lesznek olyanok, akik kreatív káoszként fogják megélni az előttünk levő időszakot, és képesek lesznek kibontakoztatni a bármiből bármi lehet – helyzetekben rejlő potenciálokat. Mások számára az összeomlás vehet még nagyobb lendületet. A két szélsőség között természetesen vannak átmenetek is. Ilyen esetekben a túlélés titka megtanulni szörfözni az ideiglenes állapotok hullámain, belenyugodni, hogy nemhogy a közép távot, hanem gyakran már a másnapot sem lehet megtervezni, felismerni, megragadni a menet közben adódó lehetőségeket….mígnem egyszer csak, talán évek múlva sikerül egy elfogadható helyen kikötni.

Vagy, ahogy több helyen is láthatjuk a világban, élnek emberek működő vulkánok tőszomszédságában, meg olyan környékeken is, ahol nagyon gyakoriak a földrengések. Akár virágzó kultúrák is létrejöhetnek, amennyiben bekalkulálják a bármikor várható földindulásokat/ vulkánkitörést, és nem próbálnak meg úgy tenni, mintha ezek csak képzelt veszélyek lennének. Annak kitalálása, hogyan lehet felszínen maradni ilyen környezetben, vegetálás helyett méltó, teljes értékű életet élni, egyéni és kollektív szinten is eltart egy darabig. De mint a történelemből látjuk, kivitelezhető.

Természetesen 2021 folyamán sem lesz minden hónap egyformán viszontagságos, de az nagyjából biztosan állítható, hogy a Szaturnusz – Uránusz kvadrát újrapontosulásait megelőző- követő 2- 3 hétben besűrűsödnek az események. Vannak más érzékenyebb időszakok is, ezekről vagy egy nagyobb éves összefoglalóban, vagy a havi előrejelzésekben lesz szó. Egy rendkívül képlékeny, folyamatos változásban levő időszakot élünk, amikor is fokozottan érvényes mindaz, amit az asztrológiai prognózisok korlátairól ítram. (És persze nem csak én, hanem nálam sokkal okosabbak is, Liz Greene asztrológiai előrejelzésekkel kapcsolatos néhány gondolata a blogomon magyarul is elérhető). Trendeket be lehet azonosítani, konkrét, személyre szabott megnyilvánulásaikat nagyon nehezen. Ezért nem vállalkozom eseményszintű előrejelzések készítésére!




És most a hónap folyamán érvényesülő hatásokról:

Az ingerült, pattanásig feszült hangulat a hónap első hetében bőven velünk marad: az 1-jén bepontosuló Nap – Mars kvadrát befolyása 4 -5 napon keresztül érződik. Ez egy kimondottan civakodásra, ingerlékenységre hajlamosító hatás, nem mellesleg balesetveszélyes is. A nyűgösség persze érthető, a Vízöntőben levő bolygók nagyobb sebességre kapcsolnának, a Bikában a Mars azonban igencsak tempósan cammog; közben meg a vele egy jegyben levő Uránusz robbantgatja az útszakaszt. (A Mars – Uránusz együttállás már felbomlott, de azért az energetika még érződik).

A Bika Marsnak fontosak a rutinjai, az élet örömei- amibe a jót enni, jót inni, beülni valahová a régi barátok társaságában- is beletartozik. Az élet kiszámíthatósága, biztonsága is hozzátartozik igényeihez, beleértve azt is, hogy eddig megszerzett értékeit nem csupán megtarthatja, hanem gyarapíthatja is. 2020 folyamán ezek a számára természetes dolgok már semennyire sem voltak magától értetődők, és 2021 folyamán is erősen megkérdőjeleződnek. Sokkal inkább, mint tavaly. És ez nagyfokú frusztrációval tölti el, ami agresszióvá konvertálódik. A jegyre egyébként nem jellemző hisztérikus reakciókat az Uránusz jelenléte garantálja. A Vízöntő bolygók által felvázolt elméleti lehetőségek még jobban felbőszítik, és ezzel adott is a tombolás egyik tuti receptje. De még van belőlük néhány- és ezek az előző hónapban is beváltan működtek.

A Merkúr január 31-én vágott hátraarcot és február 21-ig tolat. A kommunikáció, gondolkodási folyamatok princípiumának retrográd időszakai kiváló lehetőségek az ismétlésre, a meglévő tudás mélyítésére, a részletek kidolgozására. De, ha megpróbáljuk levágni a kanyarokat, igencsak frusztrálók lehetnek. Mármost a Vízöntő jövőorientált és meglehetősen türelmetlen jegy, a Merkúr pedig egy sor, vitatkozásra, ingerlékenységre hajlamosító fényszöget is képez. Ez jelenleg újabb adag olaj a tűzre. (Ld Merkúr a Vízöntőben, Retrográd Merkúr- általános tudnivalók)

Január 9 -12 között már láthattuk, hogyan működik a Vízöntő Merkúr – Mars kvadrát , Merkúr – Szaturnusz /Jupiter együttállásból álló kombó. Aki fel akarja frissíteni emlékeit, kattintson az előző havi bejegyzésre. A többiekkel azt hiszem, maradhatunk annyiban, hogy sem a magánszférában sem a közéletben nem volt egy békés időszak. Ha az önismeret, önmérséklet és a humorérzék meg is akadályozta, hogy közelebbi-távolabbi ismerőseinkkel egymás torkának essünk, a műszaki cikkekkel és az online felületekkel kapcsolatos malőrök bőséges okot adhattak arra, hogy a plafonon akarjunk táncolni.

A jó hír, hogy most csak a Merkúr – Mars kvadrát (február 10), Merkúr – Jupiter együttállás (február 14) ismétlődik, Merkúr-Szaturnusz találkozóból, Merkúr – Uránusz kvadrátból nem lesz repeta. De a meglévő aspektusok, az egyidejűleg érvényesülő többi hatással kombinálódva bőven adhatnak muníciót ahhoz, hogy bolhából elefántot csinálva üvöltözzünk. A múlt hónap elei témák is előkerülhetnek, egyéni és kollektív szinten is. A közélet ideológiai-és hitvitáktól lesz hangos, a hordószónokok és demagógok újra látványosan megváltják majd a világot. Tiszta szerencse lesz, ha meghülyített híveik csak a virtuális térben  gyepálják egymást, és nem élőben. (Utóbbi lehetőség persze egész hónapban , sőt 2021-2023 folyamán mindvégig adott;  a Szaturnusz – Uránusz kvadrát imádja a bunyós hecceket).




Február 1-jén a Vénusz is jegyet váltott, belépett a Vízöntőbe, ahol február 25-ig időzik. Ez a váltás a puritán és komoly követelményeket támasztó Bak után általában felüdülést jelent. Jelen tranzitok mllett azonban a könnyedség és a kísérletező kedv nem olyan magától értetődő. Megint csak nem külön – külön, receptszerűen összeolvasandó hatásokról van szó, hanem ezek összeadódnak és együtt értékelendők.

A Vénusz 6-án a Szaturnusszal képez együttállást, 7-én belefut az Uránusz-kvadrátba. E két fényszöget általában zárásokkal, elválásokkal, drasztikus fordulatokkal, veszteslgekkel, törésekkel szokás kapcsolatba hozni. Szívügyek tekintetében nem túl hepi, hacsak nem éppen a boldogító nemet időzíted ezeke a napokra. Konstruktív módon akkor lehet felhasználni, ha belátod, miért jobb nélküle, mint vele, és/vagy meg akarsz szabadulni valamilyen rossz szokástól, káros szenvedélytől. (Mert mondjuk a február 8-i Nap- Merkúr együttállás  nem  tesz egyoldalúvá, túl szubjektívvé, vagy makaccsá, hanem értékes felismerésekre sarkall.) Lomtalanításhoz, nagytakarításhoz is kitűnő, csak arra kell vigyázni, hogy a selejtezési lázban ne dobjunk ki valami olyasmit, amire később szükség lenne. (A február 10-i Merkúr – Mars kvadrát hatására lehet elhamarkodott döntéseket hozni, sőt, olyan kijelentéseket is tenni, amelyek elméletileg nagyon frappánsan hangzanak, csak éppen arra nem vagyunk készek még, hogy együtt éljünk a gyakorlati következményekkel) Bővebben : Szaturnusz – Vénusz kapcsolatok : karmikusan terhelt viszonyok ?, Vénusz- Uránusz kvadrát a horoszkópban, Vénusz- Uránusz kvadrát tranzitként, Uránusz – Vénusz tranzitokA mérgező kapcsolatokról más szemszögből, Ikerlángok, lélektársak, Az önbecsapás eszköztárából :”karmikus kapcsolatok”, Az örök háromszög (Liz Greene), Illik hozzám a párom ?

Lehetne mondani, hogy borúra derű, mert 11-én egy igazán fantasztikus találkozóra kerül sor: a Vénusz együttállásba kerül a Jupiterrel. Az asztrológiai szakácskönyvek szerint a Kis és Jótevő találkozása főnyereményt hoz a lottón akkor is, ha életeben egyetlen lottószelvényt sem vettél, jön, igényeidtől függően a királykisasszony vagy a királyfi is fehér lovon, egy óvatlan pillanatban pedig még a sült galamb is a szádba röpül.

A jelenlegi állásoknál azonban sokkal valószínűbb, hogy a csodavárás, a gyakorlati megvalósítóképesség hiánya, túlzott kockázatvállalási hajlam (közérthetőbben: a hülyeség, lustaság, felelőtlenség) erősödik fel. Így aztán, ha közben még a pénzed is eltapsolod, alaposan megnézheted magad.

Fentebb csak azokat a forgatókönyveket vázoltam fel, amelyek önhibánkból sodorhatnak bajba. Jelen hatásoknál azonban bőségesen adódnak olyan helyzetek is, amelyekben akkor is komoly problémák adódhatnak, ha majdnem teljesen, vagy teljesen vétlenek vagyunk létrejöttükben. (Jóóó, persze, ilyen nincs, mert ki tudja, hát persze, hogy valamelyik előző életünkben, és tutira karmikus – de ezen az oldalon ilyen ócska spiri közhelyekkel ne kísérletezz, mert repülsz. Egyébként meg teljesen biztos vagyok benne, a karma működik, csak éppen nem abban a formában ahogy az ezogagyi ködevő képviselői hülyítik magukat és környezetüket…)




Február 11: Újhold a Vízöntőben – Vízöntő 23°16

Az újhold szintén február 11-én születik meg, a Vízöntő 23°16′-en, helyi idő szerint 20:05′-kor. A jelenlegi újhold nem csupán új kezdeteket jelez ( év elején, ráadásul a reformer alkatú Vízöntő jegyében ennek dupla aktualitása van), hanem a 17-én, nemegészen egy hét múlva bepontosuló Szaturnusz – Uránusz kvadrát által fémjelzett időszaknak is nyitánya.

Persze, ahogy már fentebb is szó volt róla, a balhés  Szaturnusz – Uránusz fényszög egész februárban, sőt januárban is érvényesült, és a gyorsabb mozgású bolygók közötti aspektusok hatását is átszínezte. Ez önmagában is nagyon jelentős törésvonalakat jelez, amelyekre az újholdképletben érvényesülő erőpróbáló fényszögek is ráerősítenek.

Újhold a Vízőntőben, 2021 február 11 Bp, 20h05

Itt a legjobb esetben is valamilyen mínuszból, veszteségből való kezdésről/újrakezdésről lehet beszélni, vagy olyanról, amelyet komoly áldozat tett lehetővé. De léteznek ennél rosszabb forgatókönyvek is, a csodavárásból, a fegyelem és önfegyelem hiányából, kapkodásból, nagyarányú veszteségekből adódók. Jelen állásoknál fokozottan érvényes, amit más bejegyzésekben írtam erről az időszakról, pl a Bika Mars tranzitnál.

Mondani sem kell, hogy pénzügyi döntésekre sem ezek a legalkalmasabb hetek. A gyors és könnyű bevételszerzés trükkjei most jó eséllyel még a maradék tartalékokat is felemészthetik. A veszteségek nem csupán mások szélhámossága vagy a mindenkit valamilyen mértékben sújtó gazdasági problémák miatt következhetnek be, hanem saját valóságérzékünk hiánya miatt is. (Sajnos, jelenleg nagyfokú irrealitásra vallhat abban a hitben ringatni magunkat, hogy a járvány -okozta tavalyi kényszerpihenőt követően a gazdaság-és ezzel együtt a megszokott életszínvonal- egyik napról a másikra visszatérhet). A mondás, miszerint aki sokat markol, keveset fog, most is érvényes. A túlköltekezés is eredményezhet a későbbiekben nehezen betömhető lyukakat. A hackelések, vírussal fertőzött számítógépek, okostelefonok, bankkártyával való visszaélések, ellopott adatok miatti veszteségek kockázata egész hónapban fokozottan fennáll !!!

Ami a kollektívet illeti, nem lehet nem gondolni az esetleges anyagi, üzleti, gazdasági vonzatokra. A Szaturnusz – Uránusz kvadráttal kombinálódva van ezeknek az aspektusoknak egy még szélesebb körű vonzata: a pénz levegővé válik. Erre a februári Vízöntő stelliumra kvadrátban a Bika Marssal és Uránusszal már más asztrológusok is felfigyeltek, még évekkel ezelőtt. Egy ilyen Vízöntő Szaturnusz- Jupiter – Vénusz – Merkúr vs Bika Mars-Uránusz kombóba belefér pl a pénz elértéktelenedése is. (Nem mintha eddig nem lett volna infláció, de mint minden, ez is fokozható). Lehetnek más gazdasági bukfencek is. A Vízöntő és az Uránusz karakterében egyaránt benne van az események váratlansága, sokkszerűsége is. A hirtelen támadt károk egyéni és kollektív szinten is beletartozhatnak ebbe a forgatókönyvbe.

Nem azt mondom, hogy minden egy- két nap alatt fog megtörténni, de a jelenlegi újholdnál elinduló folyamatok az eddiginél is nagyobb löketet adhatnak a gazdasági bukósprirálnak. A társadalmi légkör továbbra is forrong, és ebben az időszakban is van esély, hogy ez csoportos konfliktusok formájában nyilvánuljon meg.



A következő két-három nap elvileg kellemesebb, beleértve a Valentin- napot is. De ez is csak nagyon feltételes módban, hiszen az újholdképletnél bemutatott hatások továbbra is érvényesülnek.

A januért borító Jupiter – Uránusz kvadrát még mindig hat. Ezzel a fényszöggel több bejegyzés foglalkozott (ld : Jupiter – Uránusz kvadrát a horoszkópban, tranzitként : Sasportas, Robert Hand, a január 17-i Jupiter – Uránusz kvadrát). A Vénusz a Szaturnusz- Jupiter – Uránusz kombótól a Marssal képezett kvadrát irányába tart. Egy pofon, egy cukor, egy pofon…Akárhogy is számolom, pofonból több van… A Marssal képezett erőpróbáló fényszöge csak február 19-én pontosul be, Valentin- napon tehát még nagy-nagy igyekezettel be lehet tapasztani cukormázzal a kapcsolaton tátongó repedéseket. Cirkuszolni ráér utána is.

Egyébként, amikor egy kapcsolaton már olyan repedések tátonganak, hogy egy Valentin naptól várjuk az összetapasztás csodáját, szinte borítékolható az aznapi nagy balhé. Vagy az a vélt vagy valós figyelmetlenség, ami miatt kiadósan meg lehet sértődni, jelenetet lehet csinálni. Ez pontosan ugyanaz a mechanizmus, amely a Karácsonykor kipattanó, hetedhét országra szóló családi veszekedések hátterében áll. Amikor pedig szeretnünk kellene egymást, ha belegebedünk is.

Természetesen azoknál a pároknál, akiknek az év másik 364 napján is jó a kapcsolatuk, bolygóállások ide vagy oda, a Valentin – nap is jól sikerülhet. És, ha mégsem annyira, nem fognak belőle nagy ügyet csinálni, hiszen még van másik 364 napjuk arra, hogy egyenesbe jöjjenek egymással.

Akárhogy áll is a helyzet, a február 13-án bepontosuló Merkúr-Vénusz együttállás jó alkalom, hogy eltöprengjenek érzelmi mintáikon, érzelmi igényeiken, azon, hogy utóbbiakat megfelelőképpen tudják-e kommunikálni egymással, és hogy egyáltalán, kompatibilisek-e. Bővebben : A mérgező kapcsolatokról más szemszögből, Ikerlángok, lélektársak, Az önbecsapás eszköztárából :”karmikus kapcsolatok”, Az örök háromszög (Liz Greene), Illik hozzám a párom ?

A szintén 14-én bepontosuló Mars- Neptun szextil szívet melengető, romantikus légkört teremthet. Hatása az újholdképletben is érvényesül, ezért, általánosabb értelemben lehetőséget adhat arra, hogy kreatív mederbe tereljük a feszültséget. Egy külső helyzet mozdíthatatlansága / nem eléggé gyors mozdulása esetén ez sok felesleges konfliktustól, energia-szétforgácsolástól óvhat meg.




A február 17-én bepontosuló Szaturnusz – Uránusz kvadrátról fentebb nagyon részletesen írtam, és a tematikus oldalon is bőven található róla információ. Az archetipális analógiák nyilván, kimeríthetetlenek, de egy havi előrejelzésnek vannak terjedelmi korlátai. Esemény szintű hozadékait pontosabban nem tudom összefoglalni, mint ahogy megtettem. A Szaturnusz – Uránusz kvadráttal kapcsolatos általános tudnivalókat taglaló bejegyzésben részletesen szó van arról, hogyan lehet viszonylag együttműködni ezzel az energiával. Az aspektussal kapcsolatba hozható események nem csak a bepontosulás előtti-utáni napokban, hanem egész hónapban, sőt, egész évben történhetnek. Ez egyéni-és kollektív szinten is érvényes. Ettől függetlenül érdemes odafigyelni a közeljövőben tapasztalható jelzésértékű eseményekre. Ezek történhetnek odakint, a tágabb környezetben, de lehetnek az egyén szempontjábül jelentős szinkronicitások, vagy akár érdekes, fontos álmok is.

Szaturnusz – Uránusz kvadrát, első bepontosulás : 2021 febr 17, 19h07, Bp

Másnap, február 18-án újabb váltás kezdődik, a Nap a Halakba lép. Ímmár lassan, ha nem is egyik napról a másikra, a Halak jegy analógiáival összhangban, oldódni kezdhet a légkör. Lehetnek még zavaros helyzetek, sőt kimondott feszültségek is ( a másnap bepontosuló Vénusz – Mars kvadrát hatására a következő pár napot is harcias légkör hathatja át) de több az empátia, érzelem, értékes mederbe terelt kreatív energia is.

Február 21-én a Merkúr abbahagyja tolatását és a Vízöntő 11°-án direkt stacionáriusba vált. Ez akkor is jelentős megkönnyebbülés, ha nem lehet azonnal teljes sebességre kapcsolni. Ekkorra talán már az is elkezdhet körvonalazódni, mikor lesz vége a kijárási korlátozásoknak. (Meglátásom szerint amikor, március 4-én a Mars belép a hiperaktív Ikrek jegyébe, aztán a Szaturnusszal és a Jupiterrel is trigonokat képez, elkezdődhet valamiféle mozgás. Persze, az akkor már Halakban levő Merkúrral zűrzavarból is lesz bőven).




Február utolsó napjai akár kimondottan kellemesen is alakulhatnak, már amennyiben a hónap elején/ közepén történtek nem vették el kedvünket az ünnepléstől.

Február 25-én bepontosul egy Mars- Plútó trigon, amely elvileg nagy energiát adó, jelentős teljesítményekre sarkalló fényszög. Egyik probléma vele, hogy van, amikor a jóból is megárt a sok: hatása alatt könnyű a dolgokat túltolni, fanatikussá válni. A másik gond, hogy a Mars az Algollal, az egyik legrosszabb indulatú állócsillaggal áll együtt. Így a kedvezőtlen forgatókönyvek egyéni és kollektív szinten is nagyobb eséllyel esnek latba: pl gátlástalanság, kegyetlenség, túlkapások, földdel kapcsolatos természeti katasztrófák.

Ugyanaznap a Vénusz is jegyet vált : március 21-ig időzik a Halakban A szerelem, a szépség, a társas kapcsolatok, pénzügyek jelölője erőben van ebben a jegyben. Karakterének megfelel ez a fantáziadús, érzelmes, romantikus, határok nélküli vízi világ; a Bak és a Vízöntő jeges tartományai után kimondott megkönnyebbülés lehet. Kijózanító tapasztalások persze még mindig lehetségesek, ezért ajánlott nyitott szemekkel járni.

A február 26 -án bepontosuló Nap – Uránusz szextil szintén könnyebben kezelhető kombináció, mint az előző hónap Nap – Uránusz kvadrátja. Az esetleges mélypontok ellenére, vagy azokat épp motiválóerőként használva hozzásegíthet, hogy kreatív hozzáállással, rugalmasan, saját, független nézőpontunkat képviselve a jelenlegi helyzetben is kapaszkodókat találjunk a továbblépéshez.



Február 27 : telihold a Szűzben (Szűz 8°57)

A telihold a Szűz 8°57-en teljesedik ki február 27-én, helyi idő szerint (Bp) 9h 17- kor. A teliholdképlet a fentebbi hatásokat ötvözi. Egy Szűz teliholdnál, tavasz elején a külső- belső méregtelenítés, rendrakás fontos szempont. Az idegtépő téli hónapok után a regeneráció különösen fontos.

Telihold a Szűzben, 2021 február 27, Bp 9h 17

Feszültségből, destabilizáló hatásból még mindig bőven van: a Szaturnusz – Uránusz kvadrát erőteljesen érvényesül, a Merkúr- Jupiter együttállás pedig arra ösztönöz, hogy túllőjjünk a célon. Túltornáztatjuk agyunkat, felesleges világnézeti csatákba bonyolódunk, túlvállalunk, csak a lehetőségeket látjuk, a korlátokat nem. Ebből továbbra is komoly problémák adódhatnak.

Szerencsére most ahhoz is kedvezők a feltételek, hogy a realitások keretei között maradva tevékenykedjünk eredményesen. Valamilyen erőfeszítések, fáradozás eredményei is megmutatkozhatnak, így pár nap szusszanásra, töltődésre is marad lehetőség.



A bejegyzés kiemelt illusztrációja :  Egy idióta turista élvezi , hogy az éppen kitört Etnán pózol, láva és hó szomszédságában. 2017 február 27, Marco Tomasello fotója.  Abban az időszakban is volt egy Szaturnusz -Uránusz fényszög, ún harmonikus, trigon.  Ennek és a 2017 február 26-i napfogyatkozásnak az egyik szinkronicitásaként az Etna hosszas “csend” után 2016 – 2017 folyamán kitört. A 2017 februári vulkánkitörés során nagyon sok turista és fotós sérült meg, ugyanis a veszélyt elbagatellizálva meg akarták örökíteni a látványosságot, és persze magukat is, mint a nem mindennapi esemény részeseit.  A súlyos égési sérülésekkel kórházba kerültek valószínűleg egy életre megtanulták,  mi  a különbség a számítógépes játékok  virtuális valóságában szereplő tűzhányók és a valódiak között.  A képet azért választottam, mert remekül illusztrálja a VALÓDI Vízöntő-kori mentalitást : komfortzónába hülyültség, feltűnési viszketegség, sekélyesség, szenzációhajhászás,  a pozitív gondolkodásnak az fajta, torzult  formája, amely életképtelenné tesz,  az ösztönöktől való olyan szintű elidegenedettség, amely nem képes érzékelni a veszélyeket, nem tud különbséget tenni a jó és rossz között. A 2017 óta eltelt pár év alatt a tőmeges elbutulás folyamata még látványosabban felgyorsult,  a következő évek folyamán pedig még  nagyobb sebességre kapcsol. Szép, új világ, hurrá !



Fontosabb bolygóállások

Február 1 : Nap – Mars kvadrát

Február 1 – 25 : Vénusz a Vízöntőben

Február 4 : utolsó holdnegyed, Hold a Skorpióban

Február : 6 Vénusz – Szaturnusz együttállás

Február 7 : Vénusz – Uránusz kvadrát

Február 8 : Nap – Merkúr együttállás

Február 10: Merkúr – Mars kvadrát

Február 11 : Vénusz – Jupiter együttállás

Február 11: Újhold a Vízöntőben

Február 13 : Merkúr – Vénusz együttállás

Február 14 : Mars – Neptun szextil

Február 14 : Merkúr – Jupiter együttállás

Február 17 : Szaturnusz – Uránusz kvadrát

Február 18 : Nap a Halakban

Február 19 : első holdnegyed, Hold Ikrek 1°21

Február 19 : Vénusz – Mars kvadrát

Február 21 : Merkúr direktben

Február 25 : Mars – Plútó trigon

Február 25 : Vénusz a Halakba lép

Február 26 : Nap – Uránusz szextil

Február 27 : telihold a Szűzben (Szűz 8°57), Bp 9h 17





Kapcsolódó

Szaturnusz – Uránusz ciklusok tematikus oldala

Szaturnusz – Uránusz kvadrát : néhány fontos tudnivaló

Egy szép, új világ hajnalán : Jupiter – Szaturnusz Nagy Konjunkció a Vízöntőben

Szaturnusz és Plútó: nem csak 2020

A Vízöntő (Liz Greene)

Az Uránusz (Liz Greene)

A rossztevők kezelése (Robert Hand)

Miért lett ilyen a világ ? – mundánasztrológiai, közéleti bejegyzések tematikus oldala

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!