Menu
Uránusz – Jupiter tranzitok | Howard Sasportas
2021-01-15 fordítás

“Miközben az Uránusz tranzitfényszöget képez a Jupiterrel, világnézetünk és az életfilozófiánk valószínűleg nem marad ugyanaz. Új lehetőségekre érzünk rá, és és izgalommal fürkésszük, mit tartogathat számunkra a jövő. Ezek a látomások némelyike valóra válhat, mások pedig irreálisnak vagy minden valóságalapot nélkülöző vágyálomnak bizonyulhatnak. És mégis, mire az Uránusz – Jupiter tranzit véget ér, életszemléletünk mindenképpen jelentősen megváltozott”. Howard Sasportas : The Gods of Change, Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Miközben az Uránusz tranzitfényszöget képez a Jupiterrel, világnézetünk és az életfilozófiánk valószínűleg nem marad ugyanaz. Új lehetőségekre érzünk rá, és és izgalommal fürkésszük, mit tartogathat számunkra a jövő. Ezek a látomások némelyike valóra válhat, mások pedig irreálisnak vagy minden valóságalapot nélkülöző vágyálomnak bizonyulhatnak. És mégis, mire az Uránusz – Jupiter tranzit véget ér, életszemléletünk mindenképpen jelentősen megváltozott.

A tranzit Uránusz radix – Jupiterrel képezett szextilje vagy trigonja gyakran a növekedés és a terjeszkedés szakaszát jelzi, új lehetőségekkel vagy áttörésekkel. A jó szerencse váratlan anyagi nyereségek, kiváló munka- vagy üzleti ajánlatok, hasznos új barátságok, valamint olyan érdeklődési körök vagy filozófiai irányok felfedezése formájában jelentkezik, amelyek mélyebb értelmet adnak életünknek. Ebben az időszakban tett utazásaink is izgalmasak lehetnek, amelyekre érdemes volt sort keríteni. [ A tranzit értékeléséhez] a teljes születési képletet figyelembe kellene venni, de függetlenül attól, hogy otthonunk közelében maradunk-e, vagy távolabb barangolunk, ezek a harmonikus Uránusz – Jupiter tranzitok gyakran jeleznek megfelelő időszakot új dolgok kipróbálására, néhány kockázat vállalására, sejtelmeink követésére, és megszokott határaink túllépésére. Ezeket a tranzitokat oly módon használhatjuk fel konstruktív módon, ha arra törekszünk, hogy a legjobbat és a legmagasabb rendűt hozzuk ki magunkból, és hiszünk abban, amit képesek vagyunk megvalósítani. A tranzit Uránusz – Jupiter trigon vagy szextil -nyújtotta lehetőségeket elvesztegetjük, ha túl olcsón adjuk magunkat, vagy kételkedünk abban, hogy képesek vagyunk elérni azt, ami valójában elérhető.




A radix – Jupiterrel együttállást vagy erőpróbáló fényszögeket ( kvadrát, szembenállás, félkvadrát, kvinkunx ) képező tranzit – Uránusz szintén a változás és a terjeszkedés lehetőségeit jelzi, de több probléma és buktató merülhet fel, mint a trigon vagy a szextil esetén. A szellemi nyugtalanság meglehetősen gyakori ilyenkor, és szükségét érezhetjük, hogy szembeszálljunk vagy megszabaduljunk minden olyan korlátozó vagy behatároló filozófiától, amelyről úgy érezzük, gátolja szárnyalásunkat. Ez a leginkább tekintélyromboló aspektus, és ha ilyen tudatállapotban vagyunk, készek lehetünk bármibe fejest ugrani, ami azonnali gazdagságot vagy beteljesülést ígér, vagy bármire felesküdhetünk, amiről úgy érezzük, hogy létünk értelmének a kulcsát hordozza. Az Uránusz aktiválja az olyan a jupiteri késztetéseket, mint a terjeszkedés, és arra irányuló vágyunkat, hogy többet hozzunk ki az életből, de a nehéz tranzitok túlságosan szélsőséges, megbízhatatlan vagy kétes lehetőségeket sodorhatnak utunkba. Valaki izgalmas új javaslattal rukkol elő, ami néhány hét múlva dugába dől, de még mielőtt lehetőséged volna depresszióba esni miatta, újabb új, talán ugyanolyan kétes vállalkozás tűnik fel a láthatáron. A teljes születési képlet figyelembevétele nélkül nem könnyű megjósolni ezen tranzitok kimenetelét.

Ennek ellenére óvakodnunk kell attól, hogy túl elhamarkodottan vagy impulzívan ugorjunk fejest valamibe. Új tervet vagy üzleti vállalkozást ötölhetünk ki, amelyről úgy gondoljuk, hogy megváltoztatja az életünket, és mindent megad nekünk, amiről valaha is álmodtunk. Valószínűleg van néhány értékes elem ebben a látomásban, de valahogy túl messze rugaszkodunk a valóságtól. Túllövünk a célon, vagy túl magasra célzunk, túl gyorsan akarunk feljutni. Bár ebben az időszakban nem fojthatjuk el teljesen hitünket és képzeletünket, javunkra válik, ha időt szánunk arra, hogy meghallgassuk olyan megbízható barátok tanácsait vagy javaslatait, akik segíthetnek kiegyensúlyozottabb vagy világosabbképet alkotnunk.




Akárcsak a tranzit Uránusz-Jupiter trigon vagy szextil esetén, életfilozófiánk a tranzit – együttállás, kvadrát vagy szembenállás időszakában is gyökeresen megváltozhat. Általában ezek jó időszakok olyan tanulmányok elkezdésére, amelyek valamilyen módon szélesítik látókörünket és gazdagítanak bennünket. Nehéz tranzitoknál azonban szélsőséges vallási szektákhoz vagy szokatlan kultuszokhoz vonzódhatunk, amelyek egész életünk fölött átvehetik az uralmat. Bármiről legyen is szó, amikor a tranzit – Uránusz aspektust képez Jupiterünkkel, nehéz félmunkát végezni: feladunk mindent és útra kelünk Indiába, vagy túlzásokba esünk, és azt hisszük, hogy most mindenki számára megvan mindenre a válaszunk. Néhány új elképzelésünk és meggyőződésünk érvényes lehet, de megint csak túl messzire megyünk velük. Olyan intenzitással követjük vagy terjesztjük hiedelmeinket, ami visszatetszést kelthet másokban és ösztönös távolságtartásra készteti őket, attól tartva, hogy teljesen kibillentünk egyensúlyunkból. Ha lehetséges, e tranzitok erejét visszafogottsággal és józan ésszel kell mérsékelni; ha nem, akkor rádöbbenhetünk, hogy lelkesedésünk tévútra vezetett bennünket, és odaadásunk nem a megfelelő tárgyra vagy személyre irányult.

Amikor az Uránusz együttállást, kvadrátot vagy szembenállást képez Jupiterünkkel, vonzódhatunk az utazáshoz, de nem szabad arra számítanunk, hogy az előre elkészített menetrend a tervek szerint alakul: izgalmas időszak várhat ránk, de bármi megtörténhet. Az ilyen az időszakokban történő utazás inspirál bennünket, különösen vonzódhatunk a szokatlan helyekhez, „járatlan utakhoz”. Bármelyik esetről legyen is szó, amikor visszajövünk, már nem leszünk ugyanaz az ember, mint amikor elindultunk. Már ha egyáltalán visszajövünk.




Megjegyzés:

E tranzitok hatása nem csupán egzakttá válásukkor, hanem 5°-kal bepontosulásuk előtt és 5° -kal azt követően is érvényesül. (Egyeseknél előbb vagy később is: a hatókörökre vonatkozó szabályok hasznosak, de nem alkalmazhatók mechanikusan. ) Az Uránusz lassú mozgású bolygó, egy éven belül háromszor pontosul be tranzitfényszöge : egyszer, amikor direktben halad, aztán amikor tolat, aztán amikor újra direktbe vált. Azonban az ezt megelőző és követő év folyamán is orbison belül marad. Így, mindent egybevéve 2 – 2,5 – 3 éven keresztül érvényesül a hatása. Általánosítani most sem lehet: a legtalálóbb következtetések a személyes tapasztalatokból vonhatók le. Asztrológiában járatosabbak megfigyelhetik, esetükben mi módon és milyen időintervallumon belül érvényesül a tranzit hatása.

 

 (Howard Sasportas : The Gods of Change, Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto, 61 – 63 old)




A szerzőről

Howard Sasportas (1948, április 2 , 01:46, Hartford, Connecticut, Amerikai Egyesült Államok – 1991 május 16, 17:12, London, Egyesült Királyság) 1973-ban a New York-i Antioch Universityn szerzett mesterfokozatot humanisztikus pszichológiából, aztán Londonba költözött, hogy, a C.E.O Carter által alapított Asztrológiai Karon ( Faculty of Astrological Studies ) képezze tovább magát. 1979-ben megkapta az egyik legrégebbi kortárs asztrológusképző intézmény arany kitüntetését. 1983-ban, a blogon sokszor idézett Liz Greene-el megalapította a Pszichológiai Asztrológia Központot (Centre for Psychological Astrology ), amely a világ egyik legbefolyásosabb asztrológia iskolája lett. Rendkívül népszerű tanár és termékeny szerző volt. (Többek között: a magyarul oly sok más fontos asztrológiakönyvhöz hasonlóan szintén nem elérhető The Twelve Houses – A tizenkét ház és a The Gods of Change, Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto – A változás, a fájdalom és a krízis istenei: az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó tranzitjai) Közérthető, egyszersmind mélyreható írásai mitológiai, kultúrtörténeti szempontból is hiánypótlók: igen behatóan foglalkozik pl a görög mítoszokkal. Az 1980-as évek folyamán a klasszikus műveltségű szerző Liz Greene-el együtt sokat tett az asztrológiával szembeni előítéletek eloszlatása érdekében.

Élete utolsó éveit súlyos betegen, kerekesszékhez kötötten töltötte. Még így is sok szemináriumon és kongresszuson vett részt. A változás, a fájdalom és a krízis isteneit ímmár halálos betegségen és a rendelkezésére álló rövidsége tudatában írta. Így aztán, ha munkássága kezdetén valóságérzékelését itt-ott el is torzította a new- ages szemlélet, a transzperszonális bolygók tranzitjairól írt könyve már érett asztrológusra vall. Sasportas nem csupán szembenézett a halállal és elfogadta sorsát, hanem, mint jelen könyve is tanúsítja igyekezett a tőle telhető legértékesebb módon tölteni élete utolsó szakaszát.



Kapcsolódó

A Jupiter, a kilences ház és a Nyilas

A Jupiter általános jelentéstartalma

A Jupiter és Mr. Hyde (Dawn Bodrogi)

Az Uránusz (Liz Greene)

Gondolatok egy Uránusz- tranzitról (Bil Tierney)

Erőpróbáló Jupiter – Uránusz fényszögek a horoszkópban

Jupiter – Uránusz /Uránusz – Jupiter trigon tranzitként (Robert Hand)

Jupiter – Uránusz /Uránusz – Jupiter kvadrát tranzitként (Robert Hand)

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *