Újhold a Bakban – 2021

Az újhold a Bak 23°-án születik meg január 13-án , helyi idő (Budapest ) szerint reggel 6- kor. Az újholdképlet a januári előrejelzésben bemutatott hatásokat ötvözi, így a következő holdhónap nem ígérkezik túl szívderítőnek. A Szaturnusz uralma alatt álló Bak újholdakról általában véve elmondható, hogy valami módon szakmai, egzisztenciális témákkal, felelősségeinkkel, struktúráinkkal állnak összefüggésben, az elkövetkező 28 nap alatt ezek kerülnek érdeklődésünk középpontjába. (Egyéni szinten az az életterület kerül fókuszba, ahova az újhold esik).

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Plútóval együtt álló fővilágítók arra figyelmeztetnek ( a Nap – Plútó együttállás másnap pontosul be), hogy az újholdhoz kapcsolódó újjászületés most halálközeli élmény formájában zajlik, a megújuláshoz válságokon keresztül vezet az út. A nyomás elviselhetetlenné fokozódhat.

Jóllehet ez az újhold kedvez a lélek mélyére való leásás és a minták tudatosítása, átalakítása folyamatának, túlságosan intenzívvé, hiperkritikussá, vitatkozó kedvűvé is tehet. A rögeszmésség, paranoia, hatalmi harcok szintén jellemző hozadékok. Minderre a január 8 – 15 között érvényesülő Vízöntő Merkúr/ Szaturnusz/Jupiter együttállás kvadrátban a Bika Marssal és az Uránusszal tesz még néhány lapáttal.

(Bővebben: Nap – Plútó fényszögek – a természet elemi ereje, Nap – Plútó fényszögek: a trauma, Nap – Plútó fényszögek: az apa halála, Plútó – Nap tranzitok (Howard Sasportas) ; Erőpróbáló Hold-Plútó fényszögek, A dráma varázsa, A családok sötét oldala)



A felszín alatt – vagy nem is annyira alatta- rengeteg indulat feszül. A szintén aznap bepontosult Mars- Szaturnusz kvadrát lebénít, a továbblépést jelentősen lelassíthatja, miközben a már összeállóban levő Jupiter – Uránusz kvadrát, Mars – Uránusz együttállás, Mars- Jupiter kvadrát hatására úgy érezhetjük: ha fénysebességre válthatnánk is csak csigatempóban száguldhatnánk. Kollektív szinten az emberek valószínűleg egyre nehezebben viselik a korlátozásokat, de a nyomás és a kontroll más módon is erősödhet, mintegy megteremtve a robbanás előfeltételeit.

A feszültség igen nehezen kezelhető, önfegyelmet gyakorolni – vagy a fegyelmet másokkal betartatni nehéz. Stratégia nélkül, spontán impulzusoktól vezérelten, erőből, lendületből nekimenni korlátoknak, struktúráknak, autoritásfiguráknak (ugyanezen a napon bepontosuló Mars – Szaturnusz kvadrát) egyéni és kollektív szinten is jellemző magatartásforma lehet. Helyzete és helyszíne válogatja, jogos -e a lázadás, értelmes -e a projekt. Az azonban bizonyos: a cselekvés ebben a formában még nagyobb ellenállást vált ki, a lendület kifullad, az energia szétforgácsolódik.




Ilyen állásoknál többféle forgatókönyv lehetséges. Az egyik az, hogy az önmagunk és/vagy mások fegyelmezésére irányuló kísérletek (Merkúr együttállásban a Szaturnusszal, Szaturnusz kvadrátban a Marssal) már a hét vége felé is egyre több nehézséget okoznak, a január 28-i teliholdhoz közeledő időszakban pedig teljes kudarcot vallanak. (A hónap emblematikus fényszöge, a  Jupiter – Uránusz kvadrát 17-én pontosul be, és ezt három nap múlva a Mars- Uránusz találkozása követi. A két hatás technikailag együtt értékelendő). A robbanékonyság, kiszámíthatatlanság, a túlzások, túlkapások, a hatáskörök  túllépése egyéni és kollektív szinten is benne van  a pakliban.

A robbanások, kollektív és egyéni szinten is egyik pillanatról a másikra, minden előzetes figyelmeztetés nélkül is végbemehetnek. Időnként pontosan tisztában vagyunk a Molotov- koktél komponenseivel, csak azt nem tudjuk, melyik területen és mikor fog robbanni. (Én sem tudom. Csak az általános analógiákra szörítkozom, amelyek nagyon sokféleképpen nyilvánulhatnak meg. Ezzel kapcsolatos kérdésekkel kérlek ne keress.) Máskor pedig azért robban, mert egy idáig ismeretlen komponens kerül az elegybe.

A másik, kedvezőbb megélési mód az irányított robbanásoké. A szaturnikus fegyelem megakadályozza, hogy az elementáris pusztító erővel rendelkező villámok vaktában csapkodjanak. Meghatározott ütemben, meghatározott céllal, egy konkrét célpontra irányítjuk az energiát. Ezt persze, az aspektusok természetéből adódóan sokkal nehezebb megtenni, mint impulzusainktól elragadva tombolni.  Egyéni szinten azonban mégis összehasonlíthatatlanul több lehetőség van (akár még egy nagyszabású lomtalanítás, nagytakarítás formájában is), mint kollektíve.

Egyéni szinten – de talán kollektíve is, a Vénusz – Uránusz szintén csakhamar bepontosuló trigonja adhat lehetőséget a fölös energia kreatív elvezetésére. A Nap/Hold – Neptun szextil hatása is érvényesül még valamelyest, megteremtve az esélyt, hogy ha a külvilágban nehéz is haladni, belső munkával, alkotótevékenységgel tehermentesítsünk.



Mivel a napokban megint tömegesen kellett jelentenem és letiltanom a nemkívánatos kommentelőket és privátban rámírogatókat,  ennél az egyébként nem teljesen mundánasztrológiai posztnál is szükségesnek találom leszögezni:

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :

A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerinti) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂

A nagyvilágban borítékolható az egyre intenzívebbé váló felfordulás. Az események továbbra is illeni fognak az analógialáncokba: tömegbalesetek – főleg repülőkkel, légiközlekedéssel, libegő- típusú járművekkel, elektromossággal kapcsolatosak, természeti katasztrófák – elsősorban nagy viharok, földrengések, földcsuszamlások, szokatlan légköri jelenségek. És persze  társadalmi szinten sem mostanában fog kitörni a világbéke. Terrorakciók, erőszakossá fajuló demonstrációk, váratlanul fellángoló vagy eszkalálódó nemzetközi konfliktusok, merényletek sokkal valószínűbbek.

Arról sok blogbejegyzésben volt már szó, hogy az Egyesült Államokban továbbra is sokmindenre számíthatunk, csak  nyugalomra nem. Az ottani események számunkra is tanulságosak.  És nem csak a  januáriak. Szép, új világ…

A BLM és az alt-right egymás nyakát szorongatva süllyed bele az általuk kreált új mocsárba az amerikai politika régi mocsara helyén”. (Rajcsány Gellért : Borat 3 )

“Teljesen mindegy, mit gondolunk Trumpról, itt az történt, hogy a Twitter nevű, milliók és milliók által használt kommunikációs csatornát működtető magáncég eldöntötte, hogy az ezt a csatornát használó eddigi amerikai elnök ott megjelent közléseit bedobja az emlékezetlyukba. Ez messze túlmutat az egyszerű magyarázaton, hogy egy magáncég azt csinálhat, amit akar”. (Rajcsány Gellért: Trumpot bedobták az emlékezetlyukba)

” A Capitoliumba betörő csőcselék a saját ügyét szabotálta azzal, hogy a választási eredmény elleni szimbolikus, de törvényes fellépést törvénytelen betöréssel akadályozta. (…)

Az elmúlt években az Egyesült Államokat összetartó szövet mintha szálanként szakadna szét. Az amerikaiak igazi összetartó ereje az alkotmány volt, ami szinte egy politikai vallást hozott létre. Amerikában ugyanis megannyi nép keveredik, akik különböző kultúrákból érkeztek, és akiket eddig csak az kötött össze, hogy elfogadták az amerikai ideát, azt, hogy bárki lehet sikeres az országban, nem számít honnan jött. Az elmúlt években azonban egyre erősebb ideológiai ellentétek alakultak ki, és tömegek kezdtek rosszként tekinteni arra a rendszerre, amely a talpazatát adta a társadalomnak. Egyre kevesebb kérdésben volt egyetértés, egyre dominánsabb lett az úgynevezett „törzsi” politizálás, amely csoportként tekint az emberekre és nem egyénként kezeli őket. Az ilyen széthúzás mindkét oldalon szélsőségeseket termel.

Az egyik oldalon a szélsőségesek minél hamarabb meg akarják buktatni a rendszert, a másik oldal szélsőségesei pedig erőszak árán is meg akarják tartani. Ez utóbbi nyilvánult meg szerda este.

Ha nem találnak vissza azokhoz az alapvető értékekhez, amelyek összekötik őket, az amerikaiak hasonló epizódokra számíthatnak”. Hajdú Tímea : A törvénytelenség áradása. Mi történt Washingtonban ?





Kapcsolódó

Januári előrejelzés

Mars a Bikában 2021

 

A bejegyzés kiemelt képe :  Káli istennőre hajadzó Moren/Mara  (a tél, halál, újjászületés pogány, szláv istennője) – kortárs feldolgozás. Margo Kai festménye

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!