Január – 2021

Január eseménydús hónapnak ígérkezik, bár az első két hét folyamán nincsenek látványos változások. A látszat csalóka.  Kiszámíthatatlanságból, instabilitásról már január második felében sem lesz hiány, 2021 pedig egy újabb olyan év, amikor csak a bizonytalanság a biztos.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Január eseménydús hónapnak ígérkezik, bár az első két hét folyamán nincsenek látványos változások. Akik azt hitték, hogy egyik napról a másikra rájuk köszönt a varázslatos Vízöntő kor, csalódottan tapasztalhatják, hogy a december 21-i Jupiter – Szaturnusz találkozó jelezte korszakváltásnak látszólag nyoma sincs. Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen hosszú távú ciklusról van szó, amely – legalábbis eleinte- sok minden lesz, csak varázslatos nem. A tavaly év elei Szaturnusz- Plútó együttállás súlyos, fojtogató jelenléte már csak rossz emlék, de már összeállóban van 2021 emblematikus fényszöge, a Szaturnusz – Uránusz kvadrát, ami még jobban felforgathatja már így is szétzilált világunkat. A Bikába lépő, a Szaturnusszal, Jupiterrel és Uránusszal sorra feszült aspektusokat képező Mars ehhez bőséges muníciót szolgáltat, a január közepén bepontosuló Jupiter – Uránusz kvadrát pedig elszabadítja a petárdazáport. Kiszámíthatatlanságból, instabilitásról már január második felében sem lesz hiány, 2021 pedig egy újabb olyan év, amikor csak a bizonytalanság a biztos.



Az év látszólag eseménytelenül kezdődik, ami persze, tekintve a 2020 folyamán alaposan megtépázott idegeket, nem feltétlenül baj. Sokakat frusztrál ugyan az elmaradt szilveszteri bulizás, utazgatás de ez apró probléma azokéhoz képest, akik a járvány miatt, jóformán egyik napról a másikra veszítették el hozzátartozóikat, barátaikat, munkahelyüket, egzisztenciáikat -és még lehetne sorolni mi mindent. Akiknek az a legnagyobb gondjuk, hogy a szokásos figyelemelterelő pótcselekvések híján a szokásosnál több időt voltak kénytelenek önmaguk kellemetlen társaságában tölteni, és /vagy neadj Isten, ebben az időszakban még azzal is kénytelenek voltak szembenézni, milyenek is valójában legközelebbi kapcsolataik, önsajnáltatás helyett jobb, ha mielőbbi rendrakásba kezdenek a házuk táján. Ebbe a szekrényeikben rejlő csontvázak eltakarítása is beletartozik, ugyanis a közeljövőbeli hatások rengeteg alkalmat szolgáltathatnak ahhoz, hogy azok kipotyogjanak. Persze, hogy a legváratlanabb időpontokban… És persze, hogy a legrosszabbkor ….

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtakaki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Január 1 : Merkúr – Neptun szextil
Az új év egy viszonylag kellemes hatással indult: az 1-én bepontosuló Merkúr – Neptun szextil közérzetjavító hatású. A segítő fényszög hatására képesek lehettünk kreatív formát adni elképzeléseinknek, fantáziánkat hasznos cél szolgálatába állíthattuk. További pozitívum, hogy a Karácsony és Szilveszter közötti időszakot puskaporossá tevő Mars- Plútó kvadrát is feloldódott.

Hazai vonatkozású nagyon jó hír, hogy az a 26 éves rendőr, akit Karácsonykor, a Mars – Plútó kvadrát bepontosulását követő napon késelt meg egy őrjöngve garázdálkodó férfi, már viszonylag jól van. Az életveszélyes sérüléseket szenvedett rendőr az év első napján egy interjút is adott. Nagyon tanulságos , olyan plútói történet, ami jól végződött .



Január 4 : Jupiter – Neptun félkvadrát : Vízöntő 3°32 – Halak 18°32

A január 4-én bepontosuló Jupiter – Neptun félkvadrát sokkal szubtilisebb, de azért fontos tisztában lenni jelenlétével. Energetikája 2019-ből lehet ismerős, amikor a Nyilas Jupiter – Halak Neptun (ld I.rész, II rész) közötti kvadrát hatása gyakorlatilag egész évben érvényesült. A Jupiter és a Neptun közötti erőpróbáló fényszögek személyes és kollektív szinten is nagyfokú valóságelhárításra hajlamosíthatnak, hacsak más tényezők nem kötnek erősen a realitások talajához. 2021 folyamán nem kötnek még annyira sem, mint az előző években. 2019-ben elég sok bejegyzés született erról az aspektusról, ugyanis a Nyilas Jupiter tranzittal karöltve irreális derűlátásra hajlamosított. Akkoriban gyakran figyelmeztettem a 2020-ban várható gazdasági padlótfogásra, ahogy arra is, hogy a csodavárásnak és a rossz befektetéseknek katasztrófális következményeik lehetnek. Sokan vádoltak vészmadárkodással, de sajnos az én előrejelzéseim váltak valóra, sőt a realitások jócskán felül is múlták legpesszimistább elképzeléseimet.
A félkvadrát hatása ugyan gyengébb, mint a kvadráté, de lila ködből most is van bőven- már csak a Nagy Konjunkcióhoz fűzött vízöntőkori újjászületéssel kapcsolatos elvárások miatt is. És ez nem jó. Továbbra is robbanékony, kiszámíthatatlan időszakban vagyunk, ilyen lesz az egéz év, még ha eltérő dinamikák érvényesülnek is, mint 2020-ban. Illúziókat táplálni, elhallgattatni veszélyérzetünket azonban továbbra is nagyon veszélyes. Életveszélyes. Ezért nagyon ajánlott megkülönböztetett figyelmet szentelni ennek a látszólag gyenge aspektusnak. (Kapcsolódó : A Jupiter és a Neptun-Stephen Arroyo, Jupiter – Neptun aspektusok – Liz Greene)

Január 5 : Merkúr – Plútó együttállás – Bak 24°19′
Az év szilveszterezés után hagyományosan január 4- 5 körül szokott beindulni. Idén e napokkal kezdődik az év második hete ; az 5-én bepontosuló Merkúr – Plútó együttállással elég feszülten.

A Merkúr és a Plútó találkozásai esetenként akár „detektív tranzitnak” is nevezhetők, ugyanis ezekben az időszakok ideálisak lehetnek arra, hogy a dolgok mélyére ássunk, választ keresve valamely kérdésre, bizonyos problémák megoldása után kutatva. A Merkúr- Plútó tranzitoknak egyszersmind van valami rögeszmés, megszállott jellegük is, gyakran állnak kapcsolatban propagandával, késhegyig menő vitákat jelezhetnek, sodorhatnak olyan embereket utunkba, akik megpróbálják ránk kényszeríteni véleményüket (Persze, nekünk is lehetnek ilyen törekvéseink). Szerencsésebb, ha vitás kérdések tisztázását későbbre halasztjuk. Mivel a Plútó terrorcselekményekkel, erőszakkal, tömegszerencsétlenségekkel is kapcsolatba hozható, a nagyvilágban is nyugtalanító fejleményekre számíthatunk. Kapcsolódó : Merkúr – Plútó fényszögek a horoszkópbanAmi az asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt.

A jelen együttállás sajátossága, hogy az Egyesült Államokban az elektoroknak január 6-án kell szavazniuk a november 3-i elnökválasztás eredményének, Joe Biden győzelmének a jóváhagyásáról. Azonban több republikánus politikus , köztük a befolyásos texasi Ted Cruz is kifogást fog emelni a több szempontból is ellentmondásos eeredmény jóváhagyása ellen. Részletekbe most nem megyek bele, az amerikai elnökválasztással és az Egyesült Államokban zajló folyamatokkal több régebbi bejegyzés is foglalkozik.

Mivel a napokban megint tömegesen kellett jelentenem és letiltanom a nemkívánatos kommentelőket és privátban rámírogatókat,  ennél az egyébként nem teljesen mundánasztrológiai posztnál is szükségesnek találom leszögezni:

Kommentelők, akiket nem szabad kibontakozni hagyni…
A mundánasztrológiai posztok rendszerint megosztó jellegű tartalmak, ezért már az elején szükségesnek látom tisztázni az alábbiakat. (Persze ez minden más bejegyzésre érvényes) :

A leírtak a saját véleményemet tükrözik, amit jogom van képviselni. Különösen egy, a tulajdonomat képező és általam finanszírozott oldalon. 

Természetesen neked is jogod van a saját véleményedet kifejteni. A saját térfeleden. Ahova én nem megyek észt osztani, még akkor sem, ha nagyon nem értek veled egyet. Ahogy az ablakod alá sem piszkítanék azért, mert épp ott jött rám a hasmenés. 🙂 Világkép-értelmezésbeli vitáknak egyébként alapból nem látom értelmét. Nem is szoktam ilyesmikbe belebonyolódni.

Az oldalamon felbukkanó tendenciákat azonban csírájában kezelem, mert seperc alatt hajlamosak kommentháborúkká eszkalálódni. Erre se nekem nincs szükségem, sem tényleges célközönségemnek, a normális olvasóknak.

Tehát : amint észreveszem, a hozzászóló jelentésével és letiltásával „jutalmazom” az efféle sziporkákat. Ha privát üzenetben/mailben, “olvasói észrevételnek” álcázott fontoskodás formájában  próbálsz felhomályosítani a dolgok (saját narratívád szerint) “valódi állásáról”, koncepciót diktálni (= pofátlanul betörsz az intimszférámba és f@sságokkal rabolod az értékes időmet),  erre való esélyeid meghatványozódnak…

Ugye már leesett, nemkívánatos kommentelő édesbogaram, aki fontoskodásodon kívül semmit nem teszel az oldalért, hogy  ezzel nem a Te szólásszabadságodat korlátozom. Ha nem tetszenek a kiposztolt tartalmak, tudok egy szuper megoldást: abbahagyod az oldalam követését 🙂




Kiegészítés 2020 január 6 , 22:00

Több mint 25 éve tanulmányozom az asztrológiát, így pontosan tisztában vagyok azzal, hogy ha nem valóságelhárításra, hanem annak megismerésére használják, működik. Ennek ellenére sem  gondoltam volna,  hogy nemegészen egy nappal a bejegyzés közzétételét követően fontos kiegészítéseket kell eszközölnöm. És a következő napok eseményei  csupán a január második felére eszkalálódó folyamatok kezdetét jelentik…

Január 6-án egzakt még a Merkúr- Plútó együttállás, és kvadrátot képez a Mérleg Holddal. Úgy tűnik, nem csak a szó átvitt értelmében lett ütős a formáció….

2020.01.06-án, 18 :01-kor újabb utórengés Horvátországban :  ” A szeizmológiai obszervatórium közleménye szerint az 5,3-as erősségű földrengés – amely a 2020. december 29-ei, 6,3-as erősségű földrengés utórengése volt – helyi idő szerint 18.01 perckor keletkezett, 10 kilométeres mélységben, ismét Petrinja község közelében, a magyar határtól megközelítőleg 100 kilométerre”. (Portfolio)

 

Írtam, hogy éppen aznap zajlott az elektori ülés az Egyesült Államokban, nagyjából így : ” A tüntetők a Capitolium elé vonultak, többen pedig át is törték az épület köré vont kordont. Be is jutottak az épületbe, a Szenátus zárt ajtaja előtt járnak, a képviselőket rendőrök védik tőlük. Az ülést felfüggesztették”. (HVG)

Trump támogatói áttörik a rendőrkordont és behatolnak a Capitoliumba

„Nézzük csak ezt a fotót: ez nem a Borat 3. forgatása, hanem a történelem kb. legpancserebb puccsa, amikor is az összes választás utáni jogi és politikai lehetőségét végigzongorázó Trump az utolsó utáni utáni utáni utáni pillanatban sem képes civilizált módon tovább lépni (és ha akarja, nekifutni egy újabb fejezetnek a politikai pályafutásában); mire egy pár feltüzelt freak bemegy hőzöngeni a Capitoliumba, bár talán maguk se tudják, miért”. „A BLM és az alt-right egymás nyakát szorongatva süllyed bele az általuk kreált új mocsárba az amerikai politika régi mocsara helyén”. (Mandiner)

“A történelem legpancserebb puccsa” További képek : HVG, Origo



Január 7 – március 4 : Mars a Bikában

forrás: Daily Mail

Január 7-én a Mars száműzetése jelébe, a Bikába lép. Mivel a Mars retrográd időszaka miatt tavaly kb 6 hónapot töltött otthonában, a Kosban, nagyon jelentős energiaváltásról van szó. A Mars 2020 as Kos tranzitjával külön, két részes bejegyzés foglalkozik. Emlékeztetőül röviden: tavaly szó sem volt Kos Mars időszakokra általában jellemző lendületes, kezdeményező csörtetésről. A haladást nem csupán a Mars tolatása fékezte, hanem Jupiterrel, Szaturnusszal és Plútóval képezett kvadrátjai is. Ismert okokból rengeteg energia, életerő, kezdeményezőszellem szorult be, és ez igen destruktív módon, ellenőrizhetetlenül robbant az asztrológiailag kritikus időszakokban.

A Bikában a Mars nincs csúcsformában, sokkal lassúbb, kiszámíthatóbb, megfontoltabb mint a Kosban. Célja: a már eddig elért eredmények, megszerzett értékek tartósítása. Nem akar újabb területeket meghódítani, hanem a meglévőket szeretné felvirágoztatni vagy éppenséggel élvezni erőfeszítései gyümölcsét.

Most azonban ezek a sztereotípiák több okból sem fognak érvényesülni. Mint már sokszor volt szó róla, a 2019 – 2026 között a Bikában vendégeskedő Uránusz valamennyi, ebben a jegyben tranzitáló bolygó működését átszínezi. Az Uránusz éppen ellentétesen működik a Bika karakterével: kiszámíthatatlan, instabil, újító, mindenáron igyekszik kitörni a szokásos kerékvágásból. A Mars – Uránusz együttállás ugyan csak janiár végén pontosul be, a kombináció azonban az egész hónapra rányomja a bélyegét. Felerősödik a Bika Mars működésének az a jellege, hogy nem azonnal adja ki magából az energiát (ez lehet feszültség, düh, valamilyen produktív tevékenység, kezdeményezés), hanem az felgyülemlik benne és aztán robban. Az Uránusz még nagyobb erejűvé és még kiszámíthatatlanabbá teszi ezt a robbanást. Az idei Bika Mars – tranzit állomásairól a blogon részletes összefoglaló érhető el, meghatározó lesz az év további történései szempontjából.: Mars a Bikában 2021




Január 8 – március 15 : Merkúr a Vízöntőben

Január 8-án újabb jelentős váltást tapasztalhatunk: a Merkúr a Vízöntőbe lép. Idén tolatása miatt a szokásosnál sokkal hosszabb ideig, március 15-ig tartózkodik ebben a fix levegős jegyben. Január 15-én lép be a retrográd árnyékba, tolatását 31-én kezdi el (Vízöntő 26°28′-en kezdi el és február 21-én, a jegy 11°-án hagyja abba).

Az információcsere bolygójának felüdülés újra levegős száguldozni a Bakban való bukdácsolást követően. Akárcsak nekünk: gondolataink letisztulnak, elfogulatlanabbakká válnak, eredeti stílusban fejezzük ki mondanivalónkat, döntögethetünk úgy is tabukat, hogy közben ne kelljen késhegyig menő vitákba bonyolódni. Ügyeinket madártávlatból szemléljük, így jobban rájuk is látunk, ha azonban elefántcsonttoronyba zárkózunk, el is távolodhatunk a valóságtól. Ha eddig a járványvédelmi intézkedések, rossz idő, munkahelyi elfoglaltságok miatt nem sok időt tölthettünk a szabadban, most minden idegszálunk friss levegőre sóvárog. A levegőváltoztatás a szó átvitt értelmében is ajánlatos, a nagy túlzások azonban kerülendők.

Jelen tranzitnál még inkább, mint általában. A Merkúr retrográd időszaka és erőpróbáló fényszögeinek sorozata miatt ugyanis nem kapcsolhatunk teljes sebességre, bármennyire is szeretnénk. A kényszerű késedelem, a Vízöntő, a Merkúr és az Uránusz türelmetlen alaptermészetével valamint a Merkúr Jupiterrel, Szaturnusszal, Marssal, Uránusszal képezett nehéz aspektusaival kombinálódva megnöveli az irritációk lehetőségét. Akárcsak a belőlük fakadó konfliktusok, balesetek , sérülések , elkapkodott, hibás döntésekét. A Merkúr nehéz fényszögeinek sorozata mintegy előhírnöke a Bika Mars tranzit sokkal zűrösebb állomásainak. Egy részük a Merkúr tolatása miatt február folyamán is megismétlődik, tovább növelve a bonyodalmakat. Kapcsolódó : Vízöntő Merkúr tranzitként

Január 8 – március 1: Vénusz a Bakban
Ugyanezen a napon a Vénusz is jegyet vált. A könnyed, világias bolygó nem érzi magát túl jól a struktúrák, szabályok, felelősségvállalás, önkorlátozás jegyében.
Azonban e tranzitnak megvannak a pozitívumai is. Közelmúltbeli, társulásainkkal – (főleg szerelmi, szakmai, üzleti jellegűek), hivatásbeli és pénzügyeinkkel kapcsolatos felismeréseinket valószínűleg nem túl kellemes élmények táplálták, de e tranzit idején remélhetőleg világosabb fejjel, derűsebben is képesek lehetünk végig vesézni őket. Ez önmagában is megnövelhetii a kreatív megoldások esélyét. (Több: Bak Vénusz a horoszkópban)

Január 8 : Nap – Neptun szextil – Bak – Halak 18°37′
A január 8-án bepontosuló Nap – Neptun szextil hatására az élet sokkal kellemesebb helynek tűnik, a fantázia megélénkül, de konkrét erőfeszítés nélkül az ihlet tovaszáll. Így azon kaphatjuk magunkat, hogy fájdalmasan sóvárgunk az ideális ….(tetszés szerint behelyettesíthető: párkapcsolat, munka, otthon, környezet, baráti kör, szellemi vezető) után, eközben azonban elfelejtjük végiggondolni, vajon mi mennyire vagyunk ideális partnerek, családtagok, barátok, munkaerők, szolgáltatók, tanítványok, stb. Azon sem árt eltöprengeni, hogy milyen konkrét lépéseket tettünk eddig, hogy nem kielégítő feltételeinket és társulásainkat igényeinknek megfelelőbbekre cseréljük, vagy ha nem kerítettünk rá sort, mi mindent tehetünk meg mostantól kezdve ? És ha nincsenek kész megoldások, receptek, hogyan terelhetnénk olyan mederbe kreatív energiáinkat, hogy mi magunk rukkoljunk elő velük

Január 9 :Vénusz – Mars trigon- Bak – Bika 01°15′
A Bika Mars tranzit igen kellemes epizóddal indul, a helyzet csak ezt követően éleződik ki. A Bak Vénusszal képezett trigon közvetlenül a két bolygó jegyváltása után pontosul be, január 9-én. (A kedvező fényszög hatása tulajdonképpen már január első hetében érvényesült, amikor még a Mars a Kos végén, a Vénusz pedig a Nyilas végén tartózkodott – és ez sokat dobott az év első napjainak hangulatán)
Bár két szerelmi jelölő között jön létre, a Mars – Vénusz trigon nem valami vérmes tranzit. Föld jegyek esetén még kevésbé valószínű a tűzijáték, mint egyébként – a hozadékok azonban nagyon pozitívak. (Bővebben: Mars – Vénusz/Vénusz – Mars trigon tranzitként)




Január 9 -12 : Merkúr – Mars kvadrát , Merkúr – Szaturnusz /Jupiter együttállás
Azonban ez a rózsa sem teljesen tüskementes. A Merkúr ugyanis szintén 9-én kvadrátot képez a Marssal, miközben technikailag a 10-én egzakttá váló Merkúr- Szaturnusz, a 11-i Merkúr – Jupiter együttállás hatása is érvényesül, sőt a január 12-i Merkúr – Uránusz kvadrát is szót kap.
Ezek az összetett hatások szintén sokféle irritációt és kiélezett helyzeteket tartogathatnak. A diszharmonikus Mars – Merkúr aspektus agresszív/ vitatkozó energiát jelent. Ezzel egyidejűleg a szaturnuszi korlátok is érvényesülnek. A makacsság, a saját állásponthoz való ragaszkodás szintén jellemző. A Jupiter eközben bolhából is elefántot csinál, gyorsabb tempóra sarkall, dogmatikussá tesz. A Mars is teljes erőből nyomná a gázt, miközben a Szaturnusz fékez. Mindez tömény frusztráció, esetleg brutalitás, bántó szavak, elhamarkodottság formájában nyilvánulhat meg.

Jelenlegi viselkedésünket/ döntéseinket azonban nemsokára felül kell vizsgálnunk és újra kell gondolnunk (a retrográd Merkúr megismétli ezeket a fényszögket) tehát valamit, hanem a korlátok ( Szaturnusz), (mások) cselekedetei és/vagy versenyhelyzetek (Mars) is kihívások elé állítanak. A Mars és Vénusz egyidejű érintettsége miatt szerelmi perpatvarok is elképzelhetők. Ilyen esetekben a lepedőcsata sokszor segít elkerülni a veszekedést. Máskor meg éppenséggel, egy közben megcsörrenő gyanús telefon, váratlanul kipattanó titok meg éppenséggel kirobbanthatja. Mivel a Mars jelenléte ösztönzi a rivalizáló hajlamot, a levegős Vízöntő bolygóknál meg az Uránusznál pedig az elköteleződés, kötöttség a kényes téma, a szerelmi háromszögek is rengeteg bonyodalmat okozhatnak.

Kollektív szinten persze nagyobb horderejű problémák is adódhatnak: elsietett döntések, kaotikus ügyintézés, politikai, közéleti viták és persze a balesetek esélye is nő. Ez főleg a légi közlekedést érintheti, de más útvonalakon is elkel az óvatosság.
Egész hónapra érvényes, akárcsak a Merkúr Vízöntő-beli tranzitjára, és a Jupiter/Szaturnusz – Uránusz kvadrátok hosszabb távú befolyására, hogy az online felületekkel kapcsolatos zavarok is gyakoribbá válhatnak. (Pl akadozó információforgalom, zűrök a banki tranzakciók körül, akár tömegeket is érintő vírusos támadások, hackelések)
Kapcsolódó: Merkúr – Szaturnusz erőpróbáló fényszögek a horoszkópban és tranzitként, Merlúr – Jupiter aspektusok C.E.O Carter)

Január 12 : Merkúr – Uránusz kvadrát – Vízöntő – Bika 6°43′
Ez a tranzit a műszaki eszközök, kommunikációs csatornák ilyenkor szinte „kötelező” zavarain kívül más típusú malőröket is tartogathat Figyelmünket izgalmas (vagy annak vélt) témák, események és derült égből villámcsapásként kitörő perpatvarok terelhetik el valóban lényeges teendőinkről, az elkalandozás „jutalma” pedig elveszett vagy ellopott, megrongálódott holmik, kisebb-nagyobb balesetek, mulasztások formájában érkezhet. Szó sincs róla, szükség van ezekre a megvilágosító felismerésekre, a sors azonban meglehetősen kellemetlen formában hívhatja fel a figyelmet hiányosságainkra és tényleges feladatainkra. Kapcsolódó: Erőpróbáló Merkúr – Uránusz fényszögek




Január 13 : Mars – Szaturnusz kvadrát – Bika – Vízöntő 3°01

Ez a sorozat már nyárról ismerős, az elmúlt fél év alatt, a Kos Mars tolatása miatt többször is részünk volt belőle. Először 2020 augusztus 24 -én jött létre, a direkt mozgású Mars és a retrográd Szaturnusz között, Kos- Bak 26°19; szeptember 29: -én, amikor a Mars már tolat, a Szaturnusz pedig éppen direkt stacionáriusba vált, Kos – Bak 25°20 , harmadszor, utoljára pedig 2021 január 13-án, ímmár a Bika – Vízöntő 3°01 -án. A fényszögek befolyása a bepontosulás előtti és utáni 7 – 10 nap folyamán is érvényesül. Szokás szerint más egyidejűleg jelen lévő hatásokkal kombinálva értékelendő.

A Mars és a Szaturnusz erőpróbáló fényszögei általában véve is problémásak. Több bejegyzés is foglalkozik velük a blogon. (Erőpróbáló Mars – Szaturnusz fényszögek a horoszkópbanMars – Szaturnusz kvadrátDiszharmonikus Mars- Szaturnusz kapcsolatok a horoszkópban és tranzitkéntMars – Szaturnusz kvadrát tranzitként – Robert HandA rossztevők kezelése – Robert Hand )

Ilyen időszakokban úgy tűnik, még a legapróbb lépés is akadályokba ütközik, az energia elszivárog, a hatékonyságot pedig a düh, a frusztráció, tehetetlenség érzései is fékezik. A balesetek, gyulladásos betegségek (fogak, arc-és homloküregyulladás a legtipikusabbak, de az epe is érzékeny lehet), különböző típusú fejfájások, pl migrén, erőszakos cselekmények gyakorisága is megnő.

Erre főleg azért érdemes odafigyelni, mert kollektív szinten a Mars – Szaturnusz diszharmonikus kapcsolata arra utalhat, hogy az autoritás- személyekkel való konfliktusok is gyakoribbá válnak, mint általában. Ebbe a fegyveres összetűzések is beletartoznak (pl. tömegoszlatás, zavargások, csoportosan vagy magányosan elkövetett terrorakciók, tömegpusztító fegyverekkel való erődemonstráció, aminek azonban rossz vége is lehet, stb). A mundánasztrológiában a retrográd Mars időszakait egyébként is háborúkkal, természeti katasztrófákkal hozzák összefüggésbe, különösen ha a Mars súlyosan támadott is. Ilyen helyzetek a Mars direktbe fordulását követően is előfordulhatnak; a tolatás idején még csak levegőben lógó konfliktusok gyakran a direktbe váltást követő fényszög megismétlődésekor robbannak ki.




Január 13 : Újhold a Bakban

 

Káli istennőre hajadzó Moren/Mara  (a tél, halál, újjászületés pogány, szláv istennője) – kortárs feldolgozás. Margo Kai festménye

 

Az újhold a Bak 23°-án születik meg január 13-án , helyi idő (Budapest ) szerint reggel 6- kor. Az újholdképlet a fentebb bemutatott hatásokat ötvözi, így a következő holdhónap nem ígérkezik túl szívderítőnek. A Szaturnusz uralma alatt álló Bak újholdakról általában véve elmondható, hogy valami módon szakmai, egzisztenciális témákkal, felelősségeinkkel, struktúráinkkal állnak összefüggésben, az elkövetkező 28 nap alatt ezek kerülnek érdeklődésünk középpontjába. (Egyéni szinten az az életterület kerül fókuszba, ahova az újhold esik).
A Plútóval együtt álló fővilágítók arra figyelmeztetnek ( a Nap – Plútó együttállás másnap pontosul be), hogy az újholdhoz kapcsolódó újjászületés most halálközeli élmény formájában zajlik, a megújuláshoz válságokon keresztül vezet az út. A nyomás elviselhetetlenné fokozódhat.

Jóllehet ez az újhold kedvez a lélek mélyére való leásás és a minták tudatosítása, átalakítása folyamatának, túlságosan intenzívvé, hiperkritikussá, vitatkozó kedvűvé is tehet. A rögeszmésség, paranoia, hatalmi harcok szintén jellemző hozadékok.
(Bővebben: Nap – Plútó fényszögek – a természet elemi ereje, Nap – Plútó fényszögek: a trauma, Nap – Plútó fényszögek: az apa halála, Plútó – Nap tranzitok (Howard Sasportas) ; Erőpróbáló Hold-Plútó fényszögek, A dráma varázsa, A családok sötét oldala)

A felszín alatt – vagy nem is annyira alatta- rengeteg indulat feszül. A szintén aznap bepontosult Mars- Szaturnusz kvadrát lebénít, a továbblépést jelentősen lelassíthatja, miközben a már összeállóban levő Mars – Uránusz együttállás, Mars- Jupiter kvadrát hatására úgy érezhetjük: ha fénysebességre válthatnánk is csak csigatempóban száguldhatnánk. Kollektív szinten az emberek valószínűleg egyre nehezebben viselik a korlátozásokat, de a nyomás és a kontroll más módon is erősödhet, mintegy megteremtve a robbanás előfeltételeit.

A feszültség igen nehezen kezelhető, önfegyelmet gyakorolni – vagy a fegyelmet másokkal betartatni nehéz. Stratégia nélkül, spontán impulzusoktól vezérelten, erőből, lendületből nekimenni korlátoknak, struktúráknak, autoritásfiguráknak (ugyanezen a napon bepontosuló Mars – Szaturnusz kvadrát) egyéni és kollektív szinten is jellemző magatartásforma lehet. Helyzete és helyszíne válogatja, jogos -e a lázadás, értelmes -e a projekt. Az azonban bizonyos: a cselekvés ebben a formában még nagyobb ellenállást vált ki, a lendület kifullad, az energia szétforgácsolódik

Egyéni szinten – de talán kollektíve is, a Vénusz – Uránusz szintén csakhamar bepontosuló trigonja adhat lehetőséget a fölös energia kreatív elvezetésére. A Nap/Hold – Neptun szextil hatása is érvényesül még valamelyest, megteremtve az esélyt, hogy ha a külvilágban nehéz is haladni, belső munkával, alkotótevékenységgel tehermentesítsünk.




Január 14 – Uránusz direkt – Bika 6°43′
E napok intenzitását az Uránusz direktbe váltása is növeli. Egyéni szinten legjobban akkor használhatjuk ki az uránuszi energiákat, ha sort kerítünk azokra a változtatásokra, amelyeken retrográd szakaszának időszakában törtük a fejünket. A direkt stacionáriusba váltó Uránusz hatására erős késztetést érezhetünk, hogy az általa befolyásolt életterületeken és témákat illetően nagyobb mozgástérre, szabadságra, több rálátásra tegyünk szert, más szempontokból is megvizsgáljuk a dolgokat, új irányokba nyissunk. Újító elképzeléseinket azonban még érlelnük kell pár hétig, mielőtt gyakorlatba ültethetjük őket.

Január 14 : Vénusz – Uránusz trigon
A vénuszi – uránuszi hatás a szó szoros értelmében felvillanyozhat és arra ösztökélhet, hogy bővítsük kapcsolatainkat, egyszersmind nagyfokú szabadságvágyat, extravaganciát is kölcsönöz. Külső megjelenésünkön merész átalakításokat eszközölhetünk; a kellemes meglepetések váratlan bevételek, ajándékok formájában is érkezhetnek. Mivel a fényszög föld jegyben levő bolygók k9zött jön létre, az újítások megfontoltabbak, könnyebben ültethetők át a valóság talajára, a kockázatok pedig visszafogottabbak. (Kapcsolódó: Vénusz – Uránusz tranzitok)




Január 17 : Jupiter – Uránusz kvadrát – Vízöntő – Bika 6°43

Január 17-én újabb jelentős kozmikus eseménynek lehetünk tanúi: a Vízöntő – Bika 6°43-án bepontosul a Jupiter – Uránusz kvadrát. Bár csak egyszer, januárban lesz egzakt, ez az év egyik legfontosabb aspektusa. Hatása nagyjából egy hónapon át érvényesül. Mint a Külső bolygók történelemformáló ciklusai című bejegyzés 2 részében szó volt róla, a Jupiter-Uránusz ciklusok 14 évente ismétlődnek.

Szoros kapcsolatban vannak az ember tudatra ébredésével és e tudatosság növekedésével, a távlatok tudatos kitágításával és transzcendálásával. Az aspirációt és az erőfeszítéseket ötvözve az ember fejlődési lehetőségeivel állnak összefüggésben, és ezeket segítik elő. Bátorítják a mélyebben rejtőző lehetőségek felismerését, kérdéseket vetnek fel, új utakat nyitnak meg. Ösztönzően hatnak a prométheuszi forradalmi szellemre, önfejűvé tesznek, egyéni-és kollektív szinten is vállalkozókedvet, optimizmust adnak. Egyszersmind azonban a status quo elleni lázadásban is fontos szerepet játszanak, bármi legyen is ez adott idősztakban.

A konjunkció fázisára (a legutóbbi konjunkciók- amelyekkel a jelenlegi ciklus kezdetét vette – 2010 június 8 -án és 2011 január 4-én jöttek létre) és az erőpróbáló Jupiter- Uránusz aspektusokra egyaránt igazak André Barbault mundánasztrológus észrevételei „ Hatalomra juttat, ambiciózussá, vakmerővé, kockázatvállalóvá tesz, túlzottan szélsőséges viselkedésre hajlamosít. Konstruktív megnyilvánulási formájában a változás és a fejlődés legfontosabb katalizátora. Krízishelyzetben levő társadalomban azonban rendkívül ingatag helyzeteket idézhet elő egyik pillanatról a másikra, minden előzetes figyelmeztetés nélkül, amikor is a légkört óriási feszültség hatja át. Ilyen helyzetekben különösen veszélyes háborús potenciált hordoz”.

Belegondolva, hogy az 1789-es Francia Forradalom kitörésekor  is Jupiter – Uránusz konjunkció volt az égen, 222 év múlva pedig az Arab Tavasz nem sokkal a 2011 januári Jupiter – Uránusz konjunkció bepontosulását követően vette kezdetét, a legutóbbi Jupiter – Uránusz kvadrátokat (ezek voltak a jelenlegi ciklus nyitókvadrátjai ) 2013 augusztus 21, 2014 február 26, 2014 április 20 pedig az Iszlám Állam felemelkedése követte, lehet összehasonlítási alapunk. Még távolabbra tekintve: a 2007-es Jupiter – Uránusz kvadrát a 2008-as gazdasági válság előtt állt össze, 1993 február 26-án, amikor iszlám fundamentalisták először bombázták a Világkereskedelmi Központot , szintén egy Jupiter -Uránusz(Neptun) kvadrát volt alakulóban. Nyilván, ahhoz hogy ilyen horderejű változások következzenek be, más kollektív hatásoknak is érvényesülniük kell ; az előző Uránusz – Jupiter kvadrátoknál egyidejűleg az Uránusz- Plútó fényszög is erőteljesen érvényesült.

Ha ilyen időszakokban Mars-hatások is érvényesülnek, még valószínűbb, hogy a történések nem csupán váratlanok, hanem erőszakosak is lesznek. Jelenleg az Uránusszal együtt álló és a Jupiterrel kvadrátot képező Mars jelezhet ilyen forgatókönyveket. A hatás január közepétől a hónap végéig egyre erőteljesebben érvényesül. Február első napjaira már enyhül ugyan, de akkor meg a Szaturnusz – Uránusz kvadrát veszi át a stafétabotot. E hatások, a többiekkel összeadódva igen veszélyes és kiszámíthatatlan hellyé tehetik szűkebb/tágabb környezetünket a közeljövőben. Az esemény-szintű analógiákba, mint a 2021-es Bika Mars tranzittal foglalkozó bejegyzésben szó volt róla, nagyon sok minden belefér és az egész év történéseire döntő befolyást gyakorol. Ez kollektív -és egyéni szinten is érvényes.

Az Egyesült Államokban éppen január 20-án kerül sor az új elnök beiktatására. Hogy ténylegesen Joe Biden lesz Amerika első embere, vagy az események váratlan fordulatot vesznek, jó kérdés. Kompetens asztrológusok is vitáznak rajta és vannak olyan vélemények is, hogy nem kerül rá sor. Nem egészen alaptalan feltételezés; de a magam részéről nem tudom, hogy valóban így lesz-e, vagy magának Bidennek az elnöksége jelez -e valamilyen fajta radikális stílustörést, mentalitásváltást az eddigi gyakorlathoz képest.

Még ha maradnak is a jelenlegi eredmények, a stafétabot átadása jó eséllyel nem lesz zökkenőmentes: a nyertes és a vesztes táborban is éppen elég agresszív potenciál van ahhoz, hogy az érintettek egymásnak essenek. Hogy csak a „szokásos” kirakatok betörésével, áruházak kifosztásával, gyújtogatással, szobordöntögetéssel, „jogvédő” demonstrációk/ győzelmi ünnepélyek/ veszteség -siratók, vagy hosszabb távú felfordulásról, megint csak jó kérdés.

Bár a nagyon közeli jövőről beszélünk, esemény-szinten, az ilyenkor szóbajöhető analógiákon kívül ( erőszakos demosntrációk, forradalmak, terrorakciók, pénzpiacok, gazdaság hullámvasutazása, nagyobb horderejű balesetek, az időjárás szélsőségei-pl nagy viharok, természeti katasztrófák-elsősorban földrengések, vulkánkitörések) nem tudom megmondani, hogy milyen konkrét formában fognak ezek a hatások megnyilvánulni. ELŐREJELZÉSEKRE NEM IS VÁLLALKOZOM !

Ami azonban bizonyos, hogy nagyon jelentős folyamatok tanúi lehetünk, amelyeknek kihatással lesznek az egész évre. A február 17-én bepontosuló Szaturnusz – Uránusz kvadráthoz is bőséges témákat szolgáltatnak, ezek pedig 2021 -2022 között, valahányszor a Mars fix jegybe kerül (tehát Oroszlán, Skorpió, Vízöntő) újra meg újra terítékre kerülnek, újra és újra lángra lobbantják a lőporos hordót a világ e konstellációkra rezonáló tájain, és persze az egyéni életekben is.

Egyéni szinten a bolygókapcsolódás által érintett életterületeken alaposan túllőhetünk a célon, többet ígérhetünk, mint amit teljesíteni tudunk, a túltengő optimizmus hatására pedig tévesen mérhetjük fel lehetőségeinket és korlátainkat. Ebből életre szóló tragédiák, pénzügyi, magánéleti melléfogások is származhatnak. Ezek a tranzitok nagyon balesetveszélyesek is.




Január 19 – Nap a Vízöntőben
Január 19-én, amikor a Nap belép a Vízöntő jegyébe, kezdődik el az igazi tél. A barátok, csoportok, közösségek, ideálok, hosszabb távú tervek most kiemelkedő fontosságúvá válnak. A friss áramlatok hatására több szabadságra, játékosságra, kötetlenségre támad igényünk. Mindez remélhetőleg nem a felelősség alóli kibújás, önmagunk és mások veszélyeztetése a szabályok (különös tekintettel a járványvédelmi intézkedésekre), struktúrák felrúgása, megvalósíthatatlan fantazmagóriák kergetése, impulzív döntések formájában nyilvánul meg. Persze, kár lenne tagadni, hogy az egyidejűleg érvényesülő, részben már fentebb is bemutatott hatások éppenséggel az ilyen magatartásformákra hajlamosítanak.

Január 20 : Mars – Uránusz együttállás – 6°44′ Bika
A január 20-án bepontosuló Mars – Uránusz együttállást nem lehet elkülöníteni a 17-én bepontosult Jupiter – Uránusz kvadráttól. Valójában egyetlen összefüggő folyamat különböző állomásairól beszélünk. A Mars- Uránusz együttállások általános sajátosságairól vannak bejegyzések a blogon (ld itt és itt), dióhéjban annyit róluk, hogy nagy energiatöltetű, de igen kiszámíthatatlan kombinációk. Mint minden más hatást, ezeket is kontextusukban kell értelmezni: a kimenetel személyes szinten és kollektíve is nagymértékben függ az egyidejűleg érvénysülő többi befolyástól. Általában megnövelik a lendületet, a kockáztavállalási szellemet és a harci kedvet; a lehetséges következmények és/vagy a gyakorlati részletek azonban már sokkal kevesebb figyelmet kapnak. Kreatív megoldások, megtérülő kockázatok is lehetségesek ilyenkor, de a balesetek, erőszakos cselekmények, veszteségek veszélye sokkal nagyobb.
Jelen helyzetben ráadásul a kedvezőtlen forgatókönyv játszik. A Mars a hagyományos asztrológia álláspontja szerint rosszindulató bolygónak számít, ráadásul száműzetésben, rossz kozmikus helyzetben. Az Uránusz, bár a tradicionális asztrológia nem ismerte, az általánosan elfogadott álláspont szerint inkább rosszindulatú planéta, a Bikában pedig kimondottan rosszul érzi magát. A Mars a szintén rossztevő Szaturnusztól érkezik, az Uránusz pedig e kvadrát felé tart. Bővebben : A rossztevők kezelése – Robert Hand




Január 20 : Szaturnusz – Neptunusz félkvadrát : Vízöntő 3°56′ – Halak 18°56
Ugyanezen a napon egy másik, sokkal finomabb, de cseppet sem elhanyagolható befolyás is érvényesül: bepontosul egy Szaturnusz – Neptun félkvadrát. Mint e bejegyzésekben sokszor szó volt róla, legrészletesebben a Nagy Ismeretlen feltérképezése című bejegyzéseben, a Szaturnusz és a Neptun nem túlzottan jó barátok. A 2015 – 2016 közötti Szaturnusz -Neptun kvadráthoz társítható káoszról sokan őrzünk kellemetlen emlékeket. Az aspektussal foglalkozó tematikus oldal segít felidézni azt az időszakot. A félkvadrát esetén hasonló dinamika érvényesül, de nem annyira erőteljes. Ennek megvannak az előnyei, a kockázata azonban az, hogy még könnyebb belegabalyodni a káprázatok neptuni hálójánba, mint egyébként.

„Ezt az időszakot nagyon kényelmetlennek érezhetjük, ugyanis bizonyos helyzetek, eszmék, sőt akár emberek is feloldódhatnak és eltűnhetnek az életünkből anélkül, hogy újak bukkantak volna fel a láthatáron. Az idejét múlt szertefoszlik, hogy átadja a helyét az újnak, csakhogy ez nem történik meg egyik napról a másikra. (…)Az ebből következő változások zavarodottá tehetnek, nem látjuk a fényt az alagút végén, depressziósakká válunk, elbátortalanodunk. Aztán, mikor a régit felváltja az új, mi is visszanyerjük tisztánlátásunkat és önbizalmunkat. Ebben az időszakban fontos rendszeresen emlékeztetnünk magunkat arra, hogy az élet folyamatos változás, fejlődés és növekedés, és ha valaki vagy valami, akit vagy amit értékesnek tartottunk, eltűnik életünkből, akkor ennek itt volt az ideje, de várnak ránk jobb dolgok is” . (Leslie Hale)




Január 23 : Mars – Jupiter kvadrát – Bika – Vízöntő 7°55
A Mars – Jupiter kvadrát is régebbi ismerősünk; az elmúlt fél év alatt háromszor pontosult be: először augusztus 4-én, amikor a Mars még direktben haladt, a Jupiter pedig még tolatott, Kos – Bak 16°57′; másodszor október 19 -én, a retrográd Mars és a dirketben haladó Jupiter között, Kos – Bak 19°35; harmadszor pedig 2021 január 23-án, amikor már mindkét bolygó direktben mozog és jegyet váltott, Bika – Vízöntő 7°55. A Mars ekkor a Bika Uránusszal is együttállást képez, amely szintén egzakt kvadrátban van a Jupiterrel. A Jupiter – Szaturnusz együttállás, Mars/Uránusz – Szaturnusz kvadrát befolyása is jelentős.

Egy Mars – Jupiter erőpróbáló fényszög hatására igencsak túl lehet lőni a célon. Ez az aspektus nagy lelkesedéssel tölt el és hatalmas lendületet adhat … a kelleténél sokkal nagyobbat. A bepontosulást megelőző és követő hetet szélsőségek dominálhatják (különösen, hogy más bolygóhatások is ebbe az irányba mutatnak). Túlreagálunk, túlbecsüljük lehetőségeinket és elbagatellizáljuk a kockázatokat, túl nagy ígéreteket teszünk, előre iszunk a medve bőrére, ahelyett hogy tetteink beszélnének, nagy hangon bizonygatjuk igazunkat. Költekezőbbekké válhatunk, két végén égetjük a gyertyát, a valóságalapot nélkülöző látványos gesztusok, nagy ígéretek pedig nem csak a közéletet hatják át. Bővebben: Mars – Jupiter kvadrát tranzitként– Robert Hand, Mars – Jupiter fényszögek: a szerencsejátékosMars – Jupiter aspektusok a horoszkópban – C.E.O.Carter
Kollektív szinten demagógia, politikai, vallási csatározások teszik, nem is biztos hogy csak átvitt értelemben puskaporossá a légkört. A hiedelmeket, ideológiákat ilyenkor még annyira se szokás tényekkel alátámasztani, mint általában. Népszerűsítésük az inkvizítorok eszköztárát idézi, a szemben álló felek alapállása, hogy akik nincsenek velük, ellenük vannak, „igazságaik” érvényesítése érdekében pedig a legdurvább erőszaktól sem riadnak vissza.

Január 23 : Vénusz – Neptun szextil
A január 23-án bepontosuló Vénusz – Neptun szextil nem annyira látványos hatás, de segíthet ellensúlyozni a fentebbi destabilizáló hatásokat. Persze csak akkor, ha erőfeszítésekre és lemondásokra is hajlandók vagyunk azért, hogy földközelbe hozzuk álmainkat, ideáljainkat, fantáziáinkat. Tudatos erőfeszítéseket téve segíthet átevickélni a következő napok jelezte hullámvölgyein is




Január 24 : Nap – Szaturnusz együttállás – Vízöntő 4°20′
A következő napok hatásai szintén összeadódnak; a Nap Szaturnusszal és Jupiterrel való együttállása, Uránusszal majd Marssal képezett kvadrátja nagyon rövid intervallumon belül következik be, így gyakorlatilag egy komplex folyamatnak tekinthetők. A Nap a tudatosság jelölője is, így személyes szinten segíthet ráébredni a Vízöntő Jupiter/Szaturnusz konjunkcióval kezdődött ciklus személyünkre szabott feladataira, illetve a Szaturnus, Jupiter e jegybeli tranzitjához társíthatókra. E felismerések nyilván nem egyik-napról a másikra érkeznek, bár, mivel a Vízöntő és az Uránusz is érintett, jelentős intuitív bevillanásokra is adottak a lehetőségek. A január 29-i teliholdképletben mindhárom fényszög fontos szerepet játszik.

Általában véve a Nap – Szaturnusz együttállás az év sajátos mérföldkövének számítanak, különös súlyt, valamilyen értelemben véve komor tónust adva az új évnek. Az egyéni felelősség, kompetencia, valamilyen tehertétel, önkéntes vagy kényszerű vállalás, teljesítmény, vizsgahelyzet, veszteség fontos témák lesznek – valószínűleg nem csak az esztendő első hónapjában. Bővebben: Nap – Szaturnusz együttállás, Nap – Szaturnusz erőpróbáló tranzitok

Január 26 : Nap – Uránusz kvadrát
A Nap 26 -én bepontosuló kvadrátja az Uránusszal ugyanis a fentebbi veszélyekre figyelmeztet. (Ez a fényszög az előző 5 -6 napban is érződött és a következő 5 -6 nap folyamán is hat.) A dolgok finoman szólva is változékonnyá válnak. Az Uránusz szabadságot akar minden áron, Nap a status quo fenntartására törekszik -így bizonyos helyzetek, kapcsolatok váratlanul megszakadhatnak. Jelen helyzetben, tekintettel a Nap – Jupiter/Szaturnusz együttállás egyidejű jelenlétére, a kombináció utalhat autoritásszemélyek (akár kormányfők, prominens politikusok is) elleni lázadásra, a hatalom megdöntésér irányuló kísérletekre, és / vagy egy már folyamatban lévő váltás (pl az Egyesült Államokban ) ölthet viharos fordulatokat. A nagyvilágban is erősödhet a struktúrákkal, szabályokkal szembeni ellenállás.

Minden feszültség és bosszúság, váratlan véletlensorozat ellenére, amit az ilyen fényszögek tartogathatnak, érdemes odafigyelni ezeknek a napoknak a történéseire, ugyanis jelzéseket adhatnak arról, hogy milyen témákkal és milyen életterületeken akad feladat a következő hónapok során. (Kapcsolódó : Nap – Uránusz kvadrátNap – Uránusz fényszögek a horoszkópban)

Január 28 : Vénusz – Plútó együttállás
Általában véve a Vénusz- Plútó konjunkciók felfokozzák az érzelmeket, szenvedéllyel, motivációval ajándékoznak meg. Ez jó esetben azt jelenti, hogy a számunkra fontos kapcsolatok, ügyek mellett a legvégsőkig kitartunk, a nehézségektől sem visszariadva. A szakmai, üzleti sikerekért, kedvezőbb helyzetbe jutásért, társadalmi emelkedésért (Bak analógiák) keményen megdolgozunk.
Kevésbé szerencsés, ha megszállottá tesz, így nem tudunk lekattanni azokról a személyekről, irányokról sem, amelyek hiábavalósága már egy óvodás számára is nyilvánvaló. ( Bővebben: Megszállott szerelem, Vénusz – Plútó tranzitok, Vénusz – Plútó együttállás tranzitként)

Január 29 : Nap – Jupiter együttállás
A Nap – Jupiter együttállások igen jótékonynak számítanak – elbírálásukkor természetesen az egyidejűleg érvényesülő befolyásokat is figyelembe kell venni. Hagyományosan ezt a bolygókapcsolatot ideálisnak tekintik ahhoz, hogy önbizalmat, bátorságot, kezdeményezőkészséget, energiát és kockázatvállalási kedvet igényló projektekbe kezdjünk.
Jelen helyzetben azonban, az egyidejűleg érvényesülő hatásokat és az aznapi Oroszlán teliholdat figyelembe véve, nem biztos, hogy ez az aspektus a legjobb oldaláról mutatkozik be. A túlzások, szélsőségek sokkal valószínűbbek lehetnek.



Január 28 : Telihold az Oroszlánban 9°06

 

A telihold az  Oroszlán 9°06′-on teljesedik ki helyi idő szerint 20h16′-kor. Gyaníthatóan alaposan felkavarja majd a kedélyeket. A telihold oppozíciós fényszöge önmagában is feszültséget jelez, amely felszínre hozza az addig lappangó ellentéteket, felkorbácsolja az érzelmeket, megmutatva társulásaink rejtett aspektusait éppen úgy, mint a különböző, eltérő irányultságú személyiségrészek közötti konfliktust.

Az Oroszlán és a Vízöntő két egymást kiegészítő, egyszersmind egymással ellentétes archetípus. Valamilyen értelemben a jegyek által képviselt analógiák is reflektorfénybe kerülnek. Az Oroszlán az individuum, az ego szükségletei, az önkifejezés, a kreativitás, a szenvedély, a szerelem, a szív, a szórakozás, hobbik, örömök. Vállalkozással, gyerekekkel, gyerekkorral, tanulással, tanítással, sporttal is kapcsolatban van. A Vízöntő a kollektívum, az eszmények, a barátok, a támogatók, a közösségi tevékenységek, társadalmi célok

Jelen helyzetben a két fővilágító fix T-kvadrátot képez a Marssal és az Uránusszal. A T- kvadrát fókuszbolygóinként ez a két önmagában is nehezen kezelhető planéta robbanékony helyzetekre, váratlan, és nem feltétlenül békés fordulatokra utal. (Ld Az Uránusz mint fókuszbolygó)A tekintély, a status quo minimum megjérdőjeleződik, a kedélyek egyik pillanatról a másikra elszabadulhatnak, rendezvények, demonstrációk erőszakos jelleget ölthetnek. A forradalmi hangulat elhamarkodott lépésekre ösztönözhet, a megdöntendő bálványok mellett valódi értékeket is le lehet rombolni. Ez konkrét és átvitt értelemben is igaz. E befolyások egyéni szinten, a magánéletben is növelik a váratlan fordulatok, kiugrások, elválások, lezárások esélyét. A stabil, teherbíró alapokon álló társulásoknak a még oly viharos hatások sem árthatnak meg; ilyen helyzetekben általában azok a dolgok vagy kapcsolatok érnek véget, amelyeknek egyébként is le kell zárulniuk. Ettől függetlenül nem biztos, hogy hirtelenkedéssel, meggondolatlansággal, a határok értelmetlen feszegetésével provokálni is kell ezeket a folyamatokat.

És egy, minden olyan időszakra érvényes tanulság, amikor zűrös Vízöntő/ Uránusz/Mars hatások érvényesülnek: a tömegből könnyen tomboló csürhe, magából kivetkőzött, a rombolásban, felforgatásban örömét lelő csőcselék lehet. Akár egyik pillanatról a másikra is. Attól senki nem lesz egyéniség, nem fogja bizonyítani saját különleges és kiváló mivoltát, ha közéjük vegyül és kiveszi részét a kollektív őrjöngésből. És ezt nem csupán a jelenlegi telihold idején jó szem előtt tartani.

Január 31 : retrográd Merkúr a Vízöntőben
Az eseménydús hónap utolsó történésére január 31-én kerül sor, amikor is a Merkút a Vízöntő 26°-án retrográd stacionáriusba vált és elkezdi február 21-ig tartó tolatását.
Mint a blogban többször szó volt róla, a Merkúr retrográd időszakaiban gyakoriak a késések, a félreértések, balesetek, a különböző típusú összeomlások, valamint a frusztráció. Bármennyire erőltetjük is ilyenkor a továbblépést, csak nagyobb akadályokba ütközünk, ha megpróbáljuk elbliccelni az ilyen időszakokban „kötelező” pihenőt. Ahelyett hogy új projektekbe kezdenénk jobban tesszük tehát, ha újra átgondoljuk dolgainkat, lezárjuk függőben maradt ügyeinket.




Fontosabb bolygóhatások

Január 1 : Merkúr – Neptun szextil
Január 4 : Jupiter – Neptun félkvadrát
Január 5 : Merkúr – Plútó együttállás
Január 7 : Mars a Bikában
Január 8 : Merkúr a Vízöntőben
Január 8 : Vénusz a Bakban
Január 9 :Vénusz – Mars trigon
Január 10 : Merkúr – Szaturnusz együttállás
Január 11 : Merkúr – Jupiter együttállás
Január 12 : Merkúr – Uránusz kvadrát
Január 13 : Mars – Szaturnusz kvadrát
Január 13 : Újhold a Bakban
Január 14 : Vénusz – Uránusz trigon
Január 14 : Nap – Plútó együttállás
Január 17 : Jupiter – Uránusz kvadrát
Január 19 : Nap a Vízöntőben
Január 20 : Mars – Uránusz együttállás
Január 20 . Szaturnusz – Neptun félkvadrát
Január 23 : Mars – Jupiter kvadrát
Január 23 : Vénusz – Neptun szextil
Január 24 : Nap – Szaturnusz együttállás
Január 26 : Nap – Uránusz kvadrát
Január 28 : Vénusz – Plútó együttállás
Január 29 : Nap – Jupiter együttállás
Január 29 : Telihold az Oroszlánban
Január 30 : retrográd Merkúr a Vízöntőben




Kapcsolódó

Mars a Bikában – 2021

Jupiter – Szaturnusz Nagy Konjunkció tematikus oldala (Benne: Szaturnusz a Vízöntőben, Jupiter a Vízöntőben)

Külső bolygók történelemformáló ciklusai 1 rész, 2 rész

Bejegyzés illusztrációja:  Vadim Trunov természetfotói

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!