December – 2020

Szinte hihetetlen, hogy 2020 utolsó hónapjához érkeztünk. Nagyon sűrű év volt, szerencséseknek mondhatják magukat azok, akik viszonylag tisztes távolságból, biztonságosnak mondható körülmények között szemlélhették, amint világunk betonbiztosnak tartott struktúrái recsegni, majd omladozni kezdenek. Hogy mely elemei maradnak meg és melyek tűnnek el a süllyesztőben, jó kérdés, és nem ebben a hónapban fog kiderülni. Ami teljes bizonyossággal elmondható: decemberben sem fogunk unatkozni, és még mindig  érhetnek meglepetések.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Visszatekintés / előre tekintés

2020 asztrológiai értelemben sem volt mindennapi év. Egyidejüleg három kozmikus ciklus is elkezdődött, amelyek külön- külön is figyelemreméltók, de együttesük különleges kombinációt alkot. Ez gyaníthatóan nagyon hosszú távra meghatározhatja az emberiség életét. Így – jóllehet az évnek ebben az időszakában már inkább az előrejelzések szokásosak, ez a részleges visszatekintésnek nagyon is van jogosultsága. A belinkelt cikket eredetileg a decemberi előrejelzés bevezetőjének szántam, aztán, terjedelmi okokból szerencsésebbnek láttam külön bejegyzésként közzétenni.

Photo by John Fowler on Unsplash
A hónap jelentősebb állomásai

Mókában- kacagásban egyébként az év utolsó hónapja sem fog bővelkedni, de azért mintha egy fokkal bizakodóbbá válna légkör.

December 1 – 20 Merkúr a Nyilasban

December 1 -én a Merkúr elhagyta a Skorpió komor tartományait, a Nyilasban nyitottabbá, vidámabbá válik. Mindez azonban több- kevesebb naivitással is párosul, a lehetőségeket hajlamos lehet túlértékelni, és a részletek sem tartoznak erősségei közé. A hagyományok szerint a Merkúr száműzetésben van ebben a jegyben, ami ugyan nem jelent automatikusan rosszat, de mindenképp feszültséget jelez a specifikus tények és a lehetőségek végtelen tárháza között. Sokoldalúsága, szintetizáló képessége miatt a Nyilas Merkúr  több dologgal is képes hatékonyan foglalkozni egyszerre, de ha nem ellensúlyozzák más hatások, lelkesedése – egyszersmind érdeklődése is – hamar kialszik. Ezt jelen időszakban ajánlott szem előtt tartani.

A járvánnyal és következményeivel – a sokak által rosszul tűrt elszigeteltséggel, mozgáskorlátozásokkal – és a gazdaság mélyrepülésével egész hónapban számolni kell. (Ne legyenek illúziók, a gazdasági következmények évekig, de akár évtizedekig is végig fognak kísérni). Mégis lesznek olyan hatások is, amelyek tudatos erőfeszítéseket téve segíthetnek megőrizni vagy visszaállítani lelki egyensúlyunkat. Egyeseknél talán a pénzügyek is tűrhetően alakulnak. A nagy döntéseknek, kockázatos projekteknek persze ez a hónap sem kedvez.

December 6 – Vénusz – Neptun trigon, 18°10 ‘Skorpió – Halak
A december 6-án bepontosuló Vénusz – Neptun trigon például fogékonyabbá tehet belső világunk üzeneteire -így, odafigyelve álmainkra, fantáziáinkra, esetleg valamilyen kreatív formában is megjelenítve őket sikeresebben ráhangolódhatunk a jövőbeli haladási irányokra, megérezhetjük, merre vannak a lehetőségek és hol számíthatunk buktatókra. Ez a tranzit azonban amellett, hogy kellemesen oldja a feszültséget, arra is hajlamossá tesz, hogy a későbbi következményekkel nem törődve bújjunk ki a felelősség alól, a dolgok könnyebbik végét fogjuk meg, destruktív hatású kapcsolattal, alkohol, drogok segítségével, túlköltekezéssel meneküljünk a valóság elől. Párkapcsolati vonatkozásait illetően nagyon romantikusakká, álmodozóvá is tehet, így a hagyományosan jó Skorpió intuíciót vágyfantáziák hallgattathatják el. Mivel egyidejűleg a Nap – Neptun kvadrát hatása is erőteljesen érződik, ennek meglehetősen nagy a veszélye.
December 9 – Nap – Neptun kvadrát, 18°11 Nyilas – Halak
Ennek a fényszögnek a befolyása a bepontosulást megelőző és követő 5 – 7 nap folyamán is érvényesül. Így jelen lesz a hónap közepi újhold és teljes napfogyatkozás képletében is. Az erőpróbáló Nap – Neptun aspektusok tranzitként zavaros időszakokat jeleznek. Az alacsony energiaállapotok, megvalósítóerő, önérvényesítési készség hiánya szintén jellemzők lehetnek. Még az ún. zsigeri benyomások is csalókákká válnak: nehéz megmondani, hogy valóban ilyenekről van szó, vagy a vágyfantáziák hatnak elemi erővel. Így most akkor sem biztos, hogy jó ötlet komolyabb döntéseket hozni, ha erre erőteljes késztetést érzünk. Olyan intuitív alkatoknak is ajánlott most az egészséges kétely, akiknek egyébként jól működnek megérzéseik, és ösztöneik általában a helyes irányba terelik őket. Bővebben : Erőpróbáló Nap – Neptun fényszögek, Nap – Neptun aspektusok (Liz Greene), A kaméleon, Müchausen báró és társai.

December 9 – Vénusz – Plútó szextil, 23°31 Skorpió – Bak
Az ugyanezen a napon bepontosuló Vénusz – Plútó szextil valamelyest kezelhetőbbé teszi az előttünk álló napokat. Jótékony hatásának köszönhetően könnyebben hozzáférhetünk belső erőforrásainkhoz, emberismeretünk jobban működik és akkor is képesek lehetünk új ösvényekre lépni, ha nemrég azt hittük, elfogyott az út a lábunk alól. A harmonikus fényszög energiáit arra is felhasználhatjuk, hogy beazonosítsuk és elengedjük mérgező kapcsolatainkat, ily módon pedig fokozatosan visszanyerjük testi- lelki egészségünket. Segíthet különbséget tenni az igazán fontos és csak annak tűnő dolgok között is, így remélhetőleg hamvukban holt ügyek helyett reális célokba fektetjük energiánkat. Bővebben: Vénusz – Plútó tranzitok
December 11 – Nap – Mars trigon , 19°39′ Nyilas – Kos
Lendületből, tervekből nincs hiány. December 11-én ugyanis újra egzakttá válik a Nap – Mars trigon. Talán emlékszünk, az első ilyen kedvező fényszög augusztus 16-án, három nappal az augusztus 19-i Oroszlán újhold előtt pontosult be. Az inspirált kezdeteket azonban nem egészen egy hónap múlva nagy megtorpanás követte, amikor a Kos Mars elkezdte november 13-ig tartó tolatását. Erin Sullivan tranzit retrográd Marsról szóló írásában részletesen szó van róla, hogy bármennyire frusztráló is az egónknak, ez természetes folyamat. Ennek része a második, a retrográd szakaszt követő Nap – Mars trigon is, amikor egy érettebb alapállásból, a tolatás folyamán szerzett tapasztalatok birtokában lehet újra felvenni a fonalat.

Használjuk ki tehát, hogy ez a pozitív fényszög megnöveli az energiaszintet, kezdeményezőkészséget, önbizalmat, kreativitást, spontaneitást kölcsönöz. Az életerőre is jó hatással van, ezért jó esetben, egyéni szinten edzéssel, kiadós sétákkal vagy a vitalitás visszaszerzésének más eszközeivel terelhető egészséges mederbe.

De most is megvannak az árnyoldalak, akárcsak augusztusban. A problémák abból fakadhatnak, hogy ez a tűztrigon nem csupán cselekvésre sarkall, hanem az akadályok és kockázatok elbagatellizálására is. A kényszerpihenőből bőven elég volt, itt az ideje behozni a Mars hosszas tolatásának időszakában elszenvedett késedelmeket – gondolnánk. Mivel a Nap és a Mars is tüzes jegyekben áll, az inspiráció, a látomások háttérbe szoríthatják a gyakorlati szempontokat. Ezeket könnyű akár teljesen figyelmen kívül is hagyni, akárcsak a részleteket. A Nap – Neptun kvadrát hatása ráadásul még mindig érvényesül, így reális távlatokat ígérő utak helyett olyanokon is el lehet indulni, amelyek zsákutcába vezetnek. A harmadszorra bepontosuló Mars – Plútó kvadrát befolyása is egyre erősebb, így aztán még nagyobb lendülettel, vakbuzgó fanatizmustól hajtva rohanhatunk vesztünkbe.
December 13 – Merkúr – Neptun kvadrát, 18°13′ Nyilas – Halak
A december 13-án bepontosuló, és a napfogyatkozásképletben szintén jelen Merkúr – Neptun kvadrát tovább növeli a mellétrafálások kockázatát. A Merkúr a Nyilasban száműzetésben van, míg a Neptun otthonában tartózkodik, így egyértelmű, melyikük uralja a terepet. Problémás Merkúr – Neptun kapcsolatoknál -ld itt és itt – fejlett ítélőképességre van szükség ahhoz, hogy a remények, félelmek, vágyteljesítő fantáziák által keltett képeket szétválasszuk a valós helyzettel kapcsolatos intuícióktól. Bár a telepatikus kommunikáció, környezetünkre hangolódás bámulatos példáinak is tanúi lehetünk, bőségesen adódhatnak félreértések, belemagyarázások is. A szórakozottság, szétszórtság, hiszékenység, pletykálkodás komoly károkat okozhat.
Az erőpróbáló Neptun fényszögek (különösen ha a merkúri hatásokkal kombinálódnak) gyakran jeleznek lopásokat, megtévesztést, csalást. Ennek most különösen fontos tudatában lenni, hiszen javában tombol a bevásárlási láz. Ünnepi vásárok ugyan a járványvédelmi korlátozások miatt nem nagyon vannak, de az online tranzakciók is cifra meglepetéseket tartogathatnak. A megvásárolni kívánt árú minőségével is lehetnek problémák, többet fizethetünk érte, mint amennyit ér valójában és/vagy alaposan túlköltekezhetünk.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

December 14 újhold és teljes napfogyatkozás a Nyilasban

A december 14-i újhold a Nyilas 23°08′-en születik meg, helyi idő (Budapest) szerint 17h 17′-kor . Jóllehet hazánkból nem látható, Magyarország a Nyilas uralma alá tartozik, így számottevő hatással bír . Ez egyébként a következő év Ikrek – Nyilas tengely mentén zajló eklipszeire is érvényes. Legutóbb 2011- 2012-ben zajlottak eklipszek az Ikrek – Nyilas tengely mentén. Gondoljunk vissza az akkori eseményekre. Egy részük elérhető a blog Nap-és holdfogyatkozások című tematikus oldalán.

Teljes napfogyatkozás, 2020 december 14, Bp 17h17

Az eklipsz eseményei valószínűleg kapcsolódni fognak a november 30-i penumbrális holdfogyatkozáshoz, amely bizonyos értelemben annak felvezetője volt. Sajnálatos módon a zűrzavar és káosz, a korlátozott ítélőképesség, érzelmektől túlságosan átszínezett gondolkodás, a téves álláspontokhoz való ragaszkodás (Nyilas Nap, Hold, Merkúr kvadrátban a Neptunnal, a Naptól 7°távolra levő Merkúr elégetett) egyéni és kollektív szinten is domináns magatartásforma lesz. A hiedelmeket könnyű összetéveszteni a tényekkel. A helyzetet két rosszindulatú állócsillag közelsége is rontja ( Ras Alhague – Nyilas 22°43, Lesath – Nyilas 24°17)

Az ideológiáktól, (tév)eszméktől, összeesküvéselméletektől, vallási fanatizmustól vezérelt cselekvés azonban nagy lendületet kap (a három bolygó trigonban az egy hónapja direktbe váltott Kos Marssal; a Nap – Mars trigon december 11-én pontosult be). A szándékok megvalósítása nagyfokú gátlástalansággal, szélsőséges magatartásformákkal, kegyetlenkedéssel kombinálódhat (Mars kvadrátban a Plútóval). Hogy ez hol milyen formában valósul ez meg, jó kérdés. Országok, fővárosok képleteit elnézegetve vannak tippjeim, de inkább eltekintek közzétételüktől. Az minden esetre elgondolkodtató, hogy Egyesült Államokban az elektorok ezen a napon választhatják meg formálisan az Egyesült Államok 46 elnökét. Mint a korábbi bejegyzésekben már szó volt róla, az Újvilágban a történelem talán egyik legzűrösebb választása zajlott  novemberben, az eredmények pedig, mint várható volt, sok vitát kavartak. Arról is volt szó a régebbi bejegyzésekben, sem a republikánus sem demokrata jelölt nem ideális: Donald Trump és Joe Biden más és más okból alkalmatlan.
A szintén ezekben a napokban bepontosuló Vénusz – Jupiter/Szaturnusz szextilek talán visznek némi józanságot a hőzöngésbe. Ehhez persze tudatos erőfeszítések szükségesek.December 14 – Vénusz – Jupiter szextil, Skorpió – Bak 28°48
A kis-és nagy Jótevő szintén aznap egzakttá váló, kedvező fényszöge javíthat az összképen. Jó hatással van a társasági életre és az üzleti tevékenységre, remek alkalmakat teremt arra, hogy új barátságokat kössünk, flörtöljünk, illetve megbékítsük azokat az ismerőseinket, akiket esetleg magunkra haragítottunk. Azonban, mint már többször is szó volt róla, a szextil segítő energiái nem automatikusan, maguktól értetődő módon állnak rendelkezésünkre – mint egy trigoné, hanem bizonyos erőfeszítéseket is tennünk kell ahhoz, hogy kihasználjuk őket.

December 15 – Vénusz – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 29°39
Másnap bepontosul a Vénusz – Szaturnusz szextil is. Ez a jótékony fényszög arra is esélyt ad, hogy a hullámvasutazás közepette megtartsuk a valóságérzéket, egyensúlyt, drámamentesen, az elviselhetőség határán belül, a hasznos, tápláló elemeket megtartva eszközöljünk változásokat. Lehetőséget teremt arra is, hogy őszintén szembenézzünk érzelmi igényeinkkel, az adás és a kapás egyensúlyával társulásainkban, és ha szükséges, dolgozzunk kapcsolatmintánkon. Rá lehet érezni azokra a stratégiákra és megoldásokra is, amelyek révén a jelenlegi és a közeljövőbeli szűkösebb időszak átvészelhető.

December 15 – Merkúr – Mars trigon,Nyilas – Kos 20°49′
A szintén aznap bepontosuló Merkúr – Mars trigon hatására inspiráltan, szenvedélyesen fejtjük ki mondanivalónkat. A lelkesedéshez nagy meggyőzőerő is társul, így, ha a tényekkel hadilábon állunk is, még mindig sikert arathatunk. A Mars- Plútó kvadrát befolyása azonban már erőteljesen érvényesül, így a társalgás el is durvulhat. A Merkúr – Neptun kvadráttal is számolni kell, így könnyen benézhetjük a dolgokat, és a verbális kereszteshadjáratokkal csak magunkat fogjuk égetni. Az erőpróbáló Neptun, Plútó hatások miatt fennáll a balesetek kockázata is.

December 15 – 2021 január 8 : Vénusz a Nyilasban
Szintén ezen a napon a Vénusz elhagyja a Skorpió alvilági tartományait és belép a kalandvágyó, társaságkedvelő Nyilas jegyébe. A szerelem, szórakozás, anyagiak jelölője jobban érzi magát ebben a nagyvilági jegyben, mint a Skorpióban. Humorérzéke, könnyedsége, optimizmusa révén jobban kezelhetők az időszak kihívásai de felületessége, hajlama arra, hogy kibújjon a felelősség alól, elbagatellizáljon, ideológiáival és vágyfantáziáival átszínezze a valóságot komoly problémák forrásává is válhat. Bővebben : Nyilas Vénusz a horoszkópban
December 17 : a Szaturnusz a Vízöntőbe lép
December 17-én a Szaturnusz visszatér a Vízöntőbe, és most már ott is marad 2023 március 7-ig. A tradicionális asztrológiában a Szaturnusz nem csak a Baknak, hanem a Vízöntőnek is ura; és mai napig is társura maradt, a modern asztrológiában ugyanis az Uránusz otthona lett ez a jegy. Bár a két bolygó karaktere annyira különbözik egymástól, hogy inkább nevezhetők ősellenségeknek semmint barátoknak, mindkét uralmi helyzet jogos.
Egyes nézetek szerint e jegyváltással (és az azt nemsokára követő Vízöntő Jupiter-Szaturnusz együttállással) a szabadság, egyenlőség, testvériség időszaka köszönt ránk. A társadalmi változások természetesen nagyon valószínűek, tekintve, hogy a közelmúltban, jelenleg és 2021 folyamán több jelentős történelemformáló kombináció is létrejött és áll még össze. Azonban, figyelembe véve a Szaturnusz korlátozó, behatároló, bemerevítő jellegét, jobb letenni, vagy egyáltalán fel se venni a rózsaszín szemüveget. Bővebben: Szaturnusz a Vízöntőben, beharangozó; Szaturnusz a Vízöntőben – Fay’s Astrology

December 19: Jupiter a Vízöntőbe lép
Két nap múlva jön a következő, nagyobb formátumú váltás: a Jupiter is a Vízöntőbe lép. 2021 május 14-ig időzik itt, aztán becsobban itthonába a Halakba, és csak július 29-én tér újra vissza. A tartós jegyváltásra csak 2021 december 30-án kerül sor.
A Vízöntőhöz olyan fogalmakat társítanak, mint a szabadságszeretet, humanizmus, széles látókör, a kollektív, a különböző csoportok, a haladás,a tudományos- technikai fejlődés, az avantgárd, a forradalmak, de a valóságtól elrugaszkodott ideológiák, az öncélű lázadozás, a kritikátlan tolerancia – ellenvéleményekkel szembeni intoleranciával párosulva, – hogy csak egy párat soroljak fel. A Vízöntő-tulajdonságok és magatartásformák egyébként jobban illenek a Jupiterhez, mint a Bak agyon szabályozott, puritán világa. Azonban a jegy hagyományos ura még mindig a Szaturnusz, a modern kori pedig, az Uránusz elég kedvezőtlen pozícióban van a Bikában, nemsokára kvadrátba is kerülnek, így nem biztos, hogy ez a Jupiter- tranzit a legjobb oldaláról fog bemutatkozni.
December 20 – Nap – Merkúr együttállás, Nyilas 28°33
Átalánosságban elmondható, hogy a két bolygó találkozásai a tudatosság, kommunikáció, információk felhasználása, eszmecserék tekintetében nyitnak új fejezeteket. Egy új ciklus előestéjén ez fokozottan érvényes lehet, a Nyilas egyébként is a legnagyobb jövőtervezők egyike. Egyszersmind azonban egy régi életszakasz végén is tartunk, így a tanulságok levonása, az év végi, (sőt, akár a legutóbbi, 2000 május 28-ig, a legutóbbi Jupiter – Szaturnusz együttállás kezdetéig visszanyúló ) mérleg készítése is aktuális lehet. Mivel sem a jegynek, sem az elégetett Merkúrnak nem erőssége a tárgyilagosság, most önkritikára, valóságérzékre is hatalmas szükség van.

December 20 – 2021 január 8: Merkúr a Bakban
December 20-én a Merkúr átlép a Bak jegyébe, ahol január 16-ig tartózkodik. A váltás érezhető változásokkal jár: jóllehet az információ áramlása nem a leggyorsabb, strukturáltabbá, lényegre törőbbé, egyértelműbbé válik, mint az elmúlt három hét folyamán. A Nyilas elméleti fejtegetései helyett a dolgok praktikus aspektusa, megvalósíthatósága kerül előtérbe. A határidők, mérhető eredmények is nagyobb jelentőséget kapnak. Lehet és kell is készülni a szilveszteri bulikra (már amennyire a járványvédelmi korlátozások között ez kivitelezhető), de közben nem árt előszedni határidőnaplónkat, végiggondolni, hogyan is juthatunk el A. pontból B.- be, az új évben, aztán strukturált, megvalósító ütemtervet kidolgozni.
December 21 : téli napforduló és Jupiter – Szaturnusz együttállás

 

A Nap december 21-én , helyi idő (Budapest) szerint 11h03′-kor lép be a Bak jegyébe. Ezzel asztrológiai értelemben is elkezdődik a tél. Mint már többször szó volt róla, a napforduló / napéjegyenlőség képletek igen jelentősek, hosszabb távú, időszakokra utalnak. Téli napforduló esetén a tavaszi napéjegyenlőségig hátralevő időintervallumról van szó .

Ugyanezen a napon, helyi idő szerint 19h20′- kor válik egzakttá a Jupiter – Szaturnusz együttállás a Vízöntő 0°29-én. Mélyen szimbolikus, hogy ez a Nagy Konjunkció, mely egyben Nagy Mutáció is, éppen a téli napforduló napján áll össze. Sokan a Vízöntő kor kezdeteként üdvözlik ezt a dátumot, de nagyon jó kérdés, hogy miféle szép új világ kezdetén állunk. A blogon több poszt is foglalkozik e témával. Jessica Davidson angliai asztrológus Jupiter – Szaturnusz konjunkcióról szóló sorozatának 3 része a 2020 december 21-i Nagy Mutáció lehetséges gazdasági, társadalmi hatásait taglalja. Izgalmas kérdéseket feszeget, többek között, hogy sikerülhet-e a koronavírus- járványt követő Nagy Újraindítás, vagy minden idők legnagyobb gazdasági összeomlása elé nézünk ? Vajon mi következik: dicsőséges Vízöntőkori újjászületés, vagy a legdurvább horrorfilmeket felülmúló társadalmi disztópiák kora ?  A nagy konjunkciók föld -korszakainak végén a régi, konszolidált birodalmakat általában  lerohanják és szétverik a barbárok. Miért ? És vajon kik játsszák most a barbárok szerepét ?

1. Téli napforduló, Bp -11h03′  ; 2. Jupiter – Szaturnusz együttállás, Bp 19h20′

A téli napforduló és a Nagy Konjunkció képleteit elnézegetve túláradó optimizmusra nincs okunk. A kozmikus pillanatfelvételek inkább csalódásokról, zűrzavaros helyzetekről, kőkemény gazdasági problémákról, szétesésről, erőszakról regélnek. Sőt, a december 23-án újra bepontosuló Mars – Plútó kvadrátot, majd a 2021 legelei Vízöntő Jupiter/Szaturnusz kvadrátban a Bika Mars/Uránusz kombót elnézegetve, fennáll a veszélye, hogy a téli napfordulós, Jupiter – Szaturnusz nagy konjunkciós állítólagos „Vízöntő kor” nagy durrogtatással induljon. (Különös tekintettel 2021 emblematikus, év közben háromszor is bepontosuló aspektusára, a Szaturnusz – Uránusz kvadrátra). Persze, teljes összhangban a kezdődő „szép új világ” karakterével – és most eszem ágában sincs elnézést kérni azoktól, akik túlságosan ünneprontónak találják stílusomat. Akinek nem tetszik, lekattanhat, akiknek meg amúgy is feláll a szőr a hátukon az ezogagyitól, egy okkal több, hogy az oldalamon maradjanak 🙂

Az ilyen akciófilmek miatt be sem érdemes ülni a moziba, csakhogy ezek élőben mennek, és akár tetszik, akár nem, muszáj néznünk őket, sőt talán még statisztálásra is kényszerülünk. Sajnálatos módon olyan pozitív hősök nincsenek, akiknek szívvel – lélekkel szurkolni lehet, olyanok pedig még kevésbé, akiknek a csapatában érdemes lenne harcolni. Sem a leköszönő korszak magukat számtalanszor és sokféleképpen lejáratott „nagy emberei” és „nagy eszméi” nem érnek ennyit, sem a szép új világ magukat íjú titánként beállító, valójában a kegyvesztett bálványokhoz hasonlóan törtető és hatalomvágyó óriástörpéi. És, ami az efféle in live akciófilmek legnagyobb szépséghibája, hogy a főszereplőkön kívül / helyett sok, viszonylag vétlen statiszta is meghal. Sokféle, kollektív és személyes forgatókönyvük van, helyszínektől, kollektív és egyéni adottságoktól függően, példák felsorolásától most inkább eltekintenék.

A várva várt, nagy, Vízöntőkori Megváltó születésének nyoma sincs – legalábbis az interregnum felfordulásoktól terhes, hosszú évei alatt. Hacsak nem az egyéni pszichében – ld még buddhista tanítások, melyek szerint a megszabadulás nem kívülről, hanem idebentről érkezik – de ez nincs holmi képzelt vagy tényleges eonváltásokhoz kötve. A lehetőség mindig adott 🙂
December 23 – Mars – Plútó kvadrát, Kos – Bak 23°55
December 23-án újra, legnagyobb megkönnyebbülésünkre ebben a sorozatban utoljára – egzakttá válik a Mars – Plútó kvadrát. (Idén három bepontosulás volt: a első augusztus 13 -án, amikor a Mars még direktben mozgott, a Plútó pedig még tolatott, Kos – Bak 23°05; a második október 9 -én, amikor a Mars már retrográd volt a Plútó pedig épp direktbe váltott, Kos – Bak 22°29′; a harmadik, az utolsó pedig most, amikor már mindkét bolygó direktben halad.) Ez az aspektus a december 21-i Jupiter – Szaturnusz együttállás (Bp. 19h 20′) képletének is fontos alkotóeleme. A fényszögek befolyása a bepontosulás előtti és utáni 7 – 10 nap folyamán is érvényesül. Szokás szerint más egyidejűleg jelen lévő hatásokkal kombinálva értékelendő.
Ez a destabilizáló energiakombináció óriási stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generál, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöz. Az erőpróbáló Mars – Plútó fényszögek szélsőségekkel, erőszakkal, veszélyekkel állnak kapcsolatban. Személyes – és kollektív szinten is pattanásig feszül a húr, de személyes szinten, a közvetlen környezetünkben több hatásunk lehet az eseményekre. A Mars – Plútó nehéz aspektusaival szintén több bejegyzés foglalkozik a blogon : Mars – Plútó: az átalakító tűz, Mars – Plútó kvadrát- válogasd meg a csatateret ! , Mars – Plútó kvadrát tranzitként – Robert HandA rossztevők kezelése – Robert Hand ,  ),  A tranzit legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolunk, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja.
Finoman fogalmazva, ez sem kimondottan olyan hatás, amely a téli ünnepek meghittségét növelné.
Ennek ellenére, ha képesek vagyunk megzabolázni, akár szolgálatunkba is állíthatjuk, hiszen ambíciózussá tesz és arra ösztönöz, hogy áttörjük korlátainkat (beleértve azokat is, amelyeket mi magunk állítottunk sikereink útjába letargia, önbizalomhiány, lustaság formájában).
December 25 – Merkúr – Uránusz trigon, Bak – Bika 6°53
Szerencsére létrejönnek olyan bolygókapcsolatok is, amelyek enyhítik a feszültségeket, sőt, némi visszafogottsággal az energia kreatív, eredeti módon terelhető egészséges mederbe. Az épp Karácsonykor bepontosuló Merkúr – Uránusz trigonnak köszönhetően villámcsapásszerű felismerések, új ötletek, inspiráló beszélgetések, váratlan találkozások segíthettek eligazodni teendőink között. Az eszmecserék és eszmefuttatások most nem maradnak elméleti szinten, hanem gyakorlatba ültetésükre is lehetőség adódik. Föld jegyekről lévén szó, a kockázatvállalási kedv mellett a józan ész is szerepet kap.

December 28 – Nap – Uránusz trigon – Bak – Bika 6°51
A december 28-án bepontosuló Nap- Uránusz trigon további további lehetőségeket ad a konstruktív megoldásokra. Ez a kombináció a még jó eséllyel teljesen vagy részlegesen meglévő mozgáskorlátozások ellenére is örömtelivé teheti az óévbúcsúztatást. A váratlan hírek, találkozások, felismerések kellemes meglepetéseket tartogathatnak. Hirtelen, formabontó ötleteink támadnak, régi témákat újszerűen közelítünk meg és ez meghozhatja az áttörést is. További pozitívum, hogy a lendület, újító szellem most józan ítélőképességgel és gyakorlati érzékkel kombinálódik. E két erényre nagyon nagy szükség van, ugyanis közben erősek az irreális elvárásokra, légvárépítésre hajlamosító hatások is.

December 30 – Vénusz – Neptun kvadrát, Nyilas- Halak 18°26
Ezek egyike a december 30-án bepontosuló Vénusz – Neptun kvadrát. Mint már szó volt róla, a nehéz Vénusz – Neptun fényszögek irreális elvárásokra, légvárépítésre hajlamosítanak. A csalás, megcsalatás, csalódás, önbecsapás is sok esetben velejárójuk. A túlságosan rózsaszín szemüveg, a naivitás, a valósággal köszönő viszonyban sem levő elvárások, a rossz helyre befektetett energia üzleti- és szívügyekben szinte törvényszerűen vezetnek csalódáshoz. Anyagi vonzatai is lehetnek. Bővebben : Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van, Vénusz – Neptun aspektusok (Liz Greene),  Vénusz – Neptun kvadrát tranzitként (Robert Hand), Elérhetetlen uraságA lovagi szerelem problémás öröksége, A Neptunusz szövevényes ösvényein tematikus oldal további cikkei.
December 30 – telihold a Rákban – Bp 4h 28′

A telihold a Rák 8°53′-on teljesedik ki, szintén december 30-án. A Hold nagyon erős a saját jegyében, a Rákban, így az olyan, lunáris tulajdonságok, mint a jó megérzések, empátiás készség, gondoskodás erőteljesen érvényesülnek. Ugyanez elmondható azonban a kevésbé rokonszenves Hold- tulajdonságokról is: hangulatingadozás, önállótlanság, függőség, a tárgyilagos ítélőképességet elhomályosító érzelmek, irreális igények támasztása, érzelmi zsarolás, a másik fél „elárasztása”, „bekebelezése” ( Nem véletlen hogy a torzultan működő Rák – energiák testesítik meg a legjobban a nőiség egyik legnegatívabb, ún. „Felfaló Anya”-aspektusát.)

Telihold a Rákban, 2020 december 30 Budapest, 4h 28

Az instabilitást, kiélezett helyzeteket jelenleg a Plútó kvadráttól a Jupiter-Szaturnusz erőpróbáló fényszög, Uránusszal való együttállás felé tartó Mars is fokozza.
Egyidejűleg hat a Szaturnusz – Uránusz kvadrát is, amiről még sok bejegyzés lesz. 2020 tavaszán, márciustól június végéig már ízelítőt kaphattunk belőle, bepontosulni majd 2021-ben fog. Arról is volt szó, hogy ennek a két lassú mozgású bolygó között létrejött fényszögnek az a „küldetése”, hogy alaposan felforgassa a jól ismert világot, struktúrákat. Az Uránusz-hatások egyébként is arról ismertek, hogy csak a kiszámíthatatlan, a váratlan, a meglepetésszerű a biztos. Amikor ősi ellenségével, a Szaturnusszal csap össze, még nagyobb az esély rá, hogy a régi és az új közötti átmenet nem lesz zökkenőmentes. Az is szinte közhely, hogy minél görcsösebben törekszünk a kiszámíthatóságra, biztonságra, minél jobban igyekszünk bebiztosítani magunkat, annál sokkolóbbak a meglepetések . Rák teliholdnál könnyű ebbe a hibába esni, és a Bak is meglehetősen biztonságorientált. Bővebben : Szaturnusz – Uránusz fényszögek a horoszkópban (Donna Cunningham, Bil Tierney), Szaturnusz – Uránusz kvadrát tranzitként (Robert Hand), Szaturnusz – Uránusz tranzitok (Bil Tierney), Uránusz – Szaturnusz tranzitok (Howard Sasportas)
A jó hír, hogy a Nap trigont, a Hold pedig szextilt képez az Uránusszal, így, több rugalmassággal, a komfortzónához való kevesebb ragaszkodással az átmenet is zökkenőmentesebb lesz. A merev elvárásoktól, túlságosan nagy kontrolligénytől is jobb megszabadulni.
Fontosabb bolygóhatások

December 1 – 20 Merkúr a Nyilasban

December 4 Merkúr – Chiron trigon, 04°591 Nyilas- Kos

December 6 Vénusz – Neptun trigon, 18°10 ‘Skorpió – Halak

December 9 Nap – Neptun kvadrát, 18°11 Nyilas – Halak

December 9 Vénusz – Plútó szextil 23°31 Skorpió – Bak

December 11 Nap – Mars trigon , 19°39′ Nyilas – Kos

December 11 Nap szemben áll az Északi holdcsomóponttal 19°56′ Nyilas – Ikrek

December 13 Merkúr – Neptun kvadrát 18°13′ Nyilas – Halak

December 14 újhold és teljes napfogyatkozás a Nyilasban, Nyilas 23°08′

December 14 Vénusz – Jupiter szextil, Skorpió – Bak 28°48

December 15 Vénusz – Szaturnusz szextil , Skorpió – Bak 29°39

December 15 a Chiron direktbe vált

December 15 Merkúr – Mars trigon, Merkúr – Mars trigon – 20°49′

December 15 a Vénusz a Nyilasba lép

December 17 a Szaturnusz a Vízöntőbe lép

December 19 Jupiter a Vízöntőbe lép

December 20 Nap – Merkúr együttállás, Nyilas 28°33

December 20 a Merkúr a Bakba lép

December 21 téli napforduló, a Nap a Bakba lép

December 21 Jupiter – Szaturnusz együttállás, Vízöntő 0°29′

December 23 Mars – Plútó kvadrát , Kos – Bak 23°55

December 25 Merkúr – Uránusz trigon, Bak – Bika 6°53

December 28 Nap – Uránusz trigon, Bak – Bika 6°51

December 30 Vénusz – Neptun kvadrát, Nyilas- Halak 18°26

December 30 telihold a Rákban, Rák 8°53’

Kapcsolódó

Visszatekintés/ előre tekintés

Mars a Kosban – 2020

3 rész :  Jupiter – Szaturnusz együttállás – a New Age kezdete? (Jessica Davidson)

2 rész: A Jupiter – Szaturnusz ciklus és a levegős jegyekbe való átmenet (Jessica Davisdson)

A Nagy Mutáció és egy új korszak kezdete : Jupiter és Szaturnusz (Raymond Merriman)

Jupiter és Szaturnusz (Liz Greene)

Jupiter – Szaturnusz együttállás – általános tudnivalók

A Jupiter és a Szaturnusz kiegyensúlyozása (Stephen Arroyo

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!