Uránusz – Szaturnusz tranzitok | Howard Sasportas

“A horoszkóp Szaturnuszát érintő Uránusz tranzitok azokon a területeken tartogatnak kihívásokat, amelyeken túlságosan védekezünk, túl merevek vagyunk, túl sok mindent fojtunk el”.   Részlet Howard Sasportas magyarul szintén nem elérhető The Gods of Change, Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto – A változás, a fájdalom és a krízis istenei: az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó tranzitjai című könyvéből. A szerző észrevételei elsősorban a személyi horoszkóp Szaturnuszát érő Uránusz – tranzitokra vonatkoznak, de más jellegűekre is alkalmazhatók.  Hogy kire mi módon, milyen életterületen hat, ezúttal is a horoszkóp egyéni adottságaitól függ.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Ford megj : Az Uránusz 2018 május 15 – 2018 november 6, 2019 március 6 – 2025 július 7, 2025 november 7 – 2026 április 25 között tartózkodik a Bika jegyében. Hosszas vándorlása során tranzit – együttállást képez a Bika Szaturnuszokkal, szextilt a Rák és a Halak Szaturnuszokkal, kvadrátot a Vízöntő és az Oroszlán Szaturnuszokkal, trigont a Bak és a Szűz Szaturnuszokkal, kvinkunxot a Nyilas és a Mérleg Szaturnuszokkal, szembenállást a Skorpió Szaturnuszokkal. Évjáratok Szaturnusz-állásait ld a bejegyzés végén. Sajátos helyzetbe kerülnek azok, akiknél egyidejűleg a tranzit Szaturnusz is erőpróbáló fényszöget képez a születési képlet Uránuszával.

A legnagyobb kihívás azokra vár, akiknél éppen a Szaturnusz Vízöntőben való vándorlása idején aktuálisak az élet dele tranzitok, vagyis az 1976 június 5 – 1977 november 16, 1978 január 4 – 1978 július 26 között születettek. Ők ugyanis gyors egymásutánban élik meg az Uránusz – Uránusz, Szaturnusz – Szaturnusz szembenállásukat, miközben, egyidejűleg a tranzit Uránusz radix Szaturnuszukkal, a tranzit Szaturnusz pedig radix Uránuszukkal képez erőpróbáló fényszögeket. Esetükben így a tipikus és önmagukban sem könnyű élet-dele helyzetek – ld itt és itt  ( kötelességek ütközése, feszítő külső- belső ellentétek) a szokásosnál is bonyolultabb feladványokat tartogatnak számukra. Erről még valószínűleg lesznek posztok. Konkrét kérdésekre  a születési képlet megbeszélése formájában kereshetünk választ. Még az ilyen nehéz tranzitokra is érvényes: a tudatosság javíthatja a megélési lehetőségeket.




Amikor a tranzit Uránusz kapcsolatba kerül a Szaturnusszal, az új találkozik a régivel. Az aspektus természete jelzi, hogy baráti vagy stresszes találkozóról van -e szó. A horoszkóp Szaturnuszával trigont vagy szextilt képező Uránusz arra utal, hogy hajlandók vagyunk és felkészültünk arra, hogy új dolgokat integráljunk életünkbe. Megtarthatjuk a régi dolgok pozitívumait, de fokozatosan és gyengéden teret adunk az új eszméknek, hiedelmeknek, céloknak, irányelveknek, embereknek és érdeklődési köröknek. Megpróbálhatjuk megakadályozni a változást, de ebben az esetben csak áltatjuk magunkat azzal, hogy a fejlődés és kibontakozás olyan útjára léptünk, amely ebben az időszakban a feladatunk lett volna. Változásokat kell eszközölni a régi és meggyökeresedett dolgokon, és ez megfelelő idő arra is, hogy autoritásszemélyeket új gondolkodásmódokra kényszerítsünk. Bármely helyzetben közvetítő szerepet játszhatunk a vaskalapos, konvencionális magatartásformák és az eredeti, az új vagy még nem kipróbált megközelítésmódok között.




A [radix] Szaturnusszal együttállást, kvadrátot vagy szembenállást képező Uránusz szintén az új és a régi találkozásának időszakát jelzi, de ez általában problémásabb és diszruptívabb, sőt ( különösen ha a Mars is szerepet kap) robbanékony formában történik. Sok esetben annyira nyughatatlanok vagyunk és annyira torkig vagyunk életünk bizonyos területeivel, hogy nincs túl sok választási lehetőségünk és drasztikus változásokat kell eszközölnünk ezeken a területeken. Ha szaturnikus okokból – pl a biztonság kedvéért, lojalitásból, kötelességtudatból, státusz iránti igényünkből kifolyólag – maradtunk egy párkapcsolatban vagy munkahelyen, az uránuszi erő kibillent vagy arra sarkall, hogy változtassunk ezeken a körülményeken. A régi helyett ímmár az új felé kötelezűdünk el , és hajlandók vagyunk kockázatokat vállalni és kitörni az ismert kerékvágásból, hogy más lehetőségek után kutassunk életünkben.

Diszharmonikus Uránusz – Szaturnusz tranzitok időszakában egyeseknek közülünk még akkor is nehezére esik elengedni a megszokott és meggyökeresedett dolgokat, ha életünk régi struktúrái nem voltak valami csodálatosak vagy kielégítők. Akkor is ragaszkodunk az ismerthez és meglévőhöz, ha más személyiségrészeink ki akarnak törni. Végül azonban a Szaturnusszal erőpróbáló fényszöget képező Uránusz nem fogja engedni, hogy oly módon ússzuk meg, hogy mindent változatlanul hagyunk. A teljes felfordulást oly módon próbálhatjuk meg elkerülni, hogy megtartjuk a régi legjobb elemeit és helyet csinálunk az újnak, vagy pedig megkísérelhetjük megmenteni azt, ami tönkrement és javtásokat eszközölni a nem kielégítő helyzeteken. De ha javítási kísérleteink kudarcot vallanak, nem marad más lehetőségünk, mint eltakarítani a régi és fojtogató dolgokat, hogy helyet csináljunk mindama változásnak, amit az Uránusz el akar hozni életünkbe.

Naaagy kérés kleptomániás félig- sem- barátaimhoz 😈 Sajnálatos módon az oldalamon levő másolásvédő dacára is még mindig nagyon sokan „inspirálódnak” ( = gátlástalanul lopják a tartalmakat) innen. Igen, ezt a tevékenységet akkor is LOPÁSNAK nevezik, ha már nem tudják olyan könnyen szó szerint lemásolni, “csak” összefoglalózzák, esetleg más igényes blogokról, YouTube-csatornákról összemazsolázott tartalmakkal kombinálva) . Amennyiben Te magad is azon „kollégák” cseppet sem tisztelt csoportjába tartozol, aki tárgyi tudása mélyítése helyett kizárólag oldala marketingezésével, és azon platformok tallózásával foglalkozik, ahol igényes tudásanyagokból lopkodhat ( többek között pl  az én oldalamat is e céllal követed, ahogy teszitek sajnos elég sokan), kérlek, a változatosság kedvéért most tegyél kivételt. Nagyon sok munkám van  az ilyen típusú fordításokban (a minőségi  szakirodalom beszerzésébe fektetett jelentős összegekről már nem is beszélve), akárcsak az oldalamon elérhető összefoglalókban, meg a többi posztban is. Ezért, ha merítesz  belőlük, kérlek jelöld meg a forrást, ÉS tüntesd fel a cikkemre mutató linket is !!!! Ez az egyik olyan fontos gesztus, amely megkülönböztet a  tartalomtolvajoktól. Nagyon jó lenne, ha ez szokásoddá válna, és nem csak az én írásaimat illetően, hanem akkor is, amikor a többi hiteles tudással rendelkező, posztjaikba, videóikba komoly munkát fektető asztrológus- társam oldalain „tallózgatsz” ( = nézel lenyúlnivaló tartalom után).





Egy, a Szaturnuszt is érintő Uránusz – tranzit különösen kegyetlen lehet, hiszen életünknek éppen a legnagyobb biztonság-és védettség érzetet adó aspektusait fenyegeti. Ez leggyakrabban olyankor történik meg, amikor a tranzit Uránusz szembenállást képez a [ horoszkóp] Szaturnuszával, de együttállás vagy kvadrát esetén is előfordulhat. Ilyenkor, akárcsak egy földrengéskor, életünk struktúrái összeomlanak és a talaj kifut a lábunk alól. A sors valódi áldozataivá válhatunk. Valami olyasmi tör ránk a külvilágból, amit nem tudtunk volna elkerülni, és aminek bevonzásában látszólag semmi szerepünk nem volt. Azonban ha a mély én egyik eszközeként tekintünk az Uránuszra, a felfordulásnak is valamilyen célból kellett történnie. Még ha nem is hiszünk a fejlődésünket irányító mély én (Self) elméletében, kreatívabban és sikeresebben kezelhetjük a helyzetet, ha bizonyos értelmet találunk benne. Végül felismerhetjük, hogy egy nehéz Uránusz – Szaturnusz tranzit abban a formában katalizálta önfejlesztésünket, ahogy nélküle nem kerítettünk volna rá sort.

Az esetek többségében egy öszinte önvizsgálat fényt deríthet milyen szerepet játszottunk abban, hogy életünkbe hívtuk a katasztrófát vagy a felfordulást. Ha a Szaturnuszunkra sújtó tranzit – Uránusz ilyen fajta külső zavarokat hoz életünkbe, nagy hasznát vehetjük, ha időt szakítunk rá és gondosan megvizsgáljuk, mi is zajlott tulajdonképpen tudatunkban az eseményeket megelőző évek alatt. Ha unottak voltunk, nem leltük a helyünket, frusztráltak voltunk, de nem voltunk hajlandók elfogadni ezeket az érzéseket vagy semmit sem tettünk, hogy velük összhangban levő változásokat eszközöljünk, tudattalanul megteremtettük egy ilyenfajta zűrzavar lehetőségét. Szeretnénk valaki mást hibáztatni a velünk történtek miatt, de konstruktívabban használhatnánk ezeket a tranzitokat ha végre megértenénk, milyen szerepet játszottunk életünk építőelemeinek szétesésében.

A horoszkóp Szaturnuszát érintő Uránusz tranzitok azokon a területeken tartogatnak kihívásokat, amelyeken túlságosan védekezünk, túl merevek vagyunk, túl sok mindent fojtunk el. Egyszer egy olyan férfi horoszkópján dolgoztam, akinek Szaturnusza a csoportok 11-es házában volt és aki egész életében túlságosan rettegett attól, hogy bárminemű csoport- szituációban megszólaljon. Lett volna mondanivalója, de csak üldögélt ott és béklyót tett a nyelvére. Amikor a tranzit Uránusz együttállásba került 11 házas Szaturnuszával, végre összeszedte bátorságát ahhoz, hogy kitörjön a régi mintábó, és beszélni kezdjen a csoport előtt, amelynek tagja volt. Hozzá hasonlóan mi is konstruktív módon hasznáhatjuk fel ezeket a tranzitokat, ha felderítjük, milyen új módon lehetünk jelen a különféle helyzetekben. Ha régebb olyan emberek voltunk, akik mindig „nemet” mondtak, most megpróbálhatunk „igent” mondani. Ha az volt a mintánk, hogy mindig „igent” mondtunk, most megpróbálhatunk „nemet” mondani és figyeljük meg, mi történik. Persze az Uránusz esetén nem mindig jósolhatjuk meg, mit is fogunk mondani.




Ahogy az Uránusz közeledik a radix Szaturnuszunkkal képezett egzakt együttálláshoz, kvadráthoz vagy szembenálláshoz, egy autoritásfigurával (apa, anya, tanár, főnök, állami tisztségviselő) vívott harc kellős közepén találhatjuk magunkat. Másképp látjuk mint ők, hogyan kellene a dolgoknak lenniük, és nehezebben tartjuk meg magunknak véleményünket, mint általában, ahogy arra is kevésbé vagyunk hajlandók, hogy tétlenül engedjük olyan mederben folyni az eseményeket, amivel nem értünk egyet. Ilyen időszakokban azonban nem a legbölcsebb úgy kezelni a helyzetet, hogy túl direkt módon konfrontálódunk. Valószínű ugyanis, hogy a többiek ugyanolyan elszántan védelmezik álláspontjukat, mint mi a sajátunkét.

Aphrodité (Vénusz) Uránusz és Kronosz (Szaturnusz) harcából született meg. Nehéz Uránusz – Szaturnusz tranzitoknál meg kell találnunk a módját, hogy úgy kommunikáljuk ötleteinket és hiedelmeinket azokkal, akiket megpróbálunk meggyőzni, hogy ezt ne érezzék fenyegetőnek és ne ingereljük fel őket. Ebben az időszakban segíthet ha egy csepp Vénuszt – némi diplomáciát és tapintatot – is magunkkal viszünk, ha autoritásszemélyekkel akad dolgunk. Ha a helyzet ennek ellenére sem javul, talán ultimátumokhoz folyamodhatunk – nehéz Uránusz – Szaturnusz tranzitok időszakában ugyanis nagyon határozottan képviseljük elveinket és nem vagyunk hajlandók engedményeket tenni. Ha a diplomácia nem működik és ultimátumaink sem hozzák meg a kívánt eredményt, talán nem marad más lehetőségünk, mint drasztikusabb döntést hozni: szedjük sátorfánkat és tovább állunk.



Megjegyzés:

E tranzitok hatása nem csupán egzakttá válásukkor, hanem 5°-kal bepontosulásuk előtt és 5° -kal azt követően is érvényesül. (Egyeseknél előbb vagy később is: a hatókörökre vonatkozó szabályok hasznosak, de nem alkalmazhatók mechanikusan. ) Az Uránusz lassú mozgású bolygó, egy éven belül háromszor pontosul be tranzitfényszöge : egyszer, amikor direktben halad, aztán amikor tolat, aztán amikor újra direktbe vált. Azonban az ezt megelőző és követő év folyamán is orbison belül marad. Így, mindent egybevéve 2 – 2,5 – 3 éven keresztül érvényesül a hatása. Általánosítani most sem lehet: a legtalálóbb következtetések a személyes tapasztalatokból vonhatók le. Asztrológiában járatosabbak megfigyelhetik, esetükben mi módon és milyen időintervallumon belül érvényesül a tranzit hatása.

Az asztrológiát tanulók, gyakorló asztrológusok számára egyaránt fontos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.





A szerzőről

Howard Sasportas (1948, április 2 , 01:46, Hartford, Connecticut, Amerikai Egyesült Államok – 1991 május 16, 17:12, London, Egyesült Királyság) 1973-ban a New York-i Antioch Universityn szerzett mesterfokozatot humanisztikus pszichológiából, aztán Londonba költözött, hogy, a C.E.O Carter által alapított Asztrológiai Karon ( Faculty of Astrological Studies ) képezze tovább magát. 1979-ben megkapta az egyik legrégebbi kortárs asztrológusképző intézmény arany kitüntetését. 1983-ban, a blogon sokszor idézett Liz Greene-el megalapította a Pszichológiai Asztrológia Központot (Centre for Psychological Astrology ), amely a világ egyik legbefolyásosabb asztrológia iskolája lett. Rendkívül népszerű tanár és termékeny szerző volt. (Többek között: a magyarul oly sok más fontos asztrológiakönyvhöz hasonlóan szintén nem elérhető The Twelve Houses – A tizenkét ház és a The Gods of Change, Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto – A változás, a fájdalom és a krízis istenei: az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó tranzitjai) Közérthető, egyszersmind mélyreható írásai mitológiai, kultúrtörténeti szempontból is hiánypótlók: igen behatóan foglalkozik pl a görög mítoszokkal. Az 1980-as évek folyamán a klasszikus műveltségű szerző Liz Greene-el együtt sokat tett az asztrológiával szembeni előítéletek eloszlatása érdekében.

Élete utolsó éveit súlyos betegen, kerekesszékhez kötötten töltötte. Még így is sok szemináriumon és kongresszuson vett részt. A változás, a fájdalom és a krízis isteneit ímmár halálos betegségen és a rendelkezésére álló rövidsége tudatában írta. Így aztán, ha munkássága kezdetén valóságérzékelését itt-ott el is torzította a new- ages szemlélet, a transzperszonális bolygók tranzitjairól írt könyve már érett asztrológusra vall. Sasportas nem csupán szembenézett a halállal és elfogadta sorsát, hanem, mint jelen könyve is tanúsítja igyekezett a tőle telhető legértékesebb módon tölteni élete utolsó szakaszát.





Kapcsolódó

Szaturnusz – Uránusz fényszögek a horoszkópban  Donna Cunningham)

Szaturnusz – Uránusz fényszögek a horoszkópban (Bil Tierney)

A rossztevők kezelése – Robert Hand

Gondolatok egy Uránusz tranzitról – Bil Tierney

Szaturnusz – Uránusz tranzitok (Bil Tierney)

Szaturnusz – Uránusz/Uránusz – Szaturnusz kvadrát tranzitként – Robert Hand

A prognózis lehetőségei és korlátai : a tranzitok és progressziók pszichológiai megközelítése  (Liz Greene)

 

Kép : nem photoshop, hanem teljesen valós élethelyzet. A felvételt 2017 nyarán a felesége készítette egy kanadai férfiről, aki a közelgő tornádóval látszólag mit sem törődve lenyírta a füvet a kertjükben. Theunis Wessels fotója felrobbantotta az internetet, és “egy férj kálváriája”, ” az elnyomott szorongás”,  “az élet 2017”-ben kísérőszövegekkel vált ismertté.  Érzéseim szerint jól illek egy  Uránusz – Szaturnusz tranzit analógialáncába. A helyzet érdekessége, hogy 2017 folyamán egy Szaturnusz – Uránusz trigon hatott. Forrás:  Blikk, Daily Mail





Szaturnusz a jegyekben

Szaturnusz a Kosban

1937 április 25 – 1937 október 17

1938 január 14 – 1939 július 6

1939 szeptember 22 – 1940 március 20

1967 március 3 – 1969 április 29

1996 április 7 – 1998 június 9

1998 október 25 – 1999 február 28

2025 május 24 – 2025 szeptember 1

2026 február 13 – 2028 április 12

Szaturnusz a Bikában

1939 július 6 – 1939 szeptember 22

1940 március 20 – 1942 május 8

1969 április 29 – 1971 június 18

1972 január 9 – 1972 február 21

1998 június 9 – 1998 október 25

1999 február 28 – 2000 augusztus 9

2000 október 15 – 2001 április 20

2028 április 12 – 2030 május 31

Szaturnusz az Ikrekben

1942 május 8 – 1944 június 20

1971 június 18 – 1972 január 9

1972 február 21 – 1973 augusztus 1

1974 január 7 – 1974 április 18

2000 augusztus 9 – 2000 október 15

2001 április 20 – 2003 június 3

2030 május 31 – 2032 július 13

Szaturnusz a Rákban

1944 június 20 – 1946 augusztus 2

1973 augusztus 1 – 1974 január 7

1974 április 18 – 1975 szeptember 16

1976 január 14 – 1976 június 5

2003 június 3 – 2005 július 16

2032 július 13 – 2034 augusztus 26

2035 február 15 – 2035 május 11

Szaturnusz az Oroszlánban

1946 augusztus 2 – 1948 szeptember 19

1949 április 2 – 1949 május 29

1975 szeptember 16 – 1976 január 14

1976 június 5 – 1977 november 16

1978 január 4 – 1978 július 26

2005 július 16 – 2007 szeptember 2

2034 augusztus 26 – 2035 február 15

2035 május 11 – 2036 október 16

2037 február 11 – 2037 július 6

Szaturnusz a Szűzben

1948 szeptember 19 – 1949 április 2

1949 május 29 – 1950 november 20

1951 március 7 – 1951 augusztus 13

1977 november 16 – 1978 január 4

1978 július 26 – 1980 szeptember 21

2007 szeptember 2 – 2009 október 29

2010 április 7 – 2010 július 21

2036 október 16 – 2037 február 11

2037 július 6 – 2039 szeptember 5

Szaturnusz a Mérlegben

1921 október 7 – 1923 december 19

1924 április 6 – 1924 szeptember 13

1950 november 20 – 1951 március 7

1951 augusztus 13 – 1953 október 22

1980 szeptember 21 – 1982 november 29

1983 május 6 – 1983 augusztus 24

2009 október 29 – 2010 április 7

2010 július 21- 2012 október 5

2039 szeptember 5 – 2041 november 11

2042 június 21 – 2042 július 14

Szaturnusz a Skorpióban

1923 december 19 – 1924 április 6

1924 szeptember 13 – 1926 december 2

1953 október 22 – 1956 január 12

1956 május 13 – 1956 október 10

1982 november 29 – 1983 május 6

1983 augusztus 24 – 1985 november 16

2012 október 5 – 2014 december 23

2015 június 14 – 2015 szeptember 17

2041 november 11 – 2042 június 21

2042 július 14 – 2044 február 21

2044 március 25 – 2044 október 31

Szaturnusz a Nyilasban

1926 december 2 – 1929 március 15

192ö május 4 – 1929 november 29

1956 január 12 – 1956 május 13

1956 október 10 – 1959 január 5

1985 november 16 – 1988 február 13

1988 június 10 – 1988 november 12

2014 december 23 – 2015 június 14

2015 szeptember 17 – 2017 december 19

2044 február 21 – 2044 március 25

2044 október 31 – 2047 január 24

2047 július 10 – 2047 október 22

Szaturnusz a Bakban

1929 március 15 – 1929 május 4

1929 november 29 – 1932 február 23

1932 augusztus 13 – 1932 november 19

1959 január 5 – 1962 január 3

1988 február13 – 1988 június 10

1988 november 12 – 1991 február 6

2017 december 19 – 2020 március 21

2020 július 1 – 2020 december 17

2047 január 24- 2047 július 10

2047 október 22 – 2050 január 21

Szaturnusz a Vízöntőben

1932 február 23 – 1932 augusztus 13

1932 november 19 – 1935 február 14

1962 január 3 – 1964 március 23

1964 szeptember 16 – 1964 december 16

1991 február 6 – 1993 május 21

1993 június 30 – 1994 január 28

2020 március 21 – 2020 július 20

2020 december 17 – 2023 március 7

Szaturnusz a Halakban

1935 február 14 – 1937 április 25

1937 október 17 – 1938 január 14

1964 március 23 – 1964 szeptember 16

1964 december 16 – 1967 március 3

1993 március 21- 1993 június 30

1994 január 28 – 1996 április 7

2023 március 7 – 2025 május 24

2025 szeptember 1 – 2026 február 13

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!