Újhold a Rákban – 2020 július 20

A július 20-i újhold a Rák 28°26′-en születik meg, helyi idő szerint 19h 32′-kor. A júniusi júliusi eklipszeket követő újholdként különösen fontos. A Nap – Szaturnusz szembenállás is éppen ezen a napon pontosul be, ami arra utal, hogy a következő 28 nap folyamán a kötelesség, felelősség, korlátok, lemondás, leválás témái is fontos szerepet kapnak. Mint lenni szokott, az önkéntes vállalás, áldozathozatal, az infantilizmus érettebb megközelítésmódokra cserélése ezúttal is sokkal kezelhetőbbé teszi az érvényesülő befolyásokat.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az újholdképletben a júliusi előrejelzésben részletesen bemutatott hatások együttesen érvényesülnek. A fővilágítók szembenállása a Jupiterrel, Plútóval, Szaturnusszal jelentősen felülírja a kellemes, pihepuha, családias Rák újholdakról alkotott kliséket. Jelen helyzetben inkább arról van szó, hogy a biztonság, valahová tartozás, védettség, meleg fészek iránti igények valami módon frusztrtációt szenvednek.



Jó esetben csupán az infantilis vágyakat és fantáziákat kell megnyesegetni, majd addig- addig alakítgatni őket, míg magunk és környezetünk számára is érettebb, elfogadhatóbb formában konkretizálhatók. Azonban kár tagadni, hogy ilyen konstellációknál sokkal komorabb forgatókönyvek is bekapcsolhatnak, olyan egyéni -és kollektív tragédiák, amelyekre sem befolyásunk nincs, sem pedig követlen felelősségünk bekövetkeztükben. (Nyilván van karma, kollektív karma is, de ez sokkal szubtilisebb szinten működik; a karmikus “asztrológiával”…és művelőivel kapcsolatos problémákra már többször felhívtam a figyelmet. Megnyugtató, hogy e tekintetben egy hullámhosszon  vagyok az igényes irányzatok képviselőivel. A folyamat nem a new ages megközelítésmódok által lebutított tartozik – követel szintjén zajlik). A június 21-i újhold és Magyarországon gyenge, penumbrális, a világ más tájain erős, gyűrűs napfogyatkozás (Rák 0°21′) által aktivált témák továbbra is terítéken vannak.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Egyéni szinten a jelenlegi újhold kitűnő lehetőség arra, hogy felhagyjunk egy káros szenvedéllyel, valamilyen önsorsrontó magatartásformával. Akár kémai, akár lelki, érzelmi függőségről van szó ( a kettő az esetek többségében kéz a kézben jár), az első időszak komoly diszkomfortérzettel jár. A Szaturnusznak azonban nagyon is “kedvére vannak” az ilyen alkuk: amíg tartod magad elhatározásaidhoz, következetesen, lépésről lépésre haladsz a gyógyulás útján, az esetleges frusztrációkra nem kellemetlenségekként, hanem kihívásokként tekintesz, csodák – csodája valahogy elkerülnek a nehezebben kezelhető megpróbáltatások. Önmagunk visszafogása, a fegyelem, struktúrák beiktatása más témákban is segíthet.

Más kérdés persze, hogy ezt könnyebb javasolni, mint a gyakolatban kivitelezni. Bár felbomlóban van, még hat a Nap/Hold – Jupiter/Plútó szembenállás, amely fokozza a szélsőségeket, a kilengésekre való hajlamot. Ezek hatására anyagi forrásainkkal sem biztos, hogy körültekintően bánunk vagy bántunk a közelmúltban. Túlzásba lehetett vinni az evést-ivást, érzelmi húzd- meg ereszd- megeket is. Ha az elmúlt időszakban így történt, a Szaturnusz oppozíció hatására szembesülnünk kell a túlzások következményeivel. Amennyiben még mindig nem vesszük az adást, hanem a régi rutinok mentén akarunk haladni, nagyon kellemetlen megállítótáblákba ütközhetünk. Ebben az esetben is jobb önként lefékezni még a becsapódás előtt. Valószínűleg meg is kell állni és várakozó álláspontra helyezkedni, hogy kiderüljön: apró kanyarral folytathatjuk utunkat az eredeti tervek szerint, vagy teljes irányváltásra van szükség.  Az ilyenfajta, gyökeres változtatások (Plútó) révén lehet a legjobbat (Jupiter) kihozni ebből az időszakból.



Újhold a Rákban, 2020 július 20, Bp 19h 32

Kivárni, türelmet gyakorolni azonban cseppet se könnyű, ugyanis az immár direktben mozgó Rák Merkúr a Kos Marssal képezett újabb kvadrátja felé halad. Az elsőre július 8-án, még tolatásakor került sor, a második 27-én válik egzakttá. Mint egy korábbi bejegyzésben szó volt róla, az újabb járványhullám miatti korlátozások akkoriban több helyen, pl Szerbiában is dühödt demonstrációkat váltottak ki. Most újra felizzanak a kedélyek, az érzelmi szempontok, hangulatok, pillanatnyi impulzusok még mindig jobban befolyásolhatják reakcióinkat, mint a racionális-praktikus megfontolások. Ez most megint tipikusan az az időszak lesz, amikor jobb tízig, húszig, százig számolni, mint a szó szoros értelmében fejjel menni a falnak. (Az augusztus 16-i Oroszlán újholdig még jó sok fallal lehet majd találkozni, a számolásra való hajlandóság viszont egyre csökken).




Az újholdképlet oppozíciói egymásnak feszülő ellentéteket jeleznek. Ezek sokfélék lehetnek. A RákBak, IV ház – X ház analógiái szerint az érzelmi, lelki igények ütközhetnek a kötelességekkel, a család, az otthon témái a szakmai, egzisztenciális jellegűekkel, amit szeretnénk, amire vágyunk azzal, amit muszáj megtenni, ami célszerű, ami praktikus és még sorolhatnám a végtelenségig. A konfliktusok, dilemmák még e témákon belül is sokfélék lehetnek. Az ilyen helyzetek egyik legnehezebben kezelhető sajátossága, hogy mindkét szempont ugyanazzal a súllyal esik latba, a feszültség mozdulatlanságba dermeszt, harmadik út látszólag nem létezik.

Az egyidejűleg érvényesülő Neptun hatás segíthet az ellentétek feloldásában. A fővilágítók nagyon laza, távolodó trigont képeznek a Neptunnal, a Jupiter meg a Plútó pedig szextilt. E kedvező fényszögek megkönnyíthetik a ráhangolódást belső világunkra, így megérzéseink iránytűként is szolgálhatnak. Az álmokkal, belső képekkel való munka is új utakat nyithat meg, már csak azért is, mert segítségükkel felismerhető: milyen helytelen tudatos beállítottság okozta egyéni szinten a megrekedést, miféle korrekciókra lenne szükség. Ennek felgöngyölítése persze nem egy – két nap, de addig is nagyon konstruktívan telik az idő. És, ami még jobb, nem ólomlábakon vánszorog, hanem repül.




Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy a Neptun egyszersmind kvadrátot is képez a Vénusszal . Az egész májust – és vele a Vénusz idei retrográd időszakát meghatározó Vénusz – Neptun kvadrát 27-én pontosul be harmadszorra, utoljára, de már az újholdképletben is erősen érvényesül a hatása. Erről az  irreális elvárásokra, légvárépítésre hajlamosító fényszögről már sokszor volt szó, ahogy arról is, hogy a csalás, megcsalatás, csalódás, önbecsapás is sok esetben velejárója. A túlságosan rózsaszín szemüveg, a naivitás, a valósággal köszönő viszonyban sem levő elvárások, a rossz helyre befektetett energia üzleti- és szívügyekben szinte törvényszerűen vezetnek csalódáshoz. Bővebben : Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged vanVénusz – Neptun aspektusok(Liz Greene),  Vénusz – Neptun kvadrát tranzitként (Robert Hand), Elérhetetlen uraság, A lovagi szerelem problémás örökségeA Neptunusz szövevényes ösvényein tematikus oldal további cikkei.

A Vénusz és a Merkúr egyszersmind hamarosan kiérnek a retrográd árnyékból is: a Vénusz július 27-én, a Merkúr július 29-én. A retrográd időszakaiban levegőben lógó ügyekkel kapcsolatban tehát hamarosan egyértelműbb következtetésre juthatunk, körvonalazódhat ezek végső kimenetele. Talán nem kell különösebben hangsúlyozni, hogy a tudatosság, praktikus megközelítésmódok, a szó fizikai és átvitt értelmében vett józanság, némi egészséges távolságtartás növeli a kedvező forgatókönyvek esélyét.




Szintén fontos adalék, hogy a Neowise üstökös újhold után néhány nappal, július 23-án lesz legközelebb a Földhöz. A hagyományok szerint ez az egyik jelentős alkalom, amikor kiderülhet, milyen üzenetet hordoz. Nem mindig kell látványos külső eseményekre gondolni (bár azt hiszem, július sem szűkölködött az üstökösök hagyományos szimbolikájához, illetve a Szaturnusz – Plútó, Jupiter – Plútó együttállások analógialáncaihoz társítható történésekben); a finomabb szinkronicitások is sokatmondók lehetnek. Ebbe az álmok, belső képek is beletartoznak.




Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jelenlegi Rák újhold a január 10-i Rák telihold és penumbrális holdfogyatkozás párja, így bizonyos értelemben azok a témák is folytatódnak. Emlékszünk, a Szaturnusz – Plútó együttállás január 12-én pontosult be, és a két bolygó most szintén közel van egymáshoz. Már többször volt szó arról is, hogy a koronavírus – járvány e konjunkció egyik, bár nem kizárólagos szinkronicitásának tekinthető, a Szaturnusz pedig most nagyjából visszatolatott márciusi pozíciójához, amikor istenigazából tombolni kezdett a pándémia Európában. Most egy újabb hullám küszöbén vagyunk – ennek minden gazdasági, társadalmi implikációjával egyetemben. A szaturnikus korlátok, megszorítások, a távolról sem tökéletes, de a jövőbelinél mindenképp otthonosabb, szerethetőbb régi világról, régi életünkről való leválás a kollektív szint traumái közé tartoznak. Még mindig bízom benne, hogy egyéni szinten itt is találhatók elviselhetőbb megélési módok…



Kapcsolódó

Júliusi előrejelzés

Kardinális oppozíciók 2020: újra túlfeszül a húr

A Rák (Liz Greene)

A Bak (Liz Greene)

Szaturnusz – Plútó együttállás

Nap – Szaturnusz szembenállás

A rossztevők kezelése – Robert Hand

Mars a Kosban – 2020

A bejegyzés kiemelt képe : Alex Alemany festménye

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!