Nap-Jupiter oppozíció | Robert Hand

A személyi horoszkóp Jupiterét érintő Nap szembenállásnak, valamint a Napját  érintő Jupiter szembenállásnak értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living   ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Nap – Jupiter szembenállás

A Nap lárszólag egy év alatt tesz egy kört az Állatövön ( valójában – remélem nem kell külön kitérni rá – a Föld kering a Nap körül az ekliptikán) . Az én-tudat, életerő, autoritás, kreativitás jelölőjeként a Nap tranzitjai nagyon fontosak, és annak a bolygónak/ háznak a témáira irányítják a figyelmet, amellyel kapcsolatba kerülnek. Ezeket remélhetőleg tudatosabban fogjuk kezelni, a tanulságokat pedig a későbbiekben is megőrizzük. a hatás kb egy hétig tart.

Minden más oppozíciós tranzithoz hasonlóan ez is kettős potenciált hordoz. De ebben az esetben a pozitív megnyilvánulási módjai könnyebben aktiválhatók, mint egyes más oppozícióknál. Valószínűleg elég jól fogod érezni magad a hatására. Kedélyes és optimista hangulatban vagy, és úgy érezheted, ma semmi sem üthet ki balul körülötted. (Ford megj: a tranzit bepontosulás előtt és után kb 5 – 6 napon át hat, de egzakttá válásakor a legintenzívebb). Ennek nyilván megvannak a maga pozitívumai és a negatívumai is.

Ahhoz, hogy e tranzit a javadat szolgálja, mindössze arra van szükség, hogy minden tekintetben óvakodj határaid túllépésétől. A gond csak az, hogy éppen erre vagy folyamatosan hajlamos. Túl sokat költesz, túlságosan tobzódsz a luxuscikkekben vagy pazarolsz. Másfelől azonban most elég magabiztos vagy ahhoz, hogy megtegyél valamit, amit eddig nem mertél. E tranzit valóban felépítheti önbizalmadat, de vigyázz, nehogy ez arroganciába csapjon át. Minden negatív energia, amit kiárasztasz magadból a másokkal való konfliktus forrásává válik.

Ha túlléped határaidat, meg fogod sérteni másokét, és ezt tudomásodra is fogják hozni. Hagyd őket békén, állj ellen annak a késztetésnek, hogy vehemensebben utasítgasd vagy oktasd ki az embereket annál, mint amennyit képesek elfogadni. Még ha mondanivalód meg is szívlelendő, ha nem vigyázol, ma hajlamos lehetsz oly módon előadni, ami jelentősen levon értékéből. Feletteseid különösen zokon vehetik viselkedésedet, ha úgy találják, hogy nincs összhangban a helyzettel, vagy jelenlegi beosztásodban nem engedhetsz meg ilyen hangnemet. Tetteidet teljesen jogosnak érezheted, és lehet, hogy azok is, ennek ellenére azonban olyan reakciókat válthatsz ki belőlük, hogy nem számíthatsz a következmények elkerülésére.

Ha azonban elkerülöd az elbizakodottság és az önkényesség csapdáit, olyan pozitív energiákat leszel képes kisugározni, amelyek rengeteget segíthetnek neked. Különösen abban az esetben fog környezeted tiszteletreméltó személynek látni, ha egyébként hajlamos vagy a visszahúzódásra.

A többi oppozíciókhoz hasonlóan ez a tranzit is az energiák tetőzésére, kulminálására utal életed egyes területein. Most az a feladatod, hogy kontroll alatt tartsd őket, ne engedd, hogy elsodorjanak. Ne nyújtózz tovább annál, mint ameddig a takaród ér és ne vállalj olyan kötelezettségeket, amelyeknek nem tudsz eleget tenni. Ha erre képes vagy, életed számos területén is sikereket érhetsz el.

Forr : Robert Hand, Planets in Transit – : Life Cycles for Living,  1976 Para Research Inc 74 old

Figyelem ! A tranzitok fontossága és minősége a személyi horoszkóp adottságain és a párhuzamosan érvényesülő többi tranziton kívül az egyidejűleg érvényesülő direkcióktól függ. Ezek szintén ugyanolyan egyén -specifikusak, mint az ujjlenyomat. Azt pedig egy pillanatra se felejtsük el, hogy a tradicionális asztrológiában először direkciókat nézünk, a tranzitokat ezek kiegészítéseként, velük összefüggésben értékeljük. Klasszikus asztrológia esetében szintén ez a helyzet, de még ha egyes iskolák előnyben is részestíjük is a tranzitot, a direkció legalább annyit nyom a latban, a kettő együtt értékelendő. Az említett, együttesen érvényesülő hatások komplex rendszert alkotnak. Ez kizárólag horoszkópelemzés keretén belül értelmezhető, nem pedig szakácskönyvszerűen összeollózott „receptek segítségével, “ránézésre”. Értelemszerű, hogy a lassú mozgású bolygók tranzitjai sokkal jelentősebbek , mint a gyorsabbaké.

Jupiter – Nap szembenállás

A Jupiter 11 év 315 nap alatt kerüli meg az ekliptikát. Nagyjából egy évet tölt egy – egy jegyben. Tranzitjai általában  három hetet – egy hónapot  tartanak, de tolatása miatt az adott jegyben való tartózkodása során többször is fényszöget képezhet a radix bolygóval. Először amikor direktben halad, majd amikor tolat, aztán amikor megint direktben halad. A hatás az aspektus  bepontosulása előtti és az azt követő héten a legintenzívebb.

Ez nagyon pozitív tranzit lehet és rendszerint az is. De attól függően, hogyan kezeled, hozhatsz ki belőle többet vagy kevesebbet. Számos tekintetben valamiféle csúcspontot képviselő időszakot jelez életedbem, és abba a kísértésbe eshetsz, hogy minden ésszerű határon túllépő terjeszkedésbe kezdj. Mostanában kétségtelenül jó esélyed van arra, hogy számos vállalkozásod bármelyikében sikeres légy, és ésszerű keretek között törekedned is kell ennek elérésére.

Azonban nem szabad kizárólag csak az anyagi vagy fizikai növekedésre összpontosítanod most. Még ha nem is állnak rendelkezésedre mindama anyagi javak, amelyeket szeretnél, spirituális és belső szükségleteidnek is figyelmet kell szentelned. Végső soron semmi sem tesz olyan elégedetté, mint maga az elégedettség. A tárgyak, amelyeket megszerezhetsz, a tulajdon, a pénz, sőt még a társadalmi presztízs is csupán arra szolgáló eszközök, hogy elégedettnek érezd magad. De nem azonosíthatók magával az elégedettség állapotával. Belső nehézségeid miatt nem tudsz annyit kihozni életedből, mint amennyit lehetne. Ez még akkor is így van, ha az anyagi világban is megvannak a nekik megfelelő problémák. Önmagadban kell keresned a megoldásokat, és ez a tranzit olyan fordulópontot képvisel, amikor elkezdhetsz válaszok után kutatni.

E hatás alatt hajlamos lehetsz elindulni, hogy mindent megszerezz az anyagi világban, amit csak akarsz, anélkül, hogy túlságosan törődnél az utadba kerülőkkel. Téged csak az érdekel, hogy annyit harácsolj össze, amennyit csak bírsz és kényeztesd magad azokkal a javakkal, amelyeket szemed – szád megkíván. Aztán, a tranzit elmúltával úgy érezheted, erőfeszítéseid kudarcba fúltak, életed ugyanolyan üres maradt, mint azelőtt. E ciklus első felében növekedésed anyagi jellegű volt. Most befelé kell terjeszkedned.

Ne légy arrogáns másokkal és nehogy azt hidd, hogy mindenben igazad van. Másokkal való jelentőségteljes találkozásaidon keresztül – különös tekintettel a személyes, intim jellegűekre, most ráérezhetsz, milyen irányban kell haladnod. Működj együtt a másikkal, kölcsönös gyarapodásotokat szem előtt tartva. Közösen kitűzött céljaitok megvalósítására és a másikkal való együttműködésre törekedve jobban tudatára ébredsz, ki vagy individuumként.

Hétköznapibb szinten, amennyiben túlléped határaidat vagy nem vagy a megfelelő helyen, ez a tranzit autoritásfigurákkal való problémákra is utalhat. Mivel mostanában hajlamos lehetsz úgy érezni, hogy minden kérdésre tudod a választ, bajba keveredhetsz.

Másfelől azonban, ha képes vagy felismerni, mi a valódi szerepe e tranzitnak életedben, rendkívül produktív és céltudatos napok köszönhetnek rád, és mindig fontos életszakaszodként fogsz emlékezni erre az időszakra.

Forr : Robert Hand, Planets in Transit – : Life Cycles for Living,  1976 Para Research Inc, 277 old

Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a receptkönyveket fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.

Az asztrológiát tanulók és gyakorló asztrológusok számára egyaránt hasznos könyv Magyarországon sajnos jószerivel ismeretlen. Korrekt feltételekkel foglalkoztató, fizetőképes kiadónak nagy örömmel lefordítanám.

Kapcsolódó

A Jupiter, a kilences ház és a Nyilas

A Jupiter általános jelentéstartalma

Nap és kreativitás a horoszkópban

Ajánlott szerzők : Robert Hand

Egy posztmodern asztrológia irányában (Robert Hand)

Erőpróbáló fényszögek: a kvadrát és a szembenállás (oppozíció)

A tranzitok és progressziók pszichológiai megközelítése | Liz Greene

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!