Kardinális oppozíciók: újra túlfeszül a húr

Jóformán el sem csitultak a júniusi viharok, újabb nagyon feszült, nagyjából 10 – 12 napig tartó időszak jön, ugyanis a Rák Nap sorra szembenállásokat képez a Bak Jupiterrel, Plútóval, Szaturnusszal. Mivel a fényszögek nagyjából azonos időintervallumon belül állnak össze, együtt értékelendők. Sajnálatos módon ezt követően is csak néhány napig beszélhetünk majd viszonylagos harmóniáról,  mert a kardinális oppozíciók sorozatát a Rák Merkúr folytatja. A   Kos Mars részvételével összeálló T kvadrátok a következő hónapok egyensúlyát is borítják. Biztonsági öveket bekapcsolni !

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népessége több mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az egyes fényszögeket  külön mutatom be őket, de hatásuk összeadódik. A jelenlegihez hasonló kardinális oppozíciókból már a tavaly nyáron is kijutott, de az összetétel valamelyest különbözött. Akkoriban ugyanis a Jupiter a Nyilasban tartózkodott, viszont egy Rák Mars – Merkúr együttállás is része volt a csataképnek. Ez az első szembenállás -sorozat 2019-ben június elején jött létre, a Nap a következő hónapban vette át a stafétabotot. A mostani kötélhúzás rövidebb ideig tart, de intenzitásban nem lesz hiány, és az óvatosság is elkel.Július 12 : Merkúr direkt stacionárius : Rák 5°29

A Merkúr július 12-én, a Rák 5°29′-en vált direkt stacionáriusba. Ezt követően ügyeink fokozatosan visszazökkennek a normális kerékvágásba, de addig, amíg ki nem lép a retrográd árnyékból, még bőven várható zűrzavar. Júl 15 én indul előre, 29-én lép ki a retrográd árnyékból.

Persze, amit 2020-ban normális kerégvágás alatt értünk, köszönőviszonyban sincs az eddig normálisnak tartott irányokkal. A direktbe váltás például sajátos szinkronicitásokkal köszöntött be: a koronavírus – járvány miatt visszaállítják az utazási korlátozásokat. Ez nem csak Magyarországon lesz így. Hogyan lehetséges ez? – merülhet fel a kérdés. Hiszen,  a kommunikáció, a gondolkodási folyamatok, utazások, kereskedelem planétájának direktbe váltásakor jogos elvárás lenne, ha az uralma alatt álló témákkal is zökkenőmentesebben boldogulnánk.

Az ám, csakhogy érvényesül egy másik szabály is: a tolatás időszakában hozott döntések alaposan felülíródnak, mire egy bolygó direktbe vált. Ez persze nem csupán a Merkúrra igaz. Nos, az utazási korlátozásokat akkor törölték el, amikor a Merkúr még javában hátrált. Most semmi más nem történik, mint hogy az akkoriban jónak tűnő irányokról kiderül, tévesnek bizonyultak. Hogy a vírusveszély nem múlt el, hogy lesznek még korlátozások, az eddigieknél is súlyosabb gazdasági – társadalmi problémák még csak ez után következnek, más bejegyzésekben is rámutattam.

Bajok már most is vannak: mint a hírekből is láthattuk, az újabb korlátozások bevezetését enyhén szólva nem övezi osztatlan lelkesedés. Szerbiában pl polgárháborús a hangulat, a szigorításokat ellenző tüntetők péntek este még a parlamentet is megostromolták Belgrádban. Hogy a demonstrációk  jelentősen hozzájárulnak a járvány terjedéséhez kevésbé zavarja őket, mint a kijárási tilalmak. Ezek az események  részben a Merkúr – Mars kvadrát július 8-i bepontosulásájoz köthetők. Amikor, a hónap végén, 27-én nem csak újra egzakttá válik, hanem a Jupiter részvételével egy Rák Merkúr – Kos MarsBak Jupiter kardinális T kvadrát  is összeáll, még jobban felizzik majd a hangulat. Az, hogy az egyébként is forrófejű Kos Mars még tengelybolygó is, szinte garantálja az indulatok elszabadulását. A Merkúr ezt követően a Plútóval majd a Szaturnusszal is szembenállást képez, ami újabb lezárásokat is jelezhet, vagy a meglévők szigorítását. Aztán,  augusztus folyamán a Mars kezd el kvadrátokat képezni a Jupiterrel, Plútóval, Szaturnusszal, ami még eszelősebbé teheti a tiltakozásokat. Mint a Mars 2020-as Kos tranzitját taglaló bejegyzésben már volt szó róla, ilyen esetekben a még oly ésszerű szabályok is elemi erejű tombolást válthatnak ki.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Július 12 : Nap – Neptun trigon ; Rák – Halak 20°51

Az egyidejűleg érvényesülő Nap – Neptun trigon enyhíti a nyomást. Bár július 12-én pontosul be, az előző/ következő 5 – 6 nap folyamán is érvényesül befolyása. Ezekben a napokban jó ötlet odafigyelni álmainkra (tulajdonképpen egész életünkben jó ötlet, de bizonyos időszakokban –és a jelenlegi is ilyen – még inkább) – hiszen nem csupán a gubancos helyzetekre figyelmeztethetnek, hanem a megoldás útját is megmutathatják. Jó esetben megérzéseink megóvnak attól, hogy értelmetlen harcokba bocsátkozzunk; a veszélyes helyzeteket, embereket is jó érzékkel elkerülhetjük.

Eközben azonban egy percre sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ha a Neptunusz túlságosan összemossa az álmok és a valóság közötti határokat, keserves lehet az ébredés. Az is kimondottan rossz ötlet, ha a Nap – Jupiter/Plútó/Szaturnusz szembenállások által gerjesztett feszültségeket alkohol és más tudatmódosító szerek segítségével próbáljuk oldani. Ezek ugyanis, az átmeneti megkönnyebbüléseket leszámítva a problémák eszkalálódásához vezethetnek ( pl. fokozzák a balesetek veszélyét, az így is nehezen féken tartható indulatok kiszaladhatnak az ellenőrzés alól). Bővebben: Nap – Neptun aspektusok (Liz Greene), A kaméleon (Astro Arena12)Július 14: Nap – Jupiter szembenállás, Rák – Bak 22°20

Az erőpróbáló Nap – Jupiter fényszögek önmagukban nem jelentenének akkora problémát, jelenleg azonban a Nap – Plútó – , és a Nap – Szaturnusz szembenállás hatása is egyidejűleg érvényesül. Így elég nehezen kezelhető kombó alakul ki.

Ez az oppozíció  felduzzasztja az önbizalmat, elbizakodottá tehet, túlzásokra, telhetetlenségre hajlamosíthat. Az arany középutat nem könnyű eltalálni. Sajnálatos módon a nagy ambíciók nem járnak együtt az érdemi erőfeszítésekkel -így a csodavárás, irreális elvárások támasztása, „ami jár az jár” – típusú hozzáállás szintén jellemző hozadék lehet – még Bak Jupiter esetében is. A valóságérzék elvesztése, a források elpazarlása, önteltség később bukást, presztízsvesztést, nagyarányú veszteségeket eredményezhet.

A fényszög demagógiára, a politikai vélemények, világnézetek erőszakos, lehengerlő túltolására is hajlamosíthat. Az egyéni hatalmi ambíciók, a húsosfazék közelében maradás – vagy éppenséggel annak megkaparintása sokkal fontosabb a teli torokból harsogott világjobbító szándékoknál. Ezt a tendenciát elviselhetetlenségig fokozza az a tény, hogy a Nap egyszersmind a Plútóval és a Szaturnusszal is farkasszemet néz.
Július 15 : Nap – Plútó szembenállás, Rák – Bak 23°44

Általában véve a Nap és a Plútó erőpróbáló fényszögei hatalmi harcokat, különböző túlkapásokat, kríziseket, összeomlásokat jeleznek. A jelenlegi szembenállások a július 20-i újhold- képletnek is fontos tényezői; értékelésüknél tehát mindhárom Bak bolygót figyelembe kell venni. A válság nem feltétlenül rossz, hiszen az eddigi hozzáállás felülvizsgálatára, átértékelésére kényszerít, ez pedig a fejlődés új ösvényeire terelhet. Ettől függetlenül a folyamat nem túl kellemes, a harcteret pedig ezúttal is tanácsos alaposan megválogatni ( már amennyiben feltétlenül muszáj részévé válnunk a csataképnek). Az ilyenkor szükséges introspekcióra nem mindig önszántunkból, hanem külső kényszer hatására kerülhet sor. (Bővebben : Nap – Plútó szembenállás a horoszkópban és tranzitkéntNap – Plútó: mi és az árnyékunk, A traumaAz apa halálaNap – Plútó tranzitok)

A társulások különösen problémássá válhatnak: pl. egy családtag hatol be illetéktelenül intim szféránkba vagy mi próbálunk kémkedni utána, hatóságok/ hivatalos személyek vagy éppenséggel bűnözők jelennek meg otthonunkban, a féltékenység mellett a dominancia -harc, manipulációs szándék, a bizonyosság ilyen vagy olyan áron való megszerzésének a vágya is motiválhat. A krízisek egyes típusai saját önsorsrontó magatartásunk, a (már régóta szükségszerű) változással szembeni ellenállásunk miatt következhetnek be. Ezek a helyzetek egyszersmind arra is alkalmasak, hogy tudatára ébredjünk erőnknek, problémamegoldó képességünknek és ezáltal szilárdabb alapokra helyezzük önértékelésünket.
Július 20 : Nap – Szaturnusz szembenállás, Rák – Bak 28°38

Nap – Szaturnusz szembenállás hatásával tranzitként egy korábbi bejegyzés foglalkozott részletesebben. A két bolygó erőpróbáló kapcsolatai (együttállás, szembenállás, kvadrát) az év fontos fejlődési szakaszainak mérföldkövei, egyszersmind a felelősségvállalás, tehertétel, valamilyen megmérettetés kérdéseit is feszegetik. A nyomás fokozódik, különféle autoritásszemélyek (apa, szülőfigurák, hatóságok, elöljárók, főnökök, stb) indokolt vagy irreális követelésekkel bombáznak, melyekre, alkatunktól függően vagy oly módon reagálunk, hogy 24 órából 48-at hajtunk, vagy pedig megpróbálunk cseles megoldásokat találva kibújni a felelősség alól. Természetesen egyik véglet sem szerencsés. Kötelességeinknek, különösen ezekben a kritikus napokban legjobb, ha maradéktalanul eleget teszünk, ugyanakkor határainkat is tanácsos megvonnunk.

A szembenállás jó alkalom arra is, hogy féléves leltárt készítsünk az eddigi eredményekről és kudarcokról, végignéznünk, hol kell korrekciókra, irányváltásokra sort keríteni, hol kell jobban belehúznunk vagy éppenséggel visszavennünk a lendületből, minek kell fejlődnie, és mi az, aminek el kell sorvadnia. Nehéz Szaturnusz /Plútó tranzitokkal és eklipszekkel fémjelzett időszakban az ilyen mérlegkészítés nem mindig kellemes, és nem is mindig önként, hanem valamilyen külső esemény hatására következik be. De tanulságos és szükségszerű.Kapcsolódó

Júliusi előrejelzés

Mars a Kosban – 2020

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!