Újhold és napfogyatkozás a Rákban – 2020

Az újhold néhány órával a Nap jegyváltását követően született meg, a Rák 0°21′ -án, június 21-én, helyi idő (Budapest) szerint 8h41′-kor . Mivel Magyarország az eklipsz sávjának legszélére esett, hazánkból alig érzékelhető részleges napfogyatkozásról beszélhetünk, Afrika egyes részein, Pakisztán déli részén, Észak – Indiában és Kínában azonban erőteljes gyűrűs napfogyatkozás volt megfigyelhető. Viszonylagos gyengesége ellenére hatása nálunk is intenzívebb, mint egy átlagos újholdé.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A jelenlegi az utolsó előtti a 2018 közepi – 2020 elei Rák -Bak tengely mentén bekövetkezett eklipszekből. A sort a július 5-i, a Bak 13°47′-en bekövetkező részleges holdfogyatkozás zárja. (A holdcsomópontok már jegyet váltottak, a fővilágítók az Ikrek 29°07′-en levő felszálló holdcsomóponttal képeznek együttállást. )

Gyűrűs napfogyatkozás a Rákban, 2020 június 21 Bp 8h41
Általánosságban elmondható, hogy egy, a Rák jegyében bekövetkező eklipsz családdal, otthonnal, gyökerekkel, múlttal, emlékekkel, anyával, anyasággal, nőiséggel kapcsolatos témákat állít fókuszba. A családi minták, ösztönösen adott reakcióink kérdéskörével is foglalkoznunk kell. (Természetesen ez nagyon durva általánosítás, az újhold által jelzett változások mindenkinél más és más életterületen következnek be a horoszkóp adottságai szerint.)

Ptolemaios szerint a Rák első dekádjában bekövetkezett napfogyatkozások szeszélyes időjárást, számottevő légköri változásokat jeleznek. Általában véve a vizes jegyekben bekövetkező eklipszek szárnyasok és halak, illetve más vízi vagy víz közelében élő állatok pusztulását jelzik. Kapcsolatban állhatnak közemberek halálával is. A tényleges hatások persze attól függnek, hogy az érintett országok horoszkópjában hova esik az eklipsz. (Kalo Jenőnek a napokban megosztottam a Június 21-i napfogyatkozással foglalkozó előadását, amelyben részletesen belemegy az eklipsz mundánasztrológiai hatásaiba. Az ott elhangzottakhoz képest nem sok újdonságot lehet mondani).

a 2020 június 21-i gyűrűs napfogyatkozás láthatósága

Az összkép nem túl szívderítő. A két fővilágító a Rák 0°11-en levő Menkalinannal képez együttállást. Ez az Auriga csillagkép jobb vállán levő, Mars – Merkúr természetű világos sárga állócsillag. Kezdeményező készséget , vállalkozószellemet, lelkesedést ad, egyszersmind azonban romlást, szégyent, erőszakos halált is jelez. A rossz forgatókönyvek impulzivitásából, izgágaságából, békétlen természetéből és romboló hajlamokból fakadnak. A túlzások és a kényelmesebb megoldások keresése szintén problémákat okozhat. (Forr: Astrology King , Vivian Robson : Állócsillagok, The Living Stars, Dr. Eric Morse , Fixed Stars and Judicial Astrology, George Noonan, Fixed Stars and Their Interpretation, Elsbeth Ebertin )

A nyári napforduló képletében még csak a Nap képezett kvinkunxot a Szaturnusszal, itt már a Hold is. Mint többször szó volt róla, ez az aspektus egymással nehezen összehangolható ellentéteket köt össze; az alkalmazkodás testileg-lelkileg megterhelő lehet, így egészségi problémákra is utalhat. Kollektív szinten, mint a júniusi előrejelzésben, a nyári napforduló képletének vázlatos bemutatásakor már volt szó róla, ez a koronavírus – járvány kiújulását is jelezheti.

Társaságban üstököst nézni is jobb 🙂  Jack Fusco Photography

[ A bejegyzés keltekor még nem kalkuláltam, mert nem kalkulálhattam bele a Neowise-üstökös hatását. Az üstökösök ugyanis nagyon kiszámíthatatlan égi objektumok. Jóllehet a Neowise 2020 március 27 óta képben volt, még július elején sem lehetett tudni, láthatóvá valik-e szabad szemmel, vagy, mielőtt ez megtörténne, elolvad a Nap közelében. Ez még július legelején, a havi előrejelzés keltekor sem dőlt el. Azóta kiderült, nem csak túlélte a tüzes szomszédságot, hanem a júliusi égbolt legfőbb attrakciójává vált. A Neowise perihéliumára július 3-án, az Ikrek 29°54’án került sor, azaz az nyári napforduló és a június 21-i eklipsz tőszomszédságában. Ez különleges nyomatékot adott mindkét dátumnak, az azóta történtek fényében nem is teljesen alaptalanul. Ezzel a megjegyzéssel 2020 július 21-én egészítettem ki posztomat; fejleményekre tehát még bőven számíthatunk…]

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Sajnálatos módon a júniusi előrejelzés kelte óta egyre több helyről érkeznek hírek a megbetegedések számának növekedéséről, egyebek mellett az eklipsz által több szempontból is érintett Kínából – horoszkópja itt . Mint az idei blogbejegyzésekben többször is felhívtam rá a figyelmet, újra tipikusan olyan helyzetről van szó, amikor nincs jó megoldás. A bezárkózás csökkenti a járvány terjedését, de felmérhetetlen károkat okoz a gazdaságban. A csődbe ment vállalkozások sokasága, a tömeges munkanélküliség elviselhetetlenségig fokozza a már így is meglévő feszültségeket, ez pedig zavargások , polgárháborúk, háborúk formájában robbanhat. A gyilkos elegyhez persze más tényezők is kellenek, az előző bejegyzésekben erről is sokszor volt már szó. Az élet normális mederben való folytatására tett (egyébként jogos) kísérletek újabb járványhullámokat eredményezhetnek.
A Mars- Neptun együttállás már felbomlóban van, de a nyári napforduló képletében, ahol még kvadrátot képez az Ikrek Holddal, erőteljesen képviselteti magát. Hatásával az eklipsz – képletben is számolni kell, az a tény, hogy itt a fővilágítókkal még mindig kvadrátban van, a problémás oldalát helyezi előtérbe. (Bővebben: Júniusi előrejelzés, Mars – Neptun együttállás tranzitként és a radixban, Mars – Neptun aspektusok)

Kedvezőbb forgatókönyvek egyéni – de remélhetőleg kollektív szinten is a Mars/Neptun-Plútó/Jupiter szextilekből adódhatnak. A Halak/Mars/ Neptun energiák egészséges mederbe terelésével az Újabb kaotikus napok című bejegyzés foglalkozott nagyon részletesen. Az ottani szempontokat figyelembe véve remélhetőleg legalább egyéni szinten alakíthatók a forgatókönyvek, és így teremthető némi stabilitás. (Ez talán anyagi, szakmai témákra is érvényes)
De a látszólag kedvező aspektusnak kollektív szinten lehet egy problémás oldala is. A koronavírus-járvány tavasszal a márciusi Bak Mars-Jupiter-Plútó találkozó, majd április elei Jupiter-Plútó együttállás első bepontosulása idején végezte a legnagyobb pusztítást . Most, egy elvileg lightosabb kombóban újra együtt a csapat, a Mars – Neptun együttállással meg új Mars- Neptun ciklus kezdődik, és ez a kombináció járványjelölő is . Persze, mint több más bejegyzésben is szó volt róla, ahhoz, hogy súlyos betegséghullám szabaduljon el, más hatásoknak, pl Szaturnusz, Plútó, Uránusz is érvényesülniük kell.

Jó kérdés tehát, hogy a szextil a járvány kezelhető keretek között tartását vagy pedig egy újabb hullám elindulását jelzi-e. (Az elszabadulás/ kezelhetetlenné válás veszélye inkább majd nyár vége felé áll fenn; augusztus folyamán ugyanis a Kos Mars kvadrátba kerül a Bak Jupiterrel, Szaturnusszal és Plútóval. Az őszi napéjegyenlőségig érvényes nyári napfordulóképlet azonban ezt az időszakot is magában foglalja. A tavaszi napéjegyenlőségképletnél is vésztjóslóbb őszi napéjegyenlőségképlet pedig már a nyári hónapokban kialakult helyzetekből építkezik…. Bővebben : 2020: Hogyan tovább, mi jöhet még ? , 2020 – disztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrében)

Kapcsolódó

Júniusi előrejelzés

Újabb kaotikus napok

Járványok a mundán asztrológiában

2020: Hogyan tovább, mi jöhet még ? 

2020 – disztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrében)

Nap – és holdfogyatkozások (eklipszek) tematikus oldala

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!