Menu
Újhold a Bikában 2020
2020-04-22 események

Az újhold  április 23-án születik meg a  Bika 3°24′-án, helyi idő szerint hajnali 4h26′-kor. A Bika – elv többek között az anyagi világgal, mindazzal, amit az életben értékelünk, ami biztonságérzetet ad, a megszerezhető/ birtokolt anyagi javakkal, a testhez való viszonnyal áll szoros kapcsolatban. Bika újholdaknál e témák kerülnek fókuszba. Az újholdképletben érvényesülő hatások miatt a jegyhez társított analógiák nem a kényelmes tavaszi ejtőzés kontextusában merülnek fel, viszont sürgősen és érdemben kell foglalkozni velük.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A két fővilágító gyakorlatilag együtt áll Uránusszal és kvadrátot képez a Szaturnusszal, ráadásul egy rosszindulatú, Szaturnusz – Mars karakterű állócsillaggal, a Bika 3°27-én levő Mesarthim is konjunkcióban van. Így igen valószínű, hogy az újholddal kezdődő 28 napos időszak sem lesz éppen sétagalopp.

Az újhold 2020 április 23-án születik meg, Bika 3°24′-án, helyi idő szerint hajnali 4h25′-kor.




A Bika őselve többek között az anyagi világgal, mindazzal, amit az életben értékelünk, ami biztonságérzetet ad, a megszerezhető/ birtokolt anyagi javakkal, a testhez való viszonnyal áll szoros kapcsolatban. (Természetesen az, hogy melyik életterületet foglalja el a személyi horoszkópban, vannak-e benne bolygók és ha igen, milyenek – egyénenként jelentősen átszínezi az általános jelentéstartalmat). Bika újholdaknál a fentebbi témák kerülnek fókuszba.

Mivel a két fővilágító kvadrátban van a Szaturnusszal és gyakorlatilag együtt áll az Uránusszal, a jelenlegi újhold aktiválja a Szaturnusz – Uránusz kvadrátot. Jóllehet ez a gyakran váratlan, drasztikus és széles körű változásokat jelző fényszög csak 2021 ben pontosul be , már most ízelítőt kapunk belőle. (Természetesen a későbbi Bika, Vízöntő, Skorpió, Oroszlán újholdak-teliholdak, illetve az e jegyekben tranzitáló bolygók szintén aktualizálni fogják témáit. A fényszöghöz kapcsolódó események nagy része 2021 -2022 -ben következik be, de a trendekre már most ráhangolódhatunk.)

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtakaki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.





A jelenlegi kvadrát is részét képezi az 1988-ban kezdődött Szaturnusz – Uránusz ciklusnak. Mint a Külső bolygók történelemformáló ciklusai c bejegyzés 2. részében szó volt róla, ezek olyan 45 éves ciklusok, amelyekben:

  • az excentrikus, nonkionvencionális uránuszi eszmék formát öltenek, a gyakorlatban is kifejeződnek
  • válságot generálnak, amely ráirányítja a figyelmet a meglévő rendszer hiányosságaira, a változtatásra szoruló elavult elemekre
  • változások a szervezeti struktúrákban, folyamatokban, a rendszer vezetési stílusában
  • társadalmi, politikai látomások; jó esetben realisták, praktikusak, de nem tól konvencionálisak. Kevésbé szerencsés, ha a megbízhatóan működő, realitásokon alapuló struktúrákat utópisztikus ideológiák mentén forgatják fel. Az uránuszi lázadó- újító szellem ilyenkor rendkívül destruktívvá válhat.
  • A fennálló rend (társadalmi struktúrák, államformák, kormányok, geopolitikai viszonyok, stb) megváltoztatását célzó lázadások és forradalmak; hatalmi hierarchiák változása akár világviszonylatban is
  • zavargások, felkelések
  • az előző évszázadok ciklusaiból kitűnik (ld későbbi bejegyzések) hogyan próbáltak az egyes orszgok kiterjeszteni uralmukat másokra a történelem folyamán, pl Franciaország nagy Britanniával szembeni ambíciói, Napóleon, Hitler; hogyan jutottak uralomra és buktak meg autoriter, totalitárius rezsimek, stb.

A legutóbbi Szaturnusz – Uránusz kvadrátra 1999 – 2000 között került sor, a Bika Szaturnusz és a Vízöntő Uránusz között. Bepontosulásai: 1999 július 17 – Bika-Vízöntő 15°36, 1999 november 14 Bika – Vízöntő 13°04, 2000 május 13 Bika – Vízöntő 20°45.

A két bolygó kvadrátja nagyjából egybeesett az 1999 – 2000-es Jupiter – Szaturnusz együttállással; a 20 évvel ezelőtti Nagy Konjunkció 2000. május 28-án, a Bika 22°43′-en vált egzakttá.

A jelenlegi Szaturnusz – Uránusz kvadrát is egybeesik nagyjából az új ciklus kezdetét jelző Jupiter – Szaturnusz együttállással (2020 december 21, Vízöntő 0°39′)

A kvadrát bepontosulásai: 2021 február 17 Vízöntő – Bika 7°13, június 14 Vízöntő – Bika 13°06, december 24 Vízöntő – Bika 11°05

Mint láthatjuk, a 2000-es állapothoz képest most „helyet cseréltek” a bolygók: a Nagy Konjunkció a Vízöntőben jön létre, az Uránusz a Bikában, a Szaturnusz pedig a Vízöntőben áll.




Arról, hogy ez konkrétan mit is jelezhet, megoszlanak a vélemények.Ami az eddigi jelekből elég egyértelműnek tűnik: e hatások hozadékaként a közeljövőben jó eséllyel a legtöbb dolog darabokra hullik majd, ami eddig biztonságot, kapaszkodót, stabilitást nyújtott. Ha sejthető is a változások jellege (a gazdasági átstruktúrálódás, melynek a drámai összeomlás is része, már eddig is láttuk, hogy fontos komponensük), ezek pontos forgatókönyve, külső megnyilvánulási formái nem számíthatók ki előre. (Ez a folyamat már az Uránusz 2018-as Bikába lépésével elkezdődött és évről- évre erősödik. Sokszor írtam már róla, a Bika Uránusz tranzitot beharangozó cikkben, egy általános összefoglalóban, a 2020 főbb trendjeit tárgyaló bejegyzésekben, pl2020 – Hogyan tovább ?, Disztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrében, és ha megmarad a blog, gyaníthatóan bőven lesznek még ilyen jellegű posztok.)

A Szaturnusz – Uránusz kvadrát kollektív hatásainek értelmezésekor ezúttal is figyelembe kell venni a többi, egyidejűleg érvényesülő befolyást; legfontosabb előzményként a 2019 -2020-as Szaturnusz – Plútó együttállást illetve annak sajátos idén márciusi állomását, a Bak Mars-Jupiter-Szaturnusz – Plútó stelliumot. Mint többször szó volt már róla, ezek rendkívül jelentős- és nem éppen kedvező befolyást gyakoroltak a gazdaságra. Az előző hónapok asztrológiai eseményeivel párhuzamos analógiákat felsorakoztató fősodorbeli újságcikkeket más bejegyzésekben idéztem.

A jelenlegi újholdhoz kapcsolódó beszédes szinkronicitás pl. az olajárak történelmi mélyrepülése (néhány napja már mínuszban vannak), az ENSZ Világélelmezési Programja április 21-én arra figyelmeztetett, hogy több tucat országban  bibliai méretű éhínség jöhet már év végére a pándémia következtében, az átmeneti fellendülést követően az elmúlt két napban ismét jelentős esések voltak az európai és amerikai tőzsdéken, A főbb részvényindexek legutóbb 1929-ben mutattak a jelenlegihez/közelmúltbelihez  hasonló ingadozást -mutat rá április 21-i cikkében a Portfolio.





Jóllehet Robert Hand a személyi horoszkópok összefüggéseiben tárgyalja a Szaturnusz – Uránusz / Uránusz – Szaturnusz kvadrát tranzitokat, Planets in Transit című könyvének idevágó részlete  segíthet fogalmat alkotni folyamatok jellegéről . A hatásra azok fognak érzékenyebben reagálni, akiknek képletében is van Szaturnusz – Uránusz fényszög, illetve fix jegyekben, Bikában, Oroszlánban, Skorpióban, Vízöntőben áll a Szaturnuszuk vagy Uránuszuk. E jegyekben álló horoszkóptengelyek, személyi bolygók is fokozottan érintetté tehetnek. Ezzel kapcsolatos kérdések megvitatása kizárólag konzultáció formájában történik, semmi esetre sem a kommentszekcióban vagy privát chatben.

Ami általánosan elmondható, e fényszögek igen nyugtalanító és feszült időszakot jeleznek, főleg ha engedtük életünket olyan merev formákba kristályosodni, amelyeket nem könnyű megváltoztatni. Mivel jelen helyzetben kollektívumot érintő hatásról van szó, a bemerevedett struktúrák kialakulása nem csupán egyéni felelősség kérdése, összeomlásuk pedig széles tömegeket érinthet. Míg a harmonikus Szaturnusz – Uránusz fényszögeknél , pl trigon, szextil – könnyebb a meglévő struktúrák egy részének megtartásával kreatív változásokat eszközölni (ld 2017-es trigonjukat, melynek hatása lényegében 2016 végétől 2018 őszéig érvényesült ), erőpróbáló jellegűeknél kollektív szinten jóformán lehetetlen elkerülni a forradalmak, lázadások destruktív formáit.

Jó esetben időben sikerül eltűnni a veszélyes helyszínekről, még mielőtt felrobbannának a lőporos hordók. Ehhez  realitásérzék mellett jó adag intuícióra is szükség van, a praktikus megfontolásoknak pedig kockázatvállalásra való hajlandósággal, időzítésre való képességgel kell kombinálódniuk. Némi szerencse sem árt, hogy egyáltalán el lehessen menekülni az adott országból és a továbblépés útjai is elérhetők legyenek. Ha akkora mázlink van (ez a horoszkópból nem derül ki), hogy eleve olyan helyen élünk, amelyet elkerülnek a  tömegek életét követelő természeti katasztrófák vagy vérfürdők, még mindig kijuthat az addigi világunkat fejük tetejére állító változásokból. Ezekkel szemben  csak egyetlen módon biztosíthatjuk be magunkat: ha olyan készségeket fejlesztünk ki magunkban, amelyek a legnehezebb, legváltozékonyabb körülmények között is segíthetnek talpon maradni. (Ez több dolgot is jelenthet, új szakmai jártasságok elsajátításától a testi- lelki állóképesség növeléséig).





Kapcsolódó

Bika Uránusz tranzitok a történelem tükrében (Dave Coleman)

Uránusz a Bikában (beharangozó)

Külső bolygók történelemformáló ciklusai I rész, II rész

Szaturnusz – Uránusz fényszögek a horoszkópban (Donna Cunningham)

Szaturnusz – Uránusz/Uránusz – Szaturnusz kvadrát tranzitként (Robert Hand)

 2020 – Hogyan tovább ?,

 Disztópikus lidércnyomás az asztrológia tükrében

Áprilisi előrejelzés

Bejegyzés illusztrációja: Giant Animals and Tiny Humans (Eben M cCrimmon)

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *