Mars a Vízöntőben: 2020 március 30 – május 13

Március 30-át követően, amikor a Mars a Vízöntőbe lép, jelentős energiaváltás tapasztalható. E tranzit időszakában tér- és szabadság igényünk hangsúlyozottabbá válik. Főleg az olyan emberekhez vonzódhatunk, akik elismerik szabadságigényünket, és mi magunk is sok szabadságot , valamint stimuláló, társadalmilag tudatos, eredeti és önálló szellemi életet és életstílust igényelünk. Jóllehet találhatunk nagyon kreatív csatornákat is reformer vagy forradalmi késztetéseink számára, a túlzott lázadozás, a helyzetek mindenáron való provokálása komoly problémákhoz vezethet.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Fontos szem előtt tartani, hogy ezzel a Mars állással kapcsolatban a kiszámíthatatlanság az egyetlen biztos dolog. Ennek hasznos vagy kártékony mivolta személyes és kollektív szinten a többi bolygóval létesített fényszögektől függ. Például 2018 nyarán a Vízöntőben tolató Mars miatt a szokásosnál hosszabb ideig érvényesült Uránusszal képezett kvadrátjának befolyása. Legtöbbünk életében és a nagyvilágban is igen robbanékony volt ez az időszak. 2016 november – decemberében azonban, amikor a Mars szintén a Vízöntőben haladt, több segítő, stabilizáló fényszöget is képezett: trigont a Mérleg Jupiterrel, szextilt a Nyilas Szaturnusszal és a Kos Uránusszal. Így az általa katalizált változások is kedvezőbbek voltak, előbbre vittek, az új elemeket könnyebben lehetett ötvözni a régiekkel.

Idén korántsem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis a tranzit mindjárt egy Mars- Szaturnusz együttállással indul, aztán április 7-én bepontosul egy Mars – Uránusz kvadrát is . (A két hatás összemosódik, azaz a még lélegezni is tilos állapotból kollektív és egyéni szinten is könnyű átcsúszni a ki nem sz@rja le, robbantsunk fel minden korlátot magatartásformákba. Felesleges ragozni, hogy miért olyan veszélyesek jelen helyzetben ezek a végletek.)



Március 31 Mars – Szaturnusz együttállás Vízöntő 0°39

Jóllehet a Mars – Szaturnusz együttállás csak március 31-én pontosul be, a Vízöntő 0°36-en, a két bolygó technikailag már március végén, a Bakban is igen közel volt egymáshoz. Ahogy a Mars 2020-as Bak tranzitjáról írt bejegyzésben és a márciusi előrejelzésben már részletesen szó volt róla, ez a befolyás egészen más jellegű, mint a március közepén, vége felé érvényesülő expanzív, vállalkozó szellemű, növekedésre, kockázatvállalásra, kezdeményezésre ösztönző hatások.

Érdekes “véletlen”, hogy a december 21-i Jupiter – Szaturnusz nagy konjunkciója e ponthoz nagyon közel, a Vízöntő 0°29′-én válik egzakttá: a jelenlegi események tehát fontos kapcsolatban lesznek az akkori fejleményekkel; a „korszakváltó” együttállás témái már most előrevetülnek. De ne szaladjunk ennyire előre.

A Mars és Szaturnusz e találkozásai gyakran hozhatók kapcsolatba áttörésekkel (ezek rendszerint a sokadik nekifutásra következnek be, illetve nagy áldozatokat követelnek) vagy összeomlásokkal. (Ld: Mars- Szaturnusz kapcsolatok, Mars- Szaturnusz együttállás, áttörés vagy összeomlás ?, Mars- Szaturnusz együttállás tranzitként) A kis -és nagy rossztevő találkozásának időszakait mindenki másképp és másképp éli meg, képlete sajátosságai szerint.

Általában véve elmondható, hogy a vágy, a lendület, a cselekvési szándék egyidejűleg érvényesül valamilyen gátlással, frusztrációval. Gyakran érezzük úgy, hogy az akadályok mások részéről, a külvilágból érkeznek. Akarunk valamit, de nem sikerül. Újra meg újra nekirugaszkodunk, egyre erőszakosabban, egyre görcsösebben nyomulunk, mígnem valami összetörik. [ Persze ha valamit annak ellenére akarunk tovább erőltetni, hogy már elértük a végső határt, az intenzív frusztráció mindig borítékolható. Amikor azonban a Szaturnusz (diszharmonikus) tranzitba kerül a Marssal, különösen kritikus számunkra az aktuális energiaszintünket meghaladó erőlködés.] Ami ilyenkor eltörik, az jó darabig úgy is marad.

Mindez nem azt jelenti, hogy teljesen és véglegesen le kellene mondanunk vágyainkról, de az eddiginél fegyelmezettebb mederbe terelve, bizonyos korlátokat figyelembe véve kell megélnünk őket. A választási szabadság ezekben a napokban is érvényesül: szabadon eldönthetjük például, hogy tudatosan féket téve impulzusainkra, valamilyen értelmes dologgal, kreatívan töltjük a kényszerparkolás időszakát, addig is növelve állóképességünket, míg ki nem gyullad a zöld lámpa, vagy újra meg újra nekimegyünk a falnak, míg összezúzzuk magunkat.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.




Mars- Uránusz kvadrát

Csakhogy, mivel a Mars most a lázadó Vízöntő jegyében halad, ilyen tanácsokat könnyebb osztogatni, mint megfogadni. Az április 7-én bepontosuló Mars- Uránusz kvadrát tovább növeli annak a kísértését, hogy átszáguldjunk a piroson, és egy sokkal hosszabb távú, jelentősebb tranzit – a Szaturnusz – Uránusz kvadrát is előrevetíti árnyékát. Noha ez a fényszög csak 2021-ben pontosul be és veti szét a kuktafazekat, amelyben a Szaturnusz- Plútó együttállás időszakában (főleg ősszel, amikor a Mars a Kosban tolat) jelentős mennyiségű gőz halmozódott fel , az elődetonációkból már mostantól is ízelítőt kaphatunk. (Ld: 2020 : hogyan tovább ? , Disztópikus lidércnyomás – az asztrológia tükrében )

A csak a bizonytalan a biztos, mennyire tehető kiszámíthatóvá a kiszámíthatatlan, hogyan lehet viszonylag éretten kezelni az ilyen helyzeteket – típusú Szaturnusz – Uránusz témákkal a 2020: hogyan tovább ? Mi jöhet még ? című bejegyzés foglalkozik részletesebben. Valószínűleg lesznek más posztok is.

A Vízöntő Mars- Bika Uránusz kvadráttal analóg életérzésekből, témákból 2018 tavaszán – nyarán alaposan kijutott. Érdemes lehet felidézni azt az időszakot, hiszen a jelenlegi helyzetek egy részének már ott megvannak az előzményei. Akkor, a Mars tolatása miatt úgyszólván egész nyáron részünk lehetett a petárdázásból. Mivel most a Mars direktben halad, rövidebb ideig tart, de megelőzi egy másik igen problémás állás: a fentebb említett, március 31-én, a Vízöntő 0°39-án bepontosult Mars- Szaturnusz konjunkció, amely már az előző napokban is féket tett a Jupiter – Plútó – gerjesztette lendületre.

A Mars – Uránusz erőpróbáló kapcsolatait (tehát az együttállást, félkvadrátot, kvinkunxot, szembenállást is) általában véve is robbanékonyság, váratlan események, meglepetésszerű fordulatok jellemzik. Ezeket az aspektusokat erőteljes szabadságvágy, lázadó szellem hatja át. Jó esetben ahhoz adnak muníciót, hogy szembeszálljunk az értelmetlen szabályokkal, megkérdőjelezzük a fejlődést már nem szolgáló, élettelen konvenciókat. Sajnos azonban a forrófejűség, impulzív reakciók még jellemzőbbek lehetnek, így aztán újító szellemű és kreatív áttörések helyett egyszerűen fejjel mehetünk a falnak. A későbbi következményekkel nem törődve lázadozunk, felrobbantva az okkal emelt korlátokat is. Ha valamikor, most nagyfokú óvatosságra van szükség, ugyanis mi is, környezetünk is hajlamosak lehetünk túlzásokba esni, a dolgok pedig könnyen kifuthatnak az ellenőrzés alól. A féktelen indulatkitörések, a fennálló rend, a struktúrák elsöprésének a szándéka személyes és kollektív szinteken is rengeteg kárt okozhat.

Jelen helyzetben az egyidejűleg érvényesülő hatások – és egyik hozadékuk, a járványhelyzet – miatt még találóbbak ezek a megállapítások. Persze, a lázadozásnak sokféle formája létezik: vannak, lesznek fegyelmezetleségből, az idő tartalmas eltölteni nem tudásából fakadók. Olyan kihágások, amelyek saját és mások egészségét és biztonságát is veszélyeztetik. Van, lesz öncélú rendbontás, kötözködés, piszkálódás – de jogos szabadságféltésből fakadó “renitenskedések” is.

Ez a fényszög rendkívül balesetveszélyes is: a szétszórtság, impulzivitás, türelmetlenség, dühöngés tragikus láncreakciókat indíthat el. (A balesetek tűzzel, árammal, műszaki eszközökkel, közlekedéssel állhatnak kapcsolatban.) Műszaki cikkek – különösen számítógépek, távközlési eszközök meghibásodása, eltűnése is gyakori lehet. Sajnálatos módon ebben az időszakban különböző típusú rendbontásokról, kihágásokról, terrorakciókról, robbantásokról, tűzesetekről is hallhatunk.

Az elválás és a változás szintén Uránusz – analógia, néhányan pedig váratlanul – vagy nem is annyira váratlanul kitörnek hétköznapjaik taposómalmából. Idén, a világjárvány miatt tömegek élete zökkent ki a szokásos kerékvágásból, a váratlan elválásoknak pedig egészen tragikus formái is lehetségesek (Persze ehhez más hatások is „kellettek” – a régebbi bejegyzésekben szó is volt róluk.) Ezt a tranzitot a párkapcsolatok és más társulások is megszenvedhetik, hiszen az Uránusz erős szabadságvágyat ad, és változásra sarkall, amennyiben a kapcsolatok nem felelnek meg mindkét fél igényeinek. Az egyidejűleg érvényesülő szaturnuszi befolyás nehezíthet (kényszerű összezártság) vagy könnyíthet (pl ha a pár, akit Isten sem egymásnak teremtett, nem lakik együtt) a helyzeten.

A Mars- Uránusz kvadrátok által fémjelzett időszakban sokan küzdenek valamilyen problémával: szakmai vagy magánjellegű nyomás alatt vannak, valamilyen veszteség érte őket, stb. Idén ez is jellemzőbb, mint általában . A frusztrációt növeli, hogy miközben újabb meg újabb kihívások érkeznek – akár derült égből villámcsapás jelleggel is – az egyidejűleg érvényesülő Szaturnusz- hatásnak betudhatóan ólomlábakon vánszorog az idő és a szokásosnál sokkal kevesebb ráhatásunk van az eseményekre. (Kapcsolódó : Mars – Uránusz kvadrát a horoszkópban, Mars – Uránusz kvadrát tranzitként, Uránusz – Mars tranzitok)




Vénusz – Mars trigon

A Vízöntő Mars – Ikrek Vénusz közötti trigon nem lesz egzakt, ám jó hír, hogy a két bolygó a Vénusz április elei jegyváltásától kezdve május elejéig elég közel lesz egymáshoz, hogy oldani tudja a feszültséget.

A Mars és a Vénusz szexuális jelölők, így harmonikus tranzitjaikat a legbanálisabb receptek szerint kedvezőnek tartják a flörtölésre, illetve ha más hatások is alátámasztják, komolyabb szerelmek is születhetnek, vagy a meglévő kapcsolat minősége javul. Ez bizonyos keretek között most is érvényes. (Bővebben : Vénusz – Mars trigon tranzithatásként )

Levegős jegyekben ezek az ösztönökkel kapcsolatos bolygók is intellektuális töltetet kapnak ; Vízöntő Marsnál nem mindig lehet különbséget tenni a baráti közeledés és a kimondottan szexuális jellegű között. Ikrek planétáknál, így a Vénuszál is a játékos, könnyed bármiből bármi lehet hangulat dominálhat. Szintén a levegős /uránikus sajátosságook miatt az új románcok valószínűbben szövődhetnek a virtuális térben. Jelenleg a korlátozott kijárás szintén ezt a tendenciát erősíti. A flörtölés nem is mindig jut túl a verbális szinten; hogy más formában is konkretizálódik-e, mennyire bizonyul időtállónak, a képletek egyéni adottságai fogják eldönteni. A kombinációban a lehetőségek és a buktatók is adottak.

Az árnyoldalak tipikus példája az interneten, a közösségi média adta lehetőségeknek köszönhetően szövődő „halálos szerelem.” Ilyenkor meglehetősen gyakori, hogy az „ikerlángokat”– maga a kifejezés is a Vízöntő – uralta new age szörnyszüleménye – kontinensek vagy országhatárok választják el egymástól, a fizikai találkozásra vagy sor se kerül, vagy ha igen, rengeteg erőfeszítés árán és általában nagyon nagy kiábrándulás a vége – viszont bámulatra méltó hatékonysággal tud tönkretenni egy házasságot, élettársi kapcsolatot vagy a szó hagyományos értelmében vett együtt járást. (Bővebben: Az örök háromszög, “Karmikus” kapcsolatok: az önbecsapás eszköztárábólIkerlángok, lélektársak, Illik hozzám a párom ?)

Szerencsésebb forgatókönyvek esetén az olyan összezárt párok is elkezdhetnek érdemben beszélgetni, akik eddig inkább csak elbeszéltek egymás mellett. Ez lehetőségeket adhat egymás jobb megismerésére, így az is kiderülhet, hogy a projekciók visszavonását követően is elég tartalmas-e a kapcsolat ahhoz, hogy együtt maradjanak. Ha igen, új, tartalmasabb fejezet kezdődhet életükben, ha mégsem, remélhetőleg sikerül olyan kulturált keretek között elbúcsúzniuk egymástól, hogy a barátság továbbra is megmaradjon közöttük.

Persze, odafigyeléssel más társas kapcsolataink is profitálhatnak ebből az aspektusból. Általános értelemben vágyainkat, érzelmi és biztonsági szükségleteinket a gyakorlatban is hatékonyabban tudjuk érvényesíteni. Ez szakmai, üzleti projektek esetén is jól jöhet. A társasági élet, munka, tanulás értelemszerűen inkább a virtuális térben zajlik, a bezártság kezelésére kreatív megoldások születhetnek. A humor – beleértve a közösségi oldalakon terjedő mémeket, vicces videókat is – sokat segíthet, már persze ha valakinek nem csupán a görgetés – megosztás tölti ki az idejét.





Mars – Merkúr fényszögek

Vízöntőben való tranzitja során a Mars és a Merkúr között két fényszög is létrejön, egy szextil és egy kvadrát.

A Merkúr – Mars szextil (Kos – Vízöntő 13°) április 18-án pontosul be.
Jó esetben a két bolygó közötti harmonikus fényszög lehetővé teszi, hogy eredeti stílusban, humorérzékkel (Vízöntő), egyszersmind határozottan (Kos) érvényesítsük álláspontunkat. Az új ötletek, új megközelítésmódok , rugalmasság megkönnyíthetik a kényszerparkolás időszakát. A jelenlegi helyzetek ugyanis egyáltalán nem arról szólnak, hogy el kell fojtani kreatív impulzusainkat, önérvényesítő kísérleteinket. Megvalósításuk előtt azonban elengedhetetlen, hogy szelektáljunk a zseniális sziporkák és a vadhajtások között, struktúrákba rendezzünk, valamilyen stratégiát alakítsunk ki, majd jól időzítve megvalósítsuk őket. A türelem és a kivárás jelen esetben többet használ, mint a nyílt konfrontáció, a dolgok sürgetése.

Problémák amiatt adódhatnak, hogy a fényszög hatására erős késztetést is érezhetünk, hogy azonnal reagáljunk a külvilágból érkező impulzusokra. Szerencsésebb azonban még egy darabig érlelni gondolatainkat. Az elhamarkodott, tapintatlan kijelentések, az illetéktelen okoskodás, a nem elég kiforrott mondanivaló, a részletek nem elég alapos ismerete kellemetlen helyzetbe sodorhat.

A Merkúr és a Mars május 11-én bepontosuló kvadrátja (Bika – Vízöntő 28°) idején a feszültségek nehezebben kezelhetők. Személyes szinten a két bolygó erőpróbáló fényszöge szellemileg aktívabbá is tehet, egyszersmind azonban nehezünkre esik a lazítás. Ez a formáció rendkívül balesetveszélyes is: a Merkúr uralja a járműveket, a Mars pedig a vitákat, hirtelenkedést, baleseteket, sérüléseket -így legyünk nagyon óvatosak vezetés közben. Szócsatákba bonyolódni sem kifejezetten ajánlott most, hiszen még a barátságosan induló beszélgetések is váratlan veszekedésbe torkollhatnak, az érintett felek pedig aligha fognak engedni igazukból. Szerződések megkötésére, üzleti tranzakciókra, utazásokra, műszaki cikkek vásárlására sem ezek a napok a legalkalmasabbak. (Más, egyidejűleg érvényesülő hatások szintén erre figyelmeztetnek.)




Kapcsolódó

Az archetipális Mars (Linda Reid)

A Vízöntő (Liz Greene)

Az Uránusz (Liz Greene)

2020: Hogyan tovább ? Mi jöhet még ?

Disztópikus lidércnyomás – az asztrológia tükrében

Szaturnusz a Vízöntőben (beharangozó)

Szaturnusz a Vízöntőben (Fay’s Astrology)

Mars – Uránusz kvadrát a horoszkópban,

Mars – Uránusz kvadrát tranzitként,

Uránusz – Mars tranzitok

Vénusz – Mars trigon tranzitként

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!