Menu
Újhold a Kosban – 2020
2020-03-24 újhold

A március 24-i újhold a Kos 4°12-án született meg, helyi idő (Bp) szerint 10h28′- kor. Több értelemben is új időszámítás kezdetét jelzi: a tavaszi napéjegyenlőséggel induló, asztrológiai újév első újholdjaként különösen jelentős. Az elmúlt néhány hónap alatt körvonalazódó, nem túl szép új világ a későbbiek folyamán egyre konkrétabb formát ölt, ami újfajta alkalmazkodási módokat, gyökeres értékrendváltást követel.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az újholdképletben érvényesülő hatásokról már az eddigi bejegyzésekben is szó volt (Mars a Bakban 2020, Jupiter a Bakban, 2020: Hogyan tovább ? Mi jöhet még ? , Karanténban: önmagunk kellemetlen társasága, Március -2020) . Teljes összhangban van a 2020 főbb trendjeit tárgyaló bejegyzésben leírtakkal; a pozitívum az, hogy most még vannak megragadható fogodzók, sort lehet keríteni váltásokra, könnyebben lehet hosszabb távon is sikeres túlélő -üzemmódra kapcsolni, mint mondjuk a következő, április 22-i újholdnál.



Persze nem könnyű. Az újhold még épp együttállást képez a Kos 2°35′-én levő Deneb Kaitos (Difda) állócsillaggal (hatóköre 2°10). Ez a Bálna farkában levő, 2-es méretű égitest úgy viselkedik, mint a Szaturnusz, amikor rossz napja van. Az utóbbi hasonlatot már nem tudom hol olvastam, de nagyon találónak érzem. A régiek precízebben fogalmaznak: Ptolemaeus szerint Szaturnusz, Alvidas szerin t Mars, Szaturnusz, Merkúr jellegű a hatása. Durva erőszak általi önpusztítással, betegségekkel, szégyennel, balszerencsével áll kapcsolatban. Nappal képezett konjunkciója szellemi zavarokkal , keserű veszteségekkel, balesetekkel (égés, vágás, forrázás), Holddal való együttállása az úttörő szellem mellett könnyelműséggel, önzéssel, heves temperamentummal, hozható összefüggésbe. Befolyása nem kedvez az üzletnek, nyereségeknek. Az aktuális események tükrében gondolom nem kell különösebben részleteznem, miért is találók ezek az analógiák.

Újhold a Kosban, 2020 márc 24, Bp 10h28




Azok kedvéért, akik a Chiront is figyelembe veszik: éppen a Kos 5°17′-en áll, így konjunkciót képez az újholddal. Az 1977 -ben felfedezett objektumról máig nem tisztázódott, hogy üstökös, nagyobb méretű aszteroida vagy éppenséggel egy parányi bolygó, de egyre népszerűbb az asztrológusok körében. Mondani sem kell, hogy a new ages irányzatok túllihegik a jelentőségét, a klasszikus asztrológia általam is osztott álláspontja szerint azonban a kisbolygók, aszteroidák még a legjobb esetben is csak olyan mellékszereplők, amelyek mindössze néhány árnyalatot adnak hozzá a képlet egészéhez. Nadia Gilchrist így írt erről a tranzitról egyik, blogomon magyarul is elérhető régebbi bejegyzésben (Bár jelen helyzetben is az újholdképlet több más,a Chironnál sokkal fontosabb tényezője is hasonló irányba mutat, a nüanszok tanulságosak lehetnek.)

“A Chiron (sebzett gyógyító) 2018 április 17-én lépett be a Kos (harcos és pionír) jegyébe. A Chiron Halak-beli áthaladása a fájdalom beismeréséről és elengedéséről szól. A Kosban a Chiron a konfrontációban, majd a haladásért folytatott küzdelemben látja a gyógyulás útját. Ne feledjétek, hogy a „gyógyulás”nem azt jelenti, hogy a Chiron-jelezte seb varázslatos módon eltűnik. Sosem gyógyul be. De megtanulhatsz együtt élni vele, eközben pedig megtanulsz együtt érezni magaddal és másokkal.

E tranzit sokféle megélési lehetőséget tartogat. Meglehet, harcolnod kell – akkor is, ha fáj. Lehet, hogy elsőként kell kiutat találnod, akkor is, ha nem hiszed, hogy elég erős vagy elég gyors vagy ehhez. Szembe kell nézned azzal, hogy hiányzik bátorságod, motivációd, kezdeményezőkészséged. Kényszerítő erejű tranzit lesz: arra kényszerülsz, hogy megtedd, ami nehezedre esik. Valamilyen szempontból nagyon sebezhető vagy, és emiatt arra kényszerülsz, hogy harcolj magadért és másokért.

A Chiron egyedi dolgot is jelöl. Ha szembenéztél sérüléseddel, olyan bölcsességre tehet szert, amely különbözik mindattól, amit eddig tanítottak. A Kosban a Chiron tehát pionírszellemű tanár is lehet: lehetőséged van arra, hogy valami vadonatúj dolgot tanulj (vagy taníts). Ez nagyon friss és semmiképp sem halk szavú vagy udvarias bölcsesség”.



Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy még hat a március 20-án, napéjegyenlőségkor bepontosult Nap – Szaturnusz szextil is, amely remélhetőleg egyéni-és kollektív szinten is ad önfegyelmet, türelmet, valóságérzéket a felmerülő helyzetek kezteléséhez.

Erőteljesen érvényesül továbbá a Bak Mars – Jupiter – Plútó trió befolyása is, ami arra utal, hogy az energia túlcsordul – akár tetőző feszültség, túlpörgés formájában is – visszafogottságot gyakorolni nehéz. Belső tartalékaink aktiválódhatnak, megnőhet teherbírásunk, teljesítményünk. Ezt azonban, mint jelen helyzetben is látjuk, történhet valamilyen válság kirobbantása formájában is. A nehezen kontrollálható indulatok- amelyek kötekedésbe, bántalmazásba is átcsaphatnak, a túlzott kockázatvállalási kedv a kombó problémás oldalai közé tartoznak.

A tranzit pozitívumai: kezdeményezőkészség, vállalkozószellem, optimizmus. Hamarosan összeáll a Bika Vénusz trigonja a Bak Plútóval, Jupiterrel -további indikáció, hogy egyéni szinten viszonylagos konszolidációról is beszélni lehessen. Így még a jelenlegi helyzetből is kihozhatók jó dolgok. Persze, csak akkor, ha mindez önfegyelemmel és realitásérzékkel párosul. (Például, ha annyira nem tudsz mit kezdeni önmagad társaságával és fölös energiáiddal, hogy az élőfába is belekötsz, percenként posztolsz valami hülyeséget, üresjáratban kommentelsz,  a nap 24 órájának mind az 1440 percét azzal töltöd, hogy újabb meg újabb híreket olvasol a koronavírus járványról, amikor meg éppen nem, jobb sorsra érdemes ismerőseidet öntöd nyakon lelki szemeteddel privát üzenetek, telefonhívások formájában, ezer hely van, ahol önkénteskedhetnél is. Így legalább valóban hasznossá tehetnéd magad.)

Azonban, mint más bejegyzésekben is szó volt róla, a Bak Mars, Jupiter, Plútó úthengerszerű trióját nem mindig könnyű megállítani. A lendület, fanatizmus, vakmerőség, érzelmi-indulati töltet , megvalósítóerő, kitartás egetrengető ostobaságok, gonosztettek vélghezviteléhez is adott. Pedig az önkéntes visszafogottság nem ártana, a Szaturnusz megállítótáblája ugyanis már látóteren belül van, ráadásul az Uránusszal is kvadrátot képez, a Mars pedig vészesen közeledik hozzájuk. A túlzott sietség, értelmetlen lázadozás, fegyelmezetlenség, a részletek fölötti elsiklás így óriási melléfogásokat eredményezhet, a dolgok bármikor kicsúszhatnak az ellenőrzés alól. Az április 8-i telihold már inkább ilyen végkifejletre utal, de egyéni szinten még ekkor is könnyebb tudatosságot, visszafogottságot gyakorolni, mint kollektíve.





Kapcsolódó

Mars a Bakban 2020,

Jupiter a Bakban,

2020: Hogyan tovább ? Mi jöhet még ? ,

Karanténban: önmagunk kellemetlen társasága,

Március -2020) .

Szaturnusz a Vízöntőben (Fay’s Astrology)

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *