Menu
Karanténban : önmagunk kellemetlen társasága
2020-03-21 asztropszichológia

Nem akartam már írni a tavaszi napéjegyenlőség képletről. De mégis kínálja magát pár aktuális téma  ebből az apropóból. Most egy területet ragadnék ki belőle, a bolygókkal telített 12-es házat és a hozzá tartozó analógiákat. A régi idők asztrológiája a „bajok házaként” tartotta számon ezt az életterületet. Nos, a mainstream narratíva szerint otthon lenni, szeretteink körében csupa öröm és boldogság. Hát a napéjegyenlőségképletben a 12 házas Hold, többek között a nők jelölője, meg a szűk térbe szorult sok agresszív energia nem egészen ezt mutatja. Az arcbabumm  valószínűbb forgatókönyv lehet, mint a bébibumm.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Nem akartam már írni a tavaszi napéjegyenlőség képletről. Arról, hogy milyenek lesznek a következő hónapok, sok újdonságot nem tudok mondani a korábbi posztjaimhoz képest, amit meg igen, nem biztos, hogy akarom. Majd úgyis mindenki megtapasztalja … A 2020 -as főbb trendeket a Disztópikus lidércnyomás -az asztrológia tükrében2020- Mi jöhet még ? bejegyzések taglalják. Utóbbiban megvan az őszi napéjegyenlőség, nyári-téli napforduló képlete is + egy letölthető pdf a 2018 -2025 közötti napéjegyenlőségek, napfordulók időpontjaival is , mundán-asztrológiában járatosak (ez alatt nem a new age shit verziót értem) az én elemzésem nélkül is le tudják vonni következtetéseiket. De mégis kínálja magát pár aktuális téma, ebből az apropóból, amelyekről a teljesség igénye nélkül szólni kellene. Most egy területet ragadnék ki, a 12-es házat…



Kos extrovertált, mozgékony, kezdeményező jegy – nem véletlenül hozzák összefüggésbe a kezdetekkel. A harciasság, vállalkozó szellem, vitális impulzusok szintén hozzá társíthatók. A jelenlegi képletben azonban, mint már az előző posztokban is volt szó róla, valahogy megtörik ez a lendület. A 12 házban túl sok bolygó van ahhoz, semhogy felszabadult, spontán kezdetekről lehessen beszélni. (Erről az életterületről bővebben : A 12 ház – általános analógiák, A 12 ház és az elmebetegségek, A 12-es ház és a kreativitás vizei)

A mundánasztrológiában ez a terület többek között fegyházakat, kórházakat, elmegyógyintézeteket, börtönöket, titkos tevékenységek színhelyeit is jelöli. Hogy a konszenzuális valóság eseményei hogyan illeszkednek ehhez az analógialánchoz, nem szorul különösebb magyarázatra. Széles tömegek kényszerülnek elzártságra. Jó esetben ez önkéntes –  a részleges vagy teljes kijárási tilalom, a karantén a járvány terjedésének lassitását szolgálja, nagyon nem jó, amikor kórházi kezelést, neadj’ Isten ott bekövetkezett tömeges elhalálozást – amit a 8 ház társura, a Plútó a 12-ben – jelez.

Tavaszi napéjegyenlőség, 2020 március 20, Bp 04:54

Akiknek könnyebb az, ami a többségnek nehéz

A bezártságot, még ha ez szerencsés esetben a jól ismert, otthoni környezetben történik is, nem mindig könnyű elviselni. A szitu nyertesei, ha lehet egyáltalán ilyenekről beszélni, azok az introvertáltak, akik eddig is saját magukat tartották a legjobb társaságnak. Olvasás, tanulmányok, kreatív tevékenységek révén olyan kitűnően elfoglalják magukat, hogy a nap 24 órája még kevés is számukra, ha minden tervüket meg akarják valósítani. Ha eddig olyan munkahelyük volt, ahol nem tudtak igényeiknek megfelelően elszeparálódni, most elég jól feltalálják magukat – feltéve, hogy bevételforrásaik is megmaradtak és a hozzájuk legközelebb állókat sem érte tragédia.

Még kevesebb gond van azokkal, akik tisztában vannak alkati adottságaikkal, így eleve, talán már hosszú évekkel a járvány kitörése előtt otthoni kenyérkeresetre rendezkedtek be. Természetesen a gazdasági változások őket is érinteni fogják, hogy mennyire súlyosan, az szakmájuktól függ, de magával a bezártsággal könnyebben meg fognak birkózni. (Legjobban azok bírják majd a gyűrődést, akik korábban is rendszeresen végeztek meditációs gyakorlatokat, olyan hiteles szellemi utakat követnek, amelyeknek az aszkézis, a részleges vagy teljes magányban töltött több napos-hetes-éves elvonulások is részei ). Persze, teljes kijárási tilalom esetén az ő helyzetük is nehezebb lesz; de ha séták, egyedül is végezhető sporttevékenységek formájában naponta kimehetnek a levegőre, valószínűleg egészen jól át fogják vészelni. E viszonylag szerencséseket hagyjuk is egyelőre- bár testi-lelki állóképességet megőrző praktikáikat extrovertált embertársaiknak  sem árt eltanulni.




Az energia egészséges mederbe terelése

A képlet másik sajátossága egy bolygótömörülés: a Jupiter, a Mars, a Szaturnusz és a Plútó együttállása a Bakban. A Szaturnusz és a Plútó már a 12 házban, a Szaturnusz a Bak 29, kritikus fokán, a Mars és a Jupiter ugyan a 11 ház legvégén, de a 12-re is hatással. A Bak Mars 2020-as tranzitról szóló bejegyzésben már volt szó arról, hogy itt kezdeményező, kiáradó energiák gátlódnak le, kénytelenek befele, egy szűk, zárt térben működni. A Mars, a Jupiter és a Plútó külön-külön is hajlamosak túltolni a dolgokat, együttesen azonban hatványozottan. A sor végén azonban ott áll, saját jegyében uralmon a Szaturnusz és teljes erőből nyomja a féket. A Mars – SzaturnuszJupiter – Szaturnusz, Szaturnusz – Plútó együttállásokkal több külön bejegyzés is foglalkozik.

Az evilági analógiák nyelvére lefordítva ez azt is jelentheti, hogy a sok bezárt ember nem tud mit kezdeni magával, túlbuzognak az energiák, nehezen viselik a korlátozásokat, hajlanak is ezek megszegésére. (A szabályok áthágásának enyhébb esetben pénzbírság, súlyosabban betegség, halál a következménye) A Mars- Jupiter, Mars – Plútó együttállások, főleg egy föld jegyben fizikális levezetést követelnek. A szabadban való sportolás – ha ki lehet menni, erre ideális. Kellemetlenebb, ha nem, de ilyen helyzetekre is oktató videók sokasága érhető el, melyek révén több- kevesebb odafigyeléssel odahaza is levezethető az energia. Ezek között rengeteg az ingyenes is. A nagytakarítás, ahol van lehetőség- kerti munka szintén rendkívüli hatékony „csatornázási” mód, ráadásul bele is illik a Szaturnusz – és Plútó elv lomtalanítással, tisztogatással kapcsolatos analógialáncába. Megváltatlan síkon azonban ez az energiakombináció dührohamok, destrukció, a pszichoterror különböző fokozatai, mások és önmagunk bántalmazása, kegyetlenség, brutalitás formájában is kifejezésre juthat.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Önmagunk kellemetlen társasága

Hogy kik miért nem tudnak magukkal mit kezdeni, már más kérdés. Az egyeseknél megszűnő bevételforrás, a bizonytalanság, kézzelfogható közelségben levő gazdasági válságtól való megalapozott félelem (a 12. házas Szaturnusztól kvadrátot kapó Uránusz a 2 házban azért valljuk be, alaposan szétveri biztonságérzetünket, különös tekintettel annak pénzügyi részére), a távol levő szerettek miatti aggodalom, a járvány terjedése miatti „normális” dózisú aggályok (a hipochondria más kategória, a WC-papírt, lisztet, cukrot tonnaszámra felvásárlók pedig szintén nem a normalitásé) mind olyan tényezők, amelyek viszonylag kiegyensúlyozott embereket is kiboríthatnak. Ezek teljesen természetes reakciók.

A szabadságszerető, rebellis természetű Vízöntőben levő Hold nem érzi magát jól a 12 házban. Szerencsésebb megélési lehetőségek adódnak, ha képes megtalálni belső szabadságát a bezártságban (erről már volt szó, kreatív tevékenységek, tanulás, az interneten való társasági élet egészséges formái, tájékozódási lehetőségek formájában). Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy a régi idők asztrológiájában a Hold az elmével is kapcsolatban áll, akit régebben holdkórosnak neveztek, azt nem tartották teljesen normálisnak, a 12 ház pedig az elmebetegségekkel , lelki zavarokkal is kapcsolatban van. Az Uránuszt ( a Hold ura), pedig hóbortosnak, excentrikusnak, flúgosnak is szokták becézni. A minimum, ami elmondható róla, hogy a korlátozásokat nem jól bírja, márpedig most a Szaturnusztól kapott kavdrátja a számára elfogadhatóbbnál szűkebb keretek közé kényszeríti. A Hold és Szaturnusz ugyan nem áll együtt, de mindketten a 12 házban tartózkodnak;a rideg lakótárs pedig megüli a Hold kedélyét. Ez depresszió, nyomasztó érzések, álmok formájában is megnyilvánulhat.





A fonák értékrend ára

Extrovertált társadalom a miénk is, tele önmagunk, a reális problémák elől való elmenekülésre szolgáló lehetőségekkel. Ezek megszűnése / jelentős korlátozódása igen meglepő tüneteket produkálhat -és most az asztrológiai hatások is ebbe az irányba mutatnak. Olvastam egy Csányi Vilmossal, a 84 évében járó etológussal készített nagyinterjút. Az alábbiakat ugyan más kontextusban mondta, de szavai nagyon jól jellemzik azt a réteget, amelyet pótcselekvési lehetőségeik megszűnte, az értékrendjük fonákságát leleplező helyzetek miatt leginkább fenyeget a kiborulás „veszélye”. A veszély szót szándékosan idézőjelben írtam, mert a látszatéletük komfortzónájába hülyült nünükéknek azt a típusát, akikre Csányi szavai vonatkoznak, valahogy sehogysem tudom sajnálni amiatt, hogy alkalmuk adódik otthon, a négy fal között, önmaguk társaságában letesztelni eddigi “értékrendjüket”. Hogy eközben bejelentkezik az árnyékuk ? Hogy  pánikba esnek ? Különféle lelki zavaraik támadnak? Úgymond totál megzakkannak ? Miért, eddig normálisak voltak ???? Maximum olajozottan működtek a társadalmilag jóváhagyott valóságelhárító mechanizmusok, amitől a normalitás illúzióját keltették. A fejlődőképesebbek tanulnak a leckéből, magukhoz térnek és új, értelmesebb fejezetet kezdhetnek… A Plútó elvégre teljes irányváltásra szólít fel. Hogy kicsit durván teszi, és hogy a Szaturnusz sem éppen kesztyűs kezű tanítómester, már más kérdés.

„A kollektív életmódváltás ábránd, míg át nem alakítjuk az emberiség hiedelmeit. Ma az emeli a státuszodat, ha sok országban megfordultál, és mivel ezt olcsón megteheted, repülsz, amikor csak módod nyílik rá. Ellenben, ha az emelné a státuszodat, hogy sok könyvet olvastál, sok filmet láttál, sok nyelvet beszélsz, sokoldalú a műveltséged, ráadásul szépen énekelsz, gyönyörűen mesélsz a gyerekeknek, akkor ebbe az irányba fordulna az igyekezet. Hiedelem kérdése, hogy szükséges-e személyesen megjelenned Thaiföldön, Kubában és New Yorkban, vagy az számít inkább menőnek, ha százával nézed meg a világ csodálatos tájain készült természetfilmeket odahaza, a foteledben ülve, aztán kikerékpározol a legközelebbi erdőbe túrázni.

Hiedelem, hogy nagyszerű dolog tízezer kilométert utazni tíz óra alatt tízezer méter magasan egy vascsőbe zárva, aztán szállodába zsúfolva, idegenvezetők által hajtva, csoportba kényszerítve eltölteni egy-két hetet egy városban, fényképezőgépet kattogtatva, alig ismerve meg a helyi kultúrát, aztán kitenni a fotóidat a Facebookra, és bezsebelni pár száz lájkot.

Hiedelem az is, hogy mi alapján válogatod össze a tárgyaidat. Ma célzottan úgy gyártják a termékeket, hogy egy-két éven belül elavulnak, tönkremennek, eldobandóak. A gyerekkoromban komoly becsülete volt annak a mondatnak, hogy „ezt a cipőt az apám is hordta, és belenőttem, és immár én hordom”. Ma már jószerivel nincs lábbeli, ami kibírna nemhogy több generációt, akár csak néhány évet, és cipész sincs, aki képes és hajlandó lenne cserélni az elvásott talpat. Úgy általában nincs becsülete az öreg holminak. Hiedelem, hogy mi a jó, mi a szép, mi az értékes. Szerintem a régi, a megbízható a jó, a szép, az értékes. A világ többsége szerint viszont az új a jó, a szép, az értékes. Rettentő rossz irányba változott a világ. „Ha meguntuk, el vele, így jutunk csak felfele” – hogy Huxleyt idézzem. Szép új világ, ugye”. Forrás : 24.hu




Jóllehet a kereszténység nem az én szellemi utam, és mentalitása meglehetősen távol áll az Asztropresszétől is, Baán Izsák, a bakonybéli bencés Szent Mauríciusz Monostor perjelének HVG-ben olvasható gondolatai összecsengenek az általam követett spirituális irányzatokéval. Ami nem meglepő, hiszen a jelentős merafizikai felismerések nem kötődnek felekezethez.

“Azt hiszem, hogy a fogyasztással kapcsolatban a járvány nagyon sok mindenre megtanít most. Rengeteg fölösleges dologgal vesszük körbe magunkat tárgyi szinten és élelem szintjén is. Az érintést, meg az egymással töltött minőségi időt is jobban meg fogjuk majd becsülni. A normál pörgésben, amiben nem is olyan rég még benne voltunk, számtalanszor kerülünk olyan döntéshelyzetbe, hogy „szánjak-e időt arra, hogy találkozzak a szüleimmel, barátaimmal, vagy inkább hajtsam a dolgaimat, vagy nézzek filmet otthon, mert az kényelmesebb”.

(….)

Szerintem a modern embernek alapvető problémája az, hogy unatkozik, és menekül önmagától. Ezért egyre erősebb ingerekre van szüksége, egyre extrább, távolabbi, egzotikusabb helyekre utazik, az elmúlt egy-két évtizedben pedig egy átlagember számára is elérhetővé váltak nagyon távoli úticélok. A menekülésünk saját magunk elől – és annak számtalan, akár virtuális, akár valós formája – vírushelyzetben sokkal nehezebb.

(…)

Van egy számomra kedves történet erről. A bölcs tanító kérdezi a tanítványokat, hogy mit gondoltok, miért van olyan sok szenvedés a világon. A tanítványok azt mondják, hogy azért, mert az emberek fejében téves képzetek élnek a dolgokkal kapcsolatban. A tanító szerint ez rossz válasz. „Akkor azért, mert túlságosan ragaszkodunk mindenféle dolgokhoz” – folytatják a tanítványok, mire mondja a tanító, hogy ez is rossz válasz. Így megy tovább a dolog, majd a mester végül elárulja a megfejtést: azért, mert az emberek nem tudnak csendben és egyedül lenni.

hvg.hu: Mit tanácsol első lépésként, hogyan enyhítse az ember a szorongását, a mostani bizonytalanságból fakadó stresszt vagy a dühöt, amit esetleg az anyagi, emberi veszteségek miatt érez?

B. I.: Hozzátartozik a gyászfolyamathoz, hogy fájjon ez a mostani helyzet. Van ennek egy szomorúsága. Hozzátartozik az is, hogy haragszik az ember. Én magam is dühös voltam, hiszen a januári, februári, március eleji munkám nagy része most kukába ment. A düh tehát egy szükséges fázis, de nem jó megmaradni ebben, ezen túl kell lépni, ahogy a panaszkodásba, meg az áldozatszerepbe sem szabad beleragadni. Azt gondolom, hogy ehhez a kulcs a saját források megtalálása. Ez most tényleg egy olyan helyzet, hogy felnőtté kell válni. A legtöbb ember számára most nem fogja más megoldani a problémáját. Mindenkinek van némi sejtése arról, hogy milyen belső forrásai vannak, amelyektől, ha meri azokat használni, jobban érzi magát.

Ha az ember azt mondja, hogy tornázok napi 20 percet, vagy hallgatok fél óra zenét úgy, hogy közben nem gondolok semmire, vagy csak kinyitom az ablakot, és lélegzek három nagyot, már attól jobban fogja érezni magát. Számomra az alap axióma, hogy azt a törődést senki más nem tudja megadni nekem, amit én magamnak garantálni tudok. Mindaddig, amíg ezt másoktól várom el, a páromtól vagy a kormánytól, addig teljesen hiába fogom várni”.





Bébibumm helyett arcbabumm ?

Forrás: Euronews

Van azonban egy olyan réteg is, amely nem ironizálást, hanem együttérzést -és ha lehet, gyakorlati segítséget is – érdemel. Róluk viszonylag kevés szó esik, mert a mainstream narratíva szerint otthon lenni, szeretteink körében csupa öröm és boldogság…Ennek kizárólag olyan hozadékai lehetnek, mint a nagy beszélgetések, közös családi programok, a párok egymásra találását pedig hetedhét-országra szóló babyboom követi. Hát ez a 12 házas Hold, többek között a nők jelölője, meg a szűk térbe szorult sok agresszív energia nem egészen ezt mutatja. Az alábbi idézeteket olyan oldalakról hoztam, amelyek a legkevésbé sem vádolhatók ezoterikus szemléletmóddal. Mégis, a lehető legtökéletesebben írják le a lehetséges asztrológiai forgatókönyveket. Erre szoktam azt mondani, hogy az analógiák minden szinten működnek.

„Éppen ma akartam írni kissé fekete humorral, hogy jééé, a korona megszüntette a nők elleni erőszakot az országban, mivel hiába görgetem a fészemet, nem látok semmi olyan cikket, ami erre utalna (de volt egy amúgy. Rendőrségi oldalon tűnt fel egy lajosmizsei faszi. aki agyonverte az élettársát). Mindenki a koronával foglalkozik, háttérbe került minden más, és majd hosszú hónapok múlva lehet is gondolom utalni arra, hogy ez vagy az (hadd ne mondjak most példát) amiatt lett hirtelen elfelejtve, mert volt ennél fontosabb. No, lényeg, hogy üdítő nézegetni a híreket, hogy “csak” koronázás van, és sehol egy szétvert nő, egy kiirtott család. Ironikus vagyok folyamatosan, ha valaki nem értené, mert közben tudom, biztos vagyok benne, hogy dehogynem, sőt, majd mikor az utcán lófrálást is megszüntetik, és tényleg mindenki beszorul a házába, majd akkor jönnek csak az érdekes dolgok. Nem bébibumm, de nem ám, inkább arcbabumm lesz, meg agresszió. Egy csomó nőnek és gyereknek nem az otthona a biztonság, sőt, az otthona a legveszélyesebb hely. Őket ügyesen összezárja a korona a bántalmazóval, jön még rá egy megemelkedett feszültség, és kábé kiszámítható, mit hoz az. Kína már kipróbálta”. NaNe

Ez a szintén témába vágó  idézet meg Tisza Kata pszichológus oldaláról való, de a teljes posztot is érdemes elolvasni.
„Bár most nem ezen van a fókusz, azért nem szeretnék megfeledkezni továbbra sem azon bántalmazó kapcsolatban élő olvasóimról, akik a napi túlélésükért küzdenek, ezért ez a poszt hozzájuk szól.

A legnagyobb tér az erőszak elszabadulására az otthon, ami kontrollálatlan, és négy fal közé zárul. Az ilyen extrém szituációk, amikor nem lehet kimozdulni, se a nagyobb biztonságot nyújtó munkahelyre, utcára, baráti kapcsolatokba, se a bántalmazott gyerekeknek az oviba, iskolába, kollégiumba, sokkal fokozottabban hívják elő az agressziót. Részben az összezártság, részben a megnövekedett feszültség, részben pedig a biztonságos menekülő útvonalak hiánya és a jogi következmények még csökkentebb elérhetősége miatt. Következésképpen soha nem voltunk ennyire kitéve a családon belüli erőszaknak társadalmilag, mint most. Ezért nagyon fontos, hogy erről is szóljunk.

Aki eddig nem nyújtott segítséget otthon, ezután sem fog. Ne várjuk és ne is kérjük, mert az csak fokozott provokációként hat a bántalmazó karaktere számára, aki kizárólag önmaga igényeire és komfortjára van beállva. Ez a karakter képtelen empátiát gyakorolni és tudomást venni a környezetében élők szükségeiről és képtelen figyelembe venni azokat, azonban a saját beszorultsága okozta dühöt és frusztrációt a környezete fogja elszenvedni. Minden segítségkérést sajnos – nem természetesként – hanem a saját komfortja csökkentéseként fog megélni, és ezért durva megtorlás következik. ”




Kipattanó titkok

12 ház a titkok életterülete is. A helyzeteknek nem kell a vázolt, tragikus forgatókönyvekig fajulniuk, a Facebook-mémekben megostott pikáns helyzetek pl. a valóságban nagyon idegtépők lehetnek. Mi a helyzet azokkal a kapcsolatokkal, amelyeket csak egy harmadik tartott életben ? Mekkora feszkó lesz, ha a férj vagy a feleség nem tud „túlórázni” a kedvessel, hanem akár tetszik akár nem, össze vannak zárva egymással, és vészkijáratok híján szembe kell nézniük, mennyire mérgező is valójában a kapcsolatuk. Természetesen más közösségeken belül is elszabadulhatnak az indulatok -pl társasházakban, tömbházakban, ahol kis területen sok szomszéd él összezsúfolódva, a közösségi oldalakon zajló csatározásokról már nem is beszélve.

Áprilisban, amikor majd a Mars a Vízöntőbe lép, ott kvadrátba kerül az Uránusszal, majd tart a Hold pozíciója felé, aztán amikor a Nap jegyet vált, és a Bikából a Vízöntő Szaturnusszal kvadrátot, az Uránusszal pedig együttállást képez, további érdekes jelenségeknek lehetünk tanúi. Valószínűleg ebben az időszakban egy sor más váratlan, sokkoló esemény is lehetséges, de az instabil lelkiállapotok és az ezekből fakadó erőszakos cselekmények szinte biztos, hogy nagy problémát jelentenek.

Természetesen ezzel a poszttai nem a szabályok megszegésére akarok buzdítani, ahogy az idézett szerzők sem. Csupán a figyelmet szeretném felhívni néhány nagyon is reális problémára, amelyek más, az emberi viselkedéssel foglalkozó szakértőkben is aggályokat ébresztenek.  A korlátozásokat magunk és mások érdekében is be kell tartani, ehhez nem fér kétség. Most kivárás van és visszafogottság, önfegyelem, józanság, gondolkodási idő, tanulás. Éberség, tudatosság: annak a tanulmányozása, mi mindent hoz magunkban és másokban felszínre ez a helyzet ? Gyarapodás önismeretben, még ha keserű tapasztalatok árán is – aztán, ha eljött az ideje – mert az is el fog jönni, ha nem is egyhamar – a cselekvésé.



Kapcsolódó

Márciusi előrejelzés

Mars a Bakban – 2020

2020 – Hogyan tovább ? Mi jöhet még ?

Disztópikus lidércnyomás – az asztrológia tükrében

 

Más oldalakról

Karantén: a bántalmazás melegágya (WMN)

Megnőtt a családon belüli erőszak a lezárt Franciaországban

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *