Menu
Mars a VII házban : a házasság csatatér ?
2019-11-07 asztropszichológia

A háború istene a házasság házában ? Ez elég riasztóan hangzik és gyakran valóban az is. A pozíció önmagában is ellentmondásos. A tűzrőlpattant Mars a függetlenségre, önérvényesítésre való ösztönzőerőt képviseli, és ez most a „másik fél” életterületén található. Tudva, hogy a VII ház mindig „más emberekre” utal, ez a pozíció vajon folyamatos konfliktust jelent másokkal ? Megtörténhet, hogy a szülött olyan partnereket vonz, akik ösztönösen képesek nyomogatni az indítógombjait, de ez fordítva is működik. A horoszkóp tulajdonosa előszeretettel választ (bár ez a választás nem mindig tudatos) vitatkozó természetű, szélsőséges esetben fizikailag is erőszakos partnereket. E pozíciónál a kihívás abban áll, hogy a szülöttnek meg kell tanulnia hatékonyan és magabiztosan érvényesítenie érdekeit társulásaiban, anélkül hogy folyamatos háborúskodásokba bonyolódna.  (Astrology Place Membership)

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Részben vörös színe miatt a régi korok emberei tüzes bolygónak tekintették a Marsot; a mitológiában pedig ő volt a háború istene. A háború istene a házasság házában ? Igen ! Ez elég riasztóan hangzik és gyakran valóban az is. A pozíció önmagában is ellentmondásos. A tűzrőlpattant Mars a függetlenségre, önérvényesítésre való ösztönzőerőt képviseli, és ez most a „másik fél” életterületén található. Tudva, hogy a VII ház mindig „más emberekre” utal, ez a pozíció vajon folyamatos konfliktust jelent másokkal ? Megtörténhet, hogy a szülött olyan partnereket vonz, akik ösztönösen képesek nyomogatni az indítógombjait, de ez fordítva is működik.A horoszkóp tulajdonosa előszeretettel választ (bár ez a választás nem mindig tudatos) vitatkozó természetű, szélsőséges esetben fizikailag is erőszakos partnereket E pozíciónál a kihívás abban áll, hogy a szülöttnek meg kell tanulnia hatékonyan és magabiztosan érvényesítenie érdekeit társulásaiban, anélkül hogy folyamatos háborúskodásokba bonyolódna.

A béke és a harmónia ellentétes a Mars természetével, így a VII házas Marssal rendelkező személyek tudattalanul is kiprovokálhatnak vitákat és alakíthatnak ki robbanékony helyzeteket – így akarva intenzívebbé tenni a légkört. Ily módon azok, akiknek nem csupán ezen az életterületen áll a Marsuk, hanem még támadott is, valóban hajlamosak lehetnek bántalmazó házastársat bevonzani (vagy ők maguk ragadtathatják magukat fizikai erőszakra partnerükkel szemben). Még a legjobban kezelt VII házas Marsoknál is az átlagosnál több súrlódás tapasztalható a társulásokban. Ha a Mars nehéz fényszögeket kap, a párkapcsolatokat feszültségek, konfliktusok – gyakran látványos veszekedések hatják át. Mivel e bolygó híres türelmetlenségéről, a szülött fejest ugrik társulásaiba, gyakran köthet elhamarkodottan házasságot. Erre a józan megfontolásokat háttérbe szorító szenvedély vagy valamiféle sajátosan értelmezett verenyszellem sarkallhatja. A hevület azonban általában gyorsan elmúlik, így a marsikus impulzusokat nagy csalódások követhetik.




Egy, a társulások VII házában álló Mars utalhat arra is, hogy a szülött vonzódhat a dinamikusan szexis és kezdeményező szellemű egyénekhez. A vörös bolygó a fizikai és a szexuális energia jelölője, így a Mars hatása alatt álló kapcsolatok életteliek, igen elevenek és áthatja őket a vágy. Sok esetben ez a pozíció olyan házasságra vagy társulásokra utal, amelyek ösztönzően hatnak a szülöttre. A nők gyakran vonzódhatnak a rendkívül férfias – ún macsó – típusú partnerekhez, akik tudják mit akarnak és azt el is veszik, tüzesek és szenvedélyesen zabolátlanok. A vonzalomtól föggetlenül azonban a horoszkóp tulajdonosa nincs mindig elragadtatva attól a stílustól, ahogy partnere megpróbálja meghódítani (vagy inkább leigázni ?) . A Mars ugyanis nem tréfál, amikor főnököt játszik és megpróbálja átvenni az irányítást.Ebből kifolyólag a szülött fenyegetőnek érezheti a partner dominanciáját és a legapróbb provokáció is tüzes vitákat robbanthat ki.

Akár tudatában van, akár nem, a képlet tulajdonosa folyamatosan versenghet másokkal, így párkapcsolata is csatatérré válhat. Szerelmüket nagy veszekedések és szenvedélyes békülések fűszerezik, de lelkük mélyén még a dühödt jeleneteket is izgalmasnak találhatják. A szülött individualista, energikus, sportos, asszertív partnereket is bevonzhat. E pozíció arra is utalhat, hogy a képlet tulajdonosa vonzódik a társaságkedvelő, lelkes, forróvérű partnerekhez. Mindenek előtt azt várja társától, hogy legyen erős, legyen rendkívül önálló és magabiztos.


Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Az asztrológusok általában problémásnak tartják a VII házas Marsot. A Mars ugyanis kompetitív, keresi a kihívásokat és cselekvésorientált. A harcias természetű Mars egy békére törekvő házban óhatatlanul visz valamennyi feszültséget a szülött társulásaiba. A kihívásokhoz való vonzódás és a másik féllel való versengési hajlam is jellemző lehet ezekre a kapcsolatokra. Azonban az előbbiek ellenkezője is igaz lehet: ilyenkor a VII házas Mars olyan személyre utal, aki partnerén keresztül igyekszik érvényesíteni magát és azt igyekszik elérni, hogy mások lendüljenek cselekvésbe az érdekében. Végül azonban egy ilyen házhelyzetű Mars tulajdonosa arra kényszerül, hogy felismerje saját erejét és önállósítsa magát. Ha ugyanis ezt elmulasztja, a viszály és a diszharmónia összes kapcsolatát be fogja árnyékolni. Amennyiben a szülött kivetíti a Marsát (ne feledjük, a VII. ház a projekciók egyik fő helyszíne) másokat fog harciasnak, sőt, egyenesen kötekedőnek találni. Ilyenkor, miközben ő az, aki szembemegy a forgalommal, szentül meg van győződve róla, hogy a külvilág ellenséges vele. Bizonyos esetelben az is jellemző lehet a szülöttre, hogy nyilvános helyeken (látványos) vitákba bonyolódik, társaságban konfliktusokat szít, és nehezen jön ki másokkal.

„Amennyiben a Mars a VII házadban áll, talán nehezedre esik elfogadnod asszertivitásodat, dühödet, libidodat, szexualitásodat (ez főleg nőkre érvényes, a Mars ugyanis annyira yang természetű bolygó). Aztán jön valaki, aki feltűnően erős Marsikus energiát képvisel – pl Kosban van az aszcendense, Nap – Mars együttállása van, a Mars az MC-jén áll vagy fő fényszöget képez születési képleted Holdjával, Vénuszával, Aszcendensével, és mit tesz Isten, beleszeretsz ebbe az emberbe még akkor is, ha személyiséged egy része kimondottan taszítónak vagy nehéz esetnek találja. Ha ki kéne találnom Makrancos Kata horoszkópját, azt hiszem, a VII házba tenném a Marsát. (Shakespeare : A makrancos hölgy) Igen, ő lehetne a legjobb példa egy VII házas női Marsra. És a férfi, akit annyira gyűlöl egyszersmind szeret is, ki más lehetne, mint a marsikus természetű Petruchio, aki három perc alatt a térdére fekteti és elfenekeli. Óóó, közben már hallom is, amint magatokban a fejemhez vágjátok: ‘ hallgassátok csak, ez a hímsoviniszta disznó azt gondolja, hogy Petruchio nagyon jól tette, hogy elfenekelte Katát ‘. Nem, egyáltalán nem tartom ezt csodálatos dolognak, de abban a kapcsolatban nagyon jól bevált.” Richard Idemon

A Mars ebben a pozícióban marsikus természetű társat is leírhat. Ez kifejeződhet a partner személyiségében, de az illetőnek marsikus foglalkozása is lehet, pl fegyveres erőknél, tűzoltóságnál vagy más veszélyes szakmában, esetleg ilyen az életstílusa. Kitűnő állás olyasvalakinek a képletében is, aki kemény ellenfél miközben mások érdekeit képviselve harcol. Az ilyen házhelyzetű Marssal rendelkező szülöttek dönthetnek úgy is, hogy partnereik támogatására használják erejüket, így ez a pozíció a másokkal való együttműködést is elősegítheti, amennyiben a Mars valamilyen fajta társadalmi tevékenység üzemanyagául szolgálhat. Másokkal való kapcsolatukat tekintve ezek az emberek nagy ösztönzőerőt képviselnek és rengeteg energiát, dinamizmust visznek kapcsolataikba.




„A Mars házhelyzete mutatja azt az életterületünket, amelyen cselekednünk és önérvényesítenünk kell. A VII házban erős késztetést jelez arra, hogy meghatározzuk identitásunkat és másokkal való kapcsolatainkon keresztül tegyünk szert hatalomra. Sok példát láttam arra, hogy ilyen Mars – pozícióval rendelkező fiatal férfiak és nők meggondolatlanul fejest ugranak a házasságba. Ez gyakran tudható be a szexualitás örömeibe való belekóstolással járó elragadtatásnak, részben pedig az a vágy motiválhatja, hogy kiszakadjanak egy nehéz vagy elnyomó családi környezetből. A házasság révén – gondolják – majd a maguk urai lehetnek. Ennél gyakrabban tapasztalják azonban, hogy a zsarnokság egyik formáját egy másikkal váltották fel. A kezdeti szexuális vonzalom ekkorra már valószínűleg jócskán megcsappan, de a hatalmi játszmák még javában dúlnak. Néhányan e pozícióval annyira rámenősen viselkednek, hogy már az első találkozáskor elriasztják a másikat. Azonban ennek az ellenkezője is igaz lehet: egy erőteljesen marsikus sajátosságokat mutató személy nagyon vonzónak találhatja őket, ugyanis az őszinte, bátor, egyenes – bár kissé faragatlan, dinamikus hős vagy hősnő szerepében tetszeleghetnek előtte, aki majd megkíméli őket annak a terhétől, hogy döntéseket kelljen hozni életükről. Csakhogy egy idő után a VII házas Marssal rendelkező szülöttet éppenséggel marsikus partnere addig csodált tulajdonságai fogják taszítani és dühíteni. Elviselhetetlennek érzik majd, ahogy párjuk basáskodni próbál fölöttünk és megpróbálják visszaszerezni erejüket, amelyet egykor oly könnyelműen átjátszottak neki. De még akkor sem helyénvaló olyan következtetéseket levonni a VII házas Marsról, hogy kapcsolatai semmi másról nem szólnak, mint hadakozásról és ellenségeskedésről – ha csakugyan vannak olyan szülöttek, akiknek a napi tüzijáték jobban kell, mint a levegő. Számos olyan példa is van azonban a VII házas Marsra, ahol ez életteli, ösztönző társulások formájában nyilvánul meg. A felek ilyenkor pozitív értelemben csiholnak elő szikrákat a másikból, miközben azt is megengedik, hogy partnerük megőrizze személyes szabadságát. Ennek ellenére azonban még mindig fennáll a veszélye, hogy a hozzájuk legközelebb álló és a szívüknek legkedvesebb személyeken vezetik le agresszivitásukat, vagy nyíltan felbőszítenek másokat, amelynek következtében aztán igazolva érzik magukat, hogy ők is szabad utat engedjenek indulataiknak. Úgy tűnik, hogy a VII házas Marssal folyamatos megerősítést igényelnek azt illetően, hogy mások értékesnek találják őket. Valószínűleg ők lesznek az elsők akik kiállnak valakiért és védelmükbe veszik, ha úgy találják, hogy az illetőt igazságtalanul vádolják”. Howard Sasportas

Forrás : Astrology Place Membership




Kapcsolódó

Az archetipális Mars

Illik nhozzám a párom ?

A mérgező kapcsolatokról – más szemszögből

Így kezeld a dühödet !

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *