Novemberi előrejelzés – 2019

November első hete még igen feszültnek ígérkezik, utána azonban fokozatosan enyhül a nyomás. Ez nem azt jelenti, hogy olajozottan fognak működni a dolgok, de ha tudatosan, önfegyelmet gyakorolva kezelünk helyzeteket, a forgatókönyvek kedvezőbben alakíthatók. A nagyobb fokú tudatosság ezúttal is növeli a döntési szabadságot.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Általános áttekintés

A Merkúr november 21-ig tartó tolatása miatt új projektek indítására a hónap nem igazán alkalmas. A Mars – a kezdeményezőkészség kivitelezőerő, önérvényesítés princípiuma – szintén nincs a helyzet magaslatán: a Mérlegben száműzetésben van, a hónap első hetében pedig a Szaturnusszal és a Plútóval képezett kvadrátjai csökkentik hatékonyságát. A sérült marsi energia igen romboló formában nyilvánulhat meg. November 19- től az év hátralevő részében már otthonában, a Skorpióban halad, ahol karakterével nagyobb összhangban, harmonikusan fejtheti ki hatását. Ebből azonban november folyamán, az Uránusszal képezett szembenállása miatt még vajmi keveset tapasztalhatunk, ugyanis ez a nehéz aspektus kiszámíthatatlansággal, könnyelműséggel, indulatkitörésekkel, rossz értelemben vett irracionalitással árnyalja a képet.

Meglátásom szerint azonban november folyamán még így is több esély van rá, mint volt októberben, hogy az átmeneti elakadás és tehetetlenség-okozta frusztráció ne csapjon át destruktivitásba. A Skorpió Merkúr és a Nap Szaturnusszal és Plútóval képezett szextiljei a tudatosságnak, reflexiónak is teret adhatnak. A helyzetekre való ráhangolódás, a megérzések kamatoztatása a gyakorlatban, az időzítés, kivárás, az energiák tudatos irányítása szintén e fényszögek pozitívumai közé tartozik. Mint a szextilek esetén már többször elmondtam : sült galambra várni felesleges; a jó lehetőségek akkor konkretizálódnak, ha aktívan teszünk is megvalósításukért. Mivel a 60° -os fényszögek a Skorpió és a Bak jegyek között jönnek létre és a Szaturnusz és a Plútó is érintett, a kitartás, teherbírás, gyakorlati érzék kulcsszerepet játszik. Az is igen valószínű, hogy az irányváltás szükségességének felismerése, a fontos lépések megtétele, dolgok tető alá hozatala valemilyen válság, vészhelyzet hatására következik be. Ezek együttese olyan felismerésekre is sarkallhat, amelyeket csak később, a hónap vége felétől ültethetünk át a gyakorlatba. A Skorpióban levő bolygók Neptunnal képezett trigonjai pontosabbá tehetik megérzéseinket, az újra egzakttá váló Szaturnusz – Neptun szextil pedig látomásaink konkretizálásában segíthet.



Fontosabb bolygóhatások

November 1 – 26 : Vénusz a Nyilasban

November 1-én a Vénusz elhagyja a Skorpió alvilági tartományait és belép a kalandvágyó, társaságkedvelő Nyilas jegyébe. A szerelem, szórakozás, anyagiak jelölője jobban érzi magát ebben a nagyvilági jegyben, mint a Skorpióban. Humorérzéke, könnyedsége, optimizmusa révén jobban kezelhetők az időszak kihívásai de felületessége, hajlama arra, hogy kibújjon a felelősség alól, elbagatellizáljon, ideológiáival és vágyfantáziáival átszínezze a valóságot komoly problémák forrásává is válhat. Bővebben : Nyilas Vénusz a horoszkópban

November 5 : Mars – Plútó kvadrát, Mérleg – Bak 20°53′

Jóllehet a Mars – Plútó kvadrát november 5-én pontosul be, hatása már az előző héten is érezhető volt és a következő napokban is velünk marad. Mivel a Szaturnusz újra közeledni kezdett a Plútóhoz, a Mars egyidejűleg mindkét bolygóval nehéz aspektust képez. Az egyenként sem könnyen kezelhető hatások összeadódnak, sajátos színezetet adva október végének és november elejének. A baljós trió a október 28-i újholdképletben is erőteljesen képviselte magát, így rányomja bélyegét a következő, november 26-i újholdig terjedő időszakra is. Az erőpróbáló Mars- Szaturnusz fényszögekkel több cikk is foglalkozik a blogon, így külön nem térek ki rá. ( Erőpróbáló Mars – Szaturnusz kapcsolatok, Mars – Szaturnusz kvadrát, Mars -Szaturnusz/Szaturnusz Mars kvadrát tranzitként) A Mars – Szaturnusz kvadrát épp újhold előtt egy nappal pontosult be, október 27-én (Mérleg – Bak 15°08′), így mostanra gyengült befolyása.

A stafétabotot átvevő Mars – Plútó fényszög azonban továbbra is nagyon nehezen kezelhető hatásokat jelez. Mint a Válogasd meg a csatateret, Erőpróbáló Mars – Plútó kapcsolatok a horoszkópban című bejegyzésekben részletesen szó volt róla, a Mars – Plútó kvadrátok egyaránt destabilizáló energiakombinációk. Nagyfokú stresszt, rendkívül kiélezett konfliktushelyzeteket generálnak, egyszersmind azonban vélt vagy valós korlátaink meghaladására is ösztönöznek. Ennek a Skorpió régi (Mars) és új ura (Plútó) közötti 90°-os fényszögnek legnagyobb veszélye, hogy hatására megszállott ellenőrzési kényszer keríthet hatalmába, a frusztrációkra erőszakkal válaszolunk, a düh természetes érzéseit pedig elemi erejű tombolássá nagyíthatja. Szerencsére egyidejűleg más, jótékony befolyások is érvényesülnek, így a csatakép részévé válni egyáltalán nem szükségszerű. Az energiáik külső – belső rendrakásra is nagyszerűen felhasználhatók.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

November 8 : Nap – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 15°56

Az egyik ilyen pozitív hatást a Nap – Szaturnusz szextil ( Skorpió – Bak 15°56) képviseli. Ez a 60°-os fényszög remélhetőleg ad annyi valóságérzéket, hogy a további kavarás helyett inkább a kivárás, higgadt mérlegelés, a megérzések gyakorlatban való ellenőrzésének taktikájához folyamodjunk. Az olyan népi bölcsességeket is remélhetőleg többen megszívlelik, melyek szerint ágyúval éppen úgy nem érdemes verébre lődözni, mint széllel szemben végezni kisdolgunkat. Amennyiben belátjuk, hogy jónéhány jelenlegi frusztráció hamarosan magától megszűnhet, remélhetőleg kevésbé leszünk hajlamosak csak azért elmérgesíteni helyzeteket, hogy levágjuk a kanyarokat vagy miénk legyen az utolsó szó.

November 8 : Nap – Neptunusz trigon, Skorpió – Halak 16°02

A nyomást jelentősen enyhítheti a november 8-án bepontosuló Nap – Neptun trigon is. Ezekben a napokban jó ötlet odafigyelni álmainkra (tulajdonképpen egész életünkben jó ötlet, de bizonyos időszakokban –és a jelenlegi is ilyen – még inkább) – hiszen nem csupán a gubancos helyzetekre figyelmeztethetnek, hanem a megoldás útját is megmutathatják. Eközben azonban egy percre sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ha a Neptunusz túlságosan összemossa az álmok és a valóság közötti határokat, keserves lehet az ébredés. Az is nagyon rossz ötlet, ha a Mars – Szaturnusz/Plútó fényszögek által gerjesztett feszültségeket alkohol és más tudatmódosító szerek segítségével próbáljuk oldani. Ezek ugyanis, az átmeneti megkönnyebbüléseket leszámítva a problémák eszkalálódásához vezethetnek ( pl. fokozzák a balesetek veszélyét, az így is nehezen féken tartható indulatok elszabadulhatnak az ellenőrzés alól)

November 9 : Szaturnusz – Neptunusz szextil, Bak – Halak 16°

November 9-én újra, utoljára pontosul be 2019 egy másik jelentős fényszöge is,a Szaturnusz – Neptun szextil . Mint már többször szó volt róla, ez egész év folyamán érvényesülő jótékony hatás, amely elegendő realitásérzéket adhatott, hogy a Jupiter – Neptun kvadrát időszakában se veszítsük el fejünket, megkülönböztessük a látszatot a valóságtól, a sokféle álom, fantázia, lehetőség közül kiragadjuk a legéletképesebbeket és átültessük őket a valóság talajára. A Jupiter – Neptun kvadrát (l. I rész, II rész) jóformán egész évben a téves valóságérzékelésből fakadó nagy melléfogások, iránytévesztések, elbaltázott lehetőségek katalizátora volt. Hatása már lecsengett, számos következményével azonban továbbra is együtt kell élnünk.

Azonban a még mindig érvényesülő Szaturnusz – Neptun szextil arra is felhívhatja a figyelmet, hogyan, mi módon lehetségesek korrekciók. Az esetleges csalódásokon, kudarcokon, az elhanyagolt vagy épp nyakunkba szakadt kötelezettségeken keresztül most az is körvonalazódhat például: milyen életterületeken kell komolyabban munkálkodnunk annak érdekében, hogy valóság közelbe hozzuk álmainkat, nagyobb realitásérzékre tegyünk szert – amivel nem csupán a későbbi csalódásoktól kíméljük meg magunkat, hanem az eddigieknél jobb döntéseket is hozhatunk, melyek azok a célok és kapcsolatok, amelyekbe érdemes további energiát fektetnünk és melyek azok, amelyekről kezdettől fogva tudtuk, hogy fekete lyukként csapolják forrásainkat. Szaturnusz – Neptunusz hatásokról bővebben: A nagy ismeretlen feltérképezése



November 10 :  Merkúr – Plútó szextil, Skorpió – Bak 20°58

November 10-én a Skorpióban tolató Merkúr ismét szextilt képez a Plútóval. (Az első bepontosulásra október 20-án került sor, amikor még direktben haladt, a harmadikra pedig december elején, amikor már abbahagyta tolatását. A hatást a még mindig érvényesülő Nap- Szaturnusz szextil és a hamarosan bepontosuló Nap – Plútó szextil is erősíti. E fényszögek hatására közvetlenebbül férünk hozzá ösztönös túlélőkészleteinkhez, zsigerből érezzük, a fejlődésünket szolgáló irányok és a zsákutcák közötti különbséget, hosszabb távon is életképes válságkezelési stratégiákat dolgozhatunk ki.

A megkülönböztetés bölcsessége el is kell, ugyanis nagyjából november 8 déltől november 10 késő estig a Hold a forrófejű Kosban csörtet, 9-én este a Szaturnusszal , 10-én napközben pedig a Plútóval képezve kvadrátot. Eközben a Marssal is farkasszemet néz, így egy kardinális T- kvadrát alakul ki. Az egyébként is zűrös formáció most olyan forgatókönyvekre adhat lehetőséget, amikor a szó szoros értelemben is fejjel mehetünk a falnak. A most kirobbanó konfliktusoknak sincs igazi győztesük, aki azonban először tüzel, nagyobb valószínűséggel veszít.

November 11 :  Merkúr R – Nap együttállás Skorpió 18°17

A tolató Merkúr és a Nap együttállása mindig fontos állomás a Merkúr retrográd ciklusában: a tolatás félidejét jelzi. A kommunikáció, gondolkodási folyamatok, utazások, okmányok, kereskedelem és a tudatosság, éntudat, autoritás, kreativitás jelölőjének találkozása értelemszerűen ezekre a témákra irányítja a figyelmet. A jelenlegi együttállás abból a szempontból is jelentős mérföldkő, hogy segíthet levonni az elmúlt, nyugalmasnak semmiképp nem nevezhető hetek tanulságait.

Problémák abból fakadhatnak, hogy a Nap – Merkúr együttállás hatására hajlamosak lehetünk túlságosan szubjektíven, rögeszméinkhez ragaszkodva tálalni mondanivalónkat. Ez a tranzit meglehetősen szókimondóvá is tehet, az elhamarkodott kijelentések sok kárt okozhatnak.

November 11 : Vénusz – Mars félkvadrát

Ugyanezen a napon pontosul be egy Vénusz – Mars félkvadrát is. A kvadráthoz hasonlóan ezt az aspektust is hagyományosan a férfi – nő kapcsolatokban felmerülő feszültségekhez szokták társítani. Ennek meg is van a valóságalapja: a krónikus civakodás, rivalizálás, húzd meg – ereszd meg, se veled se nélküled játszmák a megélési lehetőségek közé tartoznak, akár egy egyéni képletben, akár időszakos hatásként, akár szinasztriában érvényesül. A trófeagyűjtés, reménytelen esetek hajszolása, konkrét és átvitt értelemben vett kielégületlenség szintén hozadékai lehetnek.




November 12 telihold a Bikában, 14h 34, Bika 19°51

telihold a Bikában, 2019 november 12, Bp 14h34

A telihold november 12-én a Bika 19°51′-en teljesedik ki, helyi idő szerint 14:34′ -kor. A Hold erőben van ebben a stabil, földies jegyben. Mivel a Bika az anyagiakkal, a tulajdonnal, a biztonságérzettel, önbecsüléssel kapcsolatos életterületet uralja, most elsősorban ezeket a témákat illetően törekszünk stabilitásra (persze, attól függően, hogy a születési képlet melyik háza áll a Bikában, más életterületek is bevonódhatnak)

Jelen helyzetben, a destabilizáló hatások (Mars -Plútó kvadrát, Vénusz – Neptun kvadrát) mellett olyanok is érvényesülnek, amelyek segíthetnek megállítani a földindulást. A Hold – Szaturnusz trigon pl esélyt ad, hogy a hullámvasutazás közepette megtartsuk az egyensúlyt, drámamentesen, az elviselhetőség határán belül, a hasznos, tápláló elemeket megtartva, a gyakorlati szempontok figyelembevételével eszközöljünk változásokat. A Hold – Plútó trigon a változások kellős közepén is lehetőségeket ad stabilitás megteremtésére, különösen akkor, ha saját erőforrásainkból/ ill. ezekre támaszkodva hozzuk ki a maximumot, észrevesszük, hogyan profitálhatunk, hogyan fordíthatjuk a javunkra még az első pillantásra kedvezőtlen forgatókönyveket is.

A Nap/Merkúr – Neptun trigon hatása még mindig érezhető. (A Neptun a Holddal is szextilt képez) Ez a fényszög jó alkalmat nyújt, hogy intuitíve is ráhangolódjunk soron következő feladatainkra és a követendő fejlődési irányokra.

November 12: Mars – Jupiter szextil, Mérleg – Nyilas 25°32

Szintén teliholdkor pontosul be a Mars – Jupiter szextil is, a Mérleg – Nyilas 25°32 -án. Aki tudatosan képes volt felismerni (és vagy kialakítani) az általa képviselt lehetőségeket, illetve arra törekedett, hogy a legjobbat hozza ki a nem annyira jó helyzetekből, az előző napokban is profitálni tudott belőle. A hatás még 5-6 napon keresztül,a Mars jegyváltásáig érvényesül.

Azonban, mint a szextilnél már többször szó volt róla, a kedvező bolygókapcsolat korántsem jelenti azt, hogy tálcán kínálják majd a dolgokat. A kapkodás, felületes megközelítés ezúttal nem jön be. A Mars – Jupiter szextil jótékony sugárzása mellett sem elég pusztán a jó intuíció, a kalandvágy és a kockázatvállalási kedv. Mivel a Mérleg is és a Nyilas is hajlamos a könnyebbik végén megfogni a dolgokat, a szokásosnál is fontosabb megszívlelni: a jelenlegi bolygóhatások mellett a sült galamb senkinek nem fog a szájába röpülni. Ellenben, rá várva, jó lehetőségeket lehet elszalasztani.

Magyarán mondva: bármivel foglalkozol is, még véletlenül se ücsörögj tétlenül, arra várva, hogy a lehetőség az öledbe hulljon! A Jupiter a terjeszkedésről szól, a Mars pedig az akció és a vágy princípiuma, így tehát egy Mars – Jupiter szextilnek vajmi kevés hatása lesz, ha egész nap a tévé vagy számítógép előtt ülsz, neadj’Isten még nassolsz is és közben azon agyalsz, hogy a világnak vajon melyik sarkából köszönt rád a szerencse. Neked kell kezdeményezned. Ez maszkulin energia. Most minden az önérvényesítésről, a határozott cselekvésről szól és arról, hogy erőfeszítéseket tegyünk azért, amit el szeretnénk érni.




November 13 : Merkúr – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 16°19

November 13-án újra bepontosul a Merkúr – Szaturnusz szextil. (Először október 14-én vált egzakttá, amikor még a Merkúr direktben haladt, aztán november 30-án, amikor a Merkúr ismét bepontosul, újra egzakttá válik.) Új utak helyet jobb ötlet visszatérni az egy hónappal ezelőtt aktuális témákhoz és feladatokhoz, elvarrni az elvarratlan szálakat. Mint már szó volt róla, a Merkúr Szaturnusszal képezett szextilje a józan ész szempontjait is szóhoz juttatja az érzelmi, hangulati szélsőségeket ellensúlyozandó. A fényszög jótékony hatása oly módon is megnyilvánulhat, hogy a bepontosulás napjaiban egy fajta megértés, rálátás birtokába juthatunk s ily módon mulandó kellemetlenségként kezelhetjük saját zűrzavaros tudatállapotainkat vagy környezetünk irracionális viselkedését.

November 13 : Nap – Plútó szextil, Skorpió – Bak 21°16

Ugyanezen a napon pontosul be a Nap – Plútó szextil is. Ez a fényszög kedvezően hat üzleti ügyeinkre, lehetővé teszi, hogy a dolgok mélyére hatoljunk, javunkra fordítsuk válsághelyzeteinket, rajtuk keresztül jussunk el belső erőforrásainkhoz. Segíthet ráhangolódni a közeljövő kihívásaira is, amikor majd a Szaturnusz – Plútó együttállás, illetve a 2020-ban már alakuló Szaturnusz – Uránusz kvadrát – 2021 egyik legproblémásabb fényszöge, meg a velük kombinálódó kisebb tranzitok lelassítják, egyszersmind kiszámíthatatlanná, irányíthatatlanná teszik a folyamatokat. Erre már most tanácsos felkészülni, időt szánni, aprólékos munkával, minden lehetséges forgatókönyvvel számolva kidolgozni a részleteket. Eközben a kellemetlen felismeréseket sem tanácsos elhessegetni magunktól.

November 13 :  Merkúr – Neptun trigon, Skorpió – Halak 15°59

November 13-án újra összeáll a Merkúr – Neptun trigon. (Először október 16-án pontosult be, harmadszorra pedig november 26-án válik egzakttá). Ez a hatás tovább enyhítheti az előző napok nyomását, finomíthat megérzéseinken, együttérzőbbé tesz, könnyebben hangolódhatunk környezetünkre és sorsunkra. Eközben valóságérzékünket és megkülönböztető-képességünket is megőrizzük. Az előző és a következő a nap a kreatív tevékenységeknek is kedvez.

November 14 Vénusz – Neptunusz kvadrát, Nyilas – Halak 15°59

Ürüm az örömben, hogy vele egyidejűleg egy Vénusz – Neptun kvadrát is egzakttá válik. E, már a teliholdképletben is meglévő fényszög érzelmi és anyagi szempontból jelez zűrzavaros helyzeteket. A túlságosan rózsaszín szemüveg, a naivitás, a valósággal köszönő viszonyban sem levő elvárások, a rossz helyre befektetett energia üzleti- és szívügyekben szinte törvényszerűen vezetnek csalódáshoz. Bővebben : Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van , Elérhetetlen uraság

November 19 – 2020 január 3 : Mars a Skorpióban

November 19-től a Mars végre jegyet vált és jövő év januárjáig otthonában, a Skorpióban halad. Ez a tranzit sajátos színezetet ad az előttünk álló másfél hónapnak. Bár a pozíció cseppet sem problémamentes, még mindig nagyságrendekkel jobb, mint amikor a hagyomány által „infortuna minorként”,  számon tartott Mars a Mérlegben, száműzetése jegyében haladt és eközben még nehéz fényszögeket is kapott két másik, kártevőnek tekintett bolygótól, a Szaturnusztól és a Plútótól. Az időszak egészséges megéléséhez azonban jó, ha tisztában vagyunk a jegy és a bolygó tulajdonságaival, a harmonikus és a kevésbé szerencsés megélési lehetőségekkel.

Ez a pozíció legmélyebb vágyaink, motivációink vizsgálatára szólít fel. Górcső alá kell vennünk, hogyan éltünk vagy éltünk vissza erőnkkel és nagyfokú őszinteséget követel úgy magunkkal, mint másokkal szemben.

Ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki a tranzitból, válaszolj őszintén az alábbi kérdésekre. Ezt követően pedig tedd meg mielőbb a szükséges lépéseket.

  • Mit akarsz valójában?
  • És mire vagy kész (vagy nem vagy kész) azért, hogy elérd ?
  • Mitől kell megszabadulnod vagy mit kell átalakítanod annak érdekében, hogy olyan életet élhess, amelyben szenvedélyesen kifejezheted önmagad és sokkal mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki másokkal?
  • Milyen területeken kell visszaszerezned erődet ahhoz, hogy olyan életet élhess, amilyet szeretnél és megtehesd, amire vágysz?

Bővebben : Mélységeink ösvényein : Skorpió Mars a horoszkópban, Mars a Skorpióban: radix és tranzit, A Skorpió (Liz Greene), A nem is olyan ördögi Skorpió

November 21-én a Merkúr direkt stacionáriusba vált a Skorpió 11°35 -án

Mint már sokszor szó volt róla, a Merkúr retrográd időszakai arra szólítanak fel, hogy újra gondoljunk, átismételjünk dolgokat, jobban odafigyeljünk a részletekre, felfrissítsük tudásunkat. (A „felszólítás” különféle malőrök, meghibásodások, elakadás formájában érkezik. ) Nos, a direktbe váltást követően ügyeink visszazökkennek a normális kerékvágásba, de mindaddig, míg a Merkőr ki nem kerül a retrográd árnyékból, még várható némizűrzavar.




November 22 – december 22: Nap a Nyilasban

November 22-én a Nap is belép a Nyilas jegyébe. Ezt az időszakot általában az ünnepekre való készülődés, az ajándékvásárlás légköre hatja át, amikor kiértékeljük az elmúlt év eredményeit és tapasztalatait is. Bár még messze van a Szilveszter, a társasági összejövetelek egyre jobban emlékeztetnek az óévbúcsúztatókra. Az elmúlt időszak feszültségei után nem is árt némi lazítás, de a nagy túlzásoktól ajánlott óvakodni.

November 24 :  Vénusz – Jupiter együttállás, Nyilas 28

November 24 -én, idén másodszorra a Vénusz újra együttállást képez a Jupiterrel. Idén először január 22-én pontosult be, akkor azonban nem volt benne sok köszönet. A Kis-és Nagy Jótevő találkozásai általában igen jótékonyaknak tekinthetők, de januárban a Neptunnal képezett erőpróbáló fényszögeik és a zűrös holdfogyatkozás miatt inkább az árnyoldalak érvényesülhetnek. A témáról írt bejegyzés segíthet felidézni az időszakot.

Most, hogy a káros Neptun- befolyás már sokkal enyhébben érvényesül, az együttállás pozitív hozadékai kerülhetnek előtérbe. A harmonikus Vénusz – Jupiter tranzitok általában az anyagi helyzetre és a szívügyekre vannak kedvező hatással. Fortuna áldásai váratlan bevételek, (kereskedelemben forgalmas napok), ajándékok, nyeremények, alkalmi munkák, üzleti ötletek formájában érkezhetnek, a nagy szerelem pedig egyik pillanatról a másikra is felbukkanhat a láthatáron. A januári tévedések is korrigálhatók. Ha azonban hiányzik a realitásérzék, a nagy találkozások nagy csalódásokkal végződhetnek. Hajlamossá válhatunk arra is, hogy alaposan elvessük a sulykot -pl túlzott költekezés , az edzésprogramot borító nagy zabálás formájában. Az élj a mának mentalitás azért problémásabb, mint általában, mert a most eltapsolt tartalékokat később sokkal nehezebb lesz pótolni és az elszalasztott lehetőségek sem jönnek egyhamar vissza.

November 24 : Mars – Uránusz szembenállás, Skorpió – Bika 3°34

Elővigyázatosságra már csak azért is szükség van, mert ugyanezen a napon pontosul be a Mars- Uránusz szembenállás is. Ez fokozza a meggondolatlan döntések kockázatát, a kalandvágy és vállalkozószellem a sors kísértésébe csaphat át. Mint az előző bejegyzésekben szó volt róla, ez a fényszög ingerlékennyé tesz, kiszámíthatatlan hangulatingadozásra és dühkitörésekre is hajlamosíthat. Az erőnlét és az energiaállapot is ingadozik. Egyik percben harciasan nekirontunk vélt vagy valós ellenfelünknek, a másik percben takarodót fújunk és még a legindokoltabb esetekben sem vagyunk képesek a sarkunkra állni. Ajózan ész és a gyakorlati szempontok helyett a zabolátlanul áradó érzelmek, indulatok vehetik át a terepet. Ilyen jellegű interakciók esetén mindkét fél túlzásokba esik, az egyik szélsőséges reakciói pedig a másik viselkedési szélsőségeit táplálják. Bővebben : Uránusz – Mars tranzitok

November 26 – december 20, Vénusz a Bakban

November 26-án a Vénusz belép a Bakba. A könnyed, világias bolygó nem érzi magát túl jól a struktúrák, szabályok, felelősségvállalás, önkorlátozás jegyében. A Bak nem nevezhető egy különösebben romantikus alkatnak, lassan lobban szerelemre, érzelmeit nehezen mutatja ki,de azt tartják róla, hogy ha egyszer elkötelezte magát, a nehéz időkben is lehet rá számítani. Diszharmonikus változatainál az érzelmi távolságtartás ridegséggé, a gazdaságos stratégiák fukarsággá fajulnak. Föld jegyként a hosszú távú, értékálló dolgokhoz vonzódik, úgy anyagi, mint érzelmi értelemben stabilitásra, biztonságra törekszik. (Több: Bak Vénusz a horoszkópban)

Azonban e tranzitnak megvannak a pozitívumai is. Közelmúltbeli, társulásainkkal – (főleg szerelmi, szakmai, üzleti jellegűek), hivatásbeli és pénzügyeinkkel kapcsolatos felismeréseinket valószínűleg nem túl kellemes élmények táplálták, de e tranzit idején remélhetőleg világosabb fejjel, derűsebben is képesek lehetünk végig vesézni őket. Ez önmagában is megnövelhetii a kreatív megoldások valószínűségét. Erre még nagyobb esély van, ha a gondosan sáfárkodunk azokkal a javakkal, amelyeket a Vénusz – Jupiter együttállás idején Fortuna az ölünkbe hullat. ( Mivel a konjunkció hatása a Vénusz jegyváltását követően is érvényesül egy ideig, és az újholdképletben is jelen van, a segíts magadon és az Isten is megsegít elvét szem előtt tartva többet tehetünk „szerencsénkért”, mint passzívan, a sült galambra várva.)




November 26 újhold a Nyilasban , 4°02, 16 h 05

újhold a Nyilasban, 2019 november 26 Bp, 16h05

A november 26.i újhold a Nyilas 4°02′-en születik meg, helyi idő szerint 16h05′-kor. Egy Nyilas újhold új tervek kitűzésére, új horizontok, új látomások keresésére inspirál. Idén a diszharmonikus hatások ellenére is kedvezőbb lehetőségek vannak céljaink megvalósítására, mint mondjuk a tavalyi Nyilas újholdnál.

A két fővilágító Szaturnusszal és Plútóval képezett félkvadrátja arra utal, hogy feszültség van a nagyszabású (és minden bizonnyal nagyvonalú) elképzelések és a valóság szűknek érzett keretei között. Ebbe valószínűleg a fogyatkozó tartalékok is beletartoznak. (Hogy tényleg apadnak-e vagy csak az illető érzi így, egyénenként változik, de az biztos, hogy a 2020-as Bak Jupiter – Szaturnusz – Plútó trió világviszonylatban gazdasági mélyrepülést jelez)

A Mars- Uránusz szembenállás túlzott mértékű kockázatvállalásra, bizonytalan kimenetelre hajlamosíthat, a Merkúrral és a Neptunnal szextilt képező Szaturnusz és Plútó azonban talán lehetővé teszi az ostoba kockázatok megkülönböztetését az értelmesektől. (A Merkúr – Neptun trigon november 28-án pontosul be harmadszorra, de az újholdképletben is érződik. Ez a fényszög magában hordozza annak lehetőségét, hogy a racionális oldal összhangban van az intuitívvel, így talán a döntések is jobbak lesznek.)

Az Uránusszal trigont, a Skorpió Marssal szextilt képező Vénusz és Jupiter váratlanul felbukkanó lehetőségekre utalhat. A föld elem jelenléte remélhetőleg segít optimálisan kamatoztatni is őket. A jó ötletek remélhetőleg a gyakorlatban is megtérülnek, tevékeny, tudatos közreműködéssel pedig talán még válságos helyzetek is javunkra fordíthatók. Nyitott szemmel járni azért is nagyon fontos, mert leginkább abból fogunk tudni továbbépítkezni, amit most megragadunk vagy kialakítunk. A december 26-i újhold már egy részleges napfogyatkozás, így sokkal kevesebb hozható ki belőle, arról már nem is beszélve, hogy 2020 első teliholdja, ami egyszersmind teljes holdfogyatkozás is, már egybeesik a Szaturnusz – Plútó együttállással.

November 27: Neptun direkt stacionárius, Halak 15°55

November 27-én a Neptun abbahagyja június közepe óta tartó tolatását és direkt stacionáriusba fordul. A bolygó energiái ilyenkor nagyon erőteljesen hatnak: a bolygó tulajdonságai fokozottan érvényesülnek. Álmaink élénkebbé, intenzívebbekké válhatnak, megérzéseink élesednek, a külső és a belső világ közötti határok elmosódnak. Ezek az élmények kedveznek a művészi tevékenységeknek, egyszersmind azonban a Neptun árnyoldalai is szerepet kaphatnak. Ily formán a zavaros lelki állapotok- illetve az ezeket elősegítő tudatmódosító szerek rengeteg kárt okozhatnak. Nehezen hozunk döntéseket, álmodozunk, koncentrálási nehézségeink támadhatnak.

November 28 :  Merkúr – Neptun trigon, Skorpió – Halak 15°55

November 28-án harmadszor, utoljára is bepontosul a Merkúr – Neptun trigon. Ez a fényszög az újholdképletben is jelen volt, októberben és novemberben is összeállt már : végeredménye a közeljövőben fog körvonalazódni.

November 28 : Vénusz – Uránusz trigon, Bak – Bika 3°25

A Vénusz – _Uránusz trigon szintén november 28-án válik egzakttá. Bár a Vénusz nem kedveli különösebben az Uránuszt, a jelenlegi, harmonikus kölcsönhatás a szó szoros értelmében felvillanyozhat. Arra ösztökélhet, hogy bővítsük kapcsolatainkat, egyszersmind nagyfokú szabadságvágyat, extravaganciát is kölcsönöz. Külső megjelenésünkön merész átalakításokat eszközölhetünk; a kellemes meglepetések váratlan bevételek, ajándékok formájában is érkezhetnek.Ez a formáció kedvez a flörtöknek, a vidám társasági összejöveteleknek, partiknak, rendezvényeknek is. Kreatív tevékenységgel is jó ötlet levezetni a felgyülemlett feszültséget. Bár föld elemben óvatosabban és praktikusabban nyilvánul meg, önfegyelemre és tudatosságra még mindig szükség van az értelmetlen kockázatokat elkerülendő.

November 30 :  Merkúr – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 17°52

A hónap utolsó napján újra, harmadszor is bepontosul a Merkúr – Szaturnusz szextil. Mint már szó volt róla, e fényszög hatására gondolkodásmódunk rendszerezettebbé, gyakorlatiasabbá válik. Összegezhetjük a Merkúr őszi tolatásának felismeréseit, de akár az év végi mérleg készítéséhez is hozzákezdhetünk. Ebbe beletartozik az elmúlt hónapok folyamán keletkezett károk és az elért sikerek felmérése is, valamint is Bika Uránusz tranzit, és a Bak Plútó – Szaturnusz találkozó jelezte földindulás lehetséges folyományaié. (Jobb ha hozzászokunk: az elkövetkező hónapok -sőt évek folyamán állandóan leltárt kell készítenünk, mi maradt épen, mi menthető, mi vár átalakításra, melyek a konkrét megvalósítás lehetőségei, honnan, kiktől számíthatunk segítségre és/vagy milyen saját erőforrásainkra, készségeinkre támaszkodhatunk bizalommal). A jó hír az, hogy most még van esély javítások eszközlésére, stabilabb alapok kialakítására. A rossz : már nincs olyan sok esély – így elvesztegetnivaló idő sincs.




Fontosabb bolygóállások

November 1 – 26 : Vénusz a Nyilasban

November 1 retrográd Merkúr – november 21

November 5 Mars – Plútó kvadrát, Mérleg – Bak 20°53′

November 8 Nap – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 15°56

November 8 Nap – Neptunusz trigon, Skorpió – Halak 16°02

November 9 Szaturnusz – Neptunusz szextil, Bak – Halak 16°

November 10 Merkúr – Plútó szextil, Skorpió – Bak 20°58

November 11 Merkúr R – Nap együttállás Skorpió 18°17

November 11 : Vénusz – Mars félkvadrát

November 12 telihold a Bikában, 14h 34, Bika 19°51

November 12 Mars – Jupiter szextil, Mérleg – Nyilas 25°32

November 13 Merkúr – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 16°19

November 13 Nap – Plútó szextil, Skorpió – Bak 21°16

November 13 Merkúr – Neptun trigon, Skorpió – Halak 15°59

November 14 Vénusz – Neptunusz kvadrát, Nyilas – Halak 15°59

November 19 – 2020 január 3, Mars a Skorpióban

November 21 Merkúr direkt stacionárius, Skorpió 11°35

November 22 Nap a Nyilasba – december 22

November 24 Vénusz – Jupiter együttállás, Nyilas 28

November 24 Mars – Uránusz szembenállás, Skorpió – Bika 3°34

November 26 újhold a Nyilasban , 4°02, 16 h 05

November 26 – december 20, Vlnusz a Bakban

November 27 Neptun direkt, S , 15°55

November 28 Merkúr – Neptun trigon, Skorpió – Halak 15°55

November 28 Vénusz – Uránusz trigon, Bak – Bika 3°25

November 30 Merkúr – Szaturnusz szextil, Skorpió – Bak 17°52




Kapcsolódó

Nyilas Vénusz : a szerelem kaland

Vénusz – Jupiter együttállás (Robert Hand)

Mars a Skorpióban : mélységein ösvényein

Skorpió Mars a horoszkópban és tranzitként

Mars – Plútó kvadrát: válogasd meg a csatateret !

Mars – Plútó fényszögek a horoszkópban : a benned lakozó fenevad

Erőpróbáló Mars – Pútó fényszögek

Szaturnusz és Neptunusz : a Nagy Ismeretlen feltérképezése

Szaturnusz – Neptun tranzitok (Leslie Hale)

Uránusz – Mars tranzitok (Howard Sasportsa)

Uránusz – Vénusz tranzitok (Howard Sasportas)

Mars – Jupiter fényszögek a horoszkópban (C.E. O. Carter)

Mars – Jupiter fényszögek : A szerencsejátékos

Vénusz – Neptun fényszögek: szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van

Vénusz – Neptun : Elérhetetlen Uraság

Erőpróbáló fényszögek : kvadrát, oppozíció

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!