Gondolatok egy Uránusz – tranzitról | Bil Tierney

Olyan rég volt, hogy tán’ igaz sem volt, de mindig aktuális marad 🙂 Bil Tierney egyik, Uránusz – tranzitokról írt cikke, amellyel 1999 – ben megjelent, magyarul is elérhető, Békességben az Uránusszal című könyvét promózta. Igazi ritkaság, az AstrologySoftware archívumából.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Az Uránusz olyan bolygó, amely úgy tűnik, vajmi kevés tekintettel van az olyan emberi igényekre, mint a stabilitás vagy az állandóság. Az Univerzum Bolond vagy dzsóker- kártyájaként viselkedik. De ő a kozmosz pont lesz@rom – játékosa is, aki a hétköznapi józan ész szempontjai helyett inkább a maga egyéni és sajátos „logikáját” részesíti előnyben. Jellemző azonban, hogy cselekedetei megmagyarázhatatlanok. Az Uránusznak esze ágában sincs alávetni magát azoknak az általánosan elfogadott viselkedési protokolloknak és normálisnak tekintett magatartásformáknak, amelyeket a szabályozó Szaturnusz állított fel. Ez a bolygó egyáltalán nem érzi úgy, hogy köteles lenne elnézést kérni, amiért megszegi a szabályokat és váratlanul fókuszt vált. Természetéhez szervesen hozzátartozik, hogy szeszélyesen, aritmikusan ugráljon fókuszpontról fókuszpontra.

Emberi természetünk ezt döbbenetesnek találja, és azon töpreng, kell-e nekünk egyáltalán egy ilyen bizarr őselvvel foglalkozni? Miért van szükség arra, hogy valami időről- időre felborítsa nagy gonddal felállított terveinket ? Miért kell belső és külső „földrengéseket” elszenvednünk ? Mi rossz van abban, ha ragaszkodunk hozzá, hogy a régi, jól bevált receptek szerint kezeljük életünket ? Ha annak idején működtek, most miért kéne kidobnunk őket ? Mi olyan nagyszerű abban, hogy flörtölünk a sorsokkal szeszélyesen zsonglőröző Ismeretlennel ? És a káosz természete vajon nem inkább destruktív, mint kreatív ? Az Uránusz nem vesztegeti idejét arra, hogy magyarázatokat adjon az effajta kérdésekre, hanem nyomban hozzálát életünk holtvágányainak vagy Csipkerózsika -álmukat alvó területeinek felderítéséhez. És nem is valamely adott fontossági sorrendben. Az Uránusz bármely régi és elavult mintánkat célbaveszi; valahányszor váratlan alkalom adódik, borítékolható, hogy az Uránusz rögtön és egyértelműen működésbe lép.



Ha tényleg nagyobb robbanás formájában akarod megtapasztalni az Uránuszt, maradj csak meg a régi kerékvágásban, fojts el minden változást és fejlődést az életedben. Zárkózz el attól, hogy az önkifejezés új formáival kísérletezz. Ne is akarj hallani a korszerű technológiákról – és, ami a legfontosabb, viselkedj öszvér módjára, ragaszkodj ahhoz, hogy minél lassabban, nehézkesebben tedd a dolgod. De akkor készülj fel rá, hogy fel kell csatolnod a biztonsági övet és át kell adnod magad az uránuszi hullámvasutazásnak, ugyanis a lehető legnagyobb támadási felületet nyitottad az uránuszi elvnek; így a bolygó arra kényszerül majd, hogy a soron következő jelentős tranzitjakor mindent felkavarjon körülötted. Erre mérget vehetsz.

Egy ilyen Uránusz – tranzit az az időszak lehet, ami teljesen letaglóz és kipenderít önelégült testpedésünkből. És, mindenekelőtt, nincs sok lehetőségünk manipulációkkal hatni a végkifejletre. Ha lenne ugyanis, elvágnánk magunkat a valódi szabadság és haladás lehetőségeitől. Ebben az esetben ugyanis átengednénk az irányítást bizonytalanságainknak és önmagunkkal szembeni kételyeinknek, azok pedig megtorpanásra kényszerítenének bennünket és megakadályoznák, hogy új lépéseket tegyünk és megváljunk a régi poggyásztól. Az Uránusz kitépi hát kezünkből azt a buta, fekete vezérlődobozt és részeíből új találmányt, egy elme- meghajtású repülő szerkezetet rak helyette össze ! Véleményem szerint az Uránusz arra törekszik, hogy időről- időre jobb, találékonyabb lehetőségeket adjon kezünkbe, melyek segítségével kiutat találhatunk zsákutcákba torkolló járt útjainkból és rendkívül rosszul kezelt szaturnikus forgatókönyveinkből.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

De lépést tartani az uránuszi kihívásokkal egyszersmind az is jelenti, hogy megnyílunk a spontaneitás új szintjei irányában. A Jupiterhez hasonlóan az Uránusz is rajong a kockázatokért. ( A Jupiter azonban konzervatívabb módon válogatja meg a kockázatokat: mindig arra törekszik, hogy ő legyen a nyertes. Ezzel szemben az Uránusz sokszor önmagáért szereti a váratlan változás borzongását – még akkor is, ha ennek végeredményeként ő maga is a levegőbe röpül.) Az uránikus energia egyik paradoxona abban áll, hogy az egyik pillanatban tüzes, elektromos hajtóerőként nyilvánulhat meg, a másikban pedig hűvössé, távolságtartóvá, személytelenné válhat. Bármely, vele kapcsolatba hozható cselekedet vagy állapot a csúcsélményre csatlakoztat, de nem sokkal ez után gyorsan fókuszt vált. Csakhogy a való élet nem izgalmas csúcsélmények sorozatából áll.

Így számíts arra, hogy az Uránusz – tranzitok hatására intenzív, de kérészéletű érdeklődés ébredhet benned olyan emberek és helyzeted iránt , akik/ amelyek momentán lehetővé teszik számodra, hogy kitörj rutinszerű mintáidból, és a friss ingerekkel pezsdítik fel társadalmi életedet. Ilyenkor még a csúcspont előtt meg kell ragadnunk az alkalmat és néhány új megközelítésmóddal kell kísérleteznünk, nehogy az Uránusz váratlanul irányt váltson, energiájának újfajta, az előzőkkel semmilyen kapcsolatban nem álló levezetési módjait követelve.




Nem engedhetjük meg magunknak, hogy uránuszi potenciálunkon csücsülve kérődzzünk a dolgok fölött vagy addig halogassunk, míg teljesen biztosakká nem válunk a dolgunkban. Az Uránusz esetén nincsenek biztonsági garanciák és az is kétséges, hogy e hatás idején tökéletesen jól időzítünk. A felpumpált adrenalin mellett az Uránuszi élménytartománynak gyakran része a zsigereinken végigbizsergő nyughatatlanság is. Az Uránusz megfelelő mértékű felhangoltságot vár tőlünk, és azt is, hogy készen álljunk azokra a szakításokra és áttörésekre, amelyeket elősegíthet személyes életünkben. Ezeknek nem kell bizarr tapasztalatoknak lenniünk, de hozzáállásunknak olyan merésznek és egyenesnek kell lennie, amilyet csak ritkán tanúsítottunk életünkben.

Abból a szempontból, hogy egyszersmind azt a szükségletünket is jelzi, hogy elengedjük életünk működésképtelen és stagnáló dolgait- az Uránusz úgy viselkedik, mint egy szteroidokkal doppingolt Szaturnusz. Egyszersmind azonban fel is gyorsítja a folyamatot és egy fajta, „nem érdekel, meg kell lennie” hozzáállás jellemzi, amikor szembeszáll azokkal az akadályokkal és korlátokkal , amelyeket vagy mi hoztunk létre vagy pedig tudattalanul megengedtünk környezetünknek, hogy felépítse őket. A Szaturnusz körültekintően és óvatosan számol fel, az Uránusz gyors eltávolításokat katalizál. Emlékezzünk vissza, hogy ő a villámcsapások bolygója. [ Ford megj. A szerzőnek természetesen tudomása van arról, hogy a tradicionális asztrológiában a Jupiter az – l. akár a mitológiai Zeuszt a villámaival]. Uránusz- tranzitok idején gyakoriak a váratlan fordulatok, ugyanis gyorsan lerombolják és elsöprik a régi és elavult dolgokat. Hogy mi kerül a helyükbe , attól függ, mennyire igyekszünk megtudni az igazat arról, hogy kik is vagyunk valójában, független individuumként.




Úgy tűnik, hogy e bolygó végső célja az, hogy hiteles, a társadalmi kondicionálások okozta torzulásoktól mentes életet éljünk. De ennek elérése nagyfokú bátorságot és arra való hajlandóságot igényel, hogy szembeússzunk az árral. (Az Uránusz mindig pontosan az ellenkező irányba akar menni, mint amerre a kollektív tudatosság tart, így a status quot támogatók mindig ki is közösítik) [ Ford. megj: ezt a meglátást nem minden asztrológus osztja, vagy legalábbis tovább árnyalják. Mint Liz Greene rámutat munkáiban, Az Uránusz a horoszkópban magyarul is elérhető, a blogon is olvasható belőle a jelen témába vágó részlet, az individuum princípiuma a Nap, az Uránusz pedig a kollektívé. Attól, hogy egy uránikus alkat valószínűleg lázadni fog a fennálló struktúrák vagy viszonyok ellen, vagy elutasít egy általa elavultnak tartott világnézetet, nem szoláris értelemben individualista. ] A drasztikus státusbeli változás természetesen nem szükségeszerű velejárója egy Uránusz- tranzitnak. De még kevésbé drámai esetekben is felszabadíthatunk magunkban energiákat és pszichológiai értelemben átrendezhetjük prioritásainkat oly módon, hogy azok individualitásunkaz és a bennünk levő potenciálokkal való további kísérleteztést támogassák.

Az Uránusz azt sugallja, hogy megtanulunk egyedül is, korábbi függőségeinktől mentesen szárnyalni – legalább egy darabig, amíg egészségesebb irányokba váltunk. Az Uránusz – Vénusz tranzitok e tekintetben problémásak lehetnek, a Vénusz ( kapcsolódásra való igényünk) szükségletei ugyanis éppen ellentétesek az Uránusz (elkülönülésre irányuló szándékunk) törekvéseivel. E tranzit idején például fülig belezúghatunk valakibe, hogy aztán ráébredjünk: jobb volna egyedül. Vagy pedig a partner, akit választottunk kezel bennünket az Uránusz személytelen- távolságtartó rutinjának megfelelően, és ejt, mert terhére van (érzelmi) életünk. Valahogy meg kell tanulnunk, hogy ne támaszkodjunk valaki másra a szokásos, helytelen motivációktól vezérelve. Azért vagyunk itt, hogy felfedezzük, mi mindent tehetönk magunkért, önerőből, csak saját magunkra támaszkodva. Azt mondom: hajrá !

Forrás : AstrologySoftware





Kapcsolódó

Az Uránusz ( Liz Greene)

Tranzitok tematikus oldala

Könyvajánló

Bil tierney : Békességben az Uránusszal

Liz Greene : Prométheusz és az égi tűz. Az Uránusz a horoszkópban

Illusztráció : Tekin Türe

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!