Merkúr – Neptun trigon | Planets in Transit

A személyi horoszkópok Neptunját érintő Merkúr trigon valamint a Merkúrját érintő Neptun trigon értelmezése tranzithatásként Robert Hand Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) című könyvéből származik. Természetesen, az amit a „receptekről” már annyiszor elmondtam, most is érvényes: az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. Az egyik tipikus probléma: hogy a harmonikus hatások valóban jók-e, a diszharmonikusak pedig ténylegesen rosszak -e, az egyidejűleg érvényesülő befolyásoktól függ.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Merkúr – Neptun trigon

A Merkúr gyors mozgású bolygó, kb 88 nap alatt tesz meg egy kört a Nap körül. Így tranzitjai is gyorsan múló hatásokat jeleznek; kb 3 napig tartanak. A bepontosulás napján a legintenzívebb a befolyás. A Merkúr- tranzitok önmagukban nem túl jelentős indikátorok (kivéve amikor más hatásokkal kombinálódnak: ezért sem lehet a „recepteket” bárkire, bármikor alkalmazni); inkább mentális fókuszunk, figyelmünk változását tükrözik. Kapcsolatban állhatnak kommunikációnkkal, tanulmányokkal, kisebb utazásokkal, levelezéssel, stb.

Ez a tranzit ösztönzően hat alkotó fantáziádra és a szokásosnál fogékonyabbá tesz a környezetedben zajló eseményekre. Jóllehet hajlamos lehetsz álmodozással tölteni a napot, többet hozhatsz ki belőle, ha romantikus irodalmat vagy verseket olvasol, zenét hallgatsz. A nap remek alkalom arra, hogy kiszakadj kissé a hétköznapok taposómalmából, és képzeleted szárnyán utazásokat tegyél az ábrándok kellemesen irreális világába. Ne aggódj amiatt, hogy elvesztegeted az időt. Mindenkinek szüksége van időnként arra, hogy fantáziáljon, és most nem valóstínű, hogy annyira beszippantanak belső képeid, hogy nem tudsz majd visszatérni a valóságba.

Másokkal folytatott beszélgetéseid ma nem gyakorlati témák körül fognak forogni, ha nem baj. Talán ábrándokról, álmokról, eszményekről akarsz társalogni – ha akarsz egyáltalán. De akár akarhatsz is, mert e tranzit folyamán nem kívánsz túl sokat foglalkozni a rideg, kemény, praktikus valósággal. Talán az ehhez szükséges fegyelem is hiányzik ma belőled.

Másfelől azonban sokkal érzékenyebb vagy a finom árnyalatokra, és könnyen átveszed mások hangulatait. Hozzáállásod nagyon együtt érző, és őszintén segíteni szeretnél minden kinek, akinek csak szükséged van ma a segítségedre. Tanácsaid – még ha alaposan mellé is fogsz velük, őszinte segíteni akarásból fakadnak, nem pedig önös érdekből-

E tranzit idején nagy érdeklődést tanúsíthatsz a misztikus és spirituális témák iránt. Ez a hatás igen kedvező a művészetek, vallás, költészet, zene, spirituális és okkult témák tanulmányozásához. Most képes lehetsz túllépni racionális gondolkodásod korlátain és intuíciódnak köszönhetően olyasmiket is megérteni, amelyek korábban értelmetlennek vagy felfoghatatlannak tűnik. Gondolataid azonban valószínűleg meglehetősen fegyelmezetlenül kergetik egymást. A holnapi nap folyamán nagy körültekintéssel vizsgáld felül ma támadt ötleteidet.

Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) 166 – 167 old




Neptun – Merkúr trigon

A Neptun sokkal lassúbb a Merkúrnál: 164 év és 280 nap alatt kerüli meg a Napot. Így a horoszkóp személyi bolygóit érő hatása is jelentősebb és sokkal tovább tart. Aspektusai háromszor pontosulnak be: amikor direktben halad, amikor retrográd és amikor újra direktbe vált. A hatás ilyenkor is bepontosuláskor a legerősebb, és kb 5-10 hétig tart. A Neptun lassú mozgása miatt a fényszög másfél éven belül háromszor pontosul be, de ezt megelőzően és követően kb 5° távolságnyira is érvényesül a hatása. Így, mindent egybevéve egy kb 3- 4 éves hatástól függ, az időtartam a horoszkóp adottságaitól és az egyéni érzékenységtől is függ.

Ez életed egyik legfantáziagazdagabb időszaka – a szó jó értelmében. Elméd szokatlanul termékeny, de képes vagy különbséget tenni a valóság és fantáziád szüleményei között. Ez néhány más Neptun – Merkúr kombináció esetén nem megy ilyen könnyen. Ha valaha is akartál novellát, regényt vagy verset írni – ez az időszak remek alkalom arra, hogy megpróbálkozz vele. Sikerre azonban csak akkor számíthatsz, ha születési képletedben is vannak írói vénára utaló jelzések. A tranzitok csak ösztönözhetik a horoszkópban már meglévő lehetőségeket, de a semmiből nem tudnak tehetséget varázsolni.

E Neptun – Merkúr kombináció által fémjelzett időszak egyike az élet azon ritka alkalmainak, amikor a racionális in tellektus, valamint az érző és intuitív funkciók képesek egy csapatban tevékenykedni.( Ford megj: Bővebben ld C. G Jung elméletét a négy pszichológiai funkcióról és ezek asztrológiai megfelelőiről. Robert Handen kívül Stephen Arroyo, Liz Greene, Karen Hamaker Zondag, Howard Sasportas, Erin Sullivan, Bil Tierney, Hajo Banzhaf asztropszichológiai munkáiból érdemes tájékozódni. E könyvek egy része magyarul is elérhető, a blogra tervezek kitenni fordításokat is) a legtöbb embernél a tudat e két területe egymással ellentétes célok szolgálatában működik. Most azonban képesek együttműködni: ettől ilyen termékeny ez az időszak.

További előny, hogy az intuitív fogékonyság, amelyre e tranzit serkentően hat, másokkal való kapcsolatod esetében is működik. Jobban megérted mások gondolkodását, mint általában és ehhez a szokásosnál kevesebbet kell beszélned . Majdnem olyan, mintha betekinthetnél elméjükbe, és látnád, mi van odabent. Ebből kifolyólag sokkal eredményesebben kommunikálsz a többiekkel, mint általában. Ők is megértenek, és méltányolni fogják, hogy te is megérted őket.

Valószínű, hogy ebben az időszakban intellektusod megnyílik a metafizikai és a spirituális témák irányába. Veled született intuitív képességeid is felszínre kerülhetnek. De kicsit másképp közelíted meg e témákat, mint szokták általában. Megköveteled, hogy a spirituális témák intellektusod és intuíciód számára is értelmezhetők legyenek. (Ld. Álom és valóság összehangolása). Tudni is akarod, nem csak egyszerűen elhinni. De újdonsült intuitív fogékonyságod azt súgja, hogy a racionális intellektus révén történő megértésnek megvannak a maga korlátai. E tranzit folyamán szinte bármely témát könnyebben fogsz fel.

Amennyiben valamilyen formában tanítasz, e tranzit felbecsülhetetlen segítséget nyújt. Oly módon vagy képes átadni tudásod, hogy másokvalóban megértsék tantárgyadat. Egyszersmind személyes tapasztalataid is átmennek.

Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) 166 – 167



Megjegyzés

Többször rámutattam már, hogy a „receptkönyveket” fenntartással kezelem és másoknak is azt ajánlom. Az ilyen összefoglalók nagyon hasznosak lehetnek, de ha kizárólag belőlük próbáltok összelegózni egy elemzést vagy megérteni egy időszak minőségét, a melléfogás borítékolható. A jelenlegi receptgyűjtemény a legigényesebbek közül való: Robert Handnek, a ma élő egyik legnagyobb asztrológusnak az első munkája. A  Planets in Transits; Life Cycles for Living ( Bolygók tranzitként -Életciklusok útmutatója) c. könyv  személyi horoszkópok bolygóival főfényszögeket – együttállás, szextil, kvadrát, trigon, szembenállás – képező tranzitbolygókat és ezek házakon való átvonulását vizsgáló, több mint 500 oldalas összefoglaló 1976 – ban jelent meg, de mit sem veszítetett aktualitásából. Asztrológiát kezdő – középhaladó szinten tanulók számára ajánlható a leginkább, de csak azzal a kikötéssel (amire egyébként a szerző is felhívja a figyelmet), hogy egy tranzit mindig csak a többi, egyidejűleg érvényesülő hatás és a személyi horoszkóp sajátosságaival összefüggésben vizsgálható. A hatások elbírálása a klasszikus asztrológia szabályai szerint történik úgy radix mint tranzit esetében. Sajnos ez a könyv sem érhető el magyarul.




Kapcsolódó

Merkúr – Neptun aspektusok (Liz Greene)

Álom és valóság összehangolása

A Neptunusz szövevényes ösvényein

Ajánlott szerzők

Ajánlott szerzők: Robert Hand

Könyvajánló

Stephen Arroyo: Asztrológia, karma és átalakulás

Liz Greene : The Astrological Neptune and the Quest for Redemption

Bil Tierney: Alive and Well with Neptune

Robert Hand : Planets in Transits; Life Cycles for Living

A könyv letölthető, pdf változata a Scrib- tagok számára németül elérhető : Robert Hand – Das Buch der Transite

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!