Október – 2019

Jóllehet szeptemberben sok volt a bizonytalanság, aki tisztában volt a prioritásokkal és a valóban fontos feladatokra összpontosított, tudott haladni. Októberben konkrét eredmények helyett inkább a levegőt markolásszuk. Külső haladás helyett tehát most jobb ötlet belső világunkra figyelni. Stabilitást teremteni nehéz, de az akadályok jó esetben kihívásokká alakíthatók. A kiszámíthatatlanság, a váratlan fordulatok, szakítópróbák, hatalmi harcok, komoly megmérettetések és kijózanodások szinte a teljes hónapot végigkísérik.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Október 1 : Vénusz – Plútó kvadrát, Mérleg – Bak 20°38
A hónap feszülten kezdődött, vagyis inkább folytatódott, hiszen a Mérlegben haladó bolygók szeptember végétől sorra kvadrátba kerülnek a Bak Szaturnusszal és a Plútóval. Noha az Öreg Kaszás és az Alvilág Ura találkozójára csak jövő januárban kerül sor, a velük kapcsolatba kerülő bolygók közvetítik az impulzust. Az október 1-jén egzakttá vált Vénusz – Plútó kvadrát hatása pl a szeptember 25-én bepontosult Vénusz – Szaturnusz kvadrát témáinak a folytatása, és a hónap alaprezgését is megteremti. Ez az erőpróbáló fényszög a Mérleg– minőség olyan árnyoldalait – és következményeit állítja refelktorfénybe, mint a kivetítés, sznobizmus, megfelelési kényszer, kétértelműség, döntésképtelenség és a társfüggőség. Ugyanis a Plútónak az a hajlama, hogy képes mélyen leásni a mocsokba, hogy felszínre hozza a lehető legkényelmetlenebb igazságokat, élesen ütközik a Mérleg Vénusz könnyed önkifejezési módjával, amellyel kikozmetikázza a kellemetlen igazságokat és fenntartja a látszatokat. Jóllehet ennek a kvadrátnak az energiája segíthet eltüntetnünk életünkből ezeket a disszonanciákat és összhangba hozni őket belső igazságainkkal, maga a folyamat igen kényelmetlen és fájdalmas lehet. Bővebben: Vénusz – Plútó tranzitok, Érzelmi szakítópróbák – életmentő műtétek, Vénusz – Plútó fényszögek a horoszkópban.



Október 3: Plútó direkt stacionárius – Bak 20°38
A Plútó április 24 -én kezdte meg október 3-ig tartó hátráló mozgását. A retrográd szakasszal kapcsolatos tudnivalókat röviden a Retrográd Plútóról írt bejegyzés foglalja össze. Most csak a legfontosabbak:
Amennyiben magunkba építettük az általuk jelképezett tartalmakat, azaz alávetettük magunkat gyökeres változásnak, a mindenkori értékekre épülő új, teherbíró struktúrákat hoztunk létre, átalakítottuk a már nem működő, javunkat nem szolgáló mintákat, jó esélyünk van arra, hogy integritásunkat, tájékozódási pontjainkat a közelgő felbomlás pillanataiban is megőrizzük. Ha azonban különféle bűvészmutatványokkal, toldozással – foldozással tartottunk össze már isten tudja mióta nem működő, romboló, életszerűtlen helyzeteket, értékrendeket, az összeomlás borítékolható. Sajnos ebben az esetben arra is komoly esély van, hogy a romok a meglévő értékeket is maguk alá temetik.
Hogy végül jóra vagy rosszra fordulnak a dolgok, a mi korábbi magatartásunktól is függ. Valamennyien ismerjük azokat a meséket, amelyekben a szegény, de szorgalmas lányt bőségesen megjutalmazták, elkényeztetett, nyafka mostohanővére azonban alaposan megbűnhődött. Nos, ezeket a történeteket mintha egyenesen a Bak (és ura, a Szaturnusz) Plútó (és a Skorpió jegy, amelyben uralkodik) szerzői csapata írta volna. Ha sikeresen oldottuk meg eddigi feladatainkat, még az elénk tornyosuló nehézségek ellenére is olyan érzés tölt el bennünket, hogy a megfelelő irányban haladunk, előbb-utóbb minden rendben lesz és utunk végén pontosan ott leszünk, ahol lennünk kell.

Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

Október 3 – december 9 : Merkúr a Skorpióban.
Idén, tolatása miatt a Merkúr a szokásosnál hosszabb időt tölt a Skorpióban. Október 31-én, a jegy 27°38′-án vág hátraarcot és november 21-én, Skorpió 11°35′ -on vált direkt stacionáriusba. A retrográd árnyékba október 11-én lép be. A Merkúr a Skorpió-beli helyzete elmélyíti gondolatainkat és a kommunikációt. Immár biztosabbakká válhatunk abban is, mit szeretnénk és hogyan akarjuk elérni. Csalhatatlanul ráérzünk a lényegre, szavaink célba találnak, bár hajlamosak lehetünk kissé csípősen fogalmazni, nem kímélve mások Achilles -pontját sem: Bővebben: Merkúr a Skorpióban , Retrográd Merkúr vizes jegyekben

Október 4 – november 19: Mars a Mérlegben
A Mars az asztrológiában az akarat, az energia, az asszertivitás, férfiasság, harc princípiuma. A római mitológiában a háború istene volt, a csupa nőiség, báj és kellem Vénusz számtalan szerelmének egyike. Azonban a Mérleg jegyében, a Vénusz hagyományos otthonában már cseppet sem érzi jól magát: tulajdonságai gyengébben vagy torzultan érvényesülnek. A horoszkópbeli Mérleg Marsról írtak tranzithatásként ideiglenesen jellemezhetik viselkedésünket és/vagy a környezetünkben élők magatartását. Idei tranzitja során a Mars Szaturnusszal (bepontosulás október 27) majd a Plútóval (bepontosulás november 5) képezett kvadrátjai sokat ronthatnak az összképen. Erről as későbbiekben részletesebben is szó lesz. Most dióhéjban annyit fontos tudni, hogy ebben az időszakban talán nehezebb lesz döntéseket hozni, érvényesíteni akaratunkat és magabiztosan kinyúlni az után, amit szeretnénk. Talán kompromisszumkészebbeknek mutatkozunk egyszersmind készségesebben harcolunk az igazságért, mint általában, de az övön aluli támadások és az autoagresszív viselkedés küülönböző formái sem lesznek ritkák.



A hónap második hete igen húzósnak ígérkezik.

Október 7 : Merkúr – Uránusz szembenállás, 5°26 Skorpió – Bika
A 7-én bepontosuló Merkúr – Uránusz szembenállás- inspirálta váratlan ötleteink egyaránt lehetnek zseniális felismerések és szeszélyes, őrült vagy éppenséggel veszélyes elmeszülemények. Környezetünkből szintén érkezhetnek ilyen impulzusok. Ezt, az előző és a következő napot meghökkentő fordulatok, kellemes vagy kellemetlen meglepetést okozó hírek, találkozások teszik eseménydússá. A meghibásodó vagy elveszett műszaki eszközök, a váratlanul kitörő, majd nyomtalanul elmúló vagy éppenséggel tovább mérgesedő perpatvarok további bosszúságokat okozhatnak. A két bolygó diszharmonikus kapcsolata kapkodásra, balesetekre is hajlamosíthat: ezt közlekedéskor, hosszabb- rövidebb utazások során nem árt szem előtt tartani. Bővebben: Merkúr – Uránusz erőpróbáló fényszögek

Október 7: Nap – Szaturnusz kvadrát, Mérleg – Bak 14°13′
Ugyanezen a napon válik egzakttá a Nap – Szaturnusz kvadrát is. Ez a már az előző 5 – 6 napban és a következő héten is érvényesülő hatás éppen ellentétes dinamikát képvisel, mint a Merkúr – Uránusz fényszög. A Nap- Szaturnusz erőpróbáló aspektusai személyes életünkben és a nagyvilágban is a személyes szabadság, önmegvalósítás és a társadalom, a család, a hagyományok vagy a saját személyiségünk – szabta korlátok kérdéseit feszegeti. Az erőpróbáló fényszög hatásait a Felelősség súlya, Erőpróbáló Nap – Szaturnusz tranzitok című bejegyzések tárgyalják részletesen. A nehéz Nap – Szaturnusz kapcsolatok világviszonyban feszültséget jelezhetnek a hatalom képviselői, autoritásszemélyek és az ellenük lázadó csoportok között. Ezek helyektől függően sokféleképpen nyilvánulhatnak meg: a tüntetésektől kezdve a fegyveres konfliktusokig, háborúk kitörésééig széles a skála. Most, mivel a Plútó és a Szaturnusz kérlelhetetlenül közelednek egymáshoz, 2019 – 2020 e meghatározó konjunkciójához kapcsolódó témák is aktualizálódnak. Ez egyéni és közösségi szinten is érvényes. A határokat feszegető, autoritást megkérdőjelező Merkúr- Uránusz szembenállás még problémásabbá teheti ezt az önmagában sem túl könnyen kezelhető hatást.

Október 8 – november 1:  Vénusz a Skorpióban
Másnap a Vénusz a Skorpióba lép, ahol intenzívvé, egyszersmind sebezhetővé válik. Jóllehet az asztrológiai hagyományok szerint itt nem érzi otthon magát, száműzetésben van, e pozíció számos pozitívummal rendelkezik. A Skorpió Vénusz horoszkópbeli sajátosságaival A boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető című bejegyzés foglalkozik részletesen. Előnyös adottságait azonban jelen helyzetben sokkal nehezebben kamatoztathatja, mint általában, hiszen a Mars, a Skorpió régi ura is, szintén száműzetésben van a Mérlegben. Az asztrológiai hagyományok szerint recepciós helyzetben vannak, hiszen mindkettő a másik jegyében uralkodik: a Vénusz a Mérlegben, a Mars a Skorpióban. Ezekben a jegyekben állva működnek karakterüknek megfelelően. A recepciót általában kedvezőnek tekinti az asztrológia, most azonban, hogy mindkét bolygó száműzetésben van a másik otthonában, torzult formában érvényesül befolyásuk, a lehető legrosszabbat hozva ki egymásból. Ez – lévén mindkettő párkapcsolati, szerelmi, szexuális jelölő – újabb érzelmi viharokat valószínűsít. A pénzügyi instabilitás is jellemző lehet.

A következő napokban, ahogy közeledünk a hét végi teliholdhoz, egyre feszültebbé válik a légkör.

Október 12: Mars – Uránusz kvinkunx 5°15 Mérleg – Bika
A Mars- Uránusz kvinkunx október 12-én pontosul be. A Bika Uránusz és a Mérlegben tranzitáló bolygók e 150°-os fényszögével külön bejegyzés foglalkozik. Az egészségi kockázatok ebben az esetben is jelen vannak. A Szaturnusz – kvadrát blokkoló hatása még mindig érvényesül, a Mars pedig Plútóval képezett erőpróbáló fényszögéhez közeledik. Ilyen időszakokban a szélmalomharc és az erők szétforgácsolása helyett tanácsosabb befelé figyelni. Elő lehet készíteni a terepet, hogy amikor eljön az idő, hatékonyan, célirányosan cselekedhessünk !

Október 13 : Vénusz – Uránusz szembenállás, 5°13 Skorpió – Bika
Október 12 -ről 13 ra virradóan a Vénusz – Uránusz szembenállás is bepontosul . E két bolygó közötti erőpróbáló kapcsolatok nagy kihívást jelentenek, hiszen az Uránusz elválaszt, váratlan változásokat hoz és kipenderít a komfortzónából. A Vénusz kötődési pontokat keres, stabilitásra törekszik, és a Skorpió fix jegyében a változásoktól sincs elragadtatva. (A Vénusz – Uránusz szembenállást születési képletben és időszakos hatásként korábbi bejegyzések mutatták be). Az érzelmi libikóka e klasszikus formációja a teliholdképletben is jelen van.



Október 13 : telihold a Kosban

Telihold a Kosban, 2019 október 13, Bp. 23h07

A telihold október 13-án késő este, helyi idő szerint 23:07′- kor teljesedik ki a Kos 20°13′ -án. A teliholdképletben egy kardinális nagy kereszt formáció zár ketrecbe, a két fővilágító pedig kvadrátot képez a Szaturnusszal és a Plútóval. Egy Kos Hold egyébként sem visszafogottságáról híres, jelenleg azonban, az egyiidejűleg érvényesülő szélsőséges befolyások miatt ez hatványozottan elmondható. A légkört hisztéria, rögeszmék, hatalmi harcok mérgezik. Nem csak szócsaták, hanem zavargások is kitörhetnek. A balesetek, terrorakciók éppen annyira jellemzők lehetnek ezekre a napokra, mint at időjárás szélsőségei. Személyes szinten, a ránk nehezedő nyomás hatására hajlamosak lehetünk hisztérikussá válni, túlreagálni helyzeteket és váratlan, irracionális döntéseket hozni. Környezetünk részéről is hasonló reakciókat tapasztalhatunk.

A Holddal trigont, a Nappal szextilt képező Jupiter szerencsére javíthat a forgatókönyveken, de a Jupiter – Neptun kvadrát ( I. rész, II.rész) még mindig érvényesül. (Némi vigasz, hogy a hónap végére már felbomlik). Így tetszetős elméletek, nagy tervek lufiját pillanatok alatt kidurranthatja a realitások tüskéje, az ébredés pedig nagyon kellemetlen is lehet.

A Nap – Jupiter szextil egyébként szintén teliholdkor válik egzakttá ( 20°06 Mérleg – Nyilas), így lehet abban reménykedni, hogy a Mérleg arányérzéke a középút és az egyensúly iránti vonzalmával kombinálódva megóv a szélsőségektől. További biztató körülmény, hogy a Mérleg és a Nyilas igazságérzete egyaránt fejlett.

Október 14 Merkúr – Szaturnusz szextil, 14°27 Skorpió – Bak

A 14-én bepontosuló Merkúr – Szaturnusz szextil hatása szintén érvényesül a teliholdképletben. Ha nem is valami erős fényszög, valamelyest lehűti a kedélyeket és felcsillantja annak a reményét is, hogy önfegyelemmel, józan érveléssel, no és a gyakorlati megoldásokra való nyitottsággal orvosolhatunk helyzeteket. Kapkodás, kavarás helyett most tanácsosabb inkább a kivárás, higgadt mérlegelés, a megérzések gyakorlatban való ellenőrzésének taktikájához folyamodni. Ez kívánatos magatartásformákat azonban, az egyidejűleg érvényesülő erőpróbáló hatások miatt nem mindig könnyű átültetni a gyakorlatba.

Október 14 Nap – Plútó kvadrát , 20°39 Mérleg – Bak

A Kos telihold szélsőségeit pl jelentősen felfokozza, hogy a Nap – Plútó kvadrát a következó napon pontosul be. E fényszög hatása az előző és a következő 5 -6 nap folyamán is érvényesül. Erőpróbáló Nap – Plútó tranzitoknál úgy érezhetjük, hogy identitásunkat, haladási irányunkat olyan, elemi erejű hatások kérdőjelezik meg, melyekre vajmi kevés befolyást gyakorolhatunk. Hatalmi harcok, övön aluli támadások, nehéz emberek, olyan kötélhúzások, melyeknek nincs igazi győztese – keresztezhetik utunkat. A kezelésükhöz szükséges eszközök hiánya persze elemi túlélőkészleteinket is aktiválhatja, úgyhogy a végén kellemes meglepetéssel tapasztaljuk: erősebbek vagyunk, mint hittük. Mielőtt élethalálharccá fajuló vitába bocsátkoznánk, azon is érdemes eltöprengeni: mindenáron azt akarjuk-e hogy nekünk legyen igazunk, vagy egy olyan egyezségnek örülnénk jobban, aminek köszönhetően a legjobban jövünk ki a helyzetből. Ez az erőpróbáló fényszög rögeszmésségre hajlamosíthat, kisebb- nagyobb bosszúságokat, konfliktusokat hozhat. Az általa jelzett változások gyakran tartósak és valaminek az elmúlásához, valakinek a halálához, valamilyen dráma csúcspontjához kötődnek. Ez az aspektus a nagyvilágban is komoly feszültségeket, erőszakos eseményeket jelezhet. Bővebben: Nap – Plútó fényszögek: a természet elemi ereje, Nap – Plútó: a trauma, Nap – Plútó: az apa halála



A következő napokban valamelyest csillapodnak a kedélyek. Idilli légkörről nem biztos, hogy lehet beszélni, hiszen mire fellélegezhetnénk, hogy a Nap kikerült a Szaturnusz és a Plútó szorításából, a Mars éppen beléjük fut. Így inkább csak ideiglenes pihenőről lehet beszélni. Az önfegyelemnek, gyakorlati megfontolásoknak, a tudatosan egészséges mederbe terelt energiának fontos szerepe lehet e viszonylagos egyensúly létrejöttében. A következő napokban kialakuló fényszögek ilyen forgatókönyveket is lehetővé tesznek. A döntés ezúttal (is) rajtunk múlik.

Október 16: Merkúr – Neptun trigon, 16°24 Skorpió – Halak
Az október 16-ra virradóan bepontosuló Merkúr – Neptun trigon enyhíti az előző napok nyomását, finomíthat megérzéseinken, együttérzőbbé tesz, könnyebben hangolódhatunk környezetünkre és sorsunkra. Eközben valóságérzékünket és megkülönböztető-képességünket is megőrizzük. Az előző és a következő a nap a kreatív tevékenységeknek is kedvez.

Október 20: Merkúr – Plútó szextil 20°42 Skorpió – Bak
Az október 20-ra virradóan bepontosuló Merkúr – Plútó szextil jó alkalom lehet adódik arra, hogy a problémák mélyére hatoljunk Ez a jótékony fényszög hozzásegíthet, hogy valamelyest tisztábban lássunk néhány üggyel kapcsolatban, A felismerések beszélgetések, üzenetek, levelek, egy hiányzó információ, „véletlenül” kezünkbe került könyvek, cikkek, megérzések formájában érkezhetnek. Tudatos erőfeszítéseket téve kapisgálni kezdhetjük, melyek a valóban fontos dolgok és kapcsolatok a számunkra, melyek a legértékesebb tulajdonságaink, miben vagyunk a legjobbak, melyek a valódi feladataink (és milyen pótcselekvések szipkázták el eddig az energiát előlük

Október 20: Vénusz – Szaturnusz szextil 14°45 Skorpió – Bak
Ugyanezen a napon pontosul be a Vénusz – Szaturnusz szextil is. Ez a jótékony fényszög arra is esélyt ad, hogy a hullámvasutazás közepette megtartsuk az egyensúlyt, drámamentesen, az elviselhetőség határán belül, a hasznos, tápláló elemeket megtartva eszközöljünk változásokat. Lehetőséget teremt arra is, hogy őszintén szembenézzünk érzelmi igényeinkkel, az adás és a kapás egyensúlyával társulásainkban, és ha szükséges, dolgozzunk kapcsolatmintánkon. Rá lehet érezni azokra a stratégiákra és megoldásokra is, amelyek révén a jelenlegi és a közeljövőbeli szűkösebb időszak átvészelhető.

Október 21 : Vénusz – Neptun trigon 16°17, Skorpió – Halak
A következő napon bepontosuló Vénusz – Neptun trigon fogékonyabbá tesz belső világunk üzeneteire -így, odafigyelve álmainkra, fantáziáinkra, esetleg valamilyen kreatív formában is megjelenítve őket sikeresebben ráhangolódhatunk a jövőbeli haladási irányokra, megérezhetjük, merre vannak a lehetőségek és hol számíthatunk buktatókra. Ez a tranzit azonban amellett, hogy kellemesen oldja a feszültséget, arra is hajlamossá tesz, hogy a későbbi következményekkel nem törődve bújjunk ki a felelősség alól, a dolgok könnyebbik végét fogjuk meg, destruktív hatású kapcsolattal, alkohol, drogok segítségével, túlköltekezéssel meneküljünk a valóság elől. Párkapcsolati vonatkozásait illetően nagyon romantikusakká, álmodozóvá is tehet, így a hagyományosan jó Skorpió intuíciót vágyfantáziák hallgattathatják el.




Október 23 – november 22 : Nap a Skorpióban
Október 23-án a Nap a Skorpióba lép. Míg a Mérleg a társulásokkal és a kapcsolatteremtés formáival hozható összefüggésbe, a Skorpió ezek mélyebb dimenzióit jelképezi. Az intenzív, mély kötelékeket, a szexualitást, a megosztott értékeket és tartalékokat, a felszín alatt munkáló, erős vágyakat, félelmeket, az intenzitást, a befektetéseket, adósságokat, adót, titkokat, a nyilvánosság szeme elől rejtett dolgokat, gyanúkat, rejtélyeket, a kontrollhoz, a manipulációhoz kapcsolódó, érzékeny témákat.
Általában véve azok az időszakok, amikor a Skorpió/ Plútó- energiák hangsúlyozottan érvényesülnek, a problémás helyzetek érdemi kezelésének a lehetőségét is magukban hordozzák, hiszen ez a jegy sokkal inkább hajlamos szembenézni a tényekkel és az előrelépés érdekében vállalni a konfliktust, mint a Mérleg. Jelenleg azonban, mivel a Mars, a jegy régi ura száműzetésben van a Mérlegben és kvadrátot képez a Skorpió új urával, a Plútóval, sajnálatos módon a Skorpió és a Mérleg legrosszabb tulajdonságai kerülhetnek túlsúlyba. Az alattomosság, manipuláció, passzív – agresszív módszerek, övön aluli ütések, önpusztítás, a magukat megvédeni nem tudók elleni támadások, a pszichoterror leggusztustalanabb fogásai szűkebb és tágabb környezetben is gondot okozhatnak.

Október 25: Vénusz – Plútó szextil, 20°45 Skorpió – Bak
az október 25-én bepontosuló Vénusz – Plútó szextil valamelyest kezelhetőbbé teszi az előttünk álló napokat. Jótékony hatásának köszönhetően könnyebben hozzáférhetünk belső erőforrásainkhoz, emberismeretünk jobban működik és akkor is képesek lehetünk új ösvényekre lépni, ha nemrég azt hittük, elfogyott az út a lábunk alól. A harmonikus fényszög energiáit arra is felhasználhatjuk, hogy beazonosítsuk és elengedjük mérgező kapcsolatainkat, ily módon pedig fokozatosan visszanyerjük testi- lelki egészségünket. Bővebben: Vénusz – Plútó tranzitok

Október 27 Mars – Szaturnusz kvadrát 15°08 Mérleg – Bak
Az október 27-én bepontosuló Mars – Szaturnusz kvadrát hatása már az előző napokban és érződött és a következő egy hét hangulatát is meghatározza. Az újholdképletben is jelen lesz, így az előttünk álló 28 napra is befolyással van. A Mars- Szaturnusz fényszögekkel több bejegyzés is foglalkozik a blogon: Mars- Szaturnusz kvadrát, Mars- Szaturnusz erőpróbáló fényszögek a horoszkópban, Mars- Szaturnusz kapcsolatok. Finoman fogalmazva ez a bolygókapcsolat nem tartozik a legnyerőbbek közé. Ahelyett tehát, hogy új projektekbe kezdenénk, vagy követnénk pillanatnyi impulzusainkat, jobban tesszük, ha a már meglévő eredményeink tartósítására összpontosítunk. A türelmetlenség, impulzivitás most csak súlyosbítja a helyzetet. Az indulatos megnyilvánulásokra még indulatosabb válaszok érkezhetnek, így a kivárás, a csendes erőgyűjtés, határaink megvonása most sokkal jobb taktika, mint a nyílt konfrontáció. A külvilágból érkező elutasítások, tiltások és gátlások befelé fordíthatják az impulzív marsi energiát. Ennek éppen úgy lehet önromboló, autoagresszív viselkedés a következménye, mint depresszió, különböző gyulladásos betegségek, csonttörések, balesetek is. Az erőszakos bűncselekmények szűkebb s tágabb környezetünkben is gyakoribbá válhatnak. Mivel a diszharmonikus Mars- Szaturnusz kapcsolat a hatalommal való összecsapásokra utaló formációk egyike, a nagyvilágban fegyveres erőszak tanúi is lehetünk.




Október 28 – újhold a Skorpióban

Újhold a Skorpióban, 2019 október 28 Bp, 04h38

Az újhold helyi idő szerint 4h 38′-kor születik meg, a Skorpió 4°24′-án
Mint már többször szó volt róla, a halállal, újjászületéssel, a lélek mélységeivel, a nagy üzletekkel és adósságokkal kapcsolatba hozható nyolcadik jegy a legintenzívebb a tizenkettő közül. Ez a hatás felerősíti az átalakulás már eddig is markánsan érzékelhető plútói energiáit. Ez azonban nem lesz zökkenőmentes és az eredeti szándékoktól gyökeresen különböző fordulatokat is vehet.

A Nap épp aznap kerül egzakt szembenállásba az Uránusszal ( 4°36 Skorpió – Bika) A két fővilágító és az Uránusz feszült fényszöge azt jelzi, hogy kicsúszhat az ellenőrzés a kezünkből, csak a bizonytalanság a biztos, eddigi koncepcióinkat a legmeglepőbb fordulatok írhatják felül. Ez nem jelent szükségszerűen kellemetlen változásokat, hiszen a kiszámíthatatlanság megnövelheti spontán reakciókészségünket, arra sarkallhat, hogy eredeti, újszerű, előítéletektől mentes megvilágításban szemléljük a dolgokat, az új nézőpontok pedig akár új utakat is megnyithatnak Erős késztetést érzünk (és a külvilágban is belebotlunk „véletlenül” az ilyen lehetőségekbe), hogy új célokat tűzzünk magunk elé, tanulmányokba kezdjünk, konkrét és átvitt értelemben vállalkozzunk. Bővebben: Nap – Uránusz fényszögek a horoszkópban, Erópróbáló Hold – Uránusz fényszögek
.
A száműzetésben levő Mars azonban (a Skorpió jegy régi ura) Szaturnusszal és Plútóval (bepontosulás november 5) képezett erőpróbáló fényszögei korlátozott kivitelezőerőre, alacsony energiaállapotra, különféle zavaró tényezőkre, váratlan és nem mindig szándékaink szerint való irányváltásokra figyelmeztet. A nagyvilágban felelőtlenül, megfelelő „muníció” nélkül indított politikai manőverek, katonai akciók okozhatnak megalázó vereségeket. A blöffölés személyes szinten is visszaüthet.

Tehát, ha csak a körülmények rá nem kényszerítenek, ez végképp nem az az időszak, amikor új dolgokba kellene kezdeni, dinamikus, külső lépéseket tenni vagy komoly, hosszú távú döntéseket hozni. Akkor sem, ha a Jupiter – Neptun kvadrát (bővebben I. rész, II. rész) szinte egész évben rossz látási viszonyokat okozó fényszöge már felbomlott. A kiszámíthatatlanság és a tehetetlenség újholdképlet által jelzett sajátos keveréke a következő 28- nap forgatókönyveire is hatással van. Külső haladás helyett tehát most jobb ötlet belső világunkra figyelni. Megérzéseink, álmaink, fantáziáink ugyanis fontos üzeneteket tartogathatnak a távolabbi jövőre nézve is azt illetően, milyen irányban haladjunk, hogyan kezelhetünk megfelelőbben egy helyzetet, hogyan profitálhatunk egy kritikus időszakból.

Október 30: Merkúr – Vénusz együttállás 27°36 Skorpió
Az október 30-án bepontosuló Merkúr – Vénusz együttállás pénz-és szívügyekkel kapcsolatos híreket jelezhet. Ezek, ha más hatások nem mondanak nekik ellent, általában kedvezők. A konjunkció arra is utalhat, hogy amit kívánunk/szeretünk összhangban van azzal, amit gondolunk/mondunk. De a Merkúr másnap megtorpan ezen a fokon és tolatni kezd, így a témával kapcsolatban változások merülhetnek fel vagy valamelyik fél meggondolhatja magát.

Október 31 – november 21: retrográd Merkúr a Skorpióban

Mint a blogon már többször szó volt róla, a Merkúr retrográd időszakai arra szólítanak fel, hogy újra gondoljunk, átismételjünk dolgokat, jobban odafigyeljünk a részletekre, felfrissítsük tudásunkat. A „felszólítás” különféle malőrök, meghibásodások, elakadás formájában érkezik, a tudatosság azonban sokat javíthat a forgatókönyveken. Ezt idén, az egyidejűleg érvényesülő hatások miatt a szokásosnál is fontosabb szem előtt tartani. 2019 folyamán a Merkúr vizes jegyekben tolatott, koratavasszal a Halak, nyáron a Rák jegyében. Idén többször már nem vág hátraarcot. A víz elemmel kapcsolatos témák és feladatok folytatódnak tehát: pár általános tudnivaló található a témáról a blogon; a horoszkóp egyéni sajátosságaitól föggően természetesen az üzenetek és tennivalók is különbözők lesznek. A Skorpió elegendő tisztánlátást, intuíciót, kitartást ad a vesézéshez. Az egyidejűleg érvényesülő hatások „jóvoltából” az átalakulásokra sarkalló nyomás is adott. Bár előrelépésekre csak a direktbe váltást követően lehet számítani, a terepet most kell előkészíteni számukra.




Októberi bolygóállások

Október 1 Vénusz – Plútó kvadrát, Mérleg – Bak 20°38

Október 3 Plútó direkt stacionárius 08:38′, Bak 20°38

Október 3 a Merkúr a Skorpióba lép

Október 4 Mars a Mérlegbe lép 06:21

Október 5 első holdnegyed 18:46′, Mérleg – Bak 12°09

Október 6 Nap kvadrátban a felszálló holdcsomóponttal, 13°12′ Rák – Mérleg

Október 7 Merkúr – Uránusz szembenállás, 5°26 Skorpió – Bika

Október 7 Nap – Szaturnusz kvadrát, Mérleg – Bak 14°13′

Október 8 A Vénusz a Skorpióba lép

Október 9 Mars – Chiron szembenállás, 3°07′ Mérleg – Kos

Október 12 Merkúr trigonban a felszálló holdcsomóponttal 12°28 Skorpió – Rák

Október 12 Mars – Uránusz kvinkunx 5°15 Mérleg – Bika

Október 12 -ről 13 ra virradóan: Vénusz – Uránusz szembenállás, 5°13 Skorpió – Bika

Október 13 Nap – Jupiter szextil 20°06 Mérleg – Nyilas

Október 13 – telihold a Kosban, 23:07, Kos 20°13

Október 14 Jupiter – Uránusz sesquikvadrát, Nyilas 20°10 – Bika 5

Október 14 Merkúr – Szaturnusz szextil, 14°27 Skorpió – Bak

Október 14 Nap – Plútó kvadrát , 20°39 Mérleg – Bak

Október 15/16 Merkúr – Neptun szextil, 16°24 Skorpió – Halak

Október 17 Jupiter – Plútó felszextil, 20°40 Nyilas – Bak

Október 17 Vénusz trigonban a felszálló holdcsomóponttall, Skorpió – Rák 11°28

Október 19/20 Merkúr – Plútó szextil 20°42 Skorpió – Bak

Október 20 Vénusz – Szaturnusz szextil 14°45 Skorpió – Bak

Október 21 utolsó holdnegyed 27°48 Mérleg – Rák

Október 21 Vénusz – Neptun trigon 16°17, Skorpió – Halak

Október 21 Mars kvadrátban a felszálló holdcsomóponttal 11°24 Mérleg – Rák

Október 23 A Nap a Skorpióba lép

Október 25 Vénusz – Plútó szextil 20°45 Skorpió – Bak

Október 27 Mars – Szaturnusz kvadrát 15°08 Mérleg – Bak

Október 28 Nap – Uránusz szembenállás 4°36 Skorpió – Bika

Október 30 Merkúr – Vénusz együttállás 27°36 Skorpió

Október 31 Merkúr retrográd stacionárius 27°38 Skorpió





Kapcsolódó

Erőpróbáló fényszögek: a kvadrát és a szembenállás

Nap – Szaturnusz kvadrát: a felelősség súlya

Erőpróbáló Nap – Szaturnusz tranzitok

A Plútó archetípusa

Nap – Plútó fényszögek: a természet elemi ereje

Nap – Plútó: a trauma

Nap – Plútó : az apa halála

Mars- Szaturnusz kvadrát

Mars- Szaturnusz erőpróbáló fényszögek a horoszkópban

Mars – Szaturnusz kapcsolatok

Merkúr a Skorpióban

Retrográd Merkúr – általános tudnivalók

Retrográd Merkúr az elemekben (Erin Sullivan)

Retrográd Merkúr vizes jegyeken (Erin Sullivan)

Vénusz a Skorpióban: a boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető

Vénusz – Uránusz szembenállás a horoszkópban

Vénusz – Uránusz szembenállás tranzitként

Mérleg Mars a horoszkópban

 

Bejegyzés illusztrációja: A körhinta – Justin Peters

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!