Vénusz a Mérlegben – tranzitként

A hagyományok szerint a Vénusz otthon van a Mérlegben, így hatása erőteljesen és természetének megfelelően érvényesül. Ebben az időszakban erős késztetést érezhetünk, hogy több szépséget csempésszünk életünkbe, felül emelkedjünk a viszályokon, saját értékeinket és eszményeinket állítsuk életünk középpontjába. Az elmúlt évek egyidejűleg érvényesülő erőpróbáló fényszögei miatt azonban a béke és a harmónia megteremtése csak komoly konfliktusok, válságok, érzelmi szakítópróbák – de minimum feszültségek révén volt lehetséges. Ez a tendencia továbbra is hangsúlyozottan érvényesül – 2020 novembere különösen jelentős.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

A Vénusz az asztrológiában többek között a szeretet és a szerelem, a vonzalom, a harmónia, a szépség, művészi érzék, a társas kapcsolatok, társasági élet, a kellemes és a szép dolgok, pl. művészet, zene, tánc, a finom szórakozások, pénzügyek jelölője.

A hagyományok szerint a Vénusz otthon van a Mérlegben, így hatása erőteljesen és természetének megfelelően érvényesül. Ebben az időszakban erős késztetést érezhetünk, hogy több szépséget csempésszünk életünkbe, felül emelkedjünk a viszályokon, saját értékeinket és eszményeinket állítsuk életünk középpontjába.

Mindenek előtt tisztázzuk, hogy amikor a „szépség” fogalmát a Mérleghez társítom, a szépségnek nem arról a fajta művi, lélektelen változatáról beszélek, amit a média és a közösségi fórumok igyekeznek belénk sulykolni. A levegő elem uralma alatt álló, kardinális Mérleg számára, a szépség mindenek előtt egy mentális tapasztalás, az olyan örök és romolhatatlan eszményeknek, alapelveknek az elegye, mint a harmónia, nyugalom, méltányosság.

A hazaérkező Vénusz hatására felismerhetjük, hogy létezik egy egyetemes igény arra, hogy egy olyan biztonságos zugot alakítsunk ki, ahol egyeztetéseket, béketárgyalásokat folytathatunk, a kapcsolatok bármilyen típusáról legyen is szó, őszinte párbeszédbe elegyedjünk a másikkal. A bolygó és a jegy békés, kulturált kombinációt képez, amelynek hatására felerősödnek a kedves, kulturált emberi érintkezés iránti igényeink.


Az Asztropressz küldetése az aktuális és várható bolygóhatásokkal, a személyi horoszkópban rejlő lehetőségekkel és korlátokkal kapcsolatos reális tájékoztatás. Akkor is, ha ez nincs összhangban a new ages „szellemiség” által diktált minden szép-minden jó narratívákkal. Erre az esetre is vonatkoznak a kommentelési etikettben írtak: aki nem ért egyet az itt megfogalmazott szempontokkal, nyugodtan abbahagyhatja oldalam követését és keressen magának lightosabb olvasnivalót. Nincs harag 🙂 Mindkettőnknek időt, energiát spórol meg 🙂 Nekem legalábbis rengeteget, hiszen nem kell az irreleváns kommentek moderálására, nagyon sok esetben ezzel egyidejűleg szerzőik spammelés vagy zaklatás miatti jelentésére és letiltására is pazarolnom értékes időmet. Így ezt további hasznos tartalmak írására fordíthatom. Bevallom, annak ellenére, hogy naponta többször is kénytelen vagyok sort keríteni rá, utálom használni a “Törlés”, “Tiltás” funkciókat. Mindkettőnknek szebb lesz a napja, ha egyáltalán nem kerülök, vagy a jelenleginél sokkal ritkábban kerülök ilyen kínos döntéshelyzetekbe. Bízom benne azonban, hogy az ezogagyi helyett a valósággal nagyobb összhangban levő tartalmakra fogékony, azokat kimondottan igénylő többség -vagyis a tényleges célközönségem – a jövőben is velem marad.

A Mérleg Vénusz tranzit utóbbi évekre jellemző sajátosságai

Az elmúlt évek egyidejűleg érvényesülő erőpróbáló fényszögei miatt azonban a béke és a harmónia megteremtése csak komoly konfliktusok, válságok, érzelmi szakítópróbák de minimum feszültségek révén volt lehetséges. Ez a tendencia továbbra is hangsúlyozottan érvényesül.

2010 – 2017 között, az Uránusz – Plútó kvadrát idején valahányszor a Vénusz ebben a jegyben haladt, előbb- utóbb nehéz fényszöget képezett ezzel a két bolygóval. A Plútó 2024-ig még a Bakban tartózkodik, így az addig hátralevő évek alatt még mindig létrejön egy – egy kvadrát. Az Uránusz 2018 májusában jegyet váltott, így a Kos tranzitja idején (a Mérleggel szemközti jegy) megszokott érzelmi feszültségek most rejtettebben nyilvánulnak meg (a Bikából 150 °-os fényszöget, kvinkunxot képez urával a Vénusszal). 2020 december 17-ig azonban a Szaturnusz is otthonában, a Bakban tartózkodik, és a Vénusz Mérlegben haladása idején évről-évre szintén kvadrát jön létre a két bolygó között.

Vénusz – Szaturnusz kvadrát (2018 – 2020)

Ez különösen azokban a napokban válik szembetűnővé, amikor a Mérleg Vénusz a Bak Szaturnusszal képezett kvadrátja felé halad. A két bolygó erőpróbáló fényszöge általában 7- 8  napig érezteti hatását (3-4 nap bepontosulás előtt és után), a tanulságok azonban hosszabb távra szólnak.

Ez a fényszög érzelmi mélypontokat jelezhet, a veszteség, magány, elszigeteltség, szeretetlenség érzésével töltve el bennünket. A frusztráció egyszersmind arra is ösztönöz, hogy kitörjünk egy boldogtalan helyzetből. Az erőpróbáló bolygókapcsolat hatásait az előző bejegyzések már részletesen bemutatták (Karmikusan terhelt viszonyok ?Vénusz – Szaturnusz kvadrátÉrzelmi szakítópróbák -életmentő műtétek) Ha az elmúlt időszakokban levontuk a fényszög ránk és tárulásainkra vonatkoztatható tanulságait, ezek a napok kevesebb frusztrációt tartogathatnak. Annyi azonban még így is elmondható, hogy ez fényszög nem hat túl kedvezően a szerelmi és a társas kapcsolatainkra. Jobban tesszük, ha közösségi programok helyett otthoni elfoglaltságot keresünk magunknak Pénzügyeink intézését, a fontos megbeszéléseket szintén halasszuk el.

Vénusz – Uránusz kvinkunx

2026-ig, amíg az Uránusz a Bikában tartózkodik, a Vénusz Mérlegben való tranzitja során a két bolygó előbb – utóbb kvinkunxot képez egymással. A  Vénusz – Uránusz kvinkunx nem élezi ki annyira az ellentéteket, mint az előző évek Kos Uránusz – Mérleg Vénusz szembenállása. De szem előtt tartva mindazt, ami egy korábbi bejegyzésben írtam erről a fényszögről, ez sem tekinthető éppenséggel egy könnyen kezelhető hatásnak.

„A kvinkunxok által összekötött két planéta ugyanis legtöbbször olyan jegyekben áll, melyek természete már nem is különbözhetne jobban egymástól: más elemekhez, minőségekhez, nemekhez tartoznak. Érthető módon önkifejezésmódjuk is teljesen karakteridegen.

Ennél a kombinációnál még a szintén sok kihívást tartogató kvadrátok (90°) szembenállások (oppozíciók, 180°) is könnyebben kezelhetők, hiszen azok rendszerint hasonló minőségű (kardinális, fix vagy változó) jegyeket kötnek össze.

A kvinkunx jelezte – kapcsolódásokat azonban valamiféle kínos feszültség, felemásság hatja át. Az angol szakkifejezés, az “inconjunct” találóan jellemzi a tényleges találkozási pontok hiányából fakadó problémákat. Az együttműködés tehát nagy adag alkalmazkodást igényel – már amennyiben létrejön egyáltalán. Ha azonban nem forgácsolódik szét, nem szivárog el az energia, a fényszög természete hatalmas tanulási, fejlődési és áttörési lehetőségeket is tartogathat.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a 150 fokos fényszögek ún. betegség – fényszögek is. A quinkunx elsősorban a bolygók és jegyek természetére jellemző egészségkárosodásokat okozhat, de ezek jellege attól is függ, milyen életterületeket (házakat) érintenek a személyi horoszkópban




Vénusz – Plútó kvadrát

Míg a Plútó a Bakban tartózkodik, abban az időszakban, míg a Vénusz a Mérlegben halad, a Vénusz – Plútó kvadrát is megkerülhetetlen tanulási feladatokat tartogat. Ez az erőpróbáló fényszög a Mérleg– minőség olyan árnyoldalait – és következményeit állítja refelktorfénybe, mint a kivetítés, sznobizmus, megfelelési kényszer, kétértelműség, döntésképtelenség és a társfüggőség. Ugyanis a Plútónak az a hajlama, hogy képes mélyen leásni a mocsokba, hogy felszínre hozza a lehető legkényelmetlenebb igazságokat, élesen ütközik a Vénusz könnyed önkifejezési módjával, amellyel kikozmetikázza a kellemetlen igazságokat és fenntartja a látszatokat. Jóllehet ennek a kvadrátnak az energiája segíthet eltüntetnünk életünkből ezeket a disszonanciákat és összhangba hozni őket belső igazságainkkal, maga a folyamat igen kényelmetlen és fájdalmas lehet.

Ez a fényszög ugyanis a “veled vagy nélküled ?” – típusú érzelmi szakítópróbák forgatókönyveinek egyik tipikus jelölője. (Akárcsak a Szaturnusz Bakban való tartózkodása idején a vele nagyjából egyszerre, vagy 2018 folyamán kicsit előbb bepontosult Vénusz – Szaturnusz kvadrát). A feladat ilyenkor: górcső alá kell vennünk társulásainkat (nem csupán a párkapcsolatok, hanem más jellegűek is), érzelmi sztereotípiáinkat, anyagiakhoz, biztonsághoz való viszonyulásunkat. A nagyfokú diszkomfortérzet (tehát nem az ilyenkor, a legjobb kapcsolatokban is megjelenő feszültségek, nézeteltérések) annak a csalhatatlan jele, hogy nem csupán a másik fél viselkedése, hanem a saját viszonyulásunk is kívánnivalót hagy maga után. (Ez akkor is igaz, sőt, még csak akkor igazán, ha látszólag bennünket károsítottak meg, hagytak el, csaltak meg, bántalmaztak, fosztottak ki akár lelki-érzelmi, akár fizikai értelemben is.) A következtetések levonása után sort lehet apránként keríteni a szükséges lépésekre is.



2020 november: Mérleg Vénusz a kardinális T- kvadrát részeként

A 2020-as hosszas Kos Mars tranzitról és viharos állomásairól több cikk is van a blogon. Ennek fontos fejezetét képezik a Marsnak a többi bolygóval alkotott T- kvadrátjai is. Mint a témával foglalkozó bejegyzésekben is szó volt róla, különösen a 2 részben, a nyár vége és az ősz folyamán öt ilyen destabilizáló formáció is létrejött. A Bak Jupiter, Szaturnusz, Plútó -jelezte összeomlási és átstruktúrálódási folyamatokra a tolatása miatt tehetetlen Mars nem tudott, nem tud elvárásainak megfelelő hatást gyakorolni; a megrekedt energia, pedig, mint azt láthattuk, világviszonylatban eszelős tombolás, destrukció formájában nyilvánult meg.

Az utolsó T- kvadrát november közepén áll össze az akkor épp direkt stacionáriusba váltó Kos Mars , Mérleg Vénusz, Bak Jupiter – Plútó között. A hatókörök, akárcsak a nyár végi, a Rák Vénusz részvételével kialakult T kvadrát esetén, itt is igen tágak. A Vénusz – Mars szembenállás november 9-én pontosul be, amikor a Mars még tolat (Mérleg – Kos 15°21), a Vénusz Jupiterrel és Plútóval képezett kvadrátja pedig csak november 15 – 16 között válik egzakttá. A hatás azonban már november 11 – 12 körül is érezhető, így gyakorlatilag ismét egy olyan kombinációval van dolgunk, ahol az összes komponenst figyelembe kell vennünk.

Arról is volt már szó, hogy a Mars T- kvadrátjainak is hatása van a társulásokra és ezeken belül a párkapcsolatokra is, különösen ha Mérleg- bolygók is komponenseivé válnak. Ez így is volt 2020 ősze folyamán. A Mérleg Vénusz részvételével kialakult T- kvadrátnál a Rák Vénusz idején kialakult témák is visszaköszönnek. 

Emlékeztetőül: a Rák Vénusz részvételével kialakuló második kardinális T kvadrát augusztus legvégét és szeptember elejét borította. Egzakt fényszögek itt sem voltak egy időben a komponensek között, de az összhatás T kvadrátként értékelendő.

A Vénusz augusztus 26 – szeptember 6 között rendre szembenállásokat képezett a Bak Jupiterrel, Plútóval és Szaturnusszal. Marssal képezett kvadrátja szeptember 3, Szaturnusszal való szembenállása szeptember 2-án pontosult be. (A Plútóval előző hónapban, augusztus 30-án nézett farkasszemet.)

Ez sokkel nehezebben kezelhető a T-kvadrát volt az előzőnél: az erőpróbáló Vénusz – Szaturnusz Vénusz – Plútó tranzitokkal több blogbejegyzés is foglalkozik. Egyéni szinten nagyon fájdalmas érzelmi szakítópróbákat jelezhetnek, amelyeknek gyakran jelentős anyagi hozadékaik is vannak. A Mars tengelybolygóként még elkeseredettebbé tette a küzdelmet: a kegyetlen hatalmi harcok, a pszichoterror eszköztára, beleértve a fizikai bántalmazást is, a konfliktusok rögeszmés, megszállott jellege még nehezebbé teheti az érett konfliktuskezelést.




A legutolsó T- kvadrátnál, amely a Mérleg Vénusz részvételével alakul ki november folyamánmár van valamiféle kimozdulás a holtpontról ( főleg, hogy az október 14 – november 3 között a Mérlegben és a Skorpióban tolató Merkúr is direktbe váltott), de azért komoly feszültségekkel is számolni kell. A kimozdulás sem azt jelenti, hogy a dolgok visszarendezhetők lennének az eredeti állapotukba: az egész 2020 folyamán, így ősszel is érvényesülő Szaturnusz – Plútó együttállás hatásai IRREVERZIBILISEK. Erről is sokszor volt már szó, 2020 történései maximálisan alá is támasztják korábbi előrejelzéseimet, az önáltatás pedig sokkal kártékonyabb lehet, mint általában. Ami viszont elmondható: a következő hónapok folyamán lassan elkezdhet körvonalazódni, honnan kell- és egyáltalán honnan lehet újra felvenni a fonalat, és mimindennek kell véglegesen búcsút inteni.

 Az intenzitást az is garantálja, hogy a Mars és a Vénusz is otthonában van, így teljes mellszélességgel képviselik szempontjaikat, miközben farkasszemet néznek egymással. Személyi horoszkópban és átmeneti hatásként a Vénusz és a Mars erőróbáló fényszögei súrlódásokat jeleznek társulásainkban. Hogy ezek csupán felpezsdítik interakcióinkat vagy a konfliktusok elmérgesednek, más, egyidejűleg érvényesülő befolyásoktól is függ. Jelen helyzetben a Bak Jupiter és a Plútó duója (konjunkciójuk november 12-én pontosul be utoljára, de technikailag egész hónapban együtt állnak), a szakítópróbák szélsőséges mivoltát jelzi. A Jupiter a Bakban esésben, fallban van, így nagyon jó kérdés, mennyire tudnak az erkölcs, etika, jószándék, spontán segítség szempontjai érvényesülni. A hagyomány szerint a kis és nagy jótevő közötti erőpróbáló fényszögek sem annyira vészesek; én azért a jelenlegi kombónál ebben nem lennék annyira biztos. A Vénusz és a Jupiter pénzügyi jelölők is, így nem csupán érzelmi hullámvasutazásokra és töréspontokra kell számítani.

A  nem feltétlenül szívderítő tanulságok levonása az ezt követő Vénusz – Szaturnusz kvadrát (bepontosulása november 19) feladata. (Itt ismét mindkét bolygó otthonában van, a Szaturnusz a Bak jegy ura, és így jelenleg a Jupiter és a Plútó fölött is uralkodik. A hatások kiértékelésénél ez fontos szempont; laikusok számára, érthetőbben: ahhoz, hogy végül jó irányba mozduljanak el a dolgok, ezúttal is a kozmikus tanítómester tanítósmester irányelveinek a követése javallott. A jupiteri csodavárás, a kérd és megadatik lila agyú new ages változata , a Mérleg Vénusz lustaságával, kényelemszeretetével, sznobizmusával és a látszatmegoldások, szőnyeg alá söprés preferálásával, valamint a Kos Mars erőszakosságával kombinálódva csak a leges-legrosszabb forgatókönyveket garantálja.




Hogy ez egyéni szinten mit jelent, ezúttal is a személyi horoszkóp, ún “égi ujjlenyomatunk” sajátosságaitól, és persze a tudatossági szinttől is függ. Ami teljes bizonyossággal elmondható: komoly kapcsolati problémákkal is foglalkozni kell. Méghozzá, sz@rkenegetés helyett érdemben kell velük foglalkozni.

Ezek egyébként – mint  tapasztalataim beigazolták-  természetesen a teljes Kos Mars- tranzit időszakában megjelenhettek. A helyzet azonban akkor fajult, fajul igazán  kritikussá, amikor a kapcsolat már eleve mérgező volt. Az ún. veszedelmes viszonyok, már fennálló szerelmi háromszögek különösen sok problémát tartogathattak ezekben a hónapokban. Egy harmadik/ negyedik/sokadik bevonása egy nehéz társulásba csak eleinte tűnik jó ötletnek: az ilyenfajta “feszültség kezelések” később több problémát teremtenek, mint amennyit megoldanak.

Ez, megsúgom, egyébként is így szokott lenni, most viszont meghatványozódnak az érzelmi húzd meg ereszdmegek által gerjesztett feszültségek. Amennyiben az idealizálás, irreális elvárások megnehezítették az összeillőség tényszerű megítélését, a feleknek most bőven lesz alkalmuk szembesülni a társulás (és ennek tükrében persze saját maguk) árnyoldalaival is. Természetesen lesznek akik egy magasabb, valóságosabb szinten találnak egymásra e tűzpróbák után, máskor viszont a szakítás a legjobb megoldás. A tisztázási folyamat azonban mindkét esetben sok időt vesz igénybe, és meglehetősen fájdalmas lehet.




A királylány és a béka : az ilyen időszakokban lehetséges forgatókönyvek 

Tehát, mint fentebb szó volt róla,  az utóbbi évek Mérleg Vénusz tranzitjai  jelentősen megterhelhetik társulásainkat. Így a Mérleg témák: párkapcsolat, romantika, társulások nem csupán kiemelkedő szerepet kapnak ebben a időszakban, hanem árnyékos oldalukkal kell majd dolgoznunk. Vagyis, a mesebeli királylányhoz hasonlóan, meg kell csókolnunk a békát ahhoz, hogy királyfivá változzon.

Hogy hogyan állítjuk össze a diplomácia és a konfrontáció, az eggyé válás és a határok megvonása, az egészséges önszeretet és a partner iránti odaadás, a még elviselhető kompromisszumok és a mindkét felet destruáló önfeladás, az együttlét és a leválás kozmikus táncának azt a koreográfiáját, amely segít kiegyensúlyozottabbá tenni életünket, a bennünk lakozó Mérleg– princípiumon múlik.

Ebbéli törekvéseinkben segíthet, ha emlékeztetjük magunkat arra, hogy a Mérleg alapvető igényének, a társas ösztönnek magasabb célja az, hogy másokon keresztül tapasztaljuk meg magasabb rendű énünket. Ebben az értelemben az esetleges konfrontációk, akárcsak a feszültségek réseket nyithatnak, melyeken keresztül jobban ráláthatunk társas viszonyaink és szerelmi kapcsolataink forgatókönyveiben betöltött szerepünkre és felelősségünkre.

Ellenkező esetben ugyanis nem biztos, hogy a Királylány és a béka című népszerű mese a klasszikus módon ér véget. Íme néhány, “megváltatlan síkon” lehetséges variáció, amelyeket jobb lenne elkerülni 🙂  :

A királylány és a béka: 13 + 1 variáció egy témára

Klasszikus:

A királylány megcsókolta a békát. A béka gyönyörű herceggé változott. Boldogan éltek, míg meg nem haltak.

1. variáció:
A királylány megcsókolta a békát. ő is békává változott. Boldogan éltek, míg meg nem haltak.
2. variáció:
A királylány megcsókolta a békát. ő is békává változott. A világ kitaszította őket. Boldogtalanul éltek és meghaltak.
3. variáció:
A királylány megcsókolta a békát. A királylányból királyfi lett. A béka nem változott.
4. variáció:
A királylány megcsókolta a királyfit. A királyfiból béka lett. A királylány kolostorba vonult.
5. variáció:
A királylány megcsókolta a királyfit. A királylányból béka lett. A királyfi bevonult.
6. variáció:
A királyfi megcsókolta a békát. Abból is királyfi lett. Megkapták az AIDS-t.
7. variáció:
A királyfi megcsókolta a királylányt. Belőle is királylány lett. Esténként összejöttek, és kipletykálták az egész palotát.
8. variáció:
A királyfi megcsókolta a királylányt. Erre kiderült, hogy a királylány is királyfi. Hatalmi viszályba keveredtek, és elpusztították egymást.
9. variáció:
Egy béka megcsókolt egy másikat. Az egyik királyfivá, a másik királylánnyá változott. Többször nem mertek csókolózni, mert féltek, hogy visszaváltoznak békává.
10. variáció:
Egy béka megcsókolt egy másikat. Hamarosan új békák születtek. Boldogan éltek, míg meg nem haltak.
11. variáció:
A királyfi megcsókolta az anyósát. Béka lett belőle. Azelőtt kígyó volt.
12. variáció:
A királyfi megcsókolta a békát. Anyós lett belőle. A királyfi megnézte, majd elvette a lányát.
13. variáció:
A királylány megcsókolta a békát. A béka királyfivá változott, de a királylánynak a béka volt az esete.
+1 variáció:
A királyfi megcsókolta a királylányt. Nem történt semmi. Még egy ideig csókolóztak aztán megunták egymást.

forrás: Kecskefészek





Kapcsolódó

Karmikusan terhelt viszonyok ?

Vénusz – Szaturnusz kvadrát

Érzelmi szakítópróbák -életmentő műtétek

“Karmikus kapcsolatok” – az önbecsapás eszköztárából

Vénusz – Plútó tranzitok

Vénusz – Plútó kapcsolatok: végzetes vonzerő

Ami az Asztrológia, karma és átalakulásból kimaradt

Szaturnusz a VII. házban

Plútó a VII házban

Plútó a Mérlegben : nem tudok élni nélküled

Illik hozzám a párom ?

Ikerlángok, lélektársak

A mérgező kapcsolatokról, más szemszögből

Vénusz – Uránusz tranzitok (Howard Sasportas)

Az örök háromszög (Liz Greene)

A kvinkunx és a Yod

A kvinkunx nem jelentéktelen fényszög

A Mars tranzitja a Kosban – 2020

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!