Mars – Neptun szembenállás tranzitként

A Mars- Neptun szembenállás tranzithatásként is hatalmas ködöt generál. ( A fényszög hatása az egzakttá válás előtti és utáni 5-7 napban is érződik). Ez alaposan összezavarhat és elbizonytalaníthat terveinket és cselekedeteinket illetően.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Könnyen elképzelhető, hogy az akarat-energia nem a megfelelő célpontra irányul, szétaprózzuk magunkat, cselekedeteinket saját önbecsapásunk, mások manipulációi és/ vagy különféle tudatmódosító szerek irányítják -így nem a valós helyzetnek megfelelően reagálunk. Nem vagyunk biztosak szándékainkban, egyik pillanatban elemi erővel sóvárgunk valamire a másikban pedig azt se tudjuk, mit szerettünk volna valójában. Energikusak, magabiztosak vagyunk az egyik percben, a másikban pedig már az is szinte fizikai fájdalmat okoz, ha megpróbálunk keresztbe tenni egy szalmaszálat.

A rosszul megválasztott stratégiák és szövetségesek komoly károkat okozhatnak. A tájékozódást az álhírek, féligazságok, kiszivárogtatott vagy éppenséggel eltitkolt információk, hisztérikus reakciók, túlzások, összeesküvés- elméletek is nehezítik. Ez harcmezőn, tárgyalóasztaloknál, a hivatalos és közösségi médiában egyaránt nagy gondot okozhat.



Neptun  hajlamos feloldani mindent, amivel kapcsolatba kerül, így nehezünkre eshet összeszedni a szándékaink megvalósításához szükséges energiát, motivációt, világosságot és önérvényesítő képességet. Ebben az időszakban egyaránt veszélyes elfojtani, elracionalizálni álmainkat és kritikátlanul engedni a valóság feletti világok csábításainak. Bajba sodorhat, ha cselekedeteinket saját önbecsapásunk, mások manipulációi és/ vagy különféle tudatmódosító szerek irányítják. A passzív agresszió, önszabotázs különböző formái is több problémát okozhatnak a szokásosnál.

Akár a horoszkóp állandó tényezőjeként, akár időszakos jelleggel, tranzit formájában érvényesül a Mars – Neptun szembenállás hatása, fennáll annak a veszélye, hogy ha a kollektív tudattalan neptuni erői kiszívják cselekvő energiáinkat. Landolásunk ilyenkor, különösen ha egyidejűleg erőpróbáló Szaturnusz – hatások is révényesülnek (ld Erőpróbáló Mars- Szaturnusz kapcsolatok, Szaturnusz és Neptunusz) – igen keserves lehet. Ha azonban olyan befolyások is hatnak közben, amelyeknek köszönhetően könnyebb lehorgonyozni a valóságban (pl. egyik vagy mindkét bolygó harmonikus kapcsolatban a Szaturnusszal, ld Szaturnusz és Neptunusz, Mars és Szaturnusz harmonikus fényszögei) , a fényszög „csak” annyi frusztrációt gerjeszt, hogy mégis képesek lehessünk lehozni a földre álmainkat, értékes műalkotások születhetnek, saját magunk és mások számára is hasznos kreatív folyamatok indulhatnak el. A megfoghatatlan sóvárgások enyhülhetnek, hiszen immár nem csak az tudatosul, mire is vágyunk valójában, hanem az is kikristályosodik, hogyan is elégíthetjük ki a leghatékonyabban ezeket az igényeket, mi módon tehetjük teljesebbé saját és szűkebb – tágabb közösségünk életét. (Ilyenfajta tisztánlátás azonban csak a tudatmódosító szerek teljes mellőzésével érhető el. )




A túlzott segítőkészség csapdái

A segítségért nyúló kéz néha nem az, aminek látszik…(Ismeretlen szerző képe)

Mars – Neptun fényszög hatására sokkal érzékenyebben reagálhatunk mások szenvedésére és a társadalmi igazságtalanságokra. Erős késztetést érezhetünk arra is, hogy valami, a gyakorlatban is hasznosat tegyünk a rászorulók, elesettek érdekben. Az adakozás és a segítőkészség csodálatos dolog, diszharmonikus kapcsolódás esetén  azonban többféle bonyodalom is felmerülhet.

Megtörténhet pl. hogy a valóban rászorulók helyett arra érdemtelenekre pazaroljuk energiáinkat. Olyanokra, akik nem megoldani akarják problémáikat, hanem óriási rutinnal, mondhatni életvitelszerűen akaszkodnak rá az újabb meg újabb meg újabb donorokra. Amikor pedig rajtakapjuk magunkat, hogy erőnek-erejével akarjuk átcipelni a vak nénit az utcának arra az oldalára, ahova esze ágába sincs menni, igazán gyanakodni kezdhetünk: csakugyan nemes szándékból fakad-e segítőkészségünk? Vajon nem csupán amiatt buzgólkodunk, hogy eltereljük figyelmünket saját problémáinkról, feladatainkról, egyúttal pedig lehetővé tegyük védencünk számára, hogy továbbra is az üdítő felelőtlenség állapotában időzzön. Az ilyen megmentő -áldozat játszmák a kapcsolatok sokféle típusában felbukkanhatnak, nem csak Mars- Neptunusz fényszögekre jellemzők,  de mindenütt egyformán destruktívak. (Pl. Megszállott szerelem A vámpírok közöttünk járnak  , Amikor értelmetlen az asztrológiai konzultáció ).

A mártírszerep, amikor (lehetőleg minél nagyobb közönség előtt) agyonhajszoljuk magunkat mások vélt vagy valós jóléte érdekében szintén jellemző játszmája lehet ennek az időszaknak, akárcsak a nagyvonalú támogató/ a “jóravaló ember”, akire mindig lehet számítani pózai – akik kivétel nélkül mindenkinek adnak, akiknek erre nincs szükségük. Különösen, ha erről még szűkebb – tágabb környezetük is tudomást szerezhet ( Ez főleg olyan esetekben igaz, amikor egyidejűleg diszharmonikus Nyilas hatások is érvényesülnek; pl 2015 – 2017 vége között, amikor a Szaturnusz a Nyilasban tartózkodott, egyidejűleg a Neptunnal is kvadrátot képezett. Így a Szűz Mars- Halak Neptun szembenállás egyidejűleg a Szaturnuszt is érintette. 2019 őszén a Nyilas Jupiter részvételével alakult ki változó T kvadrát ). Ugyanebbe a kategóriába tartozik az a „segítő” is, aki reménytelen eseteket nagy odaadással támogat, de egy sorskrízis döntő pillanataiban megvonja a segítségét (vagy tudomást sem akar venni arról, hogy a másiknak valóban szüksége lenne ilyesmire) az olyanoktól , akiknek csak néhány apró lökés hiányozna , hogy tényleg és tartósan talpra álljon.




Módosult tudatállapotban

Az egymással kombinálódó diszharmonikus Mars – Neptun hatások egészségi problémákat jelezhetnek. Pszichoszomatikus tünetek, nehezen diagnosztizálható betegségek, pszichés zavarok, gyulladások, allergiás reakciókat, depresszív állapotokat és eszelős dühkitörések jelentkezhetnek. Más erőpróbáló bolygóhatással kombinálódva a fényszög balesetek veszélyére is utalhat. Ezek egy része túlzott drog vagy alkoholfogyasztás miatt következhet be. Bizonyos egészségi problémákat ilyenkor már csak műtéti beavatkozással lehet orvosolni, viszont megnő az orvosi műhibák, téves diagnózisok veszélye. Az altatás, a gyógyszerek túladagolása vagy téves alkalmazása, mérgezések is gondokat okozhat. Nagyobb közösségekben járványok üthetik fel fejüket.

A szervezet most a szokásosnál érzékenyebben reagálhat a különféle tudatmódosító szerekre. Ebbe a kategóriába nem csupán a drogok, az alkohol, hanem a nikotin is beletartozik. Ilyen időszakokban akár egy – két pohár bornak vagy egy doboz sörnek is kiszámíthatatlan hatása lehet. A feszült fényszög természetesen azt is segíthet felismerni, hogyan korlátozza lehetőségeinket, hogyan vág el életenergiáinktól, teremtő lehetőségeinktől saját önmérgezésünk. Ez pedig akár az első lépés is lehet afelé, hogy felszámoljuk káros szenvedélyeinket. A leválás akár egy tudatmódosító szerek hatására bekövetkezett, de szerencsésen megúszott baleset hatására is bekövetkezhet vagy ha egy ezeknek tulajdonítható súlyos betegségből gyógyultunk fel.

Kép:  Aashit Singh festménye




Kapcsolódó

A Neptunusz szövevényes ösvényein (tematikus oldal)

Mars – Neptun tranzitok : a mámor ( The Astrology Place Membership)

A drogok C.G.Jung nézőpontjából (Marie-Louise von Franz)

 

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!