Menu
Szeptember - 2019
Szeptember – 2019
2019-09-01 aktuálasztro

Az augusztus végi – szeptember elei bolygóhatások ígéretes kezdeteket jeleznek, a megújulás azonban nem olyan zökkenőmentes, mint amilyennek elsőre tűnik. Továbbra is könnyű eltéveszteni a prioritásokat és az irányt.

Az ilyen leírások nagyon hasznosak lehetnek, de megvannak a korlátaik. Nem alkalmazhatók automatikusan,receptszerűen”. Bővebben: Mire jók, jók-e valamire egyáltalán az asztrológiai receptek? Mindenkinél más és más módon, a személyi horoszkóp sajátosságaitól függően nyilvánulnak meg.Tekintve, hogy a Föld jelenlegi népességetöbb mint 7 és fél milliárd, ennyi horoszkóp -variáció létezik. Beláthatod, hogy a szóba jöhető változatokat nem áll módomban egyenként kivesézni, komment formájában végképp nem. A TIÉDET sem 🙂 Kérlek tehát, ne tegyél fel olyan kérdést, hogy rád hogyan hat, mert nem fogok rá válaszolni. Az ilyen jellegű hozzászólások törlésre, szerzőik tiltásra kerülnek…

Általános áttekintés

Az augusztus 30-i Szűz újhold ígéretes kezdeteket jelzett, a megújulás azonban nem olyan zökkenőmentes, mint amilyennek elsőre tűnt. Augusztus végén – szeptember elején a Szűzben haladó gyors mozgású bolygók trigont képeztek a Bika Uránusszal. Mint tudjuk, az Uránusz kísérletező kedvű, imádja az újításokat és a meglepetéseket. Felkavarja az állóvizet, gyakran egyik pillanatról a másikra is változásokat idéz elő. A Szüzet mindez általában idegesíti, hiszen ő a kiszámítható világban érzi otthon magát, ahol minden a tervek szerint halad. Most azonban, hogy az Uránusz is föld jegyben, a Bikában tartózkodik, a szokásosnál nyitottabban fogadja ezeket az impulzusokat, hiszen megvalósíthatónak találja őket és átlátja az újítások előnyeit is. A Bak Szaturnusz jelenléte (amellyel a Szűzben haladó bolygók szeptember első felében) sorra trigont képeznek, további garancia arra, hogy a nagyon elszállt ötletek kihulljanak a rostán, az olyan merész álmok azonban, amelyeknek van realitásuk, kivitelezhetők legyenek. A szintén Bakban tartózkodó Plútóval képezett trigonjaik a válságbiztos – vagy kritikus időszakokban is alkalmazható megoldásokat támogatják.Újabb változó T – kvadrátok .Ha csak ennyiről lenne szó, a siker receptje pofonegyszerű lenne: gyakorlatiasság, újító szellem, földközelbe hozott zsenialitás, odafigyelés a részletekre, kitartás, kemény munka. Csakhogy szeptember folyamán, akárcsak  májusban és júniusban, újra összeáll egy változó T-kvadrát-sorozat, azaz nagyfokú instabilitást, bizonytalanságot jelző formációk. Míg tavasszal az Ikrekben haladó bolygók csatlakoztak a Jupiter – Neptunusz kvadrát (l. I.rész, II.rész) légvárépítésre hajlamosító duójához, ezúttal a Szűz Vénusz, Merkúr, Nap, Mars részvételével áll össze. A bepontosulásokra – mint a későbbiekben részletesen szó lesz róla, néhány nap eltéréssel kerül sor, így a hatások összeadódnak és szeptember első három hetében folyamatosan érvényesülnek. A feszültség a szeptember 14-i Halak teliholdkor tetőzik.

Az egymással ütköző tendenciák és törekvések között ezúttal sem könnyű egyensúlyt teremteni. A tavaszi, koranyári  változó T- kvadrátokkal ellentétben most nem a Halak Neptunusz, hanem a Nyilas Jupiter a  gyújtópont. A Nyilas Jupiter nagyban gondolkodik, a tervek nagyszabásúak, a díszletek monumentálisak. Számára minden csak hit és optimizmus kérdése. Mivel kétsége sincs afelől, hogy a dolgok csak jól sülhetnek el, mindent egy lapra tesz fel. A Halak Neptunusz eközben homályt és káoszt teremt. A formák és a kontűrök összemosódnak, az élek lekerekednek, semmi nem az, mint aminek látszik. A Szüzet az apró részletek, a megvalósíthatóság, a biztonsági szempontok érdeklik. Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok – okoskodik, nem is egészen alaptalanul, mert ha jelen körülmények között a T kvadrát másik két résztvevőjére, a Nyilas Jupiterre és a Halak Neptunra bízná a túzok-vadászatot, mindenkinek felkopna az álla. És egyáltalán, hogyan is lehetne évekre előre tervezni, amikor az is bizonytalan, mit hoz a holnap ?!

A tavaszhoz képest abból a szempontból jobb a helyzet, hogy a Szaturnusz majd a Plútó trigonok kapaszkodókat és támpontokat kínálnak. A hónap nagyon érdekes sajátossága, hogy a kibillenésre, elszállásra hajlamosító tendenciákkal egyidejűleg olyanok is érvényesülnek, amelyek megtartanak a valóság talaján. (Mint a tavaszi változó T- kvadrátok kapcsán többször is felhívtam rá a figyelmet, elbizonytalanító hatások a külvilágból is érkezhetnek. Olyankor is, amikor látszólag semmire sem vágyunk jobban, mint eltökélten haladni céljaink felé. A helyzetek kiszámíthatatlansága – beleértve tágabb környezetünk, a nagyvilág gazdasági, politikai trendjeit is, a jövő ebből adódó tervezhetetlensége azonban ezt nagyon megnehezítheti.)

Az alábbi, nagyon egyszerű kérdések így is sokat segíthetnek a döntésben: működik-e a gyakorlatban vagy sem ? X határidőn belül megtérülnek -e az erőfeszítéseim ? ( Nem szerencsés, ha ez a határidő hosszabb 2- 3 hónapnál). Mit tettem bele, mit kapok vissza ? Bármennyire illúziórombolónak is hangzik, bármennyi időt raboljon is el, az élet gyakorlati feltételeinek biztosítására való odafigyelés emeletes butaságok elkövetésétől menthet meg. Akik figyelemmel kísérték a Jupiter Nyilasba lépése óta eltelt időszakot, különös tekintettel a Neptunnal képezett kvadrátjainak bepontosulásait (január 13, június 19) megelőző és követő hetekre, nagyjából tisztában van, mennyit és mit lehet komolyan venni és mire kell legyinteni a nagy ígéretekből. A kevésbé szerencsések saját kárukon tanultak. Remélhetőleg sem a szeptember 21-i bepontosulás előtt, sem azt követően nem követik el ugyanazokat a hibákat. Ha igen, jó ha tisztában vannak vele: a következő hónapokban nem sok alkalom adódik majd korrigálásukra, az eltapsolt tartalékok pótlására és az elszalasztott lehetőségek helyett sem sok új mutatkozik. 2020 folyamán pedig még az idei év hátralevő részénél is kevesebb.

A szeptember 14-i teliholdat követően újabb váltás kezdődik. A gyors mozgású bolygók, elsőként a Merkúr és a Vénusz elhagyják a Szűz jegyét. Szeptember 23-án, őszi napéjegyenlőségkor a Nap is jegyet vált, a Mars pedig október 4-én csatlakozik. Innentől kezdve egyre mostohábbá válik a terep. A Mérleg időszakok általában a káprázatos őszi színkavalkád, rendezvények, kulturális események, társasági események jegyében telnek. Ha jó az idő, ezek egy része még a szabadban zajlik. Most azonban a Mérlegben haladó bolygók egymás után kerülnek kvadrátba a Szaturnusszal és a Plútóval, amazok pedig ismét közeledni kezdenek egymáshoz. E találkozók hatása igen ünneprontó, főleg ha olyan tipikus Mérleg – magatartásformákra kapott reakcióról van szó, mint a szőnyeg alá söprés, kikozmetikázás, felületesség, külvilág (partner) elvárásainak való megfelelés, a másiktól való függés.

És most részletesebben a fontosabb hatásokról:

Michael Cheval festménye

A hónap nagy lendülettel indul: a szeptember 1-i Merkúr – Uránusz trigon (Szűz – Bika 6°26′) villámcsapásszerű felismerések, új ötletek, inspiráló beszélgetések, váratlan találkozások révén jelezhet áttörést. A két bolygó közötti fényszögek általában inkább elméleti jellegű felismerésekkel szolgálnak, de most, mivel két igen gyakorlatias föld jegyben vannak, ezek talán könnyebben konkretizálhatók.

További jó hír, hogy ugyanezen a napon egy másik föld trigon is bepontosul, a Vénusz és a Szaturnusz közötti (Szűz – Bak 14°07). Ez nem valami látványos hatás, tűzijátékok helyett inkább az ún. józan paraszti eszet támogatja. Ez minden mennyiségben el is kel, hiszen a Vénusz egyszersmind egy változó T- kvadrátnak is része. ( A Vénusz – Jupiter kvadrát szeptember 2-án, Szűz – Nyilas 15°14′-en, Neptunnal való szembenállása szeptember 4-én pontosul be.) Ez az első a szeptembert igen képlékennyé tevő sorozatból, a destabilizáló impulzusok pedig ahelyett, hogy feloldódnának, a következő napokban összeálló T – kvadrátok révén terjednek tovább.)

Így a harmonikus Vénusz – Szaturnusz fényszögekről elmondható jó dolgok most csak feltételes módon érvényesek. Szerencsés esetben a józan ész, ítélőképesség és önfegyelem ellensúlyozhatja valamelyest a T-kvadrát – jelezte hullámvasutazást. Így remélhetőleg visszafogottabban költekezünk, amellett, hogy jövedelmező stratégiákat dolgozunk ki, hajlamosak vagyunk komoly, minőségi munkát is fektetni projektjeinkbe. Vállalkozás, különféle típusú magánéleti, üzleti vagy szakmai társulások esetén egyaránt jó érzékkel különböztetjük meg egymástól a kifizetődő és az energiarabló interakciókat. Értelemszerű, hogy csak az előbbieket részesítjük előnyben.

Visszafogottságot gyakorolni azonban most az óvatos Szűz jegyében létrejött stellium ellenére sem könnyű. A Nap, a Mars és a Merkúr között ugyanis a hónap első napjaiban egy hármas együttállás jön létre (Nap – Mars együttállás bepontosulása szept 2, Szűz 9°41, Merkúr – Mars együttállás 10°27, bepontosulás szept 3, Nap – Merkúr együttállás 11°15, bepontosulás szept 4) . E találkozó egyfelől nagy lendületet ad, célirányossá, hatékonnyá teszi a kommunikációt. Egyaránt segíthet azonosítani a problémákat és javításokat eszközölni, megnöveli a munkabírást és a motivációt. Egyszersmind azonban elhamarkodottá, meggondolatlanná is tehet. A túl nagy hajtás kimerüléshez vezethet és fennáll a sérülések, balesetek veszélye is. A szőrszálhasogatásig fajuló kritika, a dolgok túlelemzése, a részletekben való elvesztődés, kötözködés a hatékonyság rovására mehet.

A szintén 2-án bepontosuló Vénusz – Jupiter kvadrát ( egy pillanatra se felejtsük, hogy az őszi változó T kvadrát – sorozat első darabjaként) arra figyelmeztet, hogy a pazarlásnak, túlkapásoknak lehetnek kellemetlen következményeik. Ez jelen esetben is igaz, jóllehet a Vénusz, mint pénz-és szívügyek jelölője – a Szűzben nem különösebben hajlamos az álmodozásra és meglehetősen óvatos. A Nyilas Jupiter azonban nem éppen visszafogottságáról és realitásérzékéről híres, így fennáll a fedezet nélküli ígérgetés, az anyagi és érzelmi témák felelőtlen kezelésének a veszélye. A Vénusz – Jupiter kvadrát a valódi és hamis értékrendek közötti konfliktust is jelezhet, beleértve annak megkérdőjelezését is, mennyire valódiak a saját értékeink.

Az egyidejűleg érvényesülő Vénusz – Neptun szembenállás (bepontosulás szeptember 4, Szűz – Halak 17°28′) szintén légvárépítésekre hajlamosíthat. A Neptunusz párkapcsolatokra gyakorolt hatásaival a Neptunusz szövevényes ösvényein című tematikus oldal foglalkozik bővebben, l. Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van, Elérhetetlen uraság, A lovagi szerelem problémás öröksége, Menekülés a valóság elől. A másik szándékának a félreértése is gyakori lehet ilyenkor, akárcsak saját zavaros motivációink. A napilapok híreit szerelmi botrányok színezik. Megcsalhatnak vagy mi lépünk félre. Pénzügyekben sem árt az óvatosság.
A szeptember 5-én bepontosuló Merkúr – Szaturnusz trigon ( Szűz – Bak 14°02) fegyelmezettebbé, összeszedettebbé tesz, lelkesedés, idealizmus mellett valóságérzékkel is felruház Ez a bolygókapcsolat,hozzásegíthet ahhoz, hogy az érzelmi zűrzavarban rendszerezzük gondolatainkat, felismeréseink és mondanivalónk letisztuljanak, a lényegest megkülönböztessük a lényegtelentől, és csak az előbbibe fektessünk energiát.

Mivel mindkét bolygó saját jegyében áll, hatásuk erőteljesen érvényesül, lehetne reménykedni abban, hogy az új föld- trigonnak köszönhetően nem kell véglegesen búcsút inteni józan ítélőképességünknek. Ez azonban csak feltételes módon igaz. Ugyanis, a Merkúr részvételével összeáll a második változó T- kvadrát is ( a Merkúr – Jupiter kvadrát szeptember 6-án pontosul be , 15°30 Szűz – Nyilas; a Merkúr – Neptun szembenállás pedig szeptember 7-én, Szűz – Halak 17°23) . Ekkor, akárcsak májusban, mindhárom bolygó saját jegyében tartózkodik, így fokozott erővel, és igen diszharmonikusan érvényesül. ( A Hableány május 30-án, 30-31-i bepontosulásukkor süllyedt el. Akkor a Merkúr az Ikrekben volt. Bár a T-kvadrátok fokozottan balesetveszélyes formációk, remélhetőleg nem lesz részünk hasonlóan tragikus szinkronicitásokban.)

A Merkúr – Neptun erőpróbáló fényszögeivel az Álom és valóság összehangolása, Merkúr – Neptun kapcsolatok című bejegyzések foglalkoztak, a Jupiter problémás oldalát a Jupiter és Mr Hyde című bejegyzés boncolgatja. A Neptun tolatásáról és Jupiterrel képezett 2019-es kvadrátjáról (l. I.rész, II.rész) szintén elérhetők cikkek a blogon. Így most csak néhány sajátosságot sorolnék fel:

A Merkúr – Jupiter erőpróbáló fényszögei felfuvalkodottságra, dogmatizmusra, lehengerlő szájmenésre hajlamosítanak. Hatásukra nehéz egy dologra koncentrálni, az apró részletekre (Szűz) való odafigyelés pedig különösen akkor lehet idegtépő, ha valaki épp egy nagy látomás bűvöletében ég. (Azonban tudva, hogy az ördög éppenséggel a részletekben lakozik, ajánlott.) Képességeinket, lehetőségeinket e tranzitnál is hajlamosak lehetünk túlbecsülni, a dogmák, hiedelmek pedig sokkal fontosabbak lehetnek, mint a tények.

A Merkúr és a Neptun közötti diszharmonikus kapcsolatokat hagyományosan a megtévesztés, ködösítés, hazugságok, csalások, csalódások klasszikus formációinak tartja az asztrológia. Az okmányokkal elkövetett szélhámosságok, trükkös lopások kétes szerződések, eltűnt iratok, pletykák, rágalmak, félreértések, csúsztatások is bonyodalmakat okozhatnak. Szétszórtság, figyelmetlenség, hangulati hullámzás miatt is érhetnek kisebb – nagyobb károk. A szervezet a szokásosnál érzékenyebben reagál alkoholra és más tudatmódosító szerekre, és ezek a balesetekben, különféle bűncselekmények (főleg lopások, csalások) esetén is komoly szerepet játszanak.
Stabilitást adó ellensúlyozó hatás most is érvényesül szeptember 6 -án bepontosul a Nap – Szaturnusz trigon, a Szűz – Bak 14° -án. Ez a kedvező bolygókapcsolat mindannak a munkának, erőfeszítésnek a csúcspontját is jelentheti, amit céljaink érdekében korábban kifejtettünk. Más analógiák mellett ugyanis a Szaturnusz kitartó, következetes fáradozást jelképez, a Nap pedig mindazokat a dolgokat, amik a legtöbbet jelentik számunkra, amivel azonosítjuk magunkat. Minél keményebben dolgozunk tehát céljaink megvalósításán, minél nagyobb felelősséget vállalunk e tranzitok alatt, annál inkább megtérülnek erőfeszítéseink.

A szeptember 7 -én egzakttá váló Vénusz – Plútó trigon ( Szűz – Bak 20°47) szintén azt jelzí, hogy van lehetőség bizonyos szintű stabilitás megteremtésére. Ez a tranzit szenvedélyt, intenzitást visz kapcsolatainkba. Egyszersmind valamilyen szempontból veszélyes, tiltott vagy szélsőséges viszonyokba is belebonyolódhatunk. A bolygóállás üzleti tranzakcióknak is kedvez (amelyeknek azonban lehet valamilyen alvilági jellege vagy valamilyen más fajta kockázat áll fenn ). Megérzéseink érzelmi és anyagi kérdésekben is megbízható útmutatást adhatnak. Figyelembe véve az egyidejűleg érvényesülő, káoszt és instabilitást jelző hatásokat (Merkúr/Nap – Jupiter – Neptun T- kvadrát), szinte biztos, hogy nehezített terepen kell boldogulni, pénz-és szívügyekben pedig egyaránt elkel az óvatosság.

A rengéssorozat a szeptember 8 – 10 között bepontosuló Nap – Jupiter – Neptun T- kvadráttal folytatódik. Ez a hatás az előző napokat is átszínezte, és összeadódott az előző formációkkal, és a következő 5 – 6 nap történéseire is rányomhatja a bélyegét.

A Nap – Jupiter kvadrát szeptember 8-án, a Szűz – Nyilas 15°41-án pontosul be. A két bolygó közötti erőpróbáló fényszög szintén arra késztethet, hogy túllépjük határainkat; a terjeszkedés azonban nem egészen úgy valósul meg, ahogy képzeltük. A túlzások, mértéktelenség, a lehetőségek és a kockázatok reális megítélésének a hiánya egyaránt károkat okozhat az üzleti életben és társas viszonyainkban. Hajlamosak lehetünk többet ígérni, mint amennyit be tudunk tartani, túllépni anyagi kereteinket, mértéktelenül kirúgni a hámból. A hatalom képviselői is túlléphetik hatáskörüket.

A Nap – Neptun szembenállás szeptember 10-én válik egzakttá, a Szűz – Halak 17°18 -án. Mint már többször szó volt róla, a Nap – Neptun szembenállások tranzitként zavaros időszakokat jeleznek. Az alacsony energiaállapotok, megvalósítóerő, önérvényesítési készség hiánya szintén jellemzők lehetnek. Még az ún. zsigeri benyomások is csalókákká válnak: nehéz megmondani, hogy valóban ilyenekről van szó, vagy a vágyfantáziák hatnak elemi erővel. Így most akkor sem biztos, hogy jó ötlet komolyabb döntéseket hozni, ha erre erőteljes késztetést érzünk. Olyan intuitív alkatoknak is ajánlott most az egészséges kétely, akiknek egyébként jól működnek megérzéseik, és ösztöneik általában a helyes irányba terelik őket.

Szerencsére egyidejűleg most is vannak kapaszkodók, így jó esetben nem földrengést kell megtapasztalnunk, hanem csak egy barátságos kis földcsuszamlást. Ez nem rombolja le a házat, hatására viszont muszáj hozzákezdeni az eddig elodázott javításokhoz. Az eddig járt utak – beleértve a zsákutcákat is – eltorlaszolódhatnak, így új ösvényeket kell kitaposni. Ezeken remélhetőleg könnyebben célba érhetünk.

Szeptember 9-én például két fényszög bepontosulása is enyhítheti a rengéseket. A Merkúr – retrográd Plútó trigon ( Szűz – Bak 20°46) rövidebb ideig, 3-4 napig, a Mars – retrográd Szaturnusz trigon (Szűz – Bak 13°58) jóval tovább : bepontosulás előtt és után kb 5 -6 nap.

A Merkúr – Plútó trigon intenzív energiái arra ösztönöznek, hogy a dolgok mélyére hatoljunk és módszeresen feltárjuk a rejtett részleteket is, kiderítve, hogy jutottunk el odáig, ahol most tartunk. Ily módon saját és környezetünk valódi motivációi is felszínre kerülhetnek, minőségi, mélyreható elemzések születnek és tabutémákról is őszintén, tárgyilagosan beszélgessünk. A Merkúr – Plútó kapcsolat azt jelzi, hogy ha ragaszkodunk álláspontunkhoz (és azt tényekkel is alátámasztjuk), a dolgok mélyére hatolunk, gondosan kielemezzük a terítéken levő ügyeket, hosszú távon is megbízható szövetségeseket nyerhetünk meg magunknak.

Az ugyanaznap bepontosuló Mars – Szaturnusz trigon szintén csaknem egy héten keresztül érezteti hatását és az előző napokban is fegyelmező erőt képviselt. Ez a kedvező fényszög jó alkalmakat ad arra, hogy konstruktív irányba tereljük a hőzöngő jupiteri impulzusokat. Egy Mars – Szaturnusz trigon a fegyelmezett cselekvés fényszöge, amely megbízható alapok megteremtését, hosszú távú eredményeket jelezheti. A lendület és a lelkesedés mellett most kitartásban sincs hiány, ha pedig a hullámvasutazásai közepette már- már bedobnánk a törölközőt, újra meg újra visszaszerezhetjük motivációnkat. Nem állunk meg félúton, önuralmat gyakorlunk, fegyelmezzük impulzusainkat és sikeresen vesszük az akadályokat is. A környezetünkben zajló tűzijáték sem olyan könnyen hoz kísértésbe, így felesleges perpatvarok helyett remélhetőleg értelmes, hasznos célokra összpontosítjuk energiáinkat.
Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a Mars is újra meg újra kibillen : a részvételével összeálló utolsó T- kvadrát szeptember 12 ( Mars – Jupiter kvadrát, Szűz – Nyilas 16°01) és szeptember 14 között (Mars – Neptun szembenállás, Szűz – Halak 17°12 ) pontosul be. Így a teliholdképletnek is része.

Egy Mars – Jupiter erőpróbáló fényszög hatására igen csak túl lehet lőni a célon. A bepontosulást megelőző és követő hetet szélsőségek dominálhatják (különösen, hogy más bolygóhatások is ebbe az irányba mutatnak): költekezőbbekké válhatunk, két végén égetjük a gyertyát, a valóságalapot nélkülöző látványos gesztusok, nagy ígéretek pedig nem csak a közéletet hatják át. Túlreagálunk, túlbecsüljük lehetőségeinket és elbagatellizáljuk a kockázatokat, túl nagy ígéreteket teszünk, előre iszunk a medve bőrére, ahelyett hogy tetteink beszélnének, nagy hangon bizonygatjuk igazunkat.

A diszharmonikus Mars – Neptun – befolyás tovább fokozza a káoszt: a labilis érzelmi állapotok a külvilágból is zavaros helyzeteket vonzhatnak be. A változékony energiaállapot, a fókusz elvesztése megnehezíti a célirányos cselekvést. A stresszoldásra használt tudatmódosítók és pótcselekvések csak átmeneti megkönnyebbülést okozhatnak, valójában azonban épp abban a kritikus időszakban csökkentik a tisztánlátást, amikor legnagyobb szükség lenne rá. Az intrikák, titkok, botrányok, szerelmi háromszögek további drámákat eredményezhetnek.

Szerencsére a fentebb felsoroltakon kívül újabb stabilizáló hatások is érvényesülnek: szeptember 13 egy Merkúr – Vénusz együttállás (Szűz 28°50) és egy Nap – Plútó trigon (Szűz – Bak 20°43′) pontosul be.

A Merkúr és a Vénusz kedvező kapcsolatai rendszerint oldják a kommunikációs helyzeteket, békülékeny hangulatot teremtenek. Legjobb most górcső alá venni kommunikációs mintáinkat, társulásainkat (nem csupán a párkapcsolatokat, hanem más jellegűeket is), érzelmi sztereotípiáinkat, anyagiakhoz, biztonsághoz való viszonyulásainkat

Nap – Plútó trigon tranzithatásként segítséget nyújthat ahhoz, hogy a muníció eldurrogtatása helyett elmélyedjünk valamilyen témában, tényfeltáró tevékenységeket vagy eredményes kutatómunkát végezzünk pszichénk barlangvilágában. A Nap- Plútó fényszögek egyszersmind a hatalom, autoritás kérdéseit is felvetik. Kedvező esetben megtapasztalhatjuk lelki erőnket, pszichés tartalékaink új, tudatosabb kiaknázását eredményező döntésekre szánjuk magunkat, tudásunknak, talpraesettségünknek köszönhetően nagyot lépünk a szakmai ranglétrán, kedvező üzleteket ütünk nyélbe/ilyenek alapjait teremtjük meg. Egyszersmind fennáll a veszélye annak is, hogy manipulációk révén próbálunk nagyobb befolyásra szert tenni vagy mások kísérlik ezt meg velünk.

Szeptember 14 : telihold a Halakban

telihold a Halakban, 2019 szeptember 14 Bp, 06:33

A szeptember 14-i telihold a Halak 21°-án teljesedik ki, helyi idő szerint 06:32 – kor. Egy Halak telihold mindig vegyes hatásokat tartogat. A jegy a Neptunusz uralma alatt áll, amely egyaránt kapcsolatba hozható a magasabb rendű megismeréssel, látomásokkal, fantáziával, álmokkal, kreativitással, együttérzéssel, de az illúziókkal, csalódásokkal, zűrzavarral, szenvedélybetegségekkel is. A Halakhoz társítható a titkos és rejtett dolgokat, visszavonulást, próbatételeket, kórházakat, zárt intézményeket, lezárásokat, a kollektív tudattalan tartományait felölelő 12. ház is.

A Halak teliholdak nagyon kreatívvá, együtt érzővé tehetnek, meglódítják a fantáziát, megelevenítik a lelki képeket, ezáltal pedig a probléma-megoldás és a gyógyulás folyamatainak is kedvezhetnek. Egyszersmind azonban hazugságokkal, csalással, önbecsapással, az őszinteség és tisztánlátás hiányával is kapcsolatba hozhatok. Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, minimum fenntartásokkal kell kezelnünk. Mivel a fentebb felsorolt hatások a teliholdképletben is érvényesülnek, nagy tengeri viharok, cunamik, kiadós esőzések, árvizek konkrét és átvitt értelemben is lehetségesek.
Szintén 14-én két jelentős váltásra is sor kerül: a Merkúr (október 3-ig) és a Vénusz a Mérlegbe (október 8-ig) lépnek.

Az asztrológiai hagyományok szerint a Vénusz, a társas viszonyok bolygója otthon van ebben a jegyben, vagyis itt tudja a legharmonikusabban kibontakoztatni tulajdonságait. Ehhez a pozícióhoz olyan előnyös tulajdonságokat társítanak, mint a fejlett szépérzék, jó stílusérzék, a művészetek szeretete, előzékenység, emberekkel való bánni tudás, tapintat, báj, kompromisszumkészség, békülékenység. Az elkövetkező hetek elvileg alkalmasak lehetnének tehát, hogy visszaállítsuk társas kapcsolataink megbomlott harmóniáját, kellemesebbé tegyük saját és környezetünk életét, egy kicsit kikapcsolódjunk, néhány új holmival, fodrász, kozmetikus segítségével, vonzóbbá tegyük megjelenésünket.

A bolygó azonban nemsokára erőpróbáló kapcsolatokat, kvadrátokat képez a Szaturnusszal (szeptember 25) és a Plútóval ( október 1 ), így fentebbi törekvéseink különféle akadályokba ütközhetnek. Ha pedig, Mérleg-szokás szerint a problémák szőnyeg alá söprésével vagy tarthatatlan kompromisszumok tartósításával próbáltunk egyensúlyt vinni társas viszonyainkba, kellemetlen meglepetések is érhetnek. A feszült fényszögek a kapcsolatok szakítópróbájára, eltapsolt tartalékok esetében nehezen pótolható hiányra, a fedezet nélküli ígérgetés következményeire is utalhatnak. Diplomatikus megoldások helyett inkább a tárgyalások megfeneklése, fehér asztal mellől nem orvosolható konfliktusok fellángolása vagy a meglévők kezelhetetlenné mérgesedése valószínű.

Szeptember 18-án a Szaturnusz abbahagyja április 30 óta tartó tolatását, és a Bak 13°54-án direkt stacionáriusba vált. A Szaturnusz retrográd időszakaival több cikk is foglalkozik: A mester visszatekint és értékel, Retrográd Szaturnusz a horoszkópban és tranzitként. Jóllehet ezek a folyamatok is részei a bolygó természetes ciklusainak, a princípium által jelzett terheket és próbatételeket súlyosabbaknak, az idő múlását lassúbbnak érezhetjük. A direktbe váltás valamilyen fajta kimozdulást jelezhet a megrekedt helyzetekből (ennek jellege személyenként változik, a kimenetel nem is mindig az ego kívánságainak megfelelően zajlik, de ilyenkor is pozitívum, hogy világosabban átlátható, mivel kell számolni a későbbiekben.)

A szeptember 19 -én bepontosuló Mars – Plútó trigon, (Bak – Szűz 20°40) hatására összekaphatjuk magunkat. (Ez a hatás is kb 5-7 nappal bepontosulása előtt és azt követően érvényesül) Ösztöneinket követve most tartós és pozitív változásokat eszközölhetünk, növelhetjük testi- lelki állóképességünket, egyértelműen elköteleződhetünk valamilyen irányban, tető alá hozhatunk dolgokat. Egyszersmind azonban túl is tolhatjuk a dolgokat, túlságosan rámenőssé, erőszakossá válhatunk.
Szeptember 21-én, utoljára válik egzakttá a Jupiter – Neptun kvadrát ( Nyilas – Halak 17°01) Mint a blogban már többször volt szó róla, 2019 egyik meghatározó fényszöge, január 13- án pontosult be először, de hatása már tavaly november vége óta érződik. Másodszor június 19 – én vált egzakttá, hatása június 16 – 22 között volt a legerősebb. Jelenlegi, utolsó bepontosulását követően befolyása október közepéig érződik. Mint a vele foglalkozó cikkekben (l. I.rész, II.rész) szintén részletesen szó volt róla, a két bolygó erőpróbáló fényszöge elhomályosítja a tisztánlátást, a lehetőségek túlértékelésére és a kockázatok alábecsülésére hajlamosíthat. Olyan életérzések jellemzők rá, mint a zavarodottság, ingadozás a vérmes, mindenfajta valóságalapot nélkülöző remények és a kiábrándultság, hol melankolikus hol euforikus hangulat, szétszórtság, álmodozás.

A Mérlegben haladó bolygók közül elsőként a Merkúr képez kvadrátot a Szaturnusszal, szeptember 22-én (Bak – Mérleg 13°55′) A következő napokban a kommunikáció többféleképpen is akadályokba ütközhet. Átmenetileg nem tudjuk pl. megfelelő szavakba önteni mondanivalónkat, értő közönség helyett kifejezetten ellenséges fogadtatásra találunk, nehezen értetjük meg magunkat környezetünkkel, ideológiai, vallási, világnézeti vitákba bonyolódunk vagy ezek zajlanak körülöttünk.

Szeptember 23 : őszi napéjegyenlőség

Michael Cheval festménye

Szeptember 23-án, helyi idő szerint 09:59′- kor a Nap a Mérlegbe lép. Az őszi napéjegyenlőséggel hivatalosan is elkezdődik az ősz. Az asztrológiai év feléhez érkeztünk, ideje visszapillantani, leltárt készíteni.

Mint más bejegyzésekben is szó volt róla, a napéjegyenlőségek és a napfordulók időpontja asztrológiai szempontból kiemelt jelentőséggel bír. Az őszi napéjegyenlőség időpontjára felállított képlet pl a következő hat hónapról ad jelzéseket. (A téli napforduló természetesen szintén fontos mérföldkő). Tekintve, hogy a fentebbi bolygóhatások, különös tekintettel a Jupiter – Neptunusz kvadrátra  (l. I.rész, II.rész)  , a napéjegyenlőség – képletben is érvényesülnek, a talaj meglehetősen ingatag, a látási viszonyok rosszak.

A már felbomlóban levő, de teljesen el nem hanyagolható, Mars részvételével kialakult változó T-kvadrát mellett jelen van egy új, kardinális T kvadrát is, a felszálló holdcsomóponton álló Rák Hold, a leszálló holdcsomópont szomszédságában tartózkodó Bak Szaturnusz, a Mérleg Vénusz és Merkúr között. A Hold, a Szaturnusz és a Vénusz a saját jegyükben állnak, így hatásuk erőteljesen érvényesül. Az egyensúlyt fenntartani nem könnyű, hiszen alighogy megteremtettük az egyik oldalon, borul a másikon. Ami jó az egyik félnek, nem jó a másiknak. Mostoha terepviszonyok között kell tehát boldogulni, a megoldásoknak és túlélési technikáknak válságokra szabottaknak kell lenniük (Mars – Plútó trigon). Gyakorlati szempontok mellett az intuíciót is fontos figyelembe venni (Hold – Neptun trigon)

Őszi napéjegyenlőség, 2019 szeptember 23 Bp, 9:59

A szeptember 24-én bepontosuló, és a napéjegyenlőség-képletben szintén meglévő Merkúr – Jupiter szextil, (Mérleg – Nyilas 17°16)  hatására szerencsére ösztönösen érezzük, hogy a szóba jöhető számos lehetőség közül melyik a nyerő, a veszélyes kanyarokban hol kell fékezni, hol kell manőverezni – így jó esélyek vannak a kombináció kedvező megélésére is. Egyszersmind azonban hat egy Merkúr – Neptun kvinkunx is (Mérleg – Halak 16°56) A látszólag gyenge, valójában igen hatékony 150°-os fényszög arra utalhat, hogy az önbizalmat és tisztánlátást kételyek, illúziók zavarják meg. A keresetlen szavakat, hangzatos, nyilvánosság előtt tett kijelentéseket gyakran motiválja megtévesztés, hátsó szándék, esetleg a tények nem ismeretéből, valóságelhárításból fakadnak. A valós lehetőségeket és eredményeket szintén nehéz megkülönböztetni a vágyfantáziáktól.

Szeptember 25-én a napéjegyenlőség – képletben még nem egzakt Vénusz – Szaturnusz kvadrát (Mérleg – Bak 13°56) is bepontosul. Ez a fényszög a szeptember 28-i újhold- képletben is jelen lesz. A szív -és pénzügyekre egyaránt nyomást gyakorló tranzittal a blog több bejegyzése is foglalkozik: Vénusz – Szaturnusz kvadrát, Vénusz – Szaturnusz kapcsolatok: karmikusan terhelt viszonyok?, Valóban szereted magad ?

Az erőpróbáló fényszög pozitívuma, hogy ha nem előbb, most elemi késztetést érezhetünk arra, hogy górcső alá helyezzük párkapcsolatainkat, eltöprengjünk: javainkat szolgálják-e társas viszonyaink, gyarapítanak, fejlesztenek-e vagy inkább lehúznak és hátráltatnak bennünket. Szerencsésebb esetekben nem csupán a külvilágban keressük a bűnbakokat, hanem párkapcsolattal, társulásokkal, értékrenddel, önértékeléssel, anyagiakkal, vonzerővel kapcsolatos egészségtelen hiedelmeinkkel és mintáinkkal is konfrontálódunk

Mivel a napéjegyenlőség-és napforduló-képletek a nagyvilág eseményeiről is hírt adnak (ilyenkor az adott ország, város horoszkópjára vetítve kell értékelni őket), azzal sem árt tisztában lenni, hogy a Vénusz – Szaturnusz/ Plútó erőpróbáló fényszögei súlyos gazdasági, pénzügyi problémákat jeleznek. Természetesen, hogy pontosan mi mindenre utalnak még, ezúttal is házhelyzetüktől, és az általuk uralt horoszkópterületektől függ. Annyi azonban biztosan elmondható, hogy már most sem a prosperálás irányába haladunk, a téli napfordulóé pedig további instabilitásra utal. De erről majd akkor.
A Merkúr- Plútó kvadrát szeptember 28-ra virradóan pontosul be, a Mérleg – Bak 20°38 -án. Ez a fényszög rögeszméssé és vitatkozóvá tehet. Az emberek megszállottan hajlamosak lehetnek ragaszkodni igazukhoz és a legcsekélyebb kompromisszumra se hajlandók. Ezek a napok nem túl alkalmasak kényes kérdések tisztázására. A környezetünkben élők hajlamosak lehetnek ránk kényszeríteni elképzeléseiket, akárcsak mi másokra. Ez a bolygóformáció balesetekre is hajlamosíthat: közlekedés, utazások közben akkor is legyünk fokozottan elővigyázatosak, ha nem mi ülünk a volánnál.

A Mérleg diplomáciai érzéke tompíthat a viták élén – és ezt érdemes is kihasználni amennyire csak lehet, hiszen attól, hogy más véleményen vagyunk, még nyugodtan emberszámba vehetjük a miénktől különböző álláspontot képviselőket is. A Mérlegtől szokásos szőnyeg alá söprési kísérletek, a kozmetikázás, kibúvókeresés, halogatás azonban most inkább súlyosbítják a problémákat. Megnőhet pl. annak a veszélye, hogy a Mérleg előzékenysége és tapintata manipulációk, kegyes hazugságok sorozatává torzul, amikor is azzal a jelszóval sunnyogunk el, hogy nem akarunk senkinek sem fájdalmat okozni.(Vagy pedig mások teszik ezt velünk). Persze, az ilyesminek a Bakból érkező Plútó hatások miatt igen kellemetlen következményei lehetnek.

Szeptember 28 : újhold a Mérlegben

újhold a Mérlegben, 2019 szeptember 28, Budapest 20:27

Az újhold a Mérleg 5°20′-en születik meg, helyi idő szerint 20 : 26′ – kor. E hatásnál általánosságban véve a társulások, partnerségek, a külvilággal való kapcsolat témáiban számíthatunk új fejleményekre (és persze azokon a területeken, amelyekkel a horoszkópban kapcsolatba kerül)

A Vénusz uralma alatt álló újhold akár új szerelmek, jövedelmező lehetőségek kezdete is lehetne, de figyelembe véve az egyidejűleg érvényesülő hatásokat, a helyzet nem ennyire rózsás. A két fővilágító kvinkunxa az Uránusszal azt sejteti, hogy nem könnyű alkalmazkodni a változásokhoz. A komfortzónához való ragaszkodás, a kényelmesség, lustaság, felületesség további súlyosbító tényező. A Szaturnusz présétől lassan távolodó Vénusz Plútóval képezett kvadrátjához közeledik, így érzelmi, anyagi természetű veszteségek, nehézségek is lehetségesek. A különböző rögeszmék, szélsőségek, a társulások ellenőrzésére való törekvés sok gondot okozhat, akár saját hozzáállásunkat jellemzi, akár a külvilágban találkozunk vele.

Az ugyanaznap bepontosuló Vénusz – Jupiter szextil (Mérleg – Nyilas 17°46) javíthat a helyzeten. Különösen, ha szem előtt tartjuk, hogy a 60°-os fényszög segítő energiái nem automatikusan, maguktól értetődő módon állnak rendelkezésünkre, hanem bizonyos erőfeszítéseket is tennünk kell ahhoz, hogy kihasználjuk őket. Jelen esetben a fényszög a kis -és nagy szerencse jelölője között jön létre, amelyek ráadásul saját jegyükben tartózkodnak. Társulásainkban, üzleti területeken egyaránt profitálhatunk belőle.

Azonban vigyázat: a Vénusz is a Jupiter is hajlamosak a könnyebbik végén megfogni a dolgokat, különösen a jelenlegi jegyhelyzetükben. E két princípium nem kezeli valami jól a nyomást, így hatásukra mi is hajlamosak lehetünk túlköltekezéssel, kényelmességgel, mértéktelenséggel, a feladatok hárításával, pótcselekvésekbe merüléssel reagálni a valóságos teendőkkel való szembesülés helyett. Az ugyanaznap bepontosult Vénusz – Neptun kvinkunx ( Mérleg – Halak 16°50′) ugyanezt a tendenciát erősíti, emellett egészségi problémákat (főleg függőségekből, túlzásokból származókat) is jelezhet.

Fontosabb bolygóállások:

Szeptember 1 : Merkúr – Uránusz trigon, Szűz – Bika 6°26′

Szeptember 1 : Vénusz – SzaturnuszR trigon , Szűz – Bak 14°07

Szeptember 2 : Nap – Mars együttállás, Szűz 9°41

Szeptember 2 : Vénusz – Jupiter kvadrát 15°14

Szeptember 3 : Vénusz – felszálló holdcsomópont szextil, Szűz – Rák 16°03

Szeptember 3 : Merkúr – Mars együttállás 10°27 Szűz

Szeptember 4 : Nap – Merkúr együttállás Szűz 11°15

Szeptember 4 : Vénusz – Neptun R szembenállás, Szűz – Halak 17°28′

Szeptember 5 : Merkúr – Szaturnusz R trigon, Szűz – Bak 14°02

Szeptember 6 : Merkúr – Jupiter kvadrát, 15°30 Szűz – Nyilas

Szeptember 6 : Merkúr szextilben a felszálló holdcsomóponttal, Szűz – Rák 15°57

Szeptember 6 : Nap – Szaturnusz trigon, Szűz – Bak 14°

Szeptember 7 : Vénusz – Plútó trigon, Szűz – Bak 20°47

Szeptember 7 : Merkúr – Neptun szembenállás, Szűz – Halak 17°23

Szeptember 8 : Nap – Jupiter kvadrát, Szűz – Nyilas 15°41

Szeptember 8 : Nap – felszálló holdcsomópont, Szűz- Rák 15°58

Szeptember 9 : Merkúr – Plútó R trigon, Szűz – Bak 20°46

Szeptember 9 : Mars – Szaturnusz R trigon, Szűz – Bak 13°58

Szeptember 10 : Nap – Neptun szembenállás , Szűz – Halak 17°18

Szeptember 12 : Mars – Jupiter kvadrát , Szűz – Nyilas 16°01

Szeptember 13 : Merkúr – Vénusz együttállás, Szűz 28°50

Szeptember 13 : Nap – Plútó trigon, Szűz – Bak 20°43′

Szeptember 14 : telihold a Halakban Szűz – Halak 21°, helyi idő 06:32

Szeptember 14: Mars – Neptun szembenállás 17°12

Szeptember 14 – Október 3 : Merkúr a Mérlegben

Szeptember 14 – Október 8 : Vénusz a Mérlegben

Szeptember 18 : Szaturnusz direkt, Bak 13°54

Szeptember 19 : Mars – Plútó trigon, Bak – Szűz 20°40

Szeptember 21 : Jupiter – Neptun kvadrát újra egzakt, Nyilas – Halak 17°01

Szeptember 22 Merkúr – Szaturnusz kvadrát, Bak – Mérleg 13°55′

Szeptember 23 Nap a Mérlegbe, őszi napéjegyenlőség helyi idő 09 : 59

Szeptember 24 : Merkúr – Jupiter szextil, Mérleg – Nyilas 17°16

Szeptember 24 Merkúr – Neptun kvinkunx, Mérleg – Halak 16°56

Szeptember 25 : Vénusz – Szaturnusz kvadrát, Mérleg – Bak 13°56

Szeptember 27/28 Merkúr- Plútó kvadrát, Mérleg – Bak 20°38

Szeptember 28 : újhold a Mérlegben, 5°, helyi idő 20h : 26′

Szeptember 28 : Vénusz – Jupiter szextil, Mérleg – Nyilas 17°46

Szeptember 28 : Vénusz – Neptunusz kvinkunx, Mérleg – Halak 16°50′

Kapcsolódó

Jupiter – Neptunusz kvadrát (l. I.rész, II.rész)

Álom és valóság összehangolása,

Merkúr – Neptun kapcsolatok

Jupiter és Mr Hyde

Merkúr – Jupiter kapcsolatok (C.E. O. Carter)

A Jupiter és a Merkúr (Arroyo)

Vénusz – Szaturnusz kvadrát,

Vénusz – Szaturnusz kapcsolatok: karmikusan terhelt viszonyok?

Valóban szereted magad ?

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ NÉHÁNY SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÜKHÖZ CSAK SZEMÉLYES EGYEZTETÉST KÖVETŐEN JÁRULOK HOZZÁ!

Comments are closed
* *